Dodaj do ulubionych

Ratujmy klasztor Wizytek

IP: *.acn.waw.pl 01.02.06, 00:50
Po co remontować coś, co jest zakazane dla zwykłych śmiertelników. Oczywiście
wartości kulturowe itd., ale nikt z nas nie może tego oglądać, bo jest to nie
dostępne. Tak, więc albo siostry podzielą się historyczną skarbnica albo niech
zabytek pozostanie zamknięty, bez możności dotacji. Tak na marginesie to
kościół może przeznaczyć część funduszy z odzyskanych nieruchomości na
zachowanie ich dobrego stanu…
Obserwuj wątek
    • kabu12 Re: Ratujmy klasztor Wizytek 01.02.06, 06:20
      Niech się wezmą za prawdziwą robotę to będa miały pieniądze na remonty, albo
      niech im niebiosa ześlą pieniądze tak jak zsyłają im pieniądze na codzienne
      życie !
      • Gość: oki mają zwierzchników IP: *.chello.pl 01.02.06, 08:07
        jak ja zadzwonię do gazety to mi pomoże sfinansować remont? kościół w polsce ma
        ziemię, majątki, limuzyny ale ponoscić koszty swoich nieruchomości to już nie
        może? tylko garnąć pod siebie bez umiaru klechy potrafią a jak trzeba parę
        procent utargu zainwestować to błagają o wsparcie jak dziady
        • Gość: Elmo Re: mają zwierzchników IP: *.pzl.swidnik.pl / 212.182.108.* 01.02.06, 08:30
          Jak masz barokową chałupę i niszczejące zabytki w środku z XVII - XVIII w. to
          na pewno zrobimy zrzutę... ale na remont gomułkowskiego czy gierkowskiego bloku
          nie licz :-) Ma małą wartość muzealną...
          Z resztą jak masz domofon na klatce to też nie licz bo nie będziemy mogli
          oglądać twojego mieszkania, a czego obejrzeć nie możemy na to kasy nie damy
          • wari Re: mają zwierzchników 01.02.06, 16:25
            Jeśli patrzeć na wydatki wszelkich służb konserwatorskich to można byłoby
            pomyśleć, że w Polsce nie ma zabytków świeckich. Na słowo "kościelne" otwierają
            się wszelkie państwowe kasy. W końcu kościół z tych milionów hektarów ma chyba
            dochody, nie wspominajac o dopłatach rolnych z UE.
    • Gość: Miodwa 14 Re: Ratujmy klasztor Wizytek IP: *.swn.vectranet.pl / *.swn.vectranet.pl 01.02.06, 07:46
      Wizytki zadzwoniły do "Gazety" z prośbą o pomoc. Są w dramatycznej sytuacji. W
      mroźne noce wiatr hula po klasztornych korytarzach i celach z barokowymi
      obrazami i kilkusetletnimi meblami.
      =Siostry mają swoich przełożonych,niech zadzwonią do nich.

Z siostrą Marią Chodyko rozmawiamy przez solidne, kute kraty. Te same, przez
      które wizytki kontaktowały się z ludźmi z zewnątrz 100, 200 i 300 lat temu.
      Krata jest granicą dwóch światów. Oddziela profanum od sacrum, gdzie świeccy
      nie mają wstępu.
      =Taka jest reguła zakonu, wiedziały na co się piszą. Trzeba zmienić regułę ,
      niech nie siedzą zamknięte. A te zgromadzone skarby można pokazać ludziom.A tak
      przy okazji , to nigdy nie widziałem biednej, zagłodzonej siostry, a tym tylko
      za zimno. Trzeba było myśleć wcześniej.
      Latem może być za gorąco.
    • Gość: Jaś Ależ jesteście zawistni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.06, 08:02
      i prostaccy przy okazji... "Po co remontować coś, co jest zakazane dla zwykłych śmiertelników?" No, po
      prostu śmiechu warte te wasze komentarze.
      • Gość: Leszek Re: Ależ jesteście zawistni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.06, 09:59
        To chyba nie zawisc, tylko rzetelna ocena aktualnej sytuacji w naszym
        wspanialym kraju.
        A tak na marginesie tematu uczuc wyzszych: inne siostry przejely szpital na
        Goszczynskiego w Warszawie, bo im sie slusznie nalezal. Ale nie po to zeby go
        dalej prowadzic, tylko po to zeby go zburzyc i sprzedac teren pod komercyjna
        zabudowe. Ciekawe, czy kierowala (kieruje) nimi milosc blizniego, czy moze
        jakies inne rownie "drogie" przeslanki.
        • Gość: vortex Re: Ależ jesteście zawistni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.06, 12:36
          Podobnie jak dominikanie od Sw Jacka zrobili z przedszkolem na Freta- tez
          zabrali dzieciom. Akurat sie zlozylo ze mamy niz (chwilowy) WIEC NIE BYLO TO
          STRASZNIE BOLESNE ale za 2 lata? To bylo najfajniejsze przedszkole w okolicy.
          Nie dam im zadnych pieniedzy z wlasnej woli (no, troche dalem ksiedzu po
          koledzie)
          • esmeralda_pl Re: Ależ jesteście zawistni 01.02.06, 15:33
            a wiesz co sę tam teraz mieście? Dominikański Ośrodek Rodziny... Odbywają się
            zajęcia dla maluchów, a także dla młodych Mam, które przychodza tam razem ze
            swoimi dziecmi
            • Gość: vortex Re: Ależ jesteście zawistni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.06, 09:38
              OK, nie wiedzialem. Nie mniej jednak zauwaz ze jest to juz instytucja
              selektywna, podczas gdy przedszkole taka nie jest z zalozenia. Powiedzmy ze
              polowa zla jest naprawiona. A co oni tam robia?
    • Gość: Kamilus Ludzie czy was pogieło? IP: *.pzl.swidnik.pl / 212.182.108.* 01.02.06, 08:04
      Czytam komentarze i oczom nie wierzę. To co z tego że nikt z nas nie ma tam
      wstępu, czy to sprawia, że jako podatnicy nie powinniśmy chronić dziedzictwa
      kulturowego? Piszecie że skoro nie mamy wstępu, nie zobaczymy tych zabytków to
      nie warto wykładać pieniedzy. A czy ktoś z Was, zwykłych zjadaczy chleba
      zastanawiał się ilu zabytków nie oglądamy choć są "w posiadaniu" narodu.
      Wszelkie starodruki Biblioteki Narodowej któych nie obejrzycie (chyba że macie
      tytuł doktora czy profesora i piszecie pracę naukową), wszelkie obrazy
      zalegające w skarbacach muzeów zbyt cenne żeby je pokazywać czy chociażby
      pałacyki, parki i inne miejsca historyczne leżące w gestii instytucji rządowych
      i państwowych. Co roku wykładacie ze swoich PITów (bez proszenia) miliardy na
      nowe pisuary i marmury w ministerstwach których i tak nie zobaczycie, dajecie
      kasę na samoloty, śmigłowce i limuzyny rządowe z których nie skorzystacie. Do
      Kancelarii Premiera, Sejmu, ministerstw nie wejdziecie a płacicie! Więc gdy
      pojawia się informacja że trzeba pomóc zakonowi to ja jestem za. Wolę zachować
      kawałek zabytku dla moich dzieci niż utrzymywać darmozjadów z "cyrku na
      wiejskiej". I tu i tu wstępu nie mam... ale politycy szybko odchodzą w niebyt,
      a barokowy zakon będzie trwał dalej.
      • sneaker Re: Ludzie czy was pogieło? 01.02.06, 10:04
        Twoje dzieci i tak tego nie zobaczą, to po pierwsze.

Poza tym jako obywatele państwa w którym mieszkamy ponosimy koszty jego
        utrzymania, jakiekolwiek by nie były, jak nam nie pasuje, to jedziemy sobie do
        innego państwa.

Ale z jakiej racji całe społeczeństwo ma utrzymywać kościoły?

Wracając do wcześniejszych postów, gdyby jakakolwiek osoba prywatna
        doprowadziła swój zabytkowy dworek, zameczek czy pałacyk do takiej ruiny, to by
        dostał taką karę, że by się nie pozbierał.

Popatrzcie np. na Wielką Brytanię, tam żeby ratować jedne kościoły, sprzedaje
        się drugie, do których już nikt nie chodzi...
        • Gość: recznik Nie chcesz, nie dawaj IP: 195.117.157.* 01.02.06, 12:49
          To jest raczej apel o pomoc, skierowany do tych, ktorzy dobrowolnie jej
          udziela, a nie podatek w rodzaju haraczu na utrzymanie TVP. Nie chcecie, nie
          dawajcie, ale oszczedzcie sobie cynicznych komentarzy o siostrach - rzekomych
          darmozjadach i o waszym naglym pragnieniu uzyskania dostepu do zabytkow. Drodzy
          nieopierzeni adepci New Age : wierni buddyzmu i hinduizmu (ktore to religie
          bardzo szanuje) tez maja takie wspolnoty "klauzurowe", ktore utrzymuja - to
          sprawa tradycji duchowej. Adepci wojujacego ateizmu : nie ma przymusu dawania
          na ten klasztor, ale zawsze obowiazuje szacunek dla przekonan innych ludzi.
          • sneaker Re: Nie chcesz, nie dawaj 01.02.06, 12:52
            "nie ma przymusu dawania
            > na ten klasztor,"

Na żaden nie ma, a później państwo sypnie groszem jak na budowę świątyni
            opatrzności Bożej.
            To prawie jak byśmy byli państwem wznaniowym.
            • Gość: Mike Re: Nie chcesz, nie dawaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.06, 15:54
              >
              > Na żaden nie ma, a później państwo sypnie groszem jak na budowę świątyni
              > opatrzności Bożej.
              > To prawie jak byśmy byli państwem wznaniowym.
              tak sięskłada że z 20 milionów na Świątynięaż 10 pochodzi z przesunięcia tych
              pieniędzy z dotacji na Uniwersytet Kardynała Wyszyńskiego, więc tak
              naprawdępaństwo dokłada kościołowi 10 milionów, licząc że nawet jeśli w Polsce
              co drugi Polak jest Katolikiem to z tych pieniędzy które wpłacają z podatków,
              wystarczy aż naddto na te 10 milionów, więcptrzestań za przeproszeniem piep..yć
              o Państwie wyznaniowym. Katolikom też sienei podoba dofinansowywanie tabletek
              antykoncepcyjnych z ich podatków, a tacy ludzie jak ty to wprowadzili,
        • Gość: Kamilus Re: Ludzie czy was pogieło? IP: *.pzl.swidnik.pl / 212.182.108.* 02.02.06, 09:44
          A może i zobaczy... skąd wiesz (ja też nie wiem) jaki będzie pomysł na życie
          mojego dziecka.

Co do wyjazdu... jeśli nie podoba mi się sposób wydatkowania moich podatków na
          moją Ojczyznę to czemu mam z niej wyjechać? Może niech wyjadą Ci co
          doprowadzają mój kraj do ruiny!

Nie chodzi o utrzymywanie kościołów, a o utrzymywanie historycznych budowli. A
          dlaczego skoro nie jestem i nie byłem zwolennikiem monarchii i szlachectwa łożę
          z podatków na utrzymanie zamków i pałacyków, które tylko czekać zostaną
          zwrócone?
          Co do kar dla prywatnych to mnie nie rozśmieszaj. Ile zabytków stoi w Polsce i
          są w katastrofalnym stanie. Nikt tego nie remontuje i albo robi samowole
          budowlane (prominentni samorządowcy na Sadybie, Żoliborzu) albo czeka aż się
          rozleci. O karach to ja nie słyszałem.

Z porównywaniem się do Wlk. Brytanii jest dość niefortunne z uwagi na to że
          mamy tam anglikanizm a nie katolicyzm i to że w Polsce kościoły nie są puste.
      • Gość: Wiktor Re: Ludzie czy was pogieło? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.06, 16:15
        Chcesz czy nie chcesz i tak płacisz na "Cyrk z Wiejskiej", bo jak każdy obywatel
        tego kraju płacisz podatki każdego dnia. W Polsce utrwala się przekonanie, że
        sprzęt medyczny dla szpitali kupuje WOŚP, dzieci dokarmia się ze zrzutki
        społeczeństwa. Nie wspomnę już o aktualnym zrywie społeczeństwa w obliczu
        śląskiej tragedii. Są to działania piękne i szlachetne ale nasuwa się podstawowe
        pytanie? JEŚLI PAŃSTWO NIE MA NA TO PIENIĘDZY TO NA CO WYDAJE SIĘ PIENIADZE Z
        NASZYCH PODATKÓW, AKCYZ, VATu itd. I jeszcze jedno:
        Kościół Katolicki jest zwolniony z większości podatków w tym z działalności
        gospodarczej (patrz Radio Maryja). Dodatkowo dostał dziś od Rządu 5 mln dotacji
        + 20 mln na świątynie opatrzności. To że Wizytki żyją w takich warunkach i że w
        takich warunkach przechowywane są bezcenne zabytki to KOMPROMITACJA INSTYTUCJI
        KOŚCIOŁA KATOLICKIEGO I WŁADZ RZECZPOSPOLITEJ.
      • wari Re: Ludzie czy was pogieło? 01.02.06, 16:29
        Nie ma problemu. Płać, ale nie ze wspólnej budżetowej kasy. Ja płacić nie chcę
        na prywatne mieszkania jakichś sióstr, chyba, że mojej siostry. Wara od naszych
        pieniędzy ! Jak chcecie ciepło to poproście o te miliony płynace z UE na
        gigantyczne latyfundia kościelne.
        • Gość: wawroo Re: Ludzie czy was pogieło? IP: *.armasan.pl 02.02.06, 08:30
          gigantyczne latyfundia niezagospodarowanych szarych komurek. uraaaaa!
    • Gość: Adam Re: Ratujmy klasztor Wizytek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.06, 08:31
      A gdzie są zdjęcia?
      • Gość: luna Re: Ratujmy klasztor Wizytek IP: *.aster.pl 01.02.06, 08:53
        Podobno parę lat temu siostry planowały utworzenie muzeum i udostępnienie
        zbiorów. (Siostra Maria Chodyko jest historykiem sztuki).

A może powinny postarać się o jakieś dofinansowanie z UE?
    • arahat1 kosciol dostaje corocznie miliony zetow.. co z 01.02.06, 08:55
      nimi robi??? czy odsyla do watykanu???????
      • Gość: beata Re: kosciol dostaje corocznie miliony zetow.. co IP: 8.3.* / *.proxy.aol.com 01.02.06, 09:09
        Kosciol jako instytucja walczy jak lew o zwrot ziem i budynkow .Kosciol wydaje
        miliony na budowanie nowych ogromnych kosciolow ."ksiedza" Rydzyka nie wspomne
        bo nie ma o czym mowic .
        Panstwo jako instytucja nie zwraca sie do kosciola jako instytucji o
        wyremontowanie domow dziecka czy szpitali czy powiedzmy Palacu Kultury. tez
        zabytek.
    • Gość: lolek Re: Ratujmy klasztor Wizytek IP: *.aster.pl / *.aster.pl 01.02.06, 09:34
      Najśmieszniejsze jest to że tyle lat temu ktoś wystrugał te okna i okucia,
      pewnie jakiś rzemiecha z młotkiem i dłutkiem ,a teraz jest to problem bo "
      okucia mają za skomplikowany kształt" - ludzie skąd te ceny przecież k....wa ,
      latamy w kosmos a kawałek metalu , czy drewna to teraz problem ? Chyba że
      czarni zawyżają kosztorys ale to inna bajka...
      • r202 Re: Ratujmy klasztor Wizytek 01.02.06, 09:38
        A kiedy ostatnio byłeś w kosmosie? Tak latasz w kosmos jak się i znasz na restauracji zabytków. Czyli
        wcale.
    • Gość: F.Y.M Niech Glempu podsypie - ciągnie z budżetu ile moze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.06, 09:42
    • Gość: znawca Re: Ratujmy klasztor Wizytek IP: 80.241.130.* 01.02.06, 11:02
      WIdzę, że w komentarzach gremialnie zabrali głos pogrobowcy Moczara, Babiucha,
      oraz niezmordowanego brygadzisty Albina Siwaka. Poziom argumentów i
      intelektualny prezentujecie naczelnych ideowców Trybuny Ludu z lat 1945-1953.

Takiego stężenia kretynizmu w jednym miejscu nie widziałem już dawno...
      • Gość: jac Re: Ratujmy klasztor Wizytek IP: *.sds.uw.edu.pl / *.sds.uw.edu.pl 01.02.06, 11:28
        Zastanawiam sie, kto bedzie te okna wymienial, skoro prawie nikt nie ma tam
        wstepu?
      • dziedzicznacytadelafinansjery Re: Ratujmy klasztor Wizytek 01.02.06, 16:13
        Ćśśśś, spokojnie. Daj kwitnąć nowoczesnej "tolerancji". Ja czytam to, czytam i
        się delektuję. W końcu "łapaj złodzieja" krzyczy najgłosniej ten, kto trzyma
        cudzy portfel w łapie. Z "tolerancją" jest tak samo.
      • wari Re: Ratujmy klasztor Wizytek 01.02.06, 16:32
        Gość portalu: znawca napisał(a):

> WIdzę, że w komentarzach gremialnie zabrali głos pogrobowcy Moczara, Babiucha,
        > oraz niezmordowanego brygadzisty Albina Siwaka. Poziom argumentów i
        > intelektualny prezentujecie naczelnych ideowców Trybuny Ludu z lat 1945-1953.
        >
        > Takiego stężenia kretynizmu w jednym miejscu nie widziałem już dawno

Pomyśl zatem o czym świadczą te inwektywy ?
    • Gość: - Ojciec Rydzyk z Glempem nie pomogą ??????? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 01.02.06, 11:30
    • do.ugody.nie.dojdzie Re: Ratujmy klasztor Wizytek 01.02.06, 11:34
      Ja bardzo chcę się umówić na wizytę u Wizytek, ale nie wiedziałem, że tam jest
      tak restrykcyjne "dor selekszyn" :(
    • Gość: Eminencja Ojciec RYDZYK niech da! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.06, 12:27
      Niech sprzeda maybaha to starczy na remont i jeszcze S-klasse sobie kupi!
      • nokryd Re: Ojciec RYDZYK niech da! 01.02.06, 12:57
        Jesteś głąbem. O Majbachu (nikt z kleru nie posiada) szczekasz boś zmanipulowany
        !!! Najrosądniej będzie, jak wrócisz pod swoją budke z piwem.
    • Gość: jg niech kosciol ratuje- pieniedzy mu nie brakuje! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 01.02.06, 12:43
      niech kosciol sam sobie ratuje- pieniedzy mu nie brakuje!
    • Gość: pajarero Re: Ratujmy klasztor Wizytek IP: *.acn.waw.pl 01.02.06, 12:53
      no to możemy część z 20 mln zł przeznaczonych na budowę Świątyni Opatrzności
      Bożej przeznaczyć na renowację zabytków kościelnych JUŻ istniejących, czyż nie??!!!!

ja chcę stąd emigrować!
      • nokryd Re: Ratujmy klasztor Wizytek 01.02.06, 12:58
        Słusznie - wyemigruj pod swoją budke z piwem !!!
        • anmanika Re: Ratujmy klasztor Wizytek 01.02.06, 13:02
          Wizytki mają działkę na Powiślu, że hej, niech sprzedadzą kawałek to wystarczy
          na remont.
          • sneaker Re: Ratujmy klasztor Wizytek 01.02.06, 14:09
            anmanika napisała:

> Wizytki mają działkę na Powiślu, że hej, niech sprzedadzą kawałek to
            wystarczy
            > na remont.

Jasne, już wcześniej wspominałem, np. w Wlk. Brytanii sprzedaje się kościoły,
            by mieć kasę na remont i utrzymanie innych...
        • sneaker Re: Ratujmy klasztor Wizytek 01.02.06, 14:08
          nokryd napisał:

> Słusznie - wyemigruj pod swoją budke z piwem !!!

Skończyły się argumenty ad rem, to zaczynamy ad personam, oj słaba taka
          argumentacja, słaba...
          • Gość: Mike Re: Ratujmy klasztor Wizytek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.06, 15:59
            >
            > Skończyły się argumenty ad rem, to zaczynamy ad personam, oj słaba taka
            > argumentacja, słaba...
            a jakie ty argumenty przedstawiłeś???????
            jaki ty poziom reprezentujesz????
            W tym kraju mieszka 20 może 30 milionów katolików, płaconcych podatki, chyba
            mają prawo aby domagać się aby cześć z tych pieniędzy szła na remonty
            kościołów, jeśli dla ciebie to jest PAństwo wyznaniowe to wolna droga do
            liberalnej Europy, nikt cię tu na siłę nie będzie trzymał.
            • sneaker Re: Ratujmy klasztor Wizytek 01.02.06, 16:31
              > a jakie ty argumenty przedstawiłeś???????
              > jaki ty poziom reprezentujesz????

O i znowu agumenty ad personam.
              Ale skoro takich używamy to:
              - skończ jakiś kurs języka polskiego, skoro w szkole Cię nie nauczyli (nie
              płaconcych, a płacących).
            • wari Re: Ratujmy klasztor Wizytek 01.02.06, 16:35
              Gość portalu: Mike napisał(a):

> >
              > > Skończyły się argumenty ad rem, to zaczynamy ad personam, oj słaba taka
              > > argumentacja, słaba...
              > a jakie ty argumenty przedstawiłeś???????
              > jaki ty poziom reprezentujesz????
              > W tym kraju mieszka 20 może 30 milionów katolików, płaconcych podatki, chyba
              > mają prawo aby domagać się aby cześć z tych pieniędzy szła na remonty
              > kościołów, jeśli dla ciebie to jest PAństwo wyznaniowe to wolna droga do
              > liberalnej Europy, nikt cię tu na siłę nie będzie trzymał.

A jakie masz prawo do wyrzucania ludzi z Polski. Już tacy byli co wyrzucali w
              latach 60-tych. Chcesz dołączyć do tego warcholstwa, masz ku temu wyraźne
              inklinacje. Jak sobie katolicy chcą dofinasowywać luksusy kościelne to droga
              wolna, ale wara od pieniędzy ateistów !
              • Gość: Mike Re: Ratujmy klasztor Wizytek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.06, 18:09
                > A jakie masz prawo do wyrzucania ludzi z Polski
                nie mam prawa i tego nie robię, zauważyłem tylko że jeśli katolicy płacą
                podatki i bardzo mała część tych podatków idzie naremont Kościoła to
                niewierzący nie powinni sięwtrącać, a jeśli uważają że taka saytuacja oznacza
                PAństwo wyznaniowe to mogą sięwynieść, nikt ich siła nie zmusza do mieszkania w
                POlsce, kapujesz czy mam jeszcze prościej napisać??

Już tacy byli co wyrzucali w
                > latach 60-tych.
                ble ble ble pisz na temat albo w ogóle

Chcesz dołączyć do tego warcholstwa, masz ku temu wyraźne
                > inklinacje.
                Jakiego warcholsktwa??? Czym dla ciebie jest warcholstwo??? Czy każde wsparcie
                rząduu katolickiego PAństwa, wybaranego przez katolików, którzy stanowią
                wyraźną wiekszość obywateli czyli z ich kieszeni pochodzi większość podatkó w
                tym kraju, to taka sytuacja jest warcholstwem??? Rozumeim że każdy kto sprzyja
                kościołowi to dla ciebie warchoł??? Gratuluję bolszewickiego myślenia

Jak sobie katolicy chcą dofinasowywać luksusy kościelne to droga
                > wolna, ale wara od pieniędzy ateistów !
                pieniądze ateistów to może z 10 % pieniędzy budżetowych, 90 % jest płacone
                przez katolików, a newat jakby to było tylko 60 czy 70% to i tak to sągrube
                miliardy, od których ci wara
                • sneaker Re: Ratujmy klasztor Wizytek 01.02.06, 19:24
                  Równie dobrze idąc Twoim tropem dofinansowania powinni też dostawać Żydzi,
                  Prawosławni, Buddyści, ale też homoseksualiści, czy lesbijki.
                  Przecież oni też płacą podatki w Polsce... zatem mają takie same prawa do
                  otrzymywania dotacji na swoje organizacje, czy związki wyznaniowe.

Dlaczego Katolicy mają być wyróżnieni?
                  Wiem, dlatego, że to kościół katolicki ustalił kolejność zbawienia... czasami
                  mi wstyd, że wyznaję tę samą religię, co ogół tego społeczeństwa.
                  • Gość: Wieszatiel Re: Ratujmy klasztor Wizytek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.06, 23:02
                    Trafiono kulą w płot. Mówisz, że katolicy są jacyś tacy wyróżniani. A ja
                    odpowiadam bzduraaaaaa. Jestem z Podlaskiego. Cerkiew prawosławna na klasztor w
                    Supraślu (otrzymany w 1996 roku dec. admin. ministra J.M.Rokity), przez
                    ostatnie 2 lata otrzymała ok.4 miliony złotych na remont, plus do tego 2
                    miliony z Urzędu Marszałkowskiego, czyli razem bagatela 6 mln złotych. Wszyscy
                    nabrali wody w usta, a bardziej szczerzy uzewnętrzniali swoją egzaltację na
                    czacie białostockiej wyborczej. Wydawało mi się , że czytam jakieś parafialne
                    wypociny. Ale teraz uwaga! Czy są inne zabytki w Podlaskiem? Są np. Klasztor
                    Wigierski z XVII w.uszkodzony po ostatnim trzęsieniu ziemi, klasztor
                    dominikanów w Choroszczy z XVII w. w remoncie od lat 80.XX w., Klasztor
                    Franciszkanów w Drohiczynie z XVIII, a na koniec klasztor dominikanów w
                    Sejnach. Więcej niechce mi się wymieniać.
                    Myślę, że każdy dobry Polak słyszał o siostrach benedyktynkach-sakramentkach.
                    Pozostawienie tego dobra bez pomocy i zerkanie z ukosa jak się poci, obrasta
                    grzybem - bo to katolickie!To zgubne myślenie.To myślenie wg. zasady "na złość
                    mamie odmrożę sobie uszy" - to niepoważne. Jak czytałem komentowany artykuł
                    strasznie mnie wnerwiło jak Konserwator Zabytków na woj. mazowieckie z braku
                    kasy ruszał ramionami, a nasi posłowie na Supraśl kilka dni temu przyznali
                    kolejne 2 miliony złotych... i żeby było śmieszniej przeznaczone na
                    bizantynizację unickich gmachów barokowych. Generał-gubernator Michaił Murawiew
                    by się uśmiał: maładcy Paliaki!!! Maładcy!!!
                  • Gość: Mike Re: Ratujmy klasztor Wizytek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.06, 10:28
                    > Równie dobrze idąc Twoim tropem dofinansowania powinni też dostawać Żydzi,
                    > Prawosławni, Buddyści, ale też homoseksualiści, czy lesbijki.
                    tak się skłąda że jeśli jakaś światynia żydowska lub prawosławna jest zabytkowa
                    to na takich samych prawach może występować o dofinansowanie remontu co
                    kościoły katolickie a co do homoseksualistó to oni nie mają swojej religii nie
                    mówiąc już o zabytkowych kościołach , więc wtrącasz bezsensowne argumenty

> Dlaczego Katolicy mają być wyróżnieni?
                    dlatego że zabytkowych świątyń katolickich jest najwięcej w tym kraju i one
                    dostają najwięcej, poza tym religia katolicka to dominująca religia w tym
                    kraju, więc zgodnie z demokracją większość może zdecydować na jakie cele idąich
                    pieniądze

> Wiem, dlatego, że to kościół katolicki ustalił kolejność zbawienia... czasami
                    > mi wstyd, że wyznaję tę samą religię, co ogół tego społeczeństwa.
                    sądząc z tego komentarza i wielu twoich innych komentarzy ty nie masz nic
                    wspólnego z religiąrzymskokatolicką, więc daj sobie spokój z tym wstydem i
                    dodatkowo się nie ośmieszaj
            • wari Re: Ratujmy klasztor Wizytek 01.02.06, 16:40
              Gość portalu: Mike napisał(a):

>> W tym kraju mieszka 20 może 30 milionów katolików, płaconcych podatki, chyba
              > mają prawo aby domagać się aby cześć z tych pieniędzy szła na remonty
              > kościołów, jeśli dla ciebie to jest PAństwo wyznaniowe to wolna droga do
              > liberalnej Europy, nikt cię tu na siłę nie będzie trzymał.

A skąd wiesz, że wszyscy katolicy w tym kraju nosza moherowe berety i chcą
              ładować wspólną kasę na kościelne mieszkanka ? Mówisz w imieniu całego narodu,
              czy 20 milionów ? W tej chwili KK jest głównym beneficjentem wszelkich dotacji
              na zabytki. Jeszcze mało ? Praktycznie wszelkie świeckie dobra kultury są w
              rozsypce, bo KK chapie wszystko. Nie dość mu gigantycznych powierzchni rolnych,
              rolnych dotacji unijnych, finansowania szkół, zabytków... jeszcze jeden
              klasztorek dobrze, żeby państwo wyremontowało ?

• Gość: Mike Re: Ratujmy klasztor Wizytek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.06, 18:19
                > A skąd wiesz, że wszyscy katolicy w tym kraju nosza moherowe berety i chcą
                > ładować wspólną kasę na kościelne mieszkanka ?
                Jestem katolikiem i wypowiadam się jako członka tej wspólnoty , znam ją lepiej
                niż ty, i mogę coś na jej temat powiedzieć, ty nie

w imieniu całego narodu,
                > czy 20 milionów ?
                mówię w imieniu dużej części tych 20 milionow, którzy płacą dziesiątki
                miliardów złotych podatków, mamy prawo oczekiwać że chociaż ten 1 milion
                zostanie przeznaczony na remont zabytkowego sakralnego obiektu, jeżeli
                odmawiasz nam tego prawa to idź do Brukseli tam nauczą cię tolerancji

W tej chwili KK jest głównym beneficjentem wszelkich dotacji
                > na zabytki.
                fakty, fakty proszę
                zresztą tak sięskłada że dużą część zabytkowych budowli w Polsce to są
                Kościoły, czy ci się podoba to czy nie

Praktycznie wszelkie świeckie dobra kultury są w
                > rozsypce, bo KK chapie wszystko.
                ble ble ble typowy bełkot i 100% kłamstwo rodem z NIE albo FAktów i Mitów,
                człowieku ty żyjesz w jakimś innym świecie

Nie dość mu gigantycznych powierzchni rolnych,
                >
                > rolnych dotacji unijnych, finansowania szkół, zabytków... jeszcze jeden
                > klasztorek dobrze, żeby państwo wyremontowało ?
                hahahahahah twoja nienawiść zdradziła twoją kompletną ignorancję w temacie,
                szkoda słów
    • pam_pa_ram_pam Re: Ratujmy klasztor Wizytek 01.02.06, 15:30
      Gość portalu: Mikoś napisał(a):

> Po co remontować coś, co jest zakazane dla zwykłych śmiertelników. Oczywiście
      wartości kulturowe itd., ale nikt z nas nie może tego oglądać, bo jest to nie
      dostępne. Tak, więc albo siostry podzielą się historyczną skarbnica albo niech
      zabytek pozostanie zamknięty, bez możności dotacji. Tak na marginesie to
      kościół może przeznaczyć część funduszy z odzyskanych nieruchomości na
      zachowanie ich dobrego stanu…

Jest bardzo wiele zabytków, do których "zwykli ludzie" nie mają wstępu, a się
      je konserwuje z uwagi na wartość historyczną. Poza tym, pozwolę sobie zauważyć,
      że Klasztor jest widoczny z zewnątrz i nikt chyba by nie chciał, żeby "świecił"
      w cetrum Stolicy zapadniętymi dachami, pourywanymi rynnami lub popaczoną
      stolarką - a tak się przecież stanie, jak nie w tym roku, to za 10-3- lat,
      jeśli się nie będzie prowadziło regularnej konserwacji.

Oczywiście nie zmienia to mojej opinii, że KRK powinien się do tych prqc
      konserwacyjnych "dołożyć". Problem w tym, że klasztory są dość niezależne od
      Episkopatu, więc i dotacje dostaja niewielkie. Jak ktoś umie sobie w obecnych
      czasach poradzić (vide o. Rydzyk), to ta niezależność może przynosić duuuuże
      profity. Ale nie siostrzyczki z klauzurowanego konwentu...
    • Gość: jazula Re: Ratujmy klasztor Wizytek IP: 80.252.4.* 01.02.06, 15:36
      skoro zdjęcia wnętrza robiła siostra, to czemu podpisany jest pod nimi pan
      Albert Zawada?????
    • joyz Re: Ratujmy klasztor Wizytek 01.02.06, 16:18
      Po co? Ano z tego samego powodu, dla którego pomagamy rodzinom "gołębiarzy" z
      Katowic - zwykła, ludzka życzliwość. Przeczytałam dzisiaj w gazecie, że niektóre
      z tych gołębi są warte 100 tys. dolarów!!! Zakładając, że to prawda, można zadać
      sobie pytanie, czy ktoś, kogo stać na takiego ptaka, potrzebuje pomocy finansowej?
      Myślę, że nie wszyscy poszkodowani w tej katastrofie mieli w swoich hodowlach
      takie latające fortuny. I większość z nich naszej pomocy potrzebuje. Tak samo
      pomocy potrzebują siostry Wizytki, choć teoretycznie mają "zaplecze" które
      jeździ "serią S" itd. Wybrały sobie taki sposób życia, a nie inny, i należy to
      uszanować. Tak samo, jak trzeba uszanować decyzję kogoś, kto kupuje sobie
      gołębia za 100 tys. dolarów. Pomóc trzeba tym, którzy na swoje ptaki wydawali
      po kilkaset złotych, choć pensje mieli też tylko trzycyfrowe, i siostrom, które
      do pasażerów "serii S" mają bardzo daleko... choć może tylko kilka metrów w
      linii prostej.
      Poza tym, nikt nas do niczego nie zmusza. Nie chcesz "inwestować" w Wizytki,
      pomóż "gołębiarzom". Albo babci z sąsiedztwa.
      Pozdrawiam wszystkich, którzy pomagają komukolwiek w potrzebie.
      • sneaker Re: Ratujmy klasztor Wizytek 01.02.06, 16:38
        > Poza tym, nikt nas do niczego nie zmusza. Nie chcesz "inwestować" w Wizytki,
        > pomóż "gołębiarzom". Albo babci z sąsiedztwa.

Pomaga się tym, którzy naprawdę tego potrzebują...
        Niech sięgną do swojej kieszeni najpierw i posprzedają trochę nagromadzonej
        fortuny, to i na remont się znajdzie.
        Jeden z książąt w Niemczech zlicytował sporą część posiadanych przez siebie
        zabytkowych dzieł sztuki, żeby wyremontować zamek.

A tu proszę, obrazy, meble, bogate zdobienia we wnętrzach kościoła itp... to
        tak jak by mieszkać w kurnej chacie i jadać na miśnieńskiej porcelanie, pić z
        kryształów i mieć kilka obrazów Picassa na ścianach, albo kilka innych drogich
        dupereli.
        Nie stać mnie na coś, to najpierw się zastanawiam, czy mam cokolwiek
        przedstawiającego wartość żeby to sprzedać; przede wszystkim sięgam do swojej
        kieszeni.
        • przemek_pl Re: Ratujmy klasztor Wizytek 02.02.06, 08:42
          to tylko formalnie jest wlasnosc wizytek! siostry nie maja prawa niczego
          sprzedawac! zgromadzone w klasztorze zbiory naleza do zakonu i Kosciola - takze
          przyszlych pokolen siostr i katolikow, wiec siostr nie maja prawa decydowac o
          zbyciu tak wielkiego skarbu, ktory nota bene jest tez dziedzictwem panstwa i
          narodu polskiego.
      • wari Re: Ratujmy klasztor Wizytek 01.02.06, 16:43
        joyz napisała:

. Przeczytałam dzisiaj w gazecie, że niektór
        > e
        > z tych gołębi są warte 100 tys. dolarów!!!

Wierzysz w każdą bzdurę napisaną w gazecie ? :)))))))
        • joyz Re: Ratujmy klasztor Wizytek 01.02.06, 16:56
          Napisałam: zakładając, że to prawda... A nawet, jak kosztowały "tylko" 10 tys.
          złotych, to i tak trochę dużo :) A poza tym: osobiście znam hodowców, którzy
          mają ptaki wielkości wróbla kosztujące kilkanaście tysięcy euro.
          A jeśli chodzi o sprzedaż dzieł sztuki, które są w klasztorze, to nie sądzę, aby
          siostry mogły to zrobić, z różnych powodów. Jednym z nich może być to, że te
          dzieła prawdopodobnie do nich nie należą.
          • sneaker Re: Ratujmy klasztor Wizytek 01.02.06, 19:21
            Państwo też nie jest właścielem ani kościoła, ani klasztoru, ani sióstr.
            Zatem może niech właściciel utrzyma "swoje" siostry?
    • jerber FORSY NIEMA BO TRZEBA BUDOWAĆ w WILANOWIE . 01.02.06, 16:28
      Kościoła nie obchodzą zabytkowe, popadające w ruinę klasztory. Buduje nowe
      świątynie jak n.p. na polach wilanowskich. Kardynał Glemp nie mając funduszy
      podjął decyzję budowy tej świątyni. Koniecznie chce wybudować katakumby. Czyżby
      bał się, że nie zdąży ? A NA REMONTY i BUDOWĘ ŚWIĄTYNI - NIECH DAJE PAŃSTWO,
      czyli my wszyscy - bez względu na wyznanie i poglądy.
    • Gość: vika Re: Ratujmy klasztor Wizytek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.06, 18:32
      jeżeli autorką zdjęć jest siostra Maria, to dlaczego pod zdjeciami zostało
      umieszczone nazwisko właściciela aparatu?
      • ernollll Re: Ratujmy klasztor Wizytek 01.02.06, 21:13
        odrazu widać, że to forum powiązne z gazetą wyborczą. Wiele osób które tu się
        wypowiada najbardziej boli to ,że pieniądze trafią do ZAKONU KATOLICKIEGO , tak,
        tak to wasz wszytskich boli. Przecież powinnno się dbać o dobra nardowe ,a takim
        jest klasztor wizytek. Jeżeli tak sądzicie to po co państwo pomaga ludziom
        ubogim np. w remoncie mieszkań ?! Przecież to żadne dobro narodowe , Ba !
        przecież tam nie ma wycieczek zagranicznych , wręcz jakim prawem ? Niech
        rodzina pomoga ,albo niech sami zarobią ! ,a jednak to nikogo nie razi poprostu
        trzeba pomóc,tak samo jak trzeba pomóc siostrom, ale niestety niektórych razi
        ,że to jest zakon wizytek <<< KATOLICKI !!! Siostry zwróciły się o pomoc ,a nie
        jej żądały ! ,a jeżeli jest to obiekt zabytkowy to taka pomoc się należy. Nawet
        jak ten budynek był własnością Pruszkowskiej Mafi, Balcerowicza czy ojca Rydzyka
        i jego Rodziny Radia MARyji !
    • Gość: wanda Re: Ratujmy klasztor Wizytek IP: *.chello.pl 01.02.06, 21:31
      Czy możecie sprawdzić - gdzie, jak można zorganizować wpłaty w ramach 1%
      podatków na rzecz Wizytek? Wydaje mi się, że na Warszawiaków mozna liczyć w tej
      sprawie... A na marginesie poniższej dyskusji, chyba przeceniamy zamożność
      Kościoła i ich środków... Tu chodzi o jeden z najważniejszych zabytków
      Warszawy!!!! I pamięć o ks. Janie Twardowskim!
      • Gość: tomasso Re: Ratujmy klasztor Wizytek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.06, 22:13
        Popieram w 100%. Nie wolno dopuścić do zniszczenia tak cennego zabytku i nie ma
        co się oglądać na ateistów i "tolerancyjnych" z GW.
        Jeżeli w Polsce zachowałyby się równie piękne zabytki będące jednocześnie
        miejscem kultu jakiejkolwiek innej religii również byłbym za pomocą państwa w
        ich utrzymaniu.
    • Gość: widzeiwiem Re: Ratujmy klasztor Wizytek IP: *.tychy.msk.pl 01.02.06, 22:40
      Dlaczego minister kultury ma fundowac ? Jezeli tylko Glemp sprzeda jeden z
      luksusowych samochodow , toz to ogrzeja nie tylko klasztor ale jeszcze i pare
      Domow Dziecka ! Przeciez On zawsze powtarza ,ze Musimy byc milosierni ! No to
      Niech wreszcie zacznie od siebie , choc raz w swoim zyciu niech bedzie
      milosierny, nie Musi cale zycie tylko BRAC. Bo jak dotychczas , co innego mowi
      do ludzi , a co innego robi. Ja nie wspomne o innych luksusach w ktore Kosciol
      oplywa, ze sa tam tez tacy , co nie oplywaja, a to tez trzeba zapytac tych na
      swieczniku , dlaczego niesprawiedliwie dziela , rydzyk , jankowski itd.
      sa "rowniejsi"? Ci , co mieszkaja w palacach i jezdza merolami sa lepsi ?
      dlaczego ?
      • anmanika Re: Ratujmy klasztor Wizytek 02.02.06, 13:30
        Z tych 20 milionów na Świątynię Opatrzności Prymas mógłby odpalić Wizytkom tyle
        ile im potrzeba a kościół zrobić trochę skromniejszym, byłby to ładny gest.
    • Gość: And pytanie IP: 83.104.26.* 02.02.06, 14:59
      A czy mozna dostac dofinansowanie ze srodkow ue ( do 85%) na remont tego
      wspanialego zabytku? a innych?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka