korekna4um 08.05.08, 15:00 dlaczego schody ruchome na stacji metra Centrum poruszają się w takim samym tempie jak budowa metra? schody to nie atrakcja turystyczna do podziwiania reklam i ścian! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
warzaw_bike_killerz Re: schody ruchome na stacji metra Centrum są za 08.05.08, 15:18 A nie ma tam normalnych schodow? Znaczy sie statycznie nieruchomych? Odpowiedz Link Zgłoś
anika1983 Re: schody ruchome na stacji metra Centrum są za 08.05.08, 15:18 no właśnie nie Odpowiedz Link Zgłoś
korekna4um Re: schody ruchome na stacji metra Centrum są za 08.05.08, 15:24 niestety żeby wydostać się na stronę południową normalnymi schodami to trzeba latać na około często też schody ruchome są zatarasowane i wtedy pozostaje wnikliwe studiowanie reklam chyba kiedyś były lekcje w stylu "stój po prawej stronie" ale ludziska nie zostali należycie wyedukowani :( Odpowiedz Link Zgłoś
warzaw_bike_killerz Re: schody ruchome na stacji metra Centrum są za 08.05.08, 17:30 To nie sa schody zatarasowane, tylko masa krytyczna tych, ktorzy nie uczestnicza w wyscigu. To tez dla dobra ogolu. Wyscigi to ciagle napiecie, nerwowosc - mozliwe skutki stresu potrafia zniszczyc zarowno uklad nerwowy jak i krwionosny. W Japonii udowodniono zgony z przepracowania (wlasnie z powodu ciaglej presji i stresu). Zrozum mase krtyczna spokojnych, to dla TWOJEGO dobra wybawiaja Ciebie spod ciaglego pressingu. Szybsze schody bylyby niebezpieczne dla osob starszych i z malymi dziecmi. Oni przeciez tez chca bezpiecznie i spokojnie bez nerwowowsci dotrzec do celu :) Odpowiedz Link Zgłoś
veeto1 Re: schody ruchome na stacji metra Centrum są za 08.05.08, 17:37 Masz świętą rację. Ile razy byłam w Moskwie albo w Pradze zawsze dość długo przygotowywałam się do wejścia na pędzące w wariackim tempie schody. Zawsze byłam też zdziwiona, że wezłam na nie (raczej wskoczyłam) i się nie spi...liłam po nich. Zaznaczam, że jestem sprawna fizycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
korekna4um według ślimaka żółw żyje w ciągłym pośpiechu :] 08.05.08, 20:57 tu nie chodzi o pośpiech tylko o normalne poruszanie się przesadna powściągliwość i ociąganie się też nie służy zdrowiu :] co to znaczy pressing? to coś związanego z gazetami? dla osób starszych proponuję windę, a z dzieci nie róbmy ofiar losu - dadzą sobie radę z szybszymi schodami :) Odpowiedz Link Zgłoś
monika.baka Kariera... obcasy, psie gó.., znowu obcasy... 09.05.08, 00:20 No tak, kariera. Zapożyczone na 50 lat mrówy jadą z Usrynowa do Downtown do biur i agencji, pędzi udając, że jest w Tokio czy Nowym Jorku i chce szybciej, szybciej... szybciej... zejdźcie na prawo ja musze zrobić nowy projekt płynu do mycia waginy. Robię plan w agencji, pojawia się nowy lek na nietrzymanie moczu. W bankach w dałntałn mam swoje biuro z widokiem na Pałac Kultury, ten sam, który podziwiałem na pocztówce na swojej wsi. Teraz jestem panią karierowiczką i pędzę do przodu, nie ma czasu się zatrzymywać, nie ma czasu się uśmiechac. Mocz wycieka coraz bardziej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: racja budujcie se to swoje metro następne 100 lat IP: *.aster.pl 09.05.08, 08:30 i zwolnijcie, bo podobno pośpiech zabija :] Odpowiedz Link Zgłoś
yavorius Re: Kariera... obcasy, psie gó.., znowu obcasy... 09.05.08, 08:38 Zapomniałaś o śluzie, ropie i strupach. Odpowiedz Link Zgłoś
anika1983 Re: Kariera... obcasy, psie gó.., znowu obcasy... 09.05.08, 10:27 coś z głową nie tak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: racja Re: Kariera... obcasy, psie gó.., znowu obcasy... IP: *.aster.pl 09.05.08, 10:41 za dużo alkoholu :] anika1983 napisała: > coś z głową nie tak? Odpowiedz Link Zgłoś
tom_aszek Re: schody ruchome na stacji metra Centrum są za 11.05.08, 10:52 korekna4um napisał: > często też schody ruchome są zatarasowane i wtedy pozostaje wnikliwe studiowanie > reklam I teraz wiesz kto jest pomysłodawcą powolnego poruszania się schodów: reklamodawcy! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: schody ruchome na stacji metra Centrum są za IP: *.aster.pl 21.05.08, 17:47 Lepiej,że jadą trochę wolniej,niż za szybko.Korzystają z nich też starsi ludzie.To nie wesołe miasteczko.Miasto i tak biega.Można przez moment zwolnić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: otto_katz Re: schody ruchome na stacji metra Centrum są za IP: *.elartnet.pl 22.05.08, 19:57 obok schodów powinna zostać zamontowana katapulta dla wchodzących i taki słup jak mają strażacy,dla schodzących... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mil To nie schody IP: *.chello.pl 22.05.08, 23:49 To nie schody są za wolne, tylko my jesteśmy za szybcy. Nie zauważając, że w tym pędzie zapominamy żyć. A prędkość schodów jest znormalizowana. Nie mogą być szybsze, bo ludzie (szczególnie z gorszą koordynacją) wywracali by się przy wejściu bądź zejściu. Zwolnijmy trochę. W ostateczności minutę później będziemy w pracy, albo w domu. Przecież i tak tyle czasu marnujemy na głupoty, czy pusty telewizor. Rozumiem, że są ludzie, którzy się mogą spieszyć - lekarz, strażak, gliniarz. W ostateczności makler, czy trader, który gdy się spóźni z reakcją minutę może stracić miliony. Choć częściej jednak tysiące, a i to nie swoje. Ale na boga (waszego, czy mojego), jak ktoś się spieszy, żeby otworzyć tę swoją zaśmieconą skrzynkę pocztową, czy żeby w domu wywalić nogi przed telewizorem i otworzyć piwo, i jeśli ten ktoś potrąca mnie na chodniku, czy - co gorsza - próbuje rozjechać na ulicy, to chyba coś jest u niektórych nie tak z priorytetami. O kulturze litościwie nie wspomnę. Naprawdę trzeba narażać zdrowie, czy życie, aby przeczytać maila od szefa, czy otworzyć piwo przed telewizorem parę minut wcześniej? Żeby nie było, że teoryzuję - wrzody już miałem, parę wypadków też. Teraz jakoś mi się mniej spieszy. Na swą śmierć zawsze zdążę, a to ona jest na końcu tej drogi, którą tak pędzimy. Warto? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: racja generalizacja IP: 193.200.216.* 24.05.08, 13:36 dlaczego mamy nadać wszystkim jedno i to samo tempo życia? np. dla biegacza z najwyższej światowej półki treningowe tempo biegu jest zabójcze dla zwykłego śmiertelnika :) mamy mieć wolność wyboru czy dyktaturę wolnego tempa życia? zróbmy dwa warianty schodów! jedne szybkie, drugie wolne ;) albo niech ludzie, co lubią wolny tryb życia niech ustawiają się po prawej stronie i niech lewa strona schodów zostanie dla sprinterów :) pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mil Otóż nie IP: *.chello.pl 24.05.08, 23:28 Do pewnego stopnia masz rację. Każdy niech żyje w swoim tempie. Problem pojawia się, gdy czyjeś tempo koliduje z innymi, lub z dobrem ogółu. W sytuacji optymalnej, oczywiście ludzie powinni stać po prawej, a po lewej zrobić wolne miejsce. Ale w szczycie, zarówno w metrze, jak i na ulicach, panuje tak totalny korek, że nie ma sensu, aby ktoś oszczędzając sobie 10 sekund potrącał innych. Czy wciskał się przed kimś w korku na ulicy. Dwie prędkości schodów nie rozwiążą problemu - tak samo nie rozwiąże problemu więcej ulic o lepszej jakości(bo są miasta z większą ilością ładnych ulic i są jeszcze bardziej zakorkowane). Musimy do tego przywyknąć i szukać metod optymalizacji (np. częściowa praca z domu, ruchome godziny pracy, nieużywanie aut). Pośpiech nie jest rozwiązaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
radosny_trubadur Ludzie są różni 26.05.08, 11:26 Ludzie są rozmaicie sprawni i nie wszyscy mogą jeździć szybkimi schodami :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BUC Re: Ludzie są różni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.08, 19:01 radosny_trubadur napisał: > Ludzie są rozmaicie sprawni i nie wszyscy mogą jeździć szybkimi schodami :) poniewaz sa tez roznie sprawni intelektualnie - pojawiaja sie takie poisty nt. predkosci schodow ruchomych Odpowiedz Link Zgłoś
zewszad_i_znikad Re: schody ruchome na stacji metra Centrum są za 29.05.08, 18:30 Nie każdy/-a może sobie poradzić z szybkimi schodami. Co na przykład z osobami niepełnosprawnymi? W lipcu 3 lata temu skręciłam nogę w Zakopanem. Skróciłam pobyt, wyczołgałam się z nogą w gipsie z pociągu, mama czekała na peronie i od razu podała mi kule... A ja byłam jeszcze na etapie, kiedy naprawdę ledwo chodziłam, dodatkowo jestem ciężka i nie tak łatwo mi całkiem oderwać nogi od ziemi i na dłuższą chwilę oprzeć się wyłącznie na kulach... I naprawdę niełatwo było mi wsiąść na schody ruchome, cały czas uciekały spode mnie. Na dworcu są chyba szybsze niż w metrze... Wtedy przekonałam się, że niewinne schody ruchome wbrew pozorom mogą być trudne. I tak najgorzej jest, jeżeli schody się zatrzymają - raz miałam taką sytuację. Jedna osoba dzięki temu szybciej wyjdzie, inna dostanie zadyszki i nie da rady wyjść ze stacji jednym ciągiem. Ja niestety należę do tej drugiej grupy... Odpowiedz Link Zgłoś