Dodaj do ulubionych

Rewidują nieletnich

IP: *.acn.waw.pl 08.09.06, 23:31
"- Policja ma prawo przeszukać osobę lub jej bagaż tylko w przypadku
uzasadnionego podejrzenia, że taka osoba ma rzeczy zabronione, np. narkotyki.
Policja nie ma prawa losowo legitymować i przeszukiwać osób na ulicy -
przypomina Sławomir Cybulski z Helsińskiej Fundacji Praw Człowieka."

Jeśli tak jest w przepisach to nie ma o czym dyskutować, a prewencyjne
przeszukania są tylko i wyłącznie naginaniem prawa.
Obserwuj wątek
    • Gość: sun Rewidują nieletnich IP: *.devs.futuro.pl 09.09.06, 00:02
      Nigdy nie moglem zrozumiec, ze jakos wszyscy wiedza gdzie znalezc dilera tylko
      policja ich zlapac nie moze...
      • Gość: tata Re: Rewidują nieletnich IP: 82.146.248.* 10.09.06, 12:09
        Brawo policja,brawo,brawo.Małoletnich narkomanów jest bardzo dużo i należy
        wydać bezpardonową walkę temu zjawisku.Inne metody nie przynoszą efektu i
        dlatego jestem za rewidowaniem małolatów.Należy się zastanowić czy lepiej
        rewidować małolatów dla ich dobra (korona z głowy im nie spadnie) czy też
        lepiej dopuścić do degeneracji i zniszczenia zdrowia a nawet życia.Wszelkiej
        maści moraliści zaczną piać,że to ograniczenie swobód obywatelskich i inne
        bzdety.Ale nich ich syn czy córka wpadnie w nałóg i trans narkotyczny z powodu
        łatwego dostępu do narkotyków to wtedy zaczną piać inaczej. I dlatego przy
        pianiu ble,ble,ble, należy wybrać co jest lepsze dla młodego człowieka.
        • cyberrafi Re: Rewidują nieletnich 10.09.06, 12:49
          Ja bym poszedł jeszcze dalej. Radzę aby zamknąć cię od razu do więzienia tak w
          ramach prewencji. To że akurat nie masz nic przy sobie nie oznacza przecież
          automatycznie, że nie jesteś dilerem. Ewentualnie, że nie staniesz się nim w
          przyszłości. Co ja mówię więzienie? Najlepiej od razu kara śmierci! Kara śmierci
          prewencyjnie dla wszystkich!
          • nick3 Wiara w dobroczynność zamordyzmu to buractwo!:) 10.09.06, 13:42
            W zacofanym mentalnie i sfrustrowanym społeczeństwie ludzie są tak spragnieni
            dokopania komuś (np. "gnojom"), że sami wybiorą polityków, którzy ich zapakują
            w państwo policyjne:)

A na chętnych do tego polityków nie trzeba długo czekać. To świetny program,
            łatwy do zrealizowania i zwalniający od wielu kłopotliwych rozliczeń
            powyborczych.

Tylko jednostki o ograniczonej wyobraźni na wszelki problem z bliźnimi
            najskuteczniejszy środek zaradczy widzą w przemocy.

Wiara we wszechmoc przymusu to podająca się za "realizm" naiwność!

Bierze się z połączenia zaniedbania intelektu i nikłej wrażliwości
            emocjonalnej, będącej owocem brutalnego traktowania w dzieciństwie.

Bici biją.

A to faszyzm właśnie.
        • Gość: S. Re: Rewidują nieletnich IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.06, 13:02
          Inne metody nie przynoszą efektów, bo inne metody są tylko na piśmie, którego
          prosty policjant nie potrafi zrozumieć...
          • swistak336 Jest gorzej niż myślisz. 10.09.06, 14:41
            Obecnie mamy wielu teoretycznie wykształconych Policjantów, a Strażnicy Miejscy ustawowo muszą mieć wyższe wykształcenie. A przecież powszechna jest opinia o tępej i szkodliwej uciążliwości społecznej straży miejskich, skupiających się na zwalczaniu "babć z pietruszką".

Problem jest w tym, że u tych młodych funkcjonariuszy od początku występuje frustracja i brak poszanowania dla Obywatela. Funkcjonariusz ma mieć "wyniki", bo inaczej zatrzyma się na głodowej "podstawowej stawce zaszeregowania". Wyniki określane są punktowo. Nieproporcjonalnie dużą wagę przywiązuje się do "podjęcia interwencji", czyli spisania danych Obywatela. Prowadzi to do efektu, że policjant musi skupiać się na wypełnieniu notesika bzdurami. Nieopłacalne dla Policjanta jest bycie przyjaznym dla ludności i kreatywnym.

Ze Strażą Miejską jest jeszcze gorzej. Strażnicy mają cele polityczne stawiane przez Urząd Miasta, ograniczające się do ŁATANIA DZIURY BUDŻETOWEJ. Oznacza to, że strząnic muszą, pod rygorem utraty pracy, wystawiać mandaty na lewo i prawo za czyny, które nie są wyraźnie naganne społecznie. Ich celem jest bowiem ZYSK GMINY, a nie zapewnienie bezpieczeństwa jej mieszkańców.
            • Gość: BLubl Re: Jest gorzej niż myślisz. IP: *.crowley.pl 12.09.06, 13:42
              przejrzyj archiwum Gazety: jest wiele artykułów o tym, że komendant SM
              nagrodził strażników za zatrzymania przestępców (co raczej nie oznacza
              wpływu do budżetu miasta prawda?), ani słowa o nagradzaniu za liczbę
              wystawionych mandatów 'na prawo i lewo'.
        • Gość: Piotrrr Re: Rewidują nieletnich IP: *.krakow.pl 10.09.06, 13:06
          Ja słyszałem, że podobno można schować prochy w woreczku w odbytnicy. Propnuję policji, żeby przeszukała Ci to i owo w ramach prewencji. Najlepiej na ścieżce osiedlowej. Przecież z GŁOWY korona Ci nie spadnie :-)
        • Gość: kibuc Re: Rewidują nieletnich IP: *.wroclaw.mm.pl 10.09.06, 13:07
          Prewencyjnie wszystkich facetów pozamykać za gwałt... wszak narzędzie mają i
          nawet noszą je przy sobie na ulicy.

Z drugiej strony w opisanych przypadkach zachodziło "uzasadnione podejrzenie" -
          młodzi ludzie z plecakami to dla policji wróg groźniejszy od gościa w kominiarce
          i z gnatem w ręku. Wstrzykuje sobie heorinę do oka, wyznają kult Owsiaka i noszą
          pentagramofony.
        • Gość: arm Re: Rewidują nieletnich IP: *.chello.pl 10.09.06, 13:51
          Puknij się w głowę. MArihuana powinna być dawno zalegalizowana, każdy dorosły może sam decydować, co dla niego dobre.
        • critto Re: Rewidują nieletnich 10.09.06, 14:47
          a ja proponuje, aby Tobie prewencyjnie przeszukac mieszkanie... W koncu jesli
          mozna rzeczy osobiste, to czemu nie mieszkanie? "puk, puk - policja, rutynowa
          kontrola mieszkan, prosimy oproznic zawartosc szafek i pokazac, co ma pan pod
          stolami i pod wanna...
        • Gość: ja Re: Rewidują nieletnich IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.06, 15:10
          Taki mały cytat na temat nadgorliwej policji i działań prewencyjnych:

"Szczupak: Tak mówicie? A gdyby tutaj staruszka przechodziła do domu starców, a
          tego domu wczoraj by jeszcze nie było, a dzisiaj już by był. To wy byście
          staruszkę przejechali, tak? A to być może wasza matka!!!
          Kierowca: Jak ja mogę przejechać matkę na szosie, jak moja matka siedzi z tyłu?"

Pozdrawiam
        • Gość: Zwyczajnyczlowiek Re: Rewidują nieletnich IP: *.netcologne.de 10.09.06, 15:46
          Te, tata, a o nietykalnosci osobistej ty slyszal? Czy to do twej zaplutej
          potylicy nie dotarlo jeszcze? Czy moze twoj kaznodziej ci nie wyjasnil?
        • Gość: xxx Re: Rewidują nieletnich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.06, 16:29
          to chyba zart, przeciez oni legitymuja "normalnych" do pijakow, narkomanow itp
          nawet sie nie zbliza..... i to wlasnie jest szokujace, moze "tata" bedzie
          szczesliwy bedac przeszukiwany i sprawdzany raz na tydzien ;-)...
      • Gość: amale Re: Rewidują nieletnich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.06, 13:41
        I nasuwa się pytanie - jak interpretować "uzasadnione podejrzenia". Pokaż
        zawartość placaka. Dlaczego? Bo mam uzasadnione podejrzenia, że posiadasz
        środki odurzające. Czym uzasadnione? Bo jesteś młody, a wszyscy młodzi są
        podejrzani.
        • swistak336 uzasadnione podejrzenie. 10.09.06, 14:53
          Podejrzenie "uzasadnione" ma być skonkretyzowane, realne i poparte wiedzą operacyjną.

Niestety, Policjanci rozumieją to subiektywnie: "podejrzewam cię, więc jesteś podejrzany". To nie tak. Podejrzenie musi być OBIEKTYWNIE uzasadnione - czyli tak, by każdy zdroworozsądkowo myślący człowiek posiadający odpowiednią wiedzę mógł stwierdzić, że owo podejrzenie realnie istnieje.

A Policja swoje:
          -masz telefon komórkowy - podejrzewam, że jest kradziony, bo inne bywają (podejrzenie nieuzasadnione)
          - jedziesz samochodem - podejrzewam, że jest kradziony, a w bagażniku masz narkotyki, inni czasem mają (podejrzenie nieuzasadnione)
          - masz internet - podejrzewam, że masz nielegalne treści pedofilskie w kompie - Andrzej S. miał
          - idziesz ulicą - podejrzewam, że jesteś bandytą (polska to bandycki kraj) oups, a to był Pan Prokurator....starszy posterunkowy Konewka melduje, że się pomylił!
      • Gość: facet Re: Rewidują nieletnich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.06, 14:19
        Takie prawo komuchy zrobiły , mam nadzieję na zmiany i tak już nie będzie ,sld -
        lsd nie brzmi podobnie?
    • Gość: lego cholerni faszysci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.06, 01:13
      od 17 lat sie tak nie czulem - policjancina zatrzymal mnie do kontroli drogowej na poleczki o 2 w nocy z soboty na niedziele. poprosil o dokumenty po czym:
      1. zapytal skad i dokad jade
      2. kazal mi wysiasc z samochodu
      3. kazal mi otworzyc drzwi i pokazac wnetrze samochodu (bus)
      4. przegladal mi bagaznik

na szczescie samochod mialem kompletnie pusty, wiec nie doszlo do bijatyki, bo ponioslo by mnie gdyby kazal mi przesunac jakas rzecz, czy wzial cos do reki.
      chlopczyk byl mlodziutki (~24-26), grzeczny i oblatany w przepisach. za dwa lata beda nas wyciagac za koszule i wywracac nasze rzeczy do gory nogami.
      • Gość: Rafał Re: cholerni faszysci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.06, 08:15
        Gość portalu: lego napisał(a):
        > na szczescie samochod mialem kompletnie pusty, wiec nie doszlo do bijatyki
        > bo ponioslo by mnie gdyby kazal mi przesunac jakas rzecz

To zdanie wiele o Tobie mówi. Jesli byłeś gotowy bić tego człowieka (pomińmy
        nawet kwestię, że to policjant) to ciekawe co robisz innym gdy Cię - jak piszesz
        "poniesie". Wybacz, ale określenie "cholerni faszyści" bardziej mi pasuje do
        ludzi chcących używać przy każdej okazji przemocy niż do policjanta
        zaglądającego o drugiej w nocy do busa, do czego zresztą ma prawo policja w
        każdym cywilizowanym kraju - przeglądanie samochodu nie jest rewizją.

• Gość: Duck Re: cholerni faszysci IP: *.sympatico.ca 09.09.06, 14:17
          Policja w cywilizowanym kraju (na zachodzie) nie ma prawa do przeszukiwania
          samochodu lub innej rewizji osobistej bez uzasadnienia, ot tak sobie. Mieszkam
          w Kanadzie od 1989-go roku i za taka policyjna "akcje" policjant by
          odpowiedzial przed specjalna komisja policyjna. W panstwie policyjna (do ktoreo
          zmierza Polska wielkimi krokami) takie rewizje to normalna akcja prewentatywna.
          • jkwt Re: cholerni faszysci 10.09.06, 00:17
            Gość portalu: Duck napisał(a):

> Policja w cywilizowanym kraju (na zachodzie) nie ma prawa do przeszukiwania
            > samochodu lub innej rewizji osobistej bez uzasadnienia, ot tak sobie.
            Mieszkam
            > w Kanadzie od 1989-go roku i za taka policyjna "akcje" policjant by
            > odpowiedzial przed specjalna komisja policyjna. W panstwie policyjna (do
            ktoreo
            >
            > zmierza Polska wielkimi krokami) takie rewizje to normalna akcja prewentatywna
            > .
            U nas też nie ma prawa bez 'uzasadnionego podejrzenia'. Ale co z tego jeśli
            większość społeczeństwa nie ma świadomości swoich praw.
            Gdyby mnie to spotkało to bym zażądał spisania protokołu i doniósł na tego
            policjanta do Ziobry. Inna sprawa, że raczej nie sądzę, aby komuś za to spadł
            włos z głowy (słynne 'Marszczę Freda co dzień z rana' i inne prewencyjne
            pałowania nagrane na tym filmie najzwyczajniej w świecie umorzono).
            • sneaker Re: cholerni faszysci 10.09.06, 03:44
              W Polsce Policja ma prawo do przeszukań, o ile w okolicy popełniono jakieś
              przestępstwo, bądź jesteś podobny do osoby poszukiwanej za czyn, którego
              wykrycie wymaga rewizji itp.
              Ale od tak po prostu, nie mają prawa poprosić o dokumenty itp.

Ja zawsze się pytam "Popełniono jakieś przestępstwo w okolicy, czy jestem
              podobny do poszukiwanego?". Przeważnie trochę odpuszczają.

Ale nie powiem, zdarzały mi się tzw. "miłe interwencje", kiedy w środku nocy
              budzili mnie, jak przysnąłem (na szczęście trzeźwy) na przystanku nocnego
              autobusu.
          • arius5 Dokladnie jak za komuny 10.09.06, 02:17
            Niby Kaczory chca "dekomunizowac" Polske, ale postepuja dokladnie task samo, jak
            Stalin.
            Banda zboczencow.
          • Gość: Donald Re: cholerni faszysci IP: *.sympatico.ca 10.09.06, 05:04
            ale po drugiej stronie granicy policjanci niestety juz sa inni(a Polacy to
            zawsze sie na kims wzoruja - delikatnie powiedziane) i bylem "swiadkiem" takich
            sytuacji; wiecej - moj samochod tez przeszukali,po "zaproszeniu" mnie do
            ich "suki"
          • Gość: facet Re: cholerni faszysci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.06, 14:09
            Oprócz Kanady jeszcze gdzieś bywasz po piszesz bzdury, to jest Polska "trochę"
            inny od K. Jedz do Niemiec - to nie jest cywilizowany kraj? po cywilnemu
            działają i to jak...
        • swistak336 Przeszukania i rewizje prewencyjne to skandal. 09.09.06, 14:23
          Na przykład w Zduńskiej Woli i Pabianicach policjanci prowadzili prewencyjne rewizje w domach, w których założona była Neostrada. Założenie było takie, że kto ma internet, z pewnością jest pedofilem lub ma nielegalne oprogramowanie (jeśli przeszukanie nie doprowadziło do niczego, to przepraszam się nie usłyszało).

Większy absurd - policjanci w czasie kontroli drogowych SPRAWDZAJĄ KIEROWCOM TELEFONY KOMÓRKOWE (bo mogły pochodzić z kradzieży).

Teraz doszły prewencyjne przeszukania młodzieży (bo ta może mieć narkotyki).

TO JEST HAŃBA I NADUŻYCIE WŁADZY!
          • Gość: Student Re: Przeszukania i rewizje prewencyjne to skandal IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.06, 21:41
            w naszym kraju policja 1 uważana jest za wroga normalnych obywateli szczegolnie
            ludzi mlodych ktorzy sa non stop nekani prze z policje...chociazby
            przeszukiwanaia dla policji kazdy mlody jest podejrzany ..milicja polica
            wszystko jedno bo i tak kazdy ma przed nimi obawy
            • Gość: adamp Re: Przeszukania i rewizje prewencyjne to skandal IP: 195.39.217.* 10.09.06, 09:17
              A jakie to masz obawy, jak nie mas w kieszeni narkotykow, czy tez kradzionego
              telefonu? To jest minuta jak pokazesz co masz i idziesz dalej. Moze to nie jest
              przyjemne, takie przeszukanie, ale dziala prewencyjnie na zlodziei. Mnie moga
              przeszukiwac, nie mam nic przeciwko.Cos mi sie zdaje ze najwiecej krzycza tu
              mali drobni zlodziej i nedzni dilerzy. Uwazam ze dobrze robia, was zlodziei to
              moze choc troche odstraszy od wyciagania reki po czyjas wlasnosc, ktora
              zapracowal ktos ciezka praca, a nie handlem biala smiercia.
              • Gość: zen Re: Przeszukania i rewizje prewencyjne to skandal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.06, 09:23
                Milcz chłopie pańszczyźniany. Pilnuj żeby mieć co włożyć do gara i nie
                pyskować. Słów takich jak "godność" czy "wolność" nawet nie mam zamiaru ci
                tłumaczyć.
              • Gość: policyjne panstwo Re: Przeszukania i rewizje prewencyjne to skandal IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.06, 11:16
                a byles moze przeszukiwany kiedys przez policje??? to nie jest ,,tylko''
                przeszukanie tego co masz w keiszeniach...to jest przeszukanie skarpetek, butów
                plecaków, wszytstkiego ...wszystko co tylko wpadnie im do glowy.Przyjemne to
                nie jest i zabiera mnostwo czasu w dodatku ludzie którzy patrza na to
                mowiac ,,zobaczcie złodzieje'' to upokarzajace i przykre..do tego dochodzi
                sprawdzanie telefonu czy nie kradziony, spisane danych osobowych no i jak sie
                jest samochodzem to rewizja auta..jeden raz jak policja mnie zatrzymala
                spedzilem 3h no to aby sprawdzili mi samochod ,mnie przeszukali i moich kolegow
                i kolezanki oraz nasze telefony!!!!!!
                za granica np w Londynie takie przypadki sa nie do pomyslenia

To skandal !!!!!!!!!!!!!!!!!!!CO MOZNA Z TYM ZROBIC!!!!!!!!!!!!!!!POMOCY
                • tusiak79 skandal 10.09.06, 11:26
                  Dla mnie skandaliczne jes to, ze przeszukiwani sa porzadni ludzie a nie
                  oprychy! Mieszkam w Nowej Hucie i kilka razy bylam swiadkiem jak policja
                  wybebeszyla kilku bogu ducha winnych licealistow zapewne, a obok biegala banda
                  pseudokiboli - panowie z patrolu grzecznie omineli bandziorow, komentujac ze
                  ich za duzo jest i nie ma co zaczynac...
                • Gość: pb Re: Przeszukania i rewizje prewencyjne to skandal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.06, 12:57
                  policyjne panstwo napisał(a):

> a byles moze przeszukiwany kiedys przez policje??? to nie jest ,,tylko''
                  > przeszukanie tego co masz w keiszeniach...to jest przeszukanie skarpetek,
                  butów
                  >
                  > plecaków, wszytstkiego ...wszystko co tylko wpadnie im do glowy.Przyjemne to
                  > nie jest i zabiera mnostwo czasu w dodatku ludzie którzy patrza na to
                  > mowiac ,,zobaczcie złodzieje'' to upokarzajace i przykre..do tego dochodzi
                  > sprawdzanie telefonu czy nie kradziony, spisane danych osobowych no i jak sie
                  > jest samochodzem to rewizja auta..jeden raz jak policja mnie zatrzymala
                  > spedzilem 3h no to aby sprawdzili mi samochod ,mnie przeszukali i moich
                  kolegow
                  >
                  > i kolezanki oraz nasze telefony!!!!!!
                  > za granica np w Londynie takie przypadki sa nie do pomyslenia
                  >
                  > To skandal !!!!!!!!!!!!!!!!!!!CO MOZNA Z TYM ZROBIC!!!!!!!!!!!!!!!POMOCY

Oj ty "bidaku", widzę, że stasznie cierpisz po tym "taumatycznym" wydarzeniu.
                  Zapewne bedziesz opowiadał o tym wnukom jaki byłeś prześladowany.Natomiast jak
                  buchą ci telefon to nie idź z tym na policję, ponieważ z twojego powodu ktoś
                  inny mógłby być przeszukany.
                  • Gość: facet Re: Przeszukania i rewizje prewencyjne to skandal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.06, 14:13
                    A może w portki narobiłeś ze strachu przed policjantem, ja się nie boje , mogą
                    mnie rewidować i rozumiem to , tobie też radzę pomyśleć.
                    • Gość: ała Re: Przeszukania i rewizje prewencyjne to skandal IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.06, 14:25
                      Nie boisz się? Najwyraźniej nie byłeś nigdy rewidowany ani sposywany. Nikt na środku ulicy, na oczach innych nie potraktował cię jak psa.
                      • faren100 A co ma do tego obawa? 10.09.06, 16:40
                        Trzeba być MATOŁEM, żeby nie rozumieć iż chodzi o nasze PRAWA!!!
                        Nie zgadzam się na traktowanie mnie jak przestępcy. Nie zgadzam się na to bym
                        został "prewencyjnie" przeszukany, pobity czy zamknięty w więzieniu.
                        Walka z przestępcami NIE MA nic wspólnego z nękaniem wszystkich obywateli.

Warto może pokusić się o akcję wyjaśniającą jak możemy bronić sie pred takim
                        nadużywaniem władzy przez policję.
              • Gość: olo Re: Przeszukania i rewizje prewencyjne to skandal IP: *.111.reserved.ish.de 11.09.06, 03:09
                chyba nie myslisz ze pszeszukanie 17stolatkowi torby zmniejszy drobna
                kryminalnosc lob konsumcje narkotykow
        • Gość: Mazen Re: cholerni faszysci IP: *.nyc.res.rr.com 10.09.06, 00:02
          W jakim "kazdym" cywilizowanym kraju? Moze w tych komuszo-faszystowskich
          stanach Unii Europejskiej, gdzie ludzie nie maja zadnych praw. Cale szczescie
          ze w kraju w ktorym mieszkam policja nie ma prawa nawet poprosic osoby
          zatrzymanej na ulicy o to, oby np. otworzyla plecak, nie mowiac juz o rewizji
          osobistej; nie ma takze prawa sprawdzic co ktos ma w bagazniku jesli nie ma
          dowodow ze sie tam ma cos nielegalnego. Polacy, apel do was: nie dajcie sie
          policji! Skarzcie kazdy przypadek rewizji na ulicy do Helsinek i Strasbourga,
          lub/i rozpoczynajcie osobiste sprawy cywilne przeciw policjantom, ktorzy was w
          taki sposob upokarzaja. Moze wreszcie sie gliniarze naucza ze nie sa jakimis
          tam uprzywilejowanymi jednostkami, tylko ludzimi jak i kazdy inny.
          • Gość: S. Re: cholerni faszysci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.06, 12:19
            Przecież każdy policjant może Ci odpowiedzieć, że jesteś podobny do kogoś, kogo
            szukają, albo że w pobliżu popełniono przestępstwo (nawet jeśli to
            nieprawda)... I jak im udowodnić, że nie mówią prawdy i uchronić się od
            przeszukania?
            P.S. Nie mam nic do ukrycia, po prostu nienawidzę nadużywania władzy itp. i
            jakoś tak jestem nakręcona na sprawy przestrzegania praw człowieka...
          • ready4freddy Re: cholerni faszysci 10.09.06, 16:31
            ROTFLMAO! o "komuszo-faszystowskich stanach UE" (coz to za belkot?) pisze koles
            z kraju o jednym z najwyzszych wspolczynnikow ilosc osadzonych/100 mieszkancow,
            gdzie wiezienia sa prywatne, a ich lobby skutecznie wymusza coraz bardziej
            restrykcyjne prawo. sie obsmialem :)
      • Gość: Bielańczyk Re: cholerni faszysci IP: 85.222.22.* 09.09.06, 09:05
        A może to nie bagażnik miałeś pusty tylko głowe?
        • jkwt Sam masz pusto w głowie 10.09.06, 00:18
          j.w.
        • Gość: krawiec Moje motto: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.06, 02:27
          W 4 RP - cHWDP.
      • polonus3 Re: cholerni faszysci 10.09.06, 06:20
        Normalna procedura amerykanskiej policji. Moglbys sprobowac zrobic bijatyke z
        policjantem to bys poznal co to policja .
        • Gość: Donald Re: cholerni faszysci(delikatnie mowiac) IP: *.sympatico.ca 10.09.06, 07:00
          polonus3 nie podpuszczaj!,bo oni sa bardzo szybcy...w strzelaniu,zwlaszcza jak
          ma odbezpieczona spluwe! choc smieszy mnie pokaz w tv,jak kilku policyjnych
          byczkow rzuca sie calym cialem na marnego goscia,zeby go obezwladnic! chyba
          tylko w celu prewencyjnym,zeby im sie makijaz nie zepsul(gej to zawsze musi byc
          cacy-nawet w pracy)...i w ten sposob juz zginelo pare osob, bo trafiajac z
          wyskoku goscia w odbytnice-mozesz mu uszkodzic potylice!
        • Gość: zen Re: cholerni faszysci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.06, 10:07
          Ogladalem troche demonstracji w roznych krajach. Akurat u nas to sie wszyscy
          boja policji. W UK ludie walcza z policja na piesci, u nas kibol co najwyzej
          rzuci deska z odleglosci 50 metrow.
      • Gość: pb Re: cholerni faszysci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.06, 12:48
        Gość portalu: lego napisał(a):

> od 17 lat sie tak nie czulem - policjancina zatrzymal mnie do kontroli
        drogowej
        > na poleczki o 2 w nocy z soboty na niedziele. poprosil o dokumenty po czym:
        > 1. zapytal skad i dokad jade
        > 2. kazal mi wysiasc z samochodu
        > 3. kazal mi otworzyc drzwi i pokazac wnetrze samochodu (bus)
        > 4. przegladal mi bagaznik

No i ci się,od tego, stało chłopczyku?
        • Gość: caine Re: cholerni faszysci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.06, 14:04
          naucz sie może prawidłowej składni i wtedy zacznij komentować czyjeś posty
      • Gość: zeter1 Re: cholerni faszysci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.06, 13:43
        Ciekawy problem, a w poście <lego> widać wszystkie aspekty, jak w soczewce.
        1. Rozumiem wstrząs lego, sam taki odczuwam ciągle, gdy sprawdza mnie chocby
        zwykły kanar, choc to juz nie stan wojenny.
        2. Wstrząs jest wiekszy, gdy widzę chama, czy naładowanego poczuciem wladzy,
        daje sie to odczuć. Szczególnie strażnicy miejscy i kontrolerzy biletów w tym
        brylują.
        3. Ale zarazem świadczy to o wadze doboru odpowiednich ludzi do takich zadań,
        porządnym przeszkoleniu.
        4. Bo, myśląc racją "stanu" nas wszystkich, działania kontrolne są niezbędne.
        Utopią jest sytuacja pełnej wolności i swobody jednostek, taka 100% wolność, a
        państwo... Ale takiej wizji panstwa nie ma nawet u pierwszych liberałów, a
        dzisiaj u libertarian. No właśnie, czego oczekiwalibysmy wtedy od państwa?
        Państwa jako organizacji spoleczeństwa?
        5. Jest sposób na zmniejszenie takiej <prewencyjnej> kontroli. Wystarczy trochę
        zdrowego rozsądku, że sami nie będziemy myslec schizofrenicznie - żądam
        bezpieczeństwa dla siebie i swojej rodziny, ale palcem nie kiwnę, gdy to
        bezpieczeństwo nie dotyka mnie osobiście, albo wręcz zaprotestuję przeciw
        działaniom zwiększającym np. racjonalny <porządek> w szkole.
        6. Nie teoretyzuję. Znam dorosłe osoby, które protestuja przeciw <zwiększaniu
        dyscypliny w szkole>, a jednoczesnie dziecko im <odjeżdża>, bo wpadło w złe i
        biorące towarzystwo. To jest dopiero życie w wirtualnym świecie młodzienczych
        czy towarzyskich idei - wolność, jednostka itd., nawet przed dobrem swojego
        dziecka...
        7. Dla takiego myślenia istnieje pewna analogia. Oto po 89r. wygrała nowa
        koncepcja wychowania, oparta na nowych zasadach. Nauczyciel, wychowawca, miał
        sam, bez żadnej pomocy instytucjonalnej /przepisów, regulaminów, reguł dobrego
        zachowania się, ba, wymagania to miał byc <faszyzm>, <zniewalanie>/, przekonac
        do siebie i reguł swoich uczniów. Czystą, wirtualną charyzmą, autorytetem
        opartym tylko na własnych przymiotach i talentach. A to utopia, bo nie znajdzie
        się z jednej strony tylu <charyzmatyków>, a z drugiej tylu mądrych uczniów, aby
        zapewnić sukces takiego myślenia w skali całego kraju. Zawsze będą ludzie nie
        potrzebujący kontroli i tacy, którzy jej brak wykorzystają dla złych celów.

Dla mnie są to truizmy, ale ciągle łapię się na tym, że dla wielu nie...
      • Gość: facet Re: cholerni faszysci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.06, 14:04
        A co ty baba jesteś , może się bałeś i narobiłeś w portki..hehehe
    • Gość: amen Czego się tak boicie ? Nie chcecie złodzieji i IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.06, 04:55
      gangów ,ale sami się boicie zajrzenia w swoją torbę ? Jesteście żałośni . Buhuhu policjant zajrzał mi w torebkę ,pójdę do mamusi ,a mamusia złoży skargę buhuuu .Jakiej chcecie policji ? Lalusiów ,czy policji zdecydowanej ? Załosny naród. Niechcą żeby złodziej ukradł im samochód ,ale kupują kradzione części z giełd i szrotów . Barany . Idźcie się leczyć ,bo nawet Papież i Bóg wam nie pomógł .
      • Gość: lego Re: Czego się tak boicie? debili. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.06, 05:21
        jestes baranem. takim klasycznym na rzeź prowadzonym baranem ze stada. za to zydow cenie, ze sie nauczyli, czemu baranem byc nie warto. die sucker.
        • dorsai68 Re: Czego się tak boicie? debili. 09.09.06, 14:09
          Żydów? hahahahahaha....
          Zważywszy, że Izrael to kraj powszechnych posterunków kontrolnych wojska i policji to zaprawdę godne porównanie.

• warzaw_bike_killerz Jedna watpliwosc: 09.09.06, 12:10
        Gość portalu: amen napisał(a):

> Niechcą żeby złodziej ukradł im samochód ,ale kupują kradzione części z giełd
        > i szrotów . Barany .

Myslisz, ze policja znajduje wsrod nieletnich te kradzione czesci? Na szrotach i
        gieldach, rzadko sie spotyka tak zdecydowanych policjantow...
        • adamo64 Re: Jedna watpliwosc: 10.09.06, 09:24
          ja tez nie moge ciebie czytac. Szkoda ze ty czytasz a nie rozumiesz co pisze
      • adamo64 Re: Czego się tak boicie ? Nie chcecie złodzieji 10.09.06, 09:23
        tylko nie zalosny narod kutafonie. Bo narod to JA, a to ze ta banda tu
        wypowiadajacych sie kreatur, zlozona pewnie z drobnych zlodziejaszkow i
        dilerow, wypowiada sie przeciw, nie znaczy ze Polacy sa przeciw.Jestem za,
        jestem uczciwy i chetnie dam sie przeszukac. A takie akcje odstra tych
        nedznych zlodziejaszkow jak beda czuc "na plecach" oddech Policji.
        • Gość: tata Re: Czego się tak boicie ? Nie chcecie złodzieji IP: 82.146.248.* 10.09.06, 12:57
          adamo64-ci wszyscy oburzeni na rewizje małolatów przez policje,to przeważnie
          małolaty i w większości ćpuny.
          • Gość: S Re: Czego się tak boicie ? Nie chcecie złodzieji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.06, 13:00
            doprawdy zomowcu?
      • Gość: zen Re: Czego się tak boicie ? Nie chcecie złodzieji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.06, 09:27
        Widzisz chłopie, kiedy wychodzę sobie na spacer ze znajomymi czy popstrykać
        zdjęcia, to nie mam ochoty aby za rogiem jakiś zakompleksiony kretyn, który nie
        potrafi policzyć do 5 przetrząsał moje rzeczy, bo się wtedy czuję nie
        specjalnie przyjemnie. To sprawa godności i chęci bycia wolnym człowiekiem. A
        ty pewnie jesteś jakimś moherem zginającym kark przez władzą, księdzem i
        urzędasami i potrafisz jedynie wyładowywać swoje kompleksy na młodych ludziach.
        • bullowy Re: Czego się tak boicie ? Nie chcecie złodzieji 10.09.06, 11:04
          zen, wiadomo o co chodzi,przecież on sam jest pewnie jednym z tych dzielnych
          policjantów rewidujących dzieciaki.Taki z niego kozak, hoirak i polak..
      • Gość: S. Re: Czego się tak boicie ? Nie chcecie złodzieji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.06, 12:24
        Policji zdecydowanej, skutecznej, ale nie nadużywającej swoich uprawnień i nie
        łamiącej przepisów.
      • Gość: belfer Re: Czego się tak boicie ? Nie chcecie złodzieji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.06, 13:59
        widzisz "amen" problem tkwi w systemie sadowniczym i penitencjarnym (
        więzienniczym) Policjant złapie złodzieja, a sad wypuszcza ( słynne : mała
        szkodliwośc społeczna), ale nawet jak złodziej ma już wyrok to nie siedzi, bo
        więzenia sa zapchane bezrobotnymi ojcami, którzy "uchylają " się od alimentów,
        lub dziadkami, ktorych rower po pijaku prowadził do domu. Dlatego uważam , że
        policjanci w opisywanych wypadkach po prostu się nudzą. Nadal policja wielu z
        funkcojanriuszy uratowała od pługa.
      • faren100 sam waść BARAN. 10.09.06, 16:46
        Ja sobie po prostu nie życzę byc traktowany jak potencjalny przestępca. Za
        chwile "prewencyjnie" dostanę pałą po głowie (jak za czasów ZOMO) a potem
        spędzę miesiąc w więzieniu - też prewencynie, bo nie udowodniłem, że jestem
        tzw. uczciwym człowiekiem...
        To jest nadużycie władzy!!!
        Jak Tobie się to podoba, to serdecznie życzę Ci i Twojej rodzinie być tak
        traktowanym każdego dnia. Może przejrzysz na oczy.
    • Gość: janek Rewidują nieletnich IP: *.chello.pl 09.09.06, 07:11
      no to wreszcie policja coś robi.a ten sam dziennikarz znowu się ich
      czepia.Jeżeli ktoś nie jest bandytą i dilerem to nie ma się czego bać. ja tam
      wolę żeby mnie skontrolowali policjanci niż napadli bandyci.
      • Gość: - Re: Rewidują nieletnich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.06, 00:45
        Drogi Janku
        Jedno drugiego nie wyklucza
        • Gość: burro Nie tylko nie wyklucza IP: *.aster.pl 10.09.06, 01:56
          bywa też 2 w 1:))))
      • serwus.serwis Zwyczajny faszyzm 10.09.06, 02:09
        janek napisał(a):
        > ja tam
        > wolę żeby mnie skontrolowali policjanci niż napadli bandyci.

To typowo faszystowski pogląd. Jeśli napadną cię bandyci (dresiarze,żule itp.)
        to znaczy, że oni napadli, bo mieli trudne dzieciństwo, może sami byli bici? A
        jak nas biją to nie należy im przeszkadzać, aby nie zakłócać aktu naturalnej
        ekspresji i kompensacji ich życiowych niepowodzeń. Należy oddać kasę i komórkę
        oraz umówić w tym samym miejscu na nastepny dzień w celu dostarczenia
        dodatkowej kasy. A jeśli przypadkiem wmiesza się w to policja, należy
        protestować - w Fundacji Helsińskiej, Amnesty International lub redakcji Gazety
        Wyborczej. Na forum www.gazeta.pl należy utrzymywać, że mamy państwo policyjne.
    • Gość: ab Re: Rewidują nieletnich IP: *.aster.pl 09.09.06, 07:15
      "tak nie wolno!", "faszyści!", "prywatność naruszają!", a w kieszeni kradziona
      komóreczka "z wolumenu" i zawiniątka z dragami od znajomego dilera

Od tego jest policja, bardzo dobrze, że coś robią. Dzięki takim działaniom
      Warszawa spadła w "rankingu" przestępczości z pierwszych miejsc na miejsce chyba
      25 czy jakoś tak. A "fundacja praw człowieka" niech się zajmie czymś
      pożytecznym, ja utrzymuję policję i oczekuję, że właśnie będą kontrolować tzw.
      "nieletnich"
      • swistak336 Ciesz się, aż zrewidują Ciebie. 09.09.06, 14:27
        Nawet jeśli nic nie znajdą, będziesz się czuł podle, bo "prewencyjnie" zostaniesz potraktowany jak bandyta.
        Zapewniam, że uczciwego człowieka taka rewizja boli bardziej niż bandytę
        • dorsai68 Re: Ciesz się, aż zrewidują Ciebie. 09.09.06, 22:50
          Stary, na wszelki wypadek nie kupuj samochodu, bo dopiero traumy się nabawisz.
          Za powód zatrzymania samochodu do kontroli wystarczy kontrola dokumentów, czyli sprawdzenieczy maż ważne ubezpieczenie, prawo jazdy, badania kontrolne.

Masa dzieciaków ucieka w wakacje z domu. Dlatego was kontrolują.
        • adamo64 Re: Ciesz się, aż zrewidują Ciebie. 10.09.06, 09:27

> Zapewniam, że uczciwego człowieka taka rewizja boli bardziej niż bandytę
          \
          Masz chlopie problem, skoro cie to tak boli. Polecam psychiatre
        • Gość: facet Re: Ciesz się, aż zrewidują Ciebie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.06, 14:15
          Jak byś rozumiał problem to nie pisał byś głupot , bałeś się ? a może w portki
          narobiłeś ze strachu Hehehe!!!
      • Gość: q1 Re: Rewidują nieletnich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.06, 02:25
        Popieram!
      • Gość: S. Re: Rewidują nieletnich IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.06, 12:36
        Będziesz śpiewał(a) inaczej jak Ci upokorzą (albo nie daj Boże jeszcze spałują)
        niewinnego dzieciaka, bo się akurat znalazł w niewłaściwym miejscu, o
        niewłaśniwej porze (czyt. na drodze półinteligentnego policjanta, który musi
        sobie statystyki poprawić)...
      • critto Re: Rewidują nieletnich 10.09.06, 14:57
        a moze twoje mieszkanie tez nalezy przeszukac??
      • zewszad_i_znikad Re: Rewidują nieletnich 10.09.06, 15:10
        Dlaczego zakładasz, że cała młodzież jest "rozwydrzona"? Sam(a) nigdy nie
        byłe/aś młody/a?
    • Gość: aba Rewidują nieletnich IP: *.chello.pl 09.09.06, 07:26
      Za dużo jest napadów i narkotyków.Policja powinna być jeszcz bardziej
      zdecydowana.Na to płacę pieniądze.A tak w ogóle to o co chodzi temu autorowi?
      Czyżby polityka i zbliżają ce się wybory?
      • Gość: xxx Re: Rewidują nieletnich IP: *.aster.pl 09.09.06, 07:52
        autorowi może chodzić o to, że sprawdzili synka/córeczkę/siostrzeńca/dzieciątko
        znajomego itp. i znaleźli przy 'grzecznym dziecku' trochę 'fantów', a przy
        okazji wpadł zaprzyjaźniony diler i paser

bolszewickie lewactwo zawsze będzie broniło się przed porządkiem
        • Gość: Marcin Re: Rewidują nieletnich IP: *.aster.pl 09.09.06, 11:53
          Zamiast pisać o bolszewickim lewactwie, radzę zapoznać się z ustawą o Policji,
          zwłaszcza art. 14 i 15 (np. tu: tiny.pl/7j72 ). Zgodnie z art. 14 ust.
          1, w granicach swych zadań Policja w celu rozpoznawania, zapobiegania i
          wykrywania przestępstw i wykroczeń wykonuje czynności: operacyjno-rozpoznawcze,
          dochodzeniowo-śledcze i administracyjno-porządkowe. Czyli każda czynność
          podjęta przez Policję musi mieć racjonalnie uzasadniony cel (rozpoznawania,
          zapobiegania i wykrywania przestępstw i wykroczeń), a nie może być wykonywana
          tylko dlatego, że pan policjanr się nudzi, nie podoba mu się facjata obywatela
          nie lubi nastolatków, albo chce sobie poprawić statystykę punktową.
          W art. 15 ust. 1 pkt 5 czytamy, że policjanci wykonując czynności, o których
          mowa w art. 14, mają prawo: dokonywania kontroli osobistej, a także
          przeglądania zawartości bagaży i sprawdzania ładunku w portach i na dworcach
          oraz w środkach transportu lądowego, powietrznego i wodnego, w razie istnienia
          uzasadnionego podejrzenia popełnienia czynu zabronionego pod groźbą kary. Czyli
          przeprowadzenie kontroli plecaka jest dozwolone gdy: 1) są spełnione ogólne
          przesłanki celu z art. 14, a ponadto: 2) istnieje uzasadnione podejrzenie
          popełnienia czynu zabronionego pod groźbą kary. Posiadanie plecaka czy
          siedzenie wieczorem na podwórku nie uzasadnia takiego podejrzenia. Ono ma być
          _uzasadnione_, czyli musi powstać w oparciu o racjonalne, weryfikowalne
          okoliczności. Taką okolicznością nie jest uznanie pana policjanta, że ktoś może
          posiadać narkotyki.

Nalezy wymagać przestrzegania prawa od policji. Inaczej każdy obywatel może
          zostać uznany za podejrzanego bez racjonalnych przesłanek.

Co więcej, zgodnie z § 2 rozporządzenia wykonawczego do ustawy o Policji (
          bap-psp.lex.pl/serwis/du/2005/1186.htm ), policjant, który przystępuje
          do czynności służbowych legitymowania czy sprawdzania bagażu, jest obowiązany
          podać swój stopień, imię i nazwisko w sposób umożliwiający odnotowanie tych
          danych, a także podstawę prawną i przyczynę podjęcia czynności służbowej. Po
          zakończeniu wykonywania czynności służbowych, policjant ustnie informuje osobę,
          wobec której czynności te podjęto, o prawie złożenia zażalenia do właściwego
          miejscowo prokuratora na sposób przeprowadzenia tych czynności.

W wyroku z dnia 26.03.2003 r., II CKN 1370/00 Sąd Najwyższy napisał m.in.:
          "Zachowanie się funkcjonariusza państwowego jest bezprawne, jeżeli pozostaje w
          sprzeczności z obowiązującym porządkiem prawnym, przez który należy rozumieć
          nie tylko obowiązujące ustawodawstwo, ale również przyjęte ogólnie w
          społeczeństwie zasady współżycia społecznego. Jest jeszcze jeden aspekt
          bezprawności w odniesieniu do działań podjętych przez wysoko wyspecjalizowane
          jednostki, takie jak policja, wyposażone w szereg uprawnień, których
          realizacja, często prowadząca do naruszenia cudzego dobra osobistego, ma za
          nadrzędny cel ochronę porządku prawnego. Jednostki takie należy traktować jak
          profesjonalistów, wobec których trzeba stawiać wysokie wymagania co do
          fachowości, staranności przy wykonywaniu poszczególnych zadań.".

• rlnd Re: Rewidują nieletnich 09.09.06, 12:03
            Polecam rowniez niezla interpretacje przepisow (z Gazety Policyjnej
            www.gazeta.policja.pl/archiwum/4204/s13a1.html )

"...Policja musi dysponować informacjami wskazującymi miejsce, w którym znajduje
            się prawdopodobnie przedmiot lub osoba poszukiwana. Stosowanie tego środka bez
            posiadania takich informacji jest sprzeczne z zasadami ograniczania
            konstytucyjnych praw obywatelskich, jak również nieekonomiczne. Prowadzi do
            stosowania, przy niskim prawdopodobieństwie osiągnięcia efektu pozytywnego, a
            więc do dokonywania go w nadmiarze przypadków. Ustawodawca nie zezwala na
            przeszukiwanie mieszkań lub osób bez informacji uzasadniających dokonanie go...."

"...Dlatego też w literaturze wskazuje się, że uzasadnione podstawy to coś
            więcej niż przypadkowo uzyskana informacja. Nie mogą stanowić uzasadnionej
            podstawy do przeprowadzenia przeszukania niesprawdzone anonimy, podsłuchane
            rozmowy, niesprawdzone informacje ze źródeł poufnych itp. Takie informacje muszą
            być potwierdzone innymi konkretnymi faktami. Odmienna interpretacja prowadziłaby
            do przenikania niesformalizowanych czynności pozaprocesowych do procesu karnego.
            Czynność procesowa ograniczająca prawa obywatelskie byłaby wówczas dokonywana na
            podstawie niemożliwych do weryfikacji, tajnych czynności pozaprocesowych...."

"...Informacje, na podstawie których podjęto niesformalizowaną decyzję o
            przeszukaniu, nie mogą jednak również i w tym wypadku być niemożliwe do
            weryfikacji. Powinny one natomiast pochodzić ze źródeł mających potem stanowić
            źródła dowodowe w postępowaniu przygotowawczym...."

"...Piszący zdaje sobie sprawę z faktu, że żądanie od organów procesowych
            wskazywania źródeł dowodowych uzasadniających przeszukanie, utrudni niekiedy
            Policji przeprowadzenie przeszukania, brak wskazanego wymogu znacznie obniża
            jednak jakość ochrony obywatela przed nadużywaniem omawianej czynności.
            Szczególnie należy mieć to na uwadze w razie realizacji przeszukania u innych
            osób niż osoba podejrzana i podejrzany...."
            • Gość: Marcin Re: Rewidują nieletnich IP: *.aster.pl 09.09.06, 12:54
              Co do zasady te uwagi są słuszne, niemniej literalnie dotyczą przeszukania w
              trybie przepisów kodeksu postępowania karnego. Ustawa o Policji (art. 15 ust.1
              pkt 4 i 5) rozdziela dwie sytuacje:
              1) przeszukiwania osób i pomieszczeń w trybie i przypadkach określonych w
              przepisach Kodeksu postępowania karnego i innych ustaw,
              2) dokonywania kontroli osobistej, a także przeglądania zawartości bagaży i
              sprawdzania ładunku w portach i na dworcach oraz w środkach transportu
              lądowego, powietrznego i wodnego, w razie istnienia uzasadnionego podejrzenia
              popełnienia czynu zabronionego pod groźbą kary.

Jeśli artykuł "GW" opisuje rzetelnie stan faktyczny, mamy do czynienia z drugą
              sytuacją. W pierwszej sytuacji przeszukanie może nastąpić w zasadzie tylko za
              zgodą sądu albo prokuratora, a tylko w wypadkach nie cierpiących zwłoki - bez
              takiej zgody (ale wówczas sąd albo prokurator muszą zatwierdzic przeszukanie w
              ciągu 7 dni). W drugiej sytuacji taka zgoda nie jest potrzebna, natomiast
              policjant powinien sam racjonalnie i rozsądnie ocenić, czy
              istnieje "uzasadnione podejrzenie popełnienia czynu zabronionego pod groźbą
              kary".
              Natomiast z artykułu w Gazecie Policyjnej można wysnuć szerszy wniosek, że to
              podejrzenie nie może być oparte na jakiś słabych, niewiarygodnych informacjach,
              a tym samym, że czynności dokonywane przez policję nie powinny być dokonywane
              pochopnie.
              • swistak336 Tutaj wcale nie było podejrzenia popełnienia czynu 09.09.06, 14:31
                Jeśli policjant sam przyznał, że rewiduje "prewencyjnie", to znaczy, że nie podejrzewał żadnego czynu, tylko sprawdzał "od wypadku", bo a nuż coś trafi. Czyli jeśli opis gazetowy jest prawdziwy działał BEZPRAWNIE.

ps. A ponadto działał głupio, bo w efekcie upodlił uczciwego człowieka i naruszył jego zaufanie do policji.
              • swistak336 brak podejrzenia popełnienia czynu = bezprawność 09.09.06, 14:33
                Jeśli policjant sam przyznał, że rewiduje "prewencyjnie", to znaczy, że nie podejrzewał żadnego czynu, tylko sprawdzał "od wypadku", bo a nuż coś trafi. Czyli jeśli opis gazetowy jest prawdziwy, przekroczył uprawnienia.

ps. A ponadto działał głupio, bo w efekcie upodlił uczciwego człowieka i naruszył jego zaufanie do policji.
              • Gość: tata Re: Rewidują nieletnich IP: 82.146.248.* 10.09.06, 12:48
                Znalazł się "moralista"Marcin. Zaraz będzie ,że to nie moralne nie humanitarne
                i inne bzdety.A małolaty ćpają na każdym rogu ulicy i w du.ie mają te
                morały.Brawo policja.
                • Gość: S. Re: Rewidują nieletnich IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.06, 13:09
                  To skoro małolaty ćpają na każdym rogu ulicy, to czemu wspaniała policja nie
                  zatrzymuje naćpanych małolatów i nie dochodzi od kogo mają narkotyki, tylko
                  przeszukuje bogu ducha winnych przechodniów? O.o
              • Gość: S. Re: Rewidują nieletnich IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.06, 12:59
                W świetle powyższych cytatów w takim razie policjant nie powinien przeszukiwać
                nikogo, nawet jeśli przyjechał na interwencję po telefonie, że np. grupa ludzi
                siedzi na boisku.

A co z tzw. spisywaniem? Jakie są podstawy prawne i kiedy policjant może spisać
                kogoś?
        • blue911 Re: Rewidują nieletnich 10.09.06, 01:36
          xxx: Ty durniu! bolszewickie lewactwo ? ja nie przypominam sobie zeby za komuny
          narkotyki i bron palna byly tak rozpowszechniona jak dzis! to wynalazki
          amerykanskich "swobod". Wiec stul pysk i idz sie leczyc,dewiancie.
      • Gość: taylor Re: Rewidują nieletnich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.06, 02:44
        Chodzi o to, ze zyjemy w kraju gdzie obywatel jest nikim, odbiera mu sie
        godnosc i stara sie aby czul nieustanny oddech pana władzy na plecach. Tobie to
        nie przeszkadza, bo masz wyprany propaganda mozg i pewnie pojecia takie
        jak "wolnosc" czy "prawa czlowieka" sa ci obce. Zyja tu jednak tez ludzie,
        ktorzy wiedza jakie sa standardy na swiecie chcieliby aby mottem psow tutaj
        bylo "chroic i sluzyc" a nie "straszyc i przeszkadzac". Proponuje wylaczenie
        radyja i chwile refleksji.
        • Gość: rafvonthorn Re: Rewidują nieletnich IP: *.petrus.com.pl 10.09.06, 14:08
          Aye...
    • Gość: arahat moherow na wsi nie rewiduja a mohery sie IP: *.chello.pl 09.09.06, 09:31
      ciesza ze oto ich premier wzial za morde tych łze/inteligencja z miasta...jedyna
      walka jest pojscie do wyborow!!!!!!!!!
      • bladerunner Re: moherow na wsi nie rewiduja a mohery sie 09.09.06, 10:14
        w tej sprawie jest jeszcze jeden aspekt, bardzo prozaiczny - system punktowy!
        Policjant za 5 spisanych obywateli zdobywa tyle punktow co za zlapanie bandydty
        na goracym uczynku. Wiadomo, ze lepiej spisywac malolaty niz sie narazac na
        spotkanie z przestepca.
        Codziennie widuje na stacji metra policjantow z nosami w notesach spisujacych
        mlodych mezczyzn, w tym czasie przewalaja sie tabuny pasazerow, ale nieublagani
        skrybowie swiata nie widza, wiec mimo ich fizycznej obecnosci trudno mowic o
        poczuciu bezpieczenstwa.
        Gdyby jeszcze spisywali ludzi o naprawde groznym wygladzie (cokolwiek to znaczy)
        to mialyby takie dzialania jeszcze jakikolwiek sens. Niestety z moich obserwacji
        wynika ze zatrzymywani sa chlopcy, ktorzy raczej nie beda sie stawiac i
        grzecznie zrobia co im policjanci karza. Nic dziwnego, ze wsrod mlodziezy
        wrogiem pokoleniowym stal sie policjant.
        • bladerunner Re: moherow na wsi nie rewiduja a mohery sie 09.09.06, 10:15
          oops zamiast "karza" powinno byc "każą"
          • Gość: rafvonthorn Re: moherow na wsi nie rewiduja a mohery sie IP: *.petrus.com.pl 10.09.06, 14:09
            "każą"????
            • dorsai68 Re: moherow na wsi nie rewiduja a mohery sie 10.09.06, 15:45
              Gość portalu: rafvonthorn napisał(a):

> "każą"????

od "kazać" - polecić komuś, żeby coś zrobił
              w odróżnieniu od "karzą" pochodzącego od "karać" - wymierzać komuś karę.
              • rafvonthorn Re: moherow na wsi nie rewiduja a mohery sie 10.09.06, 15:50
                O kurde, rzeczywiście :).
        • Gość: stos Re: moherow na wsi nie rewiduja a mohery sie IP: *.chello.pl 09.09.06, 11:04
          Dobrze robią.W SZKOLE JEST PEŁNO NARKOTYKÓW.Przecież ktoś je przynosi.Niech
          rewidują.
          • bladerunner Re: moherow na wsi nie rewiduja a mohery sie 09.09.06, 12:46
            oni nawet nie rewiduja, tylko spisuja, zeby miec cos w kapownikach
            • Gość: marianek za 1000 zł nie wymagajmy wiecej IP: *.devs.futuro.pl 10.09.06, 09:15
              :|
          • Gość: S. Re: moherow na wsi nie rewiduja a mohery sie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.06, 13:16
            Chyba za bardzo bierzesz sobie do serca to, co piszą w "Fakcie". A naprawianie
            świata należy zacząć od siebie.
    • Gość: xxx Re: Rewidują nieletnich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.06, 09:57
      Brawo policja
      tak trzymać
    • kazuyoshi78 Re: Rewidują nieletnich 09.09.06, 10:16
      Posiadanie narkotyków należy zalegalizować.
      • Gość: też lewak Re: Rewidują nieletnich IP: *.aster.pl 09.09.06, 11:08
        kazuyoshi78 napisał:

> Posiadanie narkotyków należy zalegalizować.

oraz posiadanie kradzionych rowerów i telefonów komórkowych
        • zewszad_i_znikad "Mój umysł należy do mnie" 10.09.06, 15:18
          Kradzież obiektywnie szkodzi temu, od kogo się rower czy telefon ukradło. Co do
          zażywania środków psychoaktywnych, proponuję, by sami użytkownicy decydowali,
          czy im to szkodzi. Naprawdę nie każdy użytkownik nielegalnych środków to ćpun z
          przejścia podziemnego; ktoś, kto akurat kupił gram trawki i zamierza ją w domu
          wypalić razem z przyjaciółmi, nikomu nie szkodzi. Trochę więcej zaufania do
          ludzi, a nie pchanie się z butami w cudze życie prywatne, decydowanie, jakich
          stanów psychicznych obywatelowi wolno doświadczać.
        • Gość: tiggi Re: Rewidują nieletnich IP: *.chello.pl 10.09.06, 22:04
          powinni także zdelegalizować głupotę, a nieuków karać publiczną chłostą. To
          przez takich debili jesteśmy sto lat za murzynami. A co do narkotyków to jedna
          sprawa - każdy kupujący ma się rejestrować i niech se będą legalne. (rejest
          najlepiej upublicznić) Zamiast IPN będzie lista ćpunów, będzie powód do dumy
          dla inteligentnych inaczej.
          Ja nie biorę i niech mi czeszą ten plecak sto razy dziennie, przynajmniej
          widzę, że coś robią. Niech ci się kryją, co mają coś do ukrycia.
    • asiaw345 Rewidują nieletnich 09.09.06, 10:22
      jesli chodzi o "rewidowanie" nielatów, to jestem zdecydowanie ZA!!! nawet nie
      zdajecie sobie sprawy ilu mlodych ludzi zazywa lub handluje dragami.... i to
      nie sa "ćpuny"!!! to są ludzie z tzw. dobrych domów, jezdza dobrymi
      samochodami, maja super ciuchy itd... dobrze sie bawią i przy kazdym
      legitymowaniu sa pewni, że nic policjanci u nich nie znajdą... widzialam juz za
      duzo "grzecznych" nielatów, którzy blagali, żeby nic nie dotarlo do mamusi i
      tatusia....bo oni tylko na impreze, albo dla spróbowania... wystarczy pojechać
      do tzw. sypialni Warszawy, np.Łomianki, Magdalenka, Wawer, Izabelin... tam
      mieszkają bogaci rodzice, ktorzy nie mają czasu dla swoich dzieci, a oni robią
      co chcą i wierzcie mi-BIORĄ!!! dlatego pozwólmy policji pilnować ich!!!
      oczywiście nie łamiąc prawa!!! bez obdzierania z prywatnosci!! ale policja u
      nas w kraju i tak ma zbyt male prawa!!!
      • bullowy Re: Rewidują nieletnich 09.09.06, 11:01
        nie mogę tego czytać...miasto to nie obóz koncentracyjny, przeszukania,
        podsłuchy, pobicia przez dzielnych małych fiutków w mundurkach.Oczywiście przy
        poparciu baranów jak tu ktoś napisał.Spotka was lub kogoś z waszej rodziny
        przemoc od strony policjantów to zobaczymy czy też będziecie tacy dumni z tego
        gestapo...HWDP !!!
        Ps. właśnie byłem w Berlinie,zero policjantów na ulicach ale za to jak
        miło ,swobodnie i bezpiecznie .Policja to przestępcy trzeba się za nich w końcu
        będzie wziąć.Nie może być tak,że w wolnym kraju się takich toleruje i jeszcze
        płaci na utrzymanie takiej zgrai bandziorów .
        Policja ma być profesjonalna i wyszkolona a nie tak jak jest to teraz,że sie
        zajmują działaniami pozornie zwiększającymi bezpieczeństwo w efekcie
        wprowadzając poczucie zagrożenia i strachu właśnie...
        • adamo64 Re: Rewidują nieletnich 10.09.06, 09:35

> Policja ma być profesjonalna i wyszkolona a nie tak jak jest to teraz,że sie
          > zajmują działaniami pozornie zwiększającymi bezpieczeństwo w efekcie
          > wprowadzając poczucie zagrożenia i strachu właśnie...

Boisz sie? Wiec moze jests jednym z tych ktorzy maja w kieszeni kradziona
          komorke, a w drugiej dzialke ktora chcesz zabic jakiegos dzieciaka. Boj sie
          gnoju boj. Dorwa cie. Ja chodze po ulicach , nie boje sie policji, nie mam
          poczucia zagrozenia z ich strony.
          • bullowy Re: Rewidują nieletnich 10.09.06, 11:12
            o siebie sie nie już nie boje,ja te szykany przeżyłem już dosyć dawno jeszcze
            za czasów zoomo.Boje się o moje dziecko raczej,które w zetknięciu z tymi panami
            niby policjantami przeżyje stres i upodlenie.Nie o taką Polskę i Warszawe moja
            rodzina walczyła.A komórke to ja mam ze sklepu,działke zaś na Mazurach nie w
            kieszeni ubecki chłystku.

• Gość: S. Re: Rewidują nieletnich IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.06, 13:25
            Tak. Boi się. I pewnie dlatego zależy mu na policji wyszkolonej i skutecznej
            zamiast zgrai małych, podatnych na korupcję, tchórzliwych bandziorów co to się
            tylko o głowę niższych małolatów nie boją...
          • Gość: rafvonthorn Re: Rewidują nieletnich IP: *.petrus.com.pl 10.09.06, 14:11
            Brakuje Ubecji poczucia władzy, co? A tak fajnie było...
      • kazuyoshi78 Re: Rewidują nieletnich 09.09.06, 11:12
        > jesli chodzi o "rewidowanie" nielatów, to jestem zdecydowanie ZA!!! nawet nie
        > zdajecie sobie sprawy ilu mlodych ludzi zazywa lub handluje dragami.... i to
        > nie sa "ćpuny"!!!

Skoro to nie są ćpuny, to w czym problem? Znaczy się nie są uzależnieni, więc
        jeśli raz na jakioś czas zapalą sobie ziółko, to świat się nie zawali.

Co do handlu dragami - z czegoś trzeba żyć, nie każdemu tatuś z mamusią daje
        kieszonkowe, a alternatywą jest rozdawanie ulotek lub mycie szyb za jakieś
        grosze.
      • Gość: S. Re: Rewidują nieletnich IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.06, 13:22
        We Fakcie napisali? Czy w Superaku? A może znasz takie przypadki, o jakich
        piszesz? Jeśli znasz, to masz przed sobą ogromną szansę: idź, porozmawiaj z
        tymi dzieciakami, z ich rodzicami (na pewno chcieliby wiedzieć, że z ich
        dziećmi jest coś nie tak). W najgorszym przypadku możesz podonosić na policję,
        że dzieciak ma przy sobie narkotyki...
        A swoją drogą myślisz, że ci policjnci nie biorą? To też ludzie, tak jak każdy
        inny, w dużej części bardzo młodzi.
      • Gość: ciekawy_swiata Re: Rewidują nieletnich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.06, 14:01
        twoja wypowiedz jest zalosna!!! masz chyba jakies kompleksy... wlasnie problem
        polega na tym, iz policja (a zwlaszcza straz miejska) zajmuje sie nie tymi
        ktorymi powinna... najłatwiej jest przeszukac dzieciaka z dobrego domu, wlapic
        mandat studentowi z piwkiem, spisac pijaczka w parku, pouczyc staruszke, zlapac
        rowerzyste (scigacze bezkarne) itd. system punktowy jedynie poglebia ta
        patologie pseudo inter/pre_wencji!!!

p.s.
        ci z dobrych domow raczej nie handluja - nie musza. a jesli nawet biora?
        przeszkadza ci to? strzykawka raczej ci nie groza
    • Gość: elm_r. iluzja prawa. IP: *.acn.waw.pl 09.09.06, 11:13
      efekt obecnych dzialan jest taki, ze nie lapie sie zadnych dilerow ani wielkich
      handlarzy narkotykow - bo ci albo oplacaja kogo nalezy, badz sie wykupia - a w
      "karzace rece sprawiedliwosci" wpadaja masowo mlodzi ludzie ktorzy bez szkody
      dla nikogo chcieli zapalic sobie jointa. i takim ludziom paprze sie zyciorys i
      wywoluje wielka traume. i prosze nie moralizowac bzdurzeniem, ze to taki sam
      narkotyk jak amfetamina, albo ze jedno z drugim sie wiaze. jak to sie ma w
      relacji do patologii alkoholowej ktora niszczy nasz kraj i w duzej czesci wplywa
      na utrwalenie wielu szkodliwych i niestety prawdziwych stereotypow? proponuje
      juz zaczac karac piwoszy - to z pewnoscia przyszli samobojcy i mordercy,
      niszczacy sie wodka, bijacy zony i dzieci i jezdzacy po pijanemu.
    • Gość: Arnie Rewidują nieletnich - błąd w podpisie IP: *.chello.pl 09.09.06, 11:16
      W podpisie do zdjęcia jest błąd - powinna być Justyna Jarosińska, a nie Jolanta. Wiem, bo to moja koleżanka z klasy :)
    • Gość: KLOM Rewidują nieletnich IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.06, 11:56
      NIESTETY NIE MOGĘ SIĘ ZGODZIĆ Z TYM ARTYKUŁEM - dzięki takiemu sprawdzeniu moja
      córka dowiedziała się że jej kolega pali trawkę i to często i nie zabrali go
      nad morze mnimo że mnieli jechać w parę osób . Wiele osób z jej klasy o tym nie
      wiedzialo a jak się okazało w domu u tego kolegi była jeszcze , czyba
      amfetamina czy coś takiego i oczywiście rodzice nic o tym nie wiedzieli .Znamy
      sie z jego rodzicami od kilku .DLATEGO NIE ZGADZAM SIĘ Z TYM ARTYKUŁEM -
      DZIĘKUJE POLICJI- OD TEGO SĄ ŻEBY OCHRANIAĆ TYCH CO NIE BIORĄ
      • Gość: abc Re: Rewidują nieletnich IP: *.icpnet.pl 10.09.06, 00:48
        A to co, Twoja córka swojego rozumu nie ma i musi robić wszystko to co inni
        robią? Jeśli nie chce palić trawy, nie musi. Kiedy to wreszcie ludzie pojmą?
        • Gość: marianek rozumu przybywa z wiekiem IP: *.devs.futuro.pl 10.09.06, 09:29
          jak juz przybedzie to moze byc za pozno
          • Gość: abc Re: rozumu przybywa z wiekiem IP: *.icpnet.pl 10.09.06, 12:09
            To może warto zacząć na te tematy rozsądnie z dziećmi rozmawiać, zamiast je
            bezsensownie straszyć "potworem z lasu", i trzymać się faktów, nie bajek? Wtedy
            nie będą musiały same zdobywać doświadczenia.
      • Gość: S. Re: Rewidują nieletnich IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.06, 13:31
        Wspaniały przykład obywatelskiej postawy! Chłopak ma problem? Wykluczyć go, z
        towarzystwa, zamknąć i zapomnieć o tym zwyrodnialcu. A możeby tak się
        zainteresować czemu brał i wesprzeć go w rezygnowaniu z narkotyków?
    • Gość: bietka Re: Rewidują nieletnich IP: *.kosson.com 09.09.06, 12:16
      Funkcjonariusze poprosili dziewczyny o pokazanie tego, co mają w torbach. Na
      pytanie: "dlaczego?", odparli: "Prewencyjnie".

Następnym razem radzę grzecznie odmówić gdyż "prewencyjnie" to oni mogą tobie
      najwyżej wygłosic kazanie, a nie grzebać w rzeczach. Trzeba znać swojer prawa.
      Do pzrerszukania może dojść jedynie wtedy gdy mają uzasadnione podejrzenie o
      popełnieniu przestępstwa.
      • dorsai68 Re: Rewidują nieletnich 09.09.06, 14:17
        Mogli ją też "prewencyjnie" jako niepełnoletnią, bez opieki dorosłych na komistariat przewieźć.
        • swistak336 Prewencyjnie, to jej mogli dużo złego zrobić 09.09.06, 14:37
          Dużo złego można zrobić "prewencyjnie". Mało zgodniego z prawem, ale złego, o tak!
    • dziedzicznacytadelafinansjery Albo chcemy porządku 09.09.06, 12:20
      albo chcemy bajzlu. Gazeta Wyborcza pewno chce bajzlu.
      • Gość: Marcin Re: Albo chcemy porządku IP: *.aster.pl 09.09.06, 12:57
        Chcemy porządku, ale przestrzeganego także przez Policję. Nastolatek, ktory
        siedzi sobie na schodach i ma plecak, nie narusza jeszcze porządku. Policja
        powinna interweniować w przypadku _rzeczywistego_ naruszenia porządku i prawa
        przez obywatela, a nie wyimaginowanego przez funkcjonariusza.
      • bullowy Re: Albo chcemy porządku 09.09.06, 12:59
        tak, chcemy porządku!,chcemy żeby policja łapała i nękała prawdziwych
        przestępców.Chcemy by działania funkcjonariuszy nie przypominały nam na każdym
        kroku,że mamy się bać bo w każdej chwili nas za nic może zpacyfikować
        policja.żądamy policji cywilizowanej,nie ubeckich funkcjonariuszy,którzy swoje
        metody pracy opierają na gestapowskich wzorcach...
        • ppo Re: Albo chcemy porządku 10.09.06, 03:02
          >chcemy żeby policja łapała i nękała prawdziwych przestępców.

Oczywiście, ale prawdziwi przestępcy mają to do siebie, że są niebezpieczni i
          uzbrojeni. A do policji idą raczej ludzie tchórzliwi, którzy muszą dodawać
          sobie odwagi blachą, spluwą i pałą. Nie wymagajmy od tych biedaków jakichś
          zdecydowanych działań wobec naprawdę grożnych typów. Taki małolat z plecakiem
          (broń Boże nie dresiarz ani kibol! Najlepiej dziewczyna- policja to znani
          damscy bokserzy) nie jest groźny, więc można się wykazać nękając kogoś takiego.
          Jakiś czas temu czytałem o punktach przyznawanych policjantom za aktywność.
          Każde działanie ma swoją punktację. I tak np. 4 wylegitymowane po zmroku osoby
          to tyle samo punktów, co jeden odzyskany samochód! Chyba nie trzeba tłumaczyć,
          że wysiłek oczywiście niewspółmierny. Punkty przelicza się na premie finansowe.
          • bullowy Re: Albo chcemy porządku 10.09.06, 10:45
            No właśnie i dlatego powinno się zwolnić przynajmniej o połowę,najlepszych
            zostawić, wyszkolić ,dać podwyżkę,zmienić system premiowania bo ten jest
            przestępczy i niech się biorą za bandyterke bo teraz ta fikcja juz nie ma prawa
            bytu,podobno żyjemy w wolnym kraju a mój dziadek walczył w Powstaniu
            Warszawskim nie po to żeby teraz z pałami jakaś pseudopolicja straszyła
            przechodniów!
          • Gość: S. Re: Albo chcemy porządku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.06, 13:42
            Dokładnie. Może by się Gazeta zainteresowała tym tematem? Czemu mamy takie
            kretyńskie przepisy? Czemu burak, który nie dostał się do żadnej szkoły i
            poszedł do policji ma dostawać premię tylko za to, że mnie wylegitymuje, a przy
            okazji pokaże, ile to on może, każąc mi pokazać zawartość plecaka, kieszeni i
            skarpetek?
      • Gość: S. Re: Albo chcemy porządku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.06, 13:37
        Czemu tacy ludzie jak Ty i pan Ziemkiewicz posądzają wszystkich innych (tych,
        którzy kierują się rozsądkiem i chcą prawdziwego porządku, nie takiego
        wynikającego z zastraszania) o dążenie do anarchii?
    • Gość: Razorfan Re: Rewidują nieletnich IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.06, 12:58
      Przerzucam swoj komentarz z inne watku bo widze ze to tez pasuje :)

Rewiduja nieletnich w poszukiwaniu narkotykow a czemu sluzy spisywanie
      pelnoletnich?

Te kontrole policjantow to jest czysta paranoja. Oni musza spisac okreslona
      ilosc osob na godzine zeby wykazac ze cos robili a nie siedzieli w krzakach.
      Rozumiem ze trudno znalezc sposob kontrolowania kraweznikow ale ta metoda jest
      smieszna.
      Tez kiedys zostalem spisany za to ze szedlem sobie ulica. Po prostu podeszli do
      mnie wzieli dokumenty i zaczeli sprawdzac czy nie jestem moze poszukiwany przez
      policje albo cos takiego. Dzialo sie to w centrum Warszawy w ciagu dnia a bluzy
      z kapturem nie nosze :) Trwalo to moze z 10 min nim przekazali moje dane do
      centrali i oni odpowiedzieli ze "jestem czysty". W tym czasie jeden z
      policjantow zabawial mnie rozmowa niezwykle inteligentna zreszta.
      Jednak to i tak nic moj kumpel zostal kiedys zatrzymany pod swoja uczelnia w
      metrze i sprawdzanie jego danych trwalo 30 min! Akurat mu sie nie spieszylo ale
      co by bylo jakby np lecial na egzamin? Czy istnieja jakies przepisy regulujace
      takie spisywanie np. ile to czasu moze maksymalnie trwac itp? Btw kolega
      opowiadal ze akurat jego policjant zagail do niego ze on nie lubi spisywac
      obcokrajowcow i .... dziewczyn bo te nie potrafia podac adresu albo cos
      takiego :)
      W Wielkiej Brytanii nie masz obowiazku nosic przy sobie dokumentow a policjant
      nie ma prawa spisywac cie bez przyczyny. I tak powinno byc i u nas. Ja nie
      widze zadnych argumentow za spisywaniem. Watpie tez w skutecznosc w wykrywaniu
      bandytow ta metoda. Skoro oni nie potrafia nawet mandatow z ludzi sciagnac to
      watpie czy w tej ich bazie cokolowiek sie odnajdzie nawet jak przez przypadek
      jakiegos bandyte sprawdza przy spisywaniu. Zreszta od tego zeby scigac
      przestepcow sa listy goncze a nie spisywanie.
      Ja nawet mam sporo podejrzen skad im sie to wzielo. To czesc akcji zero
      tolerancji. Zapraszali tych nowojorskich gliniarzy i przeniesli metody stamtad
      na nasz grunt nawet nie zastanawiajac sie czy maja one sens. W USA wylapywali
      przy okazji takich sprawdzan ludzi posiadajacych nielegalnie bron itp. U nas
      nie jestem sobie nawet w stanie wyobrazic kogo takie sprawdzanie mialoby
      ujawnic.
      Moze dziennikarze powinni sie zajac tematem i niech jakis wysoko postawiony
      funkcjonariusz sie wypowie o co w tym chodzi. Moze idea byla sluszna ale
      wykonawcy (a kazdy kto zostal spisany przyzna ze to prawdopodobne) opacznie ja
      realizuja.
      • zigzaur Re: Rewidują nieletnich 09.09.06, 20:22
        W Polsce także nie ma obowiązku posiadania przy sobie dokumentów tożsamości, z
        wyjątkiem przebywania w strefie nadgranicznej.
        Niedawno byłem w Białowieży. Radiowóz SG zatrzymywał samochody z regionów
        położonych daleko i kontrolował, czy pasażerowie posiadają dowody osobiste Z
        TYMCZASOWYM ZAMELDOWANIEM w strefie nadgranicznej.
        • dorsai68 Nowe dowody też? 09.09.06, 22:21
          Ciekawe, gdie ten meldunek wpisują...
    • Gość: elmo Rewidują nieletnich IP: *.acn.waw.pl 09.09.06, 13:21
      To w koncu jolanta czy justyna? Pod zdjeciem jedno, w trekscie drugie...
      • Gość: Rycho Re: Rewidują nieletnich IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.06, 13:31
        Oczywiście gdy legitymowany jesteś Ty to jest to bezprawne bo przecież Ty jesteś
        niewinny i nigdy nic..Policja ma łapać przestępców..Oczywiście Ty nim nie jesteś
        nawet wówczas gdy jedziesz na bani..przecież nic się nie stało..nikogo nie
        zabiłeś..jeszcze

Policjantka popełniła błąd wystarczyło powiedzieć, że w tym miejscu przebywają
        często osoby handlujące narkotykami..i osoby legitymowane mogą żalić się do
        końca świata..
        • rlnd Re: Rewidują nieletnich 09.09.06, 13:44
          Jak rozumiem, gdy legitymowany jestes Ty, to jest to prawne, bo z zalozenia
          jestes przestepca ?
          W ogole to nalezy nie tylko legitymowac, ale prewencyjnie na 48 godzin
          wszystkich , bo przeciez kazdy jest potencjalnym przestepca, a jak siedzi w
          areszcie to przestepstwa nie popelni ...
          • bullowy Re: Rewidują nieletnich 09.09.06, 14:00
            dokładnie,wszystkich zrewidować i do aresztu tak prewencyjnie dla
            bezpieczeństwa, w ramach walki z terroryzmem oczywiście...
    • Gość: Popieram. Rewidują nieletnich IP: *.sdl.vectranet.pl 09.09.06, 14:08
      Byc moze znalezione u jakiejs malolatki prochy, uratuja jej kiedys cnotę. Pół
      biedy jeszcze, gdyby choć wiedziała z kim i kiedy ją straciła.
      • Gość: ktos Policja moze lamac prawo...wniosek z Twojego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.06, 14:15
        posta.
    • Gość: gosc Bardzo dobrze.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.06, 14:10
      A zrewidowani niech nie odpuszczaja tylko swiadkow zbierac i skargi slac.

To niezgodne z prawem przeciez !!!
    • tom1003 Rewidują nieletnich 09.09.06, 14:14
      Straszne straszne, faszyzm w Polsce mamy, Kaczki rządza, moherowe babcie mają
      czelność słuchać radyja (zamiast czytać wybiórczą), a policjant ma prawo
      legitymowac obywatela.
      Taaaaa, prawa człowieka polegają na tym, że pijany menel na dworcu ma prawo
      nawrzucać policjantowi i puścić wiązankę na prezydenta.
      • Gość: ktos Ciemnota polska.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.06, 14:16
        przepisow nawet nie zna.

twoja zone tez by mogl glina przeleciec i bys nawet nie jeknal....
        • Gość: ja Re: Ciemnota polska.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.06, 14:47
          I mentalnosc niewolnika. Jakos malo pociesza, ze w Rosji jest jeszcze gorzej...
          • zigzaur Re: Ciemnota polska.... 09.09.06, 20:23
            Zdarzają się "nietrafione" kontrole dokumentów czy przeszukania.
            Aby uniknąć niepotrzebnych stresów i konfliktów, tego rodzaju czynności powinny
            być przeprowadzane w sposób dyskretny.
            • Gość: S. Re: Ciemnota polska.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.06, 13:49
              W sposób dyskretny na Marszałkowskiej powinni zajrzeć Ci do skarpetek :P
        • Gość: S. Re: Ciemnota polska.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.06, 13:48
          > twoja zone tez by mogl glina przeleciec i bys nawet nie jeknal....

Bo przecież sprawdzałby tylko, czy nie schowała w "środku" narkotyków :P
    • Gość: tak być powinno Rewidują nieletnich IP: *.acn.waw.pl 09.09.06, 14:40
      Dzięki takim działaniom jest szansa na odnajdywanie kradzionych telefonów,
      narkotyków i ustalenia, czy ktoś nie chodzi kraść.
      Tego właśnie oczekuję od policji i to właśnie policja wykonuje.
      Zdarza mi się być legitymowanym po nocach i nigdy nie zakończyło się to niczym
      nieprzyjemnym, bo i nic na sumiemiu nie mam.
      Warto, aby policja odwiedzała jak najczęściej różne parki, ciemne uliczki,
      gdzie zbiera się wątpliwej reputacji młodzież i dokładnie sprawdzała
      wszyściutkie kieszenie. Jak się młodziki będą stawiać, po coś policjant pałkę
      ma i nauczkę dać powinien.
      • Gość: ja Re: Rewidują nieletnich IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.06, 14:59
        A co mnie obchodzi, ze tobie to nie przeszkadza? Nie kazdy ma mentalnosc
        niewolnika, i to czy ma sie cos na sumieniu czy nie nie ma tu nic do rzeczy.

Mam nadzieje, ze kiedys policjant jak w opisanym przypadku "prewencyjnie"
        przywali ci pala w leb, bo bedzie mial zly humor albo krzywo na niego spojrzysz.
        Ciekawe czy wtedy tez bedziesz mowic, ze tego wlasnie oczekujesz od policji. Nic
        innego pomoc ci juz nie moze.
      • zewszad_i_znikad Re: Rewidują nieletnich 10.09.06, 15:31
        > Dzięki takim działaniom jest szansa na odnajdywanie kradzionych telefonów,
        > narkotyków i ustalenia, czy ktoś nie chodzi kraść.

Wydaje Ci się, że tak duże jest prawdopodobieństwo trafienia na kogos, kto ma
        przy sobie "narkotyki" albo coś kradzionego? To nie jest sposób. Policja
        powinna raczej zaczaić się tam, gdzie rzeczywiście kręcą się np. dilerzy.
        Spisując przypadkowych ludzi tylko tracą czas, który mogliby spożytkować na
        bardziej skuteczne sposoby walki z przestępczością.
        Nie mogę się zgodzić z takim sposobem działania policji, to jest po prostu
        moralnie nie do przyjęcia. Zakłada, że obywatel(ka) jest z założenia
        podejrzany/a, że nie ma ludzi uczciwych, tylko tacy, na których akurat nie
        trafiła policja. To niszczy zaufanie społeczne. Jest także po prostu wbrew
        interesowi policji - współpraca obywateli może być potrzebna przy szukaniu
        prawdziwych przestępców, a jak obywatele mają współpracować z policją, jeżeli
        jej nie ufają, jeżeli nieustannie przekonują się, że praca policji polega na
        uprzykrzaniu życia zwyczajnym ludziom?
    • Gość: Sarah Star Rewidują nieletnich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.06, 14:57
      To już przesada, moim zdaniem :/
    • Gość: Leo Kaczyński chce zrobić IP: *.171.76.162.crowley.pl 09.09.06, 15:18
      Białoruś z tego kraju
      • Gość: na temat Po tym jak Kwasniewski zrobil swoj mafijny folwark IP: *.fbx.proxad.net 10.09.06, 12:33
        Doprawdu trudno powiedziec co jest lepsze!
    • nessie-jp Re: Rewidują nieletnich 09.09.06, 15:55
      Nie rozumiem... przecież te nastolatki dobrowolnie udzieliły zgody na
      przeszukanie ich rzeczy. Gdyby odmówiły, a policja zmusiła je do poddania się
      rewizji - to wtedy by można mówić o złamaniu prawa przez policjantów.

Nie bronię leniwych patroli, którym się nie chce zadzierać z bandziorami i wolą
      stosować prewencję... Ale bez przesady. Nie ma z czego robić afery.
      • kazuyoshi78 Re: Rewidują nieletnich 09.09.06, 16:23
        > Nie rozumiem... przecież te nastolatki dobrowolnie udzieliły zgody na
        > przeszukanie ich rzeczy.

Cóż, była to bowiem tzw. propozycja nie do odrzucenia.
        • zigzaur Re: Rewidują nieletnich 09.09.06, 20:25
          Przeszukanie winno być potwierdzone protokołem zawierającym miejsce i czas,
          nazwiska funkcjonariuszy oraz PRZYCZYNĘ.
          • Gość: tak być powinno Re: Rewidują nieletnich IP: *.acn.waw.pl 09.09.06, 22:36
            Protokół sporządza się wyłącznie na wyraźną prośbę osoby przeszukiwanej.
            Polecam lekturę rozporządzeń regulujących uprawnienia policjantów.
            Obligatoryjnie sporządza się protokół wyłącznie w przypadku ujawnienia
            przedmiotów zabronionych lub wątpliwego pochodzenia. Jeśli przeszukanie nie
            zakończyło się ujawnieniem takowych, policjant ma obowiązek sporządzić protokół
            wyłącznie w sytuacji, kiedy przeszukiwany zażyczy sobie tego. Bez tego
            protokołu niet.
      • blue911 Re: Rewidują nieletnich 10.09.06, 01:54
        nessie-jp napisała:

> Nie rozumiem... przecież te nastolatki dobrowolnie udzieliły zgody na
        > przeszukanie ich rzeczy. Gdyby odmówiły, a policja zmusiła je do poddania się
        > rewizji - to wtedy by można mówić o złamaniu prawa przez policjantów.
        >
        > PEWNIE BALY SIE ODMOWIC!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka