Dodaj do ulubionych

Nielegalni na Jaracza

IP: *.greifzug.de 25.05.07, 22:19
Nowy squad ("skłot")??? No cos tu chyba nie tak...
Obserwuj wątek
    • dada6 Re: Nielegalni na Jaracza 25.05.07, 22:32
      squat, nie squad :-)
      • tetlian Re: Nielegalni na Jaracza 26.05.07, 07:17
        Tytuł brzmi intrygująco. Ale sam artykuł już taki średni.
    • Gość: Kowalsky Nielegalni na Jaracza IP: *.aster.pl 25.05.07, 23:32
      Pustostan, czy czyjaś własność? Można być przeciwko wojnom, prawicy, faszystom,
      ale odrobina szacunku dla prawa nie zaszkodzi. A potem będą pretensje jak
      policja będzie robiła porządek.
      • Gość: hlmi Re: Nielegalni na Jaracza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.07, 10:48
        Mi to się z takim gó..arstwem kojarzy. I tanim efekciarstwem,
        wszystko wymieszane (zmelanżowane może), deskorolka, wegetarianizm,
        wspaniała lewica, równość, Afganistan, wredna prawica. No i ta założona
        undergroundowość. Wbrew pozorom zwyczajna klisza. Jeszcze maja 68 brakuje...

Tak naprawdę jakby się postarali, znaleźliby pomieszczenia, w których
        ktoś pozwoliłby im tymczasowo mieszkać i działać legalnie. No ale to się
        kłóci z tym założonym wizerunkiem squatera.
        • Gość: wsw Re: Nielegalni na Jaracza IP: *.chello.pl 26.05.07, 11:07
          > wszystko wymieszane (zmelanżowane może), deskorolka, wegetarianizm,
          > wspaniała lewica, równość, Afganistan, wredna prawica. No i ta założona
          > undergroundowość. Wbrew pozorom zwyczajna klisza. Jeszcze maja 68 brakuje...

no napisz wprost: prawda jest taka, że lewica jest wredna, równość to fikcja,
          liczy się tylko darwinizm społeczny, Afganistan trzeba spacyfikować za wszelką
          cenę, bo inaczej wzrośnie cena kokainy i haszyszu, prawica jest wspaniała, a
          najlepsza jest overgroundowość.

Trzeba tego zakazać, bo wbrew pozorom prawdziwi są jedynie overgroundowcy,
          jedzący czerwone mięso, pijący i palący, tacy, którzy za darmo palcem nie ruszą,
          roweru nikomu nie naprawią i żadnego skejtparku nie zaaranżują, bo od tego jest
          socjalistyczne państwo z jego socjalistycznymi dzielnicowymi domami kultury.
          • Gość: hlmi Re: Nielegalni na Jaracza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.07, 22:08
            Nie wiem skąd takie wnioski, szczególnie, że nie palę, nie jestem
            prawicowy (choć zdecydowanie nie lewicowy), nie zarabiam wiele i fakt nieczęsto,
            ale zdarzyło mi się pracować za darmo. Po prostu nie lubię lekceważenia
            prawa własności i szarogęsienia się w cudzych budynkach. Na Pradze Pn.
            działa np. fundacja Meuma Lo,`która otrzymała lokale od miasta.

Czym innym jest działanie społeczne, czym innym mieszkanie w budynku, bez zgody
            właściciela ;-).
            • Gość: wsw Re: Nielegalni na Jaracza IP: *.chello.pl 27.05.07, 11:15
              Co Ci zależy, że grupka ludzi zajmie nielegalnie nikomu niepotrzebny budynek?
              Jak się właściciel (a właścicielem jest nikt, bo skarb państwa lub miasto) nim
              zainteresuje i znajdzie dla niego przeznaczenie, to ich wywali.
              W końcu jak bardzo zaszkodzą oni tym ruinom?
        • Gość: jantarka Re: Nielegalni na Jaracza IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.05.07, 11:52
          przecież nie stoi w tekście że uważają lewicę za cud nad cudy. żadna wspaniałość
          z niej w ich opinii, radzę przeczytać artykuł zanim się go komentuje ;/
          • Gość: hlmi Re: Nielegalni na Jaracza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.07, 22:10
            Czytałem, acz nieuważnie ;). Co do lewicy, zgoda, natomiast
            co do reszty, nic nie zmienia faktu, że można to samo robić legalnie.
      • krwe Re: Nielegalni na Jaracza 26.05.07, 10:58
        Jasne, na pewno czyjaś własność,pewnie sie okaze póżniej, że miasta...Ludzie coś
        tam w tym syfie z którym nic sie nie dzieje i nie na nie ma pomysłu,ciekawego
        zrobią i jak zacznie mieć to miejsce rozgłos w kraju i na świecie, wtedy się
        zjawi jaśnie panujace nam miasto ze swoją dzielną policją i przegna tych
        okropnych gó..arzy co za nic maja PRAWO.buhahaha
        • Gość: wsw Re: Nielegalni na Jaracza IP: *.chello.pl 26.05.07, 11:10
          Dura lex sed lex.

Lepiej żeby hale sie zawaliły, niż żeby miał tam powstać jakiś NIELEGALNY
          ośrodek kultury.
          Co z tego, że legalnie nigdy nic wartościowego tam nie powstanie.
          • kicial Re: Nielegalni na Jaracza 26.05.07, 11:15
            A mi sie pomysł podoba. I tak tam nikt nie mieszka, a jak sie znajdzie
            właściciel to znów się gdzieś przeniosą. Akcje które wspierają i organizują
            trwają już lata. I jakoś z gó...rstwa nie wyrastają. Jak wierzą w to co robią,
            to niech robią, mają prawo! Ja tam jestem za jeśli nie będą nikomu przeszkadzać.
            • Gość: ritzy zabanowany Re: Nielegalni na Jaracza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.07, 11:29
              Pomysl w sumie jak pomysl. Niech kazdy sobie obierze taki styl zycia, z jakim
              mu wygodnie. Problem zaczyna sie wtedy jak sie wpierniczaja do poliyki. Na
              cholere lazili w tej pederadzie? Czy nie mozna miec alternatywnego stylu zycia
              i zarazem wyznawac wartosci, na ktorych opieraja sie spoleczenstwa? Jesli zyje
              prostym zyciem w skłacie to czy musze zarazem - prawie ze automatycznie -
              popierac milionerow gejow w ich kopulacyjnymn ekshibicjonizmie?
              • Gość: jantarka Re: Nielegalni na Jaracza IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.05.07, 11:54
                "Czy nie mozna miec alternatywnego stylu zycia
                > i zarazem wyznawac wartosci, na ktorych opieraja sie spoleczenstwa?"
                ależ własnie można, można a nie trzeba. jedni są alternatywni w ten a drudzy w
                inny sposób. każdy obiera sobie styl zycia taki z jakim mu lepiej, a wielu
                ludziom lepiej zyc alternatywnie i nie popierać homofobii. Aktywnie nie popierać.
                • Gość: ritzy zabanowany Re: Nielegalni na Jaracza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.07, 12:23
                  Poprosze o konkretne, masowo wystepujace, przyklady homofobii. Faktycznie
                  wystepujace w naszym spoleczenstwie, a nie jedynie w piskliwych dywagacjach
                  Biedronia.
                  • Gość: w Re: Nielegalni na Jaracza IP: 12.179.243.* 27.05.07, 01:36
                    hahaha. no wlasnie najgorsze sa te polciche, mruczenie pod nosem, gesty,
                    obmawianie za plecami. takie polactwo.
              • Gość: wsw Re: Nielegalni na Jaracza IP: *.chello.pl 26.05.07, 13:59
                > Na cholere lazili w tej pederadzie?

Racja. W tym kraju można wszystko, byle cicho, byle w ciasnym gronie było...
                • Gość: ritzy zabanowany Skłatersi polityczni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.07, 14:10
                  Jak chca to niech sobie chodza w pederadzie. Ale potem niech nie oczekuja, ze
                  choc kiwne palcem, jak ich policja bedzie wypieprzac z tego skłatu. Niech ich
                  broni Biedron i miedzynarodowka pedalska.
    • Gość: minute_man Re: Nielegalni na Jaracza IP: *.adsl.inetia.pl 27.05.07, 02:02
      to tak w temacie: www.youtube.com/watch?v=eIczie82phE
      • footcream Re: WłAMywacze na Jaracza !! 27.05.07, 11:22
        Odkładając na bok całą dyskusję o filozofowaniu ;-) jedno jest pewne, teren był
        zamknięty, wisiała kłódka. Jakiś czas temu wpadło kilka osób i włamało się do
        środka na podwórko - żeby dostać się na zamknięty teren który nie jest twoją
        własnością bez zaproszenia/pozwolenia właścicieli to sie trzeba włamać. I niech
        GW napisze to jasno dużymi literami - WŁAMALI SIĘ !!!! i choćby tam teraz
        wynaleźli lekarstwo na raka to nie zmienia fakty, że się WŁAMALI i pozostają na
        cudzym terenie .... Stosunek do tego fundamentalnego faktu mówi o Tobie
        wszystko.....
        • Gość: ja Re: WłAMywacze na Jaracza !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.07, 11:51
          No i? co z tego? Dogmaty tego typu to były dobre 40 lat temu. jeżeli nikt nie
          używa pustostanu a on niszczeje a może być nieprzekształcony kwitnący dom
          kultury który będzie działał dla lokalnej społeczności to co z tego ze sie
          WŁAMALI wielkie straszne słowo. Myślenie takimi dogmatami to naprawdę
          prehistoria. Własność prywatna- jasne Ok, ale jeżeli mogą stworzyć coś dobrego z
          nieużytku? To może warto dogmaty schować na później i im pomóc? Zapyrtajmy co
          administracja i państwo zrobiły dla ludzi na ulic Jaracza?
          • Gość: xxx Re: WłAMywacze na Jaracza !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.07, 13:41
            Poczekaj, aż ktoś dojdzie do wniosku, że Twój dom nie jest używany właściwie
            i niszczeje, albo Twoja głowa ;-)
    • Gość: ninka Nielegalni na Jaracza IP: *.gprspla.plusgsm.pl 27.05.07, 12:08
      Oj panie kolego słabiutki ten artykulik słabiutki....
    • Gość: jeszcze ja Nielegalni na Jaracza IP: *.gprspla.plusgsm.pl 27.05.07, 12:09
      No tak schrzanić taki fajny temat... matko...
    • Gość: wrvr chyba "squat"!! IP: 193.120.70.* 27.05.07, 12:24
      szybka lekcja:

to squat:przykucac - we squatted down under a tree

to squat: mieszkac nielegalnie - these guys are going to be squatting in the
      empty garages at jaracza 5:)

zwykle sie nie czepiam jak tacy madralinscy co wyszukuja glupie bledy
      ortograficzne ale to kiepsko wyglada..a to chyba najwazniejszy wyraz w tym
      artykule:)tak poza tym ro racja,za malo tego w wawie,ale wiekszosc chyba
      jeszcze nie potrafilaby zniesc takich pogladow wiec nie predko bedzie kolorowo
      w naszym miescie,chociaz na pradze jest tyle pustostanow..
    • Gość: T-800 Kiszczak od razu by spacyfikował IP: *.multimo.gtsenergis.pl 27.05.07, 14:42
      > - Może nas nie spacyfikują - mówią nielegalni

Cieszcie się, że Człowiek Honoru już nie rządzi.
    • Gość: pan Re: Nielegalni na Jaracza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.07, 22:01
      Tak czy siak impreza zacna
    • Gość: Joanna Nielegalni na Jaracza IP: *.adsl.inetia.pl 27.07.07, 00:20
      Artykuł całkiem interesujący;
      "Skłotowanie" zawsze będzie łączyło się ze skrajnymi opiniami, bo z zasady jest
      czymś kontrowersyjnym, szczególnie w przypadku osób posiadających "dach nad głową".

W Holandii "skłotowanie" jest czymś normalnym, jeśli dany budynek stoi
      nieużywany przez pół roku, można legalnie go zająć. Oczywiście Holandia jest
      krajem wybitnie liberalnym i legalizuje wiele kontrowersyjnych spraw, jako
      jedno z pierwszych państw. Można się spierać o to, czy jej decyzje są dobre, czy
      złe ale nie o tym.

Moim zdaniem zajmowanie czyjejś własności nie powinno miec miejsca. W jakim
      stanie sa domy na Jaracza - nie wiem. Do kogo należą - nie wiem.

Z całą pewnością można i powinno się poszukać legalnie miejsca, w którym możnaby
      było stworzyć taki skłot połączony z "domem kultury". Można się o to wystarać -
      potrzeba nakładów energii i czasu. Potrzeba pomyśleć do kogo się zwrócić o
      pomoc, gdzie i do kogo złożyć podanie itp. Nie wiem, czy Ci ludzie w ten sposób
      próbowali. Myślę, że warto spróbować. Może próbowali ale spotkali się z
      niezrozumieniem i istotnymi przeszkodami formalnymi. Tego nie wiem. Wiem
      jednakże, że powstają placówki w takich opuszczonych garażach i innych
      graciarniach - za zgodą właściciela. Istnieją nadal filantropi !!!! Naprawdę!!!

Następna sprawa: dziwią mnie tak ostre opinie. Nie wiem, czy osoby, które się
      wypowiadały wiedzą jak wygląda Praga, gdzie dzieciaki nie mają, często nawet
      trzepaka na "podwórku", nie chodzą do szkoły, bo "rodzice zapomnieli zapisac, bo
      sie upili". Zamiast tak strasznie krytykować proponuję podjąć własną inicjatywę,
      albo choćby zastanowić się dlaczego są ludzie, którzy tak, a nie inaczej
      działaj ą - i to zastanowić się naprawdę, czyli - spróbować zrozumieć. Nie mówię
      tutaj o akceptacji, tylko o próbie zrozumienia. Słuchajcie, naprawdę lepiej,
      żeby dzieciaki w takim "centrum" spędzały czas, ucząc się choćby reperować
      rower, a nie łażąc po bramach i wąchając klej. Przykro mi, że tak wielu ludzi
      widzi tylko jedną stronę medalu. Widzi problem w nielegalnym zajmowaniu
      własnościnie (jak napisałam wyżej - zgadzam się z tymi opiniami) ale nie widzi
      problemu w tym, że dzieciaki nie mają żadnych szans rozwoju, a taka działalność
      "charytatywna" naprawdę może przynieść im wiele korzyści.

Joanna

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka