x1111 22.06.06, 06:45 Mam nadzieje ze nowe miejsca wyznaczone w piątek będą szersze niż dotychczas, i będą miały określoną przez prawo szerokość co najmniej 2,3m. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rabor1 Re: Malowanie lini na parkingu 22.06.06, 11:32 Prawdopodobnie trzeba byłoby to zrobic kosztem czyjegos miejsca parkingowego. Może wskażesz czyjego? Odpowiedz Link Zgłoś
x1111 Re: Malowanie lini na parkingu 22.06.06, 11:51 W takim razie jaki bylby sens wydlubywania starej kolorowej kostki , zeby farba wymalowac miejsca jezeli mialyby pozostac takie same? Odpowiedz Link Zgłoś
michal.rada Re: Malowanie lini na parkingu 22.06.06, 12:25 Miejsca będą szersze, może nie tak szerokie jak powinny być, bo faktycznie ktoś musiałby zrezygnować ze swojego miejsca. Sens wydłubywania był taki, że pierwsze miejsce zostało poszerzone o około 1m i aby na nowo rozplanować miejsca trzeba było wyjąć kostkę i teraz należy namalować nowe linie. Niestety kostka jest za szeroka aby kostką wyznaczyć miejsca na nowo. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gusia18 Re: Malowanie lini na parkingu 23.06.06, 07:32 I chyba poczekamy jeszcze na te linie .... nie wiem jak u Was, ale u mnie deszczyk ... Odpowiedz Link Zgłoś
wierny_1 Re: Malowanie lini na parkingu 09.07.06, 14:42 Rozumiem, że Administracja popełniła błąd i przekazała nieprawdziwą informacją o ilości miejsc parkingowych. Rozumiem też, że Pan ma zamiar przełożyć kostkę. Ale nie ma zgody na taką fuszerkę. Spójrzcie jak to wygląda. „Fale Dunaju”. Mam nadzieje, że Pani Balcerzak tego nie odbierze. żenada i jeszcze raz żenada. Tak spiep...., robotę. My to mamy szczęście do firm na naszym osiedlu. Pozdrawiam, Piotr Odpowiedz Link Zgłoś
gusia18 Re: Malowanie lini na parkingu 10.07.06, 08:07 Masz wierny_1 stuprocentową rację. Ale czy mi sie wydaje, czy za czasów Pana Urbaniaka mieliśmy większe szczęście??? Teraz wpadka z miejscami postojowymi, malowaniem klatek schodowych, nie chce juz mowic o wiatrołapach... koszmar... Czy w firmie Ankra nie odebrane roboty oznaczają niezapłacone? Ale ciekawi mnie jedno, skad sie wzielo jedno dodatkowe miejsce w rzedzie miejsc parkingowych wzdłuż ulicy powstanców? Wogóle zastanawiam się, że do tej kupki rażących naruszeń firmy zarzązającej non stop coś dochodzi. Aż boje się myśleć w jakim stanie jest dokumentacja techniczna, czy jest wogóle, czy wogóle jest KOB? Bo wg. mnie nie utrzymywanie zieleni w należytym stanie i doprowadzenie jej do tego, iż wystają tylko suche kikuty, to jest naruszenie obowiązków zarządcy, którego zadaniem jest utrzymywać nieruchomość w stanie niepogorszonym. Kolejne przykłady: samozamykacze w furtkach, itp, itd. Odpowiedz Link Zgłoś
fazowy Re: Malowanie lini na parkingu 10.07.06, 09:05 Wydaje mi się, że Książka Obiektu Budowlanego u nas nie istnieje - przynajmniej mam takie wrażenie. Zieleń oczywiście jest bardzo ważna ale to chyba jest najmniejszy problem. Uważam, że wszystkie roboty budowlane wykonywane na naszym osiedlu to jedna wielka pomyłka. Patrząc na to wszysko mam wrażenie, że oglądam film Alternatywy 4. Szanowna Rado z uwagi na zbliżający się koniec okresu rękojmi na nasze budynki mam pytanie. Czy został zgłoszony pisemnie do Gazomontażu problem z przeciekającymi tarasami oraz brak rur spustowych przy garażach w budynku 2a ????? Zobaczcie jak wyglądają ściany i stropy przy garażach. Takich zacieków dawno już nigdzie nie widziałem. Weździe pod uwagę to, że jeżeli nie naprawi tego Gazomontaż będziemy musieli niedługo naprawiać wszystko z naszych własnych pieniędzy. Uwierzcie mi, że aby wszystko porządnie zrobić trzeba wydać sporo pieniędzy. Zobaczcie jak wyglądają płyty balkonowe. Jeszcze jedna zima a cała wyprawa elewacyjna z nich odpadnie. Wszysko będzie wyglądało tragicznie. Wszystkie zacieki które są widoczne to najprawdopodobniej przyczyna nieprawidłowo wykonanej izolacji tarasów i balkonów. Słyszałem, że Gazomontaż twierdzi iż spowodowane to jest brakiem płytek na tarasach lub ich nieprawidłowym ułożeniu. Uważam, że to nie jest prawda. Płytki nie mają zatrzymywać wody, od tego jest izolacja płyty ( jeżeli jest wykonana prawidłowo). Zauważyłem również, że praktycznie wszystkie wpusty na tarasach przeciekają we wszystkich budynkach !!!!! Niedługo będziemy mogli zapraszać wycieczki i pokazywać jak powstają stalaktyty. Różnych niedoróbek na naszym osiedlu jest bardzo dużo. Jestem ciekaw czy ktoś się tym poważnie zainteresował. Jeszcze raz przypominam, iż niedługo będziemy za wszystkie niedoróbki Gazomontażu płacili z własznej kieszeni. A na fundusz remontowy na praktycznie nowym osiedlu będziemy płacić jeszcze więcej. Pozdrawiam Wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
michal.rada Re: Malowanie lini na parkingu 13.07.06, 07:39 Sprawa tarasów, Gazomontaż zamówił ekspertyzę z której wynika, że tarasy przeciekają dlatego, że źle jest położony gres. Dla mnie absurd!!!!!! Było już tyle przeglądów, z których nie możemy wyegzekwować naprawy i usunięcia usterek, że staje się to już mocno denerwujące. Myślę, że na najbliższym zebraniu powinniśmy spisać wszystkie zaległości i oddać sparwę do Sądu, to wg mnie jest jedyne wyjście. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gusia18 Re: Malowanie lini na parkingu 13.07.06, 08:17 Niestety moze sie okazać, że wtedy bedzie za późno. Na nasze mieszkania i budynki kończy się trzy letnia gwarancja, rękojmia. I deweloper, który nie uznał do tej pory, iż dana usterka powinna być naprawiona moze uchylać się od jej usunięcia dalej. Do sądu mozemy iść, i dziwie się że Ankra jeszcze nic nie zrobiła w tym kierunku. Jednak pamiętajmy ile to bedzie trwało lat i ile to nas bedzie kosztowało, czy to nie skórka za wyprawkę. Najlepiej w pierwszej kolejności oszacować wartość napraw i zdecydować co bedzie korzystniejsze. Jakis czas temu proponowałam, zeby zrobić wogole ekspertyzę budynku i nieruchomości ze wskazaniem wad ukrytych i usterek. Niestety stwierdzono ze to zmarnowana kasa. Może teraz warto pomyślec o tym chociaz dla budynku 2b, tam gwarancja jeszcze jest. Potem korzystajac z takiej ekspertyzy mamy możliwość pójscia do sądu i perspektywy chociażby wygrania sprawy. A często jest tak, ze deweloper otrzymujac taką ekspertyze trzesie sie i szybko naprawia wskazanie uchybienia. Konieczne jest jednak, aby taka ekspertyzę robił ktoś profesjonalny, np: z Instytutu Techniki Budowlanej. Prawde powiedziawszy Ankra powinna zaproponować wykoannie ekspertyzy w momencie kiedy Gazomontaż nie uznał usterek, tj. przeciekajacych tarasów. Tak naprawde teraz zgłaszajac usterkę Gazomontaż powie, ze po gwarancji i już. Inna sprawa jest z mieszkaniami, tam decyduje termin odbioru ostatecznego lokalu. Odpowiedz Link Zgłoś
fazowy Re: Malowanie lini na parkingu 13.07.06, 11:51 Najważniejsze są dokumenty. Czy jest pismo oficjalnie złożone do Gazomontażu dotyczące usterek na naszym osiedlu. O ekspertyzie Gazomontażu już coś słyszałem ale nigdy nie udało mi się jej zobaczyć. Jestem bardzo ciekawy co w niej jest napisane bo wydaje mi się ,że jakieś kompletne bzdury. Jak już wcześniej pisałem naprawa tarasów i balkonów będzie bardzo kosztowna 1 m2 naprawy tarasu lub balkonu wynosi ok. 700 zł więc policzcie ile to może kosztować. Widzę, że nie obędzie się bez wykonania ekspertyzy zleconej przez nas i uważam, że jest to jedyne wyjście. Wiem, że nie wszystkich to dotyczy ale również nieprawidłowo jest wykonane odwodnienie liniowe przed wjazdem do garaży w budynku nr 2a. Wszystko się rozsypuje, a najlepszym numerem jest wywiercenie otworów w korytach odwodnieniowych przez Gazomontaż które w tym momencie popękały i niedługo będą nadawać się tylko do wymiany. WAŻNE !!!!!!!!!! Wszelkie usterki związane z naszymi budynkami możemy zgłosić do dnia 21.07.2006r tego dnia mija rękojmia na budynek nr 2 a 29.07.2006 mija rękojmia na budynek 2a. Jeżeli w tym terminie nie zostaną zgłoszone usterki będziemy mieli rękę w nocniku. A Gazomontaż będzie się z nas śmiał, a rynny w budynku nr 2a będziemy musieliu je kupić i zamontować za własne pieniądze. Te terminy które podałem mają się do części wspólnych budynków a nie poszczególnych lokali na które każdy z nas ma indywidualny termin. Jestem ciekaw co firma ANKRA zgłosiła do Gazomontażu i jakie ma na to papiery, bo mam wrażanie że żadne. Jeżeli jeszcze chcemy coś wyegzekwować od Gazomontażu to się śpieszmy. Jeżeli jest taka potrzeba to służę pomocą. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
gusia18 Re: Malowanie lini na parkingu 13.07.06, 13:25 Proponuje, abyśmy sami bez Ankry /Pani Wanda jest na morzem/ spisali wszystkie usterki, np na forum i sami wysłali to do Gazomontażu za pośrednictwem Ankry. Tzn my spiszemy a Ankra się podbije jako Zarządca i reprezentant i wyśle. Ale musielibyśmy wszyscy sie skupić i naprawde ujać to o czym pamietamy. Rado, zwróćcie się do Pani Rajkiewicz w tej sprawie. Skoro termin mija w przyszłym tygodniu to trzeba się naprawdę pospieszyć. Ja zaczne: 1. Rzdzewiejące balustrady balkonów, 2. Nie doczyszczone po budowie elementy balkonów, chodzi o parapety zewnętrzne, w dalszym ciagu jest tynk. 3.pękająca elewacja, w rogach balkonów pękaja łaczenia scian, 4.nieprawidłowo wykonane odwodnienie liniowe przed wjazdem do garaży, 5. Odpowiedz Link Zgłoś
gusia18 Re: Malowanie lini na parkingu 13.07.06, 13:28 Ubierzmy tą liste usterek w ładne, prawnicze określenia, z zastrzezeniem udania sie do sadu, itp ... Odpowiedz Link Zgłoś
michal.rada Re: Malowanie lini na parkingu 14.07.06, 07:42 Niestety brzydko mówiąc ktoś wykonał dla Gazomontazu krecią robotę w naszej wspólnocie, opóźniając te wszystkie przeglądy lub nie egzekwując ich wykonania. Proponuję w przyszłym tygodniu w poniedziałek (17 lipca) spotkanie o 18, niech każdy przyniesie jak najwięcej wypisanych usterek części wspólnych, wybierzemy najważniejsze i wyślemy je za pośrednictwem Ankry do Gazomontażu. Gusiu czy masz telefon do Instytutu Techniki Budowlanej chodzi mi o namiar na konkretną osobę, która szybko i rzetelnie dokona ekspertyzy tarasów. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gusia18 Re: Malowanie lini na parkingu 14.07.06, 09:03 www.itb.pl, tam trzeba po prostu zlozyc zamowienie i kogoś przyslą. Znam fajnego Pana, który robi fajne ekspertyzy całych budynków i niedrogo, nie jest biegłym sądowym i nie ma uprawnien rzeczoznawcy budowlanego, ale ma uprawnienia budowlane. Dokonuje sprawdzen stanu technicznego elementów budynku z wykonaniem opini pokontrolnej zgodnie z zapisem art.62 ust.1 pkt 1 ppkt a Ustawy Prawo Budowlane. Dowiem się ile kosztuje ekspertyza u niego i w itp i dam znać. Chetnych ktorzy chcieli by obejrzec jak wogole wyglada taka ekspertyza i za co się w niej placi prosze na maila gazetowego to wysle taka ekspertyze w formie elektronicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
gusia18 Re: Malowanie lini na parkingu 14.07.06, 13:29 ITB za ekspertyze chce wstępnie 10 000,00 zł + 22% VAT.To kwota za samą ekspertyze tarasów. Zrobienie ekspertyzy trwa 1,5 m-ca, czyli długo strasznie. Pan gniady o którym pisałąm wcześniej robił na zlecenie mojej firmy za ok 6000 zł, ekspertyze całęgo budynku ze wskazaniem wszstkich wad. Nie mniej jednak do wykonania ekspertyzy będzie potrzebna uchwała. Odpowiedz Link Zgłoś
fazowy Re: Malowanie lini na parkingu 14.07.06, 21:49 Eksperta zdążymy znaleźć. Musimy tylko w pierwszej kolejności sami, a nie za posrednictwem ANKRY, wystosować pismo ze zgłoszeniem usterek, ponieważ czuję, że kretem "hamulcem" jest właśnie ANKRA. W przypadku, gdy Gazomontaż nie uzna naszych usterek, wówczas możemy powołać niezależnego eksperta z Rzeszenia Rzeczoznawców Budowlanych. Espertyzę można zrobić po terminie rękojmi. Widzę,że tylko 3 osoby interesuje los naszego osiedla. A na zebraniach jest tylu mądrych ludzi. A szkoda. Czy poniedziałkowe spotkanie odbędzie się w pomieszczeniu kotłowni? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
fazowy Re: Malowanie lini na parkingu 14.07.06, 21:58 Osoba, która zrobi ekspertyzę musi bezwzględnie być rzeczoznawcą, w innym przypadku przegramy każdą sprawę. Odpowiedz Link Zgłoś
gusia18 Re: Malowanie lini na parkingu 15.07.06, 12:00 Niekoniecznie to sprawa przegrana, Pana którego poleciłam znam i wiem jak wykonuje swoje usługi. A jego opracowanie stanowiło podstawę do podania do sądu dewelopera. Też jestem za zatrudnieniem rzeczoznawcy, jednak cena jaką mi w itb podano za ekspertyzę jest zaporowa. A dotyczy tylko tarasów. Za nic nie uzbieramy takiej kasy, bo wiadomo że większość z mieszkańców powie, ze oni tarasów nie mają i nie bedą płacić. Jeśli chodzi o zainteresowanie sprawami osiedla to jest tu dużo krzykaczy, któzy sie na tym nie znaja ale zabieraja głos. Odpowiedz Link Zgłoś
fazowy Re: Malowanie lini na parkingu 15.07.06, 17:26 Też nie jestem za tym aby zlecać ekspertyzę do ITB. Ich opracowań widziałem już dużo i nie zawsze są dobre a kasę rzeczywiście biorą ogromną. Natomiast wiem, że jeżeli nie będzie to rzeczoznawca sąd może ale oczywiście nie musi odrzucić takie opracowanie wykonane przez zwykłego budowlańca z uprawnieniami. Sąd sądowi nie jest równy znam przypadki gdy przy takich samych dokumentach różne sądy wydają dwa różne orzeczenia i to jest fakt. Jeżeli zdecydujemy się na wykonaie ekspertyzy znajdziemy jakiegoś specjalistę za normalne pieniądze. Tu nie chodzi tylko o właścicieli tarasów spójrzcie jak wyglądają płyty balkonowe, już w wielu miejscach odpada tynk, a jak już wcześniej pisałem jeszcze jedna lub dwie zimy a sami zdziwicie się co tu będzie się działo. Jestem ciekaw czy wtedy będą wszyscy chętni do naprawy za nasze własne pieniądze. Jestem przekonany, że zarówno na tarasach jak i balkonach nieprawidłowo jest wykonana izolacja, jeżeli wogle tam jest. Najważniejsze jest oficjalne zgłoszenie usterek do Gazomontażu, a potem możemy już z nimi walczyć. Myślę, że mamy dużo do zyskania a na pewno udowodnimy im że zrobili dużo błędów. Jeżeli jest to możliwe róbmy to osobiście a nie przez ANKRĘ bo narazie to nic dobrego z tego nie wynika. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
michal.rada Re: Malowanie lini na parkingu 15.07.06, 21:39 Zapowiada się ciekawe spotkanie w poniedziałek. Zresztą ostatni to już dzwonek. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś