tom_aszek 17.01.07, 08:39 Ten znak zapytania to na wszelki wypadek, bo dla jednych to wyzwolenie a dla innych to wejście nowego okupanta. Tak czy inaczej - przypominam, tak dla porządku... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Feliks Dzierżyński Re: 17 stycznia - rocznica wyzwolenia Warszawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.07, 09:45 Wielkie święto, dla całej ludnośći warszawy. Szkoda że msieli przecierpieć te hańebne powstanie. Bo prawziwa polska urodziła się 22 lipca 1944 r Odpowiedz Link Zgłoś
p.smerf Re: 17 stycznia 17.01.07, 17:02 Serdeczne życzenia. Bez względu na to które. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaska Re: 17 stycznia ...duuuuuzo zdrowka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.07, 08:46 zycze:))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
tom_aszek Re: 17 stycznia 18.01.07, 08:51 p.smerf napisał: > Serdeczne życzenia. Bez względu na to które. :) Jak to które? Osiemnaste! Panie obchodzą wyłącznie osiemnaste urodziny! :) Wszystkiego najlepszego Warszawianko : Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K0pytko Wyzwolenie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.07, 15:56 Raczej wejście obcego wojska do opustoszałych zgliszczy pokonanego miasta, w którym nikogo nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
p.smerf Re: Wyzwolenie? 17.01.07, 17:05 Hmm. To ciekawe. Jeszcze ze dwadzieścia lat temu stały po stronie praskiej stare, przedwojenne latarnie. Wszystkie postrzelane przez kule w żadnej nie było mniej dziur niż 10. Ciekawe, kto to tak podziurawił i po co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K0pytko Re: Wyzwolenie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.07, 18:42 I co - 17 stycznia 1945 je podziurawili? Odpowiedz Link Zgłoś
jawix Re: Wyzwolenie? 17.01.07, 21:28 Trzeba sobie jasno powiedziec-tak jak u podstaw wywolania powstania lezaly czynniki polityczne tak samo polityczna kwestia byl brak pomocy dla niego- przynajmniej na poczatku bo jakos 14 wrzesnia radzieckie samoloty wlaczyly sie do zrzutow...jestem pelen szacunku dla bohaterskich zolnierzy AK AL i innych formacji walczacych w Powstaniu-takze dla zolnierzy WP ktorzy polegi niosac pomoc Stolicy...nie ukrywam ze takze dla zolnierzy Armii Czerwonej ktorzy gineli "za nasza i wasza wolnosc" - szeregwy zolnierz nie przychodzil tu jako okupant-z tego powinnismy sobie zdac sprawe...i tyle...zdecydowanie bylo to dla umeczonego miasta wyzwolenie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kixx Re: Wyzwolenie? IP: *.acn.waw.pl 17.01.07, 21:34 semantyka czy pierwszym krokiem wyzwoliciela sa arsztowania i wywozka ,czesto bez sadow ludzi walczacych z poprzednim okupantem? Odpowiedz Link Zgłoś
ritzy Oczywistym jest 17.01.07, 22:38 ze gdyby ruskie do Warszawy nie weszly 17 stycznia, to wciaz by tu siedzieli Niemcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kixx Re: Oczywistym jest IP: *.acn.waw.pl 17.01.07, 22:47 gdybys troche zainteresowal sie alternatywnymi do socjalistycznych zrodlami historycznymi,to bys wiedzial,ze w momencie wkroczenia POLSKICH wojsk do Warszawy w miescie praktycznie juz nie bylo Niemcow. Jesli wiec juz mamy isc ta droga ,to w Warszawie nikt by nie siedzial Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Julia Brystrygier [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.07, 22:52 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kixx Re: Oczywistym jest IP: *.acn.waw.pl 18.01.07, 07:49 cale szczescie,ze jestes w takim miejscu ,na ktore zaslugujesz Julio tzn na smietniku historii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: albert b Re: Oczywistym jest IP: *.aster.pl 18.01.07, 08:09 Mam dla ciebie zagadkę: dlaczego rano 17 stycznia 1945 roku w mieście praktycznie już nie było Niemców? Dla ułatwienia dodam, że odpowiedź "poszli sobie, bo znudziło im się siedzieć w Warszawie" byłaby błędna. Odpowiedz Link Zgłoś
prof.penduszko Re: Oczywistym jest 18.01.07, 10:55 że wypędzono naszych sojuszników z NATO. Ohyda !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: 17 stycznia - rocznica wyzwolenia (?) Warszaw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.07, 14:11 Jak byśmy na to nie patrzyli TO BYŁO WYZWOLENIE od okupacji hitlerowskiej. I to w tym dniu było największe święto dla wszystkich Polaków i tych z prawa i tych z lewa. I przez 50 lat dla ogromnej większości Warszawiaków to była bardzo ważna rocznica. I NIKT wtedy nie mówił o ponownej okupacji. Ci Warszawiacy którzy przeżyli i powrócili do swojego Miasta, nigdy nie myśleli o ponownej okupacji. To że rządzący nią nie zawsze byli po naszej myśli, to już zupełnie inna bajka. Ale też trzeba pamiętać, że byli to często rdzenni Warszawiacy, a napewno Polacy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lemur Wyzwolili cmentarz, a mogli wyzwolić miasto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.07, 14:23 Tyle na ten temat tego "wyzwolenia". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gwałciciel Lemura Re: Wyzwolili cmentarz, a mogli wyzwolić miasto IP: *.net-serwis.pl 18.01.07, 20:24 Nie mogli. Bo część dowódców Powstania tego nie chciała, durniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kixx Re: Wyzwolili cmentarz, a mogli wyzwolić miasto IP: *.acn.waw.pl 18.01.07, 20:53 skad tacy idioci sie biora??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vortex Re: Wyzwolili cmentarz, a mogli wyzwolić miasto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.07, 21:31 pewno czytali Kamienie na szaniec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaess przyjezdni... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.07, 04:54 skad tacy idioci sie biora???.... Odpowiedz Link Zgłoś
adep1 Re: 17 stycznia - rocznica wyzwolenia (?) Warszaw 20.01.07, 20:12 Marcin, podziękowania za te słowa. Jestem rdzenną warszawianką, mój ojciec walczył w Powstaniu Warszawskim - cała moja rodzina uważa 17 stycznia za dzień wyzwolenia, który pozwolił im wrócić do domu (po wywózce po upadku powstania). Nikt wtedy nie dzielił włosa na czworo, każdy się cieszył, że mu bomby na głowę nie lecą (rodzina mojej mamy spędziła prawie całe Powstanie w piwnicach kolejnych kamienic Śródmieścia), że nie ma łapanek na ulicach, że można się zabrać za odbudowę Miasta i własnego życia. To haniebne, że odbiera się Miastu i warszawiakom to święto - bo jest podobno "politycznie niesłuszne". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abi Re: 17 stycznia - rocznica wyzwolenia (?) Warszaw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.07, 22:40 W lutym 1945 r. moja matka jakąś "okazją" dotarła do Warszawy. Na Nowym Mieście odgrzebała spod śniegu resztki mojego Ojca, zabitego 31 sierpnia 1944, żołnierza AK. Złożyła te resztki do dwóch szuflad, wyciągniętych z gruzów jakiegoś domu (Rynek nr 4) i zakopała je w ogrodzie sióstr Sakramentek. Ziemia była jeszcze zmarznięta, rozbijała ją jakąś łopatą, zajęło jej to cały dzień. Miasto było wolne, nikt do niej nie strzelał. Pomodliła się na gruzach kościoła św. Kazimierza pod którym spoczywa do dziś 1000 ofiar hitlerowskiego bombardowania. Kiedy wróciła, powiedziała do mnie - pochowałam Ojca. Warszawa jest wolna! Potem płakała całą noc. Tym, którzy tamte straszne czasy wykorzystują dziś dla swoich małych celów politycznych chcę powiedzieć - wątpię, czy macie prawo, moralne prawo, nazywać się Polakami. Odpowiedz Link Zgłoś
ritzy Tez 17-go, ale wrzesnia 20.01.07, 23:37 w 1939 roku, to ruskie zaczely wyzwalac duzo wiecej naszych miast. Tez troche osob wtedy pochowano. I czasy straszne byly. Rodziny tych zabitych przez Sowietow, wtedy i pozniej, po 1945, czy maja prawo, moralne prawo nazywac sie Polakami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kruder76 Re: 17 stycznia - rocznica wyzwolenia (?) Warszaw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.07, 19:04 Gość portalu: abi napisał(a): > W lutym 1945 r. moja matka jakąś "okazją" dotarła do Warszawy. Na Nowym Mieście > > odgrzebała spod śniegu resztki mojego Ojca, zabitego 31 sierpnia 1944, > żołnierza AK. Złożyła te resztki do dwóch szuflad, wyciągniętych z gruzów > jakiegoś domu (Rynek nr 4) i zakopała je w ogrodzie sióstr Sakramentek. > Ziemia była jeszcze zmarznięta, rozbijała ją jakąś łopatą, zajęło jej to cały > dzień. > Miasto było wolne, nikt do niej nie strzelał. Pomodliła się na gruzach kościoła > > św. Kazimierza pod którym spoczywa do dziś 1000 ofiar hitlerowskiego > bombardowania. Kiedy wróciła, powiedziała do mnie - pochowałam Ojca. Warszawa > jest wolna! Potem płakała całą noc. > Tym, którzy tamte straszne czasy wykorzystują dziś dla swoich małych celów > politycznych chcę powiedzieć - wątpię, czy macie prawo, moralne prawo, nazywać > się Polakami. Nie masz żadnego prawa decydować o tym, kto jest Polakiem, a kto nie. Adminie odklej już ten żałosny wątek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abi Re: 17 stycznia - rocznica wyzwolenia (?) Warszaw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.07, 00:07 Ja o niczym nie decyduję. Ja zgłosiłem wątpliwość. A ciebie coś ugryzło. Sumienie? To dobrze, to znaczy, że coś w tobie zostało. Moze poczucie przyzwoitości? Odpowiedz Link Zgłoś