paraczjut 19.08.06, 22:08 jak chcę się pożądnie najeśc mojego ulubionego dania to czasem ceny są zawrotne np. na Marszałkowskiej po 40 zl za pare nedznych kawalkow :-)Jak znacie,podajcie adresy i ceny tanich sushi barów Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
warzaw_bike_killerz najtańsza PIZZA w Warszawie? :-) 19.08.06, 22:15 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=51&w=40812669&v=2&s=0 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=51&w=34994531&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: corgan porządnie najeść to sie możesz kartofli albo pyzów IP: *.chello.pl 19.08.06, 22:24 Jakoś nie jestem sobie w stanie wyobrazić że porządnie się najeść można kulką ryzu i kawałkiem ryby z wodorostami? chyba ta potrawa jest do smakowania a nie do nażarcia się, co? Rozumiem, że kartofle ze smalcem albo kaszanka to jakieś traumatyczne wspomnienia z dzieciństwa i nie wchodza w grę? > ceny są zawrotne np. na Marszałkowskiej po 40 zl za pare nedznych kawalkow :-) Tak będzie, dopóki tyle ludków jak ty bedzie łazić do suhi barów (bo akurat są dżessi) jak nie przymnierzając mucha do g... >:)) Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Można też najeść się sushi i sushimi. 19.08.06, 22:39 Można smakować, a także najeść się. Najtańsza wersja, to zrobić samemu (albo jak ktoś ci zrobi). Kupuję odpowiedni ryż, wasabee, sushi nori, skrawki ryb, duże krewetki. Do tego mój syn który podpatrzył japońskich kucharzy przy pracy. Cała rodzina i goście nie są w stanie tyle zjeść. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dudus158 Re: porządnie najeść to sie możesz kartofli albo IP: *.dyn.iinet.net.au 21.08.06, 11:26 troche jestem zagubiony , bo wyjechalem z kraju jakis czas temu zanim jeszcze pojawilo sie sushi, wiec nei wiem jak wyglada sushi w polsce. wiem natomiast ze na calym swiecie suszi nie ma nic wspolnego z surowa ryba. sushi MOZE byc z surowa ryba ale to raczej rzadkosc i ciezko to dostac poza knajpami japonskimi. sushi moze byc z krabem, tunczykiem, kurczakiem, rzodkiewka czy czym tam sobei zarzyczycie. to maty i ryz stanowia istote sushi. natomiast mam pytanie do osb ktore pisza ze suszi kosztuje w wawie 40 zł o jakiej my porcji mowimy za 40 zł i co to w zasadzie jest sushi w polsce? bardzo prosze o wyjasnienie, bo wybieram sie do polski w grudniu po raz pierwszy od kilku lat i nie chcialbym na cymbala wyjsc:) z gory dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
barry_o Re: porządnie najeść to sie możesz kartofli albo 21.08.06, 12:28 Australijskie 'sushi' faktycznie bywa z rzodkiewką czy też kurczakiem, ale japońskie jest jednak z surową rybką, krewetką itd. Zapraszamy do UE po inspiracje! p.s. W Wawie jest australijska firma produkująca sushi w formie jw. Można je dostać w supermarketach, przy czym tak naprawdę to jest to maki, a nie sushi. Odpowiedz Link Zgłoś
gdaczacy_z_kurami Re: porządnie najeść to sie możesz kartofli albo 21.08.06, 11:57 Masz rację. Lepiej nażryć się kartoflów z lider prajsa, polać tłuszczem, do tego golonka ze skórą, zapić jakąś prytą, obowiązkowo przy nażeraniu spierdzieć się kilka razy i beknąć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mary dlaczego zaraz kartofli? IP: 217.153.205.* 21.08.06, 12:52 A nie lepiej opierdzielić kaczuszkę z jabłkami. Albo kiełbaskę z dzika. Albo comberek z sarenki z zurawiną. Albo pierogi. Albo nawet placki ziemniaczane z kwaśną smietaną i wołowy gulaszem? To są (prawie) wszystko typowo polskie dania! A w ciągle tylko ten chłopsko-robotniczy schabowy... Odpowiedz Link Zgłoś
mary_elx jak można żreć (wpół)surową rybę? 19.08.06, 22:42 Moim zdaniem ryby w odległości więkezej niż 50 km od morza są niejadalne lub przynajmniej niesmaczne. A już surowe to czysta głupota. ja nie rozumiem, jak można żreć takie gówna, jak owoce morza? W krajach, z których przyszła ta "moda" te morskie larwy jadło się z głodu i z bidy, bo nie było chłopa stać na kawał porzadnej wołowiny albo świniaka. Ostrygi, mule i surowe ryby to odpowiednik naszych kartofli z omastą albo brukwi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: corgan kiedyś w Japonii sushi było daniem ubogich IP: *.chello.pl 19.08.06, 23:28 widocznie cos się zmieniło od tego czasu hehehe może jedli dlatego surowe ryby ze nie było ich stać na drewno na opał? >;) W analogia z polskimi kartoflami jest coś na rzeczy, bo jak mówiła mi znajoma ktora była w Japonii rok czasu - tam ziemniaki kupuje się na sztuki, bo są bardzo drogie a kilo jabłek kosztowalo jakieś 10usd. Jak powiedziała że lubi ziemniaki to jej japońscy znajomi kupili jej 2 sztuki, ugotowali, ładne udekorowali i tak podali. I to był ich prezent-niespodzianka na jej urodziny buehehe Więc moze Zalewayka Bar to jest coś co można wcisnąć Japonczykom, nie sądzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wilk Re: kiedyś w Japonii sushi było daniem ubogich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.06, 00:09 Dobre. Mały marketing i Japońcom w centrum Tokio można urządzić popisy pieczenia ziemniaka. Porcja 10 usd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chloe_K Re: kiedyś w Japonii sushi było daniem ubogich IP: *.ctie.co.jp / *.0.251.202.ctie.co.jp 21.08.06, 05:40 Ciekawe skad ta pogarda dla japonskiej kuchni i Japonczykow? Sashimi jest wspaniale, a takze sushi. W Japonii te dania zawsze sa swieze i pieknie podane. Japonczycy jedza nie tylko surowe ryby, ale wiele innych dan, kuchnia jest bardzo roznorodna. Sashimi, w zaleznosci od rodzaju ryby, moze byc dosc drogie. Ziemniaki Japonczycy jedza takze, ale kupuje sie je nie na kilogramy, ale w paczkach po kilka sztuk. Dodaje sie je do roznych dan, np do "kare raisu", czyli ryzu oraz miesa i warzyw w sosie curry. Sa tanie. Jablka sa dosc drogie, ale zalezy to od gatunku, sa tez tansze. Generalnie owoce sa dosc drogie i kupuje sie je na sztuki lub w opakowaniach po kilka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rob Tanie Sushi IP: .* / 194.115.171.* 21.08.06, 09:46 ja co prawda żadko jadam sushi, ale w Warszawie byłem raz na Powiślu w takim jednym, Cen nie pamiętam bo byłem gościnnie w Warszawie. Było smaczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czapla Re: Tanie Sushi IP: 213.25.91.* 21.08.06, 14:35 > ja co prawda żadko jadam sushi, ale w Warszawie byłem raz na Powiślu w takim > jednym, Cen nie pamiętam bo byłem gościnnie w Warszawie. Było smaczne. Dawny bar mleczny "Nadwiślański". Obecnie "Tokio Bar", róg Dobrej i Tamki, naprzeciwko poczty. Z tymi kartoflami japońskimi radzę uważać. Zjadłem kiedyś dwa, takie jakieś fioletowe czy różowe były. Z WC nie wychodziłem przez parę godzin. Ryż japoński jest w Galerii Mokotów i w Arkadii. Normalny ryż podobno się nie nadaje do suschi. Odpowiedz Link Zgłoś
tull Re: Tanie Sushi 21.08.06, 22:07 Suschi? To chyba jakieś niemieckie? ;-) No hard feelings, couldn't resist... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rob Re: kiedyś w Japonii sushi było daniem ubogich IP: .* / 194.115.171.* 21.08.06, 09:50 szukałem na stronie: warszawa.naszemiasto.pl/wynik/?ses_nm=892adee2f5287370ddc403a13d9e7c59&slowa=sushi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kixx Re: jak można żreć (wpół)surową rybę? IP: *.acn.waw.pl 21.08.06, 12:16 surowymi sledziami tez kiedys sie biedota zajadala a nie ma nic lepszego niz odpowiednio przyrzadzony sledzik zwlaszcza jako podklad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paula Re: najtańsze SUSHI w Warszawie? :-) IP: 194.246.124.* 21.08.06, 10:36 Wg mnie najtansze Sushi jest na al. Jana Pawla róg Anielewicza. za 35 zl (w porze lunchu - do 17)masz cała zestaw w dowolnejj konfiguracji maki lub inne z herabtka zupa i deserem. Ja nie przejadam całości.POlecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: unagi Re: najtańsze SUSHI w Warszawie? :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.06, 15:15 najtaniej zrobic samemu - jest to wbrew pozorom dosc proste, najtrudniej wlasciwie przyrzadzic ryz odpowiednio. reszta sama sie zwija... w sklepie kuchnie swiata w arkadii sa wszystkie skladniki w dobrych cenach. mrozone - co sie zamarzy (malze, krewetki, wegorz, kalmar - juz odpowiednio przyciete). swiezy (surowy) tunczyk - tanszy niz w carrefourze (c-100pln/kg, ks-85). mrozonki, ryz, nori, wasabi mozna tez kupowac w sklepie na poznanskiej przy pieknej - duzy wybor. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Smakosz Najtańsze nie wiem, ale najlepsze to Suiro Sushi IP: *.aster.pl 22.08.06, 22:30 przy ul. Ciepłej. Mniam.... rewela!! Odpowiedz Link Zgłoś