Dodaj do ulubionych

TELEWIZJA+INETRNET+TELEFON

08.12.06, 09:07
Sąsiedzi!
Właśnie kończy mi się umowa z Aster i dowiedziałem się,że chcą mi zaserwować
standardową stawkę za inetrnet + telefon + TV zamiast 120zł, ponad 160zł. Te
same usługi w UPC kosztują 110zł - kwestia podłączenia naszego osiedla pod
kabel UPC. Podobno mieszkańcy z ulicy Etiudy Rewolucyjnej są podłączeni do
UPC, więc pewnie i my możemy-kwestia chęci. Myślę, że najbardziej komfortową
sytuacją będzie, jeśli będziemy mieli obu dostawców na osiedlu (mam na myśli
Aster i UPS) i każdy sobie sam wybierze z kim chce podpisać umowę - takie
jest moje zdanie. Chyba że są jeszcze jacyś inni dostawcy tych trzech usług?
Co Wy na to???
Piszcie, bo jeśli ma się coś w tej sprawie zmienić, to musimy się
wypowiedzieć jako Wspólnota.
Pozdrawiam
Hubert
Obserwuj wątek
    • marcinkiewicz Re: TELEWIZJA+INETRNET+TELEFON 08.12.06, 09:43
      Nam też się kończy umowa z Aster.
      Można jeszcze mieć LiveBox z Telekomunikacji Polskiej, ale kosztuje więcej niż
      Aster.

Czy sąsiad sprawdzał, że UPC chciałoby podłączyć nasze osiedle? Wrazie co, też
      jesteśmy chętni.

• purmo Re: TELEWIZJA+INETRNET+TELEFON 08.12.06, 11:45
        Sprawdziłem, że do UPC podłączone są budynki na Etiudy, więc nie jest daleko.
        Wystosowałem pismo do naszej administracji, która ma się dowiedzieć na drodze
        oficjalnej o możliwości i ewentualne koszty takiego podłączenia. Liczę, że
        zdrowa konkurencja pozwoli nam na wybranie lepszych warunki. Najprawdopodobniej
        do takiego podłączenia będzie mogło dojść dopiero po uzyskaniu zgody większości
        mieszkańców. Mam jednak nadzieje, iż wszyscy popierają zdrową konkurencje,
        która powoduje oszczędność naszych pieniędzy.
        Pozdrawiam
        Hubert
        • dami73 Re: TELEWIZJA+INETRNET+TELEFON 08.12.06, 14:01
          Jestem ZA !!!
          dami 73
          • lbaranowski Re: TELEWIZJA+INETRNET+TELEFON 08.12.06, 16:34
            również popieram

Łukasz
    • adams123 Re: TELEWIZJA+INETRNET+TELEFON 08.12.06, 18:29
      u mnie też własnie umowa wygasła i stawki znacząco poszły w góre ;(
      • lbaranowski Re: TELEWIZJA+INETRNET+TELEFON 09.12.06, 23:46
        jaa sie przerzucam na multipakiet TP, nasz kochany monopolista nareszcie
        przedstawił dobrą ofertę

telewizja (cyfra+) neostrada (livebox 1mbps) telefonia cyfrowa

przez pierwsze 6 miesiecy kosztuje 117zł ( z pakietem canal+) a przez kolejne 18
        miesiecy trwania umowy 145zł

cena jest dobra bo cyfra daje 50% znizki na swoje usługi przez pol roku, tepsa
        też coś tam obniża, ogolnie oferta wydaje sie być bardzo konkretna, jedyna wada
        to 24 miesiace umowy, ceny bedą szły w dół a człowiek się zwiaze na długi okres
        czasu :/
    • jasieniczanin Re: TELEWIZJA+INETRNET+TELEFON 10.12.06, 13:27
      Zdecydowanie popieram inicjatywę!!!
      Umowa z Aster skończyła mi się miesiąc temu i rachunek poszedł w górę o ponad 30 zł.
      W ogóle, to zastanawiam się, czy nie moglibyśmy założyć własnej sieci
      osiedlowej. Infrastruktura jest przygotowana (okablowanie) dlaczego nie
      mielibyśmy z tego skorzystać. Dodatkowo, mając sieć internetową, można
      skorzystać z telefonii IP przez co można znacząco zaoszczędzić na abonamencie.

Poza tym zastanawiam się jeszcze, czy jest możliwe wykorzystanie kabla TV do
      innych poza Aster i UPC sieci telewizyjnych. Wiem, że takie rozwiązania są
      możliwe. Np. zamiast instalowania na balkonach anten satelitarnych do C+, N,
      Polsat cyfrowy można by ten sygnał puścić poprzez kabel, z którego teraz
      korzysta Aster. Rozwiążemy w ten sposób problem oszpecania elewacji budynku.
      • kamilz12 Re: TELEWIZJA+INETRNET+TELEFON 10.12.06, 14:00
        Prawda.Wystarczy małe pomieszczenie,naprawdę kącik . 2-3 anteny na dach i
        trochę w zasadzie bezobsługowego sprzetu .

Ale trzeba by podpisać jakąś mowę z c+,n,p2c na minikablówkę i solidarnie
        doliczyć każdemu do czynszu.Trudno powiedzieć ile by wyszła taka
        minikablówka ... w zależności jakie stawki byśmy wynegocjowali z operatorami
        tv.Bo zakładam sprzęt nie maiłby zaporowej ceny.
      • jasieniczanin Re: TELEWIZJA+INETRNET+TELEFON 10.12.06, 14:01
        Tak na początek...
        www.smip.pl/sieci_osiedlowe.html?lang=PL
        • enoch Re: TELEWIZJA+INETRNET+TELEFON 10.12.06, 20:30
          fajna oferta!
          ciekawe jaka jest minimalna liczba osob aby przedsiewziecie mialo sens (czyli
          bylo oplacalne finansowo). Szczerze mowiac najbardziej interesuje mnie
          instalacja wspolnej anteny satelitarnej (nie chcialbym wieszac za oknem
          wlasnej) dla cyfry+
          HD kusi coraz bardziej :)
          pozdrawiam
      • pkaras3 Re: TELEWIZJA+INETRNET+TELEFON 10.12.06, 23:52
        > Umowa z Aster skończyła mi się miesiąc temu i rachunek poszedł w górę o ponad
        30 zł.

Mozna zadzwonic do Asterki i zaproponowac powrot do wczesniejszej stawki, albo
        rezygnacje z uslug. Ja tak zrobilem i place o 6 PLN wiecej, nie o 30.

Pozdr,
        Piotr

• jo_ke Re: TELEWIZJA+INETRNET+TELEFON 11.12.06, 09:50
        My również zdecydowanie popieramy. Logicznie rzecz ujmując przy rozłożeniu
        kosztów na mieszkańców obydwu budynków powinno wyjść dużo taniej, mielibyśmy
        większy wpływ na zmianę opłat, być może również na niespodziewane odcinanie czy
        podmiany programów. Estetyka niezaprzeczalnie również by skorzystała ...
    • dami73 Re: TELEWIZJA+INETRNET+TELEFON 11.12.06, 11:19
      wiec co do Sieci komputerowej LAN lub systemu Internetowego wciagnietego w siec
      TV Kablowa to : mozliwosci sa dosc "proste" i latwe do wykonania.
      Tutaj moge ja sluzyc pomoca i dorada.
      Inicjatywe podjac musicie wszyscy a na Internet w obrebie blokow nie trzeba
      praktycznie zadnego pomieszczenia, wystarczy skrzynka 19' na 5U.
      Transfer uzalezniony od ilosci osob i checi wykupienia transferu.
      www.dami-net.pl/index.php
      mozliwosci od 1 Mbit po 155 Mbit (ATM), wszystko tylko kwestia ceny ( Polpak,
      TK-Telekom, etc.) Telefonia IP poprzez wlasnego AS-a i dwie pelne klasy C
      adresacji IP bez najmniejszego problemu i laski. Cena "grosze" plus rejestracja
      na publiczny numer Telefonu.
      Bawie sie tym prywatnie i zawodowo, wiec.....

Dami
      • marcinkiewicz Re: TELEWIZJA+INETRNET+TELEFON 11.12.06, 11:28
        ... więc, jak najszybciej spróbuj stworzyć jakąś ofertę dla naszego osiedla:)
        Myślę, że sporo osób byłoby chętnych.
        • mpbc Re: TELEWIZJA+INETRNET+TELEFON 11.12.06, 12:18
          Jestem jak najbardziej za
          • dami73 Re: TELEWIZJA+INETRNET+TELEFON 11.12.06, 13:49
            ze wzgledu ze "bylbym" strona to ja oferte moge "stworzyc" w oparciu o wasze
            wymagania : czy bedzie to 1 Mbit/sek czy 10 Mbit/sek do neta etc.
            mozemy o ile administrator zalozy taki watek tam sie "dogadywac" i dewagowac nt.
            mozliwosci i wspolnego dzialania.

Czy podlaczenie bezprzewodowe, czy podlaczenie kablowe, jaki koszt inwestycji w
            podziale na wszystkich czy tez indywidualnie.
            Oferty jako takiej nie bede tworzyl w tym rozumieniu, bo jak ma byc to wspolne,
            to nie bedziemy na tym zarabiac a jedynie ustalimy jak ma to dzialac i jakie sa
            wymagania.

przemyslenia w tym kierunku sa, pytanie jedynie co do "wykonania".

jak by co to przydalo by sie tez "spotkanie" i dyskusja otwarta w tej tematyce.

Dami
            • kamilz12 OFERTA 13.12.06, 11:53
              Dami
              Ja nie mam nic przeciwko Twojemu zarobkowi.Jesli masz wiedzę i to jest Twój
              zawód a dodatkowo poświęcisz swój czas to dla mnie jest to OK.Wcale nie
              oczekuję,że ktoś będzie robił coś za darmo albo jeszcze dokładał do tego.Jeśli
              będę mógł mieć TV i NET taniej a ktoś jeszcze zadba o to
              profesjonalnie ,zaangażuje się i zarobi na tym to wporządku.Ja też zarobię bo
              mam taniej niż na wolnym rynku.

Wydaje mi się,że powinniśmy wyjść od tego,że aby zminimalizowac koszty
              przystąpienie do projektu powinno być obligatoryjne.Jesli każdy podłączy TV i
              NET to obniżymy znacznie koszty.Szybkość NETu powinna być użytkowa (większść i
              tak ogląda www i obsługuje pocztę) a TV rozbudowana c+,HBO,Polsat Sport,Sport
              Klub,MTV.
              • purmo Re: OFERTA 14.12.06, 13:43
                Ja też jestem za-w końcu w tym celu rozpocząłem ten wątek. Chciałbym tylko żeby
                z tej dyskusji cos konkretnego wynikła. Żeby mogło się tak stać musi powstać
                oferta (może być w kilku wariantach, w zależności od szybkości netu, ilości
                kanałów TV, czy opłat telefonicznych) i należy ja przekazać do administratora
                budynku: administro@gazeta.pl z prośbą o zwołanie zebrania w tej sprawie. Jeśli
                tylko oferta zintegrowana będzie kosztować poniżej 100zł, myślę że oferta
                zostanie przyjęta. Było by dobrze, gdyby poszczególni mieszkańcy mogli samu
                zdecydować z jakiej części oferty chcą skorzystać. Myślę że przy niskich
                kosztach, można uchwalić uchwałę podłączenia wszystkich lokali do netu.
                Powtarzam raz jeszcze-bez konkretnej oferty nie ruszymy z miejsca!
                Pozdrawiam
                Hubert
      • jasieniczanin Re: TELEWIZJA+INETRNET+TELEFON 23.12.06, 13:57
        Niestety ostatnio dyskusja w tym temacie ucichła. Szkoda.
        Kolejny argument za porzuceniem tradycyjnego telefonu: www.ipfon.pl/.
        Żeby zadzwonić nie trzeba włączać komputera jak przy Skypie. Do tego tradycyjny
        numer telefoniczny. Brakuje jeszcze tylko tego taniego internetu...

• dami73 Re: TELEWIZJA+INETRNET+TELEFON 23.12.06, 21:45
          OBIECUJE, PO SWIETACH ZAJME SIE TYM TEMATEM , Prosze administratorow tego Forum
          o kontakt. Drobne dogranie musimy zrobic.

GG 1038914

WESOLYCH SWIAT !!!!
    • thorrel Re: TELEWIZJA+INETRNET+TELEFON 24.12.06, 07:35
      Witam wszystkich,

Podziwiam nieprzeciętny optymizm ("hura, mamy infrastrukturę, zróbmy sieć")
      niemniej wprowadzę trochę realizmu:

NIE MAMY KOMPLETNIE ŻADNEJ INFRASTRUKTURY, jako że kabelki, które kończą się w
      naszych mieszkaniach, z drugiej strony kończą się w ścianie z bezpiecznikami na
      każdym piętrze. Nie ma okablowania pionowego (tzn niby jest JEDEN kabelek UTP
      biegnący z góry na dół ale jeden to nadaje się na "radiowęzeł" ... i nie mówię
      tu o WiFi ....)

Jeżeli sieć miała by być tania (czytaj "bezobsługowa") to kabelki z wszystkich
      mieszkań w bloku musiały by się zbiegać w jednym miejscu w piwnicy lub w
      okolicach dachu tak aby awarii nie trzeba było szukać w 72 miejscach (6 klatek
      razy 12 pięter) i aby możliwa była elastyczna rozbudowa sieci (dokładanie
      switchy) wraz ze wzrostem liczby użytkowników. Rozwiązanie polegające na tym, że
      przewody zbiegają się w każdej klatce też było by dopuszczalne ale podnosi
      koszty bo zamiast robić jedną zabezpieczoną szafę trzeba robić 6 ...

Ale jeszcze raz podkreślę ... teraz kabelki zbiegają się na każdym piętrze
      osobno, więc trzeba by dorabiać każdy z nich aż do punktu zbiorczego na dole (a
      "sztukowanie kabli" jest złym pomysłem) więc można uznać że nie ma ich wcale.
      Instalacja osobnego switcha na każdym piętrze w celu wykorzystania tych kawałków
      od miejsca na gniazdko w ścianie w mieszkaniu do liczników prądu też odpada
      (koszty, zabezpieczenie, prąd, obsługa w przypadku problemów).

Dodam że ten niby-kabel-internetowy w bardzo spektakularny sposób wije się
      pomiędzy kablami wysokiego napięcia, więc pole elektromagnetyczne będzie
      znacząco wpływało na parametry takiej "sieci".

Dodam także że pionowe przewierty w które potencjalnie można by wcisnąć
      okablowanie pionowe są dostępne w taki sposób że aby przepuścić przez nie kable
      pionowe (36 sztuk = 12 pięter razy 3 mieszkania na piętrze) to trzeba by
      demontować ścianki gipsowe wokół liczników. Podobnie zresztą w sytuacji gdyby
      któryś z tych kabelków poprowadzonych do mieszkań przez developera okazał się
      wadliwy (a patrząc jak są pozałamywane fragmenty kabla w mieszkaniu nie mam co
      do tego wątpliwości).

Aaa i część z tych przewiertów jest zatkana betonem, zresztą jako że jedno
      zdjęcie mówi więcej niż 1000 słów to zapraszam: 42.pl/u/oyE

osoby czujące temat zapraszam oczywiście do polemiki :)

pozdrawiam

AS
      • dami73 Re: TELEWIZJA+INETRNET+TELEFON 24.12.06, 09:51
        polemika ;)
        Alternatywa nr.1) intelowskie stacje bazowe na co 3 pietrze, kazda "cela"
        podlaczona na kablu 1Gbit/sek. filtrowanie i klucz WAP, czestotliwosc 5,4 GHz.
        plynne przemieszczanie sie (tzw. Roaming) na ostatnim pietrze spiecie
        wszystkiego w G-Net i zaciagniecie do Servera + Routera.
        Alternatywa nr.2) Strukturalny kabel biegnacy w na dachu/strychu do kazdej
        klatki na bazie Gbit/sek a w pionie jeden ciagnacy sie w dol ( ryzyko, wywali
        gdzies na pietrze cos wszyscy w tym pionie piszcza)/ chyba ze...
        Alternatywa nr.3) kontynuacja 2 tylko zakonczenie w mieszkaniu WiFi. wtenczas
        nie ma co wywalac w sieci tylko jak juz to u uzyszkodnika. (3 mieszkania na
        pietrze / 3 nad glowa / 3 pod nogami (13 kanalow, 9 uzywanych) nie ma przeciec,
        transfer 54 Mbit/sek w obrebie mieszkania klucz WAP na kazde mieszkanie i
        dziala. Minus : permanentne sianie czestotliwoscia WIFI ( badania nie
        zaprzeczyly i nie potwierdzily szkodliwosci = elektrosmog)
        Alternatywa nr.4) patrz 2 tylko ze pionie lecimy w dol nie 36 kablami(do kazdego
        mieszkania jeden) a 4 (tez Gbit/sek) tam switch i na co 3 pietrze dystrybucja
        na kazde mieszkanie (najbardziej realne rozwiazanie) Zakanczamy przy drzwiach
        puszka, kto chce i jak chce sobie dalej rozprowadzic jego wola i decyzja.
        Najtansza wersja powiazana z najwiekszymi dzialaniami przepychania kabla z
        mieszkania do miejsca dystrybucji :/. (trwa najdluzej).... zuzycie przewodow na
        poziomie 7 - 8 km wlacznie na 1 blok.

To byla by siec..... / wymogi prawne : zawiazujemy stowarzyszenie zglaszamy do
        URTiP po 30 dniach otrzymujemy decyzje nastepnie postanownienie i mozemy
        dzialac, mozna ominac stowarzyszenie i jako grupa zglosic, lub jako wspolnota.
        trzeba ale wyznaczyc osobe/osoby odpowiedzialne (Administrator , stoje do
        dyspozycji) wykonanie sieci / kwestia podliczenia kosztow i ilosci dni
        grzebania, przyjmuje w zaleznosci od zlozenia zagadnienia 2 dni na 1 klatke i 4
        dni na strych.
        Pozostaje jedynie kwestia rozliczenia miesiecznych kosztow na glowe btw na pc
        lub na transfer danych, what ever.

W ten sposob mieli bysmy siec komputerowa LAN, VoIP-Telefonia, mozliwe tez Video
        on Demand etc. co do reszty... "keine Grenzen" :)

Dami
        • gberezowski Re: TELEWIZJA+INETRNET+TELEFON 30.12.06, 18:28
          polemika:

mozna sie skrzyknac z sasiadami zza sciany, zrzucic na jedna neostrade + router
          bezprzewodowy i w ten sposob tanim kosztem otrzymujemy WLAN :)

im wieksza grupa tym mniejsza nadzieja, ze cos sie da zrobic. biorac pod uwage
          liczbe "rzeczywistych mieszkancow" (czyli wlascicieli lokalu zamieszkujacych w
          nim) na tym osiedlu nie widze mozliwosci wspolnego zmontowania sieci. male grupy
          wydaja mi sie bardziej realne. taki namacalny przejaw atmoizacji spoleczenstwa ;)
          • enoch Re: TELEWIZJA+INETRNET+TELEFON 31.12.06, 13:01
            tylko ze to chyba niezgodne z regulaminem umowy z TP SA :) czyli wbrew prawu
            poniekad
            • purmo Re: TELEWIZJA+INETRNET+TELEFON 02.01.07, 08:43
              A może by tak chociaż antena zbiorcza na dachu? Uważam, że to trochę skandal,
              że bloku nie wyposażono. Co sąsiedzi na to?
      • jasieniczanin Re: TELEWIZJA+INETRNET+TELEFON 05.01.07, 12:34
        Swoją drogą, nie wiem jak inni, ja czuję się trochę oszukany przez naszego
        developera, który reklamując swoją inwestycję zapewniał o tym, że będzie
        przygotowana infrastruktura pod Internet.
        Jak się okazuje, została ona zrobiona bez przemyślenia, żeby nie powiedzieć
        spartaczona.
        Rozwiązanie oparte na WLAN, szczerze mówiąc mi nie odpowiada, bo raz jego
        wydajność jest chyba nie najlepsza, a po drugie świadomość permanentnego
        wystawiania się na działanie pola el-magn. sprawiałaby mi dyskomfort.
        Zastanawiam się w tej sytuacji, czy możemy pociągnąć naszego developera do
        odpowiedzialności za to, że infrastruktura przez niego przygotowana nie nadaje
        się do użytku.
        Poprawę infrastruktury możnaby dopisać do protokołu odbioru budynku jako jedno z
        wymagań, bez którego ten odbiór nie będzie możliwy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka