pancygaro 04.02.08, 22:42 ręce precz od moich podatków! płacę na państwo, nie na kościół! -- www.pancygaro.fotolog.pl Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pit Świątynia Opatrzności bliżej budżetu państwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.08, 23:14 To jest po prostu niesmaczne. Oszukiwanie z nazwą obiektu, żeby móc wyciągnąć pieniądze niezgodnie z prawem? Przeciez to kradzież. I to firmuje sam najświętszy KK. Straszne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w Re: Świątynia Opatrzności bliżej budżetu państwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.08, 08:52 dokładnie, przeciez to kłamstwo w żywe oczy. to nie przystoi katolikom Odpowiedz Link Zgłoś
stoova Re: Świątynia Opatrzności bliżej budżetu państwa 04.02.08, 23:23 złodzieje i kłamcy - prawda was wyzwoli! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frugo Re: Świątynia Opatrzności bliżej budżetu państwa IP: *.centertel.pl 05.02.08, 00:18 to jest jawna malwersacja a nie dotacja piszą o tym gazety więc niech ktoś złoży chociaż symboliczne zawiadomienie do prokuratury Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Świątynia Opatrzności a sfera budzetowa IP: *.elartnet.pl 05.02.08, 00:23 Teraz pracownicy sfery budzetowej : policjanci, strażacy, lekarze , pielęgniarki, celnicy, sedziowie i inni ostatnio upominający sie o podwyzki niech wiedza gdzie idą należne IM pieniądze m.in. z MOICH podatków. Niech ida protestować tylko chyba nie do Tuska bo festyniarz obiuecał wszystkim a sukienkowych sie boi. proponuje od razu blokade pałaców biskupich. Ale kto się odważy złodziejom powiedzieć że okradają naród majac na ustach frazesy o prawdzie, miłości, ubóstwie itp bajery dla ciemnego ludu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ooo Świątynia Opatrzności bliżej budżetu państwa IP: *.ci.uw.edu.pl 05.02.08, 00:24 Gdzie zaczyna się religia, tam kończy się kultura. Kto wreszcie przeprowadzi faktyczny rozdział bogatego kościoła od biednego państwa? Jak długo jeszcze zamożna instytucja kościelna będzie żerować na ubogim państwie? Mamy XXI wiek! Czarne darmozjady niech wezmą się wreszcie do ciężkiej roboty, a o okradaniu świeckiego państwa powinni zapomnieć. Za uczciwie zarobione pieniądze niech sobie budują, co chcą. Zwykła przyzwoitość nakazuje, by od pieniędzy podatników trzymali się z daleka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolo Re: ciekawe co oni robia z cala forsa z "tacy"??? IP: *.chello.pl 05.02.08, 00:51 Gdy była w mojej parafii zbiórka na tacę i ksiądz uprzedził, że przeznaczona będzie na ŚO, dawało wyraźnie mniej osób niż zwykle, około połowy normalnej liczby. Odpowiedz Link Zgłoś
pis_to_pic A Muzeum Narodowowemu grozi zwalenie. 05.02.08, 01:48 Ale przecież to tylko Muzeum Narodowe, prezentujące jakieś 3 kategorii sztukę, a prawdziwy znawca wie przecież najlepiej iż prawdziwą sztukę „uprawia” kościół. Już od ponad 2 tysiecy lat opowiadając baśnie, odprawia szopki, morduje (lub jak to woli mordował) swoich konkurentów i przeciwników. Teraz więc czas najwyższy przestawić to w ładnym opakowaniu pt. Muzeum Opatrzności. Hulaj dusza piekła nie ma. Hej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lego Ręce PRECZ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.08, 02:12 Wara wam od moich podatkow!! Jedenaste: Nie kradnij, klecho!! Odpowiedz Link Zgłoś
czarne_slonce1 Re: Ręce PRECZ! 05.02.08, 03:53 Złodzieje, i tak pewnie cała budowa jest finansowana z budżetu...bylo już 40mln. Rzygac sie chce juz od tej zasranej światyni tych wszystkich kościołow Odpowiedz Link Zgłoś
japolak Opatrzność bliżej budżetu 05.02.08, 08:22 Tą, no Senczyszyn, czy jak się tam nazywa posłanka z SLD, prawie zlinczowali prawi politycy, gdy coś chlapnęła o pazerności KK. Tymczasem niedługo dowiemy się, iż ta świątynia jest nie tylko przedmiotem kultu (polityków), wymagającym dotacji zabytkiem, ale i ważniejszą od stadionu inwestycją na Euro 2012. Może by biskupi sprzedali ze sto tysięcy hektarów, które kościół ma, by z własnej kasy budowę skończyć? Delikatnie przypominam, iż zarówno Marcin Luter, jak i założyciele kościoła polsko-katolickiego mniej spierali się o dogmaty, bardziej na pazerność watykańskiego kościoła. Kościół polsko-katolicki był tak wredny, iż ogłosił, że nie będzie brać kasy za sakramenty - od chrztu po pogrzeb. I że jego kapłani nie będą udawać celibatu - wzorem prawosławnych i protestantów celibat miał być indywidualnym wyborem, nie zaś powszechnym obowiązkiem. Dzisiejszej sytuacji tego kościoła nie chcę komentować - im bardziej metodami upodabniał się do Watykanu, tym bardziej tracił poparcie. A swoją droga ciekawe - czemu wzorem Niemiec nasz KK nie chce podatku od wyznawców? Czemu jednoczesnie chce państwowe pensje (horror - najbardziej chyba zadłużony szpital w Gorzowie płacił 12 kapelanom, tuż przed przegraną PiS zafundował kapelanów strajkującym dziś celnikom etc.), wszelkie możliwe dotacje krajowe i UE, na kulturę, sport, opiekę społeczną, ochronę zdrowią, naukę, geotermię - i diabli wiedzą co jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś
apodemus Re: Świątynia Opatrzności bliżej budżetu państwa 05.02.08, 08:52 Nie napiszę co o tym myślę, bo co bardziej zapalczywi religianci uznaliby moją wypowiedź za "obrazę uczuć religijnych". ...siódme: nie kradnij... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiek Re: Świątynia Opatrzności bliżej budżetu państwa IP: 193.110.123.* 05.02.08, 09:20 Raczej .... VIII ;> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiek VIII Nie będziesz kradł. IP: 193.110.123.* 05.02.08, 09:19 Grzechy przeciwko ósmemu przykazaniu. - zabranie cudzego mienia w celu przywłaszczenia - rozbój lub rabunek - sprzeniewierzenie się - oszustwo <-------------------------- - szalbierstwo - uszkodzenie cudzego mienia - wandalizm - paserstwo - szaber - łapownictwo - symonia - niewypłacalność długu - wyzysk - zdzierstwo <----------------- - lichwiarstwo - kidnaperstwo - szantaż - pasożytnictwo <-------------- - lenistwo - marnotrawstwo - wojna zaborcza - handel niewolnikami Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: VIII Nie będziesz kradł. 05.02.08, 15:27 Misiek, lenistwo, wyzysk i marnotrawstwo też... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Świątynia Opatrzności bliżej budżetu państwa IP: *.adsl.inetia.pl 05.02.08, 10:14 Wy bezwstydne pazerne czarne sku.rwys.yny, pojdziecie do piekla ktorym tak straszycie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poli Nie stać? 40 lat było stać... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.08, 10:29 Prawda jest taka, że przez ponad 40 lat budowaliśmy inną świątynię. Nawet Dwie. Jedna - świątynia PZPRu pod nazwą PRL, a druga, jeszcze większa - świątynia ZSRR. Obie zbudowaliśmy, kasy nie brakowało nigdy. A teraz raz na świątynię z prawdziwego zdarzenia brakuje? Śmieszne. ja tam nie chciałem płacić na tamte dwie świątynie, a musiałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kretor Re: Nie stać? 40 lat było stać... IP: 193.164.157.* 05.02.08, 10:46 cały czas płacimy za tamte 2 "świątynie"... na tą nie mam zamiaru płacić... jeśli wierni chcą świątyni- niech płacą, niech zrobią zrzutkę narodową... niech płacą podatki na kościół... tylko że chyba nie chcą... ciekawe nie ;) ?.. więc skoro "wierni" nie chcą płacić, to ja jako "niewierny" tym bardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pos3gacz Re: Nie stać? 40 lat było stać... IP: 83.2.24.* 05.02.08, 11:21 A ile to lat liczysz sobie g...rzu??? Idź do mamusi, aby wytarła Ci nosek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OPP Niech wracaja do macania dzieci. IP: *.chello.pl 05.02.08, 10:31 Niech wracaja do macania dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
olgierd127 kogo najbardziej nienawidzicie na świecie? 05.02.08, 11:05 bi ja koscioła katolickiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maar Re: kogo najbardziej nienawidzicie na świecie? IP: *.bcf.pl 05.02.08, 11:53 Nie ma takich osób lub instytucji, które bym nienawidził. Ja NIE JESTEM KATOLIKIEM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darius Świątynia Opatrzności bliżej budżetu państwa IP: *.lutn.cable.ntl.com 05.02.08, 11:41 jesli Kosciol chce cos takiego budowac to niech wierni to sposora a nie panstwo a jak nie to do vatykanu sie zglosic oni przez wieki grabili napwno cos doza na ta swiatynie opatrzosci jakbysmy niemieli wystarczajaco kosciolow w naszym kraju i tak j za 10 lat nikt niebedzie chodzil do kosciola no moze tylko mlodiez wszech polska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obywatel RP Pierwszy sponsor Świątynii Opatrzności IP: *.adsl.inetia.pl 05.02.08, 12:32 Był to niejaki chrześcijański naród znad Wisły, który wprowadził 2 konstytucję na świecie aby chronić "Złotą Wolność" RP a wramach dziękczynienia uchwalił ten naród budowę Świątynii Opatrzności Bożej. Może warto dokończyć dzieło naszych przodków i podziękować Bogu ,że wspólnie razem działając na przestrzeni kilku stuleci obroniliśmy to o co chodziło naszym ojcom. Pokazać że choćby inni spisali ten naród na straty i chcieli go utopić we krwii to on przy Bożym wsparciu potrafi się podnieść i zgodną ręką budować to co najcenniejsze wolność, odpowiedzialność, sprawiedliwość i szczęście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~ Re: Pierwszy sponsor Świątynii Opatrzności IP: 193.110.123.* 05.02.08, 14:24 Nikt tobie nie broni, mozesz caly swoj majatek przekazac na ten cel jezeli czujesz taka potrzeba. Wkładanie łap do panstwowej kasy natomiast ... to zwykle ZŁODZIEJSTWO !! klerowi polecam lekture: VIII NIE BĘDZIESZ KRADŁ !!!!! Grzechy przeciwko ósmemu przykazaniu. - zabranie cudzego mienia w celu przywłaszczenia <----------- - rozbój lub rabunek - sprzeniewierzenie się - oszustwo <----------- - szalbierstwo - uszkodzenie cudzego mienia - wandalizm - paserstwo - szaber - łapownictwo - symonia - niewypłacalność długu - wyzysk - zdzierstwo <--------- - lichwiarstwo - kidnaperstwo - szantaż - pasożytnictwo <--------- - lenistwo - marnotrawstwo - wojna zaborcza - handel niewolnikami Odpowiedz Link Zgłoś
przewoz_pw Re: Pierwszy sponsor Świątynii Opatrzności 05.02.08, 17:08 Niestety, jak już próbujesz oskarżać, to udowodnij, że te wszystkie rzeczy mają miejsce. Póki co rzuciłeś puste hasła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olgierd127 bzdura IP: 217.153.97.* 05.02.08, 16:55 1. mozna uznać, że wszystkie niepowodzenia tego narodu, to z woli boga, więc poco mu dziekowac za taka podłość, 2. konstytucja 3 maja nie była niczym wielkim - ot zwykły feudalny dokument potwierdzajacy prawa szlachty i nie stanowiący zadnego demokratycznego przełomu, 3. część współna kościoła katolickiego i boga jest pusta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: free Re: Pierwszy sponsor Świątynii Opatrzności IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.08, 17:26 Konstytucja 3 Maja.Nazwa Świątynia Wyższej Opatrzności.(zmiana nazwy nastąpiła później) Miała to być świątynia ekumeniczna dla różnych wyznań. Odpowiedz Link Zgłoś
zerocin Re: Pierwszy sponsor Świątynii Opatrzności 06.02.08, 07:26 > Może warto dokończyć dzieło naszych przodków i podziękować Bogu... Moim zdaniem - nie warto. Z tej prostej przyczyny, że ilekroć dotąd próbowano to "dzieło" dokończyć, tylekroć na ojczyznę spadały najgorsze nieszczęścia. Za pierwszym razem trzeci rozbiór, 123 lata bez własnej państwowości. Za drugim hitlerowska okupacja i komuznizm. Wolę nie myśleć nawet, jakie nieszczęścia teraz na nas spadną... Z nieba, rzecz jasna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cheteryk Świątynia Opatrzności bliżej budżetu państwa IP: *.adsl.inetia.pl 05.02.08, 12:41 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cheteryk Oświadczenie IP: *.adsl.inetia.pl 05.02.08, 12:45 Od tej pory nie mam zamiaru płacić żadnych pieniędzy dla Polski jako wyznawca Judaizmu na rzecz składki NFZ- bo poco mam utrzymywać zdrowie niewiernych?? Jest demokracja i każdy ma prawo do własnej wiary. Odpowiedz Link Zgłoś
gajane4 Świątynia Opatrzności bliżej budżetu państwa 05.02.08, 15:00 Szlak mnie trafia, mimo, że jestem praktykującym katolikiem. Od przyszłej niedzieli przestaję dawać "na tacę". Jeśli hierachii brakuje pieniędzy to niech sprzeda to co zagarnęła w ramach "odszkodowań", np. teren zajezdni trolejbusowej w Piasecznie. To starczy na dokończenie budowy z nawiązką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kropka Re: Świątynia Opatrzności bliżej budżetu państwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.08, 17:06 no to nie dawaj. Taca jest na cele własne parafii (za prąd na przykład), chyba, że ksiądz ogłosi inaczej. I tak na przykład przez wszystkie 4 niedziele stycznia w mojej parafii taca na cele parafii powędrowała 2 razy. pozostałe to jakieś inne, już sam nie wiem na co. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: allerhand Świątynia Opatrzności bliżej budżetu państwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.08, 15:25 Pazerne "pasibrzuchy" ciągle mało i mało, zgadzam się, może by tak sprzedali parę hektarów wyszabrowanych bezprawnie, albo może jakiś samochód, a może Ojciec Podbrzyb by się dołożył, ten to ma z czego bulić, ale niestety nie chce się dzielić , jak widać. Tylko doić głupie owieczki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Najciemniej zawsze pod latarnią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.08, 17:47 Kościół mający być przykładem dobra i moralności dopuszcza się omijania prawa by wyciągnąć pieniądze. Mogliby przestać udawać takich "świętych" Ale to i tak wierzchołek góry lodowej. Wszyscy wiedzą że najwięcej gejów i pedofilów jest wśród księży. To trzeba ujawniać i zwalczać. Biskup Paetz nie był wyjątkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bulgar1945 Świątynia Opatrzności bliżej budżetu państwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.08, 11:34 rece precz rowniez precz i od moich podatków niech kler zacznie placic podatek od slubow chrztow pogrzebowi od kolendy jak rowniez wnosić opłate do zus jak my wszyscy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grażyna Świątynia Opatrzności bliżej budżetu państwa IP: 195.117.233.* 18.02.08, 18:03 Najwięcej szczekają ci, co do kościoła nie chodzą i nic nie dają!A ja wolę dać na kościół,niż na utrzymanie jakiejś bandy darmozjadów na państwowych posadkach! Odpowiedz Link Zgłoś
derobson Świątynia Opatrzności bliżej budżetu państwa 19.02.08, 14:48 ponieważ kupiłem mieszkanie na Wilanowie i uważam, że brzydko by wyglądało, gdyby stała ta Świątynia rozgrzebana taka, to jestem za ...... podatki zresztą płacę więc miło, że część pojdzie na zaaranżowanie okolic, w których będę mieszkał dziekuję, ROdacy ...... a Panu Donaldu Tusku wyjątkowo to wybaczę, ze względu na estetykę okolic ......... ALE PODATKU LINIOWEGO NIE WYBACZE , ma byc i już Odpowiedz Link Zgłoś