Dodaj do ulubionych

Dlaczego w Polsce nie ma prywatnych fundatorow?

17.02.07, 11:01
Wystarczy spojrzec wstecz w historie Polski, 95% historycznej infrastruktury
miast bylo fundowane przez osoby prywatne, tzw; fundatorow, wystarczy
spojrzec na wegiel, lub fasade pierwszej lepszej kamienicy czesto widac
wyryte w tynku nazwisko fundatora danej budowli, czesto nawet z przznaczeniem
na cele publiczne.

Przeciez panstwo, samorzady nie moga wszystkiego zbudowac same, potrzebne
jest wklad obywateli, o duzo wiekszy niz w postaci zwyklych podatkow od
dochodow osobistych.

Osobiscie postawilem sobie za punkt honoru zafundowanie czegos Warszawie,
chociazby w postaci depozytu lub oddania wartosciowego przedmiotu do muzeum,
jesli nie bedzie mnie stac na oplacenie jakiegos wiekszego projektu.

Dlaczego zewszad wszyscy narzekaja ze nie ma placy zabaw dla dzieci, ze nie
alejek nad Wisla....Ufundujcie to beda! :)

Obserwuj wątek
    • Gość: fundator Mylisz się, są prywatni fundatorzy IP: 217.153.205.* 17.02.07, 11:36
      Moja rodzina ufundowała Rzeczpospolitej całkiem sporo. Było to w latach 50 i
      niestety wbrew naszej woli. Nawet okupant niemiecki, który zamordował kilku
      członków mojej rodziny nie okradł i nie zubozył nas tak jak państwo polskie.
      Dlatego czujemy się zwolnieni z jakiegokolwiek obowiązku darowania
      czegokolwiek. Od 1990 r. sądzimy się z polskimi władzami o zwrot lub
      odszkodowanie i wszystkie rządy od Mazowieckiego do Kaczyńskiego niczym nie
      różnią się od rządów Bieruta i Minca pod tym wzgledem. Zaden nie chce oddać
      nawet złotówki.
      • waldek1610 Re: Mylisz się, są prywatni fundatorzy 17.02.07, 12:05
        Ufundowac mozna tez to.... co zostalo nam zabrane.

Moim zdaniem, jesli ktos jest zaradny, to sam sobie dorobi sie wlasnych
        pieniedzy i nie potebuje targowac sie z Panstwem o zwrot mienia, ktore i tak
        nie bylo wypracowane przez ciebie samego, tylko przez twoich przodkow.

Moja babcia tez pochodzila z rodziny szlacheckiej, majatek zabrala jeszcze
        Ruska biala armia, zrobili z niej sierote... Majatku mi nie szkoda tylko raczej
        losu mojej babci ktora wiele w zyciu wysciepiala.
        • Gość: Mary Re: Mylisz się, są prywatni fundatorzy IP: 217.153.205.* 17.02.07, 15:47
          > Moim zdaniem, jesli ktos jest zaradny, to sam sobie dorobi sie wlasnych
          > pieniedzy i nie potebuje targowac sie z Panstwem o zwrot mienia, ktore i tak
          > nie bylo wypracowane przez ciebie samego, tylko przez twoich przodkow.

Zapewniam cię, że nie głoduję. Natomiast piszac to co napisałeś to albo nie
          masz pojęcia o ekonomii, nie wiesz na czym polega długookresowość i jakie jest
          znaczenie ciągłości... albo jesteś lewakiem.

Nie jestem taki młody i nie chodzi i o majatki pradziadków, ale rodziców.
          • waldek1610 Re: Mylisz się, są prywatni fundatorzy 18.02.07, 07:11
            Gość portalu: Mary napisał(a):

> Zapewniam cię, że nie głoduję. Natomiast piszac to co napisałeś to albo nie
            > masz pojęcia o ekonomii, nie wiesz na czym polega długookresowość i jakie
            > jest znaczenie ciągłości... albo jesteś lewakiem.

Jestem jak najbardziej konserwatysta, wlasciwie postepowym tradycjonalista.
            Problem w tym ze nawet panstwa katpitalistyczne jak USA gdzie prawo i interes
            jednostki jest strzezone jak najwieksza swietosc, istnieja prawa "right of
            eminent domain"
            thesaurus.reference.com/browse/right%20of%20eminent%20domain
            w ktorym panstwo moze skorzystac z prawa wywlaszczenia prywatnych wlascicieli z
            ziemi ktora jest niezbedna dla dobra bublicznego, np budowa autostrady, ulic,
            lub umozliwiajace zmiany w planowaniu przestrzennym miasta.

Np; jesli ty domagasz sie wynagrodzenia za mala kamienice czynszowa przy ulicy
            Zlotej, ktora od ponad 60 lat juz nie istnieje, i nie zostala tobie zabrana
            przez wladze polskie tylko wlasciwie Niemieckie... to miasto ze wzgledow na
            ogromne zmiany jakie zaszly nie moze pozwolic sobie na odszkodowania, bo
            posiadlosc nie istnieje, trudno uzyskac fundusze na splate bylych wlascicieli.

Moim zdaniem to jest raczej sprawa dla Tryunalu Europejskiego, lub Niemieckich
            a nie dla Polskich sadow.

> Nie jestem taki młody i nie chodzi i o majatki pradziadków, ale rodziców.

• Gość: Mary Re: Mylisz się, są prywatni fundatorzy IP: 217.153.205.* 18.02.07, 11:28
              > Zlotej, ktora od ponad 60 lat juz nie istnieje, i nie zostala tobie zabrana
              > przez wladze polskie tylko wlasciwie Niemieckie... to miasto ze wzgledow na
              > ogromne zmiany jakie zaszly nie moze pozwolic sobie na odszkodowania, bo
              > posiadlosc nie istnieje, trudno uzyskac fundusze na splate bylych wlascicieli

Ale po kamienicy (akurat nie przy Złotej) została jeszcze parcela. Państwo
              polskie przywłaszczyło sobie także zakład przemysłowy, ktory działał w prawie
              niezmienionej postaci jeszcze w latach 80., do czasu śmierci technicznej
              maszyn. Mnie kompletnie nie interesuje czy państwo polskie ma fundusze czy nie.
              Moim zdaniem ma. Wystarczy mały ułamek z tego, co dali na świątynię
              opatrzności. Mojej rodziny nikt się nie pytał, czy będzie miała fundusze na
              jedzenie.
              • waldek1610 Re: Mylisz się, są prywatni fundatorzy 18.02.07, 12:49

> Ale po kamienicy (akurat nie przy Złotej) została jeszcze parcela. Państwo
                > polskie przywłaszczyło sobie także zakład przemysłowy, ktory działał w prawie
                > niezmienionej postaci jeszcze w latach 80., do czasu śmierci technicznej
                > maszyn. Mnie kompletnie nie interesuje czy państwo polskie ma fundusze czy
                > nie. Moim zdaniem ma. Wystarczy mały ułamek z tego, co dali na świątynię
                > opatrzności. Mojej rodziny nikt się nie pytał, czy będzie miała fundusze na
                > jedzenie.

Panstwo nie ma wlasnych pieniedzy, budzet panstwa to sa pieniadze podatnikow.
                Czy wydaje ci sie normalna sytuacja w ktorej biedni ludzie ktorzy nic nie maja,
                i pracuja za pare groszy zeby oni skladali sie ( w formie podatkow) na splate
                bylego posiadacza ziemskiego? To absurd.

Ale mysle ze ziemie, czy budynki powinnas byc zdolna odzyskac, tylko
                potrzebujesz dobrego adwokata...
                • Gość: Mary Re: Mylisz się, są prywatni fundatorzy IP: 217.153.205.* 18.02.07, 13:39
                  > Ale mysle ze ziemie, czy budynki powinnas byc zdolna odzyskac, tylko
                  > potrzebujesz dobrego adwokata...

Nie ucz ojca dzieci robić.

> Panstwo nie ma wlasnych pieniedzy, budzet panstwa to sa pieniadze podatnikow.
                  > Czy wydaje ci sie normalna sytuacja w ktorej biedni ludzie ktorzy nic nie
                  maja, i pracuja za pare groszy zeby oni skladali sie ( w formie podatkow) na
                  splate bylego posiadacza ziemskiego? To absurd.

Żaden absurd. Państwo czy też obywatele (jak zwał tak zwał) otrzymali mienie i
                  możliwość nieodpłatnego korzystania z niego. Teraz powinni zwrócić zarówno
                  mienie, jak i uzyskane korzyści (w prawie cywilnym to jest pojęcie prowadzenia
                  cudzych spraw bez zlecenia). Rozuujesz w ten sposób: złodziej ukradł ci
                  samochod, a następnie go rozbił albo sprzedał i przepil pieniądze. Teraz nie ma
                  ci z czego oddać. Darowałbys takiemu złodziejowi?

Poza tym budzęt państwa ma nie tylko pieniądze z podatków. Państwo polskie jest
                  właścicielem wielu przedsiębirostw (w całości lub w części). Jest włascicielem
                  akcji tych przedsiębirostw i ma prawo do dywidend - a zatem dochody budzętu to
                  nie tylko podatki zbierane od obywateli. Państwo polskie jest uczestnikiem
                  obrotu gospodarczego. Ponato państwo polskie - tak jak paser - sprzedawało
                  przejęte mienie i uzysxkiwało z tego wpływy.
                  • waldek1610 Re: Mylisz się, są prywatni fundatorzy 19.02.07, 10:53

> Żaden absurd. Państwo czy też obywatele (jak zwał tak zwał) otrzymali mienie
                    > i możliwość nieodpłatnego korzystania z niego. Teraz powinni zwrócić zarówno
                    > mienie, jak i uzyskane korzyści (w prawie cywilnym to jest pojęcie
                    > prowadzenia cudzych spraw bez zlecenia). Rozuujesz w ten sposób: złodziej
                    > ukradł ci samochod, a następnie go rozbił albo sprzedał i przepil pieniądze.
                    > Teraz nie ma ci z czego oddać. Darowałbys takiemu złodziejowi?

Akurat samochodu mi nie ukradli, ale ostatnio wjechal na moj zaparkowany
                    samochod (notabene Chrysler 300, cena $ 25 tys dolarow) jakis idiota
                    Meksykanski, bo bylo slizko a on niewiedzial jak sie jezdi po sniegu, tylko po
                    polpustyni. Ale ja nie trace snu ze zlosci na tego Meksykanina, bo po to jest
                    ubezpieczenie, i samochod mi naprawa wiec sie nie martwie, takie zycie...

Jesli chodzi o twoje utracone mienie prywatne, to twoja rodzina jak wszyscy
                    Polacy bylas ofiara histori...i to bardzo okrutnej. Trudno dopominac sie
                    odszkodowania, bo od kogo? Czy Panstwo Polskie wysadzilo twoja kamienice w
                    Powietrze? Chyba nie. Wszyscy stracili cos, gdyby nie wojna to ja nie musialbym
                    teraz mieszkac za granica.

> Poza tym budzęt państwa ma nie tylko pieniądze z podatków. Państwo polskie
                    > jest właścicielem wielu przedsiębirostw (w całości lub w części). Jest
                    > włascicielem akcji tych przedsiębirostw i ma prawo do dywidend - a zatem
                    > dochody budzętu to nie tylko podatki zbierane od obywateli. Państwo polskie
                    > jest uczestnikiem obrotu gospodarczego.

I wedlug ciebie budzet panstwa pownien zabrac pieniadze sluzbie zdrowia, ze
                    swiadczen spolecznych, z rozwoju regionalnego i.... powinien uczynic
                    priorytetem wyplacanie odszkodowan spadkobiercom posiadaczy ziemskich ktorzy
                    stracili mienie w czasie II WS???

Poza tym powiedz mi jesli Czartoryskim, Potockim i wielu innym o wiele mniej
                    dystyngowanym spadkobiercom udalo sie odzyskac kontrole nad ich dobrami miedzy
                    innymi w W-wie i Krakowie, to dlaczego ty masz z tym problem? Czasami zeby
                    odzyskac fortune trzeba miec fortune, niestety, prawo jest po stronie
                    zamozniejszych, nie tylko w Polsce, ale nawet w niby cywilizowanych krajach
                    zachodnich.

> Ponato państwo polskie - tak jak paser - sprzedawało przejęte mienie i
                    > uzysxkiwało z tego wpływy.

Trudno oczekiwac ze po ponad 60 latach, po 1 Wojnie, po 3 zmianach sytstemu
                    politycznego kraju, znajdziesz winnego. To tak jakby ktos chcial od ciebie
                    odszkodowania, dlatego ze (dajmy na to) twoj dziadek 60 lat temu, porzyczyl od
                    jego pieniadze i nigdy nie zwrocil. A przeciez ty mieszkalas w wygodnym domu
                    kupionym za te porzyczone pieniadze, i przez 60 lat bralas czyns od wynajmu.
                    Czy w takiej styuacji powinnas wrocic wszystkie te pieniadze ktore zarobilas?
                    No wlasnie.
                    • Gość: jacek26311 Re: Mylisz się, są prywatni fundatorzy IP: *.proxy.aol.com 19.02.07, 15:14
                      waldku1610 Ty gosciu z uporem maniaka utwierdzasz nas w przekonaniu ,ze jestes
                      snobem-co to znaczy podkreslenie ,ze posiadasz samochod za $25.000 Chrysler 300-
                      komu ma to zaimponowac? Tak na marginiesie kto kupuje amerykanskie samochody?
                      • waldek1610 Re: Mylisz się, są prywatni fundatorzy 20.02.07, 06:41
                        Gość portalu: jacek26311 napisał(a):

> waldku1610 Ty gosciu z uporem maniaka utwierdzasz nas w przekonaniu ,ze
                        > jestes snobem-co to znaczy podkreslenie ,ze posiadasz samochod za $25.000
                        > -Chrysler 300 komu ma to zaimponowac? Tak na marginiesie kto kupuje
                        > amerykanskie samochody?

A co to za pytanie, przeciez "ekonomia" nie wszedie jest jedynym krytyerium
                        wedlug ktorego wybiera sie srodek transportacji...

Moim zdaniem japonskie czy koreanskie autka sa dobre dla mlodych kobiet
                        singielek a nie dla doroslego meczyzny, bo facet ktory ma wiececej niz 180
                        wyglada po prostu smiesznie w takich pudelkach.
                        • Gość: jacek26311 Re: Mylisz się, są prywatni fundatorzy IP: *.proxy.aol.com 20.02.07, 11:03
                          waldku1610 czy ja cos wspomnialem o japonskich i koreanskich autkach, po za
                          tezm nie sadze abys mial problem wsiasc do Toyoty czy Hondy,,a co o
                          niemieckich. Po za tem co to takie chwalenie sie ,ze sie ma samochod za
                          $25,000,czy zarabia tyle czy tyle.Komu chcesz zaimponowac,bo mnie napewno
                          nie.Ale jak sam zaznaczyles na innym forum imponuje Ci wielkosc,no a mnie i
                          wiekszosci normalnych ludzi jakosc
                          • waldek1610 Re: Mylisz się, są prywatni fundatorzy 20.02.07, 11:41
                            swoja droga ciekaw jestem ze z mojego dosc dlugiego tekstu, tylko wzmianka o
                            samochodzie utknela tobie w pamieci? Czy nie przesadzasz troche?

Jestem pewien ze gdybym wspomnial ze jezdze stara Lada to nie mialbys nic
                            przeciwko? Tak samo jest gdy czlowiek przyzna przy okazji dyskusji na dany
                            temat (dla infromacji) sie ze jest obywatelem amerykanskim, skonczylo sie
                            college itd, to dziala na Polakow jak czerwona plachta na byka. Czy mozesz mi
                            wytlumaczyc ten fenomen?

Zwlaszcza jesli ktos probuje wmawiac mi ze Polonusi sa nieudacznicy, nie znaja
                            angielskiego, to trudno czasami zdementowac takie mity...
                • Gość: jacek26311 Re: Mylisz się, są prywatni fundatorzy IP: *.proxy.aol.com 18.02.07, 16:00
                  widze gosciu waldku1610,ze skaczesz z portralu na portal i bronisz nie tej
                  strony co trzeba, raz zamieniasz sie w obronce dobrego imienia
                  Amerykanow,krytykujac Polakow,to znowu bronisz Panstwa polskiego ktore ma opory
                  z uczciwym zaltwieniem sprawy co do rozliczenia sie z cudzej wlasnosci
                  • waldek1610 Re: Mylisz się, są prywatni fundatorzy 19.02.07, 11:04
                    Wydaje mi sie ze Panstwo Polskie, a zwlaszcza obecny rzad nie jest
                    spadkobierca; III Rzeszy Niemieckiej, Zwiazku Radzieckiego, ani nawet
                    Komunistycnych rzadow PRL-u...Trudno oczekiwac splaty dlugu od kogos komu nie
                    dales swojego mienia bezposrednio.

Moim zdaniem, panstwo Polskie nie jest zakladem ubezpieczeniowym, ani tym
                    bardziej ochraniarzem, i jesli twoje mienie zostalo zabrane przez osoby 3-cie
                    Okupanta Hitlerowskiego, Sowieckiego, a potem marne resztki tego dostalo sie w
                    rece wladze PRL, to trudno oczekiwac zeby teraz czwarta z koljei administracja
                    Polski byla odpowiedzialna za cos czego wcale nie zabala. MOim zdaniem to
                    absurd.

Co ty oddal bys komus pieniadze ktore (przykladowo) porzyczyl od kogos twoj
                    dziadek, ktorych nigdy sam nie widziales, a przeciez cos z tych pieniedzy
                    spadlo na towj stol? Sorry sie mowi; przedawnienie, kleska dziejowa, ludzie
                    stracili wiele czlonkow rodziny, a ty domagasz sie skradzionego mienia ...65
                    lat temu i to przez Hitlerowcow?
      • waldek1610 pytam sie co ty ufundowales a nie twoj pradziadek 17.02.07, 12:13

• wiosnaludzikow Re: Mylisz się, są prywatni fundatorzy 25.02.07, 05:57
        Wybacz temu waldkowi1610 bo to musi być wariant. Normalny człowiek tak by nie
        napisał.
        Masz rację. Państwo polskie komunistyczny nakradło i nie oddało nakradzionego.
        To dalej jest komunizm tylko inaczej nazywany.
    • Gość: Puławska Psiakrwia jak to nie ma fundatorów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.07, 13:51
      a fundacja Batorego a Fundacja Rozwoju Demokracji Lokalnej, a ta Fundacyja
      Sariusza Wolskiego, a Fundacja Kwaśniewskiej Jolanty. No penie , że są
      fundacyje , że hej
      • waldek1610 nie chodzi o dokarmianie dzieci, a budowe placu... 18.02.07, 07:18
        ..zabaw, itd.
        Mialem na mysli raczej fundatorow prywatnych ktorzy ofiarowaliby by wlasne
        pieniadze w budowe elementow przestrzeni miejskiej, parku, fontanny, domu
        kultury, kina, tworzenia bulwarow, oraz innych miejsc dla urzytku publicznego.

Gość portalu: Puławska napisał(a):

> Psiakrwia jak to nie ma fundatorów; a fundacja Batorego a Fundacja Rozwoju
        > Demokracji Lokalnej, a ta Fundacyja Sariusza Wolskiego, a Fundacja
        > Kwaśniewskiej Jolanty. No penie , że są fundacyje , że hej
        • Gość: Puławska władku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 04:45
          Fundacja Rozwoju Demokracji Lokalnej nie jest od karmienia dzieci ale od
          karmienia działaczy UW i trochę PeDe i PO.
          To wszystko jest możliwe pod warunkiem, że państwo odpierniczy się od biznesu i
          zaprzestanie bawić się w socjalizm. Jak nastanie PO to dopiero będzie socjalizm
          wiedzą to Ci, co oglądaja w TV Tuska a u siebie mają prezydenta lub wójta z PO.
          Pełen socjalizm, reglamentacja i niemoc.
          • waldek1610 Re: władku 19.02.07, 11:13
            Gość portalu: Puławska napisał(a):

> Fundacja Rozwoju Demokracji Lokalnej nie jest od karmienia dzieci ale od
            > karmienia działaczy UW i trochę PeDe i PO.
            > To wszystko jest możliwe pod warunkiem, że państwo odpierniczy się od biznesu
            > i zaprzestanie bawić się w socjalizm. Jak nastanie PO to dopiero będzie
            > socjalizm wiedzą to Ci, co oglądaja w TV Tuska a u siebie mają prezydenta lub
            > wójta z PO. Pełen socjalizm, reglamentacja i niemoc.

Problem w tym ze wiele ludzi chca z powrotem tego socjalizmu, chca miec
            przywileje, chca byc dotowni do ...smierci, ale zadnej odpowiedzialnosci...

Niestety Polska jest na etapie zajadlego Kapitalizmu, kazdy dba o wlasny
            interes, niestety wlanczajac w to ...politykow i cala to admienistracje ktora
            kraktuje swoje stanowiska jak biznes rodzinny. Takie cos bylo by nie do
            pomyslenia nawet w USA.
    • Gość: Ochujałeśgościu Re: Dlaczego w Polsce nie ma prywatnych fundatoro IP: *.centertel.pl 18.02.07, 14:48
      Wiesz co Waldek ? P****ol się !

Wystarczjąco nas IVRP jeb*e podatkami , akcyzami i innym syfem. Ja nie zamierzam
      nikomu nic fundować nawet jakbym miał kasę .

Poza tym jak widzisz emeryci fundują nam Świątynię Opatrzności Bożej za 40
      milionów złotych niestety wbrew swojej woli !!!
      • Gość: jacek26311 Re: Dlaczego w Polsce nie ma prywatnych fundatoro IP: *.proxy.aol.com 18.02.07, 16:12
        co chcesz od waldka1610 on siedzi w USA i broni dobergo imienia Stanow,a przy
        okazji wpada na rozne forum ze swoimi madrosciami
      • waldek1610 Re: Dlaczego w Polsce nie ma prywatnych fundatoro 19.02.07, 11:15
        Gość portalu: Och..ałeśgościu napisał(a):

> Wiesz co Waldek ? P****ol się !
        > Wystarczjąco nas IVRP jeb*e podatkami , akcyzami i innym syfem. Ja nie
        > zamierzam nikomu nic fundować nawet jakbym miał kasę .

No tak, ale sam nie mialbys nic przeciwko temu zeby ktos tobie cos ufundowal?

> Poza tym jak widzisz emeryci fundują nam Świątynię Opatrzności Bożej za 40
        > milionów złotych niestety wbrew swojej woli !!!

Mysle ze emeryci sa ofiarami wlasnych pogladow, wybrali do rzadu
        zacietrzewionych katolikow no to buduja im panstwo religijne.. :)
        • Gość: och..ałeśgościu Re: Dlaczego w Polsce nie ma prywatnych fundatoro IP: *.centertel.pl 21.02.07, 09:59
          A tutaj przyznam Ci rację . Mohery same sobie budują :-)
          • bystra2000 Re: Dlaczego w Polsce nie ma prywatnych fundatoro 22.02.07, 23:36
            Słomkowe kapelusze :)))))))))))))
    • Gość: 8 to może ty zafunduj Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 15:03
      coś ze swoich amerykańskich podatków???
      • waldek1610 Re: to może ty zafunduj Polsce 20.02.07, 06:45
        Gość portalu: 8 napisał(a):

> to może ty zafunduj Polsce coś ze swoich amerykańskich podatków???

Nie martw sie... Choc czuje sentyment do ojczystego kraju, to nie bardzo widze
        sens wyjazdu za granice w celach zarobkowych, i potem inwestowanie pieniedzy
        zarobionych za granica, w Polske... Ale z sentymentu robi sie glupie niezbyt
        logiczne rzeczy.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka