Dodaj do ulubionych

Wielka manifestacja taksówkarzy w Warszawie

• Gość: bojko Re: Wielka manifestacja taksówkarzy w Warszawie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.03, 00:05
      Ja też uważam, że kasy fiskalne to debilizm, skoro taksometry mogą robić to
      samo. I myślę, że największe lody kręcą tu producenci kas fiskalnych, którzy
      zapchali sobie magazyny sprzętem, a taksówkarze nie wiedzieć czemu nie chcą
      tego kupić. Ale po dzisiejszym dniu mam w dupie taksówkarzy. Niech płacą za te
      kasy fiskalne. Cały dzień trąbili mi pod oknem, tak że dziecko nie mogło spać.
      Ja do pracy jechałem 2 godziny zamiast 20 minut. I co załatwił ich protest -
      mnóstwo wściekłych warszawiaków z których _żaden_ nie odpowiada za
      wprowadzenie kas fiskalnych. Gdyby to odemnie zależało wczoraj byłbym gotów
      odpuścić im te kasy. A dzisiaj, gdyby to odemnie zależało nie odpuściłbym.
      Niestety wszyscy jesteśmy przyzwyczajeni do oszukiwania - państwa, klientów...
      Nie wiem ile wynosi szara strefa wśród taksówkarzy, prawdopodobnie jest
      śmiesznie mała w porównaniu z tym co możnaby ściągnąć od stomatologów. Ale
      wiem jak mnie taksówkarze oszukują kiedy tylko mogą. Przykład? Mieszkam na
      Gagarina (tu się zaczynał ichni "strajk"). Jakoś tak dziwnie się składa, że z
      lotniska na którym zrobiono porządek z taksówkarzami jadę do domu za 20 zł. Ta
      sama trasa w przeciwnym kierunku kosztuje mnie 30 zł, bo w tym przypadku
      taksówkarz nie boi się oszukiwać...
      • Gość: agulha napiwki? IP: *.acn.pl / *.acn.pl 01.10.03, 02:36
        Dzisiaj znowu byłam w delegacji. Rano na Okęcie dojechałam taksówką, wieczorem
        dzika kolejka na postoju, no cóż - nie zarobili na mnie, koleżanka po mnie
        przyjechała samochodem i tyla. Do tej pory nasza firma miała takie dziwactwo,
        że za rachunki za taxi zwraca (chodzi o dojazd na dworzec, lotnisko), a za
        parking tamże - nie. W firmie jest ok. 50 pracowników, z czego chyba ze 30
        sztuk podróżuje prawie non-stop. Nie mam tygodnia bez 1, 2, 3 dni w delegacji.
        ALE, jeśli w Polsce będzie tak śmiesznie, myślę, że firma zmieni przepisy
        wewnętrzne i zarobią na nas nie taksiarze, a właściciele parkingów. Albo stacje
        benzynowe (jak muszę, to pojadę samochodem). Czy warto?
        Kilku taksówkarzy poruszyło sprawę napiwków. Ja np. daję zawsze napiwek
        fryzjerce albo kelnerowi. Bo to pracownik, może na marnej pensji. Właścicielowi
        interesu nie daję napiwku, boć on sam ustala ceny. Ponadto napiwek to
        zwyczajowo, na całym świecie, 10-15%, max 20%. Jak idę do fryzjera, nie płacę
        poniżej 80 zł, więc napiwek 10 zł, to chyba dziewczyna w kieszeni poczuje,
        kilka takich klientek i ma trochę grosza. A ja tam chodzę raz na 6 tygodni
        najczęściej, to mnie stać. Ale dlaczego miałabym się wygłupiać i dokładać 10%
        do rachunku za taxi? W Warszawie płacę zwykle 20 zł, a poza Warszawą (krótsze
        odległości zwykle) to nawet 6-8 zł.
        Poza tym weźcie pod uwagę, Drodzy (!) Taksówkarze, że wiele osób (wiem z
        Waszych opowieści, że stanowimy sporą część Waszych klientów) to ludzie
        podróżujący służbowo, nie za swoje pieniądze. Ja nie jeżdżę dla przyjemności. I
        jeżdżę na tyle dużo, że gdybym każdemu chciała dołożyć do rachunku np. 5 zł (bo
        tyle minimum pewnie chciałby ekstra), to ile by wyszło? Średnio 2 wyjazdy na
        tydzień, średnio 4 przejazdy taxi/wyjazd, to jest 160 zł miesięcznie. To ja za
        Internet mniej płacę, a służy mi nie tylko do czytania tego forum, ale i do
        zarabiania pieniędzy.
        I ja wszystkie swoje pieniądze muszę zarabiać legalnie, cholera, umowa o pracę,
        umowy zlecenia, i w kwietniu co roku ból podatkowy, nie to co Wy.
        • Gość: Rak Re: napiwki? IP: 157.25.139.* 01.10.03, 06:56
          Jak wszyscy to wszyscy, nie jakieś święte krowy wyróżniać, wszędzie jest kasa,
          nawet w kioskach. Nie rozumiem, czego się rzucają, że nie będzie można dorobić
          na lewo, kursu. Wczoraj Rząd postawił twardo, że spełni wszystkie założenia
          planu związanie z likwidacją miejsc pracy na kopalniach, to niech postępuje tak
          wobec wszystkich. Potem się znowu będą dziwić, że ktoś przyjechał do Warszawy i
          demolkę uprawiał. Proponuje, aby wszyscy uczestnicy różnych manifestacji taki
          paraliż robili przyjeżdżając swoimi samochodami. Ciekawe, co na to taksówkarze
          by powiedzieli.
          Gdyby demonstrowano, że pozbawieni będą miejsc pracy poprzez ograniczenie
          zezwoleń Taxi, to rozumie.
    • Gość: Polak Patriota Miller WON juz dosyc KOMUCHU !!!! IP: *.vc.shawcable.net 01.10.03, 01:33
    • Gość: cctv@chello.pl Ta akcja to proba ukrywania dochodow. IP: *.koszalin.cvx.ppp.tpnet.pl 01.10.03, 07:28
      Dowodem wykonanej uslugi jest paragon z kasy fiskalnej. W przypadku zadania
      wiekszej kwoty niz jest to na paragonie jest przestepstwem skarbowym
      polegajace na kryciu faktycznych dochodow.
      Przeraza mnie stanowiska Ministerstwa, ktore chce dalej negocjowac. Uleganie
      Mafii Taksowkowej w rzeczywistosci esbeckokacykowej jest niczym innym niz
      sygnalem, iz Rzad jest sklonny wyrazic zgode na bezkarne oszustwo. Brak kas
      fiskalnych to konkretna dziura w Budzecie Panstwa. Zastanawiajace, ze
      dziennikarzom zabraklo zdolnosci logicznego myslenia. W tej sprawie sensacja
      jest skok na kase a nie blokada miasta.
    • Gość: SyBiR Re: Wielka manifestacja taksówkarzy w Warszawie IP: *.medicomp.com.pl 01.10.03, 07:39
      Może i idea jest słuszna, podobnie jak większość protestów odbywających się w
      Warszawie. Jednak każde tego typu zajście powoduje paraliż miasta.
      W Warszawie bez protestów są potężne korki, robienie takich akcji powinno być
      ustawowo zabronione i karane ciężkimi karami pieniężnymi.
    • Gość: vedette Kasa... IP: *.interparts.com.pl 01.10.03, 08:36
      Ja tylko dodam,że z tymi kasami to jest tak,że może one istotnie nie kosztują
      tyle, żeby nie mogli sobie na nie pozwolić warszawscy czy łódzcy taksówkarze-
      oni pewnie zarabiają konkretne pieniądze..Zastanówmy się tylko jak na kasę
      wysupła taksówkarz z małego lub średniej wielkości miasteczka gdzie nie ma ani
      długich tras ani tysięcy klientów. Zlikwidować taksówki w Mrągowie, Braniewie,
      Kętzynie..?(że podam przykłady tylko z województwa warmińsko-mazurskiego) A
      przecież i w miasteczku 30-tysiecznym też ktoś może czasem potrzebować
      taksówki..Zlikwidować tam taksówki, pytam? Czy luksus albo koniecznośc jazdy
      taksówką będzie dostępny tylko mieszkańcom metropolii..? I co sie stanie z
      taksówkarzami, którym brakuje kilka lat do niewysokiej skądinąd emerytury..?
      Nie kupią kasy- bo i za co?nie będą jedli chleba- bo i za co?
      • Gość: Rak Re: Kasa... IP: 157.25.139.* 01.10.03, 08:55
        Z tego wynika, że taksiarz oszukuje, bo co mu przeszkadza rejestracja usługi?
        Jak na zakup kasy musieli sobie pozwolić mali sklepikarze, to pozwolić sobie
        może i taksiarz. Jak Rząd ustąpi, to niech nie płacze jak inni upomną się o
        swoje. Tłumaczenie że jakoby zależy to od ilości kursu, długości kursu z
        pewnością nie jest zasadne. Naroście obalony by był mit płacy taksiarza, lewych
        zarobków.
      • Gość: P.S.J. Re: Kasa... IP: *.itpp.pl 01.10.03, 09:37
        Po wczorajszym dniu mam to gdzieś. Niech zdychają. Z chęcią zatańczę na ich
        grobach.
    • marrei Wielka manifestacja taksówkarzy w Warszawie 01.10.03, 08:46
      Przeczytalem wiele opinii na forum i dochodze do wniosku ze:
      1. taksowkarze bronia sie przed uczciwym placeniem podatkow i dlatego
      protestuja przeciw kasom
      2. usiluja Nas Warszawiakow nauczyc poruszania sie po drogach zgodnie z
      przepisami prawa o ruchu drogowym
      3. ich celem jest utracenie klientow i zrazenie do siebie Warszawiakow
      Moim zdaniem
      1. skoro ktos juz podjal decyzje ze kasy fiskalne musza byc wszedzie od
      supermarketu po kiosk warzywniczy - to taksowkarze tez powinni je miec
      2. poniewaz taksowkarze woza ludzi a nie marchewke postuluje aby:
      a. kazdy z nich posiadal conajmniej prawo jazdy kat. BC
      b. co pol roku przechodzil badania lekarskie i psychotechniczne
      c. ich samochody powinny obowiazkowo przechodzic przeglad techniczny co pol roku
      d. kazda taksowka powinna byc wyposazona w fotelik dla dziecka
      3. Panowie taksowkarze odrobiny kiltury zarowno na jezdni jak i w taksowce
      Ponadto informuje, ze po dniu wczorjaszym na widok taksowki zaczne bardzo
      rygorystycznie i ze wszystkimi konsekwencjami przestrzegal przepisow, do czego
      zachecam rowniez innych uzytkownikow forum (przy kolizji z winy taksowkarza
      traci on srednio 300 zl, samochod, znizki w ubezpieczeniu, czas, a zyskuje 6
      pkt karnych i nasz usmiech - przeciez sami chcieliscie jezdzic przepisowo.
      Ponadto proponuje oghraniczyc do maximum korzystanie z ich uslug)
      • Gość: CONDOR Re: Wielka manifestacja taksówkarzy w Warszawie IP: 194.9.223.* 01.10.03, 09:07
        Ja uwazam ze nie powinno sie wyreczac nekaniem mieszkancow Wa-wy dla
        zalatwienia wlasnych zadan. Do niedawna mieszkalem poza Wa-wa i nie dotykalo
        mnie to bezposrednio. Teraz gdy mieszkam w Wa-wie widze, ze kazda manifestacja
        tak naprawde nie jest w zaden znaczniejszy sposob uciazliwa dla wladz a
        zakloca zycie normalnym mieszkanca. To troche tak jakby Warszawiacy byli
        prawodawcami w tym kraju i mieli jakis szczegolny wplyw na polityke panstwa.
        Panowie (i Panie) Protestujacy (-ce). Niech wasze akcje skierowane beda
        przeciwko tym ktorzy maja jakis konkretny wplyw na stanowienie prawa a nie
        ludzi, ktorzy stoja na przystanku i czekaja na autobus do domu po calym dniu
        pracy. Ja szanuje wasza prace... Prosze szanujcie takze moja i innych
        Warszawiakow i pozwolcie nam spokojnie worcic do domu. Jezeli uwazacie ze
        politycy zle pracuja to zablokujcie ich i tylko ich a nie cale miasto. Mysle
        ze w naszym kraju najbardziej brakuje szacunku - do siebie nawzajem i dla
        pracy wspolobywateli. Konkludujac: uwazam, ze kazdy ma prawo to protestu, ale
        protestu skierowanego przeciwko odpowiednim ludziom i tylko im. Kazdy takze ma
        prawo wymagac by szanowano jego i jego prace.

Pozdrawiam.
      • Gość: Warszawianka Re: Wielka manifestacja taksówkarzy w Warszawie IP: *.chello.pl 01.10.03, 09:58
        Proponuję dokadnie to samo + w przypadku konieczności korzystania z taksówki
        branie rachunku i dokładne go sprawdzanie ( trasa, kwota). Zachęcam do
        niedawania napiwków i informowania policji z telefonów komórkowych o
        taksówkarzach-piratach drogowych!
        A panowie policjanci niech zaczną skrupulatnie karać za wszystkie przewinienia
        na drodze!
        • Gość: czaja Re: Wielka manifestacja taksówkarzy w Warszawie IP: *.acn.pl / *.acn.pl 01.10.03, 11:43
          Wsadz sobie w buty te 20 gr napiwku głupia kobieto
          • Gość: CONDOR Re: Wielka manifestacja taksówkarzy w Warszawie IP: 194.9.223.* 01.10.03, 15:18
            Drogi Panie Czaja,

Wobec takiej brutalnosci z Panskiej strony w stosunku do kobiety rzec mozna
            jedynie, iz posiada Szanowny Pan "...delikatnosc zdechlej swini, a maniery
            zywej... ". Co sie tyczy napiwkow, to z takimi manierami, dziwie sie ze
            dostaje Pan jakiekolwiek napiwki ( o ile jest Pan taksowkarzem ). Ja osobiscie
            jezeli daje napiwek to staram sie zachowac zasade, ze powinien on wynosic 10%
            kwoty rachunku. Pozdrawiam
    • Gość: ANTY-TAXI Re: Wielka manifestacja taksówkarzy w Warszawie IP: *.crowley.pl 01.10.03, 13:31
      Mam propozycję małego "strajku włoskiego" dla policji - szanowni
      panowie i panie patrolujący Warszawę, skupcie się może przez
      jakiś czas na kontroli taksówek. Czy stan techniczny odpowiedni,
      czy prędkość dostosowana,itp. A jak coś będzie nie tak to
      mandacik i punkty karne i żadnych upomnień tylko najwyższa
      możliwa kara.
      • Gość: CONDOR Re: Wielka manifestacja taksówkarzy w Warszawie IP: 194.9.223.* 01.10.03, 15:20
        Zgadzam sie z przedmowca w kwestii dokladnych kontroli stanu technicznego
        taksowek. Patrzac na niektore z tych znajdujacych sie na naszych drogach mozna
        nabrac co do tego powaznych watpliwosci. I rzekomo niskie zarobki taksowkarzy
        nie moga byc wytlumaczeniem dla narazania zdrowia i zycia pasazerow.
    • Gość: bravo tAKSÓWKARZE to polskie śWIĘTE kROWY ???!!!! IP: *.gpw.com.pl 01.10.03, 16:53
      • Gość: Pio Podsumowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.03, 17:33
        Ludzie spokojnie, co Wy tacy nerwowi ? I tak prędzej czy później przewiniecie
        się przez moją taksówkę jeden po drugim. A wtedy będziecie ładnie prosic pana
        taksówkarza żeby Was dowiózł szybko i bezpiecznie na dworzec albo do firmy.
        Albo innym razem zalani w trupa będziecie wracać z jakiejś podrzędnej imprezy i
        bełkotać coś bez sensu żeby zawieść Wasze ścierwa do kochanej żonki. A jeszcze
        kiedy indziej poprosicie abym wypisał rachunek na 50zł (choć kurs wyniósł 20zł)
        żeby naciągnąć własnego pracodawcę.
        Za te pomyje które wylewacie na mnie od trzech dni chyba zacznę stosować
        specjalne dopłaty za pracę z imbecylami. A tych co się odgrażają, że na znak
        protestu przestaną jeździć taksówkami zapytam jaką mają alternatywę? Autobus?,
        może rowerek (w grudniu?)
        A więc zapraszam do korzystania z moich usług !
    • motyl69 Re: Wielka manifestacja taksówkarzy w Warszawie 02.10.03, 04:37
      Dzień Dybry!!
      Czy ktoś z "ekspertów"tematu mógłby się przedstawić,poinformować innych
      internautów jaki reprezentuje zawód,czy ma pojęcie jakiekolwiek o prowadzeniu
      legalnej firmy.Jak dotąd jest tak dużo gości na tym forum,że zapewne przeoczyłem
      głównych znawców.
      Jako kierowca (wawa 149) nie raz byłem instruowany jak mam obchodzić się z
      ruchem ulicznym,jak lepiej jechać,gdzie skręcić,jak złamać zakaz.No
      cóż"..śpiewać każdy może.."PZDR MOtyl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka