boski_odys Metro pod Arsenałem 21.07.06, 11:28 Arsenał jest w tym miejscu nie od Powstania, ale niemal od powstania miasta - co najmniej od XVI wieku. Był ważnym elementem Wałów Lubomirskiego. Plac Bankowy jest dalej - żadne wyjście z tej stacji nie prowadzi na historyczny plac - ten bowiem przed wojną był mały, trójkątny, na skrzyżowaniu Senatorskiej, Elektoralnej, Żabiej i Rymarskiej. Wyjście pod "błękitnym wieżowcem" ma bliżej do historycznego Tłomackiego niż Bankowego. Co pewien czas powstają pomysły zmiany formy placu na bliższą historycznej, choćby przez zabudowę przewieszoną nad Andersa, równolegle do Solidarnosci (d.Leszna). Wówczas stacja znalazła by się w ogóle poza placem. Ratusz funkcjonuje tu od 15 lat. Bardziej uzasadniona byłaby nazwa Metro- Błekitny Wieżowiec. Zwłaszcza, że pojawiają się już oficjalne pomysły, żeby wreszcie zbudować poważny Ratusz dla stolicy (dziś urzędy są rozproszone w kilkunastu lokalizacjach, spora ich część jest w PeKiNie, trochę na Senatorskiej/Miodowej) Nowy Ratusz będzie w nowym miejscu. Może przy pajacu kultury. I co wtedy z nazwą metra? Zmiana nazwy jest słuszna. Im szybciej - tym lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator2 Re: Metro pod Arsenałem - nowa nazwa stacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.06, 11:37 Wszystkie zmiany nazw neutralnych, czy nawet historycznych (Stołeczna, Rondo Babka, itp) na martyrologiczne bardzo mnie denerwowały, denerwują i denerwować będą. Jednak w tym wypadku zmianę w 100% POPIERAM. Mówiłem do swoich bliskich i znajomych, przy każdej okazji, jaką głupotą jest nazwa "Ratusz", w sytuacji gdy stację planowaną pod Ratuszem (w miejscu dawnego pomnika Dzierżyńskiego a dzisiejszego Słowackiego) PRZESUNIĘTO, z powodów oszczędnościowych, po rezygnacji ze stacji przy Franciszkańskiej, dokładnie pod Arsenał. Wprost się stacja z trudem zmieściła, a i tak przykleiła się do Arsenału na styk! Dodam, że myślenie o tej stacji jako "Arsenał" wcale mi się nie kojarzy akurat z ostatnią wojną i epizodem harcerskim. To - po prostu - jeden z nielicznych zabytkowych autentycznych budynków o określonej kiedyś historycznej funkcji, dziś Muzeum. Nawiązanie do owego epizodu ułatwi (przy obecnych nastrojach) przeprowadzenie tej zmiany. Chociaż raz się ta mania martyrologiczna do czegoś przyda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kobita Re: Metro pod Arsenałem - nowa nazwa stacji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.06, 11:43 nie zgadzam sie, niech nazwa metro plac bankowy, tak samo jak rondo babka niech wroci do swojej poprzedniej nazwy, w glowach sie przewraca, niedlugo pol miasta bedzie zgrupowaniem czegos tam a drugie batalionem zielonego beretu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator2 Re: Metro pod Arsenałem - nowa nazwa stacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.06, 11:55 Odpowiadasz na : Gość portalu: kobita napisał(a): > nie zgadzam sie, niech nazwa metro plac bankowy Nigdy nie było nazwy "Metro Plac Bankowy" !!!! A po drugie ta stacja jest poza obecnym, bardzo powiększonym Placem Bankowym. A od historycznego placu Bankowego (nieduży trójkąt stanowiący południowy kraniec dzisiejszego Placu) odległa jest o cały jeden przystanek tramwajowy. Zmiana stacji "Ratusz" na "Plac Bankowy", to by była jakaś aberracja. Albo Ty piszesz z daleka i czegoś wyraźnie w sprawach warszawskich nie rozumiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Finia Re: Metro pod Arsenałem - nowa nazwa stacji IP: *.chello.pl 21.07.06, 14:11 > Nigdy nie było nazwy "Metro Plac Bankowy" !!!! > A po drugie ta stacja jest poza obecnym, bardzo powiększonym Placem Bankowym. A > > od historycznego placu Bankowego (nieduży trójkąt stanowiący południowy kraniec > > dzisiejszego Placu) odległa jest o cały jeden przystanek tramwajowy. Rany Julek! Ludzie ogarnijcie się! Na stacje Ratusz wszyscy mówią plac bankowy, bo wszystkim ta stacja kojarzy się z nim, mimo odległości aż jednego przystanka tramwajowego (gosh strasznie długiego!). Mało kto wie, że tylko jakiś minimalny troącik z całości to wlasnie pl. BAnkowy. Nie można tylko na każdym kroku podkreślać o PW. To działo się w poprzednim wieku, a ja chciałabym aby warszawa się rozwijała a nie cofała. Przepraszam za literówki - piszę pod wpływem emocji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator2 Re: Metro pod Arsenałem - nowa nazwa stacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.06, 11:49 Dodam jeszcze, że podobną sytuację ze stacją "Kaskada", nazwaną tak w prehistorycznych planach metra, po zbudowaniu trasy AK rozcinającej Park Kaskada i ostatecznej lokalizacji szczegółowej tej stacji nie mającej widocznego związku z Parkiem Kaskada, nadano logiczną nazwę Słodowiec. Była w dawnych czasach wioska Słodowiec, istnieje w Warszawie ulica Słodowiecka prowadząca z Woli do Słodowca. Jest ulica "Słodowiec". Jest to nazwa rejonu (taka jak Wierzbno, Imielin, Kabaty). Tu konfliktu nie ma, bo decyzję o zmianie nazwy na właściwą z tej początkowej, występującej na najstarszym planie, która się zdezaktualizowała, podjęto jeszcze przed zbudowaniem Stacji. "Arsenał" powinien się był pojawić w momencie podejmowania decyzji o przesunięciu stacji z Placu Bankowego, tuż koło Ratusza, do obecnego miejsca: poza Placem Bankowym, daleko od Ratusza, a NA STYK z Arsenałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TransAlp Re: Metro pod Arsenałem - nowa nazwa stacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.06, 15:04 Z jednej strony - zgoda. Nazwa "Ratusz" niewiele mówi, zwłaszcza w pokręconej warszawskiej rzeczywistości, gdy "ratusz" jest zarówno na Pl. Bankowym i ul. Miodowej, "Arsenał" pozwoli na precyzyjne wskazanie lokalizacji stacji. Jednak ta prezycja jest dobra dla znających, przynajmniej w dostatecznym stopniu, topografię miasta czy warszawiaków, ale nie dla warszawskich gości. I własnie ze względów "utylitarnych", jeśli już decydujemy się na zmianę nazw, należałoby zastanowić się nad nadaniem takich, które każdemu, bez bez korzystania z planu miasta, pozwolą na szybką lokalizację stacji, czyli właśnie "Plac bankowy" czy wręcz "Błękitny Wieżowiec". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andy Moze Arsenal Londyn pokrylby koszty zmiany nazwy? IP: 217.17.44.* 21.07.06, 11:53 Arsenal kojazy mi sie z Thierrym Henrym i Dennisem Bergkampem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mzb Re: Moze Arsenal Londyn pokrylby koszty zmiany na IP: *.crowley.pl 21.07.06, 12:26 ROTFL!! Dobry komentarz :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Student Kurna, nudzi im się, czy jak? IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 21.07.06, 11:53 O kosztach i nerwicy ludzi ktoś pomyślał? Kazio musi czymś błysnąć przed elektoratem? Ludzie, nie głosujcie na tę hołotę!! Jej taktyka jest prosta: dać wiele jednej grupe kosztem reszty, a liczą sobie tak: ci co dostaną wiele (pseudomaturzyści bez egzaminu, pseudorenciści, górnicy itp. będą syci. A reszta dostanie po dupie, ale się nie poskarży. NIe dajcie się manipulować! Kazia, Jarka, Edgara.. won. Spuścić z Wisłą. Odpowiedz Link Zgłoś
dawid_madian Re: Metro pod Arsenałem - nowa nazwa stacji 21.07.06, 12:15 Może co roku będą zmieniali nazwę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kathleen Re: Metro pod Arsenałem - nowa nazwa stacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.06, 12:25 ponoc tanie panstwo robimy... Wiecie ile kosztuje taka zwykla zmiana nazwy? Przeciez to nie jest tylko odkrecenie jednych tabliczek i przykrecenie nowych.... Jezus... paranoja :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RGL Re: Metro pod Arsenałem - nowa nazwa stacji IP: *.mos.gov.pl 21.07.06, 12:43 Powinna byc nazwa Metro Pl Bankowy a nie jakies durne Ratusz czy Arsenal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ratuszak Metro Ratusz!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.06, 12:49 Uważam, że to wybitnie nieudany pomysł. Nazwa Metro Ratusz na tyle utarła się już wśród warszawiaków, że zminianie jej nie ma większego sensu, bo moim zdaniem będzie to tylko i wyłącznie zmiana na papierze. Przypomnijmy, jak było ze zmianą nazwy Ronda Babka na Rondo Zgrupowania AK "Radosław"... I tak 90% warszawiaków wciąż mówi o Rondzie Babka (bo jest krócej, wygodniej i każdy wie, o co chodzi). Myślę, że zmienianie nazwy stacji Metra Ratusz jest tak samo nietrafionym pomysłem. Ciekaw jestem opinii innych mieszkańców stolicy. Może Gazeta zrobi sondę w tej sprawie? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Re: Metro pod Arsenałem - nowa nazwa stacji IP: *.acn.waw.pl 21.07.06, 13:01 Moim zdaniem to nastepna bezsensowna zmiana, zblizaja sie wybory i politycy nie maja co robic tylko zmieniaja nazwy. Odpowiedz Link Zgłoś
vtec_z A mi pasuje! 21.07.06, 13:18 Dla mnie, warszawiaka od urodzenia nazwa jest jasna i czytelna. To nie jest wcale kwestia upamiętniania czegokolwiek czy kogokolwiek - nazwa Arsenał jest nazwą stricte topograficzną a budynek stoi tam "od zawsze". Zastanawiam się natomiast czy Plac Bankowy nie jest lepszy ze względu na osoby nie znające miasta. Przesiadki są przecież na placu, kilka urzędów też. Odpowiedz Link Zgłoś
gdabski Re: Metro pod Arsenałem - nowa nazwa stacji 21.07.06, 13:40 Jestem za! Oczywiście nie ze względu na akowców, tylko na historię tego miejsca i proponowanych nazw. Może by jeszcze Ursynów poprawili? /Gdabski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ox Nie mozna bylo wczesniej pomyslec? IP: *.timplus.net 21.07.06, 14:38 Zmiany rozkladow, mapek, zamieszanie wsrod mniej obeznanych w miescie, koszty. Po co to wszystko? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Heniek Won dziady! Zostawic nazwe! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.06, 15:18 Zadne emeryty nie beda nas terroryzowac! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Biedron Re: Metro pod Arsenałem - nowa nazwa stacji IP: 62.233.167.* 21.07.06, 15:32 Ludzie???? czy nie ma ważniejszych problemów w tym mieście? ja codziennie jeżdzę dziurawą Puławską, zatłoczonym metrem! Przy całym szacunku do historii i przeżyć ludzi walczących w czasie II wojny światowej, będę brutalna, czy na te kilka lat życia poprawi wam to humor? "groszowy" koszt zmian? Czy po prostu mamy już firmę, która to wykona, niech zgadnę, jakiegoś przyjaciela PiS?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e Re: Metro pod Arsenałem - nowa nazwa stacji IP: *.elartnet.pl / *.elartnet.pl 21.07.06, 16:46 glowy trzeba pozmieniac !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11 zycze szczecia w wymawianiu nowej nazwy - bedzie? - Jade pod arsenał!? Odpowiedz Link Zgłoś
nessuno Założe się.... 21.07.06, 17:42 ....że to pomysł kaczy,zapewne na cześć kaczej mamusi. Odpowiedz Link Zgłoś
nessuno Re: Założe się.... 21.07.06, 17:44 qrwa,poyebało ich?nie mają na co kasy wydawać?W PISdu z takim państwem,z taką logiką,z takimi durnymi pomysłami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: =t= Metro pod Arsenałem - Wreszcie!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.06, 18:39 Od początku mówiłem, że skoro stacja fizycznie jest obok Arsenału, to tak powinna się nazywać. Owszem wciąż część ludzi będzie mówić "Plac Bankowy" ale on jednak jest obok... Ratusz to od początku było nieporozumienie. Ciekawe tylko czy urzdasy pamiętają jeszcze że przestrzeń pod Placem gdzie pierwotnie miała być stacja, została "zarezerwowana" przez piskorza na komercyjny parking z pasażem handlowym i kontynuacją przejścia podziemnego... takie same parkingi miały powstać pod pl. Trzech krzyży, Teatralnym i MDM... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prof. Snape Re: Metro pod Arsenałem - nowa nazwa stacji IP: 217.17.47.* 21.07.06, 22:23 brawo To bradzo dobra zmiana, rzadko kiedy to się zdarza. Dziekuję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: Metro pod Arsenałem - nowa nazwa stacji IP: *.si.res.rr.com 22.07.06, 11:05 nie zapomnijcie zapytac pana Bromskiego, specjalisty od nazewnicta warszwskieo Odpowiedz Link Zgłoś
warsawiak Układ biznesowo-developerski w PiS ? 08.10.06, 23:31 Właśnie się dowiedziałem, że niezwykle kontrowersyjna postać radny Paweł Bromski po tym jak wyleciał z Pis-u próbował przykleić się na listę do Rady Warszawy kolejno : - w PO u piskorczyków, ale ci są już za słabi żeby przeforsować tak spalone nazwisko, potem w LPR pod pretekstem, że to lobby niemieckie w PIS go wykończyło (jego wypowiedź w Życiu Warszawy „Erica Steinbach ma długie ręce nawet w Warszawie”, a ostatnio pojawił się wśród całkowitych odrzutów w Samoobronie. Jego wierny od lat kompan i towarzysz wielu interesów Tomasz Trepka też nie wystartuje z PiS do Rady Dzielnicy Mokotów. Czyżby to był przejaw zdrowego rozsądku w PiS ? Odpowiedz Link Zgłoś
katajina Re: Metro pod Arsenałem - nowa nazwa stacji 23.07.06, 04:30 Gość portalu: sun napisał(a): > A i tak wszyscy mowia "metro plac bankowy". Nie wiem, ktorych "wszystkich" masz na mysli, bo ja osobiscie mowie zawsze Metro Ratusz. Jesli ratusza tam juz nie ma, to rzeczywiscie lepiej zmienic nazwe. Tylko czy nie lepiej na "Metro pl. Bankowy", zeby jakos to ujednolicic? Odpowiedz Link Zgłoś