Dodaj do ulubionych

Michał Borowski architektem miasta

IP: *.acn.pl / 10.69.3.* 29.07.03, 18:47
... czy ktoś wie dlaczego ? i po co - ale konkretnie ?
Mnie przychodzi do głowy intensywna zabudowa Placu Piłsudskiego (to jeden z
jego pomysłów) i wuieżowiec na malutkiej działce [przy ul. Przeskok - bo jego
inwwestor to sponsor PiSu a do tej pory nie dawano mu decyzji ...
a co inni wiedzą o tej nominacji ?
archie
Obserwuj wątek
    • Gość: YaroS Re: Michał Borowski architektem miasta IP: *.crowley.pl 30.07.03, 15:16
      Chyba coś ci się pomyliło autorem projektu przy ul. Przeskok jest St. Fiszer a
      inwestorem przedsięwzięcia jest jakiś znajomy koleś naszego Prezydenta RP a nie
      Prezydenta Warszawy. Sam Borowski jakiś czas temu na łamach gazety
      zaprezentował swój krytyczny pogląd na temat wieżowców w Warszawie :(
      PZDR
      • Gość: el matador Re: Michał Borowski architektem miasta IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.08.03, 00:01
        Gość portalu: YaroS napisał(a):

> Chyba coś ci się pomyliło autorem projektu przy ul. Przeskok jest St. Fiszer
        a
        > inwestorem przedsięwzięcia jest jakiś znajomy koleś naszego Prezydenta RP a
        nie
        >
        > Prezydenta Warszawy. Sam Borowski jakiś czas temu na łamach gazety
        > zaprezentował swój krytyczny pogląd na temat wieżowców w Warszawie :(
        > PZDR
        Ten wasz pseudointelektualny bełkot nie zmieni faktu ,że Warszawa jest niejako
        zaprogramowana na wysoką i bardzo wysoką zabudowę (200-500-750 metrów),Wasz
        minimalizm i prymitywizm i brak rozmachu w myśleniu, wyniesiony z
        minimalistycznych wzorców wychowania w wielodzietnych,często folwarcznych
        rodzinach z tzw.awansu społecznego które po wojnie poszły ostro w górę w
        tzw.hierarchii społecznej,kładzie się potem cieniem na błędnie podejmowanych
        decyzjach,
        przysparzających ujmy i nie powetowanych strat naszemu miastu,bo tacy imbecyle
        jak Wy mogą kiedyś zasiąść za biurkami zarezerwowanymi dla
        tzw."decydentów",szlag człowieka trafia ,że Polska wydała takie miernoty
        intelektualne na świat, malych,miałkich,krótkonogich,otyłych i ospałych
        umysłowo człowieczków,strojących z siebie małych Napoleonków w sprawie nie
        podlegającej jakielkolwiek dyskusji - typowych skretyniałych Polaczków.
    • Gość: el matador Re: Michał Borowski architektem miasta IP: *.visp.energis.pl 30.07.03, 18:55
      Gość portalu: archie napisał(a):

> ... czy ktoś wie dlaczego ? i po co - ale konkretnie ?
      > Mnie przychodzi do głowy intensywna zabudowa miasta(to jeden z
      > jego pomysłów) i wuieżowiec na malutkiej działce [przy ul. Przeskok - bo
      jego
      > inwwestor to sponsor SLD a do tej pory nie dawano mu decyzji ...
      > a co inni wiedzą o tej nominacji ?
      > archie/
      Jako warszawiakowi z dziada pradziada,z rodziców warszawiaków od wielu pokoleń
      ta nominacja budzi u mnie ,nie po raz kolejny, od samego początku duży
      niepokój.Jego architektoniczna pseudo - teza,że w tak płaskim i nizinnym
      mieście jak wypłaszczona do granic niemożliwości WARSZAWA,
      nie powinno budować się wieżowców budzi we mnie grozę.Oznacza to niejako na
      zasadzie błyskawicznego,oślepiającego skojarzenia ,iż ten osobnik mieniący się
      nagle bez czyjejkolwiek konsultacji naczelnym architektem miasta, ma wbudowany
      w swój dziwaczny i zboczony sposób swojego krętego i pokrętnego myślenia;:;
      minimalizm ,zaściankowośc,brak przełomowego dla takiej funkcji zmysłu
      estetycznego,brak jakiejkolwiek fantazji, prowincjonalizm, formalizm utytłany
      szpitalną formaliną i smrodem prosektorium i brak w myśleniu metropolitarnego,
      gigantycznego rozmachu. jego rola architekta w kraju z najgorszą wspólczesną
      architekturą miejską i poronioną socjaldemokratyczną urbanistyką i osiedlami a
      la DDR., jakim od dłuższego czasu była szwecja,która n.p. wyburzyła w
      sztokholmie najcenniejsze w swoim kraju, z punktu widzenia tradycji
      architektonicznych - dzielnice secesyjne i z przełomu XiX/XX wieku
      i zastąpiła wyburzoną tkankę miejską okropieństwami szklano- stalowego
      szpitalnego formalizmu i bauhausowskiego modernizmu, mówi sama za siebie.swoją
      drogą warszawa nie ma ostatnio szczęścia do ludzi o decydującym głosie co do
      jej rozwoju, imbecylny ,narażający miasto na milardy strat w EURO przez brak
      projektów ko-finansowanych ze środków Unii Europejskiej, prezydent Kaczyński
      bez jakiejkolwiek koncepcji bardzo szybkiego rozwoju miasta stołecznego a
      teraz z kolei jakiś importowany z lodowatej szwecji półgłówek bełkocący
      androny o pozbawianiu stolicy jej niezaprzeczalnych atrybutów swojej wielkości
      czyli gigantycznych budowli-symboli, stanowiących o jej prawdziwej
      wielkości.modlę się do boga i matki boskiej częstochowskiej o jak najszybszą
      eliminację ,jeśli nie ze stanowisk to jakąkolwiek możliwą,tych dwóch wrogich
      warszawie, niebezpiecznych w swoim diabolicznym i pokrętnym rozumowaniu
      szkodników gospodarczych i wrogów zarówno " BON ESPRIT"jak i "BEAUX
      ARTS",włąśnie rodem ze słynącej z zimna i całkowitego braku artystycznego i
      architektonicznego gustu,cechującej się brakiem jakiegokolwiek polotu
      artystycznego w którejkolwiek dziedzinie sztuki i kopiującej bezmyślnie wzorce
      kulturowe "made in USA" - protestanckiej szwecji.

Lo siento mucho pero
      CONTINUARA LA TRAGICA PESADILLA ,COMO SI LA CIUDAD ESTARIA CLAVADA LA ESTA EN
      EL SUELO,(quaelender Traum)DE TODA LA CLASE DE USURPADORES DIVERSOS
      POLITICOS, ESTOS ECONOMICOS Y ARQUITECTURALES LO MISMO QUE ESTOS, LOS
      ARTISTICOS QUE DIRIGEN HOY DIA ,COMO LAS CREATURAS MALICIOSAS Y INAUDITAS EN
      HISTORIA UNIVERSAL,
      DE LA NUESTRA CAPITAL HEROICA POLACA, LA NUESTRA QUERIDA Y HERMOSA
      VARSOVIA.....!!!IDELOS AL DIABLO,VOSOTROS!!! ,!!!VOSOTROS!!!CADRILLA DE
      LADRONES Y PARASITOS
      ANTISOCIALES Y ANIMALES DANIN'OS ANTIVARSOVIENSES!!!QUE SELOS LLEVEN,A ELLOS,
      AL DIABLO!!!!
      • Gość: KRAKUS CZY WAS W WARSZAWCE TOTALNIE PORABALO?! IP: *.dip.t-dialin.net 04.08.03, 16:43
        > Gość portalu: el matador napisał(a):
        > Jako warszawiakowi z dziada pradziada,z rodziców warszawiaków
        > od wielu pokoleń ta nominacja budzi u mnie...

KURNA, CZYTAM TEN PSEUDOINTELEKTUALNY SLOWOTOK I
        PRZYZNAM, ZE ZA BARDZO WIEM CO SIE DZIEJE.
        CZY WAS W STOLICY TOTALNIE PORABALO?
        TO JUZ KTORAS WYPOWIEDZ Z KOLEI NA FORUM, KTORA DLA
        WSPARCIA SWOJEJ ARGUMENTACJI PRZYTACZA FAKT, ZE JEST SIE
        RODOWITYM WARSZAWIAKIEM.
        CZY TO MA BYC TAKI KWIATEK DO KOZUCHA SPOLECZNOSCI
        WARSZAWY, W PRZEWAZAJACEJ WIEKSZOSCI ZLOZONEJ PRZECIEZ Z
        OSOB PRZYJEZDNYCH?

> Oznacza to niejako na zasadzie błyskawicznego,oślepiającego
        > skojarzenia ,iż ten osobnik mieniący się
        > nagle bez czyjejkolwiek konsultacji naczelnym architektem miasta,
        > ma wbudowany w swój dziwaczny i zboczony sposób swojego
        > krętego i pokrętnego myślenia;

MOZNA BYC ZSZOKOWANYM. CZY JEZYK POLSKI NADAL JEST W
        WARSZAWSKICH SZKOLACH PRZEDMIOTEM OBOWIAZKOWYM?
        CZY KTOS MOZE MI WYTLUMACZYC, CZY TO ZJAWISKO JEST
        POWSZECHNE, CZY TYLKO MNIE ZDAZYLO SIE KILKAKROTNIE
        SPOTKAC NIESPELNIONYCH "SPECJALISTOW" ZE STOLICY,
        UZYWAJACYCH PODOBNEJ NOWOMOWY CHCACEJ NASLADOWAC
        ERUDYCJE?

> (...) o pozbawianiu stolicy jej niezaprzeczalnych atrybutów
        > swojej wielkości czyli gigantycznych budowli-symboli,
        > stanowiących o jej prawdziwej wielkości.

NO COMMENTS.

ZAPRASZAM NA PRECLE DO KRAKOWA I PO PAWIE PIORA.
        BEDZIE OKAZJA BY POROZMAWIAC...

• Gość: jacek CZY WAS W WARSZAWCE TOTALNIE PORABALO?! IP: *.k.mcnet.pl 04.08.03, 17:26

> ZAPRASZAM NA PRECLE DO KRAKOWA I PO PAWIE PIORA.
          > BEDZIE OKAZJA BY POROZMAWIAC...
          >
          precle sa ok zawsze kupuje

el matador jest porabany wiec sie nie przejmuj - nawet jak na oszoloma jest
          wyjatkowy - wyjedzie taki w obce kraje i zaraz by wszystko przestawial bez
          pomyslu ladu i skladu
    • Gość: el matador Re: Michał Borowski architektem miasta IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.08.03, 14:02

> ... czy ktoś wie dlaczego ? i po co - ale konkretnie ?
      > Mnie przychodzi do głowy intensywna zabudowa Placu Piłsudskiego (to jeden z
      > jego pomysłów) i wuieżowiec na malutkiej działce [przy ul. Przeskok - bo
      jego
      > inwwestor to sponsor PiSu a do tej pory nie dawano mu decyzji ...
      > a co inni wiedzą o tej nominacji ?
      > archie,czekam na męską decyzję Amerykanów o budowie wraz z Polakami w tym
      nizinnym i płaskim mieście najwyższego budynku świata,kolosa PUERTA DEL
      SOL,VOROTA SOŁNCA,SONNENTOR,PORTES DU SOLEIL,SUNGATE(750 metrów warszawskiej
      wysokości)stojącego okrakiem nad Placem Artura Zawiszy,rośnij w górę
      Warszawo.Dostaliśmy 240 metrowy prezent od ukochanego Stalina,to nasz ukochany
      PEKIN, teraz my Polacy i Warszawiacy,czekamy na Wasz740 metrowy prezent od
      Was, naszych mocarstwowych braci,bratanków i do bitki ido szklanki, my
      kolonialna "dzierżawa +dzierżymorda",Polska okupująca pół Iraku.Wuju Samie
      pomóż nam przezwyciężyć zaszłości po zatrutym do cna
      komuniżmie.....Przesymbolizuj naszą stalinowską Warszawę!
      • Gość: archie Re: Michał Borowski i wiezowce IP: *.acn.pl / 10.69.3.* 03.08.03, 14:17
        Akurat pogląd Borowskiego na temat budynków wysokich w Wwie podoba mi się ! A
        pisząc wczesniej o wysokościowcu planowanym na Przeskok nie miałem na mysli
        tego, że on jest jego projektantem, a to - jak się w tej sprawie zachowa i jaką
        decyzję wyda, bo są w tej sprawie naciski, jako że inwestor jest sponsorem
        PiSu, a do tego projekt zrobił niezły architekt (tyle tylko, że w tym wypadku
        dał świadectwo nieznajomości lokalnych uwarunkowań i planu ... ciekawe, czy we
        Francji, gdzie głównie projektuje, też by się tak zachował ?)
        Twoje bezsensowne tyrady matadorze, świadczą o tym, że cię chyba znieśli z
        areny bardzo poszkodowanego i piszesz w ramach niezbędnej wielomiesięcznej
        rehabilitacji. Pisz raczej na forum madryckim lub barcelońskim - tam spotkasz
        podobnych sobie poturbowanych - w Barcelonie np. też budują ostanio wieżowiec
        zupełnie bez sensu, tylko dlatego, że zaprojektował go znany architekt...
        archie
        • Gość: jacek Michał Borowski i wiezowce IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.08.03, 20:21
          > Francji, gdzie głównie projektuje, też by się tak zachował ?)
          > Twoje bezsensowne tyrady matadorze, świadczą o tym, że cię chyba znieśli z
          > areny bardzo poszkodowanego i piszesz w ramach niezbędnej wielomiesięcznej
          > rehabilitacji. Pisz raczej na forum madryckim lub barcelońskim - tam spotkasz
          > podobnych sobie poturbowanych - w Barcelonie np. też budują ostanio wieżowiec
          > zupełnie bez sensu, tylko dlatego, że zaprojektował go znany architekt...
          > archie

a w Warszawie p... kurzawka, brak metra oraz ogromne puste przestrzenie,
          najbardziej smiesza mnie wiezowce do ktorych trzeba dowozic ciezarowkami olej
          opalowy, a w upaly az zatyka od smrodu od studzienek kanalizacyjnych w ich
          poblizu

na Manhattanie zanim wybudowano drapacze chmur byly jeszcze posrednie etapy
          rozwoju

a u nas od komunizmu do turbo kapitalizmu - jednym skokiem - nie dziwota ze
          wychodzi smiesznie

• Gość: YaroS Re: Michał Borowski i wiezowce IP: *.crowley.pl 04.08.03, 14:59
            Gość portalu: jacek napisał(a):

>
            > a w Warszawie p... kurzawka, brak metra oraz ogromne puste przestrzenie,
            > najbardziej smiesza mnie wiezowce do ktorych trzeba dowozic ciezarowkami olej
            > opalowy, a w upaly az zatyka od smrodu od studzienek kanalizacyjnych w ich
            > poblizu
            >
            >

W których nowoczesnych budynkach w centrum masz zainstalowany jako glówny
            system ogrzewania olejowego? Ja raczej spotykałem się z systemami olejowymi
            jako rezerwowymi źródłami ciepła lub energii elektrycznej na wypadek awarii
            sieci cieplnej lub gazu.
            Niedawno też czytałem artykuł o infrastrukturze technicznej dla
            zagospodarowania placu Defilad w atykule było wspomniane, że obecna
            infrastruktura rzeczywiście nie wystarczy na zaspokojenie całych potrzeb
            terenów wokół placu defilad przy tak intensywnje zabudowie jaka była
            zaproponowana w zwycięskim konkursowym projekcie. Autor artykułu proponował
            zasilenie produkcji ciepła, energii elektrycznej i pośrednio chłodu w
            skojarzeniu przez generatory zasilane gazem (autor był gazownikiem) z sieci
            wystarczy tylko przebudować stosunkowo niewielki odcinek sieci gazowej od
            gazowni na kasprzaka.
            Kończąc ten wywód to nie ma jakichkolwiek przeszkód technicznych w centrum aby
            było intensywnie zabudowywane propozycja przedstawiona powyżej nie jest jedynym
            rozwiązaniem tego problemu.
            PZDR
            • Gość: jacek Michał Borowski i wiezowce IP: *.k.mcnet.pl 04.08.03, 16:07

> Gość portalu: jacek napisał(a):
              >
              > >
              > > a w Warszawie p... kurzawka, brak metra oraz ogromne puste przestrzenie,
              > > najbardziej smiesza mnie wiezowce do ktorych trzeba dowozic ciezarowkami o
              > lej
              > > opalowy, a w upaly az zatyka od smrodu od studzienek kanalizacyjnych w ich
              >
              > > poblizu
              > >
              > >
              >
              > W których nowoczesnych budynkach w centrum masz zainstalowany jako glówny
              > system ogrzewania olejowego? Ja raczej spotykałem się z systemami olejowymi
              > jako rezerwowymi źródłami ciepła lub energii elektrycznej na wypadek awarii
              > sieci cieplnej lub gazu.
              > Niedawno też czytałem artykuł o infrastrukturze technicznej dla
              > zagospodarowania placu Defilad w atykule było wspomniane, że obecna
              > infrastruktura rzeczywiście nie wystarczy na zaspokojenie całych potrzeb
              > terenów wokół placu defilad przy tak intensywnje zabudowie jaka była
              > zaproponowana w zwycięskim konkursowym projekcie. Autor artykułu proponował
              > zasilenie produkcji ciepła, energii elektrycznej i pośrednio chłodu w
              > skojarzeniu przez generatory zasilane gazem (autor był gazownikiem) z sieci
              > wystarczy tylko przebudować stosunkowo niewielki odcinek sieci gazowej od
              > gazowni na kasprzaka.
              > Kończąc ten wywód to nie ma jakichkolwiek przeszkód technicznych w centrum
              aby
              > było intensywnie zabudowywane propozycja przedstawiona powyżej nie jest
              jedynym
              >
              > rozwiązaniem tego problemu.
              > PZDR

oczywiscie ze nie ma przeszkod - mozna udawac NY i budowac w gore - nie ma tez
              przeszkod do duzo mniej intensywnej zabudowy miasta, bo terenow wolnych duzo,
              a przy nizszszym budynku kurzawka to nie taki wielki problem

co do oleju - polecam uwazniejsz lekture na przyszlosc
            • Gość: archie Re: ogrzewanie IP: *.acn.pl / 10.69.3.* 05.08.03, 10:26
              Gość portalu: YaroS napisał(a): min.:

> W których nowoczesnych budynkach w centrum masz zainstalowany jako glówny
              > system ogrzewania olejowego? Ja raczej spotykałem się z systemami olejowymi
              > jako rezerwowymi źródłami ciepła lub energii elektrycznej na wypadek awarii
              > sieci cieplnej lub gazu.
              chociazby cały zespół Atrium przy Al. JP II - swego czasu SPEC postawił
              Skanskiej takie warunki przebudowy sieci, że staneli na głowie, żeby sprawę
              ogrzewania i ciepłej woody załatwić we własnym zakresie
              archie
              • Gość: YaroS Re: ogrzewanie IP: *.crowley.pl 05.08.03, 11:28

> Gość portalu: YaroS napisał(a): min.:
                >
                > > W których nowoczesnych budynkach w centrum masz zainstalowany jako glówny
                > > system ogrzewania olejowego? Ja raczej spotykałem się z systemami olejowym
                > i
                > > jako rezerwowymi źródłami ciepła lub energii elektrycznej na wypadek awari
                > i
                > > sieci cieplnej lub gazu.
                > chociazby cały zespół Atrium przy Al. JP II - swego czasu SPEC postawił
                > Skanskiej takie warunki przebudowy sieci, że staneli na głowie, żeby sprawę
                > ogrzewania i ciepłej woody załatwić we własnym zakresie
                > archie

Ale to nie jest przykłada na to, że infrastruktura w centrum jest
                niewystarczająca. Po prostu Skanska przekalkulowała co im się bardziej opłaca
                czy przebudowa sieci (jak znam życie to SPEC liczył, że kosztem SKANSKI
                przebuduje sobie sieć w tym rejonie za free) czy też ogrzewanie budynków
                olejem. Wybrali to drugie ich prawo.
                PZDR
        • Gość: YaroS Re: Michał Borowski i wiezowce IP: *.crowley.pl 04.08.03, 12:03

> Akurat pogląd Borowskiego na temat budynków wysokich w Wwie podoba mi się ! A
          > pisząc wczesniej o wysokościowcu planowanym na Przeskok nie miałem na mysli
          > tego, że on jest jego projektantem, a to - jak się w tej sprawie zachowa i
          jaką
          >
          > decyzję wyda, bo są w tej sprawie naciski, jako że inwestor jest sponsorem
          > PiSu, a do tego projekt zrobił niezły architekt (tyle tylko, że w tym wypadku
          > dał świadectwo nieznajomości lokalnych uwarunkowań i planu ... ciekawe, czy
          > archie

Ja powtarzam to, że inwestor jest raczej ze środowiska LSD (A. Kwaśniewskiego)
          kolega mi opowiadał jak przed wyborami dostał "sraczki" gdy zaczęło rosnąć
          poparcie dla Kaczora i chciał złożyć wniosek i dostać pozwolenie na budowę jak
          najszybciej jeszcze w czasie działania starego układu wszystko załatwić.
          PZDR
    • Gość: kubakik Re: Michał Borowski architektem miasta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.03, 14:32
      Ja chciałbym się tylko dowiedzieć - co zaprojektował i wybudował pan architekt
      Borowski. W Warszawie nic jego autorstwa nie spotkałem. Tymczasem jako wysoki
      urzędnik - po nominacji udał się na urlop, bo lato mija a Warszawa może
      poczekać!
      A na 13 piętrze PKiN (Urząd Nacz.Architekta)puchy - no i oczywiście nic
      załatwić nie można. Aby tak dalej ...
      • Gość: YaroS Re: Michał Borowski architektem miasta IP: *.crowley.pl 05.08.03, 16:48
        Gość portalu: kubakik napisał(a):

> Ja chciałbym się tylko dowiedzieć - co zaprojektował i wybudował pan
        architekt
        > Borowski. W Warszawie nic jego autorstwa nie spotkałem. Tymczasem jako wysoki
        > urzędnik - po nominacji udał się na urlop, bo lato mija a Warszawa może
        > poczekać!
        > A na 13 piętrze PKiN (Urząd Nacz.Architekta)puchy - no i oczywiście nic
        > załatwić nie można. Aby tak dalej ...

Rozbudowę Hotelu Novotel przy ul. Żwirki i Wigury,
        Hotel Rialto (choć to w zasadzie modernizacja istnijącego budynku)
        no i rozgrzebana budowa (choć to też w zasadzie modernizacja) Muzeum Powstania
        Warszawskiego ptzy Bielańskiej (już chyba byłej siedziby)
        PZDR
      • Gość: archie Re: Michał Borowski co zaprojektował IP: *.acn.pl / 10.69.3.* 05.08.03, 17:09
        Gość portalu: kubakik napisał(a): min.:

> Ja chciałbym się tylko dowiedzieć - co zaprojektował i wybudował pan
        architekt Borowski.

A jakie to ma znaczenie - przecież na tym stanowisku sie nie projektuje a
        tworzy warunki dla sporzadzania planów oraz projektowania i realizacji
        inwestycji i z tego należy rozliczać architekta miasta, a nie z tego co gdzie i
        kiedy zaprojektował. Poza tym: lepiej żebu pojechał na urlop teraz, kiedy i tak
        nikt nic nie robi bo upał, niż we wrześniu lub październiku, kiedy wszyscy
        wróca z urlopów i wezma się do roboty. A to że teraz w urzędach jest kompletna
        blokada prawie wszystkiego, to nie jego wina, tylko p. Wakatczyńskego...
        archie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka