nasza_maggie 08.10.06, 11:03 Czy ktoś może mnie nakierować na informację o tej fabryce? Ponoć taka istniała a potem została przejęta przez Pollenę? Proszę o pomoc:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nasza_maggie Re: Fabryka Puls/Pollena 17.10.06, 12:30 Znalazłam jedynie malutki paragrafik, może ktoś z as jednak mógłby mnie nakierować?? Uśmiecham się ładnie :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej_b2 Re: Fabryka Puls/Pollena 17.10.06, 19:04 Oto co o fabryce pisze EW (1994), s. 711: „Puls Fryderyk, Przemysł Mydlarski i Perfumeryjny, Fryderyk Puls S.A. Zał. 1852 przez F. Pulsa przy ul. Daniłowiczowskiej; pierwsza w W-wie fabryka mydła toaletowego i perfum; wyroby jej skutecznie konkurowały z kosmetykami zagranicznymi; 1870 zatrudniała 15 robotników; asortyment produkcji rozszerzono o pudry, róże, kretki do brwi i wodę kolońską. Od 1900 działała jako sp. akc., zatrudniając 110 robotników; produkowała również na eksport, głównie do Rosji; po 1918 mimo znacznych trudności związanych z utratą rynków wsch. fabryka rozwijała się nadal dzięki utrwalonym wpływom handlowym w kraju. W 1939 zatrudniała 208 pracowników; 1941 – 89 pracowników; zniszczona 1944” Pozdrawiam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej_b2 Re: Fabryka Puls/Pollena 17.10.06, 20:13 Spotkałem też nazwę firmy: Akcyjne Towarzystwo Warszawskiej Fabryki Perfum „Puls Fryderyk, ul. Daniłowiczowska 12”. Poniżej rys. pochodzący z APW: foto.m.onet.pl/_m/21e66e19a48aecadd6ef858e40113640,10,19,0.jpg Pozdrawiam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
nasza_maggie Re: Fabryka Puls/Pollena 17.10.06, 22:35 Dziękuję ci bardzo mocno :))) Mam zdjęcia pracowników tej ponoć fabryki i pracowników z przed wojny, czy jest ktoś kto potrafił by takie zidentyfikować??? Odpowiedz Link Zgłoś
kester Re: Fabryka Puls/Pollena 18.10.06, 00:34 Pełna historia rodziny Pulsów i fabryk jest opisana w książce T.Swiątka "Rody starej Warszawy" Bis-Press, Warszawa 2000. Poza Dniłowiczowską fabryka mydła mieściła się na ul. Gęsiej 95 (hip. 6165). Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej_b2 Re: Fabryka Puls/Pollena 18.10.06, 08:55 Nie znam książki T. Świątka, a o fabryce Pulsa przy Gęsiej pierwszy raz słyszę, ale informację skrzętnie odnotowuję. Wiosną rb. wysłuchałem audycji p. Świątka pt. „Ród Neprosów” z cyklu „Wielkie rody warszawskie” emitowanej w TV3, w której było dużo wiadomości o ww. fabryce. Wiem, że magazyn główny fabryki mieścił się przy Wierzbowej 11 (w kamienicy Petyskusa), a dwie jej filie przy Nowym Świecie 41 i Marszałkowskiej 131. Mydła i kosmetyki Pulsa były wielokrotnie odznaczane złotymi medalami na wystawach przemysłowych w: Petersburgu, Moskwie, Kijowie, Antwerpii, i Paryżu. W 1892 zdarzyła się dziwna transakcja: plenipotent Fryderyka Pulsa w imieniu przebywającego w Berlinie właściciela, sprzedał dobrze prosperującą fabrykę Augustowi i Klementynie Neprosom, z prawem używania nazwy. Oprócz fabryki August kupił (od Brunweygów) kamienicę Petyskusa, która uchodziła wówczas za jedną z najokazalszych w W-wie. Wszystkie te transakcje przeprowadził podobno za majątek żony. Dopiero nowi właściciele znacznie rozwinęli firmę. W latach 90-tych zapoczątkowali eksport wyrobów do Rosji; otworzyli przedstawicielstwa handlowe w Moskwie, Petersburgu, Odessie, Rostowie, Charkowie, Kijowie, Rydze i Tyflisie. W 1900 fabrykę po ojcu przejął jego syn Edward Nepros, przekształcił ją w >Towarzystwo Akcyjne Warszawskiej Fabryki Perfum „Fryderyk Puls”<, którego został prezesem zarządu, a w Polsce niepodległej prezesem Związku Przemysłu Perfumeryjnego. Był też zamiłowanym kolekcjonerem. Fryderyk Puls zmarł bezpotomnie w Charlottenburgu (1905), a wdowa po nim wielomilionowy spadek zapisała Berlinowi. Również bezpotomnie zmarł Edward Nepros (1928), po którego śmierci olbrzymia kolekcja dzieł sztuki została rozprzedana za bezcen i w większości rozproszona. Jeśli chodzi o identyfikację pracowników fabryki Pulsa, to nie podjąłbym się zadania. Znam jedynie dwa nazwiska zatrudnionych: Jana Antoniego Drége od 1885 dyr. technicznego firmy, którego córka Helena była wieloletnim kierownikiem działu zbiorów specjalnych Państwowej Biblioteki w Wilnie, i Emila Adolfa Wydala, radcę prawnego firmy, którego córka Jadwiga Waydel – Dmochowska była publicystką, m.in. autorką wspomnień o Warszawie. Tę ostatnia informację podaję z nadzieją, że może być przydatna do identyfikacji osób. Pozdrawiam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kester Re: Fabryka Puls/Pollena 18.10.06, 11:54 Fakt istnienia fabryki na ul. Gęsiej 95 potwierdzaja również ksiązki telefoniczne PAST z 1938 i 1939/40, numer telefonu do fabryki był: 11 26 97. Troche zdjęć właścicieli i członków zarządu jest w książce Świątka, można porównać może to ci sami... Odpowiedz Link Zgłoś
nasza_maggie Re: Fabryka Puls/Pollena 18.10.06, 12:33 Jesteście profesjonalistami:) Dziękuję!! Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej_b2 Re: Fabryka Puls/Pollena 18.10.06, 13:40 No nie, przesada! To tylko efekt pasji szperacza.:-) Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: Fabryka Puls/Pollena 19.10.06, 16:17 jakos tak bardziej sympatycznie brzmi SZPERACZ niz pseudoamerykanski profesjonał. Odpowiedz Link Zgłoś
pparso Re: Fabryka Puls/Pollena 18.09.13, 23:38 Dzień dobry, bardzo mi zależy na posiadaniu tego zdjęcia/kopii, gdyż być może jest na niej mój dziadek, który od 1907 do 1939 był pracownikiem Fabryki Pulsa i mieszkał w tym czasie z rodziną na I piętrze budynku widocznego po środku ryciny z 1905r. przy ul.Daniłowiczowskiej 12. Będę wdzięczna za kontakt mailowy. Serdecznie pozdrawiam Barbara Cieślak Odpowiedz Link Zgłoś