Gość: Archie IP: *.aster.pl 08.05.08, 21:38 Zasłonić to można słonia, ale tego stalinowskiego Pajaca trzeba po prostu ZBURZYĆ !!! Archie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: racja zburzyć ten pseudozabytek zwany PKiN!!! IP: *.aster.pl 08.05.08, 21:42 Pałac Stalina, pomnik zniewolenia i dominacji sowieckiej na Polską musi zniknąć!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boroboro odezwala sie wiocha krakowska z zabłąkanym Wąwelem IP: *.chello.pl 09.05.08, 07:02 kiech Krzakow z porzuconym nad Wąwelem przez przypadek zamkiem nie daje rad Stolecznej Wiosce na Mazowszu, bo juz stamtad padaly dziwne propozycje jak szybki tramwaj zamiast metra dla Warszawy. Moze wiec lepiej wiezowcami zaslonic krzakowska dulszczyzne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nexxon Wajda...? kolejny ideolog czy po prostu idiota..? IP: 217.149.44.* 09.05.08, 08:32 Palac powstal na wzor owczesnych budynkow tego typu w Moskwie, tam jest ich ponoc 17 - mial byc palacem dla ludu. Troche to ironiczne budowac palace w czasie gdzie ludzie nie maja gdzie mieszkac, ale nie mniej ironiczne jest budowac swiatynie, a ludzie w Warszawie wciaz nie maja gdzie mieszka. Niezaleznie od jego ideologii i symboliki palac (jest jednak symbolem Warszawy dla pokolen urodzonych przed 70r.) jest integralna czescia Warszawy, wielki budynek ktory miesci wiele biur i instytucji... Nonsensem jest budowac wiezowce z powodow ideologicznych zeby skasowac symbole, zeby np. przykryc dominacje palacu kultury w terenie... Odpowiedz Link Zgłoś
kvakva Re: Wajda...? kolejny ideolog czy po prostu idiot 09.05.08, 09:11 Gość portalu: nexxon napisał(a): > Palac powstal na wzor owczesnych budynkow tego typu w Moskwie, tam > jest ich ponoc 17 - mial byc palacem dla ludu. Troche to ironiczne > budowac palace w czasie gdzie ludzie nie maja gdzie mieszkac, ale > nie mniej ironiczne jest budowac swiatynie, a ludzie w Warszawie > wciaz nie maja gdzie mieszkać. > Postępując tokiem rozumowania zwolenników zburzenia Pałacu należy również zastanowić się nad sensem dalszego istnienia zamków krzyżackich. Argumenty te same. > Niezaleznie od jego ideologii i symboliki palac (jest jednak > symbolem Warszawy dla pokolen urodzonych przed 70r.) jest integralna > czescia Warszawy, wielki budynek ktory miesci wiele biur i > instytucji... > Nonsensem jest budowac wiezowce z powodow ideologicznych zeby > skasowac symbole, zeby np. przykryc dominacje palacu kultury w > terenie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mzb Tylko że turyści wręcz zachwycają się PKiN IP: *.crowley.pl 09.05.08, 10:53 PKiN to wieżowiec, który broni się swoją architekturą i to nim zachwycają się turyści, a nie jakąś małą nędzną starówką, czy innymi 'zabytkami' które posiada każde miasteczko w Europie. Skończyć z tą polityką i ideologią. Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: Tylko że turyści wręcz zachwycają się PKiN 09.05.08, 15:49 ja tez uwazalem kiedys ze Palac Kultury jest pewnym dziedzictwem poprzedniej epoki symbolizujacym zniewolenie narodu przez komunistyczny rezim i dochodzilem do wniosku ze pamiec o tym jest nam potrzebna i nie powinismy palacu burzyc, mozemy go probowac podkreslic nasz dystans do tego co palac symbolizowal w przeszlosci... Ale dzis mysle ze lepiej to zburzyc a przynajmniej zaslonic, dyskredytowac. Palac to budowla wzniosiona na gruzach wspanialej przedwojennej metropolii. To szkaradztwo powstalo w miejscu ktore bylo przed wojna piekne. Jego imperialna stylistyka jest kpina z historii. Moze sie zapedzam, ale mam wrazenie ze Palac jest troche jak kamien nagrobny czy pomnik na grobie przedwojennej warszawy, na grobie powstancow warszawskich. To ze symbolizuje nasza pamiec o latach komunistycznej niewoli to za malo. Palac nie siega wstecz, w to co bylo przed nim. Palac nie mowi nic o tym jak piekna byla warszawa w tym miejscu przed wojna, nie mowi nic o jej wojennych losach. Jest symbolem tryumfu ktory byl przeciez kleska. Dlatego zgadzam sie z Wajda. Do tego, ze Palac powinien zniknac przekonaly mnie zdjecia przedwojennej Warszawy. To bylo przepiekne miasto. Dla mnie przynajmniej, ja lubie taka zwarta architekture w ktorej mozna znalezc przyklady z roznych epok, od baroku przez klasycyzm po secesje i nowoczesna architekture z lat 30, wiezowce w stylu amerykanskim. Taka byla Warszawa. Rog Marszalkowskiej i Alei ma naprawde niesamowity klimat na tych fotografiach. Dzis to miejsce jest w urbanistycznym nieladzie i architektonicznej ruinie (przynajmniej od strony Marszalkowskiej, od Emilii Plater juz cos sie nowego ksztaltuje, byc moze Mariott i Dworzec Centralny rowniez zostana przebudowane... Polecam filmy i slajdy na youtube (wpisac: warszawa przedwojenna) Oto jeden z nich, film ktory jest na sieci od niedawna (wczesniej byly tylko slajdy). pl.youtube.com/watch?v=AqvfMJjJ8oE PS. To jest moje zdanie, sprawa jest kontrowersyjna, jak ktos sie nie zgadza to prosze o krytyke tego stanowiska ale bez zlosliwosci szyderstwa itp... Odpowiedz Link Zgłoś
redrachell Re: Tylko że turyści wręcz zachwycają się PKiN 09.05.08, 16:48 hecer napisał: > > Do tego, ze Palac powinien zniknac przekonaly mnie zdjecia > przedwojennej Warszawy. To bylo przepiekne miasto. Dla mnie > przynajmniej, ja lubie taka zwarta architekture w ktorej mozna > znalezc przyklady z roznych epok, od baroku przez klasycyzm po > secesje i nowoczesna architekture z lat 30, wiezowce w stylu > amerykanskim. Taka byla Warszawa. niestety to miasto już nie powróci, nałożyła się kolejna warstwa historii i nic tego nie zmieni. nawet zbużenie Pałacu Kultury. Ktoś może mieć sentyment do Warszawy przedwojennej, a kto inny właśnie do takiej jaką jest teraz. zamiast burzyć dbajmy lepiej o to by dalej rozwijała się w piękne miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: Tylko że turyści wręcz zachwycają się PKiN 09.05.08, 17:08 no wlasnie, ono juz nie wroci. To jest dobijajaca prawda. Tylko ze jest to wlasnie cos co powinno (miedzy innymi!) znajdowac sie w naszych myslach gdy sie stoi i patrzy na Palac Kultury czy na rog Marszalkowkiej i Alei czy Marszalkowskiej i Swietokrzyskiej... A niestety, stojac w tych miejsach widzimy palac, palac i tylko palac. Bo obok masz macdonalda, zasloniety chyba wciaz budynek inwersalu, rotunde, i ewentualnie Hotel Polonia ktory tak naprawde tez jest zdominowany przez swoje nowsze skrzydlo... No i zostaje ci patrzenie na hotel forum, na galerie centrum i na parking i budy obok polacu... Sila rzeczy patrzysz wiec na ten palac i jest to jedyna rzecz ktora "widac" z tych miejsc... Inaczej jest troche wysiadajac z dworca... Tam sie juz patrzy na ten nowy hotel podparty na 1 kolumnie i na te galerie handlowa, to sie chyba nazywa zlote terasy... No i na mariotty i te obok pokraczne i brzydkie wiezowce... To za malo, o wiele za malo. W centrum jest tylko palac, nie ma zadnej pamieci po miejscu jakie tu bylo wczesniej. Tego miejsca juz nie bedzie, ale to co teraz tam jest to po prostu kpina z historii i estetyki. Bo to miejsce bylo piekne a teraz jest pustynia z palacem ktory jakby zastapil przedwojenne piekno swoimi nachalnymi gabarytami. W dodatku jest maksymalnie wyeksponowany a plany (te tore zrobil Kaczor i te obecne HGW) przewiduja utrzymanie tej jego dominacji w tym miejscu. Dominacji nad calym terenem, od Swietokrzystkiej po Emilii Plater a wrecz Chalubinskiego, do Alei i do Marszalkowskiej.. Zburzyc albo zaslonic. I zmienic jego symbolike tak by chociaz w jego murach zaczelo bic inne serce. Bo teraz jest takim smutnym dziedzictwem zniewolenia narodu, w dodatku pustym, pustym i bezdusznym... opuszczonym. To mi sie wlasnie wydaje problemem Palacu. Samo zasloniecie to tez za malo Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: Tylko że turyści wręcz zachwycają się PKiN 09.05.08, 17:16 nie wiem jak to wypowiedziec. Chodzi mi o to, ze samo zasloniecie palacu to jakby zamiatanie pod dywan. Taki wstyd ktory ukrywamy. Symbol zniewolenia ktorego sie wstydzimy. W miejscu ktorego chcemy postawic cos zupelnie nowego, zaczac od poczatku, ukryc cos czego ukryc sie nie da. Dlatego uwazam ze Palac powinien byc maksymalnie zdominowany. Tu Wajda ma absolutna racje. Ale wydaje mi sie ze to zdominowanie palacu powinno polegac na calkowitej zmianie jego zagospodarowania, na zmianie wizerunku - i wewnatrz i na zewnatrz. Cos do niego dobudowac, cos z niego wyburzyc. Zmienic jego strukture. Ja nie chce tego w obecnym ksztalcie - zasloniecie go to tez nie jest rozwiazanie. Trzeba go przeobrazic. I dokonujac metamorfozy palacy, zmienic rowniez cale jego otoczenie, caly ten plac.... Wywalenie bud i marketow jest "oczywista oczywistoscia" jak mawial eks premier. Ale skomponowanie nowej architektury i wymaga naprawde madrej glowy... Ja w ogole sie na tym nie znam. Ale chcialbym aby wizja ktora powstanie niosla wlasnie takie przeslanie - wspomniec to co bylo i nigdy nie wroci, zagospodarowac to co powstalo wbrew nam na tym miejscu, stworzyc cos czym zyjemy dzis... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mysikoy To najbardziej charakterystyczny budynek, atrakcja IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 09.05.08, 17:56 turystyczna z prawdziwego zdarzenia (a nie atrapa jak "Stare" miasto czy zamek), solidnie zbudowana, funkcjonalna i oryginalna. Zamiast to docenic, polactwo chcialoby kolejna tandete udajaca "zachod" a la zlote tarasy czy Kings Cross Praga (ha ha ha...). Jezu, co za wiesniacki narodek... Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: To najbardziej charakterystyczny budynek, atr 09.05.08, 18:20 okej, zlote tarasy to nie jest cos pieknego i imponujacego jak Palac. Tylko ze ma troche rece i nogi, komponuje sie z sasiednim hotelem. Jak sie wychodzi z Dworca w strone Emilli Plater, i patrzy w kierunku zlotych tarasow to widac harmonijna linie zabudowy. No mi sie tak przynajmniej wydaje, ze to jest harmonijne. Nie jest okazale, nie jest imponujace, nie jest dzielem sztuki. Ale jest chyba poprawne. A jak spojrzysz na druga strone to stoi tam szpetny, opuszczony palac niestety. Moim zdaniem trzeba go troche przebudowac i sasiednie budynki powinny mu dorownywac stylem, inwencja, moze nawet prowokacja... Powinno tam byc cos co skupia uwage. I byc moze czesc fasady palacu powinna zostac tak przebudowana aby nalezala jakos do sasiedniego budynku ktory bylby wyjatkowy, oryginalny i niepowtarzalny. Moze on rowniez miec cos ze stylu palacu, ale powinien miec tez cos nowego, jakis zupelnie nowy watek... Odpowiedz Link Zgłoś
mikronezja A ja uważam, że pomników się nie niszczy,bo to jak 09.05.08, 18:11 fałszowanie historii !!!! Były takie czasy, czasu nic nie cofnie ale udawanie, że ich nie było albo burzenie pomników tamtych czasów to dowód współczesnej słabości, jakby się wszyscy bali, że te pomniki wrócą tamte czasy. Pomniki to nośniki pamięci narodowej o dawnych czasach nawet jak były niewygodne i ponure. TO CZĘŚĆ NASZEJ HISTORII A MY JĄ CHCEMY ZAFAŁSZOWAĆ. Burzyć pomniki to tak jakby zburzyć Stare Miasto, postawić wieżowce i udawać, że zawsze byliśmy hop-siup i do przodu. A jak już słyszę, kto jest taki hop-siup i do przodu (osoby co były na świeczniku w tamtych czasach) to MNIE MDLI !!! Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: A ja uważam, że pomników się nie niszczy,bo t 09.05.08, 18:23 tylko ze teraz to wyglada tak jakby historia tego miejsca zaczynala sie i konczyla na Palacu. A to jest wlasnie zafalszowanie historii!!! Bo historia byla w tym miejscu przed palacem. I ma sie toczyc dalej. A palac jest tak statyczny ze wydaje sie ze czas stoi w miejscu. A to nieprawda. Tak nie powinno byc! Jestesmy w innej epoce i ona musi wyrazac rowniez nasz stosunek do przeszlosci i przyszlosci! Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: A ja uważam, że pomników się nie niszczy,bo t 09.05.08, 18:55 zostawic w stanie nienaruszonym to mozna Wawel... Ale nie Pekin! To jest wlasnie taki symbol ktory trzeba zinterpretowac na nowo a nie zostawic po staremu! To co on wyraza dzis to taki stosunek do historii ktory pomija calkowicie wszystko co bylo na jego miejscu przed wojna! Dobra, to nie wroci. Ale to mamy teraz konserwowac ten wlasnie stan rzeczy, te interpretacje i symobolike? I zyc dalej podziwiajac palac i tylko palac, eksponujac go jeszcze? Wajdzie chodzi o to aby go nie eksponowac ale na nowo zinterpretowac. Idealnie byloby gdyby Palac przyznawal ze stoi na miejscu ktore wczesniej wygladalo zupelnie inaczej. Palac powinien rowniez symbolizowac pamiec o minionych 50 latach - byly tam i koncerty i partyjne zjazdy.. Wydarzenia przykre i wesole. No i Palac powinien przede wszystkim otwierac sie na przyszlosc! Mowic cos o tym kim jestesmy dzis, o naszej wizji. Nie wylacznie upamietniac przeszlosc. Powinien byc wiec zrekonstrowany, przeobrazony... Zastanawiam sie czy daloby sie zrealizowac taki pomysl: otworzyc palac, dobudowac do niego jakas konstrukcje przypominajaca drzwi, wrota... Coz, sorry, sie rozmarzylem, ale lubie sobie takie rzeczy wyobrazac. Chodzi mi o jakas nowoczesna konstrukcje ktora bedzie doslownie zachodzila na palac jak fala, tak jakby go atakowala, jakby za chwile palac mialo pochlonac tsunami. Taka dynamiczna budowla, przypominajaca zarysem brzeg spietrzonej fali zachodzaca na dachy tych kolistych sal muzeum techniki czy teatrow, ale wyzej nad nimi....az do polowy wysokosci palacu... A z drugiej strony, od Alei Jerolizmskich przechodzila by w jakis inny bardzo nowoczesny, futurystyczny ksztalt...:) To oczywiscie jedna z wielu fantazji jakie mi przychodza do glowy;) Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: A ja uważam, że pomników się nie niszczy,bo t 09.05.08, 19:13 taka konstrukcja spietrzonej fali zachadzacej na Palac miala by tez swoja symbolike... Jakby fala (historii:))) miala pochlonac Palac ale w ostatniej sekundzie zostala przez nas zatrzymana, by jej nie zniszczyc. Zdominowala by palac swoja nowoczesna, futurystyczna architektura przykuwajaca oko bardziej niz gmach palacu. Jednoczesnie grzbiet fali moglby byc po prostu takim fajnym dachem dla osob przechodzacych od Emilli Plater, z Dworca Centralnego, w strone rogu Marszalkowskiej i Swietokrzyskiej, idacych przy Muzeum Techniki i Kinotece, i Teatrze... Stojac przy Dworcu Centralnym taka grzbiet fali moglby byc tak zarysowany jakby wyznaczal droge albo wrota to Kinoteki, czyli jakby wrota do Palacu... Ale zakrywalby jednoczesnie znaczna czesc korpusu Palacu, dzielil go na czesc dolna i gorna... I palac praktycznie bylby niewidoczny w calosci, tylko w pojedynczych czesciach... Patrzac zas od strony wiezowca Centrum Finansowego widzielibismy jakis fajny ksztalt w ktory przechodzi palac... Od strony Swietokrzyskiej tez trzeba by cos z palacu wyburzyc albo cos przed nim postawic innego co tworzyloby jakas falista linie wzdluz calej Emilii Plater od strony Palacu... Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: A ja uważam, że pomników się nie niszczy,bo t 09.05.08, 20:04 cos w tym stylu:)) www.bryla.pl/bryla/5,85299,4486151.html?i=0 www.bryla.pl/bryla/1,85298,4923611.html Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: A ja uważam, że pomników się nie niszczy,bo t 09.05.08, 20:20 a najbardziej podoba mi sie to: www.bryla.pl/bryla/5,85298,4002608.html Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: A ja uważam, że pomników się nie niszczy,bo t 09.05.08, 20:14 albo jakas budowla symboliczna, np luk tryumfalny:) www.bryla.pl/bryla/1,85302,5049673.html tzn mam na mysli cos takiego co byloby majestatyczne, okazale, wyjatkowe, symboliczne.. Cos co by odbieralo Palacowi jego prymat. Moze to byc rowniez budowla nieuzytkowa, jaka wieza (eiffla:) albo luk tryumfalny... Moze jakis pomnik architektury upamietniajacy cos co symbolizuje przedwojenna Warszawe, albo zaglade miasta, ale nie budowla bedaca wylacznie upamietnieniem czegos z przeszlosci... Tylko raczej projekt bardzo zaawansowany, nowoczesny, futurystyczny... Ktorego jednym z celow byloby zdominowanie Palacu... Pamietacie pewnie ten projekt piersienia wiezowcow wokol Palacu. Mi sie on wydal absurdalny wlasnie dlatego ze stawial Palac w centrum. Wydaje mi sie ze to bylo takie prymitywne wcielenie w zycie pomyslu na cos symbolicznego, na nowy symbol miasta. I sam taki pomysl jest wazny. I wlasnie zgadzam sie ze wszystkimi ze Zlote Tarasy to zaden symbol i zaden powod do zachwytu. Moze to jest udane, moze tylko przecietne a moze szybko sie zestarzeje a juz teraz jest kiepskie, nie wiem. Dlatego potrzeba ambitnego projektu, symbolicznego... Mozna z tym poczekac jeszcze, trzeba naprawde miec swietny pomysl a nie po prostu zabudowac ten obszar takim projektem minimum jaki przedstawil Kaczor i HGW... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: A ja uważam, że pomników się nie niszczy,bo t IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.08, 21:11 hecer napisał: > tylko ze teraz to wyglada tak jakby historia tego miejsca zaczynala > sie i konczyla na Palacu. A to jest wlasnie zafalszowanie historii!!! > > Bo historia byla w tym miejscu przed palacem. I ma sie toczyc dalej. > A palac jest tak statyczny ze wydaje sie ze czas stoi w miejscu. A > to nieprawda. Tak nie powinno byc! Jestesmy w innej epoce i ona musi > wyrazac rowniez nasz stosunek do przeszlosci i przyszlosci! Pałac jest juz zabytkiem i musi zostać, wszyscy turyści zagraniczni nie nazywają go inaczej jak Stalin Palace tym samym jest ważnym elementem ptrzypominającym o naszej niewesołej historii. Jeśli miasto chce to mogłoby ew. doedukować tusrystów i poustawiać - tak jak nieudolnie próbowali na KP - w różnych miejscach jakieś szlklane bryły albo n.p. coś w formie słupów ogłoszeniowych zabezpieczonych - z tekstami, zdjęciami, reprodukcjami - na których można byłoby pokazać - jak wyglądało dane miejsce - w tym to gdzie stoi pałac - n.p. w XIX w., w 1930, w 1945... Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: A ja uważam, że pomników się nie niszczy,bo t 09.05.08, 22:32 jest po prostu symbolem Warszawy - jednym z wielu ale chyba najwyrazniejszym... A Warszawa zasluguje na inny symbol. Jej przedwojenna architektura byla piekna, niezwykla, bardzo polska. A dzis jej symbolem ma byc budynek ktory zabytkiem moze byc tylko ze wzgledu na wiek (bo nie ze wzgledu na sztuke przeciez - jest jednym z wielu i na pewno nie najwybitniejszym przykladem tego typu budowli, to zwykla kopia wiezowcow amerykanskich bez zadnego wlasnego wkladu, jeden z kilku darow stalina dla bratnich narodow (podbitych na pol wieku)). To ma byc symbol?? Ma wartosc sentymentalna. Ma juz swoj wiek. Ale nie ma nic poza tym. I ma byc symbolem miasta ktore bylo przed wojna jednym z piekniejszych w tej czesci Europy??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fanstonsów Re: A ja uważam, że pomników się nie niszczy,bo t IP: *.aster.pl 10.05.08, 22:10 hercer, dawaj dalej! nadawaj na tej "fali" aż do przybycia lekarza dyżurnego :-) Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: A ja uważam, że pomników się nie niszczy,bo t 10.05.08, 22:37 a co? nie moge sie tym przejac i pokazac ze mnie obchodzi?:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: racja a gdzie pomnik Hitlera? IP: 193.200.216.* 09.05.08, 22:08 Postawmy pomnik Hitlera, aby nie fałszować historii! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bebe Re: a gdzie pomnik Hitlera? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.08, 22:12 Gość portalu: racja napisał(a): > Postawmy pomnik Hitlera, aby nie fałszować historii! "Pomnikiem" Hitlera, który można śmiało porównać z Pałacem, są odcinki autostrad na Ziemiach Zachodnich. Proponuję wysadzić je w powietrze i zbudować nasze, polskie. Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: a gdzie pomnik Hitlera? 09.05.08, 22:47 tak, kolejny przenikliwy argument... i zaraz ktos napisze: wysadzmy Malbork... Tylko czemu sluza te argumenty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ixs Re: Tylko że turyści wręcz zachwycają się PKiN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.08, 22:02 > Chodzi mi o to, ze samo zasloniecie > palacu to jakby zamiatanie pod dywan. Taki wstyd ktory ukrywamy. > Symbol zniewolenia ktorego sie wstydzimy. Bzdura do kwadratu. To jest symbol naszego zwycięstwa. Symbol, który mówi pełnym głosem: choć mieli nas pod butem ci, którzy budowali naszymi rękami takie potężne gmachy, nie daliśmy się! Kiedy widzę Pekin, czuję dumę z bycia Polakiem. Bo Pekin przypomina mi, że żyję w WOLNEJ Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: Tylko że turyści wręcz zachwycają się PKiN 09.05.08, 22:25 jaki symbol zwyciestwa??? gdzie ty tu widzisz symbol zwyciestwa i przypomnienia ze zyjesz w wolnym kraju? na freskach z bohaterskim murarzem???? Ratunku! To jest po prostu obiekt zapomniany i samotny. To absurd zostawiac go w tym stanie. No i nie jest dzielem sztuki! Zabytkiem moze byc ze wzgledu na wiek ale nic wiecej w sobie nie ma. To jakas kalka amerykanskiego cudu techniki z ubieglego wieku - co to niby wyraza? Skopiowanie amerykankiego cudu techniki przez Rosjan? To ma byc symbol miasta??? On nie symbolizuje nic co mialoby jakikolwiek zwiazek z polska poza tym ze jest "darem stalina dla narodu polskiego". Co to za dar - skopiowana amerykanska architektura, ozdobiona socrealistycznymi freskami? Taki dar bylby moze i smieszny gdyby nie to ze stoi na miejscu gdzie wczesniej znajdowaly sie zabytki!! I jak ma sie on do wspolczesnosci? Znow nie mowi nam nic wiecej poza tym ze jest darem od Stalina i tym ze musielismy go przyjac i sie nim zachwycac i ze tak nam juz zostalo. A dzis sie przyzwyczailismy i mamy do niego jakis sentyment. Te budowle trzeba ozywic. Nadac jej wspolczesna wymowe! Zostawic w niej slad naszych mysli. Musi funkcjonowac a nie po prostu stac! Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: Tylko że turyści wręcz zachwycają się PKiN 10.05.08, 01:40 rozumiem sentyment do PKiN bo tez taki mam. Ale to tak nie moze zostac. A nie da sie zmienic tego miejsca, jak sie nie zmieni palacu. Co to za symbol niby? Rosjanie kopiuja amerykanska architekture dodajac socrealistyczne bochomazy na scianach a potem wysylaja to do Polski i innych krajow bloku. Tak, to jest oryginalne, to jest symboliczne, to ma swoja arystyczna wartosc, z tego jestesmy dumni i chcemy to tak zostawic. Bzdura do kwadratu! Mi sie wydaje ze to miejsce zasluguje na ogromne naklady pracy, projektowania i finansowe. Niech to bedzie cos naprawde unikalnego - bez wzgledu na koszty. Stolice przescigaja sie w artystycznych eksperymentach, ida na to ogromne pieniadze. Wydajmy 5 mld z budzetu, postawmy sie. Kiedys wybudowano Pekin ogromnym nakladem srodkow aby stworzyc "dzielo okazale". Teraz trzeba to tez zrobic, dokonczyc to tak aby przywrocic blask Warszawie. Stworzyc cos pieknego bo ona na to zasluguje po tylu latach. ...a nie ograniczac sie do wytyczenia jakiegos planu zagospodarowania terenu ktore ogladamy na wizualizacjach... To jest plan minimum, to sa "ochlapy" lokalnej administracji a nie projekt ambitny! Co to kuzwa jest??? Wytyczyc kratke ulic i napisac ze tu bloczki nie wyzsze niz 5 pieter a tam nie wyzsze niz 10 a tam drapacze chmur?! To jest projekt???? To jest olewanie sprawy!!! Przeciez Napoleon zmienil oblicze Paryza, Hitler zbudowal Berlin... wladza przykladala duza wage do symboliki, z roznym skutkiem. A my wytyczamy sobie kratke ulic i zabudowe??? Sorry, ale faraonowie budowali sobie piramidy, maharadzowie mauzolea, chinczycy postawili sobie wielki mur... A my bedziemy sie dzis ograniczac do wytyczania uliczek???? Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: Tylko że turyści wręcz zachwycają się PKiN 10.05.08, 01:42 no ponioslo mnie:) Odpowiedz Link Zgłoś
lia.13 Re: Tylko że turyści wręcz zachwycają się PKiN 10.05.08, 00:23 Hacer, to może zamek w Malborku byś też zburzył? Bo w końcu Krzyzacy go wybudowali, dla podkreślenia swej potęgi i swego panowania w tym terenie. Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: Tylko że turyści wręcz zachwycają się PKiN 10.05.08, 01:01 antycypowalem ten argument ponizej. Jest tak denny ze nie chce mi sie go nawet komentowac. Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: Tylko że turyści wręcz zachwycają się PKiN 10.05.08, 01:14 tak, zamek w malborku bym zburzyl i przywrocil pierwotny narodowy polski wyglad tego terenu - zasial tam zyto albo buraka (jaka wolisz) Jest pewna roznica miedzy klocem stojacym na miejscu w ktorym wczesniej byly wartosciowe zabytki, klocem ktory nie pasuje do niczego, nie ma zadnej wartosci artystycznej, ktory jest po prostu beznadziejnym symbolem miasta i nie pasuje do otoczenia, a sredniowiecznym zamkiem krzyzackim, jednym z najbardziej cennych tego typu obiektow w Europie! Jest roznica miedzy marna kopia amerykanskiej architektury ktora zostala ozdobiona freskami socrealistycznymi i zupelnie nie przystaje ani do zabudowy, ani planu urbanistycznego, ani do historii miasta - a zabytkiem bedacym dziedzictwem europejskim wspinanym na liste unesco! Jak ci Pekin wpisza na liste UNESCO to dostrzege analogie ktora chyba tylko ty widzisz. Nikt sie nie czepia ze to ruskie - tylko ze kiepskie, nie pasuje, szpeci otoczenie, nie pelni zadnej funkcji, nie nadaje sie na symbol (sentyment ktory mam do tej budowli wcale nie oznacza ze chce aby byla symbolem stolicy!) Ocknijcie sie! Okej, nie burzmy tego (pewnie wymagaloby to jakis niezwyklych pirotechnicznych materialow). Ale calkowicie zmienmy wizerunek palacu i postawmy obok cos co bedzie bardziej przykuwalo uwage! Bez przerobki palacu, chocby kosmetycznej, to sie chyba nie uda. Zaslanianie nic nie da. Trzeba przerobic - inaczej nie uda sie postawic obok czegos co bedzie harmonizowalo z otoczeniem, bo otoczeniem jest palac i jak on zacznie wynaczac trend to okolica bedzie wygladala posepnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawiak Re: Tylko że turyści wręcz zachwycają się PKiN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.08, 10:29 Masz racje na bok ideologia, przed 1939r. Warszawa miała na tym terenie zabudowe która spełniała swoja role ale po wojnie to były w tym miejscu ruiny PKIN powstał ze względów ideologicznych ale doskonale wpisuje się w panorame miasta i został centralnym punktem Warszawy a wszelkie oszołomy ideologiczne niech spadają na drzewo. wykonanie na tym terenie "manchatanu" bedzie wyglądało kuriozalnie Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: Tylko że turyści wręcz zachwycają się PKiN 11.05.08, 13:29 1. doskonale wpisuje sie w panorame? Nieprawda. Palac domaga sie maksymalnego wyeksponowania - taka ma konstrukcje. Nie mozna postawic nic obok, co tworzyloby z palacem zwarta calosc - min z powodu tych sal, ktore z 4 stron go otaczaja. Nie mozna do niego nic przylepic. Stad pomysl manhatanu, cyli budynkow podobnej wysokosci. 2. W tym stylu juz sie nie buduje - to styl wysokosciowcow z lat 30. W Warszawie kilka takich powstalo przed wojna, ale zaden nie byl takim kolosem jak palac. Wszystkie jednak pasowaly do otoczenia. Dzis nie da sie wybudowac otoczenia i nie ma to sensu. Nie da sie - bo ten styl juz jest chyba martwy. Dzis wysokosciowce buduje sie inaczej. Pomijam wartosc artystyczna tego stylu choc to tez temat do dyskusji. Czy Chicago i te wysokosciowce z lat 30. to urzekajaca architektura? Owszem, ona cos zapoczatkowala, jakis wlasny styl. Tylko ze ten styl juz nie jest w modzie od dawna. Juz jest przestarzaly. Wiec jaka wartosc ma ten budynek? Napisalem wczesniej ze to rosyjska kopia i zabrzmialo to pejoratywnie. Wielu ludzi chyba ma slusznosc krytykujac taka ocene - kopiowanie w architekturze bylo zawsze, w ten sposob architektura sie rozwija. Tylko niestety wkracza do tego ideologia - sila rzeczy. A ideolo jest w architekturze obecne tez od zawsze i tez jest wazne! Wiec stwierdzenie ze mamy do czynienia z sowiecka kopia amerykanskiego cudu techniki z poczatku ubieglego wieku jest bledne, wymaga zrownowazenia, ale nie jest calkowicie pozbawione racji. Sowieci kopiowali wszystko - amerykanskie limuzyny, amerykanskie drapacze chmur. Te rzeczy maja swoja wartosc i ducha: tak jak limuzyna Wolga. Ale czy ten wlasnie duch ma byc symbolem miasta? Miasta takiego jak Warszawa, ktorej przedwojenna architektura prezentowala zupelnie inny styl i inne wartosci? Mi chodzi o to, ze ta ideologia jest po prostu zbyt centralna w architekturze Warszawy przez obecnosc Palacu. Jest w samym centrum, maksymalnie wyeksponowana, nie daje powiedziec nic innego! Jest statyczna. Jakby historia zaczynala sie i konczyla na Palacu - tak napisalem i tak bedzie, jesli wokol powstanie kolejna siec budynkow przecietnych (jak muzeum sztuki wspol) czy calkowicie jalowych jak tarasy. Kratka ulic i tyle... Czy nie mozna chocby dopuscic mysli o nowym symbolu Warszawy? Czy ta milosc do Palacu naprawde ma nam przyslonic inne wizje? Wszystko czego chce to mobilizacja wyobrazni aby poszukac moze czegos innego! A widze ze wiekszosc ludzi broni sie przed tym by w ogole dopuscic mozliwosc kontestacji obecnego znaczenia i roli palacu. Powyzej napisalem dlaczego taka kontestacja, reinterpretacja ma sens - palac nie jest wybitny, jest symbolem bardzo ubogim, bardzo jednoznacznym, dominujacym ideolo, historie, estetyke... Sentyment do palacu nas ogranicza. I jeszcze jedna uwaga - obecne plany to wielka kompromitacja chocby z tego wzgledu ze sa minimalistyczne. Okej, nie jestesmy Dubajem, nie wydajemy petrodolarow na gigantyczne pomniki sztuki wspolczesnej... Ale chyba stac nas chocby na jedna w kraju budowle symboliczna, wspolczesna, okazala, droga! Musi nas byc stac, skoro w Licheniu powstala jedna z najwiekszych bazylik w Europie i na swiecie!! A panstwa nie stac na nowy symbol - chocby jakies uzupelnienie do Palacu, np jakis urwany luk tryumfalny ktory siega czubka palacu?? Nie dorownujemy dzis rozmachem socrealizmowi??? Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: Tylko że turyści wręcz zachwycają się PKiN 11.05.08, 18:08 a moze park... cos w tym stylu: www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=456588&page=4 BTW: ciekawe forum. Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: Tylko że turyści wręcz zachwycają się PKiN 09.05.08, 15:54 aha, dodam jeszcze ze nie interesuja mnie zadne nowe symboliczne budowle upamietajace meczenstwo powstancow. I nie glosuje za jakims kuriozalnym pomyslem odbudowy w ksztalcie przedwojennym (moze motywy powinismy zaczerpac z tego okresu, ale nie odwzorowywac w 100% kamienice) No i dodam jeszcze, ze moim ulubionym miejscem jest Ogrod Saski. Dzis lubie to miejsce tak jak ono wyglada - ladny park. Ale gdy mysle jak pieknie wygladalo przed wojna to wydaje mi sie ze dzis zaplacilbym bardzo duzo za mozliwosc zobaczenia tego jak ono wygladalo przed wojna... Palac Saski to byla wspaniala, przepiekna budowla (dla mnie przynajmniej. Nie znam sie na architekturze) pl.wikipedia.org/wiki/Grafika:Plac_04.jpg pl.wikipedia.org/wiki/Pa%C5%82ac_Saski Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: Tylko że turyści wręcz zachwycają się PKiN 09.05.08, 16:34 troche sie rozmarzylem, ale tu prosze jest kolejny film z piosenka Mieczyslawa Fogga "Soir de Paris"... Porownanie Wawy z Paryzem ma dla mnie sens, nie wiem czemu ale ma:) pl.youtube.com/watch?v=d384pTS4I0Y&NR=1 I mysle sobie, czy moze Palac nie powinien byc maksymalnie otwarty dla ludzi... Co tam sie dzis znajduje oprocz Kinoteki, Muzeum Techniki i dwoch teatrow? Co tam jest o gory?? Jakies urzedy? Fajnie byloby otworzyc ten basen z wiezami... Pewnie jest za maly by pomiescic tlumy warszawiakow, ale moze daloby sie cos z tym zrobic? Moze go tez jakos przeszklic, aby go bylo widac z zewnatrz?? :) W palacu powinna byc wystawa upamietniajaca przedwojenna Warszawe. To by zmienialo wizerunek Palacu. Powinny sie tam znalezc filmy i duze zdjecia Warszawy, cala jej przedwojenna mapa z zaznaczonymi najpiekniejszymi budynkami. Z opisem przedwojennych ulic i budynkow ktore nadawaly im charakter. Z zaznaczonymi ulicami korych juz nie ma. I z opisem tego co sie dzis znajduje na ich miejscu... Taka mini przedwojenna Warszawa w srodku Palacu Kultury ktora mozna by zwiedzac i podziwiac. Nie wiem jak wy, ale ja poszukiwalem informacji o przedwojennej Warszawie, staralem sobie ja wyobrazic, jej dzielnice, ulice, domy... I malo jest takich informacji. A czy jest taka instrytucja, muzeum w Warszawie gdzie znajduje sie wystawa poswiecona architekturze Warszawy przed wojna? Przeciez to miasto calkowicie zniknelo z powierzchni ziemi, ma tez zniknac w naszej pamieci? Troche dramatyzuje, ale zaglada Warszawy to temat ktory zawsze mnie mocno poruszal. Odpowiedz Link Zgłoś
redrachell Re: Tylko że turyści wręcz zachwycają się PKiN 09.05.08, 16:51 hecer twój pomysł mi się podoba Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: Tylko że turyści wręcz zachwycają się PKiN 10.05.08, 01:23 fajnie! to go troche jeszcze rozwine... Pod palacem zapewne jest jakis bunkier. Albo podziemia. Moze wlasnie tam moznaby urzadzic jakas wielka miniature przedwojennej warszawy i taki rodzaj "planetarium" - centrum multimedialnego w ktorym fragmenty przedwojennej warszawy bylyby wyswietlane na suficie albo na wielkich telebimach? Cala taka wspaniala wirtualna wycieczka po Warszawie - wspaniala atrakcja dla turystow zagranicznych pokazujaca nieistniejace juz miasto z ktorego powinismy byc dumni, bo byla to jedna z piekniejszych stolic europejskich... Wowczas palac mialby ducha, serce, bylby symbolem kontynuuacji, nawiazywalby do historii... Mozna tam tez pokazac jak Warszawe odbudowywano - socjalistyczny zapal ale tez narodowy entuzjazm... Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: Tylko że turyści wręcz zachwycają się PKiN 10.05.08, 01:53 okej, tak podsumowujac moj dzisiejszy dzien w internecie chcialbym przeprosic za ortograficzne, skladniowe i stylistyczne bledy... np: mozna by - pisze sie oddzielnie, a z czasownikami w formie osobowej razem;) Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: Tylko że turyści wręcz zachwycają się PKiN 10.05.08, 02:46 ...a co byscie powiedzieli na to: wycieczka ulicami warszawy stworzonymi komputerowo za pomoca hologramow? Czy to jest mozliwe? To byloby genialne. Usiasc w Parku Saskim przy prawdziwym stoliku (kopii takiego starego) i zobaczyc wokol wirtualny Palac Saski w calej okazalosci jako hologram... Odpowiedz Link Zgłoś
buizdyczak Re: Tylko że turyści wręcz zachwycają się PKiN 10.05.08, 22:41 Mr hecer poruszyłeś tyle tego,że az zakręciło mi się w głowie.Pan Andrzej W. w zasadzie łapie juz ostatnie tematy ze swego bogatego życiorysu.Niemniej jest conajmniej dwukrotnie starszy niż PKiN.Nie wnioskuje jednak o jego zburzenie./pana A.W./ W obecnej sytuacji obiekt ten bardzo łatwo byłoby zamienic na NARODOWE CENTRUM KULTURY CHRZESCIJANSKIEJ I OPATRZNOŚCI BOŻEJ.Na szczycie 30 metrowy krzyż,poniżej kopuła o srednicy 50 metrów /konstrukcja powinna unieśc te aluminiowe elementy.Zamiast Sali Kongresowej- Nawa Główna.Powyżej Wyższe Seminaria Duchowne i Wydziały Teologiczne.Pozostałe pomieszczenia przeznaczyc na bursy dla studiujących,oraz dla Zakonów Żeńskich.W bocznych skrzydłach kaplice pod wezwaniami swiętych od A do Z.Reszte wykorzystac jako pomieszczenia dla EP.Byłby to najwyższy obiekt koscielny na swiecie i po kilkunastodniowych poswieceniach,mógłby z powodzeniem spełniac swoją rolę.A koszt adaptacji zwróciłby się po kilku latach.Sami turysci zostawialiby tu mnóstwo dudków.A Swiątynie Opatrzności Bożej w Budowie ukończyc jako Dar Narodu dla KK. Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: Tylko że turyści wręcz zachwycają się PKiN 11.05.08, 13:38 ha-ha-ha. Ja uwazam tak - w Licheniu powstala jedna z najwiekszych bazylik, zbudowana z datkow. Ale glownym motorem budowy byla WOLA! Wola zbudowania tego czegos (jak by nie bylo - absurdalna - ale okazala sie mozliwa) A dzis nie mamy nawet woli ruszenia wyobrazni by zbudowac cos wielkiego, istostnego, waznego. Nie mamy woli dyskutowac czy reinterpetowac symbole! Konserwujemy tani sentymentalizm nie pytajac o jego wartosc artystyczna, ideologie (a ona jest w architekturze obecna) i historyczny kontekst... WSZYSTKIM PALAC SIE PODOBA BO STOI! I na tym jest koniec dyskusji... Ja chcialem tylko pokazac tyle - sa projekty na swiecie, rzutkie, okazale. A nas w Polsce nie stac na wybudowanie niczego co byloby symboliczne. Jedna z koncepcji - zbudujmy luk truymfalny, ale taki urwany, na jednej nodze wygiety w strone palacu dorownujacy mu wysokoscia, mierzacy prosto w szpice palacu. I masz symbol - wysywasz luk w strone palacu, mierzysz na jego wysokosci, czyli "potrafimy sie z nim zmierzyc, potrafimy do niego siegnac, ma dla nas wartosc i podajemy mu dlon" Prosze, jest symbol. Kosztowny, owszem. Ale do licha, chyba wypada zrobic uklon do Wawy, rowniez finansowy? Czy lepiej zadowolic sie kratka ulic, gdzie powstana kolejne jalowe zlote tarasy i przecietne muzeum sztuki wspolczesnej... Odpowiedz Link Zgłoś
krystin3 Re: Tylko że turyści wręcz zachwycają się PKiN 09.05.08, 16:39 MAŁE SPROSTOWANIE, PANIE ANDRZEJU - Pałac Kultury jest w stylu tzw. SZKOŁY CHICAGOWSKIEJ z lat 50., a nie stalinowskiej.A fakt, że Rosjanie ją naśladowali, to już problem drugorzędny. Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: Tylko że turyści wręcz zachwycają się PKiN 09.05.08, 16:55 to jest raczej rosyjska odpowiedz na ten amerykanski styl drapaczy chmur... Ale estetyka tak znacznie od nich odbiega ze ja bym nie nazwal tego "stylem chicagowskim"... to jest sowiecka wersja stylu chicagowskiego a nie styl chicagowski. Odpowiedz Link Zgłoś
krystin3 Re: Tylko że turyści wręcz zachwycają się PKiN 09.05.08, 17:00 Jest dokładną kopią, drogi Panie Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: Tylko że turyści wręcz zachwycają się PKiN 09.05.08, 17:18 aha, to przepraszam. Nie znam sie i przyznaje sie bez bicia:) Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: Tylko że turyści wręcz zachwycają się PKiN 09.05.08, 17:21 swoja droga, w Warszawie przed wojna chyba tez budowalo sie w tym stylu "amerykanskim" czy chicagowskim... Czy nie? A jakie budynki bylyby tego przykladem (pewnie zostaly zburzone, ale jak sie nazywaly)? Wiesz moze? Jesli tak, to moze warto ten chicagowski styl utrzymac w centrum...:) To taki luzny pomysl. Chyba juz sie nie buduje w tym stylu, obecnie powstajace wiezowce raczej mi go nie przypominaja... Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: Tylko że turyści wręcz zachwycają się PKiN 09.05.08, 17:41 www.bryla.pl/bryla/1,85299,4689978.html ciekawy artykul na ten temat ktory poruszylas... pare fotek jest tez w komentarzach: en.wikipedia.org/wiki/Image:Terminaltower1.jpg en.wikipedia.org/wiki/Image:Terminal_Tower.jpg Ale mi sie wydaje ze z tymi kolistami dobudowkami (kongresowa, muzea, teatry) to jednak on wyglada inaczej... No i oczywiscie nie jest wkomponowany w otoczenie, oprocz tego budynku nic tam Chicago nie przypomina... Poza tym utrzymywanie tej formy zabudowany (co sugerowalem powyzej) to jednak cienki pomysl... Mamy stylizowac centrum wg mody amerykanskiej z lat 30? To sie nie uda, to nie ma sensu, warszawa a la chicago bedzie brzydsza, to nie ma w sobie zadnej tresci poza tym: nie chcemy miec sowieckiego, wolimy amerykanska ktora tu w ogole nie pasuje...i ktorej juz sie dawno nie buduje... A moze tak: usunac kongresowa i muzeum techniki, zostawic te koliste wypustki gdzie sa teatry z drugiej strony, a od strony Emilli Plater zbudowac sasiadujace z palacem wiezowce, harmonizujace z wiezowcem tego hotelu wspartego na kolumnie i biurowca z centrum finansowym? Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: Tylko że turyści wręcz zachwycają się PKiN 09.05.08, 18:10 i jeszcze jeden link z komentarza do art w bryle ktory dalem powyzej. www.sztuka.net/palio/html.run?_Instance=www.sztuka.net.pl&_PageID=445&newsId=1600&callingPageId=483 &_CheckSum=1598627228 to o rozbiorce cerki im newskiego na dziejszym placu Pilsudskiego. Cerkiew postawala przez 18 lat az do 1912 roku a zastala zburzona przez Polakow w 1926 (powstala z powodow politycznych i zostala zburzona z powodow politycznych...) Troche to przypomina dzisiejsza dyskusje o burzeniu Palacu. No ale jednak tamta cerkwia chyba byla piekniejszym budynkiem. Rosjanie chcieli w centrum Warszawy, stolicy katolickiej Polski, monumentalna cerkiew... No wiec Polacy ja musieli zburzyc. Szkoda... Byla piekna. Moze nie w najlepszym miejscu, choc z drugiej strony bylismy wowczas spoleczenstwem zroznicowanym wyznaniowo... Mozna to bylo zostawic i przesiesc sztab wojska w inne miejsce... A nie burzyc cerkiew... Z Palacem bym tego jednak nie porownywal. Choc historia rzeczywiscie bardzo podobna. Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: Tylko że turyści wręcz zachwycają się PKiN 09.05.08, 23:19 mialo byc "tamta cerkiew"... ups.... Odpowiedz Link Zgłoś
krystin3 Re: Tylko że turyści wręcz zachwycają się PKiN 09.05.08, 18:50 A kto dzisiaj wraca do przeszłości, stawiając makiety i atrapy dawnej architektury? Świat idzie naprzód, zmieniają się ludzkie potrzeby, technologie,normy budowlane, przepisy...Spójrz na Berlin czy Londyn...Zabytki trzeba chronić, bo mówią o naszej historii i korzeniach. Ale dzisiejsza rzeczywistość stawia przed architektami zupełnie nowe wyzwania - ochrona środowiska, energooszczędność, itp.. (np. tzw. budynki passywne, ogrzewane energią czerpaną z ziemi). Nie można cofnąć czasu o 100 lat. Dzisiaj np. w Poznaniu jest tylu mieszkańców, co w 1918r. w całym Księstwie Poznańskim. I do tego setki tyś. samochodów... Odpowiedz Link Zgłoś
schmuck Re: Wajda...? kolejny ideolog czy po prostu idiot 09.05.08, 17:22 Wajda to sprzedawczyk - jak rządzili komuniści, to im schlebiał, teraz schlebia klerowi. Pieniądze i sława najwyraźniej uderzyły mu do głowy - a chęć sławy i przywilejów pcha do tego typu wypowiedzi - są przecież "na czasie"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wal.do Re: Wajda...? kolejny ideolog czy po prostu idiot IP: 195.42.249.* 09.05.08, 09:17 Andrzej Wajda - głos ludu Warszawy z Suwałk. Z całym szacunkiem dla pozostałych mieszkańców Podlasia... Coś chyba panu W. na starość woda sodowa do głowy uderzyła. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawymsciciel Re: Wajda...? kolejny ideolog czy po prostu idiot 09.05.08, 11:12 to nie sodowa, to alzheimer Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pałac Kultury Re: Wajda...? kolejny ideolog czy po prostu idiot IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.05.08, 16:32 Zasłonić Wajde!!! i jego 'kino'.. >;D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Levune Re: Wajda...? kolejny ideolog czy po prostu idiot IP: 80.50.236.* 09.05.08, 17:24 Ja tylko gwoli sprostowania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczo i Boso Re: Wajda...? Raczej ideolog... IP: *.natpool2.outside.ucf.edu 09.05.08, 15:47 Kiedys Boy-Zelenski napisal tekst w rodzaju "... bo paraliz postepowy najzacniejsze trafia glowy". I to chyba dotyczy pana (rezysera) Wajdy! P.S. Czy PKiN w latach 50-tych, czy 60-tych takze przeszkadzal panu Wajdzie?? Odpowiedz Link Zgłoś
an59za Re: Wajda...? kolejny ideolog czy po prostu idiot 09.05.08, 15:55 Myślę, że Wajda jest kolejnym zidiociałym ideologiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pik Re: Wajda...? kolejny ideolog czy po prostu idiot IP: *.bredband.comhem.se 09.05.08, 16:26 trzymam z toba, staremu cos odbija pod deklem. pewnie boi sie smierci i stad ta milosc do kolejnej swiatyni ... Odpowiedz Link Zgłoś
redrachell Re: Wajda...? kolejny ideolog czy po prostu idiot 09.05.08, 16:42 no właśnie. a może zamiast burzyć czy zasłaniać po prostu się zdystansować. tylko od nas zależy, co dla nas będzie oznaczać ten budynek. przecież w końcu zwyciężyliśmy komunizm i nie mamy się czego wstydzić. wręcz przeciwnie - niech to się stanie symbolem tego, że Stalin próbował ale ostatecznie poniósł klęskę. Zamiast się wstydzić można ten fakt dobrze wykorzystać. Nie bądźmy przewrażliwieni :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek226315 Re: Wajda...? kolejny ideolog czy po prostu idiot IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.08, 18:44 gosc portalu nexxon napisal(a): >Niezaleznie od jego ideologi i symboliki(jest jednak symbolem Warszawydla pokolen uridzinych przed 70) Mow za siebie,dla mnie jest symbolem zniewolenia Odpowiedz Link Zgłoś
xromop Re: Wajda ma rację 09.05.08, 08:58 Czas wyzwolić stolicę spod dominacji tego symbolu podległości. To trudne zadanie, bo wiele umysłów jest skażonych. Odpowiedz Link Zgłoś
kroliklesny Re: Wajda ma rację 09.05.08, 16:31 xromop napisał: > Czas wyzwolić stolicę spod dominacji tego symbolu podległości. To trudne > zadanie, bo wiele umysłów jest skażonych. Sam sie wyzwol! Bo tym wpisem wskazujesz na "stan wskazujacy na skazenie"! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: noducks w pierwszym zdaniu ma gosc racje IP: 89.100.15.* 09.05.08, 16:44 czas sie wyzwolic spod symboli dominacji. ale proponuje wyzwolic sie rowniez spod symboli dominacji watykanskiej jak swiatynia opatrznosci. najlepiej rozebrac i palac i swiatynie i z cegiel postawic komunalne bloki bo ludzie nie maja gdzie sie z dziecmi podziac w tym chorym kraju Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bobobo Re: odezwala sie wiocha krakowska z zabłąkanym Wą IP: *.bredband.comhem.se 09.05.08, 16:23 co ty wlasciwie chciales napisac ? Odpowiedz Link Zgłoś
krzych.korab Ma stać! Pomnik sprzedania nas przez USA i W.Bryta 09.05.08, 07:12 -nię.Pamiętajcie dla nich liczy się tylko ich interes. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 4krzych1 a Wajda był ministrantem w tym kościele Stalina IP: *.aster.pl 09.05.08, 07:53 jednym z bardziej gorliwych... pokazał całą mendowatość polskich łże- elit... Odpowiedz Link Zgłoś
krzych.korab Raczej wybijającym się kapłanem."Lotna" i scena 09.05.08, 08:09 ośmieszająca polskich żołnierzy.Zamiast pokazać fakt czyli atak granatami polskich spieszonych kawalerzystów na czołgi (konie służyły do szybkiego przemieszczania) pokazał jak głupi Polak chce szablą przeciąć lufę czołgu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zorro === Wajda byl wykreowany przez komunizm IP: 217.149.44.* 09.05.08, 08:38 ... i jak kazdy polski artysta owych czasow byl piewca komunizmu Odpowiedz Link Zgłoś
brumowski Re: Raczej wybijającym się kapłanem."Lotna" i sce 09.05.08, 09:20 Jakimi granatami?!?!?! Polscy ułani niszczyli niemieckie czołgi świetnymi działkami Boforsa, produkowanymi w Polsce, i znakomitymi rusznicami ppanc "kb ur" polskiej konstrukcji. Bardzo skutecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Re: Raczej wybijającym się kapłanem."Lotna" i sce 09.05.08, 09:28 brumowski napisał: > Jakimi granatami?!?!?! Polscy ułani niszczyli niemieckie czołgi świetnymi > działkami Boforsa, produkowanymi w Polsce, i znakomitymi rusznicami ppanc "kb > ur" polskiej konstrukcji. Bardzo skutecznie. Ty sie szaleju najadł? działka Boforsa i rusznice p-panc w kawalerii? Dzieciaku, poczytaj trochę poważnych książek historycznych a nie komiksów z batmanem a potem zabieraj głos. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Raczej wybijającym się kapłanem."Lotna" i sce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.08, 10:16 tak czy inaczej nie szablami jak to pokazywał wajda. fakt że robił dobre filmy, ale leni rifenstal też robiła dobre filmy, niestety dla hitlera a siergiej esenstain też robił świtne filmy, historia kina poprostu, niestety dla lenina, tak samo cały wajda gdzie wiatr powieje tam on. krytyczny wobec komuny film zrobił jak nagle wszyscy zaczeli być za solidarnością, wyczucia konionktury nie można mu odmówić. tak więc z rezerwą należy traktować to, co mówi ten pan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikuś Re: Raczej wybijającym się kapłanem."Lotna" i sce IP: *.chello.pl 09.05.08, 12:34 > brumowski napisał: > > > Jakimi granatami?!?!?! Polscy ułani niszczyli niemieckie czołgi świetnymi > > działkami Boforsa, produkowanymi w Polsce, i znakomitymi rusznicami ppanc > "kb > > ur" polskiej konstrukcji. Bardzo skutecznie. > Ty sie szaleju najadł? działka Boforsa i rusznice p-panc w kawalerii? Dzieciaku > , > poczytaj trochę poważnych książek historycznych a nie komiksów z batmanem a > potem zabieraj głos. Podaj jakieś źródło, że w jednostkach polskiej kawalerii nie było armat ppanc wz. 36 Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Re: Raczej wybijającym się kapłanem."Lotna" i sce 09.05.08, 20:25 Armaty ppanc wz 36 i instrukcja ich obsługi były opatrzone gryfem ściśle tajne, tak że większość jednostek mających je na stanie nie za bardzo wiedziała jak sie nimi posługiwać, natomiast nie zetknąłem sie z publikacją żeby jakakolwiek jednostka kawalerii miała je na stanie (nie mówiąc o działkach Boforsa, które były działkami przeciwlotniczymi, sporadycznie używanymi do walk z czołgami, ale na pewno nie przez kawalerię). Odpowiedz Link Zgłoś
kroliklesny Re: Raczej wybijającym się kapłanem."Lotna" i sce 09.05.08, 16:34 Czy wszystkie 2 czy 3 co zniszczyli? Dlaczego, skoro byly takie skuteczne, to rezultat byl mniej zadowalajacy? Poczytaj historie wrzesnia. Rusznice byly tak tajne, ze swoi o nich nie wiedzieli a dzialek p-panc bylo po prostu za malo. Odpowiedz Link Zgłoś
krzych.korab Masz rację mój ojciec służacy w Podchalanach jako 09.05.08, 18:06 zawodowy podoficer zobaczył je dopiero na granicy Rumuńskiej przy zakopywaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katatonik A ja proponuję opakować Wajdę.Szczelnie.Folią. IP: *.acx.pl 09.05.08, 17:53 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wajdolot Taki Wajda się urodził i.....jest, pomimo, że..... IP: *.spray.net.pl 09.05.08, 08:21 Po co to biadolenie? Nie zdołaliśmy sami stworzyć coś interesującego, a jak już zbudowaliśmy - to nie potrafiliśmy tego obronić. Więc po co Wajda gawędzi? Panie Wajda - mamy juz 20 lat niepodległego państwa i co to państwo zbudowało, abyśmy z tego byli dumni? No co? Jedyny pomnik to ta idiotyczna IV RP, której wstydzić się będą jeszcze kolejne pokolenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cztelnik Re: zburzyć ten pseudozabytek zwany PKiN!!! IP: 193.142.112.* 09.05.08, 08:27 W ten sposób patrząc... należałoby zburzyć co najmniej połowę zabytków w Polsce.. Pałac kultury w Poznaniu zbudował niemiecki książę.. i też były pomysły jego wyburzenia a ma ponad 100 lat.. PKiN jest w sumie jednym z najstarszych budynków w W-wie... bo podczas II wojny światowej przeżyła ona kompletne wyburzenie zabudowy.. Co by Wajda i inni nie mówili PKiN jest symbolem W-wy... podobnie jak WTC czy Empire State Nowego Jorku, Sears Tower - Chicago... bo co innego miałoby być charakterystyczne - Złote Tarasy?? a może jeden z budynków w kształcie prostego klocka.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alf Re: zburzyć ten pseudozabytek zwany PKiN!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.08, 15:41 100% racji. Osobiście uważam, że wyburzyć należałoby raczej wieżowce wybudowane w Warszawie po 1990 roku, które naprawdę oszpeciły panoramę miasta. Pałac jest dla Warszawy tym, czym dla Paryża Wieża Eiffla z tą różnicą, że pełni również wiele pożytecznych funkcji. Obawiam się, że gdyby Sowieci nie wybudowali Sali Kongresowej, to po 1990 też by takiej sali nikt nie wybudował. Niezależnie od intencji Rosjan Pałac ma dziś dużą wartośc dla miasta, i tak należy do tej sprawy podchodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
krystin3 Re: zburzyć ten pseudozabytek zwany PKiN!!! 09.05.08, 16:58 > W ten sposób patrząc... należałoby zburzyć co najmniej połowę zabytków w > Polsce.. Pałac kultury w Poznaniu zbudował niemiecki książę.. i też były pomysł > y > jego wyburzenia a ma ponad 100 lat.. PKiN jest w sumie jednym z najstarszych > budynków w W-wie... bo podczas II wojny światowej przeżyła ona kompletne > wyburzenie zabudowy.. Co by Wajda i inni nie mówili PKiN jest symbolem W-wy... > podobnie jak WTC czy Empire State Nowego Jorku, Sears Tower - Chicago... bo co > innego miałoby być charakterystyczne - Złote Tarasy?? a może jeden z budynków w > kształcie prostego klocka.. Zamek w Poznaniu wybudował cesarz pruski Wilhelm II, jako swoją siedzibę w "stolicy Prus Wschodnich". Potem był siedzibą Hitlera (do dziś zachował się oryginalnie urządzony gabinet Hitlera) ALE POZNANIACY NIE POZWOLĄ ZNISZCZYĆ ZAMKU. To jest oryginalny pomnik naszej prawdziwej historii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cedont Re: zburzyć ten pseudozabytek zwany PKiN!!! IP: *.acn.waw.pl 09.05.08, 09:18 W takim razie zgodzisz się zatem, że wszyscy np.profesorowie, wykładowcy itd, którzy współpracowali z bezpieką, powinni mieć dozywotni zakaz wstępu na uczelnię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: napływowy w-wiak zburzyć ten pseudozabytek zwany PKiN!!! IP: *.toya.net.pl 09.05.08, 09:43 Tak jest zburzyć i to najszybciej, tylko mała dygresja sami tego nie róbny proponuję zaprosić tu któregoś z byłych okupantów oni to zrobią systematycznie i precyzyjnie, my sami chyba tego nie jesteśmy w stanie zburzyć jak i nie potrafimy zbudować, a jak potrafimy to trwa latami, taka moja gorycz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: zburzyć ten pseudozabytek zwany PKiN!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.08, 15:53 Jasne-wszystko zburzyć apotem się dziwić czemu w innych krajach jest.Paranoja-komu to przeszkadza?Pospieszalskiemu i spółce?A Wajda?Filmy robi mierne/lektury/za publiczne pieniądze to i pomysły marne.Czy to już wiek?????Głupota absolutna.Dość już tych bajd i opowieści.Może tak JEDNAK DO PRZODU?Ale kaczory nasiały głupoty i na jaki podatny grunt polaczkowy trafia., Odpowiedz Link Zgłoś
an59za Re: zburzyć ten pseudozabytek zwany PKiN!!! 09.05.08, 15:54 Lepiej spytaj o to Warszawiaków. Wajda niech siedzi cicho i nadal boleje nad Oscarem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pałac Kultury Re: zburzyć ten pseudozabytek zwany PKiN!!! IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.05.08, 16:31 Zasłonić Wajde!!! i jego 'kino'.. >;D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: zburzyć ten pseudozabytek zwany PKiN!!! IP: 86.47.135.* 09.05.08, 17:27 heheh dobre :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fanstonsów Re: zburzyć ten pseudozabytek zwany PKiN!!! IP: *.aster.pl 10.05.08, 22:01 musi to na Rusi :-( a w Warszawie to do końca świata i jeden dzień! :-) pl.youtube.com/watch?v=tvZJR5UWbhY Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fanstonsów Re: zburzyć ten pseudozabytek zwany PKiN!!! IP: *.aster.pl 10.05.08, 22:06 musi to na Rusi :-( a w Warszawie to do końca świata i jeden dzień! :-) pl.youtube.com/watch?v=tvZJR5UWbhY Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty raz racje mają IP: *.acn.waw.pl 08.05.08, 21:43 w sumie racja, kiedyś nie byłem za zaburzeniem pałacu tylko zabudowaniem ale teraz zmieniłem zdanie, pałac trzeba przenieść najlepiej do wilanowa w miejsce obecnej śwątyni opatrzności ( tej co jest budowana )a na jego miejscu postawić coś dużego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: das_spiel_ist_aus psychicznie chore polactwo IP: *.adsl.alicedsl.de 09.05.08, 06:46 nie akceptuje wlasnej historii.to zupelnie tak jak zydostwo niby "rozmawialo z bogiem" a niby nie. ps.a wigwan to wita co to bylo. Odpowiedz Link Zgłoś
krzych.korab Masz rację! Wydaje im się że jak zniszczą to zmie- 09.05.08, 07:15 -nią historię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: das_spiel_ist_aus a co polactwo moze wiedziec o sztuce rosyjskiej IP: *.adsl.alicedsl.de 09.05.08, 07:29 architektury.np:o nowikowie,jegeriewie,kubassowie,chashakinie,uljaszowie i innych.dla nich morderca mojzesz,kryminalista davidek,trup jezusik i oszust libeskind jest wyrocznia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: das_spiel_ist_aus tak,i ten burdel zwany porzadkiem"swiatowym" IP: *.adsl.alicedsl.de 09.05.08, 08:17 dalej jest zdominowany przez wal,emsow i im podobnym. ps.wal,emsy to rodzaj idiotow,ktorzy mysla ,ze sa medrcami i czyms wyjatkowym np:narodem wybranym. jezeli chodzi o poczatki filozofii,ktora stala sie religia i jej glownymi nurtami to chyby nie mozesz zarzucic mi stereotypow.uwazam abrachama za alfonsa sypiajacego z wlasna siostra,mojzesza za morderce,davidka za kryminaliste,pozbawionego skrupulow,jezusika za ofiare zmowy handlowej rzymu i zydostwa a libeskindaa za oszusta,bo on jest menadzerem ,nie tworca(om). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczo i Boso Re: Masz rację! Wydaje im się że jak zniszczą to IP: *.natpool2.outside.ucf.edu 09.05.08, 15:50 "... zmienia historie". A to bardzo, bardzo naiwne myslenie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Świątynia Józefa Stalina czy zabytek sowieckiej.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.08, 21:56 A jesteście chociaż stąd? Czy tak tylko sobie klikacie ze Szczecina albo Rzeszowa? Dla mnie to symbol jak symbol. Mi nie kojarzy się ze stalinem. Jestem młody ale znam jego historię i czemu powstał - tym bardziej powinien zostać jako relikt stalinizmu i jako przestroga. A poza tym jest użyteczny - hala kongresowa, basen, kina, teatr, muzea, szkoła wyższa. Dla mnie Warszawa bez pekinu to nie Warszawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EB01 Re: Świątynia Józefa Stalina czy zabytek sowiecki IP: 145.100.192.* 09.05.08, 12:02 Otóż to. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do ja Re: Świątynia Józefa Stalina czy zabytek sowiecki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.08, 17:35 A jesteście chociaż stąd? Czy tak tylko sobie klikacie ze Szczecina albo Rzeszo > wa? Dla mnie to symbol jak symbol. Mi nie kojarzy się ze stalinem. Jestem młody > ale znam jego historię i czemu powstał - tym bardziej powinien zostać jako rel > ikt stalinizmu i jako przestroga. A poza tym jest użyteczny - hala kongresowa, > basen, kina, teatr, muzea, szkoła wyższa. > > Dla mnie Warszawa bez pekinu to nie Warszawa. I WIELKIE PROMIENIOWANIA, GRATULUJE POMYSLU! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawwas Re: Świątynia Józefa Stalina czy zabytek sowiecki IP: *.chello.pl 08.05.08, 22:01 ość portalu: Archie napisał(a): > Zasłonić to można słonia, ale tego stalinowskiego Pajaca trzeba po > prostu ZBURZYĆ !!! > hi hi a ciekawe gdzie przeniesiesz nadajniki z pałacu :) o mocy kilku ładnych KW. Nikt sie nie zgodzi na nowa lokalizacje nawet jak na koziej wólce postawisz to będą protesty ludzie nie wiedza o jakiej mocy siedzą tam nadajniki to nie protestują :). zresztą, kiedyś miały byc przeniesione do Wilanowa na nowa wieze telewizyjna. Teraz protesty natychmiast by top zablokowały Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Świątynia Józefa Stalina czy zabytek sowieckiej.. 08.05.08, 22:08 Dziecinada. Kto się dziś boi wujka Stalina? Przebrzmiał i przestał straszyć, a o genezie jego "daru dla Warszawy" już publika zapomniała. Kto dziś w ogóle myśli o Pekinie jako o symbolu stalinizmu? Chyba tylko staruszkowie, niepotrafiący wyjść myślą poza lata 50-te ubiegłego wieku. Większość Warszawiaków, nawet tych starszych, nie odczuwa już przemożnej potrzeby kompensacji przez przyduszanie Pałacu wyższymi budynkami. Był stalinowski, jest nasz, warszawski. Oswojony. Nasuwa się jeszcze refleksja, że Bogu (Opatrzności?) dziękować należy, że to nie świątynia opatrzności stanęła w tym miejscu, tylko zwykły biurowiec z wieżyczką. Dopieroż byłyby kłopoty! Nic zabudować, nic zmienić, żadnego nadajnika na czubku powiesić, żadnych biur i wystaw by nie można wewnątrz urządzić. Odpowiedz Link Zgłoś
ready4freddy Re: Świątynia Józefa Stalina czy zabytek sowiecki 09.05.08, 10:11 no jak to, kto mysli? stare pieszczochy "komunizmu", jak ob. Wajda,. ktorym palac przypomina o tym, co chcieliby teraz zamiesc pod szafe :) moze nie chodzi o caly PKiN, a np. o Kongresowa? jakies niemile wspomnienia, panie rezyserze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WG Re: Świątynia Józefa Stalina czy zabytek sowiecki IP: *.ghnet.pl 08.05.08, 22:08 po obejrzeniu defilady w Moskwie utwierdziłem sie w przekonaniu, że PEKiN należy rozebrać. Rosjanie defilują w scenografii przypominającej o ich wielkości, a nasi żołnierze mają maszerować w cieniu symbolu zniewolenia i upodlenia??? zostawić tego jak teraz nie można, zasłanianie jest urbanistycznie groteskowe, więc pozostało jedno jedyne rozwiązanie - radykalane. Odpowiedz Link Zgłoś
pkrehbiel Żarty sobie stroisz? 08.05.08, 23:31 Nasi żołnierze, to nie powinni nigdzie maszerować, tylko wreszcie wytrzeźwieć i wziąć się do jakiejś użytecznej pracy (zamiast okupować jakieś pustynne kraje). A pałac powinien zostać. Już raz w Warszawie rozebrano ładną budowlę i przez 80 lat nic się nie udało tam odbudować. Chodzi oczywiście o Sobór Aleksandra Newskiego. Pomysły z świątynią opaczności kompromitują do reszty Wajdę. Czy on już do reszty zdewociał? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jojo sobor o ktorym mowisz rozebrali Rosjanie IP: *.chello.pl 09.05.08, 07:12 zanim musieli odejsc z Warszawy, zrabowali dzwony i blaszane pokrycie dachu wiec ten okropny obiekt zniszczal i ruine trzeba bylo rozebrac Odpowiedz Link Zgłoś
pkrehbiel Taa, jasne 09.05.08, 15:36 Skoro trzeba go było rozebrać, to czemu zrobiła to okoliczna hołota, a nie władze państwowe? Unikalne mozaiki, oraz sam ciekawy obiekt architektoniczny - mogłyby ocaleć, gdyby nie typowo polskie kompleksy: jak coś miało być symbolem zniewolenia, to nie można tego naprawić, trzeba zburzyć i zrobić betonową pustynię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja47 Re: Żarty sobie stroisz? IP: 193.59.173.* 09.05.08, 07:19 Pan Wajda chyba ma złe informacje.Światynia Opatrzności w pierwotnych planach miała byc bliżej Placu na Rozdrożu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sandwich Re: Żarty sobie stroisz? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.08, 07:30 Popieram! W Sosnowcu też rozebrali. II pod względem wielkości. Pozostał tylko maly cerkiewny kościółek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: v2 Re: Żarty sobie stroisz? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.08, 08:45 Wajda na pewno zdewociał. Wielu to dotyka przed odejściem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cedont Re: Świątynia Józefa Stalina czy zabytek sowiecki IP: *.acn.waw.pl 09.05.08, 09:21 W takim razie zgodzisz się zatem, że wszyscy np.profesorowie, wykładowcy itd, którzy współpracowali z bezpieką, powinni mieć dozywotni zakaz wstępu na uczelnię. Odpowiedz Link Zgłoś
kroliklesny Re: Świątynia Józefa Stalina czy zabytek sowiecki 09.05.08, 16:38 Pewnie jak by nie to zniewolenie i upodlenie, to bys dzisiaj dzieciaki nie mogl wypisywac glupot na forum. Szwaby mieli dla ciebie bardziej interesujace rozwiazania. Sorki, jezeli tatus byl foksem, to sie myle... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: freeman Tak jest !!! IP: *.chello.pl 08.05.08, 22:24 No nareszcie jakiś rozsądny głos. Te badziew komuchów musi wreszcie zniknąć z panoramy warszawy. To jakaś ściema że wpisano go w rejestr zabytków. Jaki to zabytek. Po odzyskaniu takieo pięknego miejsca można będzie dopiero wziąć się solidnie za projektowanie Centrum bo w innym razie zawsze będzie to lepienie z gó...na. Odpowiedz Link Zgłoś
sklis PKiN to zabytek i nie może zostać wyburzony 08.05.08, 23:44 PKiN to zabytek i nie może zostać wyburzony. Pogódźcie się z tym, oszołomy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawiak Zawsze można wykreślić! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.08, 23:58 Rejestr podlega zmianom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antycesarz chcialbys, ale niedoczekanie twoje IP: *.chello.pl 09.05.08, 07:09 wiecej parcelacji parkow i innych terenow "nieuzytecznosci publicznej" nie bedzie. Jeden Koss kontreformy mam nadzieje nie zrobi. Czekamy kiedy postawi nad drzewami parku swoj zapowiadany namiot, a wtedy nie tylko ptaki mu go obesraja. A wtedy bedzie mu trzeba zabrac jeszcze troche jego prywatnego parku pod szalet publiczny. Co jest z dzika reprewatyzacja widac z hotelem Europejskim - popada w coraz wieksza ruine. Mam nadzieje, ze nie dojdzie do tego samego z palacem Czapskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: freeman Re: chcialbys, ale niedoczekanie twoje IP: *.chello.pl 09.05.08, 07:16 Przepraszam ale chyba pomyliłeś artykuły do komentowania. Jaki Koss jaki namiot i parcelacja parków? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: freeman Re: PKiN to zabytek i nie może zostać wyburzony IP: *.chello.pl 09.05.08, 07:14 Oszołom ty Ty jesteś jeśli bronisz takiego "zabytku". Nie masz pojęcia o histori i nie powinieneś się wypowiadać w sprawach ważnych dla wszystkich polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
krzych.korab Uważasz że symbol sprzedania nas przez "sojusz- 09.05.08, 07:24 -ników" powinien zniknąć ? A może powinien przypominać że należy liczyć tylko na siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
lesew Re: PKiN to zabytek i nie może zostać wyburzony 09.05.08, 07:49 Gość portalu: freeman napisał(a): > Oszołom ty Ty jesteś jeśli bronisz takiego "zabytku". Nie masz > pojęcia o histori i nie powinieneś się wypowiadać w sprawach ważnych > dla wszystkich polaków. < Przykro mi to pisać, ale jeżeli "historyczne" sentymenty przesłaniają ci zwyczajną użyteczność tego gmachu, to raczej ty sam wypełniasz definicję oszołoma! Historia jest ważna, o wnioskach z niej należy pamiętać, ale historyczne urazy nie powinny odbierać rozumu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czytelnik Re: PKiN to zabytek i nie może zostać wyburzony IP: 193.142.112.* 09.05.08, 08:40 Mam ciekawszą propozycję.. w ramach zrywania z komunizmem/socjalizmem wyburzmy wszystkie budynki wybudowane w tym czasie 1945-89... wielu oszołomów straciłoby dach nad głową... i może by otrzeźwieli w sprawie PKiN... może zamiast burzyć, niszczyć i szukać spisków zająć się budowaniem!!!!! bo od 1989 jakoś żaden symbol nie powstał... chyba, że kilka km autostrady rocznie ma być symbolem... albo szybka kolej Poznań - W-wa :P symboli to nabudowaliśmy... oj tak... ale nieudolności.. jak widzę plany budowy Manhattanu rodem z lat 70tych... to nasuwa się pytanie czy nie powinniśmy spojrzeć np na Dubai jeśli chcemy brnąć w przyszłość.. nowatorska architektura, technologia i rozwiązania... a nie proste i wysokie skrzynki :) Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Re: PKiN to zabytek i nie może zostać wyburzony 09.05.08, 09:31 Gość portalu: freeman napisał(a): > Oszołom ty Ty jesteś jeśli bronisz takiego "zabytku". Nie masz > pojęcia o histori i nie powinieneś się wypowiadać w sprawach ważnych > dla wszystkich polaków. Więc wyobraź sobie że jednak jesteś w mniejszości i wszystkich Polaków nie reprezentujesz. W końcu mamy demokrację i decyduje większość:) Odpowiedz Link Zgłoś
ready4freddy Re: PKiN to zabytek i nie może zostać wyburzony 09.05.08, 10:13 byles kiedys w jakims miescie z prawdziwymi zabytkami (nie zamkiem odbudowanym 60 lat temu)? polecam dzielnice EUR w Rzymie - powinni wyburzyc relikty faszyzmu, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: freeman Re: PKiN to zabytek i nie może zostać wyburzony IP: *.chello.pl 09.05.08, 11:42 Byłem w wielu miastach z autentycznymi zabytkami zarówno w naszym kraju jak i w europie dlatego właśnie mówię o zburzeniu tego syfu. Popatrz sobie na warszawę przedwojenną, a potem broń PKiN-u. Polecam www.warszawa.przedwojenna.prv.pl/zlota1.htm Odpowiedz Link Zgłoś
ready4freddy Re: PKiN to zabytek i nie może zostać wyburzony 09.05.08, 15:29 nadal twierdze, ze w d.. byles i g.. widziales. gdybys zrobil w Neapolu liste najwazniejszych zabytkow przekonalbys sie, ze kazdy pochodzi z innej epoki, ale kolejni wladcy (Hiszpanie, Normanowie, Francuzi i tak dalej) nie niszczyli starego, tylko stawiali swoje. Odpowiedz Link Zgłoś
mikronezja Burzenie zabytków to dowód słabości !!!! 09.05.08, 18:59 Czy ktoś się boi Pałacu Kultury ???? On już dawno nie jest imienia Stalina a za to nie szpeci tak miasta jak te pseudonowoczesne szklane wieżowce (każdy inny, bez ładu i składu, z krzywymi ścianami, z prostymi ścianami) a jakoś te wieżowce i inna "nowoczesna" sieczka zabudowaniowa nikomu nie przeszkadza, że zeszpeciła WARSZAWĘ DO BÓLU i zupełnie nie przypomian przedwojennej ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: masuma Re: Tak jest !!! Niech zasłoni go CORSO! IP: *.acn.waw.pl 09.05.08, 10:15 Odpowiedz Link Zgłoś
gocze1 Re: Tak jest !!! 09.05.08, 15:40 Gość portalu: freeman napisał(a): > No nareszcie jakiś rozsądny głos. Te badziew komuchów musi wreszcie > zniknąć z panoramy warszawy. Mnie to akurat nie przeszkadza ten obiekt , Stalin już dawno nie żyje, a czy to był dar Stalina to nie wierzę aby ten chciwiec choć jednego swojego rubla nam zafundował <za to zafundował nam na spadochronach całą NKWD oraz żydowskie kierownictwo Urzędu Bezpieczeństwa które do 1956 roku tępiło i niszczyło Polaków i dopiero po śmierci Stalina nastąpiło przesilenie w PRL-u i Władysław Gomułka rozwiązał UB i pognał na cztery wiatry tych stalinowskich i żydowskich ubeków oraz oprawców ..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PW Chyba się pan leczyć powinien... IP: *.gprs.plus.pl 08.05.08, 22:24 Od budowy minęło 50 lat, czas zapomnieć o ideologii i spojrzeć na PKiN jak na symbol miasta, jego wyróżnik. Bo tym właśnie jest, czy to się komuś podoba, czy nie. 50% zwiedzających nie wie, kto to był Stalin, a 95% nie wiąże z jego osobą tego gmachu. I niech tak zostanie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: freeman Re: Chyba się pan leczyć powinien... IP: *.chello.pl 09.05.08, 07:19 Jeśli Pałac to symbol miasta, wyróżnik to nie wiem co o tym powiedzieć. Woziłem wielu gości z zachodu i oni widząc Pałac kwitowali w większości że to tak jak w Moskwie. Jeśli symbolem miasta ma być socrealistyczny badziew ku czci ruskich to o co tu chodzi i kto tak na prawdę go broni. Raczej nie polacy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zz Re: Chyba się pan leczyć powinien... IP: *.crowley.pl 09.05.08, 08:27 Jeśli symbolem miasta ma być socrealistyczny badziew ku czci ruskich to o co tu chodzi i kto tak na prawdę go broni. Raczej nie polacy. Raczej Polacy. Jestem Polka i bronie go. Powinien zostac. Jest symbolem Wwy, a nie symbolem stalinizmu. Dodatkowo - jest uzyteczny. W przeciwienstwie do Swiatyni Opatrznosci Bozej, ktora jest / bedzie odrazajacym gmaszyskiem symbolizujaca pyche katolikow. Odpowiedz Link Zgłoś
krystin3 Re: Chyba się pan leczyć powinien... 09.05.08, 18:09 > Raczej Polacy. Jestem Polka i bronie go. Powinien zostac. Jest symbolem Wwy, a > nie symbolem stalinizmu. Dodatkowo - jest uzyteczny. > W przeciwienstwie do Swiatyni Opatrznosci Bozej, ktora jest / bedzie odrazajacy > m > gmaszyskiem symbolizujaca pyche katolikow. Mam podobne zdanie. Ponadto uważam (jak wiele innych osób), że zdecydowana większość świątyń powstałych w ciągu ostatniego dwudziestolecia PORAŻA SWOJĄ KICZOWATOŚCIĄ I EKLEKTYZMEM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mati Re: Chyba się pan leczyć powinien... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.08, 09:12 "Pałac socrealistyczny"? "Goście z Ameryki"? To z jakiej Ameryki oni przyjechali? Architektonicznie Pkin (i owe podobne budowle z dawnego ZSRR) to repliki zabudowy amerykańskiej właśnie. Skoro Stalin był na tyle głupi, żeby ze względów ideologicznych zbudować nam coś fajnego, to wykorzystujmy to, a nie bądźmy teraz sami tak głupi, żeby ze względów ideologicznych to niszczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mati Re: Chyba się pan leczyć powinien... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.08, 09:14 Ooops, nie z Ameryki, tylko z Zachodu. Wciąż jednak znaczy to tylko, że mało widzieli na świecie, zresztą od kiedy Zachód tak nagminnie jeździ na wycieczki do Moskwy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: freeman Re: Chyba się pan leczyć powinien... IP: *.chello.pl 09.05.08, 11:50 Od wielu lat jak sądzę, a że mają większą kaskę to i troszkę więcej od nas widzieli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: freeman Re: Chyba się pan leczyć powinien... IP: *.chello.pl 09.05.08, 11:49 Nikt nie pisał o gościach z ameryki. A z fajnej żeczy w PKiN to chyba tylko widok z 30-piętra jest bo mimo wielu instytucji które tam się mieszczą (pewnie niedługo bo standard raczej niewielki) to pożytek chyba tylko dla młodzieży z pokolenia MTV dla którego Pałac jest cool. Dla mnie cool jest to: www.warszawa.przedwojenna.prv.pl/zlota1.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mrówka Re: Chyba się pan leczyć powinien... IP: *.chello.pl 09.05.08, 22:29 no proszę głos rozsądku! PKiN jest symbolem Warszawy - czy pan Wajda chce czy nie, a i kiedyś może był symbolem czego innego, ale zdarza się przecież, ze symbole z czasem zmieniają swe znaczenie inaczej są rozumiane... i tak niech zostanie ja lubię Pałac Kultury, podoba mi się i uważam, że nie możemy sie wstydzić naszej historii jaka by by nie była - musimy ją zaakceptować i żyć dalej pani Andrzeju Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Świątynia Józefa Stalina czy zabytek sowiecki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.08, 22:41 Zgadzam sie z treścią artykułu. Zasłonić, zburzenie przeczy zdrowemu rozsądkowi - przecież gmaszysko jest użyteczne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Architekt Rozsadny glos w dyskusji. IP: 204.182.1.* 08.05.08, 22:42 Bardzo rozsadny glos w dyskusji. Prosze o wiecej odwagi, mnie sie marzy cos na miare La Defence w Paryzu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: masuma Budować KORONĘ! Wrócic do projektu z 1992 roku! IP: *.acn.waw.pl 09.05.08, 10:13 Nie kombinować, nie realizować chorych ambicji przeciętniaków, a wrócić do projektu, który WYGRAŁ międzynarodowy konkurs! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waldus Świątynia Józefa Stalina czy zabytek sowieckiej.. IP: 82.177.4.* 08.05.08, 22:43 Zgadzam sie z autorem artykułu. Absolutnie nei burzyć a porzadnei obstawić. CO by symbole wolnej gospodarki zakryły ten socjalistyczny symbol. Odpowiedz Link Zgłoś
ready4freddy Re: Świątynia Józefa Stalina czy zabytek sowiecki 09.05.08, 10:17 tak, owinmy go w reklamy. niech symbole wolnej gospodarki (ja tam wole szybka, ale niech ci bedzie) w postaci ogromnych reklam jakiejs tandety zaslonia straszliwe gmaszysko, gdzie Stalin przechadza sie nocami po blankach i kruzgankach. kiedy burzymy Malbork? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warzawa bez pekinu Niech zniknie raz na zawsze - rozbiórka! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.08, 22:53 Niech GW przestanie wreszcie robić PR pekinowi a samą mongolską landarę rozbierzmy jak najszybciej! Nie ma znaczenia co tam się dostawi - to zawsze będzie martwa część miasta. Okolice pałacu były, są i będą odpychające choćby ze względu na odhumanizowane gabaryty. Nawet jeżeli zbuduje się się tam las wieżowców to powielimy La Defence a nie Manhattan, który mimo wszystko jest naturalnie ukształtowanym miastem. Myślę, że poza godzinami pracy rejon pałacu tak jak La Defence będzie świecić pustkami a najłatwiej to będzie tam dostać po nosie (vide okolice Domaniewskiej). Nie rozumiem dlaczego, ale od kilku lat z uporem godnym lepszej sprawy podejmuje się próby ocieplenia wizerunku pałacu. Rozumiem, że inicjatorem tego byli notable z SLD, którzy w latach 90-tych rządzili miastem (w tym i pałacem), nie rozumiem jednak gazet. Ciekawostką jest, że myślenie w rodzaju "Pałac jest cool" w większości przemawia do napływowej częśći mieszkańców naszego miasta. Dla nich pałac to "wizytówka" miasta, bo był pierwszym budynkiem, który zobaczyli w Warszawie a jego zarys pomagał im się odnaleźć w mieście. Pytanie tylko, czy przez czyjąś nostalgię migracyjną dalej mamy mordować połowę Śródmieścia? Jeśli tak, to może przenieśmy go na Kabaty? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: c.d. Re: Niech zniknie raz na zawsze - rozbiórka! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.08, 23:10 PS Dla mnie "historyczna wizytówka" miasta to Zamek, Starówka, kolumna Zygmunta, Pałac na Wodzie i w Wilanowie, Stary Żoliborz i Mokotów, Filtry. To jest nasze dziedzictwo a nie jakaś sterta betonu z dodatkami często pokradzionymi z ziem zachodznich. Zapominamy też wszyscy o argumencie rynkowym. Przecież poza instytucjami publicznymi nikt nie będzie tam chciał mieć swojej siedziby, co skazuje pałac na finansowanie z budżetów SP i miasta (czyli podatków). W pałacu nie da się mieć biur (zabytek a powierzchnie nie nadają się do modyfikacji), przestrzeń wystawowa swoim wykwintnym komfortem może ścigać się z "nieodżałowanej" pamięci koroną stadionu X-lecia, system wentylacyjny powoduje, że co drugi gość sal konferencyjnych wewnątrz budynku kończy z bólem głowy albo alergią, basen był dobry ale w czasach gdy chodziłem do PM, zresztą sama powierzchnia zajmowana przez PM również się do tego kompletnie nie nadaje (za mało światła, schody, brak możliwości poruszania się przez niepełnosprawne dzieci po całym budynku, sale nie pasujące do rodzaju zajeć) a muzeum techniki powinno się jak najszybciej wynieć do czegoś co pozwoli mu uroczyście zakończyć wiek XIX-ty. Do pilnowania, konserwacji, sprzątania etc. tego wszystkiego konieczna jest cała armia ludzi, którą coraz trudnie jest utrzymywać. Pekin nie był budowany z myślą o rynku w przeciwieństwie do Empire State, który w dalszym ciągu jest atrakcyjnym biurowcem. Kilkanaście lat temu pisano, że spuszczenie wody na XXX piętrze jest najdroższe w Warszawie. Ciekawe ;) Odpowiedz Link Zgłoś
sekwana2005 Re: Niech zniknie 09.05.08, 08:28 Co za brak patriotyzmu. Chwalić Filtry zbudowane przez angielskiego inżyniera na zlecenie ruskiego generała. Pamiątki po szwedzkich królach, za których wojen Polska zniszczona została bardziej niż w I i II wojnie światowej. Łazienki - gdzie pozamałżeński seks król Stasiu z carycą Katarzyną uprawiał, zanim jej całą Polskę oddał. Lepsza masońska Świątynia Opatrzności ? Nigdzie w uchwałach sejmu czteroletniego nie było słowa, że "bożej". Wyplenić trzeba z Polski wszelskie obce ślady. Po Żydach jak Tuwim, po Czechach - jak Matejko. Niech się Żuławy zaleją, bo innowiercy z Holandii prace regulacyjne prowadzili. Księdza Isakiewicza, jakiegoś Tatara czy innego Ormianina zesłać do Osetii albo na Sybir. Wyjaśnić też trzeba, czemu porządnego nazwiska kończącego się na - ski... nie miał ten Wojtyła. Czy ten, no Rydzyk. Nazwiska zwykle prawdę mówią: Kuroń i Wojtyła, Rydzyk i Michnik. Tusk - wiadomo. Ale jak naprawdę Kaczyńskich dziadek nawywał się? Przecież mieszkania na Żoliborzu tylko żydowskie UB dostawało... A ten ojciec prałata Jankowskiego, co w gestapo był? Piszę - i śmieję się. Ale taki bełkot na serio w Polsce jest uprawiany... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poll Re: Niech zniknie raz na zawsze - rozbiórka! IP: *.3.pl 09.05.08, 15:24 Też budowane za komuny od zera. Poza Wilanowem, na który znajdą się jacyś "spadkobiercy" w lewobrzeżnej Warszawie z II RP zostały tylko kanały pełne trupów. Odpowiedz Link Zgłoś
pamejudd Re: Świątynia Józefa Stalina czy zabytek sowiecki 08.05.08, 22:59 Wajda? Przeciez on sam jest zabytkiem epoki komunizmu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Świątynia Józefa Stalina czy zabytek sowiecki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.08, 23:11 Dobre! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wyborca Wajda-pupil komunistycznej władzy IP: *.struegel.net 09.05.08, 06:56 Wajda-pupil komunistycznej władzy. Kasy na swoje realizacje zawsze miał ile chciał. Inni nie mieli szans żeby sie przebić. Teraz kąsa rękę, która go karmiła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: redaktor Świątynia Józefa Stalina czy zabytek sowieckiej.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.08, 23:02 Wreszcie pan Andrzej Wajda napisał to co nie dociera do współczesnych. Cóż z tego, że paru szaleńców nazwało to pokraczne coś zabytkiem. Równie dobrze w latach 20. nasi pradziadowie mogli pozostawić cerkiew (to jednak był budynek sakralny) na obecnym pl. Piłsudskiego, a jednak uznali to za symbol obcej dominacji. Wielu mówi, że to świadectwo historii, może to i racja, ale dlaczego skoro tamtego obiektu nie ma już, o nim wiem i pamiętam. Drodzy warszawiacy, jeśli takim na prawdę chcecie być, posłuchajcie mądrego Polaka, który na pewno nie jest prawicowym oszołomem. Czy ktoś z was zastanawiał się dlaczego od tylu lat nic się wokół pekinu nie dzieje... Wg mnie wniosek jest prosty, do tego architektonicznego potwora nic nie pasuje, trudno cokolwiek dopasować, a pomnik socrealizmu, całkiem udany, to MDM. Słowem, nie należy bronić tego potwora, a dobra nowa architektura będzie lepszym symbolem mojego ukochanego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: el_matador9 Re: Świątynia Józefa Stalina czy zabytek sowiecki IP: *.subscribers.sferia.net 08.05.08, 23:29 widać prymitywny redaktorze iż nie jesteś prymitywna, acz intelektualna bestio z warszawy. nie przeżyłeś niemowlęctwa, dzieciństwa i wieku młodzieńczego czy też wieku męskiego - wieku klęskowego - w złowrogim cieniu pekińskiego i mogolsko-rosyjskiego pałacu. równie dobrze mógłbyś pseudointelektualny prawicowy bezpaństwowy i bezojczyżniany pajacu, mieszkać w NY, Londynie czy LA, warszawa to dla ciebie prawdopodobnie jedynie maszynka czy kasyno "lasvegańskie" do produkcji własnych cuchnących głupotą i prymitywizmem kulturalnym pieniędzy... Odpowiedz Link Zgłoś
sklis Zburzcie też zamek w Malborku. 08.05.08, 23:36 To też symbol obcej okupacji. Pałac jest - tak jak zamek w Malborku - zabytkiem ARCHITEKTURY, a nie pomnikiem Stalina. Stalina już dawno nie ma, a Pałac jest, i będzie, symbolem Warszawy, jej powstania z gruzów po wojennych zniszczeniach. Mówienie o "groźnym cieniu pałacu Stalina" świadczy, niestety, o jakiejś manii prześladowczej autora. PKiN jest obiektem użytkowym, w dodatku o niepospolitej urodzie. A co do świątyni "opaczności", całe szczęście, że nie będzie jej w centrum Warszawy, a zwłaszcza w postaci takiego ohydnego klozetu, jaki - niestety - powstaje w Wilanowie. Pierwszy projekt, budowla na miarę XXI wieku, ciemnota zastąpiła mierną pseudoarchitekturą. To smutny dowód zacofania polskiego duchowieństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Skorpion Re: Zburzcie też zamek w Malborku. IP: *.rn.amadeus.net 09.05.08, 09:06 .. zgadzam sie z Toba !!! Myslac tymi kategoriami, nalezaloby zlikwidowac inne symbole okrucienstwa jak np. oboz zaglady w Oswiecimiu. Pare miesiecy temu widzialem na tym portalu projekty zabudowy terenu kolo palacu . Niektore b. ciekawe i nowoczesne - doskonale integrujace stojacy palac kultury i nauki. PS: chcialbym dozyc czasow, kiedy na polskim furum dyskusyjnym skonczy sie masowe opluwanie i wyzywanie tych , ktorzy probuja wyrazic swoje, inne zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mzb Świątynia "opaczności" jest tak zaprojektowana... IP: *.crowley.pl 09.05.08, 11:00 ...żeby w przyszłości łatwo było przerobić ją na meczet, w zależności od sytuacji politycznej :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawiak Świątynia Opatrzności miała być na Polach Mokotows IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.08, 23:40 a zaprojektował ją Pniewski. Nigdy nie planowano tam, gdzie teraz jest pekin. Tam było kiedyś normalne miasto i nikomu nie przyszło nawet do głowy (do lat 50-tych) by je burzyć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1945-65 Re: Świątynia Opatrzności miała być na Polach Mok IP: *.lp.pl 09.05.08, 01:32 Ze świątynią masz 100%racji; tak długo honorowe komitety obradowały że prócz koncepcji nic nie powstało; za to w lipcu 1939 r. wjechały na Pole Mokotowskie buldożery i wytyczyły Al. Marszałka Józefa Piłsudskiego szer 120m (2xdzisiejsza Marszałkowska) i Pole Chwały szer 300 m; w następnym sezonie sadzono tu juz kartofle; W obszarze "normalnego miasta" jak piszesz, nie wolno było od 1936 r. w miejscu wyburzeń, a było tam trochę parterowej i 1pietrowej miernoty, budowac domów wyższych niz 22m i przekraczać szerokości ulicy, budować bocznych oficyn, a drugą oficynę budować tylko wtedy, gdy spełnione były warunki stawiane przez przepis o przygotowaniu obrony przeciwlotniczej i przeciwgazowej z kwietnia 1938 r. Jak Was czytam, to nie mogę oprzeć się wrażeniu, że Warszawę znacie tylko z relacji propagandy prasowej i kąśliwych uwag jakimi je zwykle w zaciszu domowym komentowano; architekt Pniewski projektujący z wielkim zadęciem reprezentacyjne gmachy przed 1939 r. z tego samego powodu cieszył sie uznaniem nowej władzy; tylko załamaniu gospodarczemu zawdzięczamy, że Teatr Wielki, Sejm nie uświetniają równie monumentalne figury jak te na elewacjach PKiNu; architekt bowiem jest sługą swego Pana - Zleceniodawcy. Odpowiedz Link Zgłoś
sselrats Świątynia Józefa Stalina czy zabytek sowieckiej.. 08.05.08, 23:44 PKiN powinien zostac nieruszony i caly przeksztalcony w muzeum zbrodni komunistycznych, ku przestrodze przyszlych pokolen aby za 100 lat jakims nawiedzonym nie zachcialo sie znowu komuny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ponurak Re: Świątynia Józefa Stalina czy zabytek sowiecki IP: 155.158.57.* 09.05.08, 17:24 Popieram, najlepsze i najmądrzejsze rozwiązanie. Kiedy zetrzemy już z powierzchni Ziemi wszystkie ślady totalitaryzmów [ ha,ha, utopia maleńka taka], jak przekonamy zawsze chętnych do klaskania wodzom, że dyktatorzy radosnie ścierali z powierzchni Ziemi miliony istnien i miliony ludzkich domostw, aby budować sobie pomniki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tirarary Re: Świątynia Józefa Stalina czy zabytek sowiecki IP: *.acn.waw.pl 09.05.08, 00:03 Bez względu na to co sobie gadać tu będziemy prawo jest prawem. A co za tym idzie jak wszystkie inne budynki (nawet nasza "podróbka" Starówki)skończył 50 lat i wpisano go do rejestru zabytków. Ot i po ptakach, było jęczeć wcześniej a nie teraz musztarda po obiedzie ktoś ma czkawkę i narzeka. A Wybiórcza z braku innych tematów odgrzewa nieświeże kotlety. Bez względu na to czy sie to to komuś podoba czy nie symbolem Warszawy jest. Warszawa jest denna, zabudowywana bez ładu i składu i konkretnego pomysłu. Warszawa jest ciekawa tylko jako miasto które się podniosło z ruiny, ciekawe ze względu na swoją ciężką historię (tak, nie taka daleka historia z Rosją w tle to też HISTORIA) a Pałac jest jednak właśnie tym czymś co możemy pokazać i powiedzieć: "a tego maszkarona postawili nam Rosjanie. Żebyśmy nie zapomnieli o tym co było zostawiliśmy go sobie". Tak swoją drogą to mi się nie podobają Kabaty... wyburzmy to to. Odpowiedz Link Zgłoś
kemot696 Re: Świątynia Józefa Stalina czy zabytek sowiecki 09.05.08, 00:09 Kiedyś budowniczowie MDM chcieli i zasłonili widok kościoła na Placu Zbawiciela by nie psuł panoramy nowej Marszałkowskiej a dziś chce były pupilek socjalizmu zasłaniać Pałac Kultury. Nic się nie zmienia w charakterach ludzi bez właściwości. Czy ktoś zna jakieś przejawy buntu pana Wajdy przed 1980 rokiem? Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Świątynia Józefa Stalina czy zabytek sowiecki 09.05.08, 03:57 > powiedzieć: "a tego maszkarona postawili nam Rosjanie. Żebyśmy nie zapomnieli o > tym co było zostawiliśmy go sobie". Brawo, bardzo trafnie to ująłeś / ujęłaś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ritzy zaban. Towarzysze, wybierzmy przyszlosc! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.08, 00:11 W zadnym wypadku nie wolno burzyc palacu im. Stalina. Co sie stalo, to juz sie nie odstanie. Setki tysiecy warszawiakow, oraz przybyszy na Dworzec Centralny z prowincji nie maja pojecia skad ten palac sie wzial. Po co im o tym przypominac ciaglymi dyskusjami? To ich nie obchodzi. Zamiast grzebania sie w historii wybierzmy przyszlosc. Oddajmy PKiN w dzierzawe naszym kupcom, warszawskim kupcom z KDT. Niech tam sprzedaja swoje zgrzebne, ale jakzez potrzebne nam wszystkim produkty. A za pieniadze zaoszczedzone w ten sposob mozna zbudowac na Pl. Defilad wesole miasteczko, w ktorym cena piwa byla by dotowana (powiedzmy za 2 PLN kufel). Proponuje poddac moj projekt pod publiczne glosowanie. Glosy nowoprzybylych do naszego miasta powinny liczyc sie podwojnie. Podobnie jak glosy lewicy. Zas cena piwa powinna byc zagwarantowana uchwala Rady Miasta i wpisana do rejestru zabytkow, aby nie mozna jej zmienic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Świątynia Józefa Stalina czy zabytek sowiecki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.08, 00:33 Nie trzeba go zasłaniać. Wystarczy zbudować wysokie budynki od strony E.Plater a od Marszałkowskiej i Aleii typową miejską zabudowę i Pałac będzie zneutralizowany, wtopi się w miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cazares Re: Świątynia Józefa Stalina czy zabytek sowiecki IP: *.compi.net.pl 09.05.08, 01:39 Parafrazując klasyka: czasy się zmieniają, ale pan Wajda jest zawsze w komisji. Swoją drogą ciekawe - tak jak kiedyś gorliwie umacniał jedynie słuszny ustrój, tak dzisiaj, przy użyciu znacznych ilości wazeliny, próbuje demontować jego nieliczne pozostałości. I tylko nie zauważył, że społeczeństwo jest tym coraz mniej zainteresowane. Ot, zawtórowało mu kilku warszawiaków za dychę, ale na szersze poparcie liczyć nie ma co. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: życzliwy PEKIN to perfekcja przestrzenna i doskonała bryła IP: *.aster.pl 09.05.08, 01:47 Przypomina kształtem rakietę kosmiczną (made in US). Doskonałe proporcje i ma taki feeling centralnej budowli. Nawiązuje do najlepszych dzieł urbanistów amerykańskich. Przy finezji PEKiN-u nasza atrapa p.t. Starówka z obrzydliwym Zamkiem Królewskim to bull sheet. Akceptuję tylko niektóre elementy uzupełniające PEKiN od strony wschodniej. Reszta to żałosne gesty radnych miejskich w kierunku zarobkujacego kapitału spekilacyjno- międzynarodowego. Ten zakorkowany rejon miasta nie dźwignie już nowych setek tysięcy metrów biur. PEKiN to świadectwo troski o przestrzeń publiczną w obszarze budowli kubaturowych. Klejnot wystroju wnętrz z doskonałymi rozwiązaniami komunikacji wewnętrznej. Zostawcie ten obiekt kulturze, sztuce i nauce. Odpowiedz Link Zgłoś
loppe Re: PEKIN to perfekcja przestrzenna i doskonała b 09.05.08, 08:00 rzeczywiście ten budynek może się podobać a za chwilę odejdą odczuwający jeszcze negatywne historyczne konotcje więc... odsłonić! wyremonetować! Odpowiedz Link Zgłoś
ready4freddy Re: PEKIN to perfekcja przestrzenna i doskonała b 09.05.08, 15:56 co to bull sheet? przescieradlo z wolowej skory? :) ale do rzeczy: pewnie, ze nie udzwignie. nie wiem skad u tego pieszczoszka PRLu glebokie przekonanie o tych biurowcach do zaslaniania - pewnie nadal mysli, ze wystarczy, aby wlasciwy sekretarz wydal ukaz i sru, nabudujemy biurowcow :) ciekawe, kto w nich potem bedzie mial biura, moze jakies dotowane przez panstwo biuro ds. walki z niesluszna spuscizna, gdzie pan Wajda zajmie wygodna posadke? jak sie podoba taka koncepcja? Odpowiedz Link Zgłoś
staromilosnianin Świątynia Józefa Stalina czy zabytek sowieckiej.. 09.05.08, 03:20 Panie Wajda z całym szacunkiem dla Pana twórczości... Jako Warszawiak w siódmym pokoleniu wypraszam sobie by ktokolwiek z Suwałk wypowiadał się na temat Miasta Bohater "wieś Warszawa" jak również na temat jego architektury. PKiN wrósł w to Miasto. Jest symbolem pewnego czasu i nie obiektem odwetu za okres socjalizmu. Poza tym uważam, że jeśli nie ma Pan dostatecznych informacji nie powinien się Pan wypowiadać. Świątynia Opatrzności nie miała stać w tym miejscu gdzie jest PKiN. To jest nie zgodne z prawdą i nawet nielogiczne. Po pierwsze przed wojną były plany by ją postawić na Polach Mokotowskich. Po drugie nikt by nie wyburzał tak dużej ilości zabudowy mieszkalnej w centrum miasta. Na marginesie dodam, że już w 1792 roku wmurowano kamień węgielny na Wilanowie pod budowę Świątyni... Więc Panie Wajda, proszę nie naginać faktów to swojej ideologii bo to się nam może z czymś kojarzyć. I ostatnia rzecz. Robienie z Warszawy manhattanu jest chorym snem zakompleksionych, małomiateczkowych członków "napływu" do Stolicy. Warszawa jest taka piękna jaka jest. Ma swoją duszę mimo, że "napływ" ją z wolna zabija i komercjalizuje ale ta dusza i tak przetrwa w Warszawiakach. Pozdrawiam i życzę Panu błyskotliwego rozwoju w Suwałk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janina Nowicka Dziadziowi nocniczka pilnowac IP: 78.41.24.* 09.05.08, 06:48 Panie Wajda, czas juz nocniczka pilnowac, a nie bredzic na temat Warszawy. Pan palcem nie kiwnal przy jej odbudowie, naharowali sie tacy ludzie jak ja. Bylam mloda dziewczyna, a dlonie mialam jak stary murarz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: freeman Re: Świątynia Józefa Stalina czy zabytek sowiecki IP: *.chello.pl 09.05.08, 07:26 Przyjacielu też jestem warszawiakiem. Przesadzasz z tym pięknem warszawy które skończyło się z Powstaniem Warszawskim (Cześć Powstańcom) i nie musi być zrealizowana wizja manhattanu. Tu chodzi o rozwalenie czegoś co się nikomu zdrowo myślącemu dobże kojażyć nie może. Tu nie uda się żadna koncepcja architektoniczna bo nic poza nowym MDM nie będzie pasować do tego kloca. Niech Warszawa będzie wreszcie piękna ale bez PKiN-u. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Świątynia Józefa Stalina czy zabytek sowiecki 09.05.08, 13:49 > Tu chodzi > o rozwalenie czegoś co się nikomu zdrowo myślącemu dobże kojażyć nie > może. Proponuję również rozwalić cały Ursynów gierkowski, no bo chyba nikomu zdrowo myślącemu dobrze kojarzyć się nie może, a poza tym co to za koncepcja architektoniczna... Człowieku, wyjdź na chwilę poza schematy myślenia, których cię nauczył PRL. Metoda spalonej ziemi już niepotrzebna. Nie trzeba burzyć w pył wszystkiego, co zrobił "wróg". Nie trzeba traktować cudzych osiągnięć jak własnych porażek. Nie trzeba wyburzać dworków i palić obrazów, żeby posadzić ziemniaki, bo tak nakazuje myśl polityczna. Skończyło się. Popatrz na ten budynek jak na kawałek architektury. Co on winien, że od Stalina? Wyburzenie go byłoby nie tylko głupie i żałosne, byłoby dowodem, że do tej pory duch Stalina nami rządzi i nadal się go tak boimy, że musimy zniszczyć wszystko, co tylko się może z nim kojarzyć. Po co? PeKiN jest ładny. Ładniejszy na pewno niż obskurne baraki Domów Centrum, nie mówiąc już o pasiastej blasze na Placu Defilad. Zamknij oczy i wyobraź sobie, że to prezent od Roosevelta, nie od Stalina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ff Re: Świątynia Józefa Stalina czy zabytek sowiecki IP: 194.146.120.* 09.05.08, 07:37 7 pokolenie czyli zamieszkaliście w Warszawie a może w Warschau razem z Prusakami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja47 Re: Świątynia Józefa Stalina czy zabytek sowiecki IP: 193.59.173.* 09.05.08, 07:40 7-e pokolenie tzn.od końca XVIII w. Historii Polski to chyba nie znasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marekkrukowski Re: Świątynia Józefa Stalina czy zabytek sowiecki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.08, 08:12 > 7-e pokolenie tzn.od końca XVIII w. Historii Polski to chyba nie > znasz. Właśnie zna. W końcu XVIII i na początku XIX wieku Warszawa należała do Prus. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja 47 Re: Świątynia Józefa Stalina czy zabytek sowiecki IP: 193.59.173.* 09.05.08, 08:26 jako zaborcy. Wiekszość drobnej szlachty z Mazowsza emigrowała "za chlebem" do Warszawy, zmieniając swój status na tzw."brukową". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P Re: Świątynia Józefa Stalina czy zabytek sowiecki IP: *.aster.pl 09.05.08, 15:39 brawo brawo... zgadzam sie w 100 % z staromilosnianinem !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: breslauer oj juz sie tak nie nadymaj IP: *.acn.waw.pl 09.05.08, 23:28 Ja jestem Wrocławianinem w trzecim pokoleniu i nie tylko nie waham sie nazwać Warszawy wsią, ale uważam, że określenie to oddaje w pełni charakter tego miejsca. Kiedy przyjeżdżałem na studia do Warszawy, koledzy we Wrocławiu śmiali się, że jadę do Azji i niestety mieli rację. Warszawa to koszmar architektoniczny, totalny bezład planistyczny i rezerwuar wieśniaków z Polski B. Do Wrocławia, Poznania i Gdańska nie da się tego badziewia nawet porównać. Nie zmienia to jednak faktu, że Warszawa jak każda stolica ma swoje olbrzymie zalety. Niestety nijak nie przekładają się one na atmosfereęmiasta i jego charakter. Odpowiedz Link Zgłoś
leonek16 Świątynia Józefa Stalina czy zabytek sowieckiej.. 09.05.08, 06:41 p. wajda bez kasy od komunistów byłby pan nikim! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skate zabytek sowiecki rzeczywiście nadmiernie houbiony IP: *.adsl.inetia.pl 09.05.08, 08:47 Bez komunistów byłaby bardziej narodowa wladza, która dalaby pewno o niebo więcej zarobić Wajdzie. Bez sypiących się wiaduktów też Polska sobie by poradziła tym bardziej że nie trzeba byłoby ich dziś wyburzać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mhm Re: zabytek sowiecki rzeczywiście nadmiernie hou IP: *.access.telenet.be 09.05.08, 15:47 Bardzo watpie w to, ze narodowa wladza dalaby Wajdzie zarobic wiecej, gdyz mamy takowa teraz i jakos kinematografia ledwo zyje, poza tym, w PRLu wladza tez byla narodowa. Odpowiedz Link Zgłoś