Dodaj do ulubionych

Miasto skarbów - place

15.11.01, 10:39
Jaki jest Twój ulubiony plac w Warszawie? Który plac
uważasz za najładniejszy?
Obserwuj wątek
    • eela Re: Miasto skarbów - place 15.11.01, 11:11
      Jedynym placem ukończonym jest Plac Konstytucji, ale nie lubię go - za wielki i
      ten koszmarny parking. Gdyby tak zrobic tam fontannę - od razu by wyładniał. Za
      to lubie Plac Starynkiewicza, duzo zieleni
      • Gość: vinc Re: Miasto skarbów - place IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 15.11.01, 16:16
        eela napisał(a):

> Jedynym placem ukończonym jest Plac Konstytucji, ale nie lubię go - za wielki i
        >
        > ten koszmarny parking. Gdyby tak zrobic tam fontannę - od razu by wyładniał. Za
        >
        > to lubie Plac Starynkiewicza, duzo zieleni

ten parking to niedługo będzie przeszłośc, został rozpisany konkurs archit. na to
        co miałoby tam powstać i będzie tam zabudowa 5-8 m, w środku będą sklepy,
        restauracje itp. poza tym będą podziemne pasaże handlowe, dostać się do tego
        budynku będzie można chyba tymi pasażami, pomysł ciekawy, realizacja tego będzie
        całkiem niedługo, rozpoczęcie budowy tego chyba za rok

• sloggi Re: Miasto skarbów - place 15.11.01, 22:34
          Plac Wilsona, gdzie wielkomiejski gwar splata się ze śpiewem ptaków z
          pobliskiego parku, plac gdzie wieczorami czynne są sklepy, gdzie ludzie chodzą
          do kina, a kwiaciarki głośno zachwalają swój kwitnący towar.
          To iście miejski plac, z apteką, delikatesami i masą różnorodnych sklepów.
          To plac, gdzie rozpoczynają swój bieg na peryferie liczne linie autobusowe, a
          tramwaj linii 36 zaczyna zbiegać ku Marymontowi.
          I ten park, z witającą spacerowiczów dziewczyną, z dzbanem na ramieniu, z
          którego od dziesięcioleci ulewa się chłodny zdrój.
          Uwielbiam ten plac.
          • palker Re: Miasto skarbów - place 19.11.01, 01:38
            Pieknie to opisałeś sloggi :-)
        • eela Re: Miasto skarbów - place 16.11.01, 07:15
          Gość portalu: vinc napisał(a):

> eela napisał(a):
          >
          > > Jedynym placem ukończonym jest Plac Konstytucji, ale nie lubię go - za wie
          > lki i
          > >
          > > ten koszmarny parking. Gdyby tak zrobic tam fontannę - od razu by wyładnia
          > ł. Za
          > >
          > > to lubie Plac Starynkiewicza, duzo zieleni
          >
          > ten parking to niedługo będzie przeszłośc, został rozpisany konkurs archit. na
          > to
          > co miałoby tam powstać i będzie tam zabudowa 5-8 m, w środku będą sklepy,
          > restauracje itp. poza tym będą podziemne pasaże handlowe, dostać się do tego
          > budynku będzie można chyba tymi pasażami, pomysł ciekawy, realizacja tego będzi
          > e
          > całkiem niedługo, rozpoczęcie budowy tego chyba za rok
          >
          Ja nie chcę zabudowy. Wolę fontannę

• Gość: Indris Do eeli IP: *.ibspan.waw.pl 17.11.01, 16:29
            Piszesz: Ja nie chcę zabudowy. Wolę fontannę.
            A czy nie możnaby tego pogodzić ?
            • eela Re: Do eeli 19.11.01, 08:22
              Gość portalu: Indris napisał(a):

> Piszesz: Ja nie chcę zabudowy. Wolę fontannę.
              > A czy nie możnaby tego pogodzić ?

Oczywiście, ze można - zabudowa z fontanna po srodku. Nawet lepiej, zasłoni od
              samochodów. Pozdrawiam :-))
    • Gość: Piotr_M Re: Miasto skarbów - place IP: *.stacje.agora.pl 15.11.01, 16:08
      Moje ulubione place to place bardzo male, rzeklbym - kameralne. Czasem mowi sie
      na nie "placki". A szczegolna symaptia darze placki ziemniaczane przyprawione
      sola (oczywiscie gorace).
    • palker Re: Miasto skarbów - place 16.11.01, 01:39
      Moja droga z Mokotowa do Śródmieścia wiodła kiedyś przez dwa place: Unii
      Lubelskiej i Pl.Zbawiciela.
      Na Plac Unii Lubelskiej, oprócz imponujących kamienic, zwabiał mnie Klub
      Miedzynarodowej Książki i Prasy, mleczny Koktajl Bar a później Bar pod 2-ką.
      Idąc pieszo skręcałem stąd w Al.Szucha w kierunku Ujazdowa lub w w Bagatelę, w
      drodze do Łazienek. Jeśli wybierałem drogę wzdłuż Marszałkowskiej, to na pewno
      zdążałem na randkę w Świteziance.
      Drugi z placów, Plac Zbawiciela, mimo imponującego kościoła Zbawiciela, zawsze
      wydawał mi sie placem kameralnym. Kiedyś na środku stała śmieszna budka
      wajhowego, który pewnego roku wychodował obok swojego domeczku ogromną dynię,
      pokazywaną potem w Kronice Filmowej. Tu mieściła się (i mieści nadal) słynna
      Szkoła Metodystów a obok na Mokotowskiej, sklep filatelistyczny i cukiernia z
      ciastkami, których smak pamietam do dzisiaj. Ileż szlaków otwierało sie z tego
      placu: ku Politechnice, do Teatru Współczesnego, do Pl. Na Rozdrożu, do
      Pl.Konstytucji. Bywam tu teraz niezbyt często, ale zawsze z sentymentem.
      • Gość: Pawel Re: Miasto skarbów - place IP: *.56.136.52.Dial1.Chicago1.Level3.net 18.11.01, 20:33
        Dziekuje za piekny opis. To sa place mojego dziecinstwa. Z nich prowadzily
        szlaki do roznych swiatow: na Marszalkowska, na Pulawska, na Pola Mokotowskie,
        do teatrow Nowego, Rozmaitosci, Wspolczesnego, do Lazienek i w Aleje
        Ujazdowskie, do Politechniki, do Kina Moskwa, do Zielonej Budki na lody, na
        angielski do Metodystow. Wszystko to wydaje mi sie tak dalekie i nierealne.
        • palker Re: Miasto skarbów - place 19.11.01, 01:36
          Widzę, ze deptaliśmy po tych samych dróżkach :-)
          Jak tęsknisz za Mokotowem, wracaj jak najprędzej. Powita cię tort na Placu Unii
          Lubelskiej :-)
          Serdecznie pozdrawiam
          • Gość: Pawel Re: Miasto skarbów - place IP: *.208.65.41.Dial1.Chicago1.Level3.net 21.11.01, 07:56
            Szybko chyba nie wroce. Na szczescie mam w albumie kilka ladnych fotografii na
            pamiatke.
    • Gość: Waw Re: Miasto skarbów - plac teatralny IP: 212.166.140.* 16.11.01, 18:21
      mieszkam na Moliera (plac teatralny), i wlasnie ten plac jesli bylby
      rozbudowany jak przed wojna to on stalby sie jeden z ladniejszych placy w
      stolicy.
      • Gość: michal Re: Miasto skarbów - plac teatralny IP: *.zigzag.pl 16.11.01, 19:01
        Plac Trzech Krzyzy,gdyby jeszcze zadbali o skwerki i ogrodzili azurowymi
        barierkami tak jak przed wojna to byloby extra.
        Jesli(mam nadzieje,ze tak)odbuduja palace Saski i Bruehla to takze Plac
        Pilsudzkiego i Plac Teatralny beda moimi ulubionymi.
        • sloggi Re: Miasto skarbów - plac teatralny 17.11.01, 01:26
          chyba myślałeś o pałacu Bruhla i placu Piłsudskiego - pisownia na 3=
          • Gość: michal Re: Miasto skarbów - plac teatralny IP: *.zigzag.pl 17.11.01, 09:03
            Zwracam honor marszalkowi,poslizgnal mi sie palac na klawiaturze,natomiast byl
            Palac Bruehla,pisane przez U UMLAUT,poniewaz nie mam takiego w klawiaturze
            to pisze jak U+E
            A Umlaut to A+E
            U Umlaut to U+E itd.
            P.s.Zapomnialem jeszcze dodac Plac na Rozdrozu.Jak go przebuduja to na pewno
            bedzie niezwyklym miejsce.
    • Gość: vinc Re: Miasto skarbów - place IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 18.11.01, 00:15
      Trzech Krzyzy
    • Gość: vinc Re: Miasto skarbów - place IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 18.11.01, 15:05
      Teatralny jest super
    • Gość: mnk Re: Miasto skarbów - place IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 19.11.01, 09:10
      Oczywiscie Banque Platz!
    • Gość: adam81 Fontanna na (prawie) każdym placu IP: *.sggw.waw.pl 19.11.01, 12:41
      Nie ma nic bardziej miejskiego niż fontanny. Każdy mały plac (prawie) powinien mieć fontannę. Co Wy
      na to?

PS: A ja uwielbiam Rynek Nowego Miasta (to chyba też plac?).
    • kjack piekny (???) plac narutowicza 22.11.01, 22:27
      Szanowni Panstwo,
      nikt z Was nie wymienil Placu Narutowicza!
      a jest to jeden z nielicznych placow o SPOJNEJ zabudowie!
      Jest tam i kosciol, i park, sklepy i apteka...
      Ma powstancza przeszlosc...
      Latwo tam dojechac; niedaleko do teatru Ochota i kina O. ...
      To co jest z nim nie tak? Dlaczego nikt go nie lubi?
      Zapraszam do sekcji Ochota na forum warszawskim; jest tam rozpoczety watek na
      temat tego wlasnie placu - napiszcie, co sadzicie!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka