kayukayu
02.05.06, 23:25
Witam,
poszukuję informacji czy są już jakieś ustalenia na temat planowanej modernizacji skrzyżowania ulicy Łopuszańskiej z Alejami Jerozolimskimi? W obliczu całkiem nieodległego w czasie wybudowania węzła Salomea dla trasy Salomea Wolica, w/w skrzyżowanie będzie ogniskiem zapalnym wszelkich korków (w sumie to już jest). Mapka na stronach SISKOMu www.siskom.waw.pl/temporary/jerozolimskie-modernizacja.jpg posiada niestety białą plamę w interesującym mnie miejscu. Pytanie zasadniczo mam jedno - jak może zostać ułożony bezkolizyjny przejazd - czy prosto - czyli Aleje biegną górą (tak jak przy Dw. Zachodnim i obecnie budowana estakada nad ul. Mszczonowską), czy jednak dziwoląg w stylu skrzyżowania przy Galerii Mokotów? Logika mi podpowiada że Aleje powinny poleciec górą aby był bezproblemowy dojazd z centrum Wwy i trasy AK do węzła Salomea. Ruch tranzytowy, który teraz głównie kieruje się od ronda Zesłańców Alejami i skręca w Łopuszańską aby później skręcić w Al. Krakowską powinien przenieść się właśnie na trasę Salomea-Wolica. Pytanie tylko czy logika wygra...