Dodaj do ulubionych

Kontrola wentylacji

18.01.07, 16:12
Zgodnie z ogłoszeniem wiszącym na klatkach, w przyszłym tygodniu odbędzie się
druga tura kontroli wentylacji (dotyczy tych którzy nie udostępnili mieszkań 9
stycznia).

Jako że ogłoszenie pisali kominiarze, to przetłumaczę je na polski:

1. "Prosimy o zabezpieczenie kratek wentylacyjnych" oznacza "umożliwienie
dostępu do pomieszczeń z anemostatatmi". Niech nikt nie próbuje zakręcać
anemostatów (grzybków na wylocie wentylacji) bo one są ustawione na określoną
przepustowość, tak aby ciąg we wszystkich lokalach był w miarę równy.

2. "Wspólnota nie ponosi odpowiedzialności za nieudostępnione lokale" oznacza
iż osoby które nie udostępnią lokali do przeglądu będą musiały na własny koszt
wzywać kominiarzy jeszcze raz.

W przypadku nieudostępnienia lokali co do których istnieje uzasadnione
podejrzenie że zakłócają pracę wentylacji (pozdrawiam sąsiadów z 81) a nie
wpuszczą kontrolerów, zostanie złożony wniosek o kontrolę przez Inspekcję
Budowlaną, a ta w razie nieprawidłowości nie cacka się tylko wstawia konkretne
mandaty.
Obserwuj wątek
    • marcinkiewicz Re: Kontrola wentylacji 18.01.07, 17:21
      > Niech nikt nie próbuje zakręcać
      > anemostatów (grzybków na wylocie wentylacji) bo one są ustawione na określoną
      > przepustowość, tak aby ciąg we wszystkich lokalach był w miarę równy.

Jak to? U mnie nikt nie ustawiał anemostatów. Sam sobie kupiłem i zamontowałem.
      I odkręcam raz mocniej raz słabiej. W takim razie jak mam ustawić, żeby było
      dobrze? Czy będe miał podaną głębokośc szpary?...
      • thorrel Re: Kontrola wentylacji 18.01.07, 17:38
        ???????????????????????????

POWAŻNIE ???????

Anemostat jest integralną częścią instalacji wentylacyjnej ... jak to możliwe że
        developer oddał mieszkanie bez jego zamontowania ?????????

Czy ktoś jeszcze może potwierdzić iż developer nie zamontował u niego
        anemostatów (grzybki na wylotach kanałów wentylacyjncych), bo jeśli to jest
        problem szerszy to znaczy że instalacja po wykonaniu nie była przebadana, a to
        tłumaczy jej złe działanie.
        • tomas126 Re: Kontrola wentylacji 18.01.07, 19:43
          Kierownik budowy kiedys mi mowil, ze w smietnikach znajdowal te urzadzenia bo
          nieswiadomi ich roli "fachowcy" je usuwali przy wykanczaniu mieszkania.
        • marcinkiewicz Re: Kontrola wentylacji 19.01.07, 11:22
          Odebrałem mieszkanie bez ścian i instalacji, więc i grzybka nie było.

A pan kominiarz sprawdzający wentylacje nawet tego wiatraka pomiarowego nie
          przyłożył, żeby sprawdzić jak ciągnie.
          • thorrel Re: Kontrola wentylacji 19.01.07, 12:47
            to co kominiarz w takim razie sprawdzał ???

bo wiem od niego że planów budynku nie mają (co stawia pod znakiem zapytania
            całą "kontrolę") ... więc nie sprawdzają czy ktoś kibla do pionu kuchennego nie
            podłączył i bakterii kałowych nie wtłacza sąsiadom do kuchnii ...

• rdebiec Re: Kontrola wentylacji 19.01.07, 12:57
              Wygląda to na typowo "polską kontrolę" dla pieczątki :-(
              To po grzyba ponosimy koszty takiej fikcji?
              Może to jest podstawa do zażądania ponownej kontroli gratis?
            • marcinkiewicz Re: Kontrola wentylacji 19.01.07, 14:06
              > to co kominiarz w takim razie sprawdzał ???

Przyszedł, popatrzył, sprawdził, czy nie podłączyłem się do okapu i czy nie mam
              jakiś innych dodatkowych wentylatorów zamontowanych i powiedział, żeby
              podpisać. Na tym wizyta się zakończyła. Może urządzenie pomiarowe nie było mu
              potrzebne, bo słyszał, że gwiżdże z wentylacji:)
              • thorrel Re: Kontrola wentylacji 19.01.07, 15:10
                A to dobrze że chociaż to sprawdzają jak trzeba.

Co do poważnej kontroli, to z tego co wyczytałem na vortalu kominiarzy, to po
                wybudowaniu budynku niezbędna jest dokładna kontrola wentylacji dopuszczająca do
                użytkowania. Oczywiście te dokumenty powinny być u zarządcy do wglądu. Jak do
                nich dotrę to oczywiście podam tu DATĘ przeglądu, a biorąc pod uwagę że część
                osób mieszka od grudnia 2005, to będzie można jasno ustalić czy ten przegląd
                faktycznie się odbył i czy to był wspomniany "polski przegląd", a jeśli tak to
                podejmiemy stosowne kroki.

Coraz bardziej chodzi mi po głowie czy nie było by dobrze zgłosić na zebraniu
                wspólnoty jednorazowego zatrudnienia "audytora" - licencjonowanego zarządcy
                który sprawdzi czy wszelkie formalności związane z odbiorami budynku odbyły się
                prawidłowo i czy obecny zarządca faktycznie przejął od developera wszelką
                dokumentację oraz czy prawidłowo wywiązuje się ze swojej roli. Nie znam cen
                rynkowych ale myślę że w 5-6 tys to by się zmieściło co daje 25 zł od mieszkania
                (i mamy pewność że pewnego dnia nie obudzimy się z ręką w nocniku).
                • marcinkiewicz Re: Kontrola wentylacji 19.01.07, 15:52
                  > będzie można jasno ustalić czy ten przegląd
                  > faktycznie się odbył i czy to był wspomniany "polski przegląd",

Żadnego przeglądu nie było.

> czy wszelkie formalności związane z odbiorami budynku odbyły się
                  > prawidłowo

A czy końcowy odbiór już się odbył?

A czy odbiór już się odbył??
                • michmys Re: Kontrola wentylacji 21.01.07, 20:06
                  thorrel napisał:

> Coraz bardziej chodzi mi po głowie czy nie było by dobrze zgłosić na zebraniu
                  > wspólnoty jednorazowego zatrudnienia "audytora" - licencjonowanego zarządcy
                  > który sprawdzi czy wszelkie formalności związane z odbiorami budynku odbyły
                  się
                  > prawidłowo i czy obecny zarządca faktycznie przejął od developera wszelką
                  > dokumentację oraz czy prawidłowo wywiązuje się ze swojej roli. Nie znam cen
                  > rynkowych ale myślę że w 5-6 tys to by się zmieściło co daje 25 zł od
                  mieszkani
                  > a
                  > (i mamy pewność że pewnego dnia nie obudzimy się z ręką w nocniku).

Moim zdaniem wystarczy przejąć administrowanie zatrudniając nową firmę zamiast
                  powiązaną z Arche i po prostu w ramach umowy zleciś im sprawdzenie czy
                  dokumentacja jest kompletna oraz czy wykonano wszystkie niezbedne przeglądy i
                  odbiory. W przypadku nieprawidłowości, developer powininien na swój koszt
                  uzupełnić dokumentację.
                  • jasieniczanin Re: Kontrola wentylacji 23.01.07, 16:12
                    W sprawie zmiany administratora osiedla i powinniśmy podjąć decyzję do końca
                    roku. O ile sobie dobrze przypominam, była jakaś wzmianka na ten temat w akcie
                    notarialnym. Wszystko zależy od tego, z jakim zaangażowaniem będzie walczym o
                    sprawy naszego osiedla...
                    Póki co, wiele do życzenia pozostawia kwestia komunikacji z administratorem. Mam
                    nadzieję, że nowa lista dyskusyjna to zmieni...
          • akashha Re: Kontrola wentylacji 19.01.07, 17:39
            Jak bodajże w grudniu była kontrola w budynku A, to przykładał wiatrak.
            Dziwne, że u Was nie

Ps. Swoją drogą, serdecznie pozdrawiam sprzątającego korytarz sąsiada :)
            (widziałam i słyszałam odkurzacz - po choince :D, byłam akurat u Waszych
            sąsiadów :))
            • adams123 Re: Kontrola wentylacji 19.01.07, 21:49
              u mnie też podczas wizyty (kilka dni temu) przykładał wiatrak, mówił, żeby
              przyzwyczaić się do tego szumu i kazał się podpisac :)
              u mnie wszystko w porządku, ale mówił, że znalazł kilka "dzwinych przypadków"
              gdzie okap był podłączony :( do wentylacji ....
            • marcinkiewicz Re: Kontrola wentylacji 22.01.07, 09:54
              > Ps. Swoją drogą, serdecznie pozdrawiam sprzątającego korytarz sąsiada :)
              > (widziałam i słyszałam odkurzacz - po choince :D, byłam akurat u Waszych
              > sąsiadów :))

Nie zauważyłem wcześniej, że to do mnie było:) I dziękuję za pozdrowienia. Z
              choinki sporo poleciało, więc odkurzyłem windę i korytarz.
              Proszę tez pozdrowić naszych ulubionych sąsiadów:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka