Dodaj do ulubionych

Propozycja konkretnych działań z ORCO i PRO

09.02.07, 17:04
Ponieważ nic nie skutkuje, a firma ORCO ma nas w głębokim poważaniu i
narzuciła nam jakąś firmę PRO do zarządzania osiedlem, która nas okrada (bo
dzięki ORCO może to robić). Firmę tę w dodatku fakturuje ORCO po to żeby ta
nas refakturowała (pozwala to ukryć marże na rzeczywistych kosztach i
dodatkowo zarobić pod stołem) - proponuję następujące rozwiązanie.
Zainteresujmy sprawą media np. w kontekście firmy zagranicznej zamierzającej
wejść na GPW i tu pozyskać kapitał.
Firmy, która powinna być absolutnie transparentna, a zamiaste tego tnie
swoich Klientów na wszystkim jak może i w swoim działaniu nie kieruje się
żadnymi zasadami etycznymi. W dodatku ma całkiem niejasne powiązania z
rzekomo niezależnym zarządcą osiedla - (firmą z nikąd) "PRO".
Można dodać, że niewywiązywanie się z umowy z Klientami np. obietnic
zamknięcia drogi osiedlowej, czy stosowania niezgodnych z prawem zapisów w
umowach - może wiązać się z potencjalnymi sprawami sądowymi. Tutaj potrzebna
będzie pomoc któregoś z sąsiadów - prawnika.
Pracuje od wielu lat w firmach zajmujących się kontaktami z mediami i
zapewniam, że tego typu "desperackie" akcje mogą ORCO ukuć i to tam gdzie
najbardziej boli - w portfel - a dzięki temu może w końcu developer
potraktuje nas poważnie.
Deklaruje się napisać odpowiedni tekst i porozmawiać ze znajomymi
dziennikarzami albo spróbować zainteresować kogoś nowego.
Potrzebuję tylko jakiegoś materiału źródłowego dot. strony prawnej.
kontakt do mnie: koperrus@poczta.onet.pl
ps. może ktoś zna się na internecie i jest w stanie założyć stronę www gdzie
moglibyśmy zamieszczać informacje niejawne, które dostępne byłyby np. po
zalogowaniu (ograniczony dostęp)?
Obserwuj wątek
    • tecumseh.pl Re: Propozycja konkretnych działań z ORCO i PRO 12.02.07, 09:58
      Witam,
      A propos strony z informacjami niejawnymi: proponuję założyć forum z
      ograniczonem na jakimś bezpłatnym serwerze forum. Właściwie każde forum
      internetowe oparte na phpBB2 udostępnia taką możliwość, np. www.phorum.pl

Pozdrawiam,
      MR
    • orzelek2000 potrzebna reprezentacja 12.02.07, 23:30
      Myślę, że konieczne jest również podjęcie konkretnych działań.
      Na razie mamy chaos i nerwy.
      Powinniśmy się zorganizować. Zbudujmy naszą "reprezentację", przygotujmy listę
      trapiących nas kwestii, podejmijmy jakieś konkretne działania (np. spotkajmy się
      z p. HG ponownie w mniejszym gronie w spokojniejszej atmosferze), spotkajmy się,
      ustalmy propozycje, skonsultujmy je np. na forum.

W takiej społeczności jak nasza bez problemu znajdą się ludzie, których
      umiejętności/cechy/doświadczenia mogą bardzo pomóc, i którzy chętnie poświęcą
      trochę czasu na dobra ogółu (przykład koleżanka prawniczka, która napisała
      wspólne pismo do Orco).

Musimy również popracować nad komunikacją - trzeba chronić wiedzę, którą
      posiadamy i wymieniamy na forum.

Dlatego proponuję spotkanie wszystkich chętnych, na neutralnym gruncie (np.
      karczma na mehoffera, btw mają świetny placek po zbójnicku :) w niedzielę po
      południu (np. 14-15).

Co myślicie ?
      • pg55 Re: potrzebna reprezentacja 13.02.07, 00:20
        W pełni popieram. Aczkolwiek spotkanie to może tak ciut później - dużo ludzi
        wyjeżdża na weekendy (np. ja w najbliższy :)) ?

Piotrek
        • vombatus Re: potrzebna reprezentacja 13.02.07, 07:53
          Pomysł zasadniczo dobry. Niestety, weekend dla nas odpada.
          • orzelek2000 Re: potrzebna reprezentacja 13.02.07, 09:45
            w takim razie proponuję niedzielę o 20:00 ? to już praktycznie po weekendzie.
            • kobong1 Re: potrzebna reprezentacja 13.02.07, 09:49
              Cześć.

Ja z chęcią się spotkam, czym wcześniej wypracujemy wspólną politykę tym lepiej
              dla nas.

Pozdrawiam
              • vombatus Re: potrzebna reprezentacja 13.02.07, 10:37
                Notuję w kalendarzu niedzielę o 20, postaram się pojawić, nie wiem, o której
                goście nas opuszczą. Chciałbym zaprosić do udziału w takim spotkaniu także
                "rbialo" i innych sceptyków podejmowania zdecydowanych działań przeciwko PRO.
                Mielibyśmy mocniejszą pozycję, gdyby udało nam się uzgodnić mniej więcej wspólne
                stanowisko mieszkańców - tzw. zgniły kompromis :)
                • redx Re: potrzebna reprezentacja 13.02.07, 12:01
                  Ja mam pytanie natury technicznej? Jak się rozpoznamy? Czy jesteśmy zobowiązani
                  przykleić nalepkę z nickiem z forum? Czy może bardziej wysublimowany sposób
                  (vide "wolnomularze)? W dobie powszechnych podsłuchów i permanentnej
                  inwigilacji chyba trzeba pomyśleć, żeby nie dać sie firmom ORCO i PRO
                  zaskoczyć? ;-) Tak gwoli ścisłości postaram się bardzo pojawić się na
                  tej "naradzie wojennej" w niedzielę o 20-tej. Pozdrawiam
                • rbialo Re: potrzebna reprezentacja 13.02.07, 16:00
                  Dziękuję za zaproszenie. Do "Mycówki" (bo chyba tak się lokal na Mehoffera
                  nazywa) mam bardzo blisko, więc pewnie będę. Placka po zbójnicku nie jadłem,
                  ale jedzenie mają tam na prawdę dobre. A już desery... nie do opisania. :)

Jeśli jednak chodzi o konkretne działania, to ja pewnie będę nudny, ale
                  powtórzę:

Jeśli chcemy rozliczyć Pro to musimy:
                  1. Zdobyć szczegółowe rozbicie opłat na usługi, które będą za te pieniądze
                  świadczone (110 pln za garaż, czyli za co? X pln za "konserwację zielieni"
                  czyli za co? itd.)
                  2. Zdobyć zakresy obowiązków w ramach powyższych usług (zakres obowiązków
                  ochrony, częstotliwość sprzątania klatek schodowych, planowane prace
                  orgordnicze, itd)

Mając takie dokumenty możemy spokojnie czekać na rozliczenie zaliczek i po
                  porównaniu tego co będzie nam w międzyczasie faktycznie świadczone z
                  obietnicami i przedstawionymi wówczas fakturami, zdecydować co dalej z firmą
                  Pro.
                  W między czasie mając obiecane zakresy prac możemy poprosić inne firmy
                  zarządzające osiedlami o przesłanie swoich ofert, przy takim samym zakresie
                  obowiązków (lub innym, jeśli te zakresy nam się nie spodobają). Mając konkretne
                  oferty (zwracam uwagę na różnicę między ofertą, a informację że ktoś gdzieś
                  słyszał ile to kosztuje) będziemy mogli rozważyć wywieranie presji na Pro w
                  celu obniżenia opłat.

Poza tym jednak jest kilka innych kwestii, na które też warto by wypracować
                  wspólny pogląd:
                  - jak rozliczać opłaty za powierzchnie wspólne (od m2 czy na ilośc lokali)?
                  - co z naszym prawem do drogi (co właściwie o tym wiemy i co chcemy z tym
                  zrobić)?
                  - poziom ogrzewania (ktoś na forum pisał że ma zimno, a inny że mu się para
                  skrapla na szybach, co pewnie wynika z faktu że ma za gorąco w mieszkaniu).

Ah, i jeszcze jedno w sprawie spotkania - niech ktoś weźmie kartki i długopis
                  (albo wręcz laptoa jeśli mamy taką opcję). Po spotkaniu warto przygotować
                  notatakę, którą udostępnimu nieobecnym do zapoznania się z naszymi ustaleniami.
                  • masumisz Re: potrzebna reprezentacja 13.02.07, 16:42
                    "poziom ogrzewania (ktoś na forum pisał że ma zimno, a inny że mu się para
                    skrapla na szybach, co pewnie wynika z faktu że ma za gorąco w mieszkaniu). "

- nie pisz "pewnie" bo to nie chodzi o to że jest zimno czy ciepło w mieszkaniu
                    ( tak czy tak woda sie skrapla) tylko wynika ze źle osadzonych okien.......
                    tak w ogóle to w mieszkaniu mam nie najcieplej....

pozdrawiam
                    ostatkiem cierpliwosci... do fuszerek dewelopera.
                    • koperrus69 Re: potrzebna reprezentacja 13.02.07, 17:07
                      ja również potwierdzam przybycie.
                      co do ciepła - to kaloryfery mogą być zimne lub nie grzać jeszcze z dwóch
                      powodów:
                      1. zapowietrzenie
                      rozwiązanie: poluzować lekko śrubkę na górze kaloryfera i albo zacznie lecieć
                      powietrze albo krople wody. jak powietrze - znaczy był zapowietrzony, jak woda -
                      zakręcić i sprawdzić kolejną możliwość.
                      2. w kaloryferach jest jeszce druga skala (przepustowości czy czegoś tam) jest
                      ukryta pod regulatorem.
                      rozwiązanie: odkręcić pierścien czy tam nakrętkę nad rączką z regulacją, zdjąć
                      to pokrętło, a pod nim jest małe czarne coś ze skalą (słabo widoczną) -
                      podkręcić skalę i powinno się poprawić. U nas poskutkowało.
                      pozdrawiam
                      Rafał
                    • rbialo Re: potrzebna reprezentacja 13.02.07, 18:14
                      Być może - nie znam się na okanch. Na fizyce kiedyś uczyli mnie że powodem może
                      być różnica temperatur wewnątrz i na zewnątrz. Ale to było dawno temu i może
                      coś pokręciłem.
                      • jarogjarog Re: potrzebna reprezentacja 13.02.07, 21:09
                        Wpsujemy się na niedzielne spotkanie.
                        • kot_z_worka Re: potrzebna reprezentacja 14.02.07, 23:47
                          No i ja też się wpisuję na niedzielne spotkanie wraz z drugą połóweczką, tyle
                          że najwczesniej o 20.30 Zjedzcie placek bez nas :-)
                    • vombatus Re: potrzebna reprezentacja 14.02.07, 11:09
                      Wygląda na to, że para skraplająca się na szybach była wynikiem wysokiej
                      wilgotności w mieszkaniu. W ciągu ostatniego tygodnia u nas bardzo się
                      poprawiło, co przypisuję intensywnemu dogrzewaniu mieszkania. Temperatura w
                      mieszkaniu skoczyła z 19 do 22 stopni.

Dzisiaj rano był u mnie konserwator przysłany przez PRO ws. słabo grzejącego
                      kaloryfera - dosłownie wziął i spiłował o jakieś 2 mm głowicę (ta iglica
                      wystająca po odkręceniu pokrętła), mówiąc, że ona zbyt szybko zamyka przepływ
                      ciepłej wody, więc trzeba trochę... oszukać.
                      • szakul83 Re: potrzebna reprezentacja 14.02.07, 15:08
                        Witam.

Też zjawię się na spotkaniu w niedzielę. Dodatkowo poinformuję osoby, które
                        przesłały do mnie maile a nie wiedzą o istnieniu forum. Możliwe, że się zjawią.

Pozdrawiam

Łukasz
                        • donelka1 Re: potrzebna reprezentacja 18.02.07, 20:22
                          dopiero teraz niestety dowiedziałam się o spotkaniu i nie mogę się jeszcze w
                          tej chwili wyrwać, a szkoda bo chętnie bym się spotkała, ale mam w takim razie
                          prośbę może niech ktoś z was umieści tu podsumowanie tego spotkania i co dalej
                          robimy dla tych którzy nie mogli przyjść. Będziemy wszyscy wiedzieć co i jak.
                  • orzelek2000 Re: potrzebna reprezentacja 18.02.07, 22:13
                    rbialo - szkoda, że nie wpadłeś na spotkanie. ale przynajmniej była kartka i
                    długopis...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka