Dodaj do ulubionych

Obwodnica Pragi a Nowoziemowita?

07.05.07, 14:23
Witam. Czy ktoś wie czy teraz po decyzji o przyspieszeniu inwestycji w drogi
i obwodnice, w związku z Euro 2012, władze biorą pod uwagę budowę
Nowoziemowita równocześnie z wschodnią częścią Obwodnicy Śródmieścia? Zgodnie
z tym, co zapowiadają do 2012 będzie Wielkie Przyspieszenie ale później
spowolnienie inwestycji w drogi. Czyli inaczej mówiąc teraz albo za ok 50 lat
można się spodziewać budowy tej drogi....
Obserwuj wątek
    • tomkrt Re: Obwodnica Pragi a Nowoziemowita? 07.05.07, 15:37
      pyzaptys napisał:

> Witam. Czy ktoś wie czy teraz po decyzji o przyspieszeniu inwestycji w drogi
      > i obwodnice, w związku z Euro 2012, władze biorą pod uwagę budowę
      > Nowoziemowita równocześnie z wschodnią częścią Obwodnicy Śródmieścia? Zgodnie
      > z tym, co zapowiadają do 2012 będzie Wielkie Przyspieszenie ale później
      > spowolnienie inwestycji w drogi. Czyli inaczej mówiąc teraz albo za ok 50 lat
      > można się spodziewać budowy tej drogi....

Na razie nie jest znana list inwestycyj priorytetowych na terenie Warszawy w związku z EURO 2012. No może poza stadionem Narodowym i przeduową przystanku Stadion.
      Warszawa jest tak zapóźniona z inwestycjami ifrastrutkuralnymi że można by stwierdzić że potrzebne są wszystkie obwodnice i spora część planowanych ulic.
      Ale wiadomo ze wszystkiego zbudować się nie da.
      Patrząc realnie
      Na pewno będzie musiała powstać praska cześć obwodnicy śródmieścia i prawdopodobnie dojazd od tej obwodnicy do stadionu narodowego.
      Chociaż juz ta druga inwestcja zawisła na włosku z powodu pomysłu przeniesienia w rezerwe ood tą drogę handlarzy ze stadionu 10 lecia.
      Z jakimi posozostałymi inwestycjami Warszawa zdąży - trudno powiedzieć.
      Potrzeby są gigantyczne, a pieniędzy, mocy przerobowych administracji i rąk do pracy nie za wiele.
      Może niedługo zostanie opublikowana jakaś oficjalna lista.

Wracając do Pańskiego pytania o Nowoziemowita.
      W kontekście Euro byłby to ciekawy dojazd od ul.Żołnierskiej może nawet od WOW do stanionu narodowego.

Ale los tej drogi jest niepewny w wyniku działań władz Ząbek - zawężania rezerwy pod tą drogę na terenie miasta.
      Warszawa ma interes w zbudowaniu NowoZiemowita - na odcinku obwodnica śródmieścia - rondo w Zielonce w przyszłości (węzeł Zielonka) - ale obecne zapisy planu miejscowego Ząbek wykluczają budowe ul NowoZiemowita o parametrach takich na jakich zależy Warszawie - czyli w wersji dwujezdniowej. Jednocześnie Warszawa nie ma żadnego interesu żeby budować tą drogę i zakończyć ją na rogatkach Ząbek. z punktu widzenia Warszawy było by to marnowaniem pieniędzy, dla Ząbek by to oznaczało totalne zakorokowanie południowej części miasta. W Przy obecnych okolicznościach odcinek od obwodnicy środmieścia na wschód powstanie pewnie przy okazji okazji budowy TOG - czyli w nieokreslonej przyszłości.

W kwesti NowoZiemowita dużo zależy od postawy władz Ząbek i klimatu jaki będzie towarzyszył tej drodze. Jeśli rezerwa zostanie jeszcze bardziej zawężona to NowoZiemowita nie powstanie nigdy.
      • pyzaptys Re: Obwodnica Pragi a Nowoziemowita? 08.05.07, 08:28
        > W kwesti NowoZiemowita dużo zależy od postawy władz Ząbek i klimatu jaki
        będzie
        > towarzyszył tej drodze. Jeśli rezerwa zostanie jeszcze bardziej zawężona to No
        > woZiemowita nie powstanie nigdy.

No to Super
        :(
        Mając w pamięci ostatnie wybory i widząc jacy ludzie pchają się na stołki ta
        przepowiednia może stać się rzeczywistaością... A może się mylę - nie znam
        nowych włodarzy Ząbek. Może oni są inni... zobaczymy. Ale IMO jeżeli mieliby
        coś zrobić to chyba już czas bo jak lista inwestycji zostanie opracowana zmiany
        będą trudne do przeforsowania.

pzdr
        • tedglen Re: Obwodnica Pragi a Nowoziemowita? 11.05.07, 11:09
          pyzaptys napisał:

> Mając w pamięci ostatnie wybory i widząc jacy ludzie pchają się na stołki ta
          > przepowiednia może stać się rzeczywistaością... A może się mylę - nie znam
          > nowych włodarzy Ząbek. Może oni są inni... zobaczymy.

Na pewno są inni niż ich poprzednicy, jednak przeforsowanie budowy
          Nowoziemowita przez nich może być bardzo trudne, nawet jeśli nie będzie na siłę
          zawężana rezerwa. Ząbki w tej sprawie same niewiele mogą, to małe 25 tysięczne
          miasteczko z którego głosem specjalnie nikt się nie liczy. No chyba, żeby
          zamieszkało tam jeszcze z 50 tysięcy ludzi, wtedy Warszawa inaczej by patrzyła,
          pewnie też chętnie włączyła by Ząbki do siebie.

Bez Nowoziemowita Ząbki za kilka lat kompletnie się zakorkują. Od
          kilkudziesięciu lat dojechać do Ząbek z W-wy można wziąż tymi samymi,
          praktycznie niemodernizowanymi trasami, a jest nich niewiele:
          - zakorkowana DW634 czyli Łodygowa, Radzymińska albo przez działki,
          - totalnie zakorkowana Chełmżyńska (przez przejazd kolejowy, potrzebny tam
          koniecznie wiadukt lub tunel) i Marsa, też zakorkowana,
          - Żołnierska, jednak skręt w prawo w Marsa to tragedia, w szczycie rannym
          trzeba tam oddstać 15-20 minut w korku przed tym tylko skrzyżowaniem.

Tak więc Nowoziemowita jest Ząbkom bardzo potrzebna, teraz są już mocno
          zakorkowane trasy dojazdowe w kierunku W-wy, biorąc po uwagę liczbę
          powstających nowych osiedli w Ząbkach i wzrost ludności, za kilka lat będzie
          komunikacyjna tragedia.

Oczywiście poprawa komunikacji dla Ząbek nie musi być związana tylko z
          Nowoziemowita, dużo dałoby też powstanie Trasy Olszynki Grochowskiej.

• pyzaptys Re: Obwodnica Pragi a Nowoziemowita? 11.05.07, 13:48
            Mnie się wydaje że wszyscy wiedzą o problemach z wydostaniem się z Ząbek w
            kierunku Warszawy i z powrotem. Nawet ci co mieszkają z tamtej strony Wisły w
            większości cośtam o tym słyszeli. W lokalnych radiostacjach, gdy mowa o korkach
            co jakiś czas pojawiaja się nazwy Żołnierska, Radzymińska, Łodygowa, ...

I to jakby nie trafia do radnych. I chyba wiem dlaczego. Bo oni pracują na
            miejscu i nie mają interesu osobistego żeby tą sprawę rozwiązać poprzez budowę
            nowej trasy. Natomiast decyzja o lokalizacji takiej trasy niesie ze sobą
            problemy. Zawsze znajdzie się jakiś niezadowolony, który będzie protestował.
            Może też (jak u Szyszki) ktoś tam mieszka w pobliżu... Łatwiej nie robić nic i
            spokojnie czekać do końca kadencji. Z drugiej strony wygląda na to, że kosztem
            korytarza na tą trasę wybudują kilka bloków. A to niesie ze sobą potencjał.
            Można wydawać pozwolenia.

Tylko że już teraz sam wyjazd z Ząbek często zajmuje tyle czasu co reszta
            podróży. Nie mówiąc już o spalinach i bezpieczeństwie. Ciekawe jak to będzie
            jak sprowadzi się tu do nowych mieszkań następne 5 - 10 tys. Na samej skrajnej
            ma być oddane 1000 mieszkań (pisali niedawno w jakiejś gazecie). To min 2 tys
            osób i większość będzie chciała pojechać samochodem i raczej pracy w Ząbkach
            nie znajdą.

To jedno, a drugie to mieszkańcy gmin na trasie do Wołomina. Tu sytuację
            powinno nieco poprawić wybudowanie nowej trasy do Radzymina (S8). Ale raczej
            będzie to dotyczyło samego Wołomina bo z Zielonki i Kobyłki Ci co teraz jeżdżą
            przez Ząbki to i tak będą tędy jeździć.

Będzie S17 - nie wiem czy widzieliście projekt węzła między Zielonką i Ząbkami
            (na stronach SISKOMu). Raczej nie będzie się tam prosto dostać :( Rondo na
            Żołnierskiej będzie zatkane teraz ze wszystkich stron! Nie wiem dlaczego nie
            zrobiono węzła na miejscu ronda, żeby umożliwić dogodny bezkolizyjny wjazd z
            każdej strony?

Trasa Olszynki pojawia się i znika. Ale nawet jakby ją wybudowano to nie
            poprawi dojazdu z Żąbek do centrum. Brakuje na tym odcinku łączników między
            obwodnicami. Powinni wybudować drogę między S17 a obwodnicą śródmieścia.
            Mogłaby to być Nowoziemowita lub jeszcze lepiej trasa biegnąca po południowej
            granicy miasta. A dalej wzdłuż południowego skraju Zielonki ... Ale podobno
            Wojsko protestuje. Chociaż akurat z nimi to myślę że można by się dogadać!
            Oczywiście coś oferując.

No to sobie ponarzekałem :)
            • tedglen Nowoziemowita 11.05.07, 14:25
              pyzaptys napisał:

> Mogłaby to być Nowoziemowita lub jeszcze lepiej trasa biegnąca po południowej
              > granicy miasta. A dalej wzdłuż południowego skraju Zielonki ... Ale podobno
              > Wojsko protestuje. Chociaż akurat z nimi to myślę że można by się dogadać!
              > Oczywiście coś oferując.

Czyli ta trasa musiałaby być mniej taki przebieg:
              img523.imageshack.us/img523/8239/alternatywanowoziemowitmc8.jpg

Nie wiem na ile jest to realne do wykonania, ale dla Ząbek i Zielonki byłoby to
              lepsze rozwiązanie niż Nowoziemowita w obecnie omawianym kształcie, trasa taka
              stanowiłaby dla tych miast obwodnicę. Jeśli Ząbki faktycznie zmniejszą rezerwę
              terenu pod Nowoziemowita i nie da się jej zbudować w rozsądnym przekroju, to
              może jednak dobrze byłoby poprowadzić ją poza Ząbkami i Zielonką? W takim
              wariancie również Zielonka dużo zyskuje...
              • tomkrt Re: Nowoziemowita 14.05.07, 02:56
                > Czyli ta trasa musiałaby być mniej taki przebieg:
                > img523.imageshack.us/img523/8239/alternatywanowoziemowitmc8.jpg
                >
                > Nie wiem na ile jest to realne do wykonania, ale dla Ząbek i Zielonki byłoby to
                >
                > lepsze rozwiązanie niż Nowoziemowita w obecnie omawianym kształcie, trasa taka
                > stanowiłaby dla tych miast obwodnicę. Jeśli Ząbki faktycznie zmniejszą rezerwę
                > terenu pod Nowoziemowita i nie da się jej zbudować w rozsądnym przekroju, to
                > może jednak dobrze byłoby poprowadzić ją poza Ząbkami i Zielonką? W takim
                > wariancie również Zielonka dużo zyskuje...

moja odpowiedź na ten list jest na forum Ząbki

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=97&w=61996985&wv.x=2&a=62374909
                • pyzaptys Re: Nowoziemowita 14.05.07, 08:29
                  Tak, nawet to chyba na mój post była odpowiedź. I wtedy mnie przekonałeś....

Natomiast teraz sytuacja jest o tyle inna, że wygląda na to, że jezeli władze
                  Ząbek nie palą się do projektu Nowoziemowita w starym przebiegu to może ona
                  nigdy nie powstać. Poza tym jak sam mówiłeś po zawężeniu korytarza może się
                  okazać, że inwestycja dla Warszawy może stać się nieopłacalna. Jak to teraz
                  wygląda od strony Warszawy? No i co obecny burmistrz Ząbek na ten temat myśli?

Jedno jest pewne że jeżeli nic się nie będzie działo w tej materii to będzie
                  kicha! Dzisiaj sobie jechałem z Ząbek przez działki i tak lekko licząc 90%
                  samochodów jadących ze Skorupki, Piłsudzkiego i z Ząbek północnych przez tory
                  wybiera drogę przez działki - czyli odpowiednik Nowoziemowita. Nie wiem ile się
                  teraz stoi na Skorupki i Piłsudzkiego, żeby dojechać do świateł ale ten czas
                  nie będzie się skracał i po wybudowaniu ani WOW ani TOG. Tu potrzeba trasy
                  alternatywnej dla Radzymińskiej czyli ku centrum do obwodnicy śródmieścia, a
                  nie na północ lub południe.

Tyle że prowadzenie całkiem nowym korytarzem wywoła nowe protesty: pewnie
                  mieszkańcy Powstańców, tradycyjnie ekolodzy... Będą mieli trochę racji. No bo
                  wprowadzili się i w planach nic nie było o trasie. Co może sprawę przeciągnąć
                  poza 2012, a więc znów w niebyt!

Ja akurat nie mam nic przeciwko staremu przebiegowi Nowoziemowita poza
                  problematycznym rozwiązaniem ruchu na na rondzie między Ząbkami i Zielonką no i
                  szkoda lasku z którego mógłby byc park z prawdziwego zdarzenia...

pozdr
                  mariusz
      • grzesiek9933 Re: Obwodnica Pragi a Nowoziemowita? 13.05.07, 13:23
        Witam
        Mam prośbę. Czy Pan tomkrat może podać jakieś swoje namiary w celu omówienia
        sprawy ul. Nowoziemowita. Chodzi mi o wystąpienie SISKOM do jednostek miasta
        Warszawy o interwencję w tej sprawie.
        Czy SISKOM prowadził jakieś romowy z władzami Ząbek?
        • tomkrt Re: Obwodnica Pragi a Nowoziemowita? 14.05.07, 02:50
          grzesiek9933 napisał:

> Witam
          > Mam prośbę. Czy Pan tomkrat może podać jakieś swoje namiary w celu omówienia
          > sprawy ul. Nowoziemowita. Chodzi mi o wystąpienie SISKOM do jednostek miasta
          > Warszawy o interwencję w tej sprawie.

Jeśli che się Pan skontaktować ze mną to prosze napisać na priva
          tomkrt@gazeta.pl

Jeśli chce się pan skontaktować z zarządem siskomu to polecam
          siskom_tak@gazeta.pl

w ostanim czasie były jakieś problemy z pocztą gazetową
          ale chyba już wróciło do normy.
          • grzesiek9933 Re: Obwodnica Pragi a Nowoziemowita? 15.05.07, 21:02
            Niestety nie otrzymałem odpowiedzi na wysłanego emaila na tomkrt@gazeta.pl .Może
            nie dotarł?
            • tomkrt Re: Obwodnica Pragi a Nowoziemowita? 15.05.07, 22:32
              grzesiek9933 napisał:

> Niestety nie otrzymałem odpowiedzi na wysłanego emaila na tomkrt@gazeta.pl .Moż
              > e
              > nie dotarł?

Chyba już odpowiedziałem na Pański list.
              O ile tamten Grzegorz i Pan to ta sama osoba.
              Nie wiem jakim cudem przoczyłem wczoraj Pański list, możliwe,
              że skrzynka gazety nadal trochę szwankuje.
              Pozdrawiam

tomkrt

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka