guru133 Mistrzowi na starość szajba odbija. Wypowiedź 09.05.08, 09:23 godna Nowaka na antenie Radia Maryja. Artysta tej miary za jakiego miałem Wajdę powinien wiedzieć że architektura to też rodzaj sztuki i nie ma architektury słusznej lub niesłusznej politycznie oraz że okres PRL to nie był sen fotomorgana, ale konkretna rzeczywistość i niszczenie materialnych śladów tej przeszłości świadczy o małostkowości autorów takiego pomysłu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xjerzy1 A Wajda to kto? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.05.08, 09:23 ...zapyziały cieć, który zdobył wszystko dzięki wujkowi Stalinowi. Gdyby nie Stalin, Wajda do dzisiaj byłby nikim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rocznik47 Świątynia Józefa Stalina czy zabytek sowieckiej.. IP: 195.205.240.* 09.05.08, 09:25 intencje były i się zmyły i wypaczyły. w architekturze istotny jest odbiór formy, funkcjonalności, obraz czasu powstawania. dlatego PeKiN musi pozostać i podlegać renowacjom. a tak uszczypliwie : pan Wajda zaistniał dzięki etatyzmowi socjalistycznemu - nie wykłądał własnej kasy w swoje produkcje. trzchę szacunku dla czasów w których nabrał pan blasku. ja straciłem wszystko ponieważ nie zgadzałem się a strata jest nipozyskaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
uzaz Symbol ponurych czasów? 09.05.08, 09:32 Pan Wajda jako ofiara stalinizmu. Najpierw stalinizm umożliwił mu bezpłatnie osiągnięcia na niwie, teraz przeszkadza Wajdzie Pałac Kultury, po zburzeniu okaże się, że należy jeszcze wymazać z pamięci kilku konkurencyjnych PRL-owskich reżyserów z ich dorobkiem, itd. Bogu dziękować, ludzkie życie nie jest wieczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zszokowany Re: Symbol ponurych czasów? IP: *.acn.waw.pl 09.05.08, 17:02 Panie uraz, To co Pan napisał w końcowej części swojego posta, to jest zwyczajne ku...stwo i szmaciarstwo. Jak mozna tak źle życzyć człowiekowi (nawet jeżeli się tego człowieka nie szanuje w 0.001%), który wniósł tyle wartości do polskiej kultury??!! A może jest Pan gazetowym trollem, to by dużo tłumaczyło :D Panu życzę dużo zdrowia i cierpliwości przy czytaniu kolejnych newsów na Gazecie. Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk Nie przesadzajac o decyzji czy ma pozostac czy nie 09.05.08, 09:32 polecam nowoczesna technologie burzenia po raz pierwszy zastosowana w NY 11 wrzesnia autorstwa niejakiego Ben Ladena (tutaj Amerykanie wpisza mnie na liste podejrzanych o terroryzm i juz nigdy nie wpusza do swego "raju" jako, ze uzylem tego slowa w necie nie szyfrujac go). Świątynia Józefa Stalina czy zabytek sowieckiej.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Świątynia Józefa Stalina czy zabytek sowieckiej.. IP: 88.220.188.* 09.05.08, 09:34 chyba p.Wajdzie cos z glowa nie tak .Tojest kawalek historii naszej myslac jak On to tzreba by bylo duzo wiecej zniszczyc tych "wioch" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: archifun co już mieliśmy do tej pory: ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.08, 09:35 Do tej pory pomysły w skrócie były następujące (tu własny komentarz): 1. nie robić nic - wiadomo czyj to pomysł 2. rozebrać - tyle głupie co nieekonomiczne, fałszujące jedank jakąś historię której się nie wybiera - choć inne narody wybierają, niesprawiedliwe dla dziedzictwa architektury, działanie przez negację 3. konkursowy wianuszek wieżowców autorstwa Biełyszewa nobilitujący PKiN przez nałożenie mu korony jakby zasiedzenie na tronie było mało 4. wiezowce od strony zachodniej - jak zwykle dobre intencje tylko wykonanie nie to, pałac "nareszczie" zyskałby piekne eksponujące go tło jak niedokończony obraz perspektywę i drugi plan, w najważniejszym dla niego kierunku - kierunku jego rodowodu 5. niskie muzeum sztuki nowoczesnej - czym jest polska sztuka nowoczesna wobec ogromu ponadczasowej rewolucji i jej dzieł 6. park wokół pałacu czy też dzicz przyrody - nawet interesujące jednak nie rozwiązuje dylematu urbanistycznego w sylwecie miasta 7. zabudowanie całego placu defilad wieżowcami bez żadnych reguł po wyznaczeniu stosunkowo małych działek budowlanych - jak w NY, tak by wyłaniały się fragmenty pałacu w róznych przypadkowych konfiguracjach co odbierze mu prym gabarytowy a uwidoczni semiotykę Dla mnie nr. 7 to jedyne wyjście, pomijając nawet aspekt finansowy. Odpowiedz Link Zgłoś
lajtar1974 wystarczy dobudować do Pałacu Kultury nawę ....... 09.05.08, 09:35 Szanowny Panie Andrzeju, Świątynia Opatrzności Bożej stoi już od 200 lat w ogrodzie botanicznym w Al. Ujazdowskich, przed 1939 planowano jej większą wersję ale na Polach mokotowskich czyli dzielnicy im. Józefa Piłsudskiego.Co do piętna Stalina, zgodna, niestety wspomniana Świątynia Opatrzności Bożej jest podobnym piętnem w Wilanowie, podobnie niegustownym i wtórnym wobec wszystkiego w sztuce światowej. Jest piętnem prymasa Glempa, który unieważnił rozstrzygnięty konkurs, bo nie zrozumiał ekumenicznego przesłania zwycięzców. Więc może do Wilanowa przenieśmy jeden z teatrów, lub muzeów, a do Pałacu Kultury dobudujmy nawę w kierunku Świętokrzyskiej...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1945-1965 Re: wystarczy dobudować do Pałacu Kultury nawę .. IP: *.lp.pl 10.05.08, 01:04 Dodam dla porządku na Ochocie przy ul. Dickensa w latach 1974-1979 wybudowano i konsekrowano kościół pw. Opatrzności Bożej; w elewacji tkwi wmurowany kamień z Bazyliki Piotrowej podarowany w tej intencji przez Papieża Pawła VI Prymasowi Stefanowi Wyszyńskiemu; a w witrażach swięci i błogosławieni wszystkich ziem polskich - godne uwagi Odpowiedz Link Zgłoś
wyksztalciunio Świątynia Józefa Stalina czy zabytek sowieckiej.. 09.05.08, 09:41 Z uwagą przeczytałem dywagacje A.Wajdy-kawalera orderu Budowniczy Polski Ludowej(jakoś wtedy nie brzydził się go przyjąć),laureta Oskara za twórczość(za filmy musi jeszcze dorosnąć).Bałem się,że dobierze się za koiściół św.Aleksandra-zbudowany na cześć cara też tego imienia.Ale jego szczęście,że nie jest wysoki.Doprawdy hipokry- zja A.W. sięga wysokości pałacu Stalina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luber Rownie dobrze mozna by zownac z ziema Malbork.... IP: *.jsenergy.pl 09.05.08, 09:41 Rownie dobrze mozna by zownac z ziema Malbork albo cytadele. Odczepcie sie od Palacu Kultury, badz co badz to jest czesc historii miasta. Rozumiem i szanuje traume starszego pokolenia zwiazana z mrocznyi czasami stalinizmu, ale dla mlodszych pokolen jest to symbol miasta, jego rozwoju, ale i cierpienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: napływowy w-wiak Re: Rownie dobrze mozna by zownac z ziema Malbork IP: *.toya.net.pl 09.05.08, 10:02 Podaję listę niesłusznych obiektów do utylizacji: MDM, odbudowanie Śródmieście, tereny Muranowa, Starówka z Zamkiem Królewski, a co tam odważnie idąc zburzmy całą Warszawę i zbudujmy ją od nowa, ale byłby odjazd, sorki chowam się bo idą sanitarusze z kaftanami pa Odpowiedz Link Zgłoś
opelek44 Świątynia Józefa Stalina czy zabytek sowieckiej.. 09.05.08, 09:47 Panie Wajda Palac kultury jest nic nie winien, jest to tylko budynek b. przydatny i wykonany przez rece polskich robotnikow. Mozna mu zmienic nazwe tak jak to pozmieniano nazwy ulic w calej Polsce - koszty byly ogromne,stare nazwy znikly a w zamian na ulicach pojawili sie ludzie bzrobotni i bezdomni co podnioslo prestiz tego kraju . Panie Wajda -Pałac Kultury służyl przeszlo 50 lat polakom najczęsciej takim jak Pan ( bo napewno tam Pan bawił sie nie raz ).Swiat nalezy do ludzi mlodych -im to nie przeszkadza ten budynek jest solidnie pobudowany jest tam b. duzo obiektów użytku publicznego i trzeba by bylo kazdego kto ma taki pomysl jak Pan zamknąc w szpitalu psychiatrycznym. Mam taka rade dla Pana:Nich Pan weżmie kotka na stare kolana i poduma jak to Panu jednemu z niewielu żyło sie cudownie w PRLu. Pan Panie Wajda umie sie przystosowywac do klimatów !!! Ale teraz? po co to Panu? niech sie Pan teraz modli do tych klerykow o rozgrzeszenie za całe zycie bo nadeszla ta pora. Odpowiedz Link Zgłoś
wyksztalciunio Świątynia Józefa Stalina czy zabytek sowieckiej.. 09.05.08, 09:51 C.d.Podejrzewam,że gdyby pojechał do Helsinek i to samo zaproponował finom by to samo zrobili z pomnikiem Cara AleksandraII stojącego na placu Senatorskim vis a vis parlamentu;to dostałby takiego kopa,że przeleciałby na drugą stronę Bałtyku. Odpowiedz Link Zgłoś
drzejms-buond Zburzyć Wajdę! 09.05.08, 10:01 sorry, mistrzuniu (z całym szacunkiem za "Ziemię obiecaną") kto jak kto ale właśnie Wajda kojarzy mi się z komuną! To poprzez tematy filmów, których by nie było gdyby nie szeroko pojęta KOMUNA! jeśli zburzyć , zniszczyć, zapomnieć o Pałacu, to należy to samo zrobić z Pańskimi filmami. Po co Katyń? on przecież tak boleśnie przypomina...jak Pałac. Nasz Wajda? Już nie mój! wieś Warszawa? noooo, Kraków to dopiero METROPOLIA! :-/ Murarz domy buduje - reżyser filmy kręci... i przy tym zostańmy, okiej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WARSZAWIAK Głupich nie sieją;-)Jest jeszcze Malbork i MDM np. IP: *.centertel.pl 09.05.08, 09:56 A za Gierka też trochę zbudowali-zburzyć!!!;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WujekDR palant IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.08, 11:02 Palant jesteś i tyle. Poczytaj historię nieuku i dowiedz się, kto walczył (lub nie walczył) z Krzyżakami i dlaczego. A potem przeczytaj o miłości polsko-sowieckiej i co z tego mieliśmy. Gierkówkę, tak? Aha, to rekompensata za 1920 rok, Katyń, Miednoje, Charków, Ostaszków, Bykownię... A Krzyżacy przynajmniej nieśli ze sobą zdobycze technologiczne ówczesnych czasów. Ruski przyniósł tylko złodziejską czerwoną zarazę, która rozkradła prywatny majątek i dopiero teraz po latach jest płacz ze trzeba jakieś rodzinie jakiś budynek oddać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miś A wyglądał na kształconego IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.05.08, 10:12 A takie bzdury wymyśla. Miałam dziś iść na "ziemie obiecana", bo właśnie zna festiwalu grają, ale mi przeszło tak jakoś. Panie Wajda, gdyby nie ten pomnik Stalina to Warszawa byłaby już kompletnie nijaka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ebob Świątynia Józefa Stalina czy zabytek sowieckiej.. IP: *.chello.pl 09.05.08, 10:14 Wajdzie nie podoba się PKiN a mnie nie podoba się Wajda.Podlizywał się wszystkim i zawsze, czerpał pełną garścią może tego Pana też warto już zapomnieć.Moje dzieciństwo i całe życie to właśnie ten pałac i nie ważne kto dał komu dał i dlaczego dał to pamiątka tego co w siermiężnej Warszawie dało nam miejsce do doznań lepszych i piękniejszych a jeżli pałac się komuś nie podoba to niech się wynosi z Warszawy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 7OF9 Świątynia Józefa Stalina czy zabytek sowieckiej.. IP: *.75.52.44.debica52.tnp.pl 09.05.08, 10:15 poza tym ta świątynia im.św.stalina jest NIEPRAWDOPOODBNIE SZPETNA!!! juz dawno powinno się to zrównać z ziemią. niestety Polakom jest obojętne jak się okazuje w jakim otoczeniu żyją. Odpowiedz Link Zgłoś
opelek44 Re: Świątynia Józefa Stalina czy zabytek sowiecki 09.05.08, 12:50 Durniu jeden co ty wypisujesz ? Popierwsze jest to solidnie zbudowany budynek-jak nie byłes to sobie wez fachowca i obejrzyj .Po drugie ty jestes chory na umysle albo masz 5 lat.Po trzecie jak ci otoczenie nie pasuje to wyjedz sobie do naszych sojusznikow -Amerki .po czwarte to nie pisz frajerze takich tresci bo cie Polacy ubija . Pałac sluzy ludziom i upieksza to smutne miasto od 55lat -ja pamietam jak go jescze nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miś Taaa, najlepsze miejsce dla klechów. IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.05.08, 10:18 Wybij Pan to sobie z głowy, polska jest póki co, przynajmniej z deklaracji, państwem świeckim . Pan zapomniał że wojna to już trochę dawno była i mamy trochę inne spojrzenie i potrzeby. I nie wszystko co "przedwojenne" to dobre, zwłaszcza dla nas. Poza tym to były tylko plany. Metro tez było w planach. Klechy mają dość hektarów i starczy. Niech Pan już nie kombinuje. I tak bedzie Pan miał wystawny pogrzeb na koszt Państwa, wiec po co ta próba przypodobania się? Że może jeszcze jeden dodatkowy katabas przyjdzie? Skromność polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miś Żądaj Pan przywrócenia przedwojennej linii metra IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.05.08, 10:19 też była na planach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emes Wreszcie ktoś powiedział prawdę bez owijania IP: 83.238.109.* 09.05.08, 10:19 Brawo Panie Andrzeju!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: napływowy w-wiak Burzymy? IP: *.toya.net.pl 09.05.08, 10:22 ufff poszli nie złapali, przecież w rozmowach kontrolowanych pałac zburzono, a niech to znowu oszukali mnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WujekDR Re: Burzymy!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.08, 10:59 To sabotażystom i szkodnikom zawdzięczamy fakt, że pałac jeszcze stoi. Od zawsze byłem za zburzeniem tego symbolu sowieckiej agresji i komunistycznego upodlenia. A ruskiego obciążyć kosztami wywózki gruzu. W ogóle to z ruskim trzeba twardo; Polska jest w NAT i UE i strefa sowieckich wpływów kończy się teraz na Bugu, a nie na Odrze, czego sowiecki kacap nie może przełknąć do dziś. Odpowiedz Link Zgłoś
ginabu Świątynia Józefa Stalina czy zabytek sowieckiej.. 09.05.08, 11:03 Andrzej Wajda ma racje!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
polsz Emoire State Building 09.05.08, 11:31 zanim ktoś znów krzyknie "zburzyć ten sowiecki symbol" niech spojrzy na Empire State Building. Podobny do PKiN? Bo wg mnie bardzo. To właśnie tak wygląda budownictwo monumetnalne 20-lecie międzywojennego. I przypełzły z ameryki, Ruscy tylko je skopiowali. Więc jak to symbol socjalistyczny?? A jęli chcemy burzyć symbole uciśnienia to zacznijmy od zamku w Malborku, świadectwa wielowiekowego ucisku niemieckiego(PKiN to świadectwo 40 lat, zamek w Malborku - 600). Wajda lepiej niech się nie wypowiada oszołom jeden Testy IQ: www.iq-test.pl/?d=5087 Nagrody za darmo: www.look4win.pl/rejestracja.php?polec=fredator Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: akuku Świątynia Józefa Stalina czy zabytek sowieckiej.. IP: *.mckinn1.vic.optusnet.com.au 09.05.08, 11:47 a moze starego Wajde wynajeli jacy developerzy, aby im pomogl zalatwic ziemie w centrum Warszawy? I co on o tej swiatyni nawija, ze swiatyni zrobiono glempowy dom kultury za trzydziesci milionow. Byl czlowiek z marmuru, potem z zelaza a teraz z g...a Odpowiedz Link Zgłoś
nfao5 Wajda kompletnie zglupial... 09.05.08, 12:09 ... kazda jego kolejna wypowiedz jest coraz glupsza. To sie nazywa demencja... :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gwd Świątynia Józefa Stalina czy zabytek sowieckiej.. IP: *.88.132.69.addr.tdcsong.se 09.05.08, 12:37 Mozna dac konkurs na przebudowe, dobudowe itp. zeby dopasowac do nowoczesnej architektury. Rozebrac tez kosztuje, architekci sobie z tym poradza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbud-2 Świątynia Józefa Stalina czy zabytek sowieckiej.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.08, 12:53 wajda to stary już i głupi człowiek .Skleroza nie boli ale ...... .Robi sobie reklamę ???? Najpierw niech zmieni pampersy i pomyśli może przypomni sobie jak "czerwonym" właził w d....... by mu dali trochę Orwo-Koloru. Odpowiedz Link Zgłoś