Dodaj do ulubionych

Malowanie lini na parkingu

22.06.06, 06:45
Mam nadzieje ze nowe miejsca wyznaczone w piątek będą szersze niż dotychczas,
i będą miały określoną przez prawo szerokość co najmniej 2,3m.
Obserwuj wątek
    • rabor1 Re: Malowanie lini na parkingu 22.06.06, 11:32
      Prawdopodobnie trzeba byłoby to zrobic kosztem czyjegos miejsca parkingowego.
      Może wskażesz czyjego?
      • x1111 Re: Malowanie lini na parkingu 22.06.06, 11:51
        W takim razie jaki bylby sens wydlubywania starej kolorowej kostki , zeby farba
        wymalowac miejsca jezeli mialyby pozostac takie same?
        • michal.rada Re: Malowanie lini na parkingu 22.06.06, 12:25
          Miejsca będą szersze, może nie tak szerokie jak powinny być, bo faktycznie ktoś
          musiałby zrezygnować ze swojego miejsca. Sens wydłubywania był taki, że pierwsze
          miejsce zostało poszerzone o około 1m i aby na nowo rozplanować miejsca trzeba
          było wyjąć kostkę i teraz należy namalować nowe linie. Niestety kostka jest za
          szeroka aby kostką wyznaczyć miejsca na nowo.
          Pozdrawiam

• gusia18 Re: Malowanie lini na parkingu 23.06.06, 07:32
      I chyba poczekamy jeszcze na te linie .... nie wiem jak u Was, ale u mnie
      deszczyk ...
    • wierny_1 Re: Malowanie lini na parkingu 09.07.06, 14:42
      Rozumiem, że Administracja popełniła błąd i przekazała nieprawdziwą informacją
      o ilości miejsc parkingowych. Rozumiem też, że Pan ma zamiar przełożyć kostkę.
      Ale nie ma zgody na taką fuszerkę. Spójrzcie jak to wygląda. „Fale Dunaju”. Mam
      nadzieje, że Pani Balcerzak tego nie odbierze.

żenada i jeszcze raz żenada. Tak spiep...., robotę. My to mamy szczęście do
      firm na naszym osiedlu.

Pozdrawiam,

Piotr
      • gusia18 Re: Malowanie lini na parkingu 10.07.06, 08:07
        Masz wierny_1 stuprocentową rację. Ale czy mi sie wydaje, czy za czasów Pana
        Urbaniaka mieliśmy większe szczęście???
        Teraz wpadka z miejscami postojowymi, malowaniem klatek schodowych, nie chce
        juz mowic o wiatrołapach... koszmar...
        Czy w firmie Ankra nie odebrane roboty oznaczają niezapłacone?

Ale ciekawi mnie jedno, skad sie wzielo jedno dodatkowe miejsce w rzedzie
        miejsc parkingowych wzdłuż ulicy powstanców?

Wogóle zastanawiam się, że do tej kupki rażących naruszeń firmy zarzązającej
        non stop coś dochodzi. Aż boje się myśleć w jakim stanie jest dokumentacja
        techniczna, czy jest wogóle, czy wogóle jest KOB?

Bo wg. mnie nie utrzymywanie zieleni w należytym stanie i doprowadzenie jej do
        tego, iż wystają tylko suche kikuty, to jest naruszenie obowiązków zarządcy,
        którego zadaniem jest utrzymywać nieruchomość w stanie niepogorszonym.
        Kolejne przykłady: samozamykacze w furtkach, itp, itd.
        • fazowy Re: Malowanie lini na parkingu 10.07.06, 09:05
          Wydaje mi się, że Książka Obiektu Budowlanego u nas nie istnieje - przynajmniej
          mam takie wrażenie. Zieleń oczywiście jest bardzo ważna ale to chyba jest
          najmniejszy problem. Uważam, że wszystkie roboty budowlane wykonywane na naszym
          osiedlu to jedna wielka pomyłka. Patrząc na to wszysko mam wrażenie, że oglądam
          film Alternatywy 4.
          Szanowna Rado z uwagi na zbliżający się koniec okresu rękojmi na nasze budynki
          mam pytanie.
          Czy został zgłoszony pisemnie do Gazomontażu problem z przeciekającymi tarasami
          oraz brak rur spustowych przy garażach w budynku 2a ????? Zobaczcie jak
          wyglądają ściany i stropy przy garażach. Takich zacieków dawno już nigdzie nie
          widziałem. Weździe pod uwagę to, że jeżeli nie naprawi tego Gazomontaż będziemy
          musieli niedługo naprawiać wszystko z naszych własnych pieniędzy. Uwierzcie mi,
          że aby wszystko porządnie zrobić trzeba wydać sporo pieniędzy. Zobaczcie jak
          wyglądają płyty balkonowe. Jeszcze jedna zima a cała wyprawa elewacyjna z nich
          odpadnie. Wszysko będzie wyglądało tragicznie. Wszystkie zacieki które są
          widoczne to najprawdopodobniej przyczyna nieprawidłowo wykonanej izolacji
          tarasów i balkonów. Słyszałem, że Gazomontaż twierdzi iż spowodowane to jest
          brakiem płytek na tarasach lub ich nieprawidłowym ułożeniu. Uważam, że to nie
          jest prawda. Płytki nie mają zatrzymywać wody, od tego jest izolacja płyty (
          jeżeli jest wykonana prawidłowo). Zauważyłem również, że praktycznie wszystkie
          wpusty na tarasach przeciekają we wszystkich budynkach !!!!! Niedługo będziemy
          mogli zapraszać wycieczki i pokazywać jak powstają stalaktyty. Różnych
          niedoróbek na naszym osiedlu jest bardzo dużo. Jestem ciekaw czy ktoś się tym
          poważnie zainteresował. Jeszcze raz przypominam, iż niedługo będziemy za
          wszystkie niedoróbki Gazomontażu płacili z własznej kieszeni. A na fundusz
          remontowy na praktycznie nowym osiedlu będziemy płacić jeszcze więcej.

Pozdrawiam Wszystkich.
          • michal.rada Re: Malowanie lini na parkingu 13.07.06, 07:39
            Sprawa tarasów, Gazomontaż zamówił ekspertyzę z której wynika, że tarasy
            przeciekają dlatego, że źle jest położony gres. Dla mnie absurd!!!!!!
            Było już tyle przeglądów, z których nie możemy wyegzekwować naprawy i usunięcia
            usterek, że staje się to już mocno denerwujące.
            Myślę, że na najbliższym zebraniu powinniśmy spisać wszystkie zaległości i oddać
            sparwę do Sądu, to wg mnie jest jedyne wyjście.
            Pozdrawiam

• gusia18 Re: Malowanie lini na parkingu 13.07.06, 08:17
              Niestety moze sie okazać, że wtedy bedzie za późno.
              Na nasze mieszkania i budynki kończy się trzy letnia gwarancja, rękojmia.
              I deweloper, który nie uznał do tej pory, iż dana usterka powinna być
              naprawiona moze uchylać się od jej usunięcia dalej.
              Do sądu mozemy iść, i dziwie się że Ankra jeszcze nic nie zrobiła w tym
              kierunku.
              Jednak pamiętajmy ile to bedzie trwało lat i ile to nas bedzie kosztowało, czy
              to nie skórka za wyprawkę.
              Najlepiej w pierwszej kolejności oszacować wartość napraw i zdecydować co
              bedzie korzystniejsze.

Jakis czas temu proponowałam, zeby zrobić wogole ekspertyzę budynku i
              nieruchomości ze wskazaniem wad ukrytych i usterek. Niestety stwierdzono ze to
              zmarnowana kasa. Może teraz warto pomyślec o tym chociaz dla budynku 2b, tam
              gwarancja jeszcze jest. Potem korzystajac z takiej ekspertyzy mamy możliwość
              pójscia do sądu i perspektywy chociażby wygrania sprawy.
              A często jest tak, ze deweloper otrzymujac taką ekspertyze trzesie sie i szybko
              naprawia wskazanie uchybienia.
              Konieczne jest jednak, aby taka ekspertyzę robił ktoś profesjonalny, np: z
              Instytutu Techniki Budowlanej.
              Prawde powiedziawszy Ankra powinna zaproponować wykoannie ekspertyzy w momencie
              kiedy Gazomontaż nie uznał usterek, tj. przeciekajacych tarasów.

Tak naprawde teraz zgłaszajac usterkę Gazomontaż powie, ze po gwarancji i już.
              Inna sprawa jest z mieszkaniami, tam decyduje termin odbioru ostatecznego
              lokalu.
              • fazowy Re: Malowanie lini na parkingu 13.07.06, 11:51
                Najważniejsze są dokumenty. Czy jest pismo oficjalnie złożone do Gazomontażu
                dotyczące usterek na naszym osiedlu. O ekspertyzie Gazomontażu już coś
                słyszałem ale nigdy nie udało mi się jej zobaczyć. Jestem bardzo ciekawy co w
                niej jest napisane bo wydaje mi się ,że jakieś kompletne bzdury. Jak już
                wcześniej pisałem naprawa tarasów i balkonów będzie bardzo kosztowna 1 m2
                naprawy tarasu lub balkonu wynosi ok. 700 zł więc policzcie ile to może
                kosztować. Widzę, że nie obędzie się bez wykonania ekspertyzy zleconej przez
                nas i uważam, że jest to jedyne wyjście. Wiem, że nie wszystkich to dotyczy ale
                również nieprawidłowo jest wykonane odwodnienie liniowe przed wjazdem do garaży
                w budynku nr 2a. Wszystko się rozsypuje, a najlepszym numerem jest wywiercenie
                otworów w korytach odwodnieniowych przez Gazomontaż które w tym momencie
                popękały i niedługo będą nadawać się tylko do wymiany.

WAŻNE !!!!!!!!!!
                Wszelkie usterki związane z naszymi budynkami możemy zgłosić do dnia
                21.07.2006r tego dnia mija rękojmia na budynek nr 2 a 29.07.2006 mija rękojmia
                na budynek 2a. Jeżeli w tym terminie nie zostaną zgłoszone usterki będziemy
                mieli rękę w nocniku. A Gazomontaż będzie się z nas śmiał, a rynny w budynku nr
                2a będziemy musieliu je kupić i zamontować za własne pieniądze. Te terminy
                które podałem mają się do części wspólnych budynków a nie poszczególnych lokali
                na które każdy z nas ma indywidualny termin.

Jestem ciekaw co firma ANKRA zgłosiła do Gazomontażu i jakie ma na to papiery,
                bo mam wrażanie że żadne. Jeżeli jeszcze chcemy coś wyegzekwować od Gazomontażu
                to się śpieszmy.

Jeżeli jest taka potrzeba to służę pomocą.

Pozdrawiam serdecznie.
                • gusia18 Re: Malowanie lini na parkingu 13.07.06, 13:25
                  Proponuje, abyśmy sami bez Ankry /Pani Wanda jest na morzem/ spisali wszystkie
                  usterki, np na forum i sami wysłali to do Gazomontażu za pośrednictwem Ankry.
                  Tzn my spiszemy a Ankra się podbije jako Zarządca i reprezentant i wyśle.
                  Ale musielibyśmy wszyscy sie skupić i naprawde ujać to o czym pamietamy.

Rado, zwróćcie się do Pani Rajkiewicz w tej sprawie. Skoro termin mija w
                  przyszłym tygodniu to trzeba się naprawdę pospieszyć.

Ja zaczne:
                  1. Rzdzewiejące balustrady balkonów,
                  2. Nie doczyszczone po budowie elementy balkonów, chodzi o parapety zewnętrzne,
                  w dalszym ciagu jest tynk.
                  3.pękająca elewacja, w rogach balkonów pękaja łaczenia scian,
                  4.nieprawidłowo wykonane odwodnienie liniowe przed wjazdem do garaży,
                  5.

• gusia18 Re: Malowanie lini na parkingu 13.07.06, 13:28
                    Ubierzmy tą liste usterek w ładne, prawnicze określenia, z zastrzezeniem udania
                    sie do sadu, itp ...
                    • michal.rada Re: Malowanie lini na parkingu 14.07.06, 07:42
                      Niestety brzydko mówiąc ktoś wykonał dla Gazomontazu krecią robotę w naszej
                      wspólnocie, opóźniając te wszystkie przeglądy lub nie egzekwując ich wykonania.
                      Proponuję w przyszłym tygodniu w poniedziałek (17 lipca) spotkanie o 18, niech
                      każdy przyniesie jak najwięcej wypisanych usterek części wspólnych, wybierzemy
                      najważniejsze i wyślemy je za pośrednictwem Ankry do Gazomontażu.
                      Gusiu czy masz telefon do Instytutu Techniki Budowlanej chodzi mi o namiar na
                      konkretną osobę, która szybko i rzetelnie dokona ekspertyzy tarasów.
                      Pozdrawiam
                      • gusia18 Re: Malowanie lini na parkingu 14.07.06, 09:03
                        www.itb.pl, tam trzeba po prostu zlozyc zamowienie i kogoś przyslą. Znam
                        fajnego Pana, który robi fajne ekspertyzy całych budynków i niedrogo, nie jest
                        biegłym sądowym i nie ma uprawnien rzeczoznawcy budowlanego, ale ma uprawnienia
                        budowlane. Dokonuje sprawdzen stanu technicznego elementów budynku z wykonaniem
                        opini pokontrolnej zgodnie z zapisem art.62 ust.1 pkt 1 ppkt a Ustawy Prawo
                        Budowlane.
                        Dowiem się ile kosztuje ekspertyza u niego i w itp i dam znać.
                        Chetnych ktorzy chcieli by obejrzec jak wogole wyglada taka ekspertyza i za co
                        się w niej placi prosze na maila gazetowego to wysle taka ekspertyze w formie
                        elektronicznej.

• gusia18 Re: Malowanie lini na parkingu 14.07.06, 13:29
                          ITB za ekspertyze chce wstępnie 10 000,00 zł + 22% VAT.To kwota za samą
                          ekspertyze tarasów. Zrobienie ekspertyzy trwa 1,5 m-ca, czyli długo strasznie.

Pan gniady o którym pisałąm wcześniej robił na zlecenie mojej firmy za ok 6000
                          zł, ekspertyze całęgo budynku ze wskazaniem wszstkich wad.

Nie mniej jednak do wykonania ekspertyzy będzie potrzebna uchwała.
                          • fazowy Re: Malowanie lini na parkingu 14.07.06, 21:49
                            Eksperta zdążymy znaleźć. Musimy tylko w pierwszej kolejności sami, a nie za
                            posrednictwem ANKRY, wystosować pismo ze zgłoszeniem usterek, ponieważ czuję,
                            że kretem "hamulcem" jest właśnie ANKRA.
                            W przypadku, gdy Gazomontaż nie uzna naszych usterek, wówczas możemy powołać
                            niezależnego eksperta z Rzeszenia Rzeczoznawców Budowlanych. Espertyzę można
                            zrobić po terminie rękojmi.
                            Widzę,że tylko 3 osoby interesuje los naszego osiedla. A na zebraniach jest
                            tylu mądrych ludzi. A szkoda.
                            Czy poniedziałkowe spotkanie odbędzie się w pomieszczeniu kotłowni?
                            Pozdrawiam

• fazowy Re: Malowanie lini na parkingu 14.07.06, 21:58
                              Osoba, która zrobi ekspertyzę musi bezwzględnie być rzeczoznawcą, w innym
                              przypadku przegramy każdą sprawę.
                              • gusia18 Re: Malowanie lini na parkingu 15.07.06, 12:00
                                Niekoniecznie to sprawa przegrana, Pana którego poleciłam znam i wiem jak
                                wykonuje swoje usługi.
                                A jego opracowanie stanowiło podstawę do podania do sądu dewelopera.
                                Też jestem za zatrudnieniem rzeczoznawcy, jednak cena jaką mi w itb podano za
                                ekspertyzę jest zaporowa. A dotyczy tylko tarasów. Za nic nie uzbieramy takiej
                                kasy, bo wiadomo że większość z mieszkańców powie, ze oni tarasów nie mają i
                                nie bedą płacić.

Jeśli chodzi o zainteresowanie sprawami osiedla to jest tu dużo krzykaczy,
                                któzy sie na tym nie znaja ale zabieraja głos.
                                • fazowy Re: Malowanie lini na parkingu 15.07.06, 17:26
                                  Też nie jestem za tym aby zlecać ekspertyzę do ITB. Ich opracowań widziałem już
                                  dużo i nie zawsze są dobre a kasę rzeczywiście biorą ogromną. Natomiast wiem,
                                  że jeżeli nie będzie to rzeczoznawca sąd może ale oczywiście nie musi odrzucić
                                  takie opracowanie wykonane przez zwykłego budowlańca z uprawnieniami. Sąd
                                  sądowi nie jest równy znam przypadki gdy przy takich samych dokumentach różne
                                  sądy wydają dwa różne orzeczenia i to jest fakt. Jeżeli zdecydujemy się na
                                  wykonaie ekspertyzy znajdziemy jakiegoś specjalistę za normalne pieniądze. Tu
                                  nie chodzi tylko o właścicieli tarasów spójrzcie jak wyglądają płyty balkonowe,
                                  już w wielu miejscach odpada tynk, a jak już wcześniej pisałem jeszcze jedna
                                  lub dwie zimy a sami zdziwicie się co tu będzie się działo. Jestem ciekaw czy
                                  wtedy będą wszyscy chętni do naprawy za nasze własne pieniądze. Jestem
                                  przekonany, że zarówno na tarasach jak i balkonach nieprawidłowo jest wykonana
                                  izolacja, jeżeli wogle tam jest.
                                  Najważniejsze jest oficjalne zgłoszenie usterek do Gazomontażu, a potem możemy
                                  już z nimi walczyć. Myślę, że mamy dużo do zyskania a na pewno udowodnimy im że
                                  zrobili dużo błędów. Jeżeli jest to możliwe róbmy to osobiście a nie przez
                                  ANKRĘ bo narazie to nic dobrego z tego nie wynika.

Pozdrawiam
                                  • michal.rada Re: Malowanie lini na parkingu 15.07.06, 21:39
                                    Zapowiada się ciekawe spotkanie w poniedziałek. Zresztą ostatni to już dzwonek.
                                    Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka