Dodaj do ulubionych

Cena taksówki

13.03.07, 12:32
Ile powinienem zapłacić za przejazd z Centralnego na lotnisko w nocy?
Obserwuj wątek
    • yavorius Re: Cena taksówki 13.03.07, 12:41
      Tyle, ile zażąda taksówkarz.
      • Gość: Magda Re: Cena taksówki IP: *.polskieradio.pl 13.03.07, 12:50
        Około 20-30 złotych pod warunkiem, że nie wsiądziesz na Centralnym tylko
        wezwiesz telefonicznie.
        • teraz12 Re: Cena taksówki 13.03.07, 13:06
          Magdo dziękuję bardzo.
        • Gość: e pluribus unum Re: Cena taksówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.07, 20:41
          > Około 20-30 złotych

W nocy??? To chyba jakimś "grosikiem", na którego będziesz czekać 2 godziny.
          W/g mnie 5 dych i ciesz się, że tak mało! :D
    • snajper55 Re: Cena taksówki 13.03.07, 21:43
      teraz12 napisał:

> Ile powinienem zapłacić za przejazd z Centralnego na lotnisko w nocy?

To co najwyżej 10 km. Tak więc w nocy kurs powinien kosztować od 18 zł (1,80
      zł/km) do 30 zł (3 zł/km).

S.
      • ppo Z opłata początkowa to pies? 13.03.07, 21:48
        Ostatnio była 6 pln. Chyba "dawno" taryfą nie jechałeś... :)
        • snajper55 Re: Z opłata początkowa to pies? 14.03.07, 00:12
          ppo napisał:

> Ostatnio była 6 pln. Chyba "dawno" taryfą nie jechałeś... :)

Opłata początkowa jest za początkowe kilometry.

S.
          • ppo Re: A opłata początkowa to pies? 14.03.07, 01:30
            > Opłata początkowa jest za początkowe kilometry.

Mylisz się, przyjacielu. Opłata poczatkowa jest za "trzaśnięcie drzwiami". No,
            chyba, że ty jadąc taksówką 1 kilometr płacisz od 1,80 do 3 pln. Bo ja wyobraź
            sobie, prawie dychę. I co gorsza nie mogę się kłócić, bo taksometr tyle
            pokazuje :D No, ale ty z pewnością wiesz lepiej (wszystko?) więc zastosuję
            ludową mądrość i ustąpię ci. Bez odbioru.

P.S. Nie wstydzisz się wciskać kit w sprawach tak łatwych do zweryfikowania? To
            rzeczywiście niezły z ciebie snajper musi być ;)
            • snajper55 Re: A opłata początkowa to pies? 14.03.07, 01:36
              ppo napisał:

> Mylisz się, przyjacielu. Opłata poczatkowa jest za "trzaśnięcie drzwiami". No,
              > chyba, że ty jadąc taksówką 1 kilometr płacisz od 1,80 do 3 pln. Bo ja wyobraź
              > sobie, prawie dychę. I co gorsza nie mogę się kłócić, bo taksometr tyle
              > pokazuje :D No, ale ty z pewnością wiesz lepiej (wszystko?) więc zastosuję
              > ludową mądrość i ustąpię ci. Bez odbioru.

Nie twierdzę nic innego. Wsiadasz i masz powiedzmy 6 zł na liczniku za
              trzaśnięcie drzwiami. Ale taksometr nie zmienia wskazania, dopóki nie
              przejedziesz odległości za 6 zł.

> P.S. Nie wstydzisz się wciskać kit w sprawach tak łatwych do zweryfikowania?
              > To rzeczywiście niezły z ciebie snajper musi być ;)

Po prostu nie wciskam kitu.

S.
              • Gość: ania Re: A opłata początkowa to pies? IP: *.MAN.atcom.net.pl 14.03.07, 09:01
                Mieszkam niedaleko Okecia i za przejazd taksowka z centrum place ok. 30 zl w nocy (Euro taxi).
              • tom_aszek Snajprzerze, tym razem spudłowałeś ;) 14.03.07, 09:09
                snajper55 napisał:

> Wsiadasz i masz powiedzmy 6 zł na liczniku za
                > trzaśnięcie drzwiami. Ale taksometr nie zmienia wskazania, dopóki nie
                > przejedziesz odległości za 6 zł.

Zerknij na licznik jak taksówka ruszy. Na początku oczywiście pokazuje np. 6 zł
                ale juz po około kilometrze np. 7,80 (zależnie od ceny za km). Wg twojej wersji
                licznik zmieniałby się dopiero po przejechaniu ponad 3 km (licząc 1,80 za km)
                • Gość: ja Re: Snajprzerze, tym razem spudłowałeś ;) IP: 192.193.245.* 14.03.07, 10:14
                  Bo to jest opłata za pierwszy kilometr.
                  • snajper55 Re: Snajprzerze, tym razem spudłowałeś ;) 14.03.07, 12:29
                    Gość portalu: ja napisał(a):

> Bo to jest opłata za pierwszy kilometr.

Chyba trzeba będzie się taksiarza zapytac. ;) Bo już mamy trzy wersje:

- za trzasnięcie drzwiami
                    - za pierwszy kilometr
                    - za pierwsze kilometry

S.
                    • Gość: texmex Najprościej będzie wsiąść do taksówki, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.07, 18:32
                      na jakiejś znanej trasie o długości jednego kilometra. Ewentualnie obserwować
                      jednocześnie taksometr i licznik kilometrów przy prędkościomierzu (każdy
                      samochód go ma, ale nie w każdym działa). Osobiście zauważyłem, że 6 pln to
                      opłata niezależna od długości kursu (dodatkowa)- nie udało mi się nigdy
                      zapłacić za taxi poniżej tej kwoty, a nawet poniżej ok. 8 pln. W nocy czasem
                      jeżdżę na trasie pomiędzy dwoma stacjami metra i kosztuje to zawsze conajmniej
                      10 (taryfa nocna!)
                      • snajper55 Re: Najprościej będzie wsiąść do taksówki, 14.03.07, 18:44
                        Wyjaśniło się. To rzeczywiście opłata za podstawienie taksówki (trzaśnięcie
                        drzwiami) i jest doliczana do opłaty za kilometry.
                        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=51&w=58940858&a=59008075

S.
                        • ppo Re: Najprościej będzie wsiąść do taksówki, 15.03.07, 01:13
                          W takim razie sorry, że tak na Ciebie wjechałem :( Potrafisz się przyznać do
                          pomyłki, to ok. Trochę schamiałem na tym forum, bo różne durne dzieciaki
                          potrafią wciskać takie kity z taką arogancją, że ja już dawno spaliłbym się ze
                          wstydu na ich miejscu ;)
                          Pozdrawiam!
                          • snajper55 Re: Najprościej będzie wsiąść do taksówki, 15.03.07, 11:42
                            ppo napisał:

> W takim razie sorry, że tak na Ciebie wjechałem :(

Nie ma sprawy. :)

S.
                        • Gość: ja Re: Najprościej będzie wsiąść do taksówki, IP: 192.193.245.* 15.03.07, 09:15
                          To chyba zależy od korporacji, ale powinna być to opłata za pierwszy kilometr.
                          Często jeżdzę Euro-Lux i tam właśnie tak jest, podobnie w MPT.
                          Proszę sprawdzić cennik MPT: www.taximpt.com.pl/html_pol/taxi919_htm.html

Opłata początkowa za 1 km 6 zł
    • tom_aszek Re: Cena taksówki 14.03.07, 09:11
      Ok. 50 zł, przy założeniu, że to taksówka korporacyjna a nie z jakiegoś postoju
      mafijnego.

free.polbox.pl/a/anitom/Taksowki.html
      • snajper55 Re: Cena taksówki 14.03.07, 13:30
        Z linku wynika, że to opłata za trzaśnieciwe drzwiami czyli za podstawienie
        taksówki. Myliłem sie.

Tu tez tak jest napisane:
        www.ewarszawa.com/uslugi/miejsca/taks%F3wki/bayer-taxi.html

S.
        • paulina.galli Re: Cena taksówki 14.03.07, 20:28
          taksówki "chodza" od 1,8 do 3 zl
          plus "trzasniecie" 6-7 zł
          ale to w dzien
          w nocy stawka 2,4 - gornej granicy nie znam
          inna rzezcz ze jesli jest to sobota / niedziela (i/lub) swieto to jesczze moze
          byc wiecej

Ja bym nastawiala sie na ok 30-35 zł [ zamowiona telefonicznie taxi- nie wiem
          na czym to polega ale zawsze sa tansze niz "z ulicy")

Ostatnio jechalam prawie w srodku nocy z ulicy zlotej (centrum prawie przy
          dworcu kol. ) na kabaty - zaplacilam ok 35 zl ( partner taxi) dystans chyba
          wiekszy niz z dworca na okecie?
          • Gość: axen Re: Cena taksówki IP: *.aster.pl 14.03.07, 20:55
            Od godz. 22 obowiązuje 50% wyższa stawka za km + 6 zł za trzaśniecie drzwiami.
            Czyli zamiast 2 zł, płacimy 3 zł w nocy za km
          • snajper55 Re: Cena taksówki 14.03.07, 23:19
            paulina.galli napisała:

> taksówki "chodza" od 1,8 do 3 zl

Znasz po 3 Zł ? Ja najdroższą po 2 zł widziałem.

> plus "trzasniecie" 6-7 zł

Trzaśnięcie - od 0 zł do 6 zł. Najczęściej 5 zł lub 6 zł. Czasem jest dopłata 20
            zł za kombi lub 15 zł za klimatyzację.

> ale to w dzien w nocy stawka 2,4 - gornej granicy nie znam

W nocy stawka jest o 50% większa. Czyli do 3 zł/km.

> inna rzezcz ze jesli jest to sobota / niedziela (i/lub) swieto to jesczze
            > moze byc wiecej

Nie. Cena w noc, weekend czy noc weekendową jest taka sama.

> Ja bym nastawiala sie na ok 30-35 zł [ zamowiona telefonicznie taxi- nie wiem
            > na czym to polega ale zawsze sa tansze niz "z ulicy")

Cena zależy tylko od korporacji. Widocznie dzwonisz do tanich.

S.
            • paulina.galli Re: Cena taksówki 15.03.07, 09:34
              snajper55 napisał:

>>>>>rzaśnięcie - od 0 zł do 6 zł. Najczęściej 5 zł lub 6 zł
              a znasz taka co bierze 0 zl? :)

>>>> Nie. Cena w noc, weekend czy noc weekendową jest taka sam
              Jechalam ostatnio wlasnie partnerem albo bayerem - reki nie dam sobie odciac :)
              ale wydaje mi sie ze byla stawka " nocna" jak i stawka "swiateczna"

3 zł tez jechalam jakis czas temu ( a dokladniej 2,90 zł) :)
              byc moze byl to "przewoz osob" bo duzo ostatnio takich pseudotaxowek jest tylko
              ze wtedy mialy jeszcze napis taxi :)
              • snajper55 Re: Cena taksówki 15.03.07, 12:03
                paulina.galli napisała:

> snajper55 napisał:
                >
                > >>>>>rzaśnięcie - od 0 zł do 6 zł. Najczęściej 5 zł lub 6 zł
                > a znasz taka co bierze 0 zl? :)

Tak. Korpo-taxi
                www.ewarszawa.com/uslugi/miejsca/taks%F3wki/korpo-taxi.html

> >>>> Nie. Cena w noc, weekend czy noc weekendową jest taka sam
                > Jechalam ostatnio wlasnie partnerem albo bayerem - reki nie dam sobie odciac > :)
                > ale wydaje mi sie ze byla stawka " nocna" jak i stawka "swiateczna"

Ja się spotkałem tylko z czterema cenami za km:
                - dzień I strefa
                - dzień ii strefa
                - noc oraz weekend I strefa
                - noc oraz weekend II strefa

np: www.ewarszawa.com/uslugi/miejsca/taks%F3wki/sawa_taxi.html

> 3 zł tez jechalam jakis czas temu ( a dokladniej 2,90 zł) :)
                > byc moze byl to "przewoz osob" bo duzo ostatnio takich pseudotaxowek jest
                > tylko ze wtedy mialy jeszcze napis taxi :)

Nawet dziś można taką jechać (a nawet dużo droższą :)), ale to właśnie będzie
                "przewóz osób". Żadna korporacja takich stawek nie ma.

S.
          • ppo Re: Cena taksówki 15.03.07, 01:09
            >Ja bym nastawiala sie na ok 30-35 zł

A ja bym raczej nastawiał się na 50, a jakbym zapłacił 35, to tylko bym się
            ucieszył. Planując wydatki, zawsze lepiej jest przeszacować niż niedoszacować.
            Lepiej, żeby zostało ci 15 złotych reszty, niż żeby zabrakło 5 zł do wymaganej
            kwoty, no nie?

> Ostatnio jechalam prawie w srodku nocy z ulicy zlotej (centrum prawie przy
            > dworcu kol. ) na kabaty - zaplacilam ok 35 zl ( partner taxi) dystans chyba
            > wiekszy niz z dworca na okecie?

Mam watpliwości... Powiedzmy, że porównywalny :)
    • ritzy Ok. 30. Moze zdziebko ponizej. 14.03.07, 22:46
      W ciagu dnia od pomn. Lotnika kosztuje ok. 16. Tania korporacja.
    • tom_aszek No i ile zapłaciłeś? 15.03.07, 09:20
      I o jakiej porze?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka