r-67 10.07.08, 11:17 Co się dzieje z ochroną na naszym osiedlu ? czy ktoś wie coś na ten temat............ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
p-pol Re: OCHRONA 11.07.08, 09:35 No właśnie mam dość tego że ważne decyzje podejmowane są bez naszej zgody i wiedzy.Rada nasza jest nie odpowiedzialna na której czele stoji niekompetętny pan S....to już kolejna samowolna decyzja zarządu bo cz ktoś z nas decydował że pan S zostanie administratorem osiedla. Odpowiedz Link Zgłoś
jankoob Re: OCHRONA 01.08.08, 15:11 Jestem z osiedla Ogrody Bema. Od pewnego czasu jako administratora mamy p.S.. słyszałem ,ze od Was odszedł. Czy ktoś moze mi powiedziec dlaczego?? Jakie mieliscie zastrzezenia do firmy i do p.S?? U nas zarzad nie pytajac nikogo wzial ta firme i jest dramato w 3 aktach.Prosze o odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
jankoob Re: OCHRONA 01.08.08, 15:15 A musze dodac ze chodzi mi o firme status i p. S administrujacego Wami w jej imieniu Odpowiedz Link Zgłoś
zzrobert Re: OCHRONA 11.07.08, 10:44 Administrator: Joanna Wojtera, Tel. 507-091-525, E-mail: wyscigowa4@poczta.fm Ogólnodostępne forum nie jest właściwym miejscem na tego typu dyskusje. Odpowiedz Link Zgłoś
jan_kowak Re: OCHRONA 12.07.08, 15:38 Panie Robercie ogólnodostępne forum nie jest właściwym miejscem na tego rodzaju dyskusje, jeśli ma się coś do ukrycia lub działa się niezgodnie z prawem. Na ostatnim spotkaniu właścicieli w marcu mówił Pan, że administratorem jest Pan Adam Sobstyl. Pytanie, co z ochroną pozostaje otwarte? To zarząd a nie administrator decyduje o zmianie ochrony. Ciekawe, czy ochronę na naszym osiedlu też przejmie Pan Sobstyl? Panie Robercie to byłoby kolesiostwo:) W tej chwili osiedle nie jest chronione, więc na kolejnym zebraniu w marcu mam nadzieję przedstawi Pan informację, że za ten czas wspólnota nie ponosiła kosztów ochrony. Odpowiedz Link Zgłoś
zzrobert Re: OCHRONA 12.07.08, 23:55 Nie wiem z kim rozmawiam, a nawet czy jest Pan właścicielem mieszkania na tym osiedlu w co wątpię biorąc pod uwagę Pana błędne twierdzenie że obecnie nie mamy ochrony. Jeśli nadal się przy tym Pan upiera zapraszam o dowolnej porze dnia czy nocy do budki ochrony by mógł się Pan o tym osobiście przekonać i ujrzał także na zapisie z kamer jak bardzo się Pan myli. Rozmowy o bezpieczeństwie na anonimowym forum nie mają uzasadnienia chyba ze ma się coś do ukrycia? Może więc poda Pan swoje kody do kart i jakie alarmy ma Pan w samochodzie? No chyba że ma Pan coś do ukrycia. ;) Właśnie Administracja jest od codziennego kontaktu z mieszkańcami. Zakładam że nie kontaktuje się Pan codziennie z radą nadzorczą w firmie - od tego są jednak inne służby odpowiedzialne za codzienną działalność. Chyba że wg Pana to właśnie Pan Prezydent RP ma osobiście siedzieć w urzędzie i przyjmować interesantów oraz sam latać na naszych wspaniałych F16. A zanim ponownie rzuci Pan niepoparte bynajmniej faktami pomówienia to prosiłbym o zapoznanie się z faktami - administracja. I proszę pamiętać że JEŚLI wie Pan o jakimś przestępstwie to ma Pan OBOWIĄZEK powiadomić o tym odpowiednie organa - lub może ponosić Pan współodpowiedzialność. Ps. ponosimy koszty ochrony i to tyle na ten temat. Tu i teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
michals80 Re: OCHRONA 13.07.08, 12:42 Witam serdecznie Tak pozostajac w temacie to ponaszac tu i teraz koszty ochrony...kolejny raz nie widze nikogo przed wjazdem do garazu:) Watek "kolesiostwa" pozstawiam bez komentarza.....wszyscy wiemy o co chodzi.... A moze by tak dla oczyszczenia atmosfery, wierzac oczywiscie w dobre i bezinteresowne intecje Zarzadu, wprowadzic (wzorem innych wspolnot) przetargi na wykonywanie pewnych prac. W polaczeniu z informowaniem tych maluczkich, ktorzy co miesiac wplacaja na konto wspolnoty mniejsze czy wieksze sumy. W kazdym bloku mamy przeciez niesamowite zdobycze techniki jakimi sa tablice ogloszen, nie mowiac juz o wykupionej przez Zarzad usludze e- kartoteki:) Taka informacja nie boli, chocby o tym, iz ktos daje zezwolenie na wejscie ekipy filmowej na teren osiedla....oczywiscie zarabiamy....i pewnie za rok w marcu okaze sie ile....Ale zeby do 1-ej w nocy po osiedlu buszowalo stado ludzi (pootwierane drzwi wejsciowe, jakies tlumy w garazach) Po co nam w tym momencie ochrona, po co jakis bzdurny regulamin z idiotyczna cisza nocna. Odrobina szacunku Drogi Zarzadzie. MS Odpowiedz Link Zgłoś
jan_kowak Re: OCHRONA 13.07.08, 13:08 Proszę nie próbować wmawiać wszystkim, że nic się nie zmieniło. Łatwo zauważyć, że nie ma już szyldu firmy ochroniarskiej. Panowie, jak można się domyślić ochrona, chodzą bez mundurów. Jest jakiś portier w budce, tak właśnie to wygląda. Przy garażu coraz rzadziej, prosty dowód: kilka godzin temu budka była zupełnie pusta. Wcześniej ochrona miała obowiązek chodzenia po osiedlu (garaże, budynki) i odbijała przy każdym obchodzie karty. Teraz tego nie widać. Jaka firma jest odpowiedzialna za ochronę? Proszę o podanie NAZWY firmy i NUMERU KONCESJI wydanej przez MSWiA. Jeśli takiej nie ma, nie mówimy o ochronie. Jest to tylko usługa portierska. Można zakładać, że takie działanie mialo na celu obiżenie kosztów. Plan i budżet na ten rok zostal już zatwierdzony i ze strony mieszkańców nie było żadnych głosów żądający obniżenia tych kosztów, ani też żadnych informacji ze strony Zarządu o planowanych zmianach. Podejmowanie takich działań dwa miesiące po corocznym spotkaniu właścicieli wygląda na działanie podjęte z premedytają. Jest to działanie podobne do tego, które miało miejsce dokładnie rok temu, gdy administrację przejął Pana Sobstyl. Na spotkaniu nie potrafił Pan wyjasnić dlaczego administracją ma się zajmować Pan Sobstyl, który nie ma żadnych doświadczeń ani kompetencji i jak sam powiedział wynajął podywykonawcę. Zapewne pośrednictwo kosztuje. Co do uczciwości i informowania, to jak najgorszy przykład pod tym względem daje Zarząd nie informując mieszkańców o wprowadzonych zmianach, jak to właśnie stało się z ochroną. Podobnie jak poinformowano nas o odejściu z zarządu Pana Sobstyla i objęciu administracji w osiem miesięcy po tej zmianie.Wywołalo to oburzenie wszystkich lokatórów obecnych na spotkaniu. Tak wygląda uczciwość w wydaniu zarządu. Pańska wizja podziału obowiązków nie przystaje do realiów wspólnoty. Zgodnie z prawem administrator pełni funkcję wykonawczą. Natomiast zarząd podejmuje decyzje i za nie przed nami odpowiada. Dlatego do Zarządu mamy kierować wszelkie pytania i uwagi, ponieważ administrator jest jedynie wynajętym przez nas pracownikiem i nie ma tym zakresie żadnych kompetencji. Porównanie Pana roli do Prezydenta pozostawię bez komentarza. Proszę nie próbować uciszać mojego głosu na forum, bo uważam że o problemach tych powinni być powiadomieni wszyscy mieszkańcy, którzy zaglądają na nasze forum. Odpowiedz Link Zgłoś
zzrobert Re: OCHRONA 13.07.08, 15:02 Po raz kolejny zapraszam do administracji uzyska tam Pan wszelkie informacje i rozwieje swoje wątpliwości. Jeśli uważa Pan, że kontakt z administracją nie jest właściwy to na tablicach ma Pan podany kontakt do członków zarządu wspólnoty i może Pan skontaktować się z nimi i uzyskać wyjaśnienie co i dlaczego zostało uczynione. No i kolejny raz zapraszamy chętnych do pracy w zarządzie. Chętnie oddamy wreszcie stery w inne ręce. Odpowiedz Link Zgłoś
jan_kowak Re: OCHRONA 13.07.08, 15:23 Takiej właśnie odpowiedzi się spodziewałem. No cóż, skoro proste pytanie o to KTO/ JAKA FIRMA zajmuje się ochroną osiedla i DLACZEGO zaszły te zmiany zostaje bez odpowiedzi, to chyba nie mamy o czym rozmawiać. To nie są dane, których nie można ujawnić na forum/ tablicy informacyjnej dostępnej dla wszystkich mieszkańców. Uchylanie się od odpowiedzi jest co najmniej dziwne, bo nie jest to pytanie o stan Pańskiego konta czy też kod do alarmu. Takie właśnie zachowanie, uniki, chowanie głowy w piasek, ciągłe cedowanie odpowiedzialności na osoby trzecie budzi obawy, a na pewno nie wzbudza zaufania do Zarządu i jego dobrych intencji. Zmiany w Zarządzie - jestem jak najbardziej ZA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
zzrobert Re: OCHRONA 13.07.08, 16:27 Proszę o kontakt z administracją lub dowolnie wybranym członkiem zarządu w celu uzyskania pełnych informacji na temat ten temat. Kolejny raz powtarzam jak może uzyskać Pan te informacje a Pan z uporem maniaka twierdzi że nie chcemy ich udzielić choć nie uczynił Pan nic by je uzyskać. Mam nadzieję że nie skończy się na "jestem ZA". Niestety już 3 rok bezskutecznie czekamy na chętnych do pracy w zarządzie ale może terasz pojawi się nowy chętny. Odpowiedz Link Zgłoś
jan_kowak Re: OCHRONA 13.07.08, 21:13 Skoro tak wielkim ciężarem jest bycie w Zarządzie i udzielanie na bieżąco pełnej informacji o działaniach podejmowanych w naszej wspólnocie, to może czas złożyć rezygnację. Póki co, czekam na rzetelną PUBLICZNĄ informację o przyczynach zmian, które zaszły w systemie ochrony naszego osiedla, jak również na pełne dane firmy ochroniarskiej. Taka informacja zwyczajnie należy się mieszkańcom i bardzo mnie dziwi, że uważa Pan, że to my powinniśmy każdy osobiście o takie informacje zabiegać. Odpowiedz Link Zgłoś
worek1972 Re: OCHRONA 01.08.08, 10:12 Kurde jakbym słuchał Brudzińskiego czy innego Kurskiego. Masz sąsiedzie dwie możliwości uzyskania informacji. Nie musisz jechać 1000 km żeby się dowiedzieć tylko ruszyć tyłkiem i iść do administracji. Możesz też ruszyć ręką i zadzwonić do Zarządu i się dowiedzieć. Mało??? Pozdrawiam Worek Odpowiedz Link Zgłoś
jan_kowak Re: OCHRONA 01.08.08, 13:07 Trochę się spóźniłeś z obroną Jej Wysokości Zarządu, bo jak widać głosy na forum zmusiły Zarząd do wywieszenia informacji o zmianach jakie zaszły. Zbyt późno, ale może lepiej niż wcale. Jeśli lubisz ucinać sobie pogawędki z Zarządem, Twój wybór. Ja wymagam "tylko" jasnej i niewyżebranej informacji, o którą nie będzie zabiegał każdy mieszkaniec z osobna. Nota bene, cały czas czekam na podniesienie poziomu ochrony, bo podobno dlatego zmieniła się firma. A Pan z ochrony jak bezprawnie wjeżdżał swoim poldkiem do garażu, tak nadal wjeżdża. Rozumiem, że to jest ten wyselekcjonowany i uczciwy personel. A jeśli już jesteśmy przy porównaniach, to dla mnie poziom worka sięga co najwyżej poziomu Leppera. Zero merytoryki, za to 100% braku elementarnej kultury. Aż przykro że właśnie taki styl ma najgorliwyszy publiczny obrońca naszego Zarządu. Żeby nie powiedzieć "jaki pan, taki kram...". Miłego dnia życze wszystkim sąsiadom i mieszkańcom naszej "sielankowej krainy". Jakbyście mieli jakiś problem, pamiętajcie "Zarząd rządzi, zarząd radzi, zarząd nigdy Cię nie zdradzi...". W razie co, koniecznie dzwońcie. Odpowiedz Link Zgłoś
worek1972 Re: OCHRONA 01.08.08, 14:48 No i mialem racje. Skonczylo sie jak zwykle na obrazaniu rozmowcy. "W obronie Zarzadu" zawsze mozecie na mnie liczyc. Pozdrawiam Worek Odpowiedz Link Zgłoś
jan_kowak Re: OCHRONA 11.08.08, 11:27 Nie ma to jak przeświadczenie o własnej racji:) Jak zwykle skończyło się na obrażaniu rozmówcy przez Pana Worka. Treści w stylu "rusz tyłek" i bardziej obraźliwe, które można zauważyć w wypowiedziach Pana Worka w innych wątkach na forum wiele mówią o autorze. Obraża Pan wszystkich za wyjątkiem zarządu. Swoją drogą takim poziomem obrony zarządu wyświadcza Pan im niedźwiedzą przysługę. Większość czytelników może czytać Worek=zarząd albo Worek=Pan Sobstyl. Ciekawe, czy Ci panowie chceliby, aby tak ich kojarzono. Chyba, że faktycznie sami piszą takie komentarze. Czytanie takich wypowiedzi jest żenujące. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
michals80 Re: OCHRONA 11.08.08, 13:53 Ton wypowiedzi i forme moznaby wlasciwie przemilczec. Coz slon niegdy wrobelkiem nie bedzie, taka naura i juz:) Ale stan ochrony jest zenujacy. Pomijam fakt, ze dosc czasami mam odruch wezwania ochrony kiedy widze mlokosa w podkoszulku dziwnie krecocego sie przy naszych garazach....a to wlasnie okazuje sie nasza tajna, nieumundurowana ochrona. A sluzby umundurowane....gazetka, telefon, spanko i zero reakcji nawet jesli jakis cwaniak zablokuje przejazd do lub z garazy:) tak moznaby mnozyc..ale toz to forum publiczne i podobno nie wypada. pozdrawiam Michal Odpowiedz Link Zgłoś
worek1972 Re: OCHRONA 13.08.08, 11:07 "Panie Robercie ogólnodostępne forum nie jest właściwym miejscem na tego rodzaju dyskusje, jeśli ma się coś do ukrycia lub działa się niezgodnie z prawem." To Twoja wypowiedz. Powiedz mi czy mozna sobie tak gdybac czy ktos jest lamiacym prawo czy nie? Nie jestem w Zarzadzie. Nie jestem tez milosnikiem niektorych ich decyzji jak i nie jestem tez milosnikiem niektorych wynikow glosowan czlonkow wspolnoty mieszkaniowej. Jestem za to zdecydowanym przeciwnikiem teorii spiskowych i sugerowania, ze ktos moze byc oszustem badz zlodziejem. Sam czasem zawodowo uczestnicze w gronach, ktore musza wybrac cos z tego co oferuja rozne firmy i musze powiedzec ze to bardzo niewdzieczna robota. Zwlaszcza, ze do konca nigdy nie wiesz co wybierasz. Tak mi sie wydaje jest tez z nasza ochrona i Zarzad zawsze bedzie mial w takiej sytuacji w plecy i zawsze bedzie obsobaczany przez "lepiej wiedzacych". W ofertach, ktore ja przegladam jest zawsze adnotacja, ze tresc oferty jest tylko i wylacznie do wiadomosci zamawiajacego i dlatego zgadzam sie z zrobertem, ze nasze forum ze wzgledu na to, ze jest forum publicznym i kazdy moze sobie na nie wlezc nie jest dobrym miejscem, zeby tresc ofert czy umow sobie radosnie omawiac. Takim dobrym i bezpiecznym dla nas wszystkim mieszkajacych na osiedlu miejscem jest siedziba administratora. Jestem rowniez przeciwnikiem wieszania wielkiej masci psow na Zarzadzie bo zdaje sobie sprawe, ze sa to ludzie ktorym sie chce cos dla tego osiedla robic i chce sie rowniez ponosic za swoje czyny odpowiedzialnosc. Doceniam to, ze poswiecaja swoj wolny czas wlasnie na to. Do tej pory jesli mialem jakies pytania badz uwagi to wlasnie ruszalem swoja dupe i lazlem do administratora. Ma ta swoja wade. Przestaje sie byc anonimowym narzekaczem :). Nie uwazam, ze mam monopol na posiadanie racji na tym forum i nie bylo tez moim zamiarem obrazanie nikogo. Jesli ktos sie poczul urazony to niech przyjmie moje przeprosiny. Czasem byc moze troche sie unosze ale mnie krew zalewa na takie wypowiedzi jak cytac na poczatku tego postu. Mieszkamy na tym osiedlu wspolnie i jesli ktos ma jakies propozycje usprawnienia czegokolwiek to nie wydaje mi sie aby go administrator czy Zarzad wyrzucil za drzwi. Samo narzekanie i posadzanie innych o czynnosci niezgodne badz z prawem badz z przywoitoscia raczej duzo nie wnosi poza zaognianiem sytuacji. No ale najlatwiej jest siedzac w robocie napisac posta "ochrona nie dziala a Zarzad sie opiernicza". Mam nadzieje ze czytanie moich wypowiedzi nie zazenowalo nikogo. Pozdrawiam Worek Odpowiedz Link Zgłoś
jan_kowak Re: OCHRONA 13.08.08, 19:38 Tak się składa, że wiele razy zgłaszałem Zarządowi i Administracji swoje uwagi, nieprawidłowości i zadawałem im pytania w różnych sprawach. Niestety spotkałem się, i to nie raz, z brakiem uczciwości. Jeśli raz zostałem okłamany, to mogłem to potraktować jako pomyłkę. Gdy podobna sytuacja miała miejsce częściej i dotyczyła różnych zagadnień związanych z naszą wspólnotą, to straciłem do nich zaufanie. Może jeden przykład, dość świeży : Wymiana firmy administrującej na tą, którą prowadzi jeden z byłych członków zarządu. Przyznał, że utworzył ją po to, by pełnić rolę administratora na naszym osiedlu. Na pytanie czy ma kwalifikacje odpowiada, że nie dlatego wziął firmę podwykonawczą. Na pytanie dlaczego nie zatrudnimy bezpośrednio tej firmy, tylko musimy płacić Panu za pośrednictwo uzyskałem odpowiedź: Bo poprzednia firma nie spełniała naszych oczekiwań. Na pytanie dlaczego płacimy za pośrednictwo działając na szkodę wspólnoty - odpowiedź jak wyżej z uzupełnieniem przecież koszt roczny się nie zwiększył. Chwilę później propozycja podwyżki dla swojej firmy oraz informacja, że już nie jest członkiem zarządu. Na szczęście podwyżka nie przeszła na spotkaniu mieszkańców, choć nie wiele brakowało. Na pytanie o konflikt interesów w podejmowaniu decyzji (bo gdy o tym decydowano to ten Pan jeszcze był w Zarządzie) otrzymujemy odpowiedź: to w trosce o dobro wspólnoty i w tej sprawie osoba zainteresowana wstrzymała się od głosy. Koledzy tak zdecydowali. Czy na tym ma polegać dbanie o interesy wspólnoty? Czy raczej o to, by nikt nie przeszkadzał w podejmowaniu decyzji o zmianach, na których pośrednictwie można otrzymywać stały dochód kosztem nas. Takie działania są zgodne z prawe, ale nie z etyką pełnionych funkcji. Chyba, że ktoś nie rozumie pojęcia uczciwości. Nie mogę współczuć tym Panom ciężkiej pracy, ponieważ sam na co dzień biorę udział w pracach komisji przetargowej i muszę podejmować różne decyzje. Zakres tych przedsięwzięć i kwoty są znacznie większe niż te, które dotychczas miały miejsce w naszej wspólnocie. Informowałem Zarząd o swoim doświadczeniu i chęci pomocy (nie jako członek zarządu, ale doradca w opiniowaniu ofert i podejmowaniu decyzji oraz braniu na siebie odpowiedzialności za nie). Poinformowano mnie, że na pewno otrzymam informację o potrzebie wyboru oferty i wspólnie podejmiemy decyzję. Jak widać decyzję sami. Co ciekawe w kwestii administracji i ochrony decydowały te same 3 osoby i wynik był ten sam. Gdy zadaję pytanie dlaczego tak a nie inaczej a otrzymuję w odpowiedzi pytanie: "Czy Pan mnie o coś oskarża?" przychodzą mi na myśl przysłowia: „Uderz w stół a nożyce się odezwą” lub „na ... czapka gore”. Niestety większość naszych sąsiadów wychodzi z założenia (wiem to z rozmów z nimi), że to nie ich sprawa lub że nie mają na to czasu. Dlatego tak trudno mi się zgodzić z Pana wypowiedzią choćby w niewielkim stopniu. Równie trudno jest mi pozytywnie oceniać pracę Zarządu i Administracji, bo o uczciwości już wspominałem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
3slaw3 Re: OCHRONA 18.08.08, 09:18 Albo opisujesz swoje wrażenia a nie fakty albo pomimo swoich buńczucznych wypowiedzi tylko bijesz pianę. Gdyby to była prawda to znaczyłoby że chcesz być oszukiwany i godzisz się na to (za własną kasę). Na dodatek świadomie wspierasz (swoimi zaniechaniami) działania na szkodę wspólnoty i inni właściciele mogą Cię pociągnąć do współodpowiedzialności za szkody jakie ponieśli/poniosą. Więc niezwłocznie powiadom o tym innych właścicieli i prokuraturę, a sam zgłoś się do zarządu (odwołując poprzedni) i rób to lepiej. No chyba że nie masz racji i tylko Cię frustracja zżera nie o to jak ale kto robi. I że to nie jesteś Ty. Ps. Jeśli zarząd i administracja Cię oszukuje to zawsze możesz dać im pytania na piśmie i tak otrzymać odpowiedź. Masz wtedy dowód dla siebie, innych właścicieli na walne zebranie i policji. Odpowiedz Link Zgłoś
jan_kowak Re: OCHRONA 18.08.08, 13:22 Ta kwestia była podnoszona również na zebraniu lokatorów, więc jest to fakt a nie moje wrażenie. Proszę przeczytaj uważnie wypowiedź za nim się do niej odniesiesz i zaczniesz oceniać innych a tym samym się ośmieszać. Pisałem, że wybór firmy był legalny, bo zarząd ma prawo wybrać dowolną firmę, tylko sposób/podejście polegający na pośrednictwie i wyborze firmy należącej do jednego człona zarządu jest nieetyczny. To było głównym zastrzeżeniem wielu lokatorów w trakcie spotkania. jak już pisałem nie jest to zdarzenie, którym się może zająć prokuratura, ale jeśli otrzymujesz sprzeczne i nieprawdziwe odpowiedzi na swoje pytania, to nie jest to przejwa uczciwości. Odpowiedz Link Zgłoś
3slaw3 Re: OCHRONA 18.08.08, 09:28 jan_kowak napisał: > Tak się składa, że wiele razy zgłaszałem Zarządowi i Administracji > swoje uwagi, nieprawidłowości i zadawałem im pytania w różnych > sprawach. Niestety spotkałem się, i to nie raz, z brakiem > uczciwości. Jeśli raz zostałem okłamany, to mogłem to potraktować > jako pomyłkę. Gdy podobna sytuacja miała miejsce częściej i > dotyczyła różnych zagadnień związanych z naszą wspólnotą, to > straciłem do nich zaufanie. Może jeden przykład, dość świeży : > Wymiana firmy administrującej na tą, którą prowadzi jeden z byłych > członków zarządu. Przyznał, że utworzył ją po to, by pełnić rolę > administratora na naszym osiedlu. Na pytanie czy ma kwalifikacje > odpowiada, że nie dlatego wziął firmę podwykonawczą. O jakich kwalifikacjach piszesz? Bo nie bardzo rozumiem. O ile wiem jest pełnoletni i zgłosił tą działalność. Chyba że ma mieć jakieś szczególne a niewymagane przez przepisy prawa kwalifikacje a my za to zapłacimy. Jako fachowiec od wielkich przetargów pewnie doskonale wiesz jakie powinny być wymagania ale bijesz pianę (tylko jeszcze nie wiem jaki masz w tym cel). Umiesz? Zrób to! Zgłoś się! Chętnie Ci pomogę i razem z Tobą to przeprowadzę. A zarząd pewnie Cię ozłoci. Odpowiedz Link Zgłoś
jan_kowak Re: OCHRONA 18.08.08, 13:27 Kwalifikacje=doświadczenie i przygotowanie zawodowe w administrowaniu osiedlem i prowadzeniu księgowości. Odpowiedz Link Zgłoś
3slaw3 Re: OCHRONA 18.08.08, 14:05 jan_kowak napisał: > Kwalifikacje=doświadczenie i przygotowanie zawodowe w > administrowaniu osiedlem i prowadzeniu księgowości. hmm czyli "biegły" księgowy z doświadczeniem w administrowaniu osiedlem? To takiego chyba ani jednego w kraju nie ma. Zwłaszcza za kwotę jaką może otrzymać za administrowanie osiedlem. Księgowi nie administrują osiedlami. Przynajmniej ja się z takim przypadkiem nigdy dotąd nie spotkałem. Ale jak nas stać to możemy nawet z KPMG zatrudnić ;) A tak przy okazji to aktualny administrator ma doświadczenie w administrowaniu, m.in. to że jak sam pisałeś był z zarządzie wspólnoty. Odpowiedz Link Zgłoś
jan_kowak Re: OCHRONA 18.08.08, 14:15 Ciekawe, że na spotkaniu wspólnoty o tym rozmawialiśy i sam zainteresowany przyznał, że takich kwalifikacji nie posiada a są one niezbędne. Dlatego zatrudnił firmę jako podwykonwacę. Gdybyś czytał to co inni piszą z uwagą to nie miałbyś trudności ze zrozumieniem tak prostych kwestii. Poziom merytoryczny i kulturalny Twoich wypowiedzi mówi mi, że proawdzenie z tobą dyskusji nie ma większego sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
3slaw3 Re: OCHRONA 18.08.08, 14:41 jan_kowak napisał: > Ciekawe, że na spotkaniu wspólnoty o tym rozmawialiśy i sam > zainteresowany przyznał, że takich kwalifikacji nie posiada a są one > niezbędne. Dlatego zatrudnił firmę jako podwykonwacę. > Gdybyś czytał to co inni piszą z uwagą to nie miałbyś trudności ze > zrozumieniem tak prostych kwestii. Poziom merytoryczny i kulturalny > Twoich wypowiedzi mówi mi, że proawdzenie z tobą dyskusji nie ma > większego sensu. Ciekawe rzeczy piszesz. Szkoda tylko że rozmijasz się z obowiązującym stanem prawnym. 1. Do administrowania nie są wymagane ŻADNE uprawnienia ani kwalifikacje. 2. Do zarządzania swoją nieruchomością także nie (a o ile pamiętam to on nadal tu mieszka). Prócz tego ukończył wymagane szkoły choć jak widać nie musiał. A licencja jest niezbędna (co możesz znaleźć także w Ustawie o własności lokali którą powinieneś poznać zanim będziesz się znowu wypowiadał na ten temat) tylko na "obcych" nieruchomościach. Inaczej także członkowie zarządu MUSIELIBY mieć licencję. Proszę więc nie wypowiadaj się o rzeczach o których gdzieś słyszałeś ale niedokładnie. I ZDAJE CI SIĘ że wiesz jaki jest stan faktyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
jan_kowak Re: OCHRONA 18.08.08, 14:53 Pisałem o kwalifikacjach a nie licencji. Tu sam sobie zaprzeczasz. Ponieważ ten Pan pełni rolę administratora/zarządcy jako fimra a nie osoba prywatna będąca mieszkańcem (członkiem zarządu też już nie jest), więc przepis na który się powołujesz właśnie jego dotyczy. Odpowiedz Link Zgłoś
3slaw3 Re: OCHRONA 18.08.08, 15:08 jan_kowak napisał: > Kwalifikacje=doświadczenie i przygotowanie zawodowe w > administrowaniu osiedlem i prowadzeniu księgowości. > Pisałem o kwalifikacjach a nie licencji. Tu sam sobie zaprzeczasz. > Ponieważ ten Pan pełni rolę administratora/zarządcy jako fimra a nie > osoba prywatna będąca mieszkańcem (członkiem zarządu też już nie > jest), więc przepis na który się powołujesz właśnie jego dotyczy. No i jak do Ciebie pisać? Działał w zarządzie? Działał. Zarządzał? Zarządzał. No to wg mnie ma kwalifikacje. Przynajmniej nie marudzi na forum tylko działa. A to że dodatkowo zdobył przygotowanie zawodowe na właściwym kierunku to ma jako plus. a no tak: nie ma kwalifikacji księgowego i NAJWAŻNIEJSZE: NIE JEST TOBĄ? I to jest chyba meritum sprawy. masz rację EOT. Ale jednak przeczytaj Ustawę o własności lokali (niektóre zapisy z Kodeksu Cywilnego też by było dobrze jak przeinaczasz ich zapisy wymagając niewymagalnego). Przyda Ci się na walne. Chętnie podyskutuję jeśli będziesz miał pojęcie o czym piszesz a nie tylko poczucie odrzucenia i uniki poza meritum gdy nie masz argumentów. Odpowiedz Link Zgłoś
jan_kowak Re: OCHRONA 18.08.08, 15:23 Gdybyś trochę uważniej czytał, to może byś zauważył, że to nie ja powiedziałem o braku kwalifikacji. Sam właściciel firmy zarządzającej powiedział, że nie ma odpowiednich kwalifikacji i uprawnień, dlatego postanowił zatrudnić firmę podwykonwaczą, która takowe posiada. Dlatego problem nie dotyczył kwalifikacji tylko pośrednictwa. Jeśli się z tym nie zgadzasz, to nie miej pretensji do mnie, czy innych sąsiadów tylko poproś o wyjaśnienie osobę, która taką funkcję pełni i tak o sobie powiedziała oraz takie działania podjęła. Na temat ustawy proszę nie wypowaidaj się skoro nie rozumiesz jej treści. Co do pozostałych Twoich "merytoryczny" i "kulturalnych" wypowiedzi, to szczerze Ci współczuję. Odpowiedz Link Zgłoś
zbynek-patyk OCHRONA ?? 18.11.08, 17:12 Witam! Ostatni wpis chyba nie dał konkretnej odpowiedzi na temat naszej ochrony. Przerodził sie post w "maleńki" ring. Zatem chciałbym zapytac, co zatem z tą naszą ochroną ??? Wiem,że nie szata zdobi człowieka, lecz wygląd zewnętrzny tych Panów pozostawia wiele do życzenia. I jak Oni mają odstraszyc ewentualnego "agresora"? Chyba,że napastnik padnie ze śmiechu.... nie których Panów z ochrony łatwiej przeskoczyc niz obiec...a o ich kulturze osobistej nie wspomnę... Proponuje wyjechac na zachód i popatrzec jak wygląda i zachowuje sie "europejska" ochrona( usmiech, garnitur i umiejętnośc reagowania). A w naszym wypadku mamy dno, potem 100 m. mułu, następnie pustka i dopiero nasz ochrona. Owszem przyznaje, że generalizuje teraz, bo nie wszyscy są tacy. Ze starego składu zostału 2-3 Panów z ochrony. A co do ekip filmowych...żenada...brama pożarowa to sie w nocy nie zamykała,żadnej kontroli a na moje pytanie skierowane do osoby wchodzącej na jakiej podstawie tu wchodzi uzyskałem odpowiedź,że ma zgodę administracji i ochrona o tym wie... Bez komentarza... A tak swoją drogą czy Ci Panowie wiedzą jak sie zachowac na wypadek "znalezienia" samotnej paczki, czy wiedzą jak rozmawiac z kimś kto zadzwoni i poinformuje o podłożonej bombie? Uważam,że koniecznie trzeba sprawę ochrony naszej posesji zalatwic... Szanowni czytelnicy tej strony proponuję aby każdy wpisał jak tę sytuację "uzdrowic" a Administracji proponuję się zapoznac z tego typu propozycjami tu i teraz a nie czekac aż ktoś przyjdzie i powie co i jak zrobic. Serdecznie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aman2008 Re: OCHRONA ?? 18.11.08, 18:32 OCHRONA ZA TĄ STAWKĘ KTÓRĄ PŁACIMY JEST OK TYLKO ILOŚĆ PANÓW JEST ZBYT MAŁA (WCZEŚNIEJ BYŁO 4 LUDZI)A ZA TĄ STAWKĘ GODZINOWĄ CO MAJĄ 1,5 EURO/TO I TAK WYKONUJĄ SWOJE OBOWIĄZKI NA 4..........+ A CO DO OCHRONY NA ZACHODZIE TO ZWYKŁY SECURITY GUARD ,PILNUJĄCY MAGAZYNÓW NA ZADUPIU MA MINIMUM 8 EURO NA GODZINĘ A CZŁOWIEK PILNUJĄCY APARTAMENTOWIEC 15 EURO.... WIĘC O CZYM TU MÓWIC............. Odpowiedz Link Zgłoś
cornnetta Re: OCHRONA 25.11.08, 16:35 Współczuję Ci gościu...i zapewne większość forumowiczów wie kim jestes...samozwańcu! Odpowiedz Link Zgłoś
cornnetta Re: OCHRONA 25.11.08, 16:36 3slaw3 napisał: > jan_kowak napisał: > > > Kwalifikacje=doświadczenie i przygotowanie zawodowe w > > administrowaniu osiedlem i prowadzeniu księgowości. > > > Pisałem o kwalifikacjach a nie licencji. Tu sam sobie zaprzeczasz. > > Ponieważ ten Pan pełni rolę administratora/zarządcy jako fimra a nie > > osoba prywatna będąca mieszkańcem (członkiem zarządu też już nie > > jest), więc przepis na który się powołujesz właśnie jego dotyczy. > > No i jak do Ciebie pisać? > Działał w zarządzie? Działał. Zarządzał? Zarządzał. No to wg mnie ma > kwalifikacje. Przynajmniej nie marudzi na forum tylko działa. > A to że dodatkowo zdobył przygotowanie zawodowe na właściwym kierunku to ma jak > o > plus. > a no tak: nie ma kwalifikacji księgowego i NAJWAŻNIEJSZE: NIE JEST TOBĄ? > I to jest chyba meritum sprawy. > > masz rację EOT. > > Ale jednak przeczytaj Ustawę o własności lokali (niektóre zapisy z Kodeksu > Cywilnego też by było dobrze jak przeinaczasz ich zapisy wymagając > niewymagalnego). Przyda Ci się na walne. Chętnie podyskutuję jeśli będziesz mia > ł > pojęcie o czym piszesz a nie tylko poczucie odrzucenia i uniki poza meritum gdy > nie masz argumentów. PORAZKA SLAWEK Odpowiedz Link Zgłoś
michals80 Re: OCHRONA 14.07.08, 01:37 W pelni zgadzam sie z Panem Janem. Zeszta nie tylko ja, ae tez wielu naszysch sasiadow. Wszystko rozumiem, iz sprawowanie nadzoru nad administratoterm jes wielce wyczerpujace, ale po cos chyba zakupilismy tablice ogloszen i placimy za uzytkowanie e-kartoteki. No tak, ale tablica jest za mala zaraz pewnie uslyszymy, nie tylko mieszkancy osiedla mogliby tam cos przeczytac....np ze jakiegos tam dnia otwieramy osiedle dla jakiejs tam filowej ekipy, wpuszczmy tlumy do naszych pilnie strzezonych garazy, odpalamy po polnocy jakies tam maszyny, ktore budza te nasze paskudne dzieciaki, a wszystko za osobista zgoda naszego glosu...Pana Sobstyla. Fakt to troche krepujace. To rozumiem. Ale do e-kartoteki kazdy ma swoj login i jest tam zakladka informacje bierzace. Co do ochrony to dzis mialem okazje 5x opuszczac nasza "fortece" i raz widzielem tylko w dyzurce pana, ktorego nie nazwalbym pracownikiem firmy ochroniarskiej...oj ja tak publicznie.... NIe mowiac juz o tym, iz brama byla jak zwykle 2x zablokowana. Za poprzedniej firmy byly to wyjatkowe sytuacje. Ciekaw jestem jak szybko teraz i ile osob zacznie na "lewo" wpadac do nas zaparkowac. Ale wracajac do sedna TO KTO TU JEST DLA KOGO??? ZARZAD I ADMINISTRATOR DLA MIESZKANCOW CZY ODWROTNIE!!!! Moze jednak prosciej byloby oglosic przetarg na profesjonalna firme, ktora zajmie sie administracja osiedla, ktora nie bedzie robila laski udzielajac mieszkancom informacji co sie dzieje na osiedlu. Tymczasem po co robic coroczne spotkania i pseudoglosowania....przeciez i tak wszystko odbywa sie za naszymi plecami. ps. wszyscy administratorzy dotychczas byli bee... a coz robi obecnie Pan S.- rura jak ciekla w garazu tak cieknie, w smietniku i owszem nastrojowo...ale zapach jakis taki niegodny:) pozdrawiam Michal Odpowiedz Link Zgłoś
jan_kowak Re: OCHRONA 14.07.08, 10:18 Rzeczywiście cała sytuacja z ekipą filmową była co najmniej kuriozalna. Długo po 22 na dziedzińcu stały busy, słychać było ekipę, w okna świeciły reflektory. Wspomnę jeszcze, że "ułatwiając" życie mieszkańcom panowie z ekipy od rana zagrodzili słupkami kilka miejsc parkingowych na Al.Wyścigowej i burcząc informowali, ze tam nie wolno. No ale to było poza naszym terenem. Tak czy inaczej nikt z mieszkanców nie był poinformowany o inwazji filmowców i znowu mogliśmy się poczuć jak w czyimś prywatnym folwarku. Tylko proszę nie pisać, że należało przyjść na dyżur administratora, żeby się wcześniej o tym dowiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
michals80 Re: OCHRONA 14.07.08, 20:12 Tak:) Niewatpliwie wina jest po naszej stronie...znow nie chcialo nam sie pofatygowac do Administracji. Obiecujemy,ze sie poprawimy. Drodzy sasiedzi, a moze by tak rotacyjnie (pietrami lub pionami) codziennie odwiedzac Szanowna Administracje....My bedziemy w miare poinformawani o tym co sie dzieje a Zarzad bedzie czul sie doceniony. Taki codzienny kontakt z zywym mieszkancem, a moze co godzine z kim innym na ten sam temat.... pozdrawiam Michal Odpowiedz Link Zgłoś
revved_up Re: OCHRONA 17.07.08, 20:29 Tak, chodzić prewencyjnie, aby w porę dowiedzieć się o nowych zamysłach "zarządu". Przez paroletnie niechodzenie przegapiłem ciąg zmian, od ochroniarzy w każdej recepcji, do nocnych śpiochów bez mundurów. Choć i niektóre rzeczy pozostają po staremu: przez bramkę - jak i cztery lata temu - wchodzą osoby bez karty, ewentualnie zostaje im wiecznie niedomykający się śmietnik. Rurę i inne fajerwerki już ktoś wspominał. Niestety, za tymi rzeczami głosować nie możemy. Głosować mogłem natomiast rok temu w sprawie obłożenia kamieniem wejść do wind na dolnych poziomach... ekhhmmm... Nepotyzm i "kto komu" mnie nie interesuje, o ile nie wiąże się ze wzrostem kosztów. Nie jest też ważne "zadęcie" zarządu - co człowiek, to charakter - a zgłosić przecież mógł się każdy. Martwi mnie jedynie wieczna nieporadność i zaoczny tryb podejmowania decyzji. Odpowiedz Link Zgłoś
bloki_100 Re: OCHRONA 16.07.08, 23:02 Ja mam również wrażenie, że działania naszego zarządu coraz bardziej przypominają działania zarządów spółdzielni mieszkaniowych, z typową dla takowych ignorancją i bufonadą. Czy ktoś się orientuje kiedy będzie następne zgromadzenie mieszkańców? Odpowiedz Link Zgłoś
michals80 Re: OCHRONA 15.07.08, 18:07 W ramach zaciesniania wiezi z Administracja....nasza nowa koncesjonowana ochrona spi w najlepsze:) a na -1 leje sie zwyczajowo woda z rury:) Parafrazujac codzienna codziennosc:) M Odpowiedz Link Zgłoś
michals80 Re: OCHRONA 20.07.08, 18:32 Wlasnie godzine temu wjechalem do garazu czolgiem.....czujna ochrona skutecznie udala, ze nic nie widzi....pelen profesjonalizm....w rozwiazywaniu krzyzowek, jedzeniu podwieczorku i drzemce. Nawet w zeszlym tygodniu chcialem zwrocic uwage, czy o cos zapytac ale zostalem zignorowany....i slusznie bo przeszkadzalem w rozmowie telefonicznej:) Pozdr. M Odpowiedz Link Zgłoś
dawidzio3 Re: OCHRONA 21.07.08, 10:23 Witam, Jeśli pojawił sie jakiś problem z ochroną to może mogłabym przesłać Państwu ofertę frmy Juwentus i tym samym jakoś pomóc w ew. zmianach na lepsze. W razie jakichkolwiek pytan prosze o kontakt pod nr. tel.667 998 390 Z poważaniem Skorek Izabela Odpowiedz Link Zgłoś