kicur1974 30.03.07, 20:30 Gdzie w warszawie mogłabym obejrzeć przedwojenną windę - taką metalową otwieraną na kluczyk? Czy toś takiego jeszcze istnieje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
typ.z.matrixa Re: Gdzie przedwojenne windy 30.03.07, 22:11 Taka zewnętrzna panoramiczna ( a raczej jej resztki) jest na oficynie Foksal 13-niestety jednak po prywatnym szwindlu naczelnego architekta-dewastatora Borowskiego obie kamienice-13 i sąsiednia 15-są zagrożone przez inwestycje Ghelamco.Wprawdzie bardzo zniszczona i dodana sporo pózniej,jednak takie rozwiazanie to UNIKAT w skali Warszawy.Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
pbd2 Re: Gdzie przedwojenne windy 31.03.07, 13:42 Jakieś dwadzieścia dwa lata temu widziałem w kamienicy przy Traugutta stara windę, ale "normalnego" typu, czyli w betonowym szybie wewnątrz bloku, żadnych siatek itp.) - niestety, miałem wtedy dziewięć lat i trudno mi powiedzieć, czy ta winda była jeszcze przedwojenna (na pewno jak na tamte czasy była już bardzo stara, miała drzwi na kluczyk, lusterko, i potwornie skrzypiała), nie pamiętam też, w którym to było budynku (na pewno mieszkalny i przedwojenny), i oczywiście zupełnie nie wiem, czy jeszcze tam jest, bo nigdy później tam nie byłem. Takiej z ażurowymi ściankami szybu chyba nie widziałem nigdy. Odpowiedz Link Zgłoś
kester Re: Gdzie przedwojenne windy 31.03.07, 17:00 Kilka lat temu widziałem takie windy w domu 3 Maja 2/4/6... Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: Gdzie przedwojenne windy 01.04.07, 09:26 byłą taka winda w filmie"psy". ale gdzie robiono zdjęcia??? Odpowiedz Link Zgłoś
akcja1 Re: Gdzie przedwojenne windy 01.04.07, 17:25 Al. Jerozolimskie 101 (nie jestem pewny numeru ale chyba 101, winda w metalowym szybie) , Marszałkowska 18 (oryginalny szklany szyb windy obłożony również alabastrem, ale winda współczesna), Wilcza róg Emilii Pater (kamienice z lat 30), jednoosobowa winda w Muzeum Ziemi - willi Pniewskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
jarekzielinski Re: Gdzie przedwojenne windy 01.04.07, 20:55 Koszykowa 8 - autentyczna kabina z boazerią wewnątrz. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
ness13 Re: Gdzie przedwojenne windy 03.04.07, 18:32 były kiedyś w domach na Bartoszewicza - nie pamiętam w którym. Odpowiedz Link Zgłoś
chinique Na politechnice (+ pytanie do experta) 01.04.07, 21:03 O ile pamiętam, to w budynkach administracyjnych Politechniki Warszawskiej jeszcze w 1990-tych przy Noakowskiego były takie windy - dostępne publicznie w godzinach pracy biur, nie wiem, czy autentyczne i nie wiem czy są do dzisiaj, może jakiś pilny student zechce to sprawdzić. BTW, w Katowicach do dzisiaj działa jeszcze kilka wind typu paciorkowego (aka paternoster), czy były takie windy w Warszawie, t/n, gdzie? Odpowiedz Link Zgłoś
masstah Re: Gdzie przedwojenne windy 02.04.07, 02:02 Kojarzę takie co najmniej dwie aczkolwiek widziałem je obydwie z 8-10 lat temu no i nie wiem czy dotrwały do dnia dzisiejszego. Było to w: 1) w jednej z kamienic na Jasnej, po parzystej stronie pomiędzy Świętokrzyską a Boduena, nie chcę skłamać ale najprawdopodobniej była to Jasna 10 ale nie dam głowy że nie 8. 2) w kamienicy Wedla, na terenie zakładów, na Zamoyskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
jokerka1 Re: Gdzie przedwojenne windy 13.04.07, 19:25 Tak, Jasna 10, piękna, ostatni raz widziałam ją z 15 lat temu, gdy były tam biura mojej firmy, ale czy jeszcze tam jest... chociaż z tego co jakiś czas temu widziałam kamienica jest odnowiona, więc i winda miejmy nadzieję została. Odpowiedz Link Zgłoś
allgau Re: Gdzie przedwojenne windy 02.04.07, 09:37 Mokotowska 51/53, windy drewniane w szybach ażurowych, Wiejska 18, windy drewniane, była jeszcze przedwojenna boazeria, ale niestety w trakcie "remontu" zamalowano, zostały autentyczne chromowane ramy lustra i szybek w drzwiczkach. Odpowiedz Link Zgłoś
lol21ndm Re: Gdzie przedwojenne windy 04.04.07, 00:22 Nie wiem czy przedwojenna, ale cos mi sie tak skojarzylo ze staro wygladajaca winda w budynku miedzy Emilii P., a budynkiem Operetki. Fakt, ze nawet nie wiem, czy budynek ow jeszcze stoi, bo mieszkam za granica, a tam bylam raz tylko w roku 1993... Odpowiedz Link Zgłoś
irenka_n Re: Gdzie przedwojenne windy 16.04.07, 13:28 taką ażurową windę - między schodami widziałam w głównej klatce w kamienicy na Poznańskiej 38 Odpowiedz Link Zgłoś
pustynna_roza Re: Gdzie przedwojenne windy 13.05.07, 18:27 Marszalkowska 1-pozostal piekny zewnetrzny szkielet Odpowiedz Link Zgłoś
werttrew Re: Gdzie przedwojenne windy 15.05.07, 13:27 Na powiśluy jeszcze coś zostało, jeżeli mówimy o dźwigach osobowych. Odpowiedz Link Zgłoś
schayer Re: Gdzie przedwojenne windy 04.06.07, 09:26 Al. 3 Maja 2. Jest tam kilka takich wind. Wszystkie niedawno wyremontowano (trochę jednak zmieniono niektóre detale). Odpowiedz Link Zgłoś