Dodaj do ulubionych

knajpa dla obcokrajowcow.

IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 06.02.03, 10:56
prosze o rade. niebawem przyjezdzają do mnie goscie z francji. chcialabym
zaprowadzic ich do paru restauracji z kuchnia polska, ale taka na dobrym
poziomie. z cenami tez wolalabym uwazac, choc bez przesady. geslerowa na
starowce odpada, kiedys niezle sie strulam po jej jedzeniu. dobrze, zeby
wystroj tez byl ciekawy. co byscie mogli polecic?
Obserwuj wątek
    • Gość: Janek Re: knajpa dla obcokrajowcow. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.02.03, 00:31
      Dom Polski na Francuskiej, Polska Tradycja na Belwederskiej, Warszawa-
      Jerozolima na smolnej, Lalka na Prusa ale kiepsko ze w hotelu, Gesslerowa na
      Rynku na pewno jest OK, ale skoro jestes uprzedzona. Poza tym ejst jeszce kilka
      dobrych miejsc pod tym wzgledem, ale te mi pierwsze przyszły do głowy.
      A jak chcą klimatów to weź ich do barów z pierogami i bigosem, których masz
      mnóstwo w Sródmieściu (3 mi przychodzą do głowy: na Wilczej kilkanascie metrow
      od komisariatu w strone Kruczej i np. przy Five O'Clock na Nowogrodzkiej przy
      parkingowej albo na Chmielnej przy Muzie :)
      • Gość: Syrena Re: knajpa dla obcokrajowcow. IP: 217.153.45.* 07.02.03, 10:38
        Pozwolę sobie na drobną poprawkę - restauracja Warszawa-Jerozolima jest na
        Smoczej, a nie na Smolnej. Poza tym wszystko inne jest OK i potwierdzam, że
        rzeczywiście tam jest fajnie. Polecam jeszcze na Mokotowskiej "Słodko-Kwaśny"
        należy do Gesslerowej, ale ceny nie porażają, a jest naprawdę bardzo smacznie i
        przyjemnie.
        Dobrego wyboru
        Syrena
        • Gość: Niech Re: knajpa dla obcokrajowcow. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.03, 10:45
          Skoro poprawiamy to poprawiamy. W-J. to nie jest kuchnia polska, zaryzykowalbym
          twierdzenie, ze nie jest to nawet kuchnia zydowska. Zimne ziemniaki to chyba
          jakas bardzo dziwna kuchnia. Plus spiewajacy non-stop kelnerzy. A jesli wzgledy
          finansowe graja jednak role to Dom Polski odpada. Chyba, ze pojdziecie tam na
          wode. Z kranu.
        • daise_dee Re: knajpa dla obcokrajowcow. 07.02.03, 11:26
          Gość portalu: Syrena napisał(a):
          Poza tym wszystko inne jest OK i potwierdzam, że
          > rzeczywiście tam jest fajnie. Polecam jeszcze na Mokotowskiej "Słodko-Kwaśny"
          > należy do Gesslerowej, ale ceny nie porażają, a jest naprawdę bardzo smacznie

Skoro poprawiamy, to pozwole sobie na sprostowanie:
          W S-K nie ma typowo polskiej kuchni, raczej wariacje na temat.
          Desery sa ok, reszta taka sobie, imo.

niedawno ktos na forum polecal restauracje Nowolipie, ceny niskie, atmosfera
          starej Warszawy, tu jest link do ich strony:

www.nowolipiezadrzwiami.com.pl/menu.htm
        • daise_dee Re: knajpa dla obcokrajowcow. 07.02.03, 12:03
          Gość portalu: Syrena napisał(a):

> rzeczywiście tam jest fajnie. Polecam jeszcze na Mokotowskiej "Słodko-Kwaśny"

a nie Słodki...Słony?
    • Gość: Niech Re: knajpa dla obcokrajowcow. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.03, 11:41
      Bede sie powtarzal, ale polecam Szemrana na Zabkowskiej. Znakomite warszawskie
      menu, wnetrze ujdzie, ceny niskie. Raz na pol roku zabijaja tam jakiegos
      pruszkowskiego mafioso, ale na co dzien w godzinach popoludniowych klientela
      normalna.
      • Gość: Niech Nowolipie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.03, 11:45
        Przejrzalem menu. Jedzenie tradycyjne, rzeczywiscie warto tam zaprosic
        cudzoziemca. Najbardziej polska potrawa okazala sie jednak surowka coleslaw.
        Jej pisownia juz bardziej polska byc nie moze.
        • daise_dee Re: Nowolipie 07.02.03, 12:03
          Gość portalu: Niech napisał(a):

> Przejrzalem menu. Jedzenie tradycyjne, rzeczywiscie warto tam zaprosic
          > cudzoziemca. Najbardziej polska potrawa okazala sie jednak surowka coleslaw.
          > Jej pisownia juz bardziej polska byc nie moze.

Oj, Niechu, czepiasz sie:))))
          przeciez to drobiazg....;-)wazne ze brzmi swojsko.
          • Gość: Niech Re: Nowolipie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.03, 12:49
            Ja wiem... Swojsko to brzmi Boleslaw. Ja bym od razy zamowil salatke "Boleslaw
            Bierut".
            • glory Re: Nowolipie 07.02.03, 14:36
              Po przecztaniu meniu z restauracji Nowolipie to powiem szczerze ze slinka mi
              poleciala.
              Z checia bym zaliczyl ta golonke.
              No i lokal ladnie sie prezentuje na zdjeciach.
              Ale zabojadow to jak Niech napisal zabral bym do Szemranej.
              Wycieczka na Pragie pokazala by turysta prawdziwy folklor Wawy. Sam bedac w
              Paryzewie bylem ciagany przez mojego dobrogo przyjaciela po takich miejscach
              ze az strach. Kalwados sil wu ple (przepraszam za pisownie - nie wiem jak sie
              pisze po francusku) to w sumie jedyna rzecz ktora zapamietalem z tamtych stron
              tego pieknego miasta.
              Pozdrawiam
              • daise_dee Re: Nowolipie 07.02.03, 14:45
                W Szemranej zdaje sie sa dancingi, to juz rzadko spotykana rozrywka w
                dzisiejszych czasach:)
                • glory Re: Nowolipie 07.02.03, 16:39
                  O Tak! Ja osobiscie lubie jak orkiestra brzdaka do sledzia. A szczegolnie na
                  tzw zyczenie. Perkusista robi tajemnicze oko, majestro na pianinie malo nie
                  spadnie ze stolka , juz ledwo co tymi swoimi suchymi paluszkami wali w
                  klawisze , a wokalista w rozpietej koszuli ( krawat biedakowi sie gdzes
                  zapodzial ) , zachrypnietym glosem stara sie nas przekonac ze nie jest tak zle
                  i ogolnie badzmy szczesliwi czyli totala buzka.
                  Ale kurcze pieczone -dansingowanie sie (wieczorowa pora ) w tym zakatku Wawy.
                  No nie wiem?
    • daise_dee Re: knajpa dla obcokrajowcow. 09.02.03, 20:41
      Gość portalu: agnieszka napisał(a):

> prosze o rade. niebawem przyjezdzają do mnie goscie z francji. chcialabym
      > zaprowadzic ich do paru restauracji z kuchnia polska, ale taka na dobrym
      > poziomie.

Dzisiaj przejezdzajac ul. Belwederska zobaczylam na rogu z Gagarina przerobiona
      wille na dom restauracyjny - specjalizuja sie w kuchni polskiej.
      Wygladal calkiem niezle, ale raczej tanio tam nie jest.
      Moze ktos wie, co to za restaurant:)?
    • malgosia5 Re: knajpa dla obcokrajowcow. 05.03.03, 16:53
      Nie wiem czy Twoi goście już byli, ale może przyda się na przyszłość.Kiedyś
      zawiózł mnie tam mój wujek,który mieszka na stałe w USA i bywa często w Polsce.
      A ja wożę tam teraz moich zagranicznych gości.Karczma Stara Chata,znajduje się
      zaraz za Piasecznem w sumie blizko bo,w Zalesiu Górnym a jedzonko
      wspaniałe ,klimacik dobry,kominek, mnustwo staroci,fajne obrazki na
      ścianach,miła obsłóga ,tylko z angielskim kiepsko ale można sobie poradzić.
      Jadłam tam różne żeczy ,ale najbardziej smakuje mnie kaczka i golonka palce
      lizac właśnie trafiłam tu przez tę golonke wujek mówi że na całym świecie
      takiej niema tylko tu.Pewnie przyda się tel. 756-51-19-lepiej zadzwoń bo
      miewają imprezy zamknięte a to jednak trzeba jechać z Wa -wy.
      • Gość: tolip Re: knajpa dla obcokrajowcow. IP: *.104.popsite.net 06.03.03, 02:24
        Malgosia (imie rowniez mojej corki) pisze ze w Zalesiu kiepsko jest z
        angielskim. Wydaje sie ze i z polskim nie jest tam najlepiej.
        Ze swej strony, polecam restauracje w Domu Chlopa. Sa tam nawet dwie, w
        podziemiu. Jedna, urzadzona na podobienstwo karczmy, specjalnie mi do gustu nie
        przypadla. Ma jednak swoje zalety. Druga, wystrojona wspolczesnie, bardzo mi
        sie spodobala. Menu jest bardzo polskie, nawet troche warszawskie. Sa i flaki i
        wegarz wedzony i tatar i inne przekaski. Doskonale zupy i drugie dania. Bardzo
        uprzejma i sprawna mloda obsluga. Ceny przystepne a moze nawet i tanie. Trudno
        mi to ustalic. Mieszkam na stale w Chicago i nie znam poziomu cen w
        restauracjach.
        Drugie miejsce ktore goraco polecam szukajacym dobrego, tradycyjnego, polskiego
        jedzenia to restauracja w hotelu Sofitel na rogu Marszalkowskiej i Alej.
        Konkretnie, chodzi mi o lunch-e. Serwis jest w stylu bufetu. Znakomity wybor b.
        smacznych dan polskich. Na zimno i goraco. Rowniez desery. Ceny? No... placi
        sie za to.
        Ale... Bylem tam ponad dwa lata temu. Od tego czasu nie bylem jeszcze w Polsce.
        Moze wiec cos sie zmienilo.
        Smacznego.
        • Gość: malgosia5 Re: knajpa dla obcokrajowcow. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.03.03, 13:43
          Ja nie krytykuję Twoich ulubionych miejsc w Warszawie a jeśki chodzi o polski
          to sa tacy polscy cudzoziemcy z polski którzy po paru latach zapomnieli języka
          w gębie, ćwicz polski jak przyjedziesz to sie przyda .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka