Dodaj do ulubionych

Antysemickie wybryki Polakow znow szokuja Europe !

22.08.03, 13:49
info.onet.pl/788527,11,item.html

Kontrowersyjne gadżety z Auschwitz

Polska artystka Agata Siwek zaprojektowała i wystawiła na sprzedaż w
Holandii "suweniry z Auschwitz". Pomysł wywołał kontrowersje wśród
społeczeństwa holenderskiego. Byli więźniowie obozu koncentracyjnego poczuli
się obrażeni.

30-letnia Polka zaprojektowała m.in. breloczki do kluczy z napisem "Arbeit
macht frei", koszulki z nadrukowanym symbolem czaszki i skrzyżowanych kości
oraz lalki wykonane z biało-niebieskiej tkaniny, podobnej do tej, z jakiej
wykonane były uniformy więźniów. Osobliwe pamiątki zostały przez artystkę
wystawione na sprzedaż w mieście Den Bosch na południu Holandii.

Agata Siwek jest absolwentką Academy of Fine Arts w Glasgow i Amsterdam's
Rijks Academy. Dzieciństwo spędziła w okolicach Oświęcimia,

Artystka uważa, że chciała w ten sposób przypomnieć ludziom o tragedii
Holocaustu, potworności ludobójstwa dokonanego w nazistowskim obozie zagłady.
Jej intencją - jak twierdzi - było nakłonienie do dyskusji na temat
konfliktów i okropności charakterystycznych także dla XXI wieku. "Suwenir,
np. breloczek do kluczy, sprawi, że przypominamy sobie o złu, które tkwi w
człowieku. Oświęcim to symbol zła ostatecznego" - powiedziała Siwek.

Wielu byłych więźniów obozu w Oświęcimiu jest urażonych pomysłem artystki. 81-
letni Salomon Zanten, który spędził w Auschwitz 18 miesięcy i stracił w
wyniku Holocaustu całą swoją rodzinę, uznał kolekcję Agaty Siwek za projekt
skandaliczny. "Podobnie jak inni więźniowie mam jedną prawdziwą pamiątkę
stamtąd - obozowy numer wytatuowany na ramieniu. Nie pozwala mi zapomnieć, o
tym co przeżyłem" - powiedział agencji Reuters.

"Szanujemy wolność artystycznej ekspresji i nie sprzeciwiamy się debacie na
temat obecności zła w człowieku, jednak artystka posunęła się za daleko.
Ludzie uważają, że jest to pomysł w złym guście" - oceniła radna Den Bosch
Anneke Schults.

W obronie Siwek stanęli inni artyści. "To po prostu próba poruszenia ludzkich
sumień i uświadomienia, że ludobójstwo nadal trwa" - podkreśliła Anna Marie
van Thiel de Vries.

Obserwuj wątek
    • willi2 Re: Antysemickie wybryki Polakow znow szokuja Eur 22.08.03, 13:51
      Juz Polacy kombinuja na czym by tu jeszcze zarabiac.
      Ale na krzywdzie milionow ludzi = to skandal.
      Jestem osobiscie oburzony !!!
      • Gość: Milimetr Re: Antysemickie wybryki Polakow znow szokuja Eur IP: *.bfg.pl 22.08.03, 13:55
        Całą Europę? Naprawdę całą Europę?!

Bez jaj! W Europie nie wiedzą gdzie Polska leży. A w ogóle to Polska nie leży w
        Europie, bo przecież dopiero w maju do niej wejdzie :-)

Milimetr
        • kunce dlaczego? 22.08.03, 14:04
          1. dlaczego twórczośc tej artystki zakwalifikowana została jako "antysemicki
          wybryk"? obóz w Oswięcimiu był miejscem zagłady kilku europejskich nacji

2. jest to na pewno sztuka w złym stylu. Ale... przypomina sie Nieznalska.
          Podobno, jak donosili światli korespondencji - Europa smiała sie z nas, że w
          Polsce broni sie ważnych symboli kosztem wolności artystycznej wypowiedzi.
          To może my teraz posmiejmy sie z Europy?
      • Gość: słodki penisek Re: Antysemickie wybryki Polakow znow szokuja Eur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.03, 14:40
        willi2 napisał:

> Juz Polacy kombinuja na czym by tu jeszcze zarabiac.
        > Ale na krzywdzie milionow ludzi = to skandal.
        > Jestem osobiscie oburzony !!!

Nareszcie Cie znalazłem ty mój kochanku nocny!(Kiedy wracasz? Daj info na
        skrzynke ;0)
    • roody102 Re: Antysemickie wybryki Polakow znow szokuja Eur 22.08.03, 14:38
      Nazwanie tego antysemickim wybrykiem jest delikatnie mowiac niewlasciwe. Ale
      sam pomysl faktycznie zenujacy i ze sztuka nie ma nic wspolnego, jak dla mnie.
      Ot, ktos probuje sobie dorobic. Coz, to Amerykanie przoduja w takich motywach,
      jak koszulki z napisem "Przezylem awarie 2003", zeby nie wspominac co robili po
      11.09. A u nas, widac, ktos probuje isc tym samym tropem. Smutne.
      • Gość: niech Willi, ty debilu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.03, 15:34
        "Artysci" od lat produkuja takie gadzety. Niemieccy artysci pochodzenia
        zydowskiego postawili sobie cala wystawe wypelniona tego typu przedmiotami czy
        instalacjami. Jedyne co moze byc szokujacego w twojej "informacji" to
        bezczelny plagiat polskiej autorki. I oczywiscie twoja bezdenna glupota, ale
        ta juz chyba nikogo tu nie moze zaszokowac, choc moglaby byc ciekawym
        eksponatem na jakiejs miedzynarodowej wystawie. Debilizm Williego - nasz wklad
        w rozrywke UE...
        • willli2 Bildy uot Willusia 22.08.03, 15:52
          www.annefrank.dk/albums10/jpg_1.htm

• Gość: Mark ® Re: Willi, ty debilu... IP: *.proxy.aol.com 22.08.03, 16:21
          Panie „Niech“ . W tym przypadku sam pan tworzy polski debilizm. Problem jest
          bardzo ważny. Z jednej strony polacy stawiają krzyże na upartego w obozie
          zagłady ,tzn. kazda parafia chce tam mieć krzyż. Chociaż zapomnieli że nie
          tylko katolicy tam gineli, lecz rożne wiary.
          Nagle dowiaduję się że zaraz przy obozie powstaje supermarkiet. Chwilęczke albo
          robimy pomnik i przestrogę dla pokolen. Co to jest wojna? Miejsce nad ktorym
          należy pochylić głowę. Lecz polskie władze robią sabie z tego miejsca
          przysłowiowe jaja. Bo jak można nazwać. Oboz ma być magnesem do sklepu. Brawo!
          A moze jeszcze na miejscu obozu zrobic parking. A przy ścianie śmierci zrobić
          toaleta dla piesków?
          To gdzie jest sens i logika?
          Brak jakiegokolwiek poszanowania.
          • niech Re: Willi, ty debilu... 22.08.03, 16:31
            "Polacy" pisze sie duza litera. Niestety nie wypowiem sie w kwestii
            supermarketu bo nie tego dotyczy watek zalozony przez mojego serdecznego
            kolege Williego. Tak samo uczynie w kwestii krzyza. A kwestia mojego
            debilizmu - uznajmy ze tworze godne tlo dla twoich postow, panie madry.
            • Gość: słodki penisek Re: Willi, ty debilu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.03, 16:52
              Willi dzwoniłe(a)m.Świntuszek jak zwykle.
    • owies_konia_begerowej Re: Antysemickie wybryki Polakow znow szokuja Eur 22.08.03, 17:35
      no wlasnie.
      byla taka jedna pseudoartystka, ktora sobie zartowala z krzyza. wtedy katolicy
      i ogolnie chrzescijanie byli uwazani za jakis sredniowiecznych ciemniakow,
      ktorzy sie nie znaja na sztuce. teraz, gdy sprawa dotyczy Oswiecimia, odzywaja
      sie Żydzi, czy oni także nie potrafia docenic dobrych intencji "artystki" ?
      dziwne...
      a tak swoja droga to Oswiecim to nie jest zydowska tragedia, to jest tragedia
      wielu narodow.
      • pan_pndzelek [...] 22.08.03, 22:42
        Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
    • bolek5 Drodzy Państwo! Spokojnie! 22.08.03, 19:29
      Witam!

Kolega Willi2 testuje po prostu skuteczność starych dobrych technik propagandy
      a Państwo się dajecie łapać na ten lep jak muchy. Przecież z tekstu wynika
      wyraźnie, że nie chodzi o Polaków tylko o jedną Polkę, na dodatek od lat
      zamieszkałą poza krajem. Jej wyczyny nie bulwersują Europy lecz jedno
      miasteczko w Holandii a i to nie całe, bo są tam ludzie gotowi jej bronić. No
      i jeszcze to słówko "znowu", które błyszczy w tytule wątku niczym liście
      dębowe przy Krzyżu żelaznym doktora Goebbelsa. Tyle wpisów do jednej marnej
      prowokacji? Żałosne. Tak sądzę... ;)

Pozdrawiam

Bolek
      • Gość: niech Re: Drodzy Państwo! Spokojnie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.03, 19:48
        Rozumiem ze idea Williego jest taka. Zydow zabili Zydzi i Polacy. Patrzyli na
        ten lokalny konflikt z niejaka niechecia ojcowie cywilizacji europejskiej -
        Germanie, strony konfliktu rozlaczyc probowali natomiast slonzocy z Wehrmachtu,
        ponoszac przy tym niemale straty. Rzolaczone strony dokonaly nastepnie rzezi
        German - niewygodnych swiadkow swoich wasni - potegujac jednoczesnie straty
        wsrod slonzokow. W ramach zadoscuczynienia populacyjnych strat germanskich i
        wlasnych slonzocy pokryli germanskie niewiasty, stad ich sentyment do kraju ich
        wnuczat. Itd., itd. Oczywiscie jest wiele innych alternatywnych wersji
        wspolczesnej historii slonzka i roli slonzokow w ocaleniu Zydow, ale nie bede
        odbieral glosu slonzkiemu Dlugoszowi.
        • bolek5 Re: Drodzy Państwo! Spokojnie! 22.08.03, 20:32
          Witam!

Trzeba odróżnić od siebie postać Williego2 wykreowaną w wirtualnej
          rzeczywistości Usenetu oraz jej, żyjącego gdzieś w realu, kreatora. Willi2
          jest prostą osobowością: śląski Niemiec, niespełniony żołnierz, zakochany w
          tradycji Wehrmachtu, z niecierpliwością oczekujący na okazję do zbrojnej
          konfrontacji z całym tym gorolsko-bolszewickim haziajstwem. Kreator tej
          postaci jest dla mnie zagadką. Czasami myślę, że to specjalny zespół ABW
          wyszukujący wśród Ślązaków i Niemców potencjalnie niebezpieczne elementy ;)

Pozdrawiam

Bolek
          • Gość: słodki penisek Re: Drodzy Państwo! Spokojnie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.03, 20:36
            bolek5 napisał:

> Witam!
            >
            > Trzeba odróżnić od siebie postać Williego2 wykreowaną w wirtualnej
            > rzeczywistości Usenetu oraz jej, żyjącego gdzieś w realu, kreatora. Willi2
            > jest prostą osobowością: śląski Niemiec, niespełniony żołnierz, zakochany w
            > tradycji Wehrmachtu, z niecierpliwością oczekujący na okazję do zbrojnej
            > konfrontacji z całym tym gorolsko-bolszewickim haziajstwem. Kreator tej
            > postaci jest dla mnie zagadką. Czasami myślę, że to specjalny zespół ABW
            > wyszukujący wśród Ślązaków i Niemców potencjalnie niebezpieczne elementy ;)
            >
            > Pozdrawiam
            >
            > Bolek

To ja może powiem cos o jego drugiej twarzy.
            jest miły i bardzo czuły dla mnie,zawsze wymagający,cierpliwie czekający na
            swoja kolej.
            Szczodry, zawsze płaci...
            Niestety nie zawsze kulturalny ,pluje na chodniki ,zaczepia chłopców "Słuchaj
            no koles", ubrany bez gustu,zawsze z brudnymi rekoma.
            w sumie nie wiem za co go kocham ,a on mnie?
        • d_3 Jak tu się nagłówek ma do treści? 23.08.03, 07:39
          Bardzo dobrze, niech tacy domorośli nawet polscy artyści sprzedają wyrżnięcie
          Żydów na breloczkach, może trochę to odsakralizują, sprowadza na parter, bo
          już nie mogę z semickich ust o tym słuchać, o tej niewątpiliwej tragedii,
          jednak rozreklamowanej tak, że wychodzi mi to już uszami. Jesteśmy podnad pół
          wieku po samym fakcie a naprzykład fakt zgładzenia seryjnie miliona Ormian
          przez Turków nie został doceniony. Głosami Izraela w ONZ nie został uznany za
          ludobójstwo. I co to ma oznaczać? Ja jestem za breloczkami..
          • danyo Re: Jak tu się nagłówek ma do treści? 18.09.03, 13:29
            :=D
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka