Dodaj do ulubionych

bielańska 10 Bank Polski

13.07.03, 22:21
W jednej z gazet ukazał się artykuł dotyczący Muzeum
Powstania. Wiadomo ze nie powstanie na Bielańskiej. A
co do samego budynku banku. Prezes spółki reduta
A.Feldon powiedział : "Nie będziemy nic
burzyc,odtworzymy ten kawałek miasta z pietyzmem
należnym starej Warszawie". Czy to może oznaczac
rezygnacje z dobudowywania do zachowanej części
nowoczesnego biurowca i odbudowe dawnego gmachu??
Obserwuj wątek
    • gunio77 Re: bielańska 10 Bank Polski 14.07.03, 11:43
      Nie wierzę w ani jedno słowo tego pana.
      • tomasz.urzykowski Re: bielańska 10 Bank Polski 15.07.03, 09:53
        Kilka razy rozmawiałem z panem Feldonem (prezesem spółki Reduta) i nigdy nie było mowy o odbudowie gmachu
        Banku Polskiego. Antoni Feldon ma projekt biurowca, który ma zostać przyklejony do ocalałych fragmentów
        przedwojennego budynku. Szczegóły inwestycji - jak zapewniał mnie prezes Reduty w grudniu - miały być ujawnione
        w ciągu kilku miesięcy. Nic takiego się nie stało. Z tego co wiem, Reduta nie ma inwestora, który by się zdecydował
        sfinansować budowę. W ciągu ostatnich lat zgłaszało się kilku zainteresowanych (m.in. Skanska), ale po rozmowach
        z ekstrawaganckim prezesem wszyscy się wycofali. Ostatnio miała być to jakaś firma amerykańska (Antoni Feldon
        nie chciał zdradzić jaka). Poczekamy, zobaczymy. A Muzeum Powstania Warszawskiego i tak nie będzie w tym
        miejscu.
        • roody102 Re: bielan´ska 10 Bank Polski 15.07.03, 11:05
          Czy tego czlowieka i tej jego spolki nie da sie stamtad jakos wygryzc?
          Przeciez ten czlowiek to jakis kombinatro a budynek niszczeje do konca.

Musze powiedziec, ze sam pomysl zbudowania nowoczesnego biurowca wplecionego w
          ruiny Banku nie jest zly, jest nawet wymowny - Warszawa wznoszaca sie z
          wojennych jescze ruin - to moglaby byc bardzo mocna rzecz, ale potrzeba
          projektu zrobionego z wyczuciem, nawiazujacego do przedwojennej bryly moze? Nie
          wiem, sam nie mam zadnej wizji, ale podoba mi sie symbolika takiej budowli.

W kazdym razie do tych ruin trzeba podejsc bardzo delikatnie, z wyczuciem i
          odpowiedzialnosci, a spolka tego Pana jakos nie wykazala sie takowymi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka