kamienicewwa 19.01.06, 23:12 zapraszam na nowa strone o kamienicach i pozostalosciach z przedwojennej warszawy - www.kamienice.hosted.pl poszukuje chetnych do wspolpracy ;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jarekzielinski Czas na internetowe archiwum! 21.01.06, 12:32 Inicjatywa ciekawa, ale obawiam się jednego - coraz więcej tych warszawskich stron, co grozi rozproszeniem informacji, szcególnie tych z zakresu ikonografii i kartografii. Każdy sobie rzepkę skrobie. Czy nie czas na zjednoczenie wysiłków? Biorąc pod uwagę doświadczenie w tym względzie Ryśka Mączewskiego czy "stalusa", zbiory gromadzone przez entuzjastów tematu w wątkach lokalnych forów (chinique, Tomek Pawłowski i inni), zasoby prywatnych archiwów (np. mojego), a także wiedzę i dorobek varsavianistów (np. mp36), można by się pokusić o budowę internetowego archiwum "tamtej" Warszawy. To właśnie miałem wcześniej na myśli, wspominając enigmatycznie o tworzeniu elektronicznego "echa" warszawskiego czasopisma. Obecnie proponuję ogólną dyskusję na forum na wyżej poruszony temat, a osoby dysponujące odpowiednimi "aktywami" proszę o osobisty kontakt mailem - tą drogą będę mógł powiedzieć coś więcej na temat aktualnie realizowanego zamierzenia. Pozdrawiam autora wątku i wszystkich pozostałych. Odpowiedz Link Zgłoś
ryszard.maczewski Re: Czas na internetowe archiwum! 21.01.06, 15:42 Zacząłem pisać odpowiedź, ale wyszła mi za długa - stąd też jej treść jest tutaj: www.warszawa1939.pl/strona.php?kod=internetowe_archiwum Odpowiedz Link Zgłoś
chinique Hosted by, Ujście, Optymistą. 21.01.06, 15:58 Co do hostingu, to sądzę, że przy inicjatywie na taką skalę dałoby się załatwić profesjonalny wypasiony hosting z nieograniczoną ilością miejsca, transferu oraz wszystkimi bajerami w stylu baza danych i server-side scripting oraz backupem za cenę widocznego, ale nie nachalnego loga "hosted by". Natomiast zgoda, że skala przytłacza i na hura trudno będzie zrealizować taki projekt, zwłaszcza, że ilu Polaków, tyle partii, tyle punktów widzenia i bez zamordystycznego kierownictwa takie przedsięwzięcie mogłoby się skończyć jak wyprawa wielkopolskiego pospolitego ruszenia pod Ujściem. Mimo to pozostaję umiarkowanym optymistą. Odpowiedz Link Zgłoś
kwitkows Re: Czas na internetowe archiwum! 22.01.06, 10:00 Malo sie tutaj odzywam, ale pozwole sobie dorzucic swoje trzy grosze... Rysiek ma racje w tym, ze jest to bardo duzy naklad pracy. Z doswiadczenia wiem, ze jaki by nie byl zapal na poczatku pracy to i tak wczesniej czy pozniej sie wyczerpie. I nie bedzie komu dalej kontynuowac dziela. Druga bardzo wazna rzcz to finanse. I nie chodzi mi o hosting bo to moze jakos dalo by sie zalatwic. Chodzi o ludzi, ktorzy jednak musieliby pracowac przy takim projekcie na pelen etat (albo i dwa etaty) a wiec bez finansowania ich pracy nic z tego... Rysiek wspomina, iz strona stalusa nie jest aktualizowana i ja to doskonale rozumiem. Mam dokladnie tak samo - nie z powodu braku materialow czy checi tylko z powodu braku czasu... Moze lepszym pomyslem jest stworzenie jedynie dobrego katalogu stron i miejsc poswiecoych Warszawie? Tak aby mozna bylo a niego wszedzie latwo trafic. Odpowiedz Link Zgłoś
chinique Wydawnictw, prawami, dorzucić, optymistą. 21.01.06, 16:03 Z komercyjnego punktu widzenia, taka ołpensorsowa inicjatywa może mieć wielu wrogów, gdyż może poważnie uszczuplić przychody wydawnictw, które parają się tego typu publikacjami. W pupę dostaną też antykwariaty, nikt nie pofatyguje się do biblioteki, no bo po co jak wszystko będzie na sajcie? I jeszcze tylko z uporem maniaka powtórzę pytanie, co z prawami autorskimi do materiałów i już kończę. Z drugiej strony - jeżeli inicjatywa nie będzie ołpensorsowa, to hobbiści nie będą aż tak bardzo skłonni sie dorzucić. Mimo to pozostaję umiarkowanym optymistą. Odpowiedz Link Zgłoś
gfunkallstars Re: Czas na internetowe archiwum! 23.04.06, 23:44 Witam, Teraz, gdy "aktualnie realizowane zamierzenie" nie jest juz tajemnica (byla nim - jak sie domyslam - "Stolica"), moze warto wrocic do tematu internetowego zjednoczenia sil? Bo w pojedynke to chyba tylko P. Mączewski dzieki zelaznej determinacji jest w stanie utrzymac zywa, ciagle interesujaca strone. Inne - np. "starwarszawa.pl" sa swietne technicznie - i oczywiscie ciekawe - ale fragmentaryczne i praktycznie martwe, bardzo rzadko aktualizowane ... Szacunek Odpowiedz Link Zgłoś
chinique Czy "P." Mączewski działa w pojedynkę? 24.04.06, 01:08 :) Współpraca jak się zdaje ma miejsce na nieco większą skalę. Sam bez pytania dostaję od różnych miłośników piękne fotki, za które dziękuję. ZTCW, to z pewną "integracyjną" inicjatywą wystąpi niebawem Pan MO. Także "Stolica" ma jak się ambicje skupiania wokół siebie. Jakoś ów ogólny i wielowątkowy spontan zaczyna dawać efekty bez konieczności jakiejś szczególnej centralizacji mózgu ;). Odpowiedz Link Zgłoś
arnolfini66 Re: strona o kamienicach 21.01.06, 17:44 Ale jeśli chodzi o aktualne fotografie obiektów współcześnie istniejących,problemu praw autorskich nie ma-pasjonaci tematu zapewne podzielą się zbiorami foto we własnym interesie. Odpowiedz Link Zgłoś
kosaciec Re: strona o kamienicach 22.01.06, 11:24 Wróćmy do sedna-skoro Kamienicewwa ma napisaną stronę,ma gdzie ją powiesić,ma być może także swiadomość ogromu zadań do wykonania-miast drążyć więc kwestie praw autorskich,ja prosit kamienicewwa o konkrety-o jaką współpracę chodzi?Ile osób ma nad tym pracować?Pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
kwitkows Re: strona o kamienicach 22.01.06, 12:53 Napisana strona to szumnie powiedziane. Dowolnego CMSa kazdy moze sciagnac i uruchomic, nie wymaga to duzej wiedzy albo pracy (nie ujmujac nic autorowi). Tutaj trzeba by stworzyc CMSa dedykowanego pod konkretny projekt a nie korzystac z gotowego, ewentualnie stworzyc stosowne moduly do gotowego CMSa. Zapytajcie Ryska, on cos o tym wie. Odpowiedz Link Zgłoś
chinique Natury technicznej. 22.01.06, 14:34 Są bardziej elementarne kwestie natury technicznej - po pierwsze transfer, taki serwis musiałby stać na porządnym łączu bez limitu, po drugie przestrzeń dyskowa - takie przedsięwzięcie mogłoby się nie zamknąć w 1GB. Odpowiedz Link Zgłoś
ryszard.maczewski Re: Natury technicznej. 23.01.06, 09:55 Odpowiadasz na : chinique napisał: > Są bardziej elementarne kwestie natury technicznej - po pierwsze transfer, taki > serwis musiałby stać na porządnym łączu bez limitu, po drugie przestrzeń dyskow > a - takie przedsięwzięcie mogłoby się nie zamknąć w 1GB. Przestrzeń dyskowa to żaden problem - co szkodzi podpiąć dysk 120 GB? Większym wyzwaniem jest przepustowość łącza. Z moich danych szacuję, że transfer miesięczny transfer jest taki, jakby kilkadziesiąt osób ściągnęło sobie całą moją stronę. Odpowiedz Link Zgłoś
kamienicewwa Re: strona o kamienicach 28.01.06, 09:43 narazie nad projektem pracuję sam. jaka pomoc? przede wszystkim zdjęcia starych kamienic. można również przysyłać mi adresy czegoś wartego sfotografowania, bądź uzupełnić informacje o kamienicy zamieszczonej na stronie. co do zjednoczenia sił - jestem za, ale według mnie ciężko będzie się zorgaznizować. Odpowiedz Link Zgłoś
no.morro Re: strona o kamienicach 24.04.06, 14:40 Przyłączam się do opinii, że należy jednak zjednoczyć się w celu umieszczania w jednym miejscu posiadanych zasobów. Przecież to absurd by istniało kilkanaście stron na ten sam temat. Dzisiaj może wejdę na www.kamienice.hosted.pl ale widząc jak niewiele jest na niej informacji w porównaniu ze stroną Ryszarda Mączewskiego pewnie więcej tego nie zrobię bo nawet nie zapamiętam tej strony. Jeżeli będę czegoś szukał to raczej nie tam. Pomimo że to oczywiscie fajna inicjatywa. Odpowiedz Link Zgłoś
jarekzielinski Re: strona o kamienicach 25.04.06, 16:25 Najbliższa przyszłość to ścisła współpraca projektowanej strony "Stolicy" i strony "warszawa1939", ze wzbogaceniem obu o linki do innych interesujących witryn. Do obu tych stron chcę podłączyć własną stronę "Atlas dawnej architektury Warszawy", któa obejmie znacznie więcej ulic niż w wydaniu książkowym. Dysponując z Ryśkiem obszernymi archiwami fotografii mamy szansę sprostać zadaniu, natomiast zbieranie od początku "cudzych" archiwalnych fotek na oddzielnej stronie w mojej ocenie nie ma sensu. Zgodnie z sugestią wydawcy "Stolicy" stroną mamy się zająć po wydaniu trzeciego numeru, czyli podczas przerwy wakacyjnej. Sorry, że wszystko to tak się ślimaczy, ale wydawanie nowego czasopisma, niezależnie od innych obowiązków, zżera mnóstwo czasu i energii! Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś