tom_aszek 28.01.09, 09:39 PKiN zgaśnie 28 marca... tiny.pl/v5lt ...ale tylko na godzinę. Dobrze to, czy źle? :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yavorius ekopierdy 28.01.09, 09:41 ci sami ekopierdacze są za zapalonymi światłami przez cały rok, mimo tego że nic to nie daje, bo Austria się z tego wycofała, a paliwa więcej się spala... Odpowiedz Link Zgłoś
warzaw_bike_killerz Zle, zle, zle! 28.01.09, 11:30 Po pierwsze, to nic nie daje, bo straty na liniach przesylowych pradu to ca 40% (tak przynajmniej mnie kiedys edukowano), a od zgasniecia na godzine czy nawet na 10 godzin, produkcja pradu nie bedzie mniejsza. Po drugie i jeszcze wazniejsze: cytat: "Most Golden Gate w San Francisco i Opera w Sydney. Koloseum w Rzymie oraz Pałac Kultury i Nauki w Warszawie. Co łączy te budynki?" Stawianie PKiNu na rowni z Koloseum w Rzymie czy Operze w Sydney, jest obrzydliwe. Pkin symbolem Warszawy? Nie mojej. Gdyby zgasili Zamek Krolewski, podswietlenie kolumny, albo syrenki to jeszcze rozumiem. Symboliczne, acz zwiazane nierozerwalnie z naszym miastem. PKiN jest nowotworem (co prawda juz zabytkowym) w naszym miescie. Dlaczego nie mozemy miec symbolu nie budzacego negatywne odczucia? Kogo brzydzi Zamek Krolewski? PKiN mnie brzydzi calym swoim rozmiarem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Zle, zle, zle! IP: *.aster.pl 28.01.09, 12:07 Nie wierzę, że ta godzina coś pomoże. Ewentualnie będzie miała tylko wymiar symboliczny. Zgadzam się, że Pałacu nie można stawiać na równi z Koloseum, ale jednak jest on symbolem Warszawy - czy to się podoba, czy nie. Jest prawie na wszystkich widokówkach naszego miasta. Dość często widzę turystów robiących sobie z nim zdjęcie. To o czymś świadczy. W świadomości przeciętnego człowieka z kraju, czy ze świata kojarzy się z Warszawą. Nawet myślę, że jest tym pierwszym obiektem identyfikującym miasto, a nie inne zabytki. Dla Ciebie nie jest symbolem Warszawy, dla mnie jest. Oczywiście, jak odsuniemy historię i spojrzymy bardziej neutralnie. Tak też się da. Do rozmiarów Pałacu nic nie mam. Lubię staruszka. Takie były czasy. Nie zawsze można sobie "napisać" wygodną historię. Odpowiedz Link Zgłoś
uzman Re: Zle, zle, zle! 28.01.09, 12:40 Jak odsuniemy historię i spojrzymy bardziej neutralnie to Stalin wyda się miłym, ciepłym wujaszkiem, a Hitler zwariowanym, ale pociesznym wujciem. Dla wielu grup turystycznych z Polski punktem obowiązkowym wycieczki są Złote Tarasy albo Arkadia - co wcale nie znaczy, że to symbol Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Zle, zle, zle! IP: *.aster.pl 28.01.09, 13:50 To nie Stalin stoi na środku placu, tylko budowla z jego czasów. Postacie historyczne można oceniać dowolnie, w tym negatywnie również, ale z budynkami już sprawa nie jest taka prosta. W takim razie co z nimi zrobić? Nikt rozsądnie myślący nie powinien brać pod uwagę demontażu. Nie wiem, dlaczego nie można obecnie spojrzeć na Pałac od strony przydatności i funkcjonalności? Przecież to jest ogromna powierzchnia biurowa i kulturalna. Także siedziba urzędów. Nawet ratusz ma tam swoje wydziały. Siedziba uczelni, PAN, najlepszy taras widokowy. Czy to wszystko mało? Wybór Złotych Tarasów lub Arkadii jako miejsc do zwiedzania świadczy o zainteresowaniach. Nie masz pewności, czy te grupy w ogóle zwiedzają np.Zamek Królewski. To znaczy, że te centra handlowe są bardziej potrzebne jako wizytówka miasta, niż wspomniany Zamek? Chyba nie będziemy z tego powodu go rozbierać? Złote Tarasy albo Arkadia na popularność jaką ma Pałac mogą czekać 50 lat bez rezultatu. Wolę w tej sprawie spojrzenie bardziej praktyczne - bez uprzedzeń. Odpowiedz Link Zgłoś
uzman Re: Zle, zle, zle! 28.01.09, 13:53 Spojrzenie praktyczne jest bardzo sensowne. To może zaczniesz postulować zmianę Muzeum w Oświęcimiu na lokalne centrum biznesu. Wszak z budynkami sprawa oceny nie jest taka prosta i nienależy ich oceniać negatywnie. A przecież Oświęcim topotencjalnie ogromna powierzchnia biurowa i kulturalna (cokolwiek oznaczałby zbitek powierzchnia kulturalna). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Zle, zle, zle! IP: *.aster.pl 28.01.09, 14:05 Pisząc "powierzchnia kulturalna" miałam na myśli kina, teatry, muzeum. Obozu w Oświęcimiu bym nie ruszała - to zły przykład. Nie da się tego obiektu porównać z Pałacem, ani pod względem historycznym, ani architektonicznym. Żadnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kixx Re: Zle, zle, zle! IP: *.acn.waw.pl 28.01.09, 14:06 kulturalna to moze nie ale w zalozeniach miala pelnic funkcje edukacyjna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Zle, zle, zle! IP: *.aster.pl 28.01.09, 14:10 Masz rację. Pełni funkcję edukacyjną i to z powodzeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kixx Re: Zle, zle, zle! IP: *.acn.waw.pl 28.01.09, 14:17 nie zrozumielismy sie idea zalozenia tzw obozow pracy ,dosc szybko przeksztalconych w obozy koncentracyjne zawierala sie checia nauczenia nas,czyli ras nizszych,przez rase wyzsza,czyli Niemcow szacunku do pracy wyszlo,jak wyszlo,nie od dzis wiadomo,ze dobrymi checiami jest pieklo wybrukowane Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Zle, zle, zle! IP: *.aster.pl 28.01.09, 14:28 Funkcje edukacyjne mam na myśli obecnie. Przyjeżdza wiele wycieczek, które mają chwilę na refleksję w tym specyficznym miejscu. Przewodnicy robią dobrą robotę. To chyba najważniejsza funkcja tego miejsca dzisiaj. Kiedyś sugerowano tam, że praca czyni wolnym. Tylko pojęcie okazało się zbyt szerokie. Odpowiedz Link Zgłoś
uzman Re: Zle, zle, zle! 28.01.09, 14:45 Kiedyś też przyjeżdżało wiele wycieczek. I jeżeli chodzi o refleksję, to rzeczywiście więcej niż chwili nie mieli. Bo miejsce było zaiste specyficzne. Czy przewodnicy robili dobrą robotę? To zależy od punktu widzenia. Nie chciałbym ich zbyt surowo oceniać, ale to jednak zwykli mordercy byli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Zle, zle, zle! IP: *.aster.pl 28.01.09, 17:29 Między wycieczką dobrowolną a przymusową jest różnica. Nie oceniasz ich surowo, tylko sprawiedliwie. Jednak słowo "przewodnik" w tym kontekście jest bardziej groteskowe od samej groteski. Nie prowadzaj mnie po meandrach swojej wyobraźni, bo pali się tam tylko co druga żarówka. Nie piszę tego złośliwie, tylko momentami nie kontaktujemy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kixx Re: PKiN zgaśnie 28 marca,co spowoduje... IP: *.acn.waw.pl 28.01.09, 14:13 narastajacy efekt cieplarniany Ocieplenie klimatu przez… czystsze powietrze? Główną przyczyną ocieplenia klimatu w Europie na przestrzeni trzech ostatnich dekad jest spadek liczby mglistych dni, co z kolei wiąże się z poprawą jakości powietrza - twierdzą autorzy badania opublikowanego m.in. w internetowym wydaniu periodyku “Nature Geoscience”. W latach 1976-2006 liczba dni charakteryzujących się ograniczoną widocznością z powodu utrzymywania się mgieł lub aerozoli atmosferycznych zmniejszyła się w Europie o połowę. Zjawisko to jest wynikiem spadku zagęszczenia dwutlenku siarki w powietrzu - twierdzi zespół naukowców pod kierownictwem Roberta Vautarda z francuskiej Komisji Energii Atomowej (CEA). Według zespołu Vautarda, spadek liczby mglistych dni wyjaśnia od 5 do 20 proc. wzrostu temperatur w omawianych latach, a w Europie Środkowo-Wschodniej, gdzie jakość powietrza po transformacji ustrojowej poprawiła się najwyraźniej, nawet 50 proc. Odbijając promieniowanie słoneczne, mgła może lokalnie obniżyć temperaturę powietrza nawet o 2 stopnie Celsjusza - oceniają badacze. Odpowiedz Link Zgłoś