Dodaj do ulubionych

Listonosze nie donoszą

21.11.06, 23:39
No... I dlatego czekam na kilka "priorytetowych" przesylek juz tydzien. Tylko
co wspolnego ma Listonosz z ogromnymi opoznieniami przesylek realizowanych
miedzy urzadami (czy tam oddzialami) PP na terenie kraju ?
Ciekawe, czy na nich zwala cala wine... na Listonoszy.

Rozumiem: Listonosz nie ma latwo, pieniadze marne, garb od dzwigania...
Doplata za traktowanie przesylki jako PRIORYTETOWEJ, to 1 zl. Wiekszosc ludzi
(teoretycznie) wybiera drozsza opcje. Dla PP sa to kwoty liczone w MILIONACH.
Kto w takim razie zwroci oplaty za priorytet, ktory (o ile w ogole dojdzie)
dojdzie po conajmniej kilkunastu dniach ?
Obserwuj wątek
    • Gość: OJEJ Listonosze nie donoszą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.06, 00:43
      Mysle ze wielu ludzi sie po prostu mocno wk....wi i nie beda wiecej kozystac z
      poczty. tak jak ja na przyklad. Tak czy siak poczta dostanie po d...
    • Gość: Grzegorz Re: Listonosze nie donoszą IP: *.nwrk.east.verizon.net 22.11.06, 01:26
      Mieszkam w Stanach tez mielismy problem ze smieciami zwanymi reklama
      dostarczanymi do skrzynek. Sposob na czesciowa likwidacje tego jest prosty.
      Wrzucac je na powrot do skrzynek listowychg. a Jak sa w kopertach z adresem
      nadawcy /koperta oplacona/ odsylac do nadawcy. To przeciez zwrot
      niezamawianych smieci.Dalej niech sie poczta martwi. Pozdrowienia
      • Gość: hahaha Re: Listonosze nie donoszą IP: *.hrk.pl 22.11.06, 07:55
        "ludzie popierają protest"

A "ludzie" nie pomyślą, że jeśli listonoszom żle w pracy, to mogą zacząć
        pracować na budiwie, przy remoncie, kłaść tynki, kafelki itp. - zarobili by
        dwa-trzy razy tyle. Brak rąk do pracy, a łobuzy strajk sobie urządzają???
        • Gość: taki tam warszawia Re: Listonosze nie donoszą IP: *.chello.pl 22.11.06, 11:18
          A listy będą roznosić zimą rolnicy ze sciany wschodniej, bo akurat w tym czasie nie mają nic do roboty. Wymyśl coś jeszcze lepszego. Murarz muruje, kierowca wozi towar, listonosz nosi do nas pocztę, wojsko pilnować powinno naszych granic :) , a Ty nie kombinuj.
          • Gość: ha Re: Listonosze nie donoszą IP: *.hrk.pl 22.11.06, 14:06
            "A listy będą roznosić zimą rolnicy ze sciany wschodniej, bo akurat w tym czasie
            nie mają nic do roboty"

A dlaczego nie?

"Murarz muruje, kierowca wozi towar, listonosz nosi do nas pocztę, wojsko
            pilnować powinno naszych granic"

I dlatego ten kraj tak wygląda.

"Wymyśl coś jeszcze lepszego"

Ależ proszę:
            1. Są bezpłatne kursy dla budowlańców. Całe masy kursów! W ten sposób listonosz
            stanie się murarzem certyfirkowanym. A NA PRAWDĘ jest na takich duży popyt! I co
            lenie?
            2. Kilku listonoszy zakłada spółkę doręczeniową.
            3. Banalne: wyjazd do Irlandii/UK itp.
            4. ....
            5. ...

ale najłatwiej leniom śmierdzącym zastrajkować...
        • stworzenje o, i najprosciej 23.11.06, 09:25
          czytalam przed chwila post o górnikach i tam tez ktos powiedzial,ze po co sie
          pchaja do takiej pracy,tak najproscniej to pracowac w niektorych zawodach
          mimo,ze one potrzebne czy tez lubi sie to robic i kto wtedy by lidty nodil?
      • Gość: Kwak Re: Listonosze nie donoszą IP: *.acn.waw.pl 22.11.06, 11:12
        Dobry pomysł!
    • oknad Listonosze nie donoszą 22.11.06, 08:26
      :-D Dotąd tez nieraz nie donosili. Nie chcialo im sie wejsc na pietro doreczyc
      polecony albo paczke, latwiej bylo wrzucic awizo do skrzynki. Albo i nie
      wrzucic, niech sie delikwent domysli ze jest paczka do niego.
    • Gość: precz z ulotkami! Ułatwiajcie sobie życie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.06, 10:23
      Wystarczy na poczcie wypełnić 2 papierki:
      -Zakaz doręczania do Waszej skrzynki druków bezadresowych, czyli śmieciowych
      ulotek. Listonosz nie będzie Wam przynosił tego śmiecia.
      -Zgodę na zostawianie listów poleconych w skrzynce. Od podpisania tego świstka
      nie będziecie musieli chodzić na pocztę po listy polecone. Niestety po paczki i
      listy "z pisemnym potwierdzeniem odbioru" trzeba będzie chodzić.

No i listonosze będą mieli mniej do noszenia :-)

Niestety nawet naklejka "Proszę nie wrzucać ulotek reklamowych" na skrzynce nie
      działa na kretynów roznoszących reklamy supermarketów i pizzy. To analfabeci.
      • Gość: K. Re: Ułatwiajcie sobie życie! IP: *.acn.waw.pl 22.11.06, 11:14
        Wypisałam świstek, ze nie chcę reklamóiek z poczty, a i tak są mi wrzucane.
        • Gość: Seba Re: Ułatwiajcie sobie życie! IP: *.polkomtel.com.pl 22.11.06, 12:59
          Gość portalu: K. napisał(a):

> Wypisałam świstek, ze nie chcę reklamóiek z poczty, a i tak są mi wrzucane.

Niestety coraz częściej ten prosty komunikat jest przez pocztowców ignorowany.
          Ostatnio mimo posiadania takiego oznaczenia skrzynki znajduję tony śmieci w
          skrzynce i nie ma sposobu, żeby robili to roznosiciele pizzy.
          Ostatni przypadek - odezwa OMC prezydenta Marcinkiewicza do mieszkańców...
          • Gość: M. Re: Ułatwiajcie sobie życie! IP: *.acn.waw.pl 22.11.06, 15:24
            Żeby tylko odezwa była wrzucana raz na czery lata, to byłoby jeszcze w porządku.
            Można by wybaczyć. Problem polega na tym, że codziennie się z tej skrzynki
            WYSYPUJE kilkanaście reklam, które ja nawet nie czytam. Jestem tak wściekła, że
            nawet na nie nie patrzę. Nie wiem zatem, do kogo firmy w tej sposób docierają z
            reklamą. DO MNIE NIE!!!!!!
            • stworzenje a gdzie ekologia!!! 23.11.06, 09:34
              a i nikt nie pomysli,ze to nieekologiczne!!!! Tona papieru z reklama!!!
      • stworzenje precz z ulotkami!!! 23.11.06, 09:30
        Tak,u nas w bloku wisi przed domofonem koszyk specjalnie na ulotki-czyli dalej
        na klatke do skrzynek pocztowych i mieszkan dostac sie jedynie mozna pokonujac
        domofon no i koszyk na ulotki nie pomaga,bo wiecznie uparcie mi wydzwania
        domofonem ktos i prosi zeby drzwi otworzyc bo chce ulotki rozniesc czyli
        wrzucic do skrzynek tudziez ozdobic makulatura-nieekologiczne - klamki,
        odmawiam mowiac,ze skrzynka wisi pod domofonem,wkurza mnie to ładowanie sie z
        butami z reklama,smiecenie klatek,tudziez jak ktos wyjechal i takie smieci leza
        na jego wycieraczce czy wisza na klamkach to łup dla zlodziei ze mieszkanie
        puste :-/.
    • visenna2 kiedy to się skończy... 22.11.06, 10:49
      Czekam na 8 przesyłek poleconych... O rachunkach nie wspomnę.
      Nasz urząd jest filią UP na Łabiszyńskiej, wszystkie przesyłki zostały tam, a
      tamten urząd już zamknęli. Do nas NIC nie dochodzi i nawet gdyby Łabiszyńską
      jakimś cudem otworzyli, to nie mogę pojechać sama odebrać, bo kobieta
      powiedziała mi ze zalegają tam takie stosy przesyłek że mimo najlepszych chęci
      kobiety nie są w stanie odszukać właściwych.
      Listonosze, ZMIŁUJCIE SIĘ, co my jesteśmy wam winni.
      Władze Poczty Polskiej mają was gdzieś, a na strajku ucierpią - jak to zwykle
      bywa - Bogu ducha winni klienci.
      • Gość: taki tam warszawia Re: kiedy to się skończy... IP: *.chello.pl 22.11.06, 11:22
        Ale list do Warszawiaków od po. prezydenta Warszawy p. Marcinkiewicza donieśli? Na Suwalskiej donieśli dwa dni temu, a zatem kto donosi - a kto strajkuje?
        Nie donoszą rachunków? całe szczęście.
        • visenna2 rachunki 22.11.06, 14:29
          Szczęście hmmm... Ale jeśli ten cyrk się przeciągnie to kto popłaci kary za
          zwłokę? Nie listonosze przecież:)
          • Gość: M. Re: rachunki IP: *.acn.waw.pl 22.11.06, 15:26
            Odpowiem Ci: my, czyli ja i Ty zapłacimy te kary!!!! I niech się nikomu nie
            wydaje, że zyska odszkodowanie.
          • potomar Re: rachunki 23.11.06, 10:03
            "kto popłaci kary za
            > zwłokę? Nie listonosze przecież:)"

Jak to kto - ci z dyrekcji PP, mam nadzieję.
      • Gość: ant wtedy, jak skończy sie monopol poczty.... IP: *.adsl.inetia.pl 22.11.06, 19:01
    • Gość: mały Re: Listonosze nie donoszą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.06, 10:51
      i mają rację
      tylko w ramach protestu raczej nie powinni roznosić tych przesyłekj, za które
      im nie płacą, a nie wszystkich

i widzę, że w VI RP też aby coś osiągnąć trzeba starajkować ... myślę, że już
      nie dożyję normalnego kraju
      • Gość: warszawiak :) Re: Listonosze nie donoszą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.06, 13:37
        W VI RP? Ja wiem, że czasami długo śpię, ale żebym przespał V Rzeczpospolitą?
        Cholera, więcej nie piję... :)))
        • Gość: mały Re: Listonosze nie donoszą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.06, 13:40
          a się pogubiłem, która to już ... ale ja w przeciwieństwie się napiję :))
          • Gość: mfs Re: Listonosze nie donoszą IP: 217.111.48.* 22.11.06, 15:12
            Następna będzie RP vista z security hotfix...
        • Gość: ant Re: Listonosze nie donoszą IP: *.adsl.inetia.pl 22.11.06, 19:02
          eee, tam golnij sobie, to się następnie obudzisz w XV PRL :))
    • Gość: ciekawy_świata Priorytet IP: 62.140.211.* 22.11.06, 11:01
      mam nadzieje, że w końcu UE wymusi na Polsce uwolnienie rynku usług
      pocztowych... wtedy pan listonosz bedzie pomykal ze swoja torba za 800 brutto i
      to dwa razy dziennie. za notoryczny brak awizo, opoźnienia w dostarczaniu
      listow poleconych, wycieczki na poczte po listy widmo (ponowne awizo przesyłki
      juz odebranej)w dniu strajku zycze poczcie polskiej i wszystkim jej pracownikom
      wolnorynkowej konkurencji.
    • Gość: man strajkujcie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.06, 11:50
      popieram
      wyrzucic wyzyskiwaczy z firmy
    • Gość: mały blady i ... Listonosze nie donoszą IP: 82.160.121.* 22.11.06, 12:08
      Już teraz nie tylko nie donoszą ale i nie wydaja na miejscu. Brzmi to jak opis
      scenki rodzajowej w Barze Mlecznym. Kiedy zaczynamy reagować jak zwierzęta
      walczące o pokarm. Przecież oni są ludźmi i dla ludzi pracują. Popieram
      konieczność natychmiastowych zmian w tym domu Matki Poczty ale nie gubmy starych
      schorowanych którzy mają tylko te parę setek na cały miesiąc. Panowie pocztowcy
      z SOLIDARNIOŚCI apeluje o solidarność z słabymi i chorymi nie zabijacie ich.
    • Gość: wsw Firmy kurierskie IP: *.chello.pl 22.11.06, 12:25
      Poczta nie działa, więc pora wreszcie zwrócić się do konkurencji.
      Jakie firmy kurierskie są najlepsze Waszym zdaniem? :]
    • Gość: gość Re: Listonosze nie donoszą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.06, 13:04
      > Doplata za traktowanie przesylki jako PRIORYTETOWEJ, to 1 zl. Wiekszosc ludzi
      > (teoretycznie) wybiera drozsza opcje. Dla PP sa to kwoty liczone w MILIONACH.
      > Kto w takim razie zwroci oplaty za priorytet, ktory (o ile w ogole dojdzie)
      > dojdzie po conajmniej kilkunastu dniach ?

Nikt nie będzie zwracał żadnych pieniędzy. Niedawno miałem narastający problem z
      otrzymywaniem przesyłek więc złożyłem skargę do dyrekcji poczty. W odpowiedzi
      napisano, ze jak udowodnię że przesyłki "wyszły" i nie doszły, to zwrot dostanę.
      Priorytet niestety nie jest wysyłany za potwierdzeniem a oświadczenie nadawcy i
      odbiorcy nie wystarcza.
      Rozwiązanie proste a jakie skuteczne, brawo poczta, więcej takich pomysłów a
      stracicie wszystkich klientów.
      Proponuję nadając priorytet nagrywać operację kamerką i to samo czynić podczas
      wyjmowania korespondencji ze skrzynek. Najlepiej przy świadkach. A i dodatkowo
      pobrać od nich pisemne ośwaidczenie .....
      • Gość: warszawiak :) Re: Listonosze nie donoszą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.06, 13:40
        Walka z Pocztą Polską nie ma NJAMNIEJSZEGO sensu. Musimy się z nią jeszcze
        trochę pomęczyć. Chyba do 1 stycznia 2009 będzie monopolistą, jeśli chodzi o
        listy do 50 gram...
    • Gość: marcia Re: Listonosze nie donoszą IP: *.lucent.com 22.11.06, 13:40
      wystarczy zalozyc konto i nie trzeba chodzic na poczte po rente czy emeryture
    • nessie-jp Re: Listonosze nie donoszą 22.11.06, 15:16
      To w końcu strajkują listonosze, czy pracownicy sortowni??? Bo nie rozumiem,
      dlaczego przesyłki nie można odebrać na poczcie bo niby "jeszcze
      nieposortowana". Czy listonosze oprócz dostarczania zajmują się też sortowaniem
      przesyłek?!

Jeśli rachunki dostanę z opóźnieniem i polecą mi karne odsetki, to Poczta za to
      beknie...
    • Gość: Mniam mniam Re: Listonosze nie donoszą IP: *.acn.waw.pl 22.11.06, 15:32
      A ja dzisiaj byłam tak zdziwoona, że mi wszystko opadło. Czekałam na paczkę.
      Poszłam na pocztę i dowiedziałam się, że nie ma i nie dostarczają. Listy
      polecone można odebrać, jak się zapiszę np. na jutro. O zwykłych mogę zapomnieć,
      bo są w zapieczętowanych workach.

Minęło kilka godzin i dostałam swoją paczkę do domu. Co się okazało? Paczki
      dostarcza z poczty firma zewnętrzna, która nie strajkuje. I co Wy na to?
    • Gość: ala Listonosze nie donoszą IP: *.aster.pl 22.11.06, 16:21
      Co za imbecyle rządzą pocztą, jest to ich wina, a nie listonoszy. To oni
      powinni wziąć się za roznoszenie poczty i zobaczyliby jak to jest. Ale oni
      tylko potrafią brać i rządzić. Naprawdę są chorzy, bo zdrowy człowiek nie robił
      by z siebie pośmiewiska panie naczelnik.
      • Gość: ika Re: Listonosze nie donoszą IP: *.chello.pl 22.11.06, 16:45
        ok. mogę zrozumieć, ze strajkują bo mało zarabiają, że z duszą na ramieniu
        przynoszą ludziom pieniądze do domów, że torby mają za ciężkie, ale
        przetrzymywanie z powodu strajku czyjejś własności to juz chyba lekka przesada,
        dzisiaj wybrałam się na pocztę odebrać moje przesyłki ale u mnie wszystkie
        okoliczne poczty zamkniete, na drzwiach wywiesili kartki z akcją protestacyjną
        ok. mogę zrozumieć, ze okienka nieczynne, że nie przyjmują żadnych wpłat czy
        paczek do wysłania, że listonosz nic nie przyniesie do domu, ale jakim prawem
        przetrzymują czyjeś emerytury czy renty ???
        powinni zrobic dyżury i powydawać ludziom to co do nich przyszło, bo w ten
        sposób szkodzą tylko sobie, niezadowoleni klienci zamiast ich wspierać w
        strajku będą ich atakować, a zarząd i tak będzie zacierał ręce
    • anika1983 Re: Listonosze nie donoszą 22.11.06, 16:34
      poczta nie gwarantuje Ci przesyłki w określonym terminie, tylko, że np. 80%
      przesyłek dotrze w terminie następnego dnia, do bodajże 94% 3 dni po dacie
      nadania. zawsze maja te kilka procent rezerwy...
    • nauma Re: Listonosze nie donoszą 22.11.06, 17:45
      Poparłbym listonoszy, ale...
      Dopiero wtedy, jak się nauczą, że polecone zostawia się w skrzynce a reklam się
      nie ładuje (od kilku miesięcy o to walczę, kiedy to wypełniłem druczki) i niech
      bezczelnie nie kłamią, że nikogo nie było w domu, gdy żona siedzi z dzieckiem w
      godzinach przyłażenia listonosza!
    • Gość: ant proponuję wszystkim aby dorzucili z własnej IP: *.adsl.inetia.pl 22.11.06, 19:00
      kieszeni na płace dla listonoszy - np. 100 zł !
      i po kłopocie....
    • Gość: makiwa Listonosze nie donoszą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.06, 19:06
      Nie żałujcie tak tych listonoszy.Praca ciężka owszem,ale jakie obrywy...?
      Większość z tych "biednych" listonoszy roznoszących emerytury,renty itp. kasuje
      przy dobrym układzie co miesiąc do portfela do 3000 zł.(tak,tak 3tys.)a teraz
      tych emerytów co ich utrzymują ganiają po odbiór i olewają.To też jest chory
      ukłąd.
      • Gość: Mam zamiar... Re: Listonosze nie donoszą IP: *.chello.pl 22.11.06, 19:28
        Mam zamiar sprawdzic INPOST (www.inpost.pl). Wydaja sie jakas tam konkurencja.
        Sprawdzal ktos moze ?
        • potomar Re: Listonosze nie donoszą 23.11.06, 10:23
          Tak. Mają słabo rozwiniętą sieć, przynajmniej jeśli chodzi o obsługę klientów
          indywidualnych. W moim przypadku najbliższy taki punkt miałbym ok. 6 km od domu.
          Pozatym ich www działa kiepsko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka