tigrissimo 30.10.06, 09:31 Informacje dotyczące naszej gminy oraz akty prawne są osiągalne pod adresem bip.michalowice.pl/public/?id=3476 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tigrissimo WÓJT 30.10.06, 09:43 Na Wójta kandydują: 1. Borzymowska Ewa Maria 2. Bryksa Przemysław 3. Lawrence Roman Jarosław 4. Wojtczak Zenon No i kogo wybrać? Jestem ciekawa Waszych opinii. Nie pytam na kogo oddacie swój głos, wszak wybory są tajne, ale może znacie kandydatów i chcielibyście przedstawić ich sylwetki. Te zwyczajne, codzienne. Slogany reklamowe zazwyczaj wszyscy mają "dobre" :-) i tak naprawdę wyborcom niewiele pomagają. Odpowiedz Link Zgłoś
bbastek13 Re: WÓJT 30.10.06, 10:41 ja wiem na kogo nie zagłosuję - widziałem Brykse "na żywo" na radzie gminy Odpowiedz Link Zgłoś
piotr.jasinski Re: WÓJT 30.10.06, 16:38 Ja znam panią Borzymowską, dochodziły mnie słuchy, że miała startować z pierwszego miejsca listy PO na stanowisko radnej. Przy całej sympatii dla Pani Ewy, nie widzę jej w roli wójta. A sylwetkę przedstawić ciężko - w każdym razie w Komorowie od lat siedemdziesiątych. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr.jasinski Re: WÓJT 30.10.06, 16:45 Na liście kandydatów do funkcji radnego, też jest. Odpowiedz Link Zgłoś
tigrissimo Re: WÓJT 30.10.06, 17:11 A co z p. Lawrance? Jak on się sprawdzał w działaniu w czasie tej kadencji? Bo moje moje odczucia subiektywne są takie, że zgdarnia śmietankę dla Michałowic, a nędzne ochłapy trafiają do Komorowa. Wszystkie inwestycje mają duże spóźnienia :-( Odpowiedz Link Zgłoś
tigrissimo Re: WÓJT 30.10.06, 21:27 Kanalizacja miała być w 2005 roku, a tu 2006 się kończy, a jej ani widu, ani słychu... Czy są szanse na zmianę, jeśli to p. Lawrence zostałby Wójtem? hm.. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr.jasinski Re: WÓJT 30.10.06, 23:28 O tym panu krąży wiele opinii... Ale ja o kanalizacji. O którym kawałku Komorowa piszesz? Bo w moim, podpisaliśmy umowę w kwietniu br, rzeczywiście są opóźnienia, ale inwestycja się rozpoczęła, i jak stwierdzili w gminie jest to inwestycja dwuletnia. Problem w tym, że mało osób wpłaciło kasę (bodajże powinno 70%, żeby coś zrobili). Odpowiedz Link Zgłoś
bbastek13 Re: WÓJT 31.10.06, 08:56 ja miałem miec kanalizację w Nowej Wsi do końca listopada ubiegłego roku (kase wpłaciłem w maju 2005) - mamy konieć października 2006 i jeszcze nie działa, bo nie podpisali umowy z elektrownią na zasilanie przepompowni koniecznej do jej działania Odpowiedz Link Zgłoś
tigrissimo Re: WÓJT 01.11.06, 00:15 Co do kanalizacji, to nie bardzo wiem jakie są przyczyny. Wydaje mi się, że mieszkańcom zależy na kanalizacji i raczej to nie brak wpłat jest przeszkodą. Poza tym mam cichą nadzieję, że przetarg na wykonanie kanalizacji w Komorowie wygra firma p. Bystrzyckiego (robili np. odwodnienie w okolicach pl. Paderewskiego). Widziałam ich efekty pracy (np. kanalizacja koło kościoła) i uważam, że są b. dobrzy. Niestety dalszy kawałek ulicy 3 Maja wykonywała inna firma, co może zauważyć każdy, kto wybierze się tamże na spacer niedzielny :-) Koszmarne doły. Odpowiedz Link Zgłoś
tu.artur Re: WÓJT 06.11.06, 13:04 Pan Bystrzycki też ma lepiej i gorzej wykonane prace, generalnie jest jednym z najtańszych wykonawców, więc oszczedza na : 1. funduszu prac, 2. małych zmianach w stosunku do dokumentacjii projektowej ( później są to np. doły w ulicach, te na Warszawskiej np. ) 3. oszczędze na fundusz reprezentacyjny - i tak to zostawmy. Odpowiedz Link Zgłoś
tigrissimo Re: WÓJT 06.11.06, 13:35 Bystrzyckich jest chyba dwóch :-) Fima ojca i syna, obie zaangażowane w gminne roboty :-) Ale technoplogię mają tę samą Odpowiedz Link Zgłoś
tigrissimo Re: WÓJT 01.11.06, 00:20 Co do tych opinii, to mam znajomych z Piastowa, którzy mieli wątpliwą przyjemność słyszeć opinie obecego wójta na temat Komorowa. Niestety nie wyrażał się zbyt miło i pochlebnie :-( A przecież Komorowianie stanowią około 1/3 liczby mieszkańców gminy. Odpowiedz Link Zgłoś
tigrissimo Re: WYBORY 2006 01.11.06, 00:07 Spekulacji ciąg dalszy :-) Dotarła do mnie ulotka p. Wojtczaka. Zastanawiam się, czy z racji jego wieloletniej współpracy z wodociągami warszawskimi, nie będzie on chciał jako potencjalny wójt, przyłaczyć nas do Warszawy? Były przecież już wcześniej takie zakusy. Mieszkańcy protestowali i sprawa przycichła. Taka mnie refleksja naszła. A Wy co o tym myślicie? Może trochę knuję, ale chyba mi czasem wolno :-) Nie mam zamiaru nikogo urazić, to tylko takie moje głośne rozważania wszystkich ZA i PRZECIW. (może z większym naciskiem na PRZECIW ;-) ) Odpowiedz Link Zgłoś
tigrissimo A teraz trochę ZA 01.11.06, 22:22 Może jakieś pozytywy o kandydatach na wójta? Odpowiedz Link Zgłoś
bbastek13 Re: A teraz trochę ZA 02.11.06, 09:50 chetnie bym sie zapoznal z ich programami, albo chociaz zyciorysem, ale w necie nie moge nic konkretnego znalezc poza kilkoma zdawkowymi uwagami Odpowiedz Link Zgłoś
tigrissimo Re: A teraz trochę ZA 02.11.06, 10:02 Mam dokładnie ten sam problem :-) Odpowiedz Link Zgłoś
piotr.jasinski Re: A teraz trochę ZA 02.11.06, 10:22 A to będzie ciężko. Pogadałem z osobą biegłą w lokalnych układach i stosunkach. Mało optymistyczna wizja się zrodziła. Generalnie musimy wybrać "mniejsze zło", bo tak naprawdę, żadna z kandydujących osób nie jest gwarantem sprawnego rozoju gminy (i Komorowa rzecz jasna). Ja chyba rzucę monetą... (dwie osoby mi zostały po preselekcji). Pozdrawiam ciepło (bo jakies chłody przyszły) Odpowiedz Link Zgłoś
tu.artur Re: A teraz trochę ZA 06.11.06, 13:11 No Piotrze, tak monetą, może byś jakiś apel wystosował do wszystkich roczników z którymi zetknołeś się u nas w szkole, aby głosowali. Największe szanse ma obecny Wójt, bo z Michałowic jest jedynym kandydatem, a część południowo - zachdnia Gminy ma 3 kandydatów 2 x Komorów - Granica i 1 x Nowa Wieś, więc nie trzeba być prorokiem aby stwierdzić, że wdrugiej turze będzie pan Lawrance. I wtedy są dwie możliwości - mniejsze zło - w postaci pana Lawrance ( w przypadku gdyby do drugiej tury przeszedł kandydat zamieszkujący Nową Wieś. Lub rzut monetą. Nie zazdroszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr.jasinski Re: A teraz trochę ZA 06.11.06, 15:33 Większość których znam zmieniła meldunki niestety. Sam niedawno wróciłem przecież. Ciekawostak statystyczna: Frekwencja w wyborach samorządowych 2002 to prawie 47% (średnia w Polsce 44%). wybory2002.pkw.gov.pl/grada/gw1/w14/p1421/g142104/index.htmlPozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tigrissimo Re: A teraz trochę ZA 06.11.06, 16:38 Okręg nr 1 miał frekwencję 57,5% Hm... jakos podejrzanie się wybijał na tle całej gminy ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
piotr.jasinski Re: A teraz trochę ZA 06.11.06, 16:56 to Michałowice o ile mnie pamięć nie myli - ale nas jest więcej :) Pozdrawiam ziewająco Odpowiedz Link Zgłoś
tu.artur Re: A teraz trochę ZA 08.11.06, 09:12 dostałem dzisiaj ulotki, dostarczono je pod drzwi firmy, jest tego bardzo dużo - a już myślałem , że nie ma kampanii w Komorowie. Młodzi ludzie chwalą się wykształceniem i zaangażowaniem , troche bardziej doświadczeni wiekiem - zwyczajnie pierdoły .... Odpowiedz Link Zgłoś
develnet Re: WYBORY 2006 02.11.06, 21:05 Myślę, że najlepszym kandydatem na wójta jest jednak p. Bryksa. Ma bardzo poważne plany dotyczące rozwoju Komorowa. Pozatym mieszka w Komorowie, a nie oszukujmy się, nikt nie zna problemów danej miejscowości lepiej niż jej sam mieszkaniec :). Trochę informacji można znaleźć na stronie www.kwwszansa.pl Odpowiedz Link Zgłoś
piotr.jasinski Re: WYBORY 2006 02.11.06, 23:01 bbastek się wypowiedział na temat tego pana parę postów wyżej i ja się z nim wpełni zgadzam. I nie jest to jedyny kandydat z Komorowa. I powtórzę - łatwego wyboru nie mamy. Odpowiedz Link Zgłoś
tigrissimo Re: WYBORY 2006 03.11.06, 00:16 A co myślisz o p. Wojtczaku (ja ciuteńkę znam tylko jego żonę, bibliotekarkę) i wspomnianej przeze mnie wcześniej kwestii wodociągu? Może jestem trochę przewrażliwiona na punkcie podłączenia nas do wody warszawskiej, ale wiem, że to nie jest jedyne rozwiązanie. Okolice nasze znajdują się w obrębie struktury zasobnej w wodę, która nadaje się do spożycia i nie jesteśmy skazani na wodę warszawską (przynajmniej teoretycznie, bo jak się władze uprą, to nas i tak podłączą). Odpowiedz Link Zgłoś
piotr.jasinski Re: WYBORY 2006 03.11.06, 10:15 Niech sróbują :) Ja tam studni nie zasypałem ;-) Nie po to uciekałem od warszawskiej wody w Pruszkowie do Komorowa, żeby teraz dać się uszczęsliwić. Nie znam osobiście pana Wojtczaka, nie znam również pozytywnych opinii na jego temat. Wogóle jest kicha, ja bym chciał się na jakąs debatę wybrać, posłuchać co kandydaci mają do powiedzenia w interesujących naszą społeczność sprawach. Poprawcie mnie, może taka debata była, tylko mi coś umknęło? Bo być może moje uprzedzenia "historyczne" co do niektórych kandydatów są diabła warte, bo to są fanatycy samorządu, sercem oddani mieszkańcom. A tak to mogę jedynie bazować na opiniach mniej lub bardziej wiarygodnych. Odpowiedz Link Zgłoś
bbastek13 Re: WYBORY 2006 05.11.06, 19:33 A słyszał ktoś z Was cokolwiek o tej kandydatce : Borzymowska Ewa Maria ? poza tym że najstarsza z całej czwórki i z Komorowa to nic o niej nie wiem (po przynależność bądź nie go jakiejkolwiek partii dawno przestała byc chyba wyznacznikiem) Odpowiedz Link Zgłoś
piotr.jasinski Re: WYBORY 2006 05.11.06, 20:56 Znam. Nie sądzę, żeby miała pomysł co zrobić z naszą gminą. Odpowiedz Link Zgłoś
tigrissimo Woda warszawska w naszej gminie 06.11.06, 19:51 Dziś dotarła do mnie kolejna ulotka - tym razem prezentuje się p. Lawrence. No i co obiecuje kandydat: "odcięcie się gminnej sieci wodociągowej od zasilania w "wodę warszawską". Realizacja tego celu poprzez wykup sieci wodociągowej stanowiącej własność MPWiK m.st. Warszawy." Czy to oznacza, że gmina chce wykupić od MPWiK infrastrukturę? a rurami - już naszymi - popłynie jaka woda? WARSZAWSKA??!!! Przecież nie ma słowa o nowych studniach! A obecne są już obciążone w 100% i więcej mieszkańców nie obsłużą!!! Odpowiedz Link Zgłoś
piotr.jasinski Re: Woda warszawska w naszej gminie 06.11.06, 21:29 też dotarła do mnie ta ulotka. Nie bardzo wiem skąd ten wniosek o wodzie (jakaś nowa stacja uzdatniania w Pęcicach powstała), ale ja się nie znam. Nie ukrywam, że na wymienione w programie inwestycje drogowe czekam z utęsknieniem, ogródki jordanowskie też się przydadzą. Osobiście doświadczyłem większego zainteresowania policjantów tym co się w okolicy dzieje i bardzo mi to odpowiada. Z drugiej strony chyba jednak za mało wykorzystuje środków europejskich, wzmiankowana kanalizacja to u nas najdroższa w okolicy jest. Wspominałem wcześniej -szkoda, że nie zorganizowaliśmy (jako mieszkańcy) debaty "wójtowskiej". Odpowiedz Link Zgłoś
tu.artur Re: Woda warszawska w naszej gminie 09.11.06, 09:07 stacja jest od lat, tylko teraz zrobili elewacje, ładna prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
piotr.jasinski Re: Woda warszawska w naszej gminie 09.11.06, 12:53 :-) ładna. Cóż, wydawało mi się, ze mieli też ją zmodernizować. 72.14.221.104/search? q=cache:6zl9mV4E4G8J:michalowice.bip.ornak.pl/pl/bip/2006_info/stacja_uzdatniani a_wody_w_pecicach+stacja+uzdatniania+w+p%C4%99cicach&hl=pl&gl=pl&ct=clnk&cd=1 Odpowiedz Link Zgłoś
tu.artur Re: Woda warszawska w naszej gminie 09.11.06, 14:36 dom tez się maluje w środku, cyklinuje podłogi , wymienia okna - to nie jest osiągnięcie, zwykła propaganda Odpowiedz Link Zgłoś
miteki Re: WYBORY 2006 08.11.06, 19:24 Janusz Piechociński - Kandydat do Sejmiku Mazowieckiego Urodził sie 15 marca 1960 roku w historycznych Studziankach Pancernych. Od 1963 roku mieszka pod Warszawą. Studia: Politechnika Warszawska - Wydział Elektroniki; SGPiS - SGH w Warszawie - Wydział Ekonomiki Handlu i Usług. Wlatach 1987 - 1999 pracownik naukowy SGPiS - SGH, Katedra Historii Gospodarczej i Społecznej. Poseł na Sejm z okręgu podwarszawskiego I, II i IV kadencji. W latach 1991-1997 członek Sejmowej Komisji Finansów i Budżetu. W latach 2001- 2005 przewodniczący Sejmowej Komisji Infrastruktury. W latach 1999-2001 radny Sejmiku Mazowieckiego - przewodniczący Komisji Budżetu i Finansów. W latach 1999-2001 prezes Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Warszawie. Od 2005 r. dyrektor ds. procesów inwestycyjnych w Zespole Doradców Gospodarczych. Spłeczny prezes Krajowego Ruchu Ekologiczno- Społecznego. Udział w wielu konferencjach naukowych o tematyce transportowej, gospodarczej i inwestycyjnej. Liczne odczyty i udział w dyskusjach o transporcie i infrastrukturze. Hobby: piłka nożna, ekologia, polityka, historia. Pasja: grzybobranie - stały grzybiarz w Puszczy Kozienickiej, na co dzień w lasach chojnowskich. www.piechocinski.pl LISTA nr 1 Odpowiedz Link Zgłoś
tigrissimo Re: WYBORY 2006 08.11.06, 20:26 Witam serdecznie na Forum :-) Cieszę się, że wreszcie jakiś kandydat zechciał się tu dopisać :-) Odpowiedz Link Zgłoś
piotr.jasinski Re: WYBORY 2006 09.11.06, 00:22 A jak by ktoś przypomniał po gwoździa te sejmiki są. Bo jakoś nie odczuwam ich wpływu poza tym, że pan Struzik ciągle utrzymuje się na fotelu marszałka, czego Wyborcza przeboleć nie może :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tu.artur Re: WYBORY 2006 09.11.06, 14:39 Fajna fucha, zwiedzasz świat, wymyślasz partneskie miasta, masz kierowce, i samochód, a odpowiedzialność........... - prawie żadna. Tylko mało sportu - tak oceniając marszałka Stróxika z wyglądu. Odpowiedz Link Zgłoś
dreko1 Re: WYBORY 2006 09.11.06, 21:13 Polecam artykuł: miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,3726537.html POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
tigrissimo Druga tura :-) 13.11.06, 13:09 No to chyba niespodziewanie w drugiej turze staną p. Borzymowska i p. Lawrence Odpowiedz Link Zgłoś
tu.artur Re: Druga tura :-) 13.11.06, 14:09 Żadna niespodzianka, To ze Lawrence będzie w II turze. A Ewa cóż. Zobaczymy czy mieszkańcu naszej części Gminy są w stanie się zorganizować. Odpowiedz Link Zgłoś
bbastek13 Re: Druga tura :-) 13.11.06, 16:27 tu.artur napisał: > Żadna niespodzianka, To ze Lawrence będzie w II turze. > A Ewa cóż. Zobaczymy czy mieszkańcu naszej części Gminy są w stanie się > zorganizować. a wg obecnycn danych na stronie pkw.gov.pl Bryksa ma juz przewage nad Borzymowska i to on bedzie w II turze z Lawrence.... i weź tu wybierz "Dobro gminy"... ech Odpowiedz Link Zgłoś
tigrissimo Re: Druga tura :-) 13.11.06, 21:40 wybory2006.pkw.gov.pl/kbw/geoGmina.html?id=142104&type=0 Zgadza się W II turze wystąpią Bryksa & Lawrence :-) Odpowiedz Link Zgłoś
tu.artur Re: Druga tura :-) 14.11.06, 09:46 Masz racje. Wybór jest tródny, a ludzie o słabych nerwach i wysokim poczuciu odpowiedzialności powinni zostać w domu ( nie oczywiście powinni się udać i skreślicz obu panów ). nie ma mniejszego zła - jest samo zło. Serdecznie Państwu współczuje. Przez 33 lata związany byłem z Komorowem i cały szkopół polegał na braku chęci do porozumienia i współpracy. Można - bo jest 12 dni - zapewnić jeszcze sobie coś w rodzaju usypiacza sumienia, ale trzeba się zorganizować. Odpowiedz Link Zgłoś
tu.artur Re: Druga tura :-) 14.11.06, 10:10 trudny oczywiście - przepraszam wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
gmmko Re: WYBORY 2006 13.11.06, 23:08 tak sobie śledzę wasze wypowiedzi i włos mi na głowie dęba staje nie wiem jak Wy ale ja obstawiam tylko młodego w chwili obecnej to co mamy to istny skansen i skamielina, należy wpuścić osobę która będzie miała inne podejście do inwestycji nie tylko swoich ale i lepiej korzystała z pieniędzy UNIJNYCH urząd należy przewietrzyć i to naprawdę porządnie osoby po 55roku życia dla Komorowa to ostateczność Zostawiłyby wszystko w nienaruszonym stanie (dosłownie) zacytuje "ja wiem lepiej co jest opłacalne" dzięki temu ......euro przeszło mieszkańcom Komorowa koło nosa, oraz wiele innych dochodów tez wiec trzymajmy nadal Pana Lawrence , który na przepisach , dyrektywach a już w szczególności na ekonomice to sie zupełnie nie zna myślę ze wszyscy znamy przysłowie "Jaki Pan taki kram" w tym przypadku idealnie pasuje do pozostałych osób tam pracujących. Osoba ta raczej już nic nie wymyśli, w ulotkach które dostarczył przedstawił to co Państwo chcieliście znaleźć, z tego co sie zorientowałam o te rzeczy walczycie od 2004r(do tych materiałów zdołałam dotrzeć) ja tu nie widzę większego czy mniejszego zła z tego co wiem to nie jest pierwsza kadencja tego Pana, piastował już to stanowisko, od tamtego czasu nie widze zbyt dużej różnicy wiadomo napewno o wiele lepiej jest wybrać to co sie zna niż zaryzykować drogi- muszą być zrobione przecież o zgrozo, gmina więcej odszkodowań by musiała wypłacać kierowcom :-))), tylko to niestety zbyt opieszale wszystko idzie do przodu, jeszcze trochę a drogi które sa obecnie naprawiane(pojawia sie mrozy) szlag trafi i pieniądze można ponownie kierować na remont, zamiast inwestować jak to Państwo określili w ogródki jordanowskie albo inne iwestycje ale sie rozpisałam przepraszam jeżeli kogoś uraziłam, ale myślę ze forum jest od tego aby sie wypowiadać Odpowiedz Link Zgłoś
tigrissimo Re: WYBORY 2006 14.11.06, 09:11 Dokładnie tak, po to jest forum :-) Dziękuję za głos. Dotychczasowe głosy w zasadzie nie wyrażały poparcia dla żadnego z kandydatów. Tylko takie wyciąganie argumentów za i przeciw. Jakoś z reguły łatwiej mówi się o tym co przeciw i trudniej o argumenty ZA. Zwłaszcza że programy wszystkich kandydatów nie różnią się od siebie jakoś znacząco. Wszyscy chcą przecież jak najlepiej dla naszej Gminy. To racja, ze młodzi ludzie są bardziej dostosowani do obowiązujących reguł gry. Teraz o każde dodatkowe pieniądze trzeba szczerze zabiegać. Nic nie wpływa do kasy tak po prostu z urzędu. I któż może się nie znać na tym lepiej (chodzi o kandydatów) jak nie osoba, która przez wiele lat zabiegała o finansowe wsparcie dla wszelkich akcji i inicjatyw harcerskich w naszej okolicy. Młodzi ludzie mają wiele zapału do pracy. Nie poddają się tak łatwo. I kogoś takiego potrzeba. Tu mogą się pojawić głosy przeciw. że brak doświadczenia, że młody i nie zna się na życiu, że... No tak ale Wójt nie jest władzą absolutną. Podejmuje decyzje ale w porozumieniu z Radnymi, których właśnie wybraliśmy. Wiele decyzji jest wypracowywanych wspólnie, o czym zupełnie zapominamy. Któż będzie lepiej znał i rozumiał problemy młodych mieszkańców jak nie młody Wójt. Starsi nie zawsze dostrzegają problemy młodych, a tych w Gminie sporo. Pozdrawiam PS. No cóż, też sobie podywagowałam, a co :-) Odpowiedz Link Zgłoś
parr Re: WYBORY 2006 14.11.06, 09:30 Spojrzałem na wyniki.Jeszcze nie mieszkam w Komorowie,ale w przyszłym roku juz będę.I jestem zainteresowany tym co się w gminie dzieje.Pytanie jakie kwalifikacje ma Pan Bryksa?Jakie studia skończył?Kto to jest?28 lat to niewiele by zdobyc doświadczenie.Mam nadzieję,że chłopak brak doświadczenia będzie nadrabiał ambicją i pracowitością (o ile wygra).Zgadzam się z Wami,że w gminie potrzeba świeżej krwi. Odpowiedz Link Zgłoś
tu.artur Re: Są wyniki... 14.11.06, 15:42 Myślałem, że frekfencja przekroczy 60%, no to teraz od Was miszkańców tej pieknej Gminy zalezy kto zostanie Wójtem. A raczej od frekfencji w takich miejscowaściach jak Komorów, Granica i Nowa Wieś. Odpowiedz Link Zgłoś
bbastek13 Re: WYBORY 2006 14.11.06, 21:53 w temacie Lawrenca : na swej ulotce chwali się pozyskaniem jakichś niesamowitych dotacji na wykonanie kanalizacji w gminie - moj ojcie budował dom w roku 1999 i płacił za przyłączenie kanalizacji 4500pln, ja zbudowałem dom w 2005 roku i za przyłączenie kanalizaci (rownież w Nowej Wsi, 200 metrów od domu mojego ojca) zapłaciłem 4700 pln - panie Lawrence, GDZIE JEST TA DOTACJA ZE ŚRODKÓW UE ? A może to ja jestem ślepy. Dlatego na tego pana na 100% nie zagłosuję. A do Bryksy jestem zrażony, poniewaz raz byłem na radzie gminy, gdzie było głosowane przyjęcie strategii dla gminy na kilka kolejnych lat - Bryksa zawzięcie składał poprawki do tego dokumentu przez prawie 3 godziny. Wszystko pięnie, tylko ŻADNA z jego poprawek nie dotyczyła merytorycznej zawartości dokumetu, a z wielkim zadowoleniem przestawiał w dokumencie przecinki i zastępował jedne słowa innymi (np zamiast recycling musi być odzysk surowców itp.) ps. wg dzisiejszych wyników w drugiek turze głosowania jest Lawrence i Borzymowska Odpowiedz Link Zgłoś
tu.artur Re: WYBORY 2006 15.11.06, 08:39 Masz racje, chwalenie się pozyskaniem środków to żadne osiagniecie, nawet biblioteke w Komorowie wyremontowali przez przypadek - zwychajnie pech chciał, że musieli napisać jakiś wniosek i napisali. A tu nagle dostali dotacje jakiej się nie spodziewali i jeszcze mieli kłopot z realizacją. Jeśłi ktoś miałby ochotę poznać bliżej mechanizm tkz. partycypacjii w Gminie Michałowice to mogę to spróbować wytłumaczyć. Jeśłi chodzi o pana Brykse to myslę, że za 8 lat kto wie, może. Odpowiedz Link Zgłoś
bbastek13 Re: WYBORY 2006 15.11.06, 09:33 chciałbym poznać ten mechanizm, bo dla mnie jest niepojęte, żeby można było nie korzystać z takich pieniędzy, nigdy nie będzie lepszego momentu na rozwój gminy niż teraz, a niestety przez twardogłowych urzędników wykorzystuje się ułamek kwot, które można by pozyskać Odpowiedz Link Zgłoś
tu.artur Re: WYBORY 2006 15.11.06, 09:40 z przyjemnością to Tobie przybliże, w odcinkach i drugiej częći dnia, z punktu widzenia prawa, interesów gminy i interesu mieszkańca. ok? Odpowiedz Link Zgłoś
tu.artur Re: WYBORY 2006 15.11.06, 15:20 Mechaniz wygląda tak. Prawo: gmina ma obowiązek uzbroić i utwarszić, utrzymywać swoją drogę. Jeśłi mają swoją sieć wod-kan. to ją muszą budować w ulicy a przykanaliki nawet do granicy posesji - tu jest pewien techniczny problem ustawa jest niedopracowana. Po wybudowaniu gmina powinna zlećić wycenę wzrostu wartości nieruchomości - z tutułu wybudowania np. wodociągu ( w naszej gminie wójt i rada wszystkie opłaty adjacenckie, planistyczne ustalili na maxa ile daje im ustawa 50% adjacenckie 30% planistyczne, Nadarzyn 20% i 5% ) i wysłać zawiadomienie do US który zciąga ten podatek i transferuje do gminy. Droga długa dla gminy uciążliwa ale przejrzysta. przy gruntach tak drogich jak tu opłaty adjacenckie byłyby małe. nasza gmina decyzją rady gminy uchwaliła "partycypacje" zamiast opłat adiacenckich ( tą opłatą straszą, ale proszę mi wierzyć od opłaty adjacenckiej - jej wysokości można się odwoływać a od partycypacji nie) Partycypacja jest korzystna dla meszkańca w przypadku budowy kanalizacji koszt projektu i jego prace budowlane z reguły przekraczają 4700 zł. ale gmina bierze partycypacje ( w przypadku domów po obu stronach ulicy i gęstej zabudowy koszt budowy kanału jest niższy niż suma uzysjana z partycypacji - zasada solidaryzmu - tak to tłumaczą w gminie ) i bierze pożyczkę z funduszu ochrony srodowiska która jest umarzana częściowo w całosci - są różne, więc trzepią kase na partycypacji i kredycie. W przypadku wody jest to zwykłe złodziejstwo. Na całym swiecie zarabia się na dystrybucji i produkcji wody, trzeba tylko uszczelnić system - ale u nas mają różne pomysły. To chyba tak w skrócie wszystko. Jakieś pytania? Odpowiedz Link Zgłoś
tu.artur Re: WYBORY 2006 15.11.06, 15:24 przepraszam za styl i bałagan oraz błędy, ale odzwyczaiłem się od pisania. Odpowiedz Link Zgłoś
bbastek13 Re: WYBORY 2006 16.11.06, 08:48 dzięki za informację, pytań żadnych, tylko stwierdzenie, że zamiast z kasy Unii, tak jak można było zrobić, kanalizacja jest robiona z naszych pieniędzy, a to co obecny (mam nadzieję już niedługo) wójt wypisuje na swoich ulotkach ma niewiele wspólnego z prawdą Odpowiedz Link Zgłoś
gmmko Re: WYBORY 2006 14.11.06, 23:30 witam ciekawa jestem bardzo kto oddawał głosy na tego Pana????? a tak liczyłam ze moze uda sie coś zmienić :-(( no to teraz wiemy na czym stoimy czyli na tym samym -- Odpowiedz Link Zgłoś
tu.artur Re: WYBORY 2006 15.11.06, 08:50 Ja bym się nie załamywał, różnica jest spora ale tylko na pierwszy rzut oka. Kandydaci z zachodniej częci Gminy uzyskali łącznie 3468 głosów a Lawrance 2737 głosów. wiem, że spora część Komorowa ( znam kilka osób ) które nie miały jak im się wydaje alternatywy lub wychodziły z założenia, ze w I turze to wszysko jedno - głosowało na Lawranca. A to jak wiadomo może się zmienić, Myślę, że teraz zalerzy to tylko od mieszkańców naszej części Gminy - jest nas więcej. A jeślii chodzi o wschodnioą część - to należy pokazać im alternatywę, bo tam chyba kandydaci z tąd nie prowadzili kampanii. Lawrace wygrał i liczy na wygraną z prostego powodu. Mechanizm jest taki Wschód 1 kandydat a zachód - lekko zróżnicowany np 3 a 4 lata temu 4. Zawsze ktoś ze wschodu przejdzie do II tury. A teraz powinna nastąpić niespodzianka. Bo jeśłi tu ludzie się nie zmobilizują i np. nie pójdą głosować to nic się nie zmieni tak jak napisałaś. Powinno zaproponować się pani Borzymowskiej "umowę społeczną" i dopracować załorzenia, w sumie dlaczego nie ma być jak w Lesznowoli, Piastowie , Grodzisku, Milanówku. Nie jesteśmy gorsi. Odpowiedz Link Zgłoś
tigrissimo Re: WYBORY 2006 15.11.06, 09:00 > Powinno zaproponować się pani Borzymowskiej "umowę społeczną" i dopracować > założenia, w sumie dlaczego nie ma być jak w Lesznowoli, Piastowie , Grodzisku > , > Milanówku. Nie jesteśmy gorsi. A jak tam jest?? może jakieś szczegóły, bo nie bardzo się orientuję. Może dajmy szansę p. Borzymowskiej, potraktujmy to jako wstęp do większych zmian. jeśli p. Borzymowska będzie otwarta na współpracę to może nie będzie dobrym Wójtem. kto wie... Odpowiedz Link Zgłoś
tu.artur Re: WYBORY 2006 15.11.06, 09:21 W Lesznowoli np. trzecią kadencję będą rządziły panie, ale wybierają je nie dlatego, że są kobietami. Wybierają je dlatego, że są dobrymi gospodarzami. Czy wiecie, że odkąd rządzą przychody gminy wzrosły ponad 10 krotnie a w zeszłym i pewnie w tym roku odprowadzą nadwyżki do budżetu centralnego, i wcale nie zachamuje to inwestycji i rozwoju gminy. Odwrotnie jest w Brwinowie - równia pochyła - życie na kredyt. Piastów - czy kiedyś ktoś tam słyszał o partycypacji - czyli haraczu za możliwość włączenia się do sieci wodociągowej lub kanalizacji? Nie. A Piastów to miasto gdzie gęstość zaludnienia porównywalna jest z miastami Śląska i brak jest terenów inwestycyjnych - czyli przynoszących dochody gminie z tytułu podatków. Dlatego Grodzisk i Nadarzyn są mistrzami w wykorzystywaniu dobrego położenia gminy. A byliście kiedyś wieczorem albo w weekend w Milanówku- kafejki, cukiernie ( 20 - 25 lat temu, kiedy cukiernikiem w Komorowie był jeszcze pan Pyrak to waliły do niego tłumy na ciasta i lody, a teraz? )po 21 jescze chodż ludzie po centrum ( oczywiście Milanówek to miasto 14000-ne ) ale czy jest miejsce gdzie można posiedzieć z rodziną i znajomymi i pogadać - nie? W Podkowie mają w MOK-u ( miejski ośrodek kultury ) kino. To można w odpowiedniej skali i dopasowane do potrzeb mieć wszystko u nas w Gminie. Nasza gmina to nie "społeczeństwo obywatelskie" - bo taka jest polityka obecnego Wójta. Tak dużo niezorganizowanych grup "interesów" nawet nie jest w stanie patrzeć mu na ręce - a to musi się zmienić bo staniemy się Brwinowem ( nie chodzi mi o mieszkańców tylko o pecha jakiego mają do władz gminy ). Odpowiedz Link Zgłoś
bbastek13 Re: WYBORY 2006 15.11.06, 09:39 zgadzam się w 100% z tym, co napisał tu.artur - i dlatego, chociaz nie znam pani Borzymowskiej, to z tej dwójki poprę na pewno ją w II turze wyborów na wójta, będę też mobilizował całą rodzinę i znajomych aby zagłosowali na nią przeciw obecnemu wójtowi Odpowiedz Link Zgłoś
tigrissimo Re: WYBORY 2006 15.11.06, 09:41 Brzmi ciekawie i obiecująco. Ale czy mieszkańcy Gminy na coś takiego pójdą? Trzeba by było przekonać do tego p. Borzymowską, a ta powinna migiem to obwieścić zachodniej części gminy. Inaczej, marne szanse na zmiany Odpowiedz Link Zgłoś
tu.artur Re: WYBORY 2006 15.11.06, 09:44 no nie tylko zachodniej - trzeba pamiętać to jest jedna gmina - Lawrance robi podziały - bo mu łatwiej prowadzić politykę Odpowiedz Link Zgłoś
tu.artur Re: WYBORY 2006 15.11.06, 10:03 a co jeszcze jest ważne to rada Gminy, jest 15 radnych i Wójt teoretycznie 4 radnych ma "Wspólna Gmina - Wspólne Dobro" starująca z Lawrancem ( nie mam 100% pewności co ich do "ślepej" lojalności względem wójta ) jest 4 z PO, 3 od Szansy i w Opaczy i Wsi Komorów tak zwani niezależni, no i pan Lewandowski w Nowej Wsi. Pracuje w powiecie, więc pewnie bedzie miał takie zdanie jak "pracodawcy". Więc jest szansa rozsądnie się dogadać i rządzić gminą. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr.jasinski Re: WYBORY 2006 15.11.06, 14:47 Ja oddałem. W startującej czwórce, według mojego ówczesnego rozeznania, żaden kandydat nie był dobry. Teraz się waham. Czy któś mógłby podpowiedzieć pani Ewie, że warto spotkać sie z potencjalnymi wyborcami? Odpowiedz Link Zgłoś