Dodaj do ulubionych

rozmiar opony a przebieg

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.04, 18:48
mam proste pytanie:
jeżdżę na felgach 15".
Czy jak założę 16" licznik kilometrów (przebieg)będzie pokazywał prawdę?
Czy trzeba wprowadzić wspołczynnik i brać go pod uwage przy terminach
przeglądów?
pzdrw
Obserwuj wątek
    • pfan Re: rozmiar opony a przebieg 22.11.04, 19:01
      sprawdz na jaki rozmiar felg i opon masz homologacje. czasem potrafia sie i tego uczepic. jezeli dobierzesz odpowiedni rozmiar opon do tych felg to wskazania przy 50km/h beda sie roznic o gora 0,5kmh

jezeli masz teraz np. 60 to bedziesz musial wsadzic mniejszy profil czyli np. 50

pozdrawiam
    • Gość: TO JA Re: rozmiar opony a przebieg IP: *.honeywell.com 22.11.04, 19:13
      Tak naprawde to liczy sie roznica w srednicy zewnetrznej calego kola a nie w
      rozmiarze felgi. Powiedzmy miales kola o srednicy 23 cale a teraz masz 24 cale.
      Zmiana wszystkich wskazan bedzie teraz 23/24 = 0.958, czyli o 4% za malo. Tak
      wiec olej wymien jak zwykle po 5000 km albo po 5217 km, wybor nalezy do
      Ciebie :)
    • mess220 Re: rozmiar opony a przebieg 22.11.04, 19:15
      www.opony.com.pl/opony/opony_zamienniki.asp
      • Gość: TO JA Re: rozmiar opony a przebieg IP: *.honeywell.com 22.11.04, 19:23
        Wspomniane jest tam 0 2% dopuszczalnej zmianie srednicy. Wydaje mi sie to
        troche za malo. Chyba ze 2% na osi w napedzie na 4 kola.
        • Gość: Zjak Re: rozmiar opony a przebieg IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.04, 14:58
          Musisz zajrzeć do tabeli zamienników opon i tam wszystko znajdziesz. Ważnyjest
          rozmiar opony a tym samym jej obwód bo od tego zalezy pomiar prędkości i odle-
          głości.
          Podaj rozmiar opony to podam ci jaki zamiennik mozesz założyć. Tabele takie
          były publikowane w "Auto świat".
          Pozdr.
    • Gość: AdM Re: rozmiar opony a przebieg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.04, 15:30
      Wszystko będzie ok, jeżeli założysz na dwóch kołach 16 (najlepiej na tej samej
      osi), a na pozostałych 14. Kombinacja 13-14-16-17 też jest dopuszczalna, ale
      kłopotliwa, ze względu na koło zapasowe. Suma średnic musi być stała.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka