Dodaj do ulubionych

Budynek mennicy, Prosta róg Żelaznej

20.03.07, 16:29
Witam

Ze sporym zdziwieniem wyczytałem wczoraj w atlasie "Architektura w Warszawie"
że budynek mennicy powstał w latach 1937-38. Przyznam że do tej pory żyłem w
przekonaniu że budynek jest powojenny a na tym miejscu między Żelazną, Prostą
a Waliców do 1944 roku stały kamienice. Czy to prawda że ten budynek jest
przedwojenny? Jak na koniec lat 30-tych i inwestycję państwową to dość
skromnie się prezentuje przyznam, znacznie odbiegając od
ówczesnych "standardów". Nie podejrzewałem go przyznam o przedwojenny rodowód.

Pozdr, M.
Obserwuj wątek
    • jarekzielinski Re: Budynek mennicy, Prosta róg Żelaznej 20.03.07, 21:00
      No pewnie, że jest powojenny. Cytowane dzieło miewa (w dowolnym tomie)
      takie "rewelacje", przeciętnie co najmniej 100/100 (czyli sto błędów na sto
      stron). I to nie jest złośliwość, liczyłem w pierwszej edycji, bywało znacznie
      więcej. Fakt, że w pewnym momencie przestałem kupować. W którym to więc tomie
      mamy owo odkrycie? Pzdr.
      • palker Re: Budynek mennicy, Prosta róg Żelaznej 20.03.07, 21:13
        Ja raz nawet zrobiłem z siebie kompletnego idiotę powołując się na informacje
        które tam znalazłem. W rewanżu popastwiłem sie nieco nad dziełem i jej autorką
        fotoforum.gazeta.pl/72,2,746,58395098,58617103.html
      • masstah Re: Budynek mennicy, Prosta róg Żelaznej 20.03.07, 22:14
        W tomie opisującym lata 1918-1939. Tak podejrzewałem że aż tak źle ze mną być
        nie może, ze nie ma szansy by to był budynek przedwojenny i że to w książce
        plotą bzdury. Więcej kwiatków póki co nie znalazłem, no ale dostałem to to
        wczoraj więc za wiele jeszcze nie widziałem. Dzięki w każdym razie ;-)
    • walek47 Re: Budynek mennicy, Prosta róg Żelaznej 20.03.07, 22:40
      Budynek mennicy wybudowano w latach 1950-1952.
    • allgau Re: Budynek mennicy, Prosta róg Żelaznej 21.03.07, 14:03
      chyba widac już na pierwszy rzut oka poetykę socrealistyczną tego budynku...
      najwyraźniej autorka wyręczała się studentami w roli "murzynów" i nie
      weryfikowała ich "rewelacji".... bo nie chce się wierzyc aby popełniła aż taki
      błąd w datowaniu
      • hrabia_piotr Re: Budynek mennicy, Prosta róg Żelaznej 25.03.07, 10:00
        Oczywiście zgadzam się, że budynek Mennicy jest powojenny ( chociażby dlatego,
        że widać na zdjęciach tuż-powojennych ruiny szkoły handlowej ), ale moim
        skromnym zdaaniem nie można tego tak uzasadniać, jak Allgau:

allgau napisał:

> chyba widac już na pierwszy rzut oka poetykę socrealistyczną tego budynku...

Bo chociażby patrząc na Prudential i d. szkołę Lilpopa na Polnej, kamienice na
        południwoej stronie Al. Jerozolimskich między Kruczą, a Marszałkowską, też
        możnaby pomyśleć, że są one powojenne, bo przecież socrealistyczne. Z resztą
        ten budynek na Polnej mnie też kiedyś zmylił.
        • allgau Re: Budynek mennicy, Prosta róg Żelaznej 25.03.07, 20:25
          No chyba kolega z byka spadł! Kamienice w al. Jerozolimskich socrealistyczne?!
          Skąd ten pomysł? co do szkoły Rotwanda na Mokotowksiej to zgoda, bo została
          przerobiona nieco w okreśie socrealizmu, ale nie te kamienice, zwłąszcza
          Polonia i po drugiej stronie secesyjna róg Poznańskiej i alej... dlatego nadal
          uważam, że w przypadku pani historyk sztuki i architektury takie błędy jak z
          mennicą nie uchodzą! pamietajcie przy tym, ze ta pani jest szalenie
          pryncypialna i nadal uważa, że wiekszość kamienic z XIX w. powinna pójść pod
          kilof..., że nie wspomnę o jej atakach na rekonstrukję pólnocnej pierzei pl.
          Teatralnego i zachodniej Piłsudskiego, ale zapomniał wół jak cielęciem był...
        • max_meyer Re: Budynek mennicy, Prosta róg Żelaznej 25.03.07, 23:42
          Kolega miał na myśli kamienice pomiędzy Kruczą a Marszałowską.
          Czytaj uważniej:-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka