Dodaj do ulubionych

odpusty,jarmarki

29.04.12, 18:30
tandetne kramy z pileczkami wypchanymi trocinami na gumke,kapiszony,
baloniki,wata cukrowa;loteria z piorkiem a nagroda to szklany labedz
lub inne kolorowe szkaradztwo,karuzela lancuchowa
wspomnienia z mojego dziecinstwa ....:)
Obserwuj wątek
    • tamsin Re: odpusty,jarmarki 30.04.12, 00:34
      dla mnie przysmakiem byly odpustowe lizaki/koguty, a przy kazdej okazji wzbogacalam moja kolekcje pieknych odpustowych piersionkow ktorymi potem chwalilam sie na podworku :-)
      • voxave Re: odpusty,jarmarki 30.04.12, 05:25
        Lizaki--koguciki--moje dzieciństwo----sa odpusty i jarmarki--a na każdym miejskich /wiejskim targu sa te wspaniałóści.
        • ewa9717 Re: odpusty,jarmarki 30.04.12, 07:23
          W pipidówku na ziemiach wycyckanych uczciwych jarmarków nie było, ale za to u śląskiej babki na świętej Any, ho, ho! A u drugiej na świętej Hedwigi (tu już rzadziej bywałam, no bo rok szkolny). I ulubione: gumowe myszy i zegarki, oblaty, makrony, Artjomka pewnie wie ;)
          • aga-kosa Re: odpusty,jarmarki 30.04.12, 19:05
            Rokoki zwane w Warszawie pańską skórką miałam szansę pod kościołem - od faceta z walizką - kupować naszym dzieciom jeszcze w latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku.
            Jak ładnie brzmi: ubiegłego wieku. aga
            • horpyna4 Re: odpusty,jarmarki 06.05.12, 21:22
              W Warszawie pańska skórka ma się dobrze. Widziałam ją jakieś dwa tygodnie temu pod cmentarzem na Bródnie.
          • tymon99 Re: odpusty,jarmarki 07.05.12, 16:28
            ewa9717 napisała:

> oblaty, makrony, Artjomka pewnie wie ;)

w niektórych sklepach w polsce są takie małe stoiska z egzotycznymi (z punktu widzenia typowego polaka), śląskimi przysmakami. szkloki, kopalnioki, oblaty..
    • kusama Re: odpusty,jarmarki 30.04.12, 21:57
      Ja stałam jak urzeczona przed domkiem z kolorowych szkiełek i lusterek. Rodzice nie chcieli mi tego kupić, buuuuuu..... Ale piłeczki w kolorowym celofanie i na gumce oraz gumowe diabełki, które po naciśnięciu pokazywały język to dostawałam. O losie! Ostatni odpust na warszawskim Solcu pamiętam w 1966 r.
      pzdr
      • lustroo Re: odpusty,jarmarki 30.04.12, 22:11
        Piłeczkę też miałam i od razu o niej pomyślałam kiedy zobaczyłam temat jeszcze go nie otwierając :)
        • lidka449 Re: odpusty,jarmarki 01.05.12, 21:22
          zabawki dla dzieci drewniane na kólkach,pychota obwarzanki
          papietam odpust na 15 sierpnia co rok odwiedzalam dziadkow
          na wsi i wtedy ten dzien to bylo prawdziwe swieto;orkiestra strazacka
          przygrywala dzielnie,a wieczorem oczywiscie byla zabawa wiejska :)
          • aqua48 Re: odpusty,jarmarki 06.05.12, 14:20
            Uwielbiam wszelkie odpusty, teraz też chodzę co roku, na drugiego sierpnia w podgórskiej miejscowości w której zwykle spędzam wakacje i patrzę po kramach na których coraz więcej plastiku i tandety z Chin. Ale oprócz koszmarnych słodyczy są niezawodne "strzelawki" i do wieczora cala wieś huczy i dymi tymi atrakcjami, a psy tylko podkulają ogony..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka