Dodaj do ulubionych

Kilkanaście osób poparzonych w solarium

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.08, 23:46
Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
Obserwuj wątek
    • nessie-jp Kilkanaście osób poparzonych w solarium 05.11.08, 00:40
      Szczerze powiedziawszy, wylazła tu przede wszystkim ludzka głupota.

Właściciel zdjął filtry. A po co były te filtry? Ano po to, żeby oszukać skórę,
      żeby oszukać organizm. Bo ludzka skóra na napromieniowanie reaguje oparzeniem,
      ostrzegając
      • Gość: jood Re: Kilkanaście osób poparzonych w solarium IP: *.md4.pl 05.11.08, 06:40
        A po co nosi się kurtkę zimą? Ano po to, żeby oszukać organizm. Bo ludzki organizm na zimno reaguje dreszczami, ostrzegając - jest zimno.

Czy ktokolwiek z ludzi, chodzących zimą po ulicy, zastanowił się, co robi zimno z jego ciałem? Czy też święcie wierzy, że skoro nie ma dreszczy z zimna, to wszystko w porządku?
        • Gość: szmatan Re: Kilkanaście osób poparzonych w solarium IP: 91.198.246.* 05.11.08, 10:33
          chybione porównanie

tak - bo jest ciepło - temperatura ciała nie spada tak szybko, jak bez ubrania

poza tym, zimna w zimie nie unikniesz (przynajmniej w warunkach naturalnych) tak
          samo jak przyjęcia olbrzymiej dawki UV bez poparzeń, i w obydwu przypadkach
          przed ekspozycją na czynnik szkodliwy trzeba się chronić sztucznie (futrem,
          przed zimnem, błotem przed UV, dzisiaj mamy nawet więcej środków)- w solarium
          możesz uniknąć poparzeń, przyjmując dawkę promieniowania UV całkiem sporą.

ale IMHO jak ktoś chce się napromieniować, to jego wola
          • mis22 Można stracić wzrok, a poza tym dostać raka skóry 05.11.08, 11:09
            Miałem kiedyś sąsiadów, których córka całkowicie oślepła w wyniku podobnego
            zdarzenia w solarium.

Poza tym promieniowanie ultrafioletowe powoduje z czasem groźnego raka skóry -
            melanomę. 75% zgonów na raka skóry jest spowodowane przez melanomę.
            • Gość: szmatan Re: Można stracić wzrok, a poza tym dostać raka s IP: 91.198.246.* 05.11.08, 12:49
              palenie też szkodzi, i też nadaje inny kolor skórze, a jakoś nikt się nie dziwi
              że ludzie milionami umierają na raka płuc
              • Gość: qwerty kilkaset lat temu opaleniznę mieli tylko wieśniacy IP: 195.82.180.* 05.11.08, 15:34
                widać niewiele się zmieniło od tego czasu ;)

A tak na serio. Naturalna opalenizna jest ok. Potrafię też zrozumieć jak ktoś
                jedzie na wakacje na południe- dobrze jest przyzwyczaić skórę do promieniowania
                UV. Nawet potrafię zrozumieć, że ktoś wrócił z wakacji i chce jak najdłużej
                zachować mahoń, ale opalanie dla sztuki opalania ? Później- styczeń luty- i
                widzę taką nieszczęsną dziewuchę i mam wrażenie, że ciemna jest nie tylko na
                zewnątrz ale też w środku.

Żenada....
                • 4g63 Re: kilkaset lat temu opaleniznę mieli tylko wieś 05.11.08, 16:45
                  ja się opalam na solarium, raz w tygodniu 10 min, opaleniznę ledwo widać, robię to między innymi w celu zapobiegania depresji, powiedzcie mi proszę jakie niebezpieczeństwo niesie ze sobą taka częstotliwość, dodam że opalam sie pod lampami o sile 160w przez 10minut.
                  • nessie-jp Re: kilkaset lat temu opaleniznę mieli tylko wieś 05.11.08, 18:58
                    Opalanie się w solarium nie zapobiega depresji. Zeby zapobiegać depresji,
                    musiałbyś PATRZEC na światło lamp, a od tego byś oślepł.

Do zapobiegania depresji służą lampy, które się wiesza nad biurkiem i które
                    świecą pełnym spektrum światła widzialnego (światłem białym, takim jak
                    słonecznie) o określonym natężeniu. Jeszcze lepiej działa trening wysiłkowy przy
                    takim oświetleniu.

Jeśli solarium pomaga ci na depresję to zapewne dlatego, że jesteś nadwrażliwy
                    na punkcie swojego wyglądu
        • Gość: ja Re: Kilkanaście osób poparzonych w solarium IP: *.chello.pl 05.11.08, 11:13
          A po co nosi się kurtkę zimą? Ano po to, żeby oszukać organizm. Bo ludzki organ
          > izm na zimno reaguje dreszczami, ostrzegając - jest zimno.
          >
          > Czy ktokolwiek z ludzi, chodzących zimą po ulicy, zastanowił się, co robi zimno
          > z jego ciałem?

jak masz kurtke to nie jest ci zimno wiec nie oszukujesz organizmu a jak twoj
          organizm jest atakowany promieniami uv z filtrem to jest oszustwo bo dostajes
          wiecej szkodliwych promieni niz normalnie organizm jest w stanie wytrzymac
      • Gość: Maja Re: Kilkanaście osób poparzonych w solarium IP: *.chello.pl 05.11.08, 06:50
        A gdyby to nie właściciel solarium zdjął filtry, tylko właściciel zakładu
        fryzjerskiego zmodyfikował suszarkę tak, żeby szybciej suszyła, i wywołał
        poparzenie skóry głowy u klientki, grzmielibyście, że "po co łaziła do fryzjera,
        mogła sama się w domu ostrzyc"?
        • nessie-jp Re: Kilkanaście osób poparzonych w solarium 05.11.08, 18:59
          A co ma piernik do wiatraka? W czym normalna niezmodyfikowana suszarka szkodzi
          klientce zakładu fryzjerskiego?

Bo normalne zmodyfikowane solarium szkodzi. I to bardzo.
          • Gość: Maja Re: Kilkanaście osób poparzonych w solarium IP: *.chello.pl 06.11.08, 18:19
            nessie-jp napisała:

> A co ma piernik do wiatraka? W czym normalna niezmodyfikowana
            > suszarka szkodzi klientce zakładu fryzjerskiego?
            >
            > Bo normalne zmodyfikowane solarium szkodzi. I to bardzo.

Chodzi mi o to, że wszyscy skupiają się na klientkach solarium - "idiotki,
            blachary, same sobie winne", a nikt jakoś nie wspomni o tym, że przede wszystkim
            to właściciel solarium popełnił przestępstwo. I powinien zapłacić wszystkim
            poparzonym solidne odszkodowanie.
            • nessie-jp Re: Kilkanaście osób poparzonych w solarium 06.11.08, 22:24
              > Chodzi mi o to, że wszyscy skupiają się na
              > klientkach solarium - "idiotki,
              > blachary, same sobie winne",

Absolutnie nie o to mi chodziło i nikogo nie nazwałam blacharą. Jak najbardziej
              właściciel tego solarium powinien stanąć przed sądem, i ponieść nie tylko karę
              finansową, ale wręcz trafić do więzienia za narażenie zdrowia i życia klientów.

Zwracałam tylko uwagę na to, że te filtry to tak naprawdę sposób na OSZUKANIE
              klientów, że solarium jest nieszkodliwe! Bo jest szkodliwe
    • Gość: BBBBB Kilkanaście osób poparzonych w solarium IP: *.dsl.static.sonic.net 05.11.08, 02:03
      Szanowny panie redaktorze pisze sie grodziskiej prokuratury.
    • Gość: andrzej Kilkanaście osób poparzonych w solarium IP: 194.196.236.* 05.11.08, 07:48
      Do solarium chodzą tylko głupie lale, niech pomyślą jak będą pomarszczone na starość
      • seattle92 Do solariów chodzi blacharstwo 08.11.08, 00:49
        A Jola Rutowicz jest tego najlepszym przykładem. Sama nawet kiedyś "generalnie"
        pracowała w solarium. No i patrzcie, lala - blachara jak malowana: zwęglona
        skóra, wyparowany móżdżek...
    • Gość: gosc zastanawiam się tylko... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.08, 08:36
      ...co ma do wydarzeń w Grodzisku Mazowieckim prokuratura z Grodna
      ("Grodzieńska")
      • damianbsc Re: zastanawiam się tylko... 05.11.08, 10:30
        Szkoda dziewczyn. Ostatnio chyba zamiast podobac sie facetom bardziej zalezy im
        na opini kolezanek.
    • Gość: Bałwanelli Panie redaktorze! IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 05.11.08, 10:33
      Panie redaktorze, najpierw proszę wstukać w google, jak się odmienia
      nazwa "Grodzisk Mazowiecki". Nie "grodzieńskiej",
      tylko "GRODZISKIEJ" prokuratury!!!
    • jhbsk Re: Kilkanaście osób poparzonych w solarium 05.11.08, 10:59
      Gość portalu: sunshine napisał(a):

> i bardzo dobrze,

Co za prymityw.
      • Gość: ron Re: Kilkanaście osób poparzonych w solarium IP: *.chello.pl 05.11.08, 13:28
        i tak radykalnie wypowiadają się ludzie ery skalpela, botoksu, silikonu.... :/ utopia....
    • Gość: Jacques Kto chodzi do solarium ? IP: *.chello.pl 05.11.08, 11:20
      1-sze primo: Do solarium chodzą, jak już ktoś napisał, głupie lale - to fakt.
      2-gie primo: Co za kretyn lekarz kazał smarować poparzenie TŁUSTYM kremem ? Przecierz to najgorsze co można zrobić !
      • Gość: aga Re: Do wszystkich mądrali! IP: *.3i.pl 05.11.08, 12:21
        Nie tylko "głupie lale", jak to określacie, chodzą do solarium. Ja też - bo mam
        chorą skórę i opalanie ją leczy! A umiarkowane korzystanie z solarium zalecił mi
        lekarz, mądrale. Ci, którzy cierpią np. na łuszczycę wiedzą o czym piszę. I nie
        chciałabym spotkać takiego "wynalazcy", który zdejmuje filtry w solarium. Ktoś
        mądrze napisał, że powinien takie miejsca kontrolować sanepid - czy urządzenia
        nie szkodzą, czy pracownicy dbają o higienę i dezynfekują łóżko po każdym
        kliencie...
        • Gość: szmatan Re: Do wszystkich mądrali! IP: 91.198.246.* 05.11.08, 12:52
          w krajach skandynawskich, zwłaszcza w rejonach północnych, gdzie zimą dociera
          bardzo mało promieni słonecznych, ludzi wręcz muszą doświetlać się na solariach
          (lub specjalnymi lampami imitującymi światło słoneczne) aby uniknąć depresji i
          niedoboru witaminy D
          • Gość: lipa Bez przesady - pomaga 6500K, a nie nadfiolet. IP: *.xdsl.centertel.pl 05.11.08, 13:13
            • nessie-jp Re: Bez przesady - pomaga 6500K, a nie nadfiolet. 05.11.08, 19:02
              Otóż to, nie wiem, skąd przekonanie, że promieniowanie nadfioletowe leczy
              depresje. Łuszczyce, owszem, tak jak chemioterapia leczy raka, ale żaden zdrowy
              człowiek nie powinien być narażany na kontakt z chemioterapeutykami.

Ciekawe, czy za chwilę mądrale wpadną na pomysł, że samoopalacz też leczy
              depresję. No bo się jest opalonym jak w lecie. A kuchenka mikrofalowa? :)
        • nessie-jp Re: Do wszystkich mądrali! 05.11.08, 19:30
          > Ja też - bo mam chorą skórę i opalanie ją leczy!
          > A umiarkowane korzystanie z solarium zalecił m
          > lekarz,

Ale to jednak bardzo wiele mówi o polskiej służbie zdrowia, że lekarz wysyła
          chorego człowieka do solarium, zamiast do kliniki radiologicznej! Tragedia.

Ukierunkowane napromieniowanie różnych części ciała rozmaitymi długościami fal
          (w tym również tymi szkodliwymi) daje dobre efekty terapeutyczne, ale powinno
          być właśnie UKIERUNKOWANE (czyli jak masz łuszczycę na łokciach, to się nie
          kładziesz do trumny w solarium cała, tylko idziesz do przychodni, gdzie lampa
          świeci na łokcie).

Wysyłanie chorej pacjentki do solarium to medyczny idiotyzm, bo twój lekarz nie
          wie, jakie filtry są w solarium z którego korzystasz i czy aby na pewno
          skutecznie chronią.
      • Gość: m. Re: Kto chodzi do solarium ? IP: *.net.pbthawe.eu 05.11.08, 17:22
        Zastanów się co znaczy 'primo', nim napiszesz ze jest drugie.
    • Gość: grażyna 18 osób poparzonych w solarium IP: 195.117.233.* 05.11.08, 11:23
      To już totalna głupota! Tak narażać zdrowie, oszpecić się i jeszcze
      za to płacić! Po co? Zamiast ładnie wyglądać, robią z siebie old
      pierniki!
    • nieukonczony fizyka się kłania 05.11.08, 11:41
      Coraz częściej słyszy się w szkołach a po co sie tego uczyć? Do czego w życiu to
      będzie mi potrzebne? Ja jestem humanistą(ką) i po co mam uczyć się fizyki? Ano
      właśnie po to aby wiedzieć czym grozi opalanie się w solarium szczególnie
      prowadzonym przez innego geniusza, który także nie widział potrzeby nauki fizyki
      ("bo do czego mi to w życiu będzie potrzebne?").
    • Gość: ech Solaria powinny być kontrolowane przez sanepid IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.08, 11:41
      rany, co za palant... Solaria powinny być kontrolowane, tak samo jak salony
      fryzjerskie i kosmetyczne. Właściciele mogą ludziom zrobić poważną krzywdę
      swoją głupotą.
    • debil13 ok 400 zjeżdżalnii aquaparkowych nie spewłnia 05.11.08, 13:52
      norm bezpieczeństwa PN/EN 1069 i co z tego w Konstancinie już sporo
      wyladowało a i PO Mikołajkach ponoć wypadek smiertelny
    • Gość: tajja filtry IP: *.adsl.inetia.pl 05.11.08, 13:55
      solaria mają 2 rodzaje lamp- sA to popularne świetlówki i te łatwo
      zauwazyć gdy są mocno zużyte -przy końcach mają ciemniejsze, jakby
      okopcone od środka, szkło. W tym przypadku proporcje promirniowania
      są trochę zmienione i opalanie moze być mniej efektywne trochę (ale
      niezauważalnie fizycznie)bardziej szkodliwe
      Drugie źródło promieniowania to żarniki lamp HQI. Lampy te
      wydzielaja równiez promieniowanie które stosowane jest w
      dyzynfekujących lamlach medycznych. czyli zabija wszystko co zywe.
      filtr całkowicie je usuwa. Jeśli jest.
      Dlatego najlepiej opalać się w jak najprostszych solariach- np
      stojących -wtedy widać stan świetlówek . Filtra nie mozna sprawdzić-
      powinien być firmowy ale na oko to nie wiadomo-no chyba ze pózniej
      ktoś oślepnie
    • Gość: mariano a co na to IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.11.08, 14:32
      polski zwiazek solaryjny?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka