onomatopeja4 01.01.07, 22:15 mieszkam na targowku od 80go roku.pamiętam jako dziecko stare szyny wystajace spod asfaltu. czy ktoś pamięta te trasę tramwajową? gdzie mozna znależć w internecie jakieś zdjęcia tej trasy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: sęk w tym Re: tramwaj na ulicy wincentego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.07, 00:08 www.trasbus.com - jest tam zawarta cała historia warszawskiej komunikacji miejskiej,a na www.wawkom.waw.pl jest forum komunikacji miejskiej gdzie możesz posyskutować na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: tramwaj na ulicy wincentego 02.01.07, 11:56 Pewnie, że pamiętam. Jeździłam 2-ką z Mokotowa na cmentarz, wtedy miała pętlę na św. Wincentego. Jak wyrzucano tramwaje ze św. Wincentego, to uruchomiono autobus 169. Miał chyba wtedy pętlę też przy cmentarzu, przedłużono go później, jak budowano osiedle Bródno. Odpowiedz Link Zgłoś
tom_aszek Re: tramwaj na ulicy wincentego 03.01.07, 14:16 horpyna4 napisała: > Jak wyrzucano tramwaje ze św. Wincentego, to uruchomiono autobus > 169. Miał chyba wtedy pętlę też przy cmentarzu, przedłużono go później, jak > budowano osiedle Bródno. Ale do pętli kursowało szczytowe 369. A potem pętlę zabudowali straganami z kwiatkami i zniczami i teraz nie ma juz po niej śladu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: golf1980 Re: tramwaj na ulicy wincentego IP: *.chello.pl 05.01.07, 19:52 Ja też pamiętam, że zanim zbudowano rondo Żaba to spod asfaltu wystawały tory w kierunku Wincentego. Mój tata jak był mały to często tamtędy podróżował ze swoją babcią, która mieszkała na Wincentego. Szkoda, że w latach 60-tych i 70-tych zapanowała moda na likwidację wielu tras tramwajowych, które dziś są bardzo potrzebne-np. tramwaje do Wilanowa, które kiedyś mają powstac na nowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zedd 2-ka IP: *.chello.pl 06.01.07, 00:35 Św Wincentego jeździła w latach 50-tych linia 2 (trasa: ŚW. WINCENTEGO – Św. Wincentego – 11 Listopada – Targowa – al. Zieleniecka – al. i most Poniatowskiego – al. Jerozolimskie – Nowy Świat – PL. TRZECH KRZYŻY) Odpowiedz Link Zgłoś
sibeliuss Re: 2-ka 06.01.07, 17:49 Ostatnie linie to 2 i 34. Trakcję zdjęto w 1969 roku. 169 zmieniło wówczas trasę :) Odpowiedz Link Zgłoś