Dodaj do ulubionych

Prywatna strona osiedla

16.05.06, 23:29
Może by warto wzorem innych osiedli założyć prywatną internetową stronę
osiedla flamenco? Mogły by się na niej znaleść takie rzeczy jak:
-ogłoszenia,
-aktualności,
-fora tematyczne,
-zdjęcia.
Kto za a kto przeciw? Trzeba by znaleść jakiś serwer i trochę się pobawić.
Obserwuj wątek
    • zabakskok Re: Prywatna strona osiedla 17.05.06, 09:02
      cze
      myślę, że to dobry pomysł.

pozdrawiam
      • orzelek2000 Re: Prywatna strona osiedla 17.05.06, 09:36
        popieram inicjatywę, chociaż myślę, że forum jak na razie jest wystarczającym
        mechanizmem komunikacji

pzdr
        • ikarus280 Re: Prywatna strona osiedla 17.05.06, 10:00
          tylko kto zrobi?
          • bartex80 Re: Prywatna strona osiedla 17.05.06, 10:27
            Myślę, że prędzej lub później gazetowe forum przestanie nam wystarczać. Teraz
            moglibyśmy przykładowo wrzucać na stronę aktualne fotki z budowy, albo pochwalić
            się zaprojektowaną łazienką (przy okazji polecam program do projektowania na
            stronie mojalazienka.kolo.com.pl/).

Największy kłopot to uzyskać dostęp do jakiegoś serwera, co kosztuje, oraz
            zarejestrować jakąś nazwę dla strony, co też kosztuje.
            Samo napisanie strony nie będzie takim problemem, na sieci można znaleść darmowe
            fora napisane w php.
        • maruhnio Re: Prywatna strona osiedla 17.05.06, 13:20
          Jak tak jak orzełek2000 popieram incjatywę ale.. chyba jeszcze za wcześnie i
          forum wystarczy.
          Strona to poważna sprawa, musi ktoś nią administrować aby działa sprawnie i
          fajnie. Jak ma to być coś na marnym poziomie to chyba narazie lepiej dać sobie
          spokój.

Pozdrawiam
          Maruhnio

• michgra Re: Prywatna strona osiedla 17.05.06, 14:10
            Ja jak najbardziej na tak, ale nie mam pojecia jak się tworzy stronę, więc jeśli nikt znający się na tym nie podejmie się tego to podejrzewam że inicjatywa padnie ;(
            • pg55 Re: Prywatna strona osiedla 17.05.06, 23:45
              Witajcie,

Mam aktualnie miejsce na hosting strony, jest ogólnie wszystko co potrzeba,
              również bazy danych i php, można też domenę podpiąć.
              Nie jestem grafikiem, ale na programowaniu stron i podobnych rzeczy trochę się
              znam i mógłbym w ramach czynu społecznego coś spróbować zrobić.
              A czy jest sens, to zależy od potrzeb; gdy zamiast pisać postów będziemy chcieli
              dodawać zdjęcia, czy np. swoje prywatne podstrony, to tego typu rzecz można
              dosyć szybko uruchomić.
              Najważniejsze, by strona była żywa, aktualizowana. Przypuszczam, że główną jej
              częścią byłoby forum, więc to nie problem.
              Czy ktoś może mógłby też wziąć czynny udział w zrobieniu tego dzieła ?

Piotrek
              • gjgj Re: Prywatna strona osiedla 18.05.06, 08:25
                Chętnie się włączę :-)
                Co do moich kwalifikacji to jestem dveloperem Javy, nie mam niestety zmysłu
                artystycznego za grosz i nie można na mnie w tym temacie liczyć ale może sie do
                czegoś przydam.
                Proponuję uzyć jakiegoś CMS-a (teraz tego pełno i to za darmo), w razie co i
                kompletny laik da sobie radę. A może jakieś Wiki wykorzystać? Każdy będzie mógł
                sam dodawać kontent a skomplikowane to też nie jest.

Jarek
                • bartex80 Re: Prywatna strona osiedla 18.05.06, 08:59
                  No to już mamy trzy osoby :-) Ja co prawda jestem developerem c++, ale pamiętam
                  conieco z phpa. Uważam, że na początek wystarczyła by prosta strona z forum i
                  galerią, reszta przyszła by z czasem.

Piotrek
                  • pg55 Re: Prywatna strona osiedla 18.05.06, 22:40
                    No to świetnie, też mi się wydaje, że najlepiej użyć jakiegoś CMSa, są zwykle
                    estetycznie zaprojektowane, więc zajmować się grafiką nie trzeba poza ew.
                    obrazkami i logami na stronę główną.
                    Korzystałem kiedyś z phpbb - na forum dyskusyjne zdecydowanie najlepsze chyba,
                    co istnieje.
                    A do witryny www cms o nazwie "mambo" chyba jest niezłe, i o ile pamiętam, można
                    go zintegrować z phpbb. Najbardziej znany jest phpnuke, ale ma ponoć dziury w
                    bezpieczeństwie, choć być może i to się ostatnio zmieniło.
                    Chyba że znacie jakieś inne narzędzia - ale chyba najlepiej użyć jakiegoś CMSa,
                    którego możnaby zintegrować z forum - tu nawet programowania byśmy wcale nie mieli.

Piotrek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka