Gość: m IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.07, 07:45 a gdzie konstytucja Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lapetu1 Szpitale każą płacić pacjentom 13.02.07, 08:29 wkońcu idzie normalność. Nigdy nie mogłem zrozumieć dlaczego od samego początku tak nie postępowały. Przecież to oczywiste marnotrastwo jężeli mogą zrobić np 100 zabiegów miesięcznie a NFZ podpisał na 10 to aż się prosi aby ci co mogą i chcą zapłacić byli obsłóżeni w ramach tych 90. To poleprzy kondycje szpitali i lekaży, pacjęci będą szybciej obsługiwani. Jeszcze żeby pojawiły się prywatne ubezpieczenia zdrowotne tak żeby większość ludzi mogła sobie na to pozwolić. A zkonstutucją to jest moim zdaniem zgodne bo jak ktość nie chece płacić to może czekać w kolejce na zabieg który będzie zadarmo i z pół roku. PS W życiu nie ma nic za darmo wystarczy na pasku sprawdzić ile idzie na ZUS i ubezbieczenie zdrowotne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katarzyna Re: Szpitale każą płacić pacjentom IP: 195.187.106.* 13.02.07, 10:12 Jak normalność ??? Wyposażenie zostało zakupione z PUBLICZNYCH pieniędzy i PONOWNE żadanie opłat od podatników jest NIEETYCZNE i NIEUCZCIWE - to tak jakby lapetu1 kupił sobie do domu wannę a potem za każdą kąpiel musiał jeszcze płacić - tak trudno to zrozumieć? Odpowiedz Link Zgłoś
lapetu1 Re: Szpitale każą płacić pacjentom 13.02.07, 13:13 Gość portalu: Katarzyna napisał(a): > Jak normalność ??? Wyposażenie zostało zakupione z PUBLICZNYCH pieniędzy i > PONOWNE żadanie opłat od podatników jest NIEETYCZNE i NIEUCZCIWE - to tak jakby > > lapetu1 kupił sobie do domu wannę a potem za każdą kąpiel musiał jeszcze > płacić - tak trudno to zrozumieć? No cóż moge powiedzieć żeczywiście to jest chore tylko że skoro nie może być zupełnie normalnie to niech chociaż będzie trochę tzn chyba lepiej będzie jak urządenia medyczne będą pracować i będą urzywane do leczenia. Dzieki temu szpital będzie mógł obniżyć cene dla NFZ i być może uzyska kontrakt. Na konieć chciałbym zauważyć że np jak ktoś by mie okradł i został wsadzony do mamra to ja płace też dwa razy raz bo mnie okradł a drugi raz za "wakacje" na koszt podatnika. Myśle że jest to doskonały opis jak naprawdę działa słóżba zdrowia. Cały czas będą takie kwiatki do momentu aż wszystkie szpitale i placówki zdroawia nie zostaną sprywatyzowane, i systme nie zostanie obarty na prywatnych fudnuszach które będą dbały aby nie uczciwi lekaże wypadali z rynku bo nikt nie będzie chciał z nimi współpracować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzegorz Re: Szpitale każą płacić pacjentom IP: 62.233.164.* 13.02.07, 19:25 Wyposażenie nie zostało zakupione ze środków NFZ, czyli składek na ubezpieczenie zdrowotne. Wyposażenie zostało zakupione ze środków samorządu, więc samorząd ma prawo do efektywnego wykrorzystania tego sprzętu. Rozumując Twoim tokiem np. za drewno też nie powinno się płacić, bo drzewa były sadzone i pielęgnowane przez państwową firmę. Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: Szpitale każą płacić pacjentom 13.02.07, 21:08 To co proponujesz niech oddział stoi opłaty (jak ogrzewanie) niech szpital pokrywa z innych dochodów. Tak by Ci pasowało? > Jak normalność ??? Wyposażenie zostało zakupione z PUBLICZNYCH pieniędzy i > PONOWNE żadanie opłat od podatników jest NIEETYCZNE i NIEUCZCIWE - to tak jakby > > lapetu1 kupił sobie do domu wannę a potem za każdą kąpiel musiał jeszcze > płacić - tak trudno to zrozumieć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: Szpitale każą płacić pacjentom IP: *.acn.waw.pl 13.02.07, 12:14 To nie zupełnie jest normalne. Normalne jest że idziesz do prywatnej kliniki i bierzesz zabiegi płacąc za nie, jak również spłacasz sprzęt. Tu taj całe społeczeństwo składa się na sprzęt, remontuje oddział a później mówimy chcecie korzystać to płaćcie. To nie jest normalne i to jest nie w porządku wobec tych których nie stać, bo składają się na sprzęt z którego nie będą mieli okazji skorzystać. To po co się składali? Dla tych których stać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzegorz Re: Szpitale każą płacić pacjentom IP: 62.233.164.* 13.02.07, 19:29 Kopalnie też są państwowe, też były budowane za środki, na które składało się całe społeczeństwo, więc wegiel powinien być rozdawany za darmo. Samorząd zainwestował pieniądze, aby ten sprzęt efektywnie był wykorzystywany. To nie była inwestycja NFZ czy ministra zdrowia. To NFZ i państwo, a nie samorząd jest odpowiedzialny za zapewnienie opieki zdrowotnej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: Szpitale każą płacić pacjentom IP: *.acn.waw.pl 14.02.07, 10:52 Nie bardzo rozumiem co napisałeś? > Samorząd zainwestował pieniądze, aby ten sprzęt efektywnie był wykorzystywany. > To nie była inwestycja NFZ czy ministra zdrowia. To NFZ i państwo, a nie > samorząd jest odpowiedzialny za zapewnienie opieki zdrowotnej Z tego nic nie wynika? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to ja To moze byloby normalne... IP: 194.181.0.* 13.02.07, 12:20 Gdybym zamiast 1000 placil ryczaletem 100 miesiecznie na NFZ, reszte bym wydal na ubezpieczenie, ktore by za mnie zaplacilo. Kiedy place 1000 + 4000 podatku (miesiecznie!) to to nie jest normalne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Szpitale każą płacić pacjentom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.07, 08:33 Podajcie mi słwonik brzydkich wyrazów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kier Re: Ale chyba najpierw zwrócą do publicznej kasy IP: 193.0.122.* 13.02.07, 08:50 pieniądze za sprzęt, remont i wynajem pomieszczeń? To jest hańba, kilka lat temu moja 86 letnia teściowa umierała trzy dni na korytarzu szpitala na Banacha pod zamkniętymi drzwiami płatnej izolatki... Nie było nawet parawanu, szafki na rzeczy, czy krzesła... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: efka_2 przestańmy się nareszcie oszukiwać..! IP: 82.177.11.* 13.02.07, 09:17 Służba zdrowia jak nic na tym świecie NIE MOŻE być za darmo.!! Za usługi świadczone przez lekarzy i pielęgniarki trzeba płacić tak samo jak te świadczone przez fryzjera (przepraszam Lekarzy za porównanie, ale mało kto to rozumie). Niech każdy płaci za siebie, albo niech ubezpieczy się w którymś z towarzystw ubezpieczeniowych - a państwo niech nareszcie przestanie zbierać od ludzi ogromne pieniądze, z których oni nic nie maja..!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Domcia Re: przestańmy się nareszcie oszukiwać..! IP: 81.210.116.* 13.02.07, 11:41 No to przecież płacę co miesiąc haracz na tę naszą "bezpłatną" służbę zdrowia.. I to niemałe kwoty. I okazuje się, że jak przyjdzie co do czego, to gó.. dostanę, a nie opiekę medyczną...! Ja też wolałabym te pieniądze przeznaczać na prywatne ubezpieczenie, bo przynajmniej wtedy będę miała wiedzę, za co płacę i gwarancję, że moje pieniądze nie przepadną! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to ja No nie do konca trafne porownanie IP: 194.181.0.* 13.02.07, 12:24 Bo jednak u fryzjera _KAZDY_ placi w zaleznosci od zamowionych uslug tyle samo. Sluzbe zdrowia ulamek spoleczenstwa funduje pozostalym. I dla wiekszosci spoleczenstwa jest ona rzeczywiscie za darmo w takim kontekscie. Odpowiedz Link Zgłoś
vars2 Re: Szpitale każą płacić pacjentom 13.02.07, 09:32 Anulowac obowiazek placenia na fundusz zdrowia. Kto bedzie chcial ten ubezpieczy sie prywatnie ibedzie sie leczyl. To jawny przekret. Za publiczne pieniadze, czyli podatnikow, kupiono sprzet, a teraz jeszcze mamy placic za jego korzystanie (podatnicy). Odpowiedz Link Zgłoś
niepis Re: Szpitale każą płacić pacjentom 13.02.07, 10:26 W tym przypadku jestem za odpłatnością - według ustalonego cennika , nic na boku . A swoją drogą niech pan rzecznik NFZ nie opowiada głupot , tylko znajdzie pieniądze ( MOJE PIENIĄDZE ! )na kontrakt ze szpitalem . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re: Szpitale każą płacić pacjentom IP: *.chello.pl 13.02.07, 11:43 jaka konstytucja??? co miesiąc płacę 600 pln na NFZ. Praktycznie z tego nie korzystam, tylko dopłacam do upadających szpitali. Pytanie jest inne. Komu zależy, aby szpitale pracowały na 50% a prywatne kliniki zarabiały setki milionów? Dlaczego lekarz zatrudniony w przychodni na etat(8h/dzień) przyjmuje 10 pacjentów przez 2 godziny (na NFZ) a resztę kieruje do swojej prywatnej przychodni (100pln za wizytę)? Dopóki lekarze będą ministrami zdrowia te pytania pozostaną bez odpowiedzi... Odpowiedz Link Zgłoś
aspin Re: Szpitale każą płacić pacjentom 13.02.07, 16:28 Te informacje, że NFZ nie podpisuje kontraktów, i że szpitale wynajmują usługi za pieniądze to bezczelna manipulacja społeczeństwem. Po pierwsze nie wiadomo dlaczego NFZ odmówił podpisania umowy ze szpitalem, a po drugie to finansowanie ochrony zdrowia jest całe porąbane. Pamiętacie zapewne, że w myśl pierwotnych założeń reformy służby zdrowia sprzed lat - to pieniądze miały iść za pacjentem. Miało to oznaczać, że gdziekolwiek się udam po pomoc medyczną, to punkt szpitalny, lekarz otrzymają pieniądze za wykonana usługę. Tak to miało wyglądać od strony pacjenta i jego samego nie miało obchodzić kto z kim i dlaczego. A stało się tak, że od każdego pracującego pobierany jest comiesięczny podatek, ale już nie ma żadnej gwarancji, że za ten podatek gdziekolwiek będą mnie leczyć. Nie ogłoszono standardów leczenia, tzn. za co fundusz zdrowia płaci, a za co nie. Zaczęły się jakieś targi ze szpitalami, tyle tylko, że ja wcale nie odnoszę wrażenia, że, czy to dawna Kasa Chorych, czy obecny NFZ występują rzeczywiście w moim imieniu i moim interesie. To są procesy bardzo niejasne dla społeczeństwa. Reforma zdrowia w Polsce poszła w bok i to w dość wąską i ciemną uliczkę. I obawiam się, że ślepą. Dochodzi do absurdów i dramatów. Podziwiam głupotę tutejszych dyskutantów, wyrażających tak liberalne poglądy na sprawę finansowania leczenia: "leczcie się sami za swoje pieniądze". To muszą być albo dzieci, albo faceci zarabiający 10-20 tysięcy (lub więcej) na miesiąc. Dzieci za siebie nie odpowiadają, bo martwią się za nie rodzice, więc same mogą głupoty pleść. Ale ci drudzy mają wszystkich biedniejszych od siebie w dupie (proszę nie wykreślać mojego postu za ten wyraz) i ich losem się nie przejmują. Szpitale powstawały już czasach starożytnych, z czego wynika, że ówczesne państwa rozumiały pewne problemy społeczne, choć może na innym poziomie niż dziś. Liberalizm rodem z USA spowoduje jedynie pustki, tzn. biedni ludzie będą wymierać z braku pomocy medycznej, jeśli przebudowie nie ulegnie system finansowania. A to jest zadanie na dziesiątki lat. Tyle tylko, że to co mamy dziś, to jest koszmarny bałagan biurokratyczny i galopująca niekompetencja. Z tego nie można wyjść wypowiadając zaklęcie: leczcie się za swoje pieniądze. Z tego także nic nie wyjdzie dobrego, gdyby nawet nagle nie pobierano od pracujących żadnych podatków. W systemie ubezpieczeń ważny jest okres składkowy. Na leczenie trzeba sobie uzbierać. Ciekawe więc jak miałaby sobie uzbierać na ciężką operację sprzątaczka zarabiająca na rękę 600-800 zł na mies.? Więcej wrażliwości społecznej panowie liberałowie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JaC Re: Szpitale każą płacić pacjentom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.07, 18:14 Ludzie zaczną się wreszcie starać nie być biednymi. I może w końcu dojdzie do tego, co zaczyna istnieć w USA, że bogate rodziny zaczną mieć więcej dzieci, a biedni rodzice - bo dokonują złych wyborów, bo im się nie chciało uczyć, bo szli na łatwiznę - mniej dzieci z uwagi na koszty utrzymania. > Liberalizm rodem z USA spowoduje jedynie pustki, tzn. biedni ludzie będą wymierać z braku pomocy medycznej, jeśli przebudowie nie ulegnie system finansowania. Odpowiedz Link Zgłoś
lapetu1 Re: Szpitale każą płacić pacjentom 14.02.07, 00:29 W pełni się z tobą zgadzam ze reforma została przeprowadzona u nas w zły sposób. Po pierwsze wybrano zły model wzorująć się na kasach chorych które funkcjonują w niemczech. Z tego co wiem notorycznie generują ogromne straty i suto są dofinansowane przez rząd niemiecki. Co gorsza zły model dobito pomysłem z NFZ co rozłożyło system totalnie na łopatki co widać gołym okiem vide Wrocław, w wawie to wiem że to samo jest na Banacha i w centrum onkologi. Praktycznie jedyną dobrą rzeczą jakoą można powiedzieć o reformie to to że wkońcu zaczeli liczyć pieniądze czyli można zmierzyć w mierzalny sposób efektywność systemu np porównać ceny usług w różnych szpitalach itp. Co do przytyków co do osób dobrze zarabiających to chciałbym zwrócić uwagę że w aktualnej sytuacji jeżeli ktoś zarabia netto 10 tys PLN to po pierwsze ja też tak chcę :-) po drugie płąci ona na ZUS, ubezpieczenie zdrowotne itp pare tysi miesięcznie wiec chyba ma prawo być nie zadowolony z poziomu oferowanych usług po trzecie nie znam realiów Amerykańskich z autopsji ale w takich sytuacjach zawsze przypominają mi się czytanki z angieslkiego jak chodziłem do podstawówki w czasach PRL. Były tam walownicze opowiadania jak to biedne murzyńskie dziecko maży o rzyciu w socjalistycznym raju bo u nich w USA to rasiz i bieda i wszyscy tylko kombinują jak dać drapaka na kube albo to Sojuza. Na zakończenie tego przygługawego postu chciałbym zwrócić uwagę że gdyby wszystkie szpitale były prywatne i wszystkie ubezpieczalnie były prywatne to doążyły by do minimalizowania kosztów. Niestety mamy min Zdrowia i NFZ jak znam życie obie instytucję są przeżarte bizantyjską formą sprawowania rządów i koncentrują się gółównie na tym zeby uzasadnić że są potrzebne itp itd. Pewnie w systemiem dobrowlnych ubezpieczeń nie wszyscy by się ubezpieczali i w sytuacjach losowyc mogli by miec kłopoty jeżeli nie ubezpieczyli się bo ich było nie stać. Należy sobie zadać pytanie czy teraz gdy nie ma u nas nawet krztyny twu twu liberalizmu to czy biedna sprzątaczka z pensją 800 PLN w przypadku poważnej i przewlekłej choroby może liczyć na coś wiecej niż gdyby była nie ubezpieczona w liberalnej ameryce. Wydaje mi się że tylko różnica była by taka że by zarabiała nie 800 a 1600 bo by nie płaciła obowiązkowego characzu na ZUS i inne pie..ty za przeproszeniem Pań i Panów Pozdrawiam i życze zdrowia Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: Szpitale każą płacić pacjentom 13.02.07, 20:59 to lepiej aby jednak ludzie nie mieli pożytku z tego sprzetu? Inna sprawa że NFZ powinien wypowiedzieć się wcześniej czy takie usługi bedzie chciał kupić > a gdzie konstytucja Odpowiedz Link Zgłoś