teraz12 13.03.07, 12:32 Ile powinienem zapłacić za przejazd z Centralnego na lotnisko w nocy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Magda Re: Cena taksówki IP: *.polskieradio.pl 13.03.07, 12:50 Około 20-30 złotych pod warunkiem, że nie wsiądziesz na Centralnym tylko wezwiesz telefonicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e pluribus unum Re: Cena taksówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.07, 20:41 > Około 20-30 złotych W nocy??? To chyba jakimś "grosikiem", na którego będziesz czekać 2 godziny. W/g mnie 5 dych i ciesz się, że tak mało! :D Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Cena taksówki 13.03.07, 21:43 teraz12 napisał: > Ile powinienem zapłacić za przejazd z Centralnego na lotnisko w nocy? To co najwyżej 10 km. Tak więc w nocy kurs powinien kosztować od 18 zł (1,80 zł/km) do 30 zł (3 zł/km). S. Odpowiedz Link Zgłoś
ppo Z opłata początkowa to pies? 13.03.07, 21:48 Ostatnio była 6 pln. Chyba "dawno" taryfą nie jechałeś... :) Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Z opłata początkowa to pies? 14.03.07, 00:12 ppo napisał: > Ostatnio była 6 pln. Chyba "dawno" taryfą nie jechałeś... :) Opłata początkowa jest za początkowe kilometry. S. Odpowiedz Link Zgłoś
ppo Re: A opłata początkowa to pies? 14.03.07, 01:30 > Opłata początkowa jest za początkowe kilometry. Mylisz się, przyjacielu. Opłata poczatkowa jest za "trzaśnięcie drzwiami". No, chyba, że ty jadąc taksówką 1 kilometr płacisz od 1,80 do 3 pln. Bo ja wyobraź sobie, prawie dychę. I co gorsza nie mogę się kłócić, bo taksometr tyle pokazuje :D No, ale ty z pewnością wiesz lepiej (wszystko?) więc zastosuję ludową mądrość i ustąpię ci. Bez odbioru. P.S. Nie wstydzisz się wciskać kit w sprawach tak łatwych do zweryfikowania? To rzeczywiście niezły z ciebie snajper musi być ;) Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: A opłata początkowa to pies? 14.03.07, 01:36 ppo napisał: > Mylisz się, przyjacielu. Opłata poczatkowa jest za "trzaśnięcie drzwiami". No, > chyba, że ty jadąc taksówką 1 kilometr płacisz od 1,80 do 3 pln. Bo ja wyobraź > sobie, prawie dychę. I co gorsza nie mogę się kłócić, bo taksometr tyle > pokazuje :D No, ale ty z pewnością wiesz lepiej (wszystko?) więc zastosuję > ludową mądrość i ustąpię ci. Bez odbioru. Nie twierdzę nic innego. Wsiadasz i masz powiedzmy 6 zł na liczniku za trzaśnięcie drzwiami. Ale taksometr nie zmienia wskazania, dopóki nie przejedziesz odległości za 6 zł. > P.S. Nie wstydzisz się wciskać kit w sprawach tak łatwych do zweryfikowania? > To rzeczywiście niezły z ciebie snajper musi być ;) Po prostu nie wciskam kitu. S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: A opłata początkowa to pies? IP: *.MAN.atcom.net.pl 14.03.07, 09:01 Mieszkam niedaleko Okecia i za przejazd taksowka z centrum place ok. 30 zl w nocy (Euro taxi). Odpowiedz Link Zgłoś
tom_aszek Snajprzerze, tym razem spudłowałeś ;) 14.03.07, 09:09 snajper55 napisał: > Wsiadasz i masz powiedzmy 6 zł na liczniku za > trzaśnięcie drzwiami. Ale taksometr nie zmienia wskazania, dopóki nie > przejedziesz odległości za 6 zł. Zerknij na licznik jak taksówka ruszy. Na początku oczywiście pokazuje np. 6 zł ale juz po około kilometrze np. 7,80 (zależnie od ceny za km). Wg twojej wersji licznik zmieniałby się dopiero po przejechaniu ponad 3 km (licząc 1,80 za km) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Snajprzerze, tym razem spudłowałeś ;) IP: 192.193.245.* 14.03.07, 10:14 Bo to jest opłata za pierwszy kilometr. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Snajprzerze, tym razem spudłowałeś ;) 14.03.07, 12:29 Gość portalu: ja napisał(a): > Bo to jest opłata za pierwszy kilometr. Chyba trzeba będzie się taksiarza zapytac. ;) Bo już mamy trzy wersje: - za trzasnięcie drzwiami - za pierwszy kilometr - za pierwsze kilometry S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: texmex Najprościej będzie wsiąść do taksówki, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.07, 18:32 na jakiejś znanej trasie o długości jednego kilometra. Ewentualnie obserwować jednocześnie taksometr i licznik kilometrów przy prędkościomierzu (każdy samochód go ma, ale nie w każdym działa). Osobiście zauważyłem, że 6 pln to opłata niezależna od długości kursu (dodatkowa)- nie udało mi się nigdy zapłacić za taxi poniżej tej kwoty, a nawet poniżej ok. 8 pln. W nocy czasem jeżdżę na trasie pomiędzy dwoma stacjami metra i kosztuje to zawsze conajmniej 10 (taryfa nocna!) Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Najprościej będzie wsiąść do taksówki, 14.03.07, 18:44 Wyjaśniło się. To rzeczywiście opłata za podstawienie taksówki (trzaśnięcie drzwiami) i jest doliczana do opłaty za kilometry. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=51&w=58940858&a=59008075 S. Odpowiedz Link Zgłoś
ppo Re: Najprościej będzie wsiąść do taksówki, 15.03.07, 01:13 W takim razie sorry, że tak na Ciebie wjechałem :( Potrafisz się przyznać do pomyłki, to ok. Trochę schamiałem na tym forum, bo różne durne dzieciaki potrafią wciskać takie kity z taką arogancją, że ja już dawno spaliłbym się ze wstydu na ich miejscu ;) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Najprościej będzie wsiąść do taksówki, 15.03.07, 11:42 ppo napisał: > W takim razie sorry, że tak na Ciebie wjechałem :( Nie ma sprawy. :) S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Najprościej będzie wsiąść do taksówki, IP: 192.193.245.* 15.03.07, 09:15 To chyba zależy od korporacji, ale powinna być to opłata za pierwszy kilometr. Często jeżdzę Euro-Lux i tam właśnie tak jest, podobnie w MPT. Proszę sprawdzić cennik MPT: www.taximpt.com.pl/html_pol/taxi919_htm.html Opłata początkowa za 1 km 6 zł Odpowiedz Link Zgłoś
tom_aszek Re: Cena taksówki 14.03.07, 09:11 Ok. 50 zł, przy założeniu, że to taksówka korporacyjna a nie z jakiegoś postoju mafijnego. free.polbox.pl/a/anitom/Taksowki.html Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Cena taksówki 14.03.07, 13:30 Z linku wynika, że to opłata za trzaśnieciwe drzwiami czyli za podstawienie taksówki. Myliłem sie. Tu tez tak jest napisane: www.ewarszawa.com/uslugi/miejsca/taks%F3wki/bayer-taxi.html S. Odpowiedz Link Zgłoś
paulina.galli Re: Cena taksówki 14.03.07, 20:28 taksówki "chodza" od 1,8 do 3 zl plus "trzasniecie" 6-7 zł ale to w dzien w nocy stawka 2,4 - gornej granicy nie znam inna rzezcz ze jesli jest to sobota / niedziela (i/lub) swieto to jesczze moze byc wiecej Ja bym nastawiala sie na ok 30-35 zł [ zamowiona telefonicznie taxi- nie wiem na czym to polega ale zawsze sa tansze niz "z ulicy") Ostatnio jechalam prawie w srodku nocy z ulicy zlotej (centrum prawie przy dworcu kol. ) na kabaty - zaplacilam ok 35 zl ( partner taxi) dystans chyba wiekszy niz z dworca na okecie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: axen Re: Cena taksówki IP: *.aster.pl 14.03.07, 20:55 Od godz. 22 obowiązuje 50% wyższa stawka za km + 6 zł za trzaśniecie drzwiami. Czyli zamiast 2 zł, płacimy 3 zł w nocy za km Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Cena taksówki 14.03.07, 23:19 paulina.galli napisała: > taksówki "chodza" od 1,8 do 3 zl Znasz po 3 Zł ? Ja najdroższą po 2 zł widziałem. > plus "trzasniecie" 6-7 zł Trzaśnięcie - od 0 zł do 6 zł. Najczęściej 5 zł lub 6 zł. Czasem jest dopłata 20 zł za kombi lub 15 zł za klimatyzację. > ale to w dzien w nocy stawka 2,4 - gornej granicy nie znam W nocy stawka jest o 50% większa. Czyli do 3 zł/km. > inna rzezcz ze jesli jest to sobota / niedziela (i/lub) swieto to jesczze > moze byc wiecej Nie. Cena w noc, weekend czy noc weekendową jest taka sama. > Ja bym nastawiala sie na ok 30-35 zł [ zamowiona telefonicznie taxi- nie wiem > na czym to polega ale zawsze sa tansze niz "z ulicy") Cena zależy tylko od korporacji. Widocznie dzwonisz do tanich. S. Odpowiedz Link Zgłoś
paulina.galli Re: Cena taksówki 15.03.07, 09:34 snajper55 napisał: >>>>>rzaśnięcie - od 0 zł do 6 zł. Najczęściej 5 zł lub 6 zł a znasz taka co bierze 0 zl? :) >>>> Nie. Cena w noc, weekend czy noc weekendową jest taka sam Jechalam ostatnio wlasnie partnerem albo bayerem - reki nie dam sobie odciac :) ale wydaje mi sie ze byla stawka " nocna" jak i stawka "swiateczna" 3 zł tez jechalam jakis czas temu ( a dokladniej 2,90 zł) :) byc moze byl to "przewoz osob" bo duzo ostatnio takich pseudotaxowek jest tylko ze wtedy mialy jeszcze napis taxi :) Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Cena taksówki 15.03.07, 12:03 paulina.galli napisała: > snajper55 napisał: > > >>>>>rzaśnięcie - od 0 zł do 6 zł. Najczęściej 5 zł lub 6 zł > a znasz taka co bierze 0 zl? :) Tak. Korpo-taxi www.ewarszawa.com/uslugi/miejsca/taks%F3wki/korpo-taxi.html > >>>> Nie. Cena w noc, weekend czy noc weekendową jest taka sam > Jechalam ostatnio wlasnie partnerem albo bayerem - reki nie dam sobie odciac > :) > ale wydaje mi sie ze byla stawka " nocna" jak i stawka "swiateczna" Ja się spotkałem tylko z czterema cenami za km: - dzień I strefa - dzień ii strefa - noc oraz weekend I strefa - noc oraz weekend II strefa np: www.ewarszawa.com/uslugi/miejsca/taks%F3wki/sawa_taxi.html > 3 zł tez jechalam jakis czas temu ( a dokladniej 2,90 zł) :) > byc moze byl to "przewoz osob" bo duzo ostatnio takich pseudotaxowek jest > tylko ze wtedy mialy jeszcze napis taxi :) Nawet dziś można taką jechać (a nawet dużo droższą :)), ale to właśnie będzie "przewóz osób". Żadna korporacja takich stawek nie ma. S. Odpowiedz Link Zgłoś
ppo Re: Cena taksówki 15.03.07, 01:09 >Ja bym nastawiala sie na ok 30-35 zł A ja bym raczej nastawiał się na 50, a jakbym zapłacił 35, to tylko bym się ucieszył. Planując wydatki, zawsze lepiej jest przeszacować niż niedoszacować. Lepiej, żeby zostało ci 15 złotych reszty, niż żeby zabrakło 5 zł do wymaganej kwoty, no nie? > Ostatnio jechalam prawie w srodku nocy z ulicy zlotej (centrum prawie przy > dworcu kol. ) na kabaty - zaplacilam ok 35 zl ( partner taxi) dystans chyba > wiekszy niz z dworca na okecie? Mam watpliwości... Powiedzmy, że porównywalny :) Odpowiedz Link Zgłoś
ritzy Ok. 30. Moze zdziebko ponizej. 14.03.07, 22:46 W ciagu dnia od pomn. Lotnika kosztuje ok. 16. Tania korporacja. Odpowiedz Link Zgłoś