Dodaj do ulubionych

NO WRESZCIE JEST ......

06.07.07, 11:55
Nastał wreszcie ten dzień. Mamy akt notarialny. Jesteśmy właścicielami
mieszkania. Nikomu nie życzę takiego niepoważnego załatwienia sprawy, jak my
musieliśmy przejść. Z 15 minut jakie mieliśmy spędzić u notariusza - tak
mówiła prawnik z Orco, czas przedłużył się do 1,5 godziny. Pół godziny
siedzieliśmy na korytarzu, pół godziny w gabinecie notariusza. Nikt się tak
naprawdę nami nie interesował. Mam nadzieję, że to dlatego iż to był pierwszy
dzień podpisywania aktów.
Wszystkie akty zostały zmienione w stosunku do tego co dostaliśmy w zeszłym
tygodniu, a koszty opłat wzrosły.
Życzę szybszego załatwienia sprawy pozostałym sąsiadom.
Obserwuj wątek
    • majkel2341 Re: NO WRESZCIE JEST ...... 06.07.07, 12:15
      A czy możesz tak szerzej opisać o co chodzi z tą zmianą treści aktów i podać
      (jeśli to możliwe) jaką kwotę zapłaciliście?
      • aga0707 Re: NO WRESZCIE JEST ...... 06.07.07, 12:30
        Stworzyli w ostatniej chwili dwie księgi wieczyste. Jedną na budynek garażowy,
        drugą na bloki i parking naziemny. Podobno wczoraj dostali dokumenty z sądu i
        na szybko wszystko poprawiali.
        Koszty wzrosły o ok. 100 zł w stosunku do tego, co podała nam p. Balicka.
        Zwiększyła się ilość stron aktu, co za tym koszt odpisów.
        • majkel2341 Re: NO WRESZCIE JEST ...... 06.07.07, 12:40
          A czy faktycznie notariusz wziął 70% stawki tak jak to było zapisane w umowie z
          ORCO?
          • aga0707 Re: NO WRESZCIE JEST ...... 06.07.07, 12:47
            Tak, wzioł 70% stawki podsawowej. Ale oprócz kwot wpisanych do aktu
            zapłaciliśmy ok. 530 zł za pięć odpisów.
            • majkel2341 Re: NO WRESZCIE JEST ...... 06.07.07, 12:51
              Hmm, nie wiedziałem, że aż tyle odpisów jest potrzebnych...Z tego co wyliczyłem
              to potrzebne są 3 - do sądu, banku no i dla mnie. Do ORCO też trzeba złożyć akt?
              • aga0707 Re: NO WRESZCIE JEST ...... 06.07.07, 13:06
                Szczerze mówiąc już nie pamiętam, notariusz wymieniał dla kogo, ale byłam już
                na skraju wytrzymałości, marzyłam żeby jak najszybciej wyjść.
    • m.andrade Re: NO WRESZCIE JEST ...... 06.07.07, 13:58
      hmmm... my podpisujemy akt we wtorek. Do tej pory Orco nie przysłało nam
      projektu aktu. Panie z Orco milczą, są poza zasięgiem - jak zawsze zresztą...
      Czy ktoś mógłby mi podesłać ten projekt please.
      • bartex80 Re: NO WRESZCIE JEST ...... 06.07.07, 14:02
        Ja również bym poprosił. My podpisujemy w poniedziałek a wyliczeń wciąż nie mamy
        eh...
        • aga0707 Re: NO WRESZCIE JEST ...... 06.07.07, 14:31
          Napiszcie e-mail do p. Zielińskiej, to prześle Wam poprawioną wersje.
          Wczoraj pan notariusz mówił p. Balickiej, że dziś będą już miały poprawione.
          Koszty też są wyliczane indywidualnie.
          • m.andrade Re: NO WRESZCIE JEST ...... 06.07.07, 15:00
            hmmm... jak by to powiedzieć... obydwie Panie zapadły się pod ziemię. Nikt nie
            wie gdzie są, komórki nie odpowiadają. A na odpowiedź mailową w tej sprawie
            czekam od poniedziałku...
            • michgra Re: NO WRESZCIE JEST ...... 06.07.07, 15:09
              No ja jakiś dziwny jestem, albo mam szczęście - nie mam żadnego problemu z
              kontaktem.Poniżej dane adresowe - dzwoniłem na tel. stacjonarny, zostawiłem
              dane i prośbę Pani, która odebrała i po 5 min miałem maila od Pani Balickiej.

Orco Poland Sp. z o.o.
              ul. Krolewska 16, 00-103 Warsaw
              Poland
              Tel: +48 22 201 38 00
              Mob: +48 609 474 482
              Fax: +48 22 652 32 03
              www.orcogroup.pl
              • m.andrade Re: NO WRESZCIE JEST ...... 06.07.07, 15:25
                Ja też mam te namiary + komórki. Ale mam przyjemność tylko z recepcjonistką...
                • bartex80 Re: NO WRESZCIE JEST ...... 06.07.07, 15:57
                  Otrzymałem maila od p. Balickiej. Czekają jeszcze, aż kancelaria prześle im
                  wyliczenie kosztów. Czy ktoś zna przybliżone koszty? Na forum padały dość
                  rozbieżne kwoty...
                  • bartex80 Re: NO WRESZCIE JEST ...... 06.07.07, 16:07
                    Update: koszty już są, przynajmniej moje :)
                    • pg55 Re: NO WRESZCIE JEST ...... 06.07.07, 16:22
                      bartex80 napisał:

> Update: koszty już są, przynajmniej moje :)

I jak wrażenia ?
                      • bartex80 Re: NO WRESZCIE JEST ...... 06.07.07, 16:43
                        Wrażenia pozytywne, całość łącznie z odpisami poniżej 3k PLN.
                        • majkel2341 Re: NO WRESZCIE JEST ...... 06.07.07, 17:01
                          a jaki masz metraż mieszkania? bo mi mieszkanie 57m2 "zaśpiewali" ok. 2600 (i
                          to jest do przyjęcia) plus 1100 za akt notarialny dotyczący garażu (pomimo, że
                          nie mam wykupionego prawa własności tylko prawo wyłącznego
                          korzystania)...Płaciłeś również za garaż???
                          • bartex80 Re: NO WRESZCIE JEST ...... 06.07.07, 17:20
                            Mam miejsce parkingowe zamiast garażu, a kwotę dostałem łączną. Nie wiem czy na
                            to miejsce jest osobny akt, wydawało mi się, że nie powinien być, skoro miejsce
                            jest objęte prawem wyłącznego korzystania. Mieszkanie niewiele większe niż twoje.
                            • zabakskok Re: NO WRESZCIE JEST ...... 06.07.07, 21:17
                              ale czy masz miejsce parkingowe w garażu wielopoziomowym czy naziemne?? to
                              ważne bo w przypadku tego pierwzego trzeba podpisać dwa akty (a co za tym idzie
                              będą większe koszty).

pozdrawiam
                  • pg55 Re: NO WRESZCIE JEST ...... 06.07.07, 16:08
                    bartex80 napisał:

> Otrzymałem maila od p. Balickiej. Czekają jeszcze, aż kancelaria prześle im
                    > wyliczenie kosztów. Czy ktoś zna przybliżone koszty? Na forum padały dość
                    > rozbieżne kwoty...

No właśnie mam te same wątpliwości. Czy ci co już mają akty, mogą choć
                    orientacyjnie uchylić tajemnicy, ile zapłacili ?

Piotrek
    • dominik761 Re: NO WRESZCIE JEST ...... 09.07.07, 11:21
      jezeli jestescie zainteresowani kosztami zwiazanymi z podpisaniem aktu mozecie zadzwonic do kancelarii, podac nr mieszkania i dostaniecie dokladne wyliczenie

ponizej kontakt:

Kancelaria Notarialna S.C. G. Kuzara i E. Wozikowska-Kuzara
      01-015 Warszawa
      ks. kard. Wyszyńskiego 5/22
      woj. mazowieckie powiat warszawski gmina Warszawa

TEL (22) 4398155

pozdrawiam,
      Dominik
      • ank50 Re: NO WRESZCIE JEST ...... 09.07.07, 12:07
        otrzymaliśmy dziś koszt aktu wartośc mieszkania około 216 tys koszt aktu 2650
        zł, a wiec znacznie się różni od podanego przez Panią Balicką :))
        • michgra Re: NO WRESZCIE JEST ...... 09.07.07, 12:09
          Różnice wynikają z tego że akt za miejsce w garażu to około 1000 zł dodatkowo.
          • majkel2341 Re: NO WRESZCIE JEST ...... 09.07.07, 13:23
            tak, tylko że to jest 2 650 + 1 000 a nie 2 650 (w tym 1000)...:-)
    • redx Re: NO WRESZCIE JEST ...... 09.07.07, 17:14
      Czy może ktoś wie, jakim prawem mamy płacić za akt notarialny dotyczący miejsca
      parkingowego. To jest jednostronna zmiana umowy podpisanej z ORCO. 1100 PLZ za
      miejsce warte 5500 PLZ? To przecież jakiś absurd.
      Szanowni sąsiedzi!!!
      Proszę o wyrażenie Waszego zdania na ten temat. I, jeśli jesteście przeciw
      takim praktykom, deklarację, czy zamierzacie się godzić na to, czy też
      spróbować zawalczyć chociażby o jasne i precyzyjne wyjaśnienie zaistniałej
      sytuacji. Być może ORCO ma prawo tak zrobić, ale ma chyba też obowiązek
      poinformowania drugiej strony umowy o jej zmianie i uzyskania zgody.
      Pozdrawiam
      • m.andrade Re: NO WRESZCIE JEST ...... 09.07.07, 19:11
        Redx jastem w takiej samej sytuacji jak Ty. Tez bylam wkurzona na maxa.
        Wyjasnialam to z mecenasem a potem radca prawnym (tak dla potwierdzenia):
        Flamenco wybudowane jest na kilku dzialkach a garaz jest odrebna
        nieruchomoscia... A to, ze nie zostalismy poinformowani, ze rzeczy sie tak maja
        i ogolnego podejscia do obslugi klienta to... nie bede sie powtarzac. Wystarczy
        poczytac forum.
        • wodorka Re: NO WRESZCIE JEST ...... 09.07.07, 22:41
          Ja jestem jutro umówiona na podpisanie aktu. Bardzo się dzisiaj zdziwiłam, że
          będę musiała zapłacić dodatkowo za miejsce garażowe, za które zapłaciłam 18000
          zł, biorąc pod uwagę, że i tak nie będę go mogła osobno sprzedać. Różnica jest
          taka, że za mieszkanie 50m zapłacę 2600zł, a za miejsce garażowe 1200zł. Na
          dodatek płacę za nie jeszcze miesięcznie prawie 100zł. Czy ktoś z
          zainteresowanych nie podpisywał drugiego aktu na garaż naziemny?
          • wodorka Re: NO WRESZCIE JEST ...... 09.07.07, 22:42
            nie wspomniałam o tym, że moja koleżanka w Marinie za mieszkanie 54m z garażem
            podziemnym zapłaciciła 3200zł. Chyba coś jest nie tak, prawda?
      • majkel2341 Re: NO WRESZCIE JEST ...... 09.07.07, 20:37
        To ciekawe bo 1 100 zł to my płacimy za akt za miejsce w parkingu
        wielopoziomowym za który zapłaciliśmy 18 tys. A za miejsce postojowe koszt aktu
        z odpisami powinien wynosić ok. 600 zł...
        • pg55 Re: NO WRESZCIE JEST ...... 09.07.07, 20:50
          Dostałem dziś tekst obu aktów i z tego co w nich widzę, to problem w pozostałych
          kosztach, poza taksą. Cytuję:

"Pobrano:
          - taksę notarialną [...] _____,00 zł,
          - taksę notarialną na podstawie §16 powołanego wyżej rozporządzenia Ministra
          Sprawiedli­wości 200,00 zł,
          - podatek od towarów i usług według stawki 22% [...]
          - opłatę sądową [...] 100,00 zł + 150,00 zł."

Dalej pisze o odpisach - 366 zł w przypadku garażu.

No i się robi nieciekawie.

Piotrek
          • loo909990 Re: NO WRESZCIE JEST ...... 09.07.07, 23:10
            Witam!

Też dostałem tekst aktów. dzwoniłem do p.Balickiej i do notariusza. Muszę
            przyznać, że bardzo zaskoczyły mnie te koszty. za akt do mieszkania 2800 pln, a
            za garaż 1600 pln. P. Balicka tłumaczyła się, że oddzielny akt jest podyktowany
            tym żeby się sąd nie pomylił przy księgach wieczystych. Bo grunty pod całą
            inwestycją składały sie z kilku działek, które zostały połączone a później
            jeszcze raz podzielone w inny sposób. Trochę to zawiłe i nie chce mi sie wierzyć
            w ich wytłumaczenia. P. Balicka wyliczyła wartość mieszkania na 217 tyś. za
            68,89 m2 i garaż 21 tyś. Od tych wartości notariusz wyliczył mi w/w koszty
            aktów. Nie uważacie, że o wiele za dużo? I dlaczego podsuwają nam pod nos do
            podpisu akt dwa dni po przedstawieniu kosztów i samego aktu lub aktów? Jeżeli
            ktoś z was ma jakieś propozycje wywalczenia lepszych warunków lub zna się na
            tych sprawach proszę o wyjaśnienie czy rzeczywiście jest konieczność dwóch aktów
            a co za tym idzie dodatkowych kosztów.
          • ank50 Re: NO WRESZCIE JEST ...... 10.07.07, 08:38
            rozumiem, że akt za garaż dostają tylko te osoby które wykupiły go na własność?
            • pg55 Re: NO WRESZCIE JEST ...... 10.07.07, 08:57
              Właśnie nie !
              Ja nie wykupiłem, a dostałem wzór obu aktów. Jeszcze nie dzwoniłem zapytać o
              koszt, ale razem to ponad 4 tys. wyjdzie jak nic !
              • pg55 Re: NO WRESZCIE JEST ...... 10.07.07, 12:54
                W końcu udało mi się dodzwonić do kancelarii.
                Mieszkanie 232.329 - łącznie koszt aktu 2750 zł.
                Za garaż zapłaciłem 19.000 i nie wykupywałem go na własność. A pani mi mówi, że
                za garaż wart 21.000 koszt aktu to 1550 zł.
                Zapytałem, skąd te 21.000, skoro zapłaciłem 19, a ona, że... garaż będziemy mieć
                na własność wszyscy, stąd jego cena z 22 % VAT = 21.000 !!!
                Ja tam się cieszę, bo nie dopłacałem tego VATu, ale jeśli ktoś ten VAT dopłacił,
                to szczerze współczuję, bo wygląda na to, że dopłacił na darmo.

Piotrek
                • zabakskok Re: NO WRESZCIE JEST ...... 10.07.07, 13:34
                  cześć
                  skąd masz pewność, że będziesz miał wpisane w akcie notarialnym, że garaz
                  będzie Twoją własnością? Widziałeś taki zapis w twoim akcie?
                  Wydaje mi się że Orco znowu coś kombinuje. Dają nam ot tak za darmo garaż na
                  własność bez żadnych dopłat!?
                  Rozumiem że ta informacja została uzyskana telefonicznie. Przeglądając wzór
                  aktu notarialnego na garaż nigdzie nie znalazłem zapisu że miejsce to będzie
                  naszą własnością, wszędzie jest zapis że będziemy mieli prawo do wyłącznego
                  korzystania z jednego stanowiska parkingowego. Nie wydaje mi się żeby taki
                  zapis był równorzędny z własnością miejsca - ale może się mylę.
                  pozdrawiam
                  • pg55 Re: NO WRESZCIE JEST ...... 10.07.07, 13:49
                    Tak, telefonicznie od kancelarii.
                    Ja mam w treści mowę o sprzedaży 1/108 gruntu i udzieleniu wyłącznego prawa do
                    miejsca. Tak jakbyśmy byli właścicielami jedynie części gruntu, a samego miejsca
                    już nie.

Natomiast z tego co się orientowałem, przy różnych działkach zwykle są 2 akty,
                    choć nie jest to konieczne.
                    • ancz Re: NO WRESZCIE JEST ...... 10.07.07, 14:37
                      czy to oznacza, że będziemy płacić podatek gruntowy? notariusz coś o tym mówi?
                • klynio Re: NO WRESZCIE JEST ...... 13.07.07, 10:14
                  Mam pytanie czy ktoś z Państwa jeszcze dopłacił do tego VATu za miejsce
                  postojowe lub garaż czy tylko my zrobiliśmy tę głupotę? I czy ktoś próbował coś
                  robić w tej sprawie. Pewnie nie da się już nic zrobić, bo w sumie wpłacaliśmy z
                  własnej nieprzymuszonej woli. Ale mimo wszystko chyba wprowadzono nas w błąd
                  tym pismem o konieczności wpłacenia tej różnicy w VACie. Ktoś z ORCO chciał
                  uratować swoją skórę i wydobyć jakiekolwiek dodatkowe pieniądze od mieszkanców.
                  No i znaleźli się tacy jak my którzy dali się na to złapać.
                  Pozdrawiam Wszystkich
                  • kara7 Re: NO WRESZCIE JEST ...... 14.07.07, 09:06
                    Witamy,
                    my również wpłaciliśmy różnicę vat za miejsce postojowe. Próbujemy odzyskać te pieniądze. Obecnie czekamy na decyzję działu prawnego Orco. Też uważamy, że pismo które rozesłało Orco, wprowadzało w błąd, a ponadto cała sytuacja jest jakimś kuriozum. Do dziś nie dostaliśmy potwierdzenia dokonanej wpłaty.
                    Ciekawe ilu sąsaiadów jest w podobnej sytuacji - może wspólnymi siłami łatwiej będzie negocjować z Orco?
                    Pozdrawiamy
                    • klynio Re: NO WRESZCIE JEST ...... 16.07.07, 10:09
                      Witam Sąsiada/Sąsiadkę kara7
                      Z tego co piszesz wynika, że wysłaliście do działu prawnego ORCO jakieś
                      pisemko. Czy moglibyście zdradzić szczegóły tego pisma? Może my również im coś
                      takiego wyślemy. Im więcej osób tak zrobi tym lepiej. Na razie się nad tym
                      tylko zastanawialiśmy. My również nie dostaliśmy potwierdzenia dokonanej
                      wpłaty.
                      Pozdrawiamy
                    • grzegorz09 Re: NO WRESZCIE JEST ...... 16.07.07, 12:38
                      Witam,
                      Widze że nie tylko ja wpłaciłem ten extra VAT,
                      Zamierzam wysłac pismo do nich w tej sprawie, chociaż wątpie żeby zrócili nam
                      kasę, ale przynajmniej tyle mozna zrobić,
                      czy wysłałaliście do nich pisemko czy na razie na telefon z tym działem prawnym?
                      Popieram wspólne działania.
                      Pozdrawiam
                      • klynio Re: NO WRESZCIE JEST ...... 16.07.07, 15:50
                        Ja jeszcze nic nie wysyłałem, bo jestem na etapie zastanawiania się czy warto
                        to robić. Rozmawiałem z ORCO w tej sprawie w tamtym tygodniu, bodajże w
                        czwartek. Uzyskałem informacje, że jeżeli mam jakieś pretensje to mam skierować
                        oficjalne pismo do działu prawnego ORCO. Powiedziano mi również, że ORCO nikogo
                        nie zmuszało do tej wpłaty i nie powinienem mieć pretensji gdyż zrobiłem to z
                        własnej woli.
                        Pozdrawiam
                        • kara7 Re: NO WRESZCIE JEST ...... 16.07.07, 20:16
                          Wystosowaliśmy maila do p.Zielińskiej z prośbą o wyjaśnienie kwestii dokonanej przez nas wpłaty-
                          otrzymaliśmy info że nasze zapytanie zostało skierowane do działu prawnego.
                          Teraz czekamy na odpowiedź- mają dwa tygodnie...
                          Zobaczymy co na to Orco.
                          Naszym zdaniem warto powalczyć- im więcej osób się upomni tym lepiej i może nasze szanse wzrosną. Zawsze warto spróbować.
    • beata_000 Re: NO WRESZCIE JEST ...... 10.07.07, 13:13
      W sprawie kosztow nie ma sie co rozwodzic, sprawa jest dosc oczywista, juz kazdy
      to zauwazyl , ze nie jest tak, jak byc powinno, albo jak przynajmniej nam
      obiecano. Wobec powyzszego czuje sie bezsilna. Zostalismy wykorzystani w
      perfidny sposob i poddani celowym zabiegom naciagaczy. To typowe - mydlenie nam
      oczu tak dlugi czas, zwlekanie z podpisaniem aktow notarialnych , zdawkowe
      odpowiedzi lub ich calkowity brak. Co to mialo na celu ? Wlasnie to nasze
      zniecierpliwienie , ktorego skutkiem jest teraz, podpisywanie aktow notarialnych
      , ktore sa drozsze . Ktos sie bedzie sprzeciwial ? Eeee , raczej malo ktory .
      Wszyscy przeciez czekamy na akty notarialne, stowka w ta czy w tamta juz nie
      robi nam roznicy. A do tego takie lojalne uprzedzenia firmy Orco , specyfikacje
      i wyjasnienia - na dzien lub dwa przed podpisaniem aktow - no przeciez wdzieczni
      byc powinnismy za takie traktowanie ! A za nasze pieniazki, wydadza kolejny
      horyndalnie drogi bankiet, na ktorym uczcza swoje zwyciestwo :-(
      • mediola Re: NO WRESZCIE JEST ...... 10.07.07, 13:59
        Udało mi się porozmawiać z panią Balicką. Mnie również poinformowała, iż garaż
        po podpisaniu aktu notarialnego będzie naszą własnością. Zaznaczyła również iż
        różnicę zapłaconego podatku pokryli sami.
        Nie rozumiem dlaczego są dwa akty notarialne. Z tego co się orientuję nawet jak
        są odrębne księgi wieczyste można podpisać jeden akt notarialny. Zaoszczędzamy
        wtedy znacznie przynajmniej na odpisach. Postaram się dowiedzieć czemu są 2 akty.
        • mediola Re: NO WRESZCIE JEST ...... 10.07.07, 14:04
          no i wtopa:(((((

dzwoniłem do kancelarii. Pani na pytanie dlaczego są 2 akty odpowiedziała że nie
          wie, ale to jest decyzja Orco. Oczywiscie aby zwiękrzyć koszty!!!
          • ancz Re: NO WRESZCIE JEST ...... 10.07.07, 14:36
            przecież to nie Orco weźmie od nas pieniądze za akt notarialny, tylko
            notariusz. najwyraźniej jedni drugim wyświadczają przysługę. tylko że każda
            umowa ma dwie strony, a w tym przypadku to my jesteśmy tą drugą i mamy takie
            samo prawo jak sprzedający, może nawet większe bo ponosimy koszty. ja nie mam
            zamiaru zgadzać się na dwa akty, chyba że dostanę rzetelne wyliczenie, z
            którego będzie wynikało, ze tak się jednak NAM opłaca. nie interesuje mnie
            interes sądu, który się biedny moze pogubić w naszych działkach, ani tym
            bardziej interes Orco czy notariusza, tylko mój własny
            • mediola Re: NO WRESZCIE JEST ...... 10.07.07, 15:41
              Mam prośbę do tych, którzy dostali wzory aktów do podpisania.

Prześlijcie mi je na adres: mediola@interia.eu

Nie mogę się doprosić od pani Balickiej.
              • majkel2341 Re: NO WRESZCIE JEST ...... 10.07.07, 16:11
                Dzwoniłem do kilku kancelarii i okazało się, że nie ma potrzeby podpisywania
                dwóch odrębnych aktów na nasze nieruchomości. Biorąc pod uwagę koszty okazuje
                się jednak, że różnica między jednym a dwoma aktami nie będzie duża - rzędu 100-
                200 zł. Zresztą przekonam się dziś po południu - na 18 jedziemy podpisać akt
                więc jak wrócę to opiszę swoje "doświadczenia" na forum...
                • aiml Re: NO WRESZCIE JEST ...... 10.07.07, 20:09
                  Witam serdecznie.Czekamy na info majkel2341. My mamy termin na jutro. Dzisiaj
                  dowiedziałem się również o kosztach miejsca parkingowego. Za mieszkanie
                  wyliczyli nam koszt aktu na 2500, miejsce parkingowe w tym nieszczęsnym garażu
                  wielopoziomowym na 1200. Czekam jeszcze na informacje zwrotną od Orco, bo nie
                  wyraziłem zgody na opłacanie dwóch aktów. Pewnie nie bedzie innego wyjścia, ale
                  pożyjemy...Pozdrawiamy forumowiczów.

• majkel2341 Re: NO WRESZCIE JEST ...... 11.07.07, 00:16
                    Byłem, zobaczyłem, podpisałem, zapłaciłem:-) Notariusz w miarę OK, odpowiedział
                    zrozumiale i rzeczowo na nasze pytania. Koszt za mieszkanie 57 metrów i miejsce
                    w garażu 3800 łącznie. Największym zaskoczeniem był dla mnie fakt, że
                    zostaliśmy jednak właścicielami miejsca w garażu ponieważ ORCO pokryło za
                    wszystkich różnicę w kwocie VAT-u!:-) Widocznie nikt nie zdecydował się na
                    zapłacenie 2 500 zł, które jakiś czas temu nam "proponowano" a w akcie musiał
                    być wpis o prawie własności a nie prawie wyłącznego korzystania...I chcąc nie
                    chcąc ORCO musiało samo pokryć różnicę...A najbardziej ubawiliśmy się z żoną
                    jak Pan Rejent kilkakrotnie podkreślał z dumą, że płacimy tylko 70% maksymalnej
                    taksy:-))) Zatem Drodzy Sąsiedzi idźcie i podpisujcie akty jak najszybciej,
                    żebyśmy mogli założyć wreszcie wspólnotę mieszkaniową i pozbyć się z hukiem
                    naszych PRO-fesjonalistów...BO JUŻ MI SIĘ TE HORRENDALNE CZYNSZE ŚNIĄ PO
                    NOCACH!!!:-)

Pozdrawiam i życzę miłego podpisywania aktów

• pg55 Re: NO WRESZCIE JEST ...... 11.07.07, 08:59
                      Dzięki za informacje.
                      Ja mam termin na jutro, miałem na dziś, ale się przełożyło.
                      Jedno pytanie: czy akt na garaż też kosztuje 70% maksimum, czy dotyczy to tylko
                      aktu na mieszkanie ? Bo te 1550 zł coś dużo mi się wydaje, gdy liczyłem sobie
                      sam, wychodziło mi mniej. Chyba że stawki, które znalazłem, są nieaktualne.

Piotrek
                      • cindelowa Re: NO WRESZCIE JEST ...... 11.07.07, 09:47
                        Według Radcy Parwnego, u którego mu byliśmy sprawa wygląda tak:
                        jesteśmy współwłaścicielami garażu, a wyłączne prawo do korzystania z miejsca o
                        nr np 100 - to sposób uregulowania korzystania z tego garażu.
                        U nas w umowie przedwstępnej jest wyraźnie napisane "Cena Miejsca parkingowego
                        wynosi w złotych polskich łącznie z podatkiem VAT kwotę 5500 PLN"- dlaczego
                        więc mielibyśmy płacić VAT drugi raz?
                        Nasz Radca Prawny nie znalazł (co nie znaczy że nie ma)podstawy prawnej dla
                        zaarcia drugiego aktu, odrębnego na garaż. Myślę, że nie musimy tego robić.
                        Kwestia ceny za akt notarialny jest prosta:
                        jeśli cena mieszkania mieściła się w widełkach 60.000 - 1.000.000 to
                        1010 PLN (od 60.000)+ 0,5% od nadwyżki powyżej 60.000 czyli np.
                        mieszkanie kosztowało 150.000 - 1010 + 0,5% x 90.000 (450)= 1460
                        Od sumy 1460 możemy obliczyć 70% (bo tak się Orco zobowiązało w umowach
                        przedwstępnych). Proszę jednak pamiętać, że do tej kwoty należy dodać pozostałe
                        opłaty czyli 200 PLN (taksa)+ podatek VAT 22%+ opłaty sądowe 200+100+150+60.
                        Cena wypisów z aktu to 6 PLN netto za każdą rozpoczętą stronę (+oczywiście VAT).
                        Z garażem wygląda to podobnie: miejsce kosztowało 5500, a więc 100 (od 3000) +
                        3% od nadwyżki powyżej 3000 pln czyli 100 + 3% x 2500 (75).
                        Prosty rachunek, mam nadzieje, że to co napisałam jest jasne
                        Pozdrawiam
                        • zabakskok Re: NO WRESZCIE JEST ...... 11.07.07, 11:03
                          cześć,
                          mamy podobną sytuację.
                          Co w związku z tym zaproponował CI twój radca prawny? Czy należy podpisać taki
                          akt czy próbować powalczyć z Orco? Jak znam życie to Orco będzie twardo trzymać
                          się swojej opcji i co wtedy?
                          Może ktoś ma jakiś pomysł?
                          pozdrawiam
                          • cindelowa Re: NO WRESZCIE JEST ...... 11.07.07, 17:00
                            Radca prawny zasugerował, że może gra nie jest warta świeczki. To znaczy może
                            nie opłaca się walczyć o ujęcie wszystkiego w jeden akt.
                            A Orco poinformowalo nas, że jeśli chcemy jeden akt notarialny to proszę
                            bardzo, ale nie będzie się to nam opłacało (koszty będą minimalnie niższe - z
                            czym osoboście się nie zgadzam) oraz że taki akt możemy podpisać we WRZEŚNIU.
                            To chyba wystarczy za odpowiedź (utrudniają jak mogą, bo nie wierzę, że
                            przygptowanie aktu trwa 2 miesiące).
                            Pozdrawiam
                        • jarogjarog Re: NO WRESZCIE JEST ...... 12.07.07, 10:30
                          Witam, ja także jestem już po podpisaniu: 3k za 70m2 (miejsce parkingowe) -
                          wszystko zajeło może ze 30 minut. Co do oddzielnych aktów za garaż to sprawa ma,
                          jak zwykle, dwie strony: z jednej właściciele miejsc w garażu więcej płacą, z
                          drugiej nieruchomość jest oddzielna od reszty, a więc Ci którzy nie posiadają
                          tam miejsc nie posiadają także udziału we własności, czyli nie decydują w
                          sprawach garaży ale i nie ponoszą kosztów ich utrzymania - może parę złotych
                          drożej ale chyba sytuacja jest klarowniejsza. Oczywiście jak ktoś nie chce
                          podpisywać to nie musi - pytanie tylko gdzie kupi teraz mieszkanie za taką cenę.
                          Co do VAT'u za miejsca parkingowe to jego różnicę, między 7 a 22%, pookrywa ORCO
                          - źle policzyli to teraz robią "prezent".
                          P.S. I proszę przestańcie zrzędzić, marudzić i się napinać - przez to
                          malkontenctwo to chyba z miesiąc nie zaglądałem na forum, bo za każdym razem jak
                          tu zaglądałem tylko sobie humor psułem ;-( Już za chwilę będziemy sami stanowili
                          o naszym osiedlu i wtedy, mam nadzieje, forumowi "bohaterowie" będą mogli się
                          wykazać zdolnościami organizacyjnymi ;-)
                    • gbedna Re: NO WRESZCIE JEST ...... 11.07.07, 09:18
                      Ja wczoraj za mieszkanie 44m i miejsce garażu zapłaciłem bez 30pln 4000... czy
                      miałeś może umowę przedwstępną podpisaną w formie aktu notarialnego? I jak byś
                      mógł powiedzieć kiedy kupowałeś mieszkanie
                      pzdr
                      • loo909990 Re: NO WRESZCIE JEST ...... 11.07.07, 12:08
                        Z moich wyliczeń wynika, że mamy płacić podwójne taksy i opłaty sądowe za akty -
                        czyli 200 + vat +200+100+150+60 wszystko razy dwa.Dot. garażu wielopoziomowego.
                        Ale i tak kwota wyszła mi o 500 PLN niższa niż podano mi w kancelarii. Poza tym
                        w punkcie 10.3 umowy przedwstępnej wykonawca zobowiązuje sie do zawiadomienia
                        kupującego o terminie i miejscu zawarcia aktu - "pisemnie listem poleconym lub
                        przesyłką kurierską za potwierdzeniem odbioru, z co najmniej 14 dniowym
                        wyprzedzeniem."
                      • majkel2341 Re: NO WRESZCIE JEST ...... 11.07.07, 14:30
                        Odpowiedź dla gbedna

Witam

Mieszkanie kupowaliśmy w grudniu 2005, bez umowy przedwstępnej w formie aktu
                        notarialnego. Metraż mieszkania 57,07 m2 w budynku południowym na 1 piętrze,
                        koszt 205 tys. + 18 tys. za miejsce w garażu. Tak jak napisałem za obydwa akty
                        zapłaciliśmy łącznie 3 800 zł. I to się mniej więcej zgadza z tym co wcześniej
                        wyliczyłem dowiadując się o koszty w różnych kancelariach notarialnych. Dlatego
                        jestem zaskoczony, że za mniejsze mieszkanie zapłaciłeś większą kwotę niż my...
                        • cindelowa Re: NO WRESZCIE JEST ...... 11.07.07, 17:05
                          Nam za mieszkanie 44 m2 (okolo 160.000) i miejsce w garażu (5.500) wyliczyli
                          około 3500 pln kosztów (za dwa akty).
                        • ancz Re: NO WRESZCIE JEST ...... 11.07.07, 17:15
                          nasze mieszkanie 55,7m2 za 206 tys, garaż za 18 tys, a dziś kancelaria podała
                          cenę 4,2 tys za oba akty. trzeba się targować czy jak?
                        • gbedna Re: NO WRESZCIE JEST ...... 11.07.07, 19:08
                          Dzięki majkel2341,
                          Wychodzi na to że wszystko jest ok, bo my nie mieliśmy umowy przedwstępnej w
                          formie aktu
                          • pg55 Re: NO WRESZCIE JEST ...... 12.07.07, 13:09
                            No ja dziś podpisałem.
                            Za mieszkanie 62,32 i garaż miało być 4300, w końcu było 3952.

I dołączam się do apeli, aby zamian biadolenia zacząć obmyślać plan założenia
                            wspólnoty.

Piotrek
                            • koperrus69 Re: NO WRESZCIE JEST ...... 16.07.07, 00:04
                              za 68 m i miejsce postojowe zapłaciliśmy niecałe 3 tys. - pewnie to dlatego że
                              nie było drugiego aktu na garaż.
                              pozdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka