Dodaj do ulubionych

Koniec ery trupojadów

10.03.06, 20:10
Czy w obliczu realnego zagrożenie ptasią grypą pamietamy o chorobach
wściekłych krów (BSE), chorobach świń (PMWS), itp. zagrożeniach związanych ze
spożywaniem mięsa?
*
Czy znacie Raport Rządu USA?

PCRM
Lekarski Komitet Odpowiedzialnej Medycyny
5100 Wisconsin Avenue NW Suite 404 Washington, DC 20016
Tel. (202) 686-2210 FAX (202) 686-2216
Do bezzwłocznego opublikowania 01. IX. 1995 r.

Rząd USA Aprobuje Znaczenie Diety Wegetariańskiej
...
Poprzednie edycje federalnych wskazań dietetycznych w ogóle nie wymieniały
nawet wegetariańskiej diety. W zaleceniach tego Komitetu Doradczego (str. 21
projektu) czytamy m. in. "lakto-wegetarianie cieszą się wspaniałym zdrowiem.
Dieta wegetariańska jest zgodna ze wskazaniami dietycznymi i z rekomendacjami
w zakresie właściwego odżywiania się. Proteiny nie są żadną barierą w
wegetariańskiej diecie'
*
Czy pamiętacie, co słowa Boga:
„Potem rzekł Bóg: Oto daję wam wszelką roślinę wydającą nasienie na całej
ziemi i wszelkie drzewa, których owoc ma w sobie nasienie: Niech to będzie
dla was pokarmem” MOJŻ 1,29."
*
www.active.most.org.pl/Wege/raport.html
www.nadzieja.pl/zielarz/wegetarianizm.html*
Nadchodzi Wielkanoc.
Czy będziecie celebrowali Święta jedząc zabite stworzenia?

Co szlachetni forumowicze sądzą o całkowitym przejściu na dietę wegetariańską
i zaprzestaniu zabijania?

Obserwuj wątek
    • Gość: kixx Re: Koniec ery trupojadów IP: *.acn.waw.pl 10.03.06, 20:12
      a rosliny genetycznie modyfikowane ???
      • Gość: planeta Re: rosliny genetycznie modyfikowane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.06, 20:18
        Moim zdaniem trzeba unikać (o ile się da) roslin genetycznie modyfikowanych -
        GMO, tak samo jak genetycznie modyfikowanych nasion - GSM :)
        • Gość: kixx Re: rosliny genetycznie modyfikowane IP: *.acn.waw.pl 10.03.06, 20:35
          wolowina-nie
          wieprzowina-nie
          drob-nie
          ryby i owoce morza -nie
          rosliny-nie
          trzeba sie bedzie przestawic na pokarm duchowy
          albo olac te pierdoIy o szkodliwosci
          kiedys wszystko bylo zdrowe-ludzie zyli po 20-30 lat
          teraz wszystko jest zatrute-ludzie zyja po 60-80 lat
          to ile beda zyc ,gdy przerzucimy sie na trucizny
          • Gość: Arleta.J Do kixx Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.06, 20:45
            Pewnie będą żyli 119-129 lat. Byle w zdrowiu :)
          • Gość: Zyzio Re: rosliny genetycznie modyfikowane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.06, 20:51
            Po 40 żyją tylko dzieki lekom, operacjom i sztucznemu podtrzymywaniu życia.
            Większośc (żółtych) je ryż !

--
            Ryżozerca Zyź
            • Gość: kixx Re: rosliny genetycznie modyfikowane IP: *.acn.waw.pl 10.03.06, 20:57
              jestes chinolem?
              o imieniu Porfirion?
              nie wierze
              • Gość: Zyzio Re: rosliny genetycznie modyfikowane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.06, 21:11
                Chinol???? TO chyba w aptekach sprzedają?

--
                Ryż dostępny w każdym sklepie bez recepty
                • Gość: kixx Re: rosliny genetycznie modyfikowane IP: *.acn.waw.pl 10.03.06, 21:38
                  rodzice kupili cie w aptece?
                  mnie przyniosl bocian
                  za friko
                  • Gość: Zyzio Re: rosliny genetycznie modyfikowane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.06, 21:44
                    Mnie znaleźli w kapuście. Chińskiej - pekińskiej. A ten bocian aby grypy nie
                    miał?

--
                    Wyszedłem tak gzdie zwykle
                    • Gość: kixx Re: rosliny genetycznie modyfikowane IP: *.acn.waw.pl 10.03.06, 22:18
                      na nauke nigdy nie jest za pozno
                      www.biolog.pl/article1941.html
                      • sebpl Re: rosliny genetycznie modyfikowane 10.03.06, 22:26
                        Dzięki. Jestem mądrzejszy o ten artykuł. No i mam zdrowego kolegę. Te
                        przekonanie jest bezccenne.
                        • Gość: kixx Re: rosliny genetycznie modyfikowane IP: *.acn.waw.pl 10.03.06, 22:45
                          no nie wiem
                          w zeszla niedziele sprzeniewierzylem idealom tego forum
                          karmilem kaczory w saskim
                          • sebpl Re: rosliny genetycznie modyfikowane 10.03.06, 22:50
                            Karmiłeś z dziubka?
                            • Gość: kixx Re: rosliny genetycznie modyfikowane IP: *.acn.waw.pl 10.03.06, 22:52
                              moze nie az tak
                              ale jeden dziwnie sie zachowywal -wolal jak sie go ,ze tak powiem,karmilo od
                              tylu
        • jan-w Re: rosliny genetycznie modyfikowane 10.03.06, 21:14
          A podasz chociaż jeden *poważny* argument przeciw żywności modyfikowanej
          genetycznie ? Wiara w to że żywność modyfikowana, zmieni nasze geny, rozwija się
          wyłącznie wśród ludzi, którzy nie mają pojęcia o genetyce. Dokładnie tak samo
          uzasadnione jest straszenie Złym Mzimu. Jeśli ktoś w niego uwierzy, napewno mu
          zaszkodzi.
          • Gość: P.S.J. Re: rosliny genetycznie modyfikowane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.06, 21:16
            Eko-fani, a w zasadzie eko-histerio-kreatorzy też muszą na czymś zarobić,
            najlatwiej oczywiscie na "ekologicznej" żywności, stawianej w opozycji do GMO.
            Oczywiście żywność "ekologiczna" też jest GM, chociażby metodą doboru. Ale nic to.
          • Gość: kixx Re: rosliny genetycznie modyfikowane IP: *.acn.waw.pl 10.03.06, 21:34
            pamietasz Taksowkarza?
            Chodzi mi o te scene,kiedy bohater stoi przed lustrem i zadaje pytanie odbiciu.
            No wiec jesli na te pytanie odpowiedz jest twierdzaca to ja ci powiem,ze na
            wszelkie strachy typu BSE,pryszczyca,ptasie grypa czy GMO to ja patrze mniej
            wiecej tak jak na grozbe wybuchu Yellowstone
            • warzaw_bike_killerz Re: rosliny genetycznie modyfikowane 10.03.06, 21:40
              Wlasnie. Zarowno kodeks reklamy, jak i chyba prawo nie pozwala na promocje
              oparta na strachu. Nie wiem jak to jest, ale promocja szczepionek na grype, czy
              tutejszy przyklad wegetarianizmu wykorzystuje ogolnoswiatowe wzbudzanie paniki.
              Szczerze piszac, jesli swiatowe lobby sterowania strachem, tak koniecznie musi
              odwracac ogolnoludzka uwage od jakichs biezacych wpadek, to wolalbym aby nas
              straszyli armageddonem wywolanym kolizyjnym meteorem.
              • Gość: kixx Re: rosliny genetycznie modyfikowane IP: *.acn.waw.pl 10.03.06, 22:19
                Tylko nie to
                jeszcze wprowadza obowiazkowe skladki na obrone przed armagedonem
        • jhbsk Re: rosliny genetycznie modyfikowane 11.03.06, 16:13
          Gość portalu: planeta napisał(a):

> Moim zdaniem trzeba unikać (o ile się da) roslin genetycznie modyfikowanych -
          > GMO, tak samo jak genetycznie modyfikowanych nasion - GSM :)

A dlaczego? Bo paru nawiedzonych krzykaczy tak chce?
          • Gość: planeta Do jhbsk Re: rosliny genetycznie modyfikowane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.06, 16:36
            jhbsk napisała:

> Gość portalu: planeta napisał(a):
            >
            > > Moim zdaniem trzeba unikać (o ile się da) roslin genetycznie modyfikowany
            > ch -
            > > GMO, tak samo jak genetycznie modyfikowanych nasion - GSM :)
            >
            > A dlaczego? Bo paru nawiedzonych krzykaczy tak chce?

A Ty już dałeś się zmodyfikować przez GSM? Jesteś już jednokomu(ó)rkowcem?
            Widać, że tak. Hi, hi, hi...
    • klejnot.forum Poprawka drugiego linu 10.03.06, 20:15
      Sorx, oto poprawiony drugi link:

www.nadzieja.pl/zielarz/wegetarianizm.html
    • nowyczas Przechodzenie na wegetarianizm 10.03.06, 20:48
      Niedawno w Posce wykryto wirusy ptasiej grypy. Teraz jest tradycyjny okres
      Wielkiego Postu. W tym czasie, wiele osób, nie tylko katolików, powstrzymuje
      się od jadania mięsa. Czy obawa przed groźną chorobą może wzmocnić pstawę
      miłości do wszystkich stworzeń i spowodować przechodzenie ludzi na
      wegetarianizm? Może właśnie to jest to?
      www.godsdirectcontact.us/com/vegetarian/alternativeliving/htm/AL-polish-2.htm
      Ps. Ja osobiście nie mam z tym problemu - jestem wege od wielu lat :)
      A Wy?
      • Gość: Olga.K. Współczucie dla wszystkich istot IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.06, 12:00
        Jeżeli obudzicie w sobie współczucie dla wszystkich istot, jeżeli naprawdę
        zechcecie nie krzywdzić innych stworzeń, wtedy w sposób naturalny przestaniecie
        myśleć o zabijaniu i wegetarianizm stanie się waszym normalnym stylem życia.
        Ja nie jem mięsa i czuję się świetnie, szczególnie mam czyste sumienie :)
        • jan-w Re: Współczucie dla wszystkich istot 11.03.06, 12:07
          A czy wiesz że badania wykazały potężne cierpienie i stres, odczuwane przez
          ścinane rośliny ? Nie żartuję. Jeśli nie chcesz zabijać żadnej istoty, jedyna
          rada - to odżywianie się światłem. Ja jem mięso i też mam czyste sumienie. Nie
          robię fałszywych podziałów - od glonu do rosiczki, można mordować, powyżej nie.
          • Gość: Olga.K Do jan-w Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.06, 13:41
            Można też odżywiać się światłem Spróbuj, zapewniam, że jest to cudowne :)
            Niemniej od czegoś zacząć trzeba. Pierwszy krok, to wegetarianizm.

• jan-w Do jan-w Re: 11.03.06, 13:50
              Też bym chętnie przeszedł na odżywianie się światłem. Taniej, schudłbym pewnie
              trochę. Boję się tylko, żeby nie skończyło się tak jak z koniem, którego cygan
              (przepraszam - Rom), odzwyczajał od jedzenia. Już go prawie nauczył nie jeść,
              ale koń w ostatniej chwili zdechł. ;-)
              • Gość: Olga.K Do jan-w Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.06, 15:39
                Może zdarzyć się i tak. Cóż, niektórzy mają wiekszego od innych pecha :)
          • jhbsk Re: Współczucie dla wszystkich istot 11.03.06, 16:15
            jan-w napisał:

> A czy wiesz że badania wykazały potężne cierpienie i stres, odczuwane przez
            > ścinane rośliny ? Nie żartuję. Jeśli nie chcesz zabijać żadnej istoty, jedyna
            > rada - to odżywianie się światłem. Ja jem mięso i też mam czyste sumienie. Nie
            > robię fałszywych podziałów - od glonu do rosiczki, można mordować, powyżej nie.

Pokaż mi krzyczącą z bólu marchewkę to uwierzę.
            • jan-w Re: Współczucie dla wszystkich istot 11.03.06, 16:24
              Marchewka krzyczy cicho. Musisz się nauczyć jej słuchać.
              • Gość: P.S.J. Re: Współczucie dla wszystkich istot IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.06, 22:26
                Pokaż mi krzycącą z bólu rybę :)
    • Gość: planeta Ach te nasze zobowiązania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.06, 20:51
      Ludzie wiosną podejmują zwykle dużo osobistych zobowiązań. Planują odchudzanie
      się, naukę języka obcego, przestanie jedzenia mięsa - ale przeważnie nigdy tego
      nie realizują. Ach te nasze osobiste plany i planiki :)
    • warzaw_bike_killerz Obrzydliwi mordercy roslin. 10.03.06, 20:51
      Rosliny przenosza o wiele wiecej powaznych chorob. Chocby kompleks onana.
      • Gość: Arleta.J Do warzaw_bike_killerz Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.06, 20:59
        Niektórzy, niezależnie co jedzą, cierpią na kompleks maniakalnego forumowicza,
        nie sądzisz? Żeby była jasność, chodzi i takich jak Ty, warzaw_bike_killerz.
        Uszanowanie
        • warzaw_bike_killerz Do warzaw_bike_killerz Re: 10.03.06, 21:04
          Nie sadzisz, ze niezaleznie od tego co sie je, absolutnie nie ma potrzeby
          zostawac wegetarianinem? Chocby na Wielkanoc? Chocby z przekory wobec fragmentu
          Biblii? Dla zdrowia na przyklad?
    • Gość: Kopytko Re: Koniec ery trupojadów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.06, 09:17
      klejnot.forum napisał:

(...)

> Co szlachetni forumowicze sądzą o całkowitym przejściu na dietę wegetariańską
      > i zaprzestaniu zabijania?

Ja nie przechodzę - zostaję przy mięsku i wędlince :-)
      • jan-w Re: Koniec ery trupojadów 11.03.06, 09:24
        Gdyby wszyscy przeszli na wegetarianizm, naruszyli by naturalny obieg w
        przyrodzie. Rośliny, nie miałyby nawozu i dwutlenku węgla. Nadmiar tlenu,
        zniszczyłby płuca ludzi i zwierząt. To strasznie nieekologiczne.
        • Gość: nastka Re: Koniec ery trupojadów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.06, 13:48
          Bez obaw, nie wszyscy od razu przejdą na całkowity wegatarianizm - do tego
          potrzebne jest przebudzenie w sobie świadomosci współczucia i miłości, nie
          każdy od razu to potrafi uczynić :)
          Poza tym, nie martw się o Przyrodę, Ona właśnie chce, abyśmy przestali zabijać -
          daje nam znaki, tylko my nie chcemy tych znaków prawidłowo odczytywać.
          Jeśli ktoś chce zabijać, będzie argumentował swoje postepowanie do upadłego -
          aż całkowicie upadnie i wtedy klops z nim :(
          • Gość: kixx Re: Koniec ery trupojadów IP: *.acn.waw.pl 11.03.06, 15:16
            hm,no tak
            za to wegetarianin bedzie wiecznie zywy
            jak idee Lenina
            • Gość: nastka Do kixx Re: Co masz do idei Lenina? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.06, 15:37
              A co masz do idei Lenina? Nie podobają Ci się, że są wiecznie żywe?
              :)
              • Gość: kixx Do kixx Re: Co masz do idei Lenina? IP: *.acn.waw.pl 11.03.06, 15:57
                komunizm =wegetarianizm?
                nie obrzydzaj mi do konca

ps.Lenina oczywiscie
                • sceptyk Do kixx Re: Co masz do idei Lenina? 11.03.06, 16:07
                  Gość portalu: kixx napisał(a):

> komunizm =wegetarianizm?

To jest calkiem prawdopodobne. Obie idee sa sprzeczne z natura czlowieka.
                  • Gość: kixx To prawda-poza tym sa szkodliwe dla zdrowia IP: *.acn.waw.pl 11.03.06, 16:49
                    np wegetarianizm ,jak to zreszta widac w tym watku,jest przyczyna wielu
                    groznych chorob
    • Gość: R. Ponadpolityczny styl życia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.06, 20:19
      Wegetarianizm jest ponadpolitycznym stylem życia :)
    • Gość: Mięsożerca G..prawda!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.06, 10:33
      Ja stosuję dietę drKwasniewskiego (mięsa, salcesony jaj itp) trzymam prawidłowa
      wagę czuję się rewelacyjnie, piję i posuwam panienki i uważam że te wszystkie
      doniesienia są jak w tytule postu!!!
      • Gość: vegi Wegetarianizm wynika z miłości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.06, 15:57
        Prawdziwy wegetarianizm wynika z miłości.
        Wegetarianizm wybiera się nie z powodów zdrowotnych (chociaż dlatego też), ale
        z powodu niechęci do krzywdzenia i zabijania naszych "młodszych" braci.
        Wówczas nie kierujesz się egoizmem, tylko powszechną miłością.
        Jeśli tego nie rozumiesz, oznacza to, że twój czas Człowieczeństwa jeszcze nie
        nadszedł :)
        • Gość: kixx Re: Wegetarianizm wynika z miłości IP: *.acn.waw.pl 12.03.06, 16:10
          a co z twoim jeszcze mniejszym rodzenstwem:bakteriami i wirusami?
          tez ich nie zabijasz?
          ps.zjadasz w dodatku krewnych zywcem-ohyda
          • Gość: vegi Do kixx Re: Wegetarianizm wynika z miłości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.06, 16:18
            Prawda, jakie to smutne?
            Chyba jednak zaczynasz coś nie coś pojmować, tak trzymaj :)
            • Gość: kixx Do kixx Re: Wegetarianizm wynika z miłości IP: *.acn.waw.pl 12.03.06, 16:25
              ale ja mieso jem ,a wirusy traktuje jako smakowita przystawke
              poza tym rozumiem wiele innych rzeczy
              np taka ze przedstawianie sie przy kazdej wypowiedzi innym imieniem moze byc
              objawem powaznej choroby ,ktorej przyczyna moze,choc nie musi,byc brak bialka
              zwierzecego w diecie
              BTW.wy wegetarianie musicie swoja krucjate rozciagnac na caly swiat-proponuje
              zaczac od przyzwyczajania rekinow do wodorostow
              • Gość: vegi Do kixx Re: Wegetarianizm wynika z miłości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.06, 16:45
                Napisałeś:
                >...przedstawianie sie przy kazdej wypowiedzi innym imieniem moze byc objawem
                powaznej choroby...
                Więc czemu to robisz :)
                Poza tym to nie jest zabronione, hi, hi., hi - sam wiesz...
                • Gość: kixx Do kixx Re: Wegetarianizm wynika z miłości IP: *.acn.waw.pl 12.03.06, 16:56
                  tak,tak

a co w temacie rekinow?
        • sceptyk Tak sie zastanawiam 12.03.06, 16:19
          Czy prawdziwi, fundamentalni wegetarianie naleza juz do swiata roslin? A jesli
          tak, to czy jestes Vegi smaczny, zapytuje sie nie bez milosci?
        • Gość: bluntman Re: Wegetarianizm wynika z miłości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 19:46
          A dlaczego to wy, wegetarianie za wszelka cene usilujecie odwiesc nas od jedzenia tego, co nam smakuje?
          Nazywacie nas 'trupozercami', twierdzicie, ze nie osiagnelismy jakiegos stadium 'czlowieczenstwa'...
          Trzeba sobie dorabiac ideologie?
          • jan-w Re: Wegetarianizm wynika z miłości 14.03.06, 20:10
            Nie ma co się denerwować. Ja wegetarian nazywam roślinożercami ijeszcze żaden
            się nie obraził.
            • Gość: bluntman Re: Wegetarianizm wynika z miłości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 16:31
              > Nie ma co się denerwować. Ja wegetarian nazywam roślinożercami ijeszcze żaden
              > się nie obraził.

no miedzy scierwojadem/trupozerca a roslinozerca jest drobna roznica...
    • klejnot.forum Znamienny link 12.03.06, 16:00

Jeszcze jeden znamienny link:

www.godsdirectcontact.org.tw/eng/veg/alternativeliving/10/polish.htm
    • nowyczas Nie krzywdzenie 12.03.06, 19:36
      Brak przemocy prowadzi do najwyższej etyki, która jest celem całej ewolucji.
      Dopóki nie przestaniemy krzywdzić innych żywych stworzeń, ciągle będziemy
      dzikusami.
      Thomas Alva Edison

---
      Http://alternatywnezycie.pl
      • Gość: kixx Re: Nie krzywdzenie IP: *.acn.waw.pl 12.03.06, 19:49
        czy to ze gosc wynalazl zarowke oznacza ze jest rowniez autorytetem w sprawach
        dotyczacych etyki?
        o ile mnie pamiec nie myli,byl skapy jak przyslowiowy Szkot-czy to tez jest
        oznaka osiagniecia wyzszego poziomu samodoskonalenia?
        • Gość: vegi Do kixx Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.06, 22:28
          Lepiej być skąpcemm niż zabójcą, jak Ty, kixx.
          Dobranoc
          • Gość: kixx Do kixx Re: IP: *.acn.waw.pl 12.03.06, 22:37
            lepiej byc pieknym ,madrym i bogatym niz glupim ,brzydkim i biednym(choc tylko
            intelektualnie),jak ty,wielonikowcu
    • Gość: sava Czy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.06, 22:30
      "Czy w obliczu realnego zagrożenie ptasią grypą pamietamy o chorobach
      wściekłych krów (BSE), chorobach świń (PMWS), itp. zagrożeniach związanych ze
      spożywaniem mięsa?"

Tak, pamiętamy i unikamy jedzenia mięsa :)
    • nie.popieraj.zabijania Tytuł forum jest ostry, ale...? 13.03.06, 09:09
      Witam,

Zapraszam do zapoznania się z ogólnoświatowym programem dla zachownia życia
      zwierząt.

Może to będzie miłym dodatkiem to tak niemiłego (ale jakże znaczącego - rozumię
      intencje autora) tytułu tego wątku?

www.alternatywnezycie.pl
      Jeżeli ktoś chciałby pomóc w rozpowszechnianiu prezentowanej ulotki poprzez
      wydruk, umieszczenie bannera na swojej stronie itp., to proszę o wizytę tutaj:

www.godsdirectcontact.us/com/vegetarian/alternativeliving/download.htm
      i wybór polskiej wersji

To nie jest przekonywanie nikogo, ponieważ ten kto chce rozumieć, to zrozumie,
      a inni i tak pozostaną nie do przekonania. Taki już jest urok człowieka :)

Pozdrawiam w słoneczny marcowy poniedziałek

• a_weasley Jestem trawożerny, ale jak czytam takie teksty... 13.03.06, 09:59
      ...to nabieram smaku na krwisty befsztyk.
    • vorto W sprawie ptasiej grypy 14.03.06, 10:22
      Apel TOZ w sprawie ptasiej grypy

Zarząd Główny TOZ w Polsce zwraca się z apelem o wstrzymanie się od pobieżnego
      i emocjonalnego przedstawiania w mediach zagrożenia ptasią grypą. Straszenie i
      przekazywanie sensacyjnych informacji o ptasiej grypie może spowodować histerię
      antyzwierzęcą i skutkować formami znęcania się i okrucieństwa zarówno wobec
      zwierząt domowych, jak i dzikich. Przykładem takiej paniki jest m. in.
      ostrzeganie przed dokarmianiem ptaków, bezdomnych zwierząt i kotów wolno
      bytujących. TOZ apeluje o dbałość o bezdomne zwierzęta w tym najtrudniejszym
      dla nich okresie. Dokarmianie zwierząt jest w chwili obecnej bardzo ważne i
      niezbędne.

(Źródło: TOZ) (ehk / 2006-03-06 19:16:37)
    • Gość: ciekawska Ciekawe dlaczego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 10:34
      Ciekawe, dlaczego wegetarianin nazwany roślinojadem (roslinożercą) nie obraża
      się, natomiast nie wegetarianin nazwany mięsojadem (męsożercą) podnosi larum?
      Panie i Panowie, przecież to są tylko nazwy (chociaż jakże znaczące) :)
      • Gość: kixx Re: Ciekawe dlaczego? IP: *.acn.waw.pl 15.03.06, 10:50
        ?????????????????
        tu w tym watku?

ps.ciekawe czy jak nazwiemy idiotke idiotka to sie obrazi?
        • Gość: ciekawska Re: Ciekawe dlaczego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 11:05
          Napisałeś;
          > ...ciekawe czy jak nazwiemy idiotke idiotka to sie obrazi?

Nie powinna, ponieważ wyrażenie "idiota" jest terminem sensu stricto medycznym,
          nazwą konkretnej jednostki chorobowej.

Podobnie lekarz nie obrazi się, jeśli nazwiesz go lekarzem, a policjant nie
          obrazi się jeśli nazwiesz go policjantem.
          Czhyba, że lekarzarza nazwiesz konowałem, a policjanta nazwiesz gliną - wtedy
          trochę mogą się obrazić.
          Również trupojad nie powinien obrażć się, gdy go nazwiesz trupojadem :)
          • warzaw_bike_killerz Re: Ciekawe dlaczego? 15.03.06, 11:38
            Gość portalu: ciekawska napisał(a):

> Nie powinna, ponieważ wyrażenie "idiota" jest terminem sensu stricto medycznym,
            >
            > nazwą konkretnej jednostki chorobowej.
            Gość portalu: ciekawska napisał(a):

> Nie powinna, ponieważ wyrażenie "idiota" jest terminem sensu stricto
            medycznym, nazwą konkretnej jednostki chorobowej.

W medycynie niekonwencjonalnej dla wegetarian. Rocznik 1911. Klasyfikacja wg ICD
            to gdzies pod rubryka F66.x.x
            • Gość: ciekawska Re: Ciekawe dlaczego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 12:18
              Teraz przyjmuje się klasyfikację - upośledzenie umysłowe: lekkie, znaczne,
              głębokie (dawniej: kretynizm, debilizm, idiotyzm).
              Lecz ten wątek nie jest medycznym, chyba, że źle się czujesz?

• Gość: kixx Re: Ciekawe dlaczego? IP: *.acn.waw.pl 15.03.06, 12:52
            to dobrze ze masz spory dystans do wlasnej osoby
          • Gość: norsk_skogskatt Re: Ciekawe dlaczego? IP: *.w86-202.abo.wanadoo.fr 16.03.06, 23:31
            Proszę nie obrażać trupojadów. To bardzo pożyteczne zwierzęta, służba higieniczna przyrody, z tej
            przyczyny bywały święte: krokodyle, spępy itp.
            A co do mięsożerców: wilki,lwy i tygrysy trawy jeść nie będą. Do życia też mają prawo.
            Czy nie należy wspomnieć też o tym, że nadmiernie rozmnażający się trawożerni (tak sarny jak i słonie)
            niszczą swoje własne środowisko naturalne? Stąd konieczni są mięsożercy, aby utrzymać w naturze
            RÓWNOWAGę, konieczną dla jej trwania.
            Dlatego ta dyskusja nie ma wiele sensu.
            Panika z powodu ptasiej grypy, BSE, Czernobyla itp. również. I spożywane przez nas zwierzęta i rośliny
            zawierają z różnych przyczyn coraz więcej szkodliwych dla naszego zdrowia elementów, a jakoś ludzi
            ciągle przybywa. I nie wszyscy 90?latkowie są produktami zwycięskiej medycyny.
            Natomiast bezspornie należy żywić bezpańskie koty tudzież fruwających braci mniejszych, gdyż
            najedzone i szczęśliwe opierają się wirusowi ptasiej grypy.
      • gildia_vege Re: Ciekawe dlaczego? 15.03.06, 13:21
        Napisałaś:
        > "...dlaczego wegetarianin nazwany roślinojadem (roslinożercą) nie obraża się,
        natomiast nie wegetarianin nazwany mięsojadem (męsożercą) podnosi larum?"

Ponieważ nie wegetarianie są nieustanni zżerani przez ich własne sumienie,
        zakładają takie butne maski.
        Zrozumcie trupojadów, oni nie mogą reagować inaczej :)
        • warzaw_bike_killerz Re: Ciekawe dlaczego? 15.03.06, 13:32
          Czy myslisz, ze problem staje sie powazny po przekroczeniu: 100, 200, 500
          postow? Nie trzeba samemu ze soba rozmawiac.
          • gildia_vege Re: Ciekawe dlaczego? 15.03.06, 14:09
            Masz z tym problem? Więc przestań rozmawiać sam ze sobą i po kłopotach.
            Hi, hi, hi
            • warzaw_bike_killerz Re: Ciekawe dlaczego? 15.03.06, 14:30
              Ja nie mam z tym problemow. Po prostu boje sie o Ciebie: klejnocie, planeto,
              Arletto j., R., vegi, nie.popieraj.zanijania, ciekawska, gilde.vegi - czy ktorys
              pominalem? O ile zminiasz nicki w dyskusji, to jest wszystko w porzadku, ale
              jesli sama siebie cytujesz i ze soba rozmawiasz, to chyba zaburzenie ujete w
              klasyfikacji jako F20.

PS. Mam dowody
              • gildia_vege Re: Ciekawe dlaczego? 15.03.06, 15:09
                ?
                • warzaw_bike_killerz Re: Ciekawe dlaczego? 15.03.06, 15:36
                  Pominalem - nowyczas. Nie mam dowodow na nastke, aczkolwiek sa poszlaki
                  grafologiczne.
    • gildia_vege Wegetarianin 15.03.06, 15:30
      Wegetarianin przeciwstawia się uprawianej przez wielu ludzi logice, wedle
      której zwierzęta można podzielić na te do kochania oraz te do jedzenia.
      Wegetarianin jest świadom cierpienia zwierząt, ich prawa do wolnego życia, jest
      pełen miłości i współczucia, dlatego zaprzestaje swojego uczestnictwa w
      morderczym procederze hodowlanego przemysłu mięsego. Człowiek z każdym kęsem
      mięsa wkłada do ust fragment martwego zwierzęcia, jego cierpienie, akceptuje
      tym samym przemoc i śmierć i staje sie za to współodpowiedzialny. Wegetarianin
      jest świadom tej odpowiedzialności, nie chce, by jego żołądek był grobem dla
      martwych istot.
      • Gość: kixx Re: Wegetarianin IP: *.acn.waw.pl 15.03.06, 20:59
        hm
        odnosnie grobu mala uwaga
        zoladek jest najwyzej domem pogrzebowym
        • jan-w Re: Wegetarianin 15.03.06, 21:00
          ;-)))
    • sceptyk Pytanie 16.03.06, 23:35
      A czy mozna jesc padline?
      • Gość: norsk_skogskatt Re: Pytanie IP: *.w86-202.abo.wanadoo.fr 17.03.06, 00:15
        A kto tego broni?
        Kto wie, może to był pierwszy kontakt praczłowieka z mięsem?
        Niektóre zwierzaki żywią się głównie padliną.
        Nawet udomowione, jak nie mają nic innego pod łapą.
        To dlatego te koty na Rugii zdechły na ptasią grypę ? pożarły padlinę zdechłych łabędzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka