Dodaj do ulubionych

Sąsiadom Sztranców też bije dzwon

IP: *.acn.waw.pl 07.03.09, 11:49
Ile czasu jeszcze potrzeba, aby ludzie w POlsce zrozumieli, że
panowie w czarnych sukienkach, obiecują życie wieczne w zamian za
dobra tu na ziemi! Ludzie nie dajcie się manipulować, religia w
postaci talibanu jeszcze nikomu na dobre nie wyszła! A w Polsce to
niech sobie pan ksiądz zapamięta, że szanuje się każdego, NAWET TYCH
W MNIEJSZOŚCI!!!
Obserwuj wątek
    • pcbdoc Re: Sąsiadom Sztranców też bije dzwon 07.03.09, 11:55
      Daj spokój, przecież faceci w czerni mają swoje państwo w państwie i nie liczą
      się z nikim...
      • Gość: nowack Re: Sąsiadom Sztranców też bije dzwon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.09, 18:56
        A co, jeśli wolno mi spytać ma to wspólnego z ta sprawą?
        • Gość: jacek to jest istota tej sprawy - dzwon - to wladza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.09, 19:53
          kazdy proboszcz jest kopia cesarza Konstantyna

czy tego chce - czy tez nie
          • Gość: nowack Re: to jest istota tej sprawy - dzwon - to wladza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.09, 14:40
            A co to ma wpólnego z tematem, jeśli wolno wiedzieć?
            • Gość: jacek to jest istota tej sprawy - dzwon - to wladza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.09, 15:39
              napisalem - jasno, wyraznie i dobitnie
    • koxiarz Sąsiadom Sztranców też bije dzwon 07.03.09, 12:01
      Moim zdaniem proboszcz tej parafii się jeszcze zdziwi. Jeżeli dalej będzie z taką butą traktował państwa Sztrańców i innych, którym dzwony i śpiewy się nie podobają, to wkrótce on znajdzie sie w mniejszosći. Ciekaw jestem, czy wtedy będzie tak nawowływał do realizacji rządań większości(jak to robił obecnie z ambony kościelnej).

Zobaczycie, że ludzie się przełamią i pokażą wkońcu temu proboszczowi jak bardzo ich to dzwonienie irytuje. Ludzie potrzebują tylko bodźca, a taki otferty konflikt może zachęcić sporo osób do "wychylenia się" i podpisania skargi na hałas, czego nam wszystkim w tym kraju życzę, bo Kościół nietsety się już tak rozpanoszył, że wszystkie jegoo wady już zdążyły przeważyć ewenetualne korzyści z jego istnienia.
    • Gość: SB Z tego co wiem to kościół był tam zanim pojawiły IP: *.adsl.inetia.pl 07.03.09, 12:40
      bloki...
      Jak to mówią: widziały gały co brały. Więc teraz bez pretensji.
      • Gość: jacek co niby galy widzialy esbeku ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.09, 14:06
        urodzili sie w Polsce - nikt sie ich nie pytal

czerwonych zastapili czarni - nawet esbekow tych samych zatrudniaja
        (vide komisja pazernoscji majatkowej)
        • Gość: qwerty Re: co niby galy widzialy esbeku ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.09, 18:58
          Stary dobry jacek...Lansujesz kolejną teorię spiskową?
          • Gość: jacek co niby galy widzialy esbeku ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.09, 19:30
            a co robil w peerlu pelnomocnik urszulanek - tych od przekretu na
            Bialolece ???
            • Gość: qwerty Re: co niby galy widzialy esbeku ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.09, 19:33
              Chyba się domyślam. Ale po pierwsze to było 30 lat temu (służba, a
              nie przekręt), a po drugie, to w tej parafii nie ma
              żadnych "przekrętów" przynajmniej z tego co mi wiadomo. Ciekawe
              czego się dowiem w odpowiedzi na ten post...
              • Gość: jacek co niby galy widzialy esbeku ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.09, 19:52
                co bylo 30 lat temu ???

ten esbek byl pelnomocnikiem w kilku przejeciach - przekretach
                komisji pazernosci
                • Gość: qwerty Re: co niby galy widzialy esbeku ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.09, 14:12
                  Znaczy w ostatnim dziesięcioleciu? No to spoko, ale nam akurat
                  chodzi o Bemowo i nie kojarzę, żeby w tej parafii pracowali jacyś
                  esbecy.
                  • Gość: jacek co niby galy widzialy esbeku ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.09, 15:38
                    kamien spadl mi z serca
        • Gość: SB Re: co niby galy widzialy esbeku ??? IP: *.adsl.inetia.pl 08.03.09, 00:51
          Jak się kupuje mieszkanie to sprawdza się lokalizację. Podobnie jest w wielu
          innych miejscach - ludzie kupują lokale, nie sprawdzą że 100 m dalej ma być
          droga zapisana w planach od 30 lat i potem płacz i zgrzytanie zębów...
          A Ty szanowny kolego jacku jesteś jakiś nerwowy - trochę mi Ciebie szkoda, bo
          długo tak nie pociągniesz...
          • Gość: jacek bzdury gadasz - po pierwsz nie ma zadnych planow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.09, 08:39
            w 2003 przestally obowiazywac

po drugi - lokalizacje inwestycji sie zmieniaja

po trzecie - nie porownuj halasow ktore mozna bez problemu
            wyeliminowac z takimi ktore sa w jakims sensie niezbedne

po czwarte - jedna glupota (a np. przebieg A2 przez Warszawe to
            czysta gluota) nie moze byc uzasadnieniem dla drugiej glupoty

po piate - wielu autorow takich glupawych uwag jak twoje - o mojej
            nerwowosci juz mialo swoje pogrzeby - a ja jakos sobie radze za
            stresem
            • Gość: SB Re: bzdury gadasz - po pierwsz nie ma zadnych pla IP: *.adsl.inetia.pl 08.03.09, 10:40
              ad 1. Jakbyś czytał ze zrozumieniem to byś wiedział że nie mówię o planach
              zagospodarowania, tylko na ogólnym przykładzie starałem Ci się pokazać bezsens
              ludzkich argumentów: wprowadzają się do nowego bloku przy
              fabryce/drodze/kościele, a potem narzekają, że im hałasuje i chcą jej
              likwidacji. JAK SIĘ COŚ KUPUJE TO SIĘ PATRZY CO BIERZE. A potem proszę nie mieć
              pretensji...
              ad 2. Lokalnie to ten kościół tu był wcześniej niż te bloki, więc Twój argument
              jest do niczego.
              ad 3. Hałas nigdy nie jest niezbędny, chyba że ktoś jest jakimś dewiantem. Przy
              każdej inwestycji staramy się hałas wyeliminować jak najbardziej (poniżej
              obowiązujących norm), a nie utrzymywać na jakimś "niezbędnym" poziomie.
              Wracając do sedna - to co kościół powinien zrobić to dostosować poziom
              emitowanych decybeli do obowiązujących norm dla odpowiednich przedziałów dnia
              (dzwony biją ponoć po 6-tej więc to już dzień a nie noc). Jeśli dopuszczalny
              poziom hałasu jest przekroczony należy załatwić sprawę u starosty, który ma
              obowiązek sporządzać mapy akustyczne i ew. realizować plan ochrony przed
              hałasem. Trzeba tu zwrócić uwagę, że kościół nie ma obowiązku uzyskania zgody na
              emisję hałasu.
              ad 4. ten punkt to jakiś bełkot
              ad 5. Jeśli to jest Twoja groźba wobec mnie - to jak najbardziej potwierdza to
              co napisałem. Chciałbym, abyś wiedział że jest to groźba karalna i takie
              nieopanowane paplanie językiem skończy się dla Ciebie w prokuraturze, więc
              proszę postaraj się o unikanie takich sformułowań.
              • Gość: jacek bzdury gadasz - po pierwsz nie ma zadnych planow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.09, 10:51
                > ad 1. Jakbyś czytał ze zrozumieniem to byś wiedział że nie mówię o
                > planach zagospodarowania,

po zrozumienie udaj sie do psychiatry

> tylko na ogólnym przykładzie starałem Ci się pokazać bezsens
                > ludzkich argumentów: wprowadzają się do nowego bloku przy
                > fabryce/drodze/kościele,

a pokaz mi miejsce w Warszawie wolne od tego typu uciazliwosci

> a potem narzekają, że im hałasuje i chcą jej
                > likwidacji.

klamiesz - nikt nie chce likwidacji kosciola - tylko ograniczenia
                jego uciazliwosci

> JAK SIĘ COŚ KUPUJE TO SIĘ PATRZY CO BIERZE. A potem proszę nie mieć
                > pretensji...

bzdury gadasz - to jest miasto - dobro mieszkancow jest najwazniejsze

> ad 2. Lokalnie to ten kościół tu był wcześniej niż te bloki, więc
                Twój argument jest do niczego.

ale przedtem staly posagi Swiatowida - jak sie posuwasz do bzdurnych
                agrumentow - to wychodzisz na idiote

> ad 3. Hałas nigdy nie jest niezbędny, chyba że ktoś jest jakimś
                dewiantem. Przy każdej inwestycji staramy się hałas wyeliminować jak
                najbardziej (poniżej obowiązujących norm), a nie utrzymywać na
                jakimś "niezbędnym" poziomie.

o czym ty mowisz ??? nadal obowiazuja normy z peerelu - wiadomo ze
                nie oddaja szkodliwosci - jaka znana jest obecnej medycynie

> Wracając do sedna - to co kościół powinien zrobić to dostosować
                poziom emitowanych decybeli do obowiązujących norm dla odpowiednich
                przedziałów dnia (dzwony biją ponoć po 6-tej więc to już dzień a nie
                noc). Jeśli dopuszczalny poziom hałasu jest przekroczony należy
                załatwić sprawę u starosty, który ma obowiązek sporządzać mapy
                akustyczne i ew. realizować plan ochrony przed hałasem. Trzeba tu
                zwrócić uwagę, że kościół nie ma obowiązku uzyskania zgody n a
                emisję hałasu.

paragraf 22 - mowa dla idiotow
                jesli kosciol stawia sie ponad prawem - i zwykla przyzwoitoscia -
                owoce tego beda bardzo gorzkie
                jesli proboszcz uwaza ze ma prawo do zadawania cierpienia innym -
                sam podwaza swoje powolanie

> ad 4. ten punkt to jakiś bełkot

????
                > ad 5. Jeśli to jest Twoja groźba wobec mnie - to jak najbardziej
                potwierdza to co napisałem. Chciałbym, abyś wiedział że jest to
                groźba karalna i takie nieopanowane paplanie językiem skończy się
                dla Ciebie w prokuraturze, więc proszę postaraj się o unikanie
                takich sformułowań.

nie wiem o co ci chodzi w tym belkocie - ale rozumiem ze broniac
                zlej sprawy - nie powstrzymac sie przed zadna niegodziwoscia
                • Gość: SB Re: bzdury gadasz - po pierwsz nie ma zadnych pla IP: *.adsl.inetia.pl 08.03.09, 11:04
                  Z ludźmi zaślepionymi furią, niezdolnymi do wysłuchania i zrozumienia argumentów
                  drugiej strony nie da się prowadzić merytorycznej dyskusji, więc może zakończę
                  tę beznadziejną dyskusję z Tobą jacku. Poniżej pewnego poziomu schodzić nie będę.
                  Jak będziesz w stanie zrozumieć to co piszę i nie przeinaczać moich zdań to
                  wtedy możemy porozmawiać.
                  • Gość: jacek rozmowy z esbekami zawsze byly i sa nieprzyjemne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.09, 12:24
                    zawsze bronili zlej sprawy - na szczescie historia jak dotad
                    przyznaje racje mi - a nie im - trzeba tylko troche poczekac
              • Gość: Bolkowska Re: bzdury gadasz-do SB IP: *.aster.pl 08.03.09, 10:51
                Jak sie tu wprowadzaliśmy, dzwonu tak bardzo nie było słychać, bo
                zasłaniał go śliczny drewniany kościólek; poza tym nie wiedzieliśmy,
                że dzwoni o 6.30. Nie mogliśmy się spodziewać, że domy będą tak
                bardzo akustyczne (jakiś błąd budowlany). Obiecano nam (W r.2001),
                że za 5 lat będzie już nowy kościół oddalony od bloków w stronę
                Powstańców Śląskich. Nie było wtedy prowizorycznej kaplicy, której
                głośniki transmitują msze święte w ilości 7 przez całą niedzielę
                prosto w nasze okna. (szczególnie te organy za głośno słychać) Więc
                widzisz, że sytuacja sie zmienila-czy musimy to tłumaczyć wszystkim
                po kolei? Czy Ty tu w ogóle mieszkasz, że się mądrzysz?
                • Gość: SB Re: bzdury gadasz-do SB IP: *.adsl.inetia.pl 08.03.09, 11:28
                  Mądrzę się bo mam do tego takie samo prawo jak Ty Bolkowska. I wcale nie bronię
                  kościoła i hałasów przez niego emitowanych (co zresztą napisałem - jeśli
                  sytuacja się zmieniła i przekroczenie norm rzeczywiście zachodzi, a ksiądz nie
                  chce się dogadać z lokalną społecznością, to powinny rozwiązać to odpowiednie
                  organy), tylko stwierdzam fakt że kupienie mieszkania to nie jest wyjście do
                  biura dewelopera i kupienie dziury w ziemi, bądź paru kresek na kartce. Jeśli
                  kupuję mieszkanie koło kościoła to liczę się że będzie bił dzwon, jeśli koło
                  fabryki, że będzie hałas i smród, jeśli koło nocnego, to że pijaczki będą mi
                  łaziły pod oknem. Jeśli ktoś nie używa rozumu przy takiej decyzji, to niech
                  potem nie płacze. Mógł przecież wybrać inne miejsce.
                  Kupując mieszkania sprawdza się wszystko dokładnie. A że w ostatnich latach
                  zapanowała moda na kupowanie chaszczy na górce piachu i czekanie dwa lata na
                  budowę bez sprawdzania co jest w okolicy to już tylko sprawa kupujących. To jest
                  wolny rynek i wasza decyzja - nikt was nie zmuszał do kupowania mieszkania w tym
                  miejscu.
                  • Gość: Bolkowska bzdury gadasz-do SB IP: *.aster.pl 08.03.09, 11:35
                    Nie dociera do Ciebie, że nowy kościól oddalony od nas powinien być
                    już dawno zbudowany? Tymczasem powstał dom parafialny - hacjenda z
                    pasażem handlowym, a nowego kościola jakoś nie widać!
                    • Gość: SB Re: bzdury gadasz-do SB IP: *.adsl.inetia.pl 08.03.09, 11:50
                      Wiele rzeczy powinno być już w tym kraju zbudowane. Autostrady, drogi, dworce,
                      elektrownie, oczyszczalnie ścieków etc... I co? Jakoś nikomu się nie spieszy. A
                      deweloperzy różne bajki opowiadają, do wciskania kitu ludziom są specjalnie
                      szkoleni. Żyjąc w takich realiach trzeba niestety przewidywać. Niestety to
                      bolesna nauczka dla Ciebie i na razie, jeśli ksiądz jest złośliwy i uparty, nie
                      pozostaje nic innego jak załatwienie tego przez tzw. "władze" najpierw na drodze
                      mediacji, a potem ścieżki legislacyjnej.
                      Życzę powodzenia...
                • Gość: Danka Re: bzdury gadasz-do SB IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.09, 11:56
                  Mam ten sam upiorny problem. Wszystkie msze w domu są tak słyszalne jakbym była
                  w kościele. Kościół budowany jest 7 lat, ale dzwony na dzwonnicy są już
                  zamontowane i wzywają na modlitwę kilka razy dziennie. Są to potężne dwa dzwony,
                  niczym nie obudowane i ksiądz wali w nie czy jest msza czy jej nie ma.
                  Interweniowałam wszędzie włącznie z biskupem, ale oni mają nas głęboko w
                  d....Ten kościół budują w Szczecinie na osiedlu Bukowo, jest on oddalony od
                  najbliższych domów o około 100 metrów. Życzę wytrwałości i pogody ducha.
                  • ritzy Ateisci wszystkich miast 08.03.09, 13:33
                    łączcie sie!
              • Gość: jacek i zeby bylo jasne esbeku - prawdziwy samuraj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.09, 11:00
                staje nad brzegiem rzeki i czeka az rzeka sama przyniesie ciala jego
                wrogow

ty zreszta nie jestes moim wrogiem - tylko nedznym esbekiem
                broniacym zlej sprawy

smierc czeka kazdego z nas - jesli mowie, ze kiedys umrzesz - w
                niczym ci nie groze

jesli mowie, ze wielu z tych co zyczyli mi zadlawienia, zawalu,
                apopleksji itp juz mieli swoje pogrzeby - to stwierdzam fakt

mam nadzieje, ze choc w obliczu smierci mieli czas na refleksje
      • Gość: renap Re: Z tego co wiem to kościół był tam zanim pojaw IP: *.aster.pl 07.03.09, 21:55
        Najpierw były tam bloki, potem przeniesiono skądś, spoza Warszawy
        drewniany kościół z dzwonnicą, a potem to wszystko obrosło kolejnymi
        blokami, bo wolne tereny są coraz cenniejsze. Ale nawet
        jeśli "widziały gały...", to nie musiały widzieć, że w tym kościele
        rządzi taki złośliwy proboszcz.
        Bo to, że można dzwony przyciszyć, przekonali się sąsiedzi z parafii
        obok - na Nowym Bemowie. Tam nowe bloki dzielą od kościoła metry, w
        dodatku dość ciasnej zabudowie. Dzwony było słychać na całym
        osiedlu, a teraz jednak nie - więc wyciszyć można!
        • Gość: pikus Re: Z tego co wiem to kościół był tam zanim pojaw IP: *.aster.pl 07.03.09, 22:03
          Na Brygadzistów tez jest teraz ciszej... Po prostu z niektórymi
          proboszczami można sie dogadać, a z innymi nie... Inni czekają na
          wyrok sądu...
          • Gość: qwerty Re: Z tego co wiem to kościół był tam zanim pojaw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.09, 14:23
            A może czekają, aż rodzina, albo nawet i pół osiedla z nimi
            porozmawia? Czemu proboszcz ma wyłączać dzwony, bo napiszą o tym w
            GW? Czy osoby, którym ten dzwon przeszkadza nie mogą pójść i
            porozmawiać? Ta sprawa mogłaby tak nie wyglądać, gdyby tylko ktoś
            (bo podobno nie tylko tej jednej rodzinie ten dzwon przeszkadza)
            poszedł najpierw po rozum do głowy, a potem do proboszcza.
      • Gość: Leech Re: Z tego co wiem to kościół był tam zanim pojaw IP: *.aster.pl 08.03.09, 09:21
        Jasne, że był wcześniej!
        Od 966 r.n.e.
    • Gość: freeman Sąsiadom Sztranców też bije dzwon IP: *.chello.pl 07.03.09, 14:03
      No to mochery zbierają siły. Porażka kościół znowu zamiast jednoczyć
      dzieli.
    • Gość: VTEC Sąsiadom Sztranców też bije dzwon IP: *.wsd.com.pl 07.03.09, 15:44
      Ciekawe dlaczego ksiadz nie przyciszy dzwonu? Jaki jest glowny powod? Bo na
      razie to mi to jedzie czysta zlosliwoscia. Przeciez nikt mu go nie kaze zupelnie
      wylaczac.
      • Gość: qwerty Re: Sąsiadom Sztranców też bije dzwon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.09, 19:01
        To tak z ciekawości, jak przycisza się mosiężny dzwon? Wkłada się
        gąbkę? Dzon może albo dzwonić, albo nie, tak samo jak złorzeczący
        proboszczowi mieszkańcy mogli się tu wprowadzić, albo nie.
        • Gość: pikus do querty IP: *.aster.pl 07.03.09, 20:01
          a ksiądz albo jest podły i złośliwy, albo wspaniałomyślny i
          wielkoduszny!!!
          • Gość: qwerty Re: do querty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.09, 14:26
            Albo niczym się nie wyróżnia, a obie strony konfliktu traktują go
            właśnie tak:
            "podły i złośliwy, albo wspaniałomyślny i wielkoduszny!!!"

• Gość: renap Re: Sąsiadom Sztranców też bije dzwon IP: *.aster.pl 07.03.09, 21:59
          ... chyba to są jakieś elektryczne, elektroniczne instrumenty, więc
          gąbka nic nie da! Widziałeś kiedy dzwonnika przy tych dzwonach?
          Chyba wystarczy nieco wyregulować głośność - jak w radiu :)
        • Gość: grabos Re: Sąsiadom Sztranców też bije dzwon IP: *.aster.pl 08.03.09, 00:19
          Dzwon możesz przyciszyć podobnie jak inne instrumenty - tłumiąc go. Czyli na
          przykład właśnie obkładając go (ciasno) np. gąbką.
          A w tym przypadku (co zresztą było wspomniane w artykule) wystarczy ściszyć
          elektroniczne szczekaczki.
          Katolicyzm "w statut wpisane" ma miłość do bliźniego. Jak widać po zachowaniu
          wspomnianego w artykule księdza, wszystko jest kwestią interpretacji...
          Na przysłowiowych palcach zdaje się można dziś policzyć księży którzy "nadstawią
          drugi policzek". Dzisiaj wolą podstawić tacę.

• Gość: qwerty Re: Sąsiadom Sztranców też bije dzwon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.09, 14:33
            No właśnie, wszystko jest kwestią interpretacji...
            "Proszę was, niech tych państwa nie spotkają żadne nieprzyjemności."
            "Po artykułach w "Gazecie" wezwał na odsiecz parafian."
            Które z tych zdarzeń było prawdziwe? Tak, wydarzenie pierwsze,
            naprawdę powiedział te słowa, za to nikogo nie wzywał na odsiecz.
            • Gość: Tico do querty IP: *.aster.pl 08.03.09, 20:30
              Tak tak i prosil też, żeby nie piętnować tej rodziny, po czym wywiesil
              w gablocie kościoła piętnujące ją artykuł i list!
    • mareknaw Sąsiadom Sztranców też bije dzwon 07.03.09, 18:40
      Proponuję aby na "czarnych" nasyłać "niebieskich". W końcu obywatel
      ma prawo do ciszy, spokoju i wolności relgijnej nawet w formie braku
      religii. Nie zgadzam się na dyskryminowanie niewierzących, niech
      nasze Państwo będzie Państwem Prawa, a nie Państwem wyznaniowym !
      • Gość: qwerty Re: Sąsiadom Sztranców też bije dzwon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.09, 19:03
        Nasze państwo jest państwem wyznaniowym, bo dzwoni dzwon? A czemu w
        naszym wyznaniowym państwie nie może od paru lat powstać żaden nowy
        kościół?
        • Gość: tadek1947 Re: Sąsiadom Sztranców też bije dzwon IP: *.subscribers.sferia.net 07.03.09, 19:16
          Poczytajcie i do dzieła, albo zatyczki do uszu???

miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34889,1813832.html
          • Gość: qwerty Re: Sąsiadom Sztranców też bije dzwon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.09, 19:22
            Jednak ten dzwon nie przekracza dopuszczalnych norm hałasu,
            przynajmniej tak wynika z poprzednich badań.
            • Gość: jacek juz ci na te bzdury odpowiadalem - po co je IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.09, 19:58
              powtarzasz ???

dzwon - zostal wymyslony po to by jego dokuczliwy dzwiek budzil
              spiacych - i byl slyszalny w duzej odleglosci

normy halasu - pochodzace z peerelu - nie odzwierciedlaja obecnego
              poziomu nauk medycznych i maja sie nijak do charakterystyki i
              szkodliwego wplywu tego dzwieku ani do odczuc subiektywnych

proboszcz wie za zadaje ludziom cierpienie - za to czeka go wieczne
              potepienie - zgodnie ze slowami - coscie uczynili jednemu z tych
              najmniejszych - mniescie uczynili

• Gość: qwerty Re: juz ci na te bzdury odpowiadalem - po co je IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.09, 14:39
                "dzwon - zostal wymyslony po to by jego dokuczliwy dzwiek budzil
                > spiacych - i byl slyszalny w duzej odleglosci "

Nie. Został stworzony po to, by myśli wiernych kierowć do Boga i
                przypominać na przykład o mszy. Przecież ludzie pracujący na polach
                kilkaset lat temu nie mieli zegarków.

"normy halasu - pochodzace z peerelu"

W peerelu w tym miejscu były pola, a w latach osiemdziesiątych, po
                budowie osiedla na Górcach łąki na których w ciągu dwóch-trzech lat
                miała powstać druga jezdnia ulicy Górczewskiej (powstała po
                dwudziestu, ale to już inna historia).

"proboszcz wie za zadaje ludziom cierpienie"

Tak, wie. Tylko czemu z gazet? Nie może wiedzieć tego po rozmowie z
                zainteresowanymi?
                • Gość: jacek juz ci na te bzdury odpowiadalem - po co je powta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.09, 15:42
                  ale tera maja zegarki i jak bedziesz kiedys w Warszawie - zauwazysz
                  ze tu sie nie pracuje na polu

wie - od zainteresowanych - ja proboszczowi pobliskego kosciola
                  powtarzam to od 10 lat - ale jest gluchy

bo dzwon - to wladza

a kazdy proboszcz jest kopia - miniatura cesarza Konstantyna
        • Gość: piotr Re: Sąsiadom Sztranców też bije dzwon IP: *.subscribers.sferia.net 07.03.09, 19:57
          dlatego, że Państwo nie powinno się mieszać do budowy kościołów. a dlaczego nie
          budujemy kościołów Wietnamczykom, których tylu mieszka w Warszawie?!?
        • Gość: aa Re: Sąsiadom Sztranców też bije dzwon IP: *.nvn.metro.digiweb.ie 07.03.09, 21:44
          Nowy kościół, a po co? Wierzących raczej ubywa niż przybywa, przez
          takie akcje także.
        • Gość: renap Re: Sąsiadom Sztranców też bije dzwon IP: *.aster.pl 07.03.09, 22:02
          ... bo parafianie za mało dają na tacę albo proboszcz utracjusz ma
          pilniejsze wydatki! Co ma do tego państwo?
    • timoszyk Re: Sąsiadom Sztranców też bije dzwon 07.03.09, 19:10
      G
      A co mowi o tym prawo? W jakich godzinach obowiazuje cisza nocna? Jakie sa
      warunki jej zaklocania? Czy syrena fabryczna ma prawo obwieszczac swiatu swym
      wyciem, ze oto juz wybila 6 i czas wziac sie do roboty?

Waclaw Timoszyk
      • myslacyszaryczlowiek1 A mnie by wystarczyło 08.03.09, 04:50
        prawo do skarżenia polityków o nie wywiązywanie się z obietnic. Jaka szkoda że
        sąd nie kazał Wałęsie oddać obywatelowi obiecanych 100 milionów zł. I powinien
        to zrobić z własnej kieszeni. Byśmy byli już lata świetlne do przodu. A tak to
        nie wiadomo na kogo głosować.
    • bezportek Dziwne, ale prawdziwe 07.03.09, 19:17
      Tyle tego narodu mieszka wokol, jak rozumiem, wielu ma juz dosyc
      halasu, a jakos nie widac, zeby starali sie legalnie uciszyc dzwon.
      Nie trafia do ciemnego narodu, ze mozna wytoczyc sprawe parafii? Ze
      mozna zorganizowac sie i zrzucic na koszty? Czy pokomusze zidiocenie
      jest tak daleko posuniete, ze lud nie potrafi nic poza anonimowym
      zlorzeczeniem? Ludzie, odwagi!
      Samo szczekanie zza plota nie wystarczy, to jeno lewactwu przystoi.
      • Gość: nowack Re: Dziwne, ale prawdziwe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.09, 19:27
        Zgadzam się, ale to jest wyjście w sytuacji, kiedy druga strona, w
        tym wypadku proboszcz ignoruje prośby. A pomyślmy, jakie jest
        wyjście, kiedy ta rodzina, dwie, albo nawet 10 boją się porozmawiać
        o tym z proboszczem? Może niech obie strony się spotkają, śmiem
        twierdzić, że bycie bohaterem nagonki na taką skalę nie jest
        przyjemne- dla proboszcza oczywiście, bo po państwu Sztrancach nie
        wiem, czego się spodziewać.
        • Gość: pani Sztranc Re: Dziwne, ale prawdziwe IP: *.aster.pl 07.03.09, 20:06
          Bardzo nam jest przykro... Nawet sobie nie wyobrażacie, jak bardzo...
      • Gość: =t= Wytoczyć sprawę... o co? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.09, 20:30
        Widzisz, problem w tym że przepisy na tym polu są bardzo skromne. Ciszy nocnej
        6-22 dzwony nie zakłócają, więc jedyna podstawa byłaby gdyby w czasie bicia
        dzwonów poziom hałasu w mieszkaniu (za zamkniętymi oknami) przekraczał normy.

Masz też rację co do żałośnie niskiej kultury prawnej - ludzie zupełnie nie
        rozumieją, że zebranie dowodów i złożenie pozwu to najprostsza droga do
        POWAŻNYCH rozmów. No chyba, że Sztrancowie już badania zrobili, i wiedzą że w
        sądzie szans nie mają...
        • Gość: jacek dzwony koscielne zrodlem cierpienia milionow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.09, 21:12
          nie tylko w Polsce ten problem przestaje byc tabu

www.nachtruhe.info/
      • Gość: mjn Re: Dziwne, ale prawdziwe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.10, 22:12
        to ten dzwon cały dzień tak zasuwa ? u mnie na wsi parę minut rano, parę w południe i parę wieczorem - ot i cały hałas, a tu najwidoczniej inaczej jest...
    • Gość: piotr Sąsiadom Sztranców też bije dzwon IP: *.subscribers.sferia.net 07.03.09, 19:53
      Popieram Państwa Sztranców. Mnie też codziennie o 6:30 budzi przenikliwe bicie
      dzwonu kościoła przy pl. Szembeka (a mieszkam 4 przecznice dalej). Dziwi mnie,
      że nie ma przepisów, które umożliwiłyby ściszenie dzwonów po interwencji
      policji (w końcu zakłóca to ciszę i spokój, większość ludzi wstaje chyba po
      godz. 6:30), wydaje mi się kłopotliwy i niepotrzebny fakt chodzenia po
      ludziach i zbierania podpisów żeby wyegzekwować ciszę.
      • ritzy A moze sie ozen? 08.03.09, 00:23
        Po intensywnym wieczornym seksie spi sie mocno, i byle dzwiek zza 4
        przecznic nie bedzie Cie budzil.

• Gość: piotr Re: A moze sie ozen? IP: *.subscribers.sferia.net 08.03.09, 14:16
          jeżeli śpisz mocno po seksie to może kiepsko z twoją kondycją..?
          • Gość: fjut Re: A moze sie ozen? IP: *.aster.pl 08.03.09, 20:45
            ale głupi wpis...
    • alakyr Paranoja? 07.03.09, 19:57
      Nawet takie okreslenie problemu to za mało. Burmistrz mediuje z
      księdzem? Co to jest? Proboszcz w ten sposób głosi Słowo Boże? Im
      głośniej tym lepiej?
    • Gość: Też_z_ Warszawy Sąsiadom Sztranców też bije dzwon IP: *.chello.pl 07.03.09, 20:02
      To jest już przerażające.
      Ksiądz proboszcz uważa, że mniejszość nie może ograniczać
      "wiekszości". W następnej kolejności proponuję temu panu
      zorganizowanie marszu z pochodniami, wspólne śpiewanie pieśni
      "poprawnych", a potem może "getto" dla niekatolików, lub po prostu
      ludzi o liberalnych poglądach - czy to niczego nie przypomina
      TO JEST ZWYCZAJNY FASZYZM
      Proszę "Gazetę" nie zostawcie tych ludzi samych jak "news" się
      skończy.
      Totalitaryzm trzeba powstrzymać niezależnie jaki ma kolor brunatny,
      czerwony czy czarny. Sam jestem, a przynajmniej byłem katolikiem, ale
      dziś wstyd mi za taki kościół i takich "kapłanów".
    • Gość: Bolkowska Sąsiadom Sztranców też bije dzwon IP: *.aster.pl 07.03.09, 20:13
      Ludzie, nam chodzi tylko o ten poranny dzwon, który bije zupełnie
      niepotrzebnie (ponoć na brewiarz, ale za Chiny nikt nie wie, co to
      jest) Niech sobie wali dłużej w południe, albo po południu, ale
      rano? Dajcie nam pospać latem przy otwartym oknie! Nie chcemy żadnej
      wojny z kościolem, jesteśmy wierzący, po prostu mamy dosyć
      niepotrzebnego hałasu. Naszą prośbę proboszcz uważa za atak na calą
      religię chrześcijańską i walczy we wstretny zajadły sposób. Jak
      można sie z kimś takim dogadać? Albo z dewotkami, wg. których dzwon
      zamilkł za sprawą szatana?
      • raf-ber Re: Sąsiadom Sztranców też bije dzwon 07.03.09, 21:44
        Mogli by rano wysyłać zainteresowanym sms-y.. ale biją w dzwony, no cóż taka
        tradycja. Problem jest szerszy bo kościołów i dzwonów jest bardzo dużo i taki
        precedens jest niebezpieczny dla kościoła. Wątpię w powodzenie tej sprawy. Być
        może kuria wpadnie na pomysł małej korekty harmonogramu kanonicznego i brewierz
        będzie o 7h00 na ściszenie dzwonu bym nie liczył. Ja mam lotnisko... kocham
        mgłe, deszcz i śnieżyce :P.
    • Gość: witold Sąsiadom Sztranców też bije dzwon IP: *.tijo.pl 07.03.09, 20:16
      jak dzwonia to niech sobie w domu zamontuja wyjki a innym niech
      płaca odszkodowania wysokie to ich moze powstrzyma to kler hieny
      społeczne
    • Gość: bolkowianie Sąsiadom Sztranców też bije dzwon IP: *.aster.pl 07.03.09, 20:18
      Proboszcz przecież powiedział, że to żaden problem przyciszyć lub
      wyłączyć dzwon, ale tego nie zrobi, bo ludzie będą się domagać
      więcej... Nam chodzi tylko o poranne dzwonienie, które dokucza nam
      szczególnie w weekendy. W tygodniu też nie zawsze trzeba wstawać o
      6.30.
      Najtrudniej zrozumiec to tym, którzy mieszkają trochę dalej i nic
      nie słyszą. Już na Bolkowskiej 4 dzwon nie jest słyszalny, nie
      mówiąc o dalszych ulicach. Bolkowianie, zjednoczmy się i poprzyjmy
      te jedną napiętnowaną rodzinę!!!
      • Gość: mieszkaniec okolic Re: Sąsiadom Sztranców też bije dzwon IP: *.aster.pl 08.03.09, 11:19
        bardzo przepraszam, ja sobie takze zycze wylaczenia glosnikow na
        niedzielnej sumie dla studentow. oczywiscie idealne byloby calkowite
        wylaczenie zewnetrznych szczekaczek, tyle ze w cuda niech wierza Ci
        co do kosciola biegaja ;P
        • Gość: Tico Re: Sąsiadom Sztranców też bije dzwon IP: *.aster.pl 08.03.09, 11:33
          Szczególnie organy za głośno grają, no i ta śpiewaczka wyje jak
          potepiona. Księdza powinno być lepiej słychać, a nie "muzykę"
    • Gość: Tico Sąsiadom Sztranców też bije dzwon IP: *.aster.pl 07.03.09, 22:10
      My nie wiedzieliśmy, że dzwon bije o 6.30. A w ogole, jak stał tam
      stary kosciółek, to bylo ciszej. No i nie było kaplicy w domu
      parafialnym...
    • Gość: rotus Sąsiadom Sztranców też bije dzwon IP: *.aster.pl 07.03.09, 22:12
      Jak dobrze, że u nas na Kazubow nic nie słychać!!!
      • Gość: jacek nie boj nie boj- tobie tez wylacza .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.09, 22:23
        Mis, Bareja

jak sie proboszcz dowie, ze nie slyszysz - nadrobi to zaniedbanie

byli w historii tacy co sie opierali ewangelizacji - zostaly po nich
        nazwy geograficzne
    • Gość: kowalski Sąsiadom Sztranców też bije dzwon IP: *.aster.pl 07.03.09, 22:16
      Tak sie cieszyliśmy z tej lokalizacji, kto by sie spodziewał, że tak
      głosno będzie w naszym mieszkaniu, jak stał stary kosciół, to było
      ciszej, no i głosniki nie byly skierowane w naszą stronę.
    • mk60bis Sąsiadom Sztranców też bije dzwon 07.03.09, 23:25
      Niech się katole nauczą modlić i śpiewać, a nie hałasować - Bogu będzie na
      pewno milej...
    • Gość: aleksander Sąsiadom Sztranców też bije dzwon IP: *.dip.t-dialin.net 08.03.09, 00:08
      teraz jesteśmy pod jakim zaborem ?
      chcemy być wolni a nie szykanowani -
      • Gość: fjut Re: Alesandrowi IP: *.aster.pl 08.03.09, 09:50
        Bolkowianie dziekuja za poparcie
    • ritzy Kosciol wyburzyc 08.03.09, 00:29
      ksiedza przepedzic, a ziemie oddac pod budowe pijalni piwa "U
      Adasia".

I bedzie nareszcie po europejsku. Musimy walczyc z faszyzmem.
      • rs_gazeta_forum Re: Kosciol wyburzyc 08.03.09, 09:48
        A może wystarczy wyłączyć zewnętrzne głośniki?
    • Gość: pol Sąsiadom Sztranców też bije dzwon IP: *.chello.pl 08.03.09, 00:32
      autor tego artykułu to dureń... Jest tak słaby w wykonywaniu swojego zawodu ze
      nie potrafi znalezc ciekawych tematow
      • Gość: jacek bezsilnosc jednostki wobec instytucji - to ciekawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.09, 07:09
        temat

nawet greckie tragedie - juz nie wspominajc o biblii - o tym
        traktowaly
      • Gość: pikus Re: Sąsiadom...do pola IP: *.aster.pl 08.03.09, 10:19
        Pewnie, Artur Stelmasiak z Częstochowy pisze ciekawiej, można poczytać
        w gablocie kościelnej!
    • Gość: aruba w Bieszczady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.09, 01:14
      Trzba być idio..ą, żeby prawie w centrum Warszawy w bloku wymagać
      ciszy. Niech się Szanowne Państwo wyprowadzi w Bieszczady i będzie
      błoga cisza o ile wilki nie zawyją ;)
      • Gość: jacek trzeba byc idiota zeby napisac cos takiego jak aru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.09, 07:08
        aruba

skad sie biora takie cwoki ???
        • 1zorro Co jest gorsze : bicie dzwonu czy wycie z meczetu? 08.03.09, 08:19
          z dwojga zlego wole dzwon.....
          • Gość: jacek a co jet lepsze XXI czy srednowiecze ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.09, 08:40
            z dowjga zlego wybieram XXI - bez dzwonow i meczetow
        • Gość: qwerty Re: trzeba byc idiota zeby napisac cos takiego ja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.09, 14:50
          Myślałem, że wiesz.
          • Gość: jacek trzeba byc idiota zeby napisac cos takiego ja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.09, 20:35
            jak zaczynasz od "myslalem" to juz nie koncz
    • patriota51 Sąsiadom Sztranców też bije dzwon 08.03.09, 09:13
      mezczyzna na zdjeciu jest Zydem, teraz mozna dobrze zrozumiec
      dlaczego przeszkadza dzwonienie, podobno w Izraelu nie dzwonia...
      • abba.15 patriota51, ty jesteś typowa Talibką z sekty Rydza 08.03.09, 09:50
        kurestwo w całej okazałości...
        • patriota51 Re: abba15, ty jesteś typowa Talibką z sekty 08.03.09, 16:32
          jestes idiota, pisze to z zyczliwoscia
      • Gość: zozo Re:patriocie-Nie widzisz idioto IP: *.aster.pl 08.03.09, 10:17
        , ze ten pan na zdjeciu do Murzyn? Osram i wszystko jasne...
      • Gość: ciągle katolik Re: do patrioty 51 IP: *.robbo.pl 08.03.09, 17:55
        Patrioto51 czyżbyś był "wiadomej" orientacji seksualnej i zaglądał temu
        mężczyźnie w rozporek, że autorytatywnie stwierdzasz, że on jest Żydem. A swoją
        drogą to Maryja - matka Chrystusa też była Żydówką!!!
      • Gość: Krzysztof Re: Sąsiadom Sztranców też bije dzwon IP: *.stk.vectranet.pl 08.03.09, 21:45
        Idiota!!!
    • patriota51 W usa nie jest lepiej 08.03.09, 09:23
      W Arlingtonie,gdzie kiedys mieszkalem, Kosciol Babtystow dzwonil
      kilka razy dziennie, w tzw.dzielnicy willowej, co przeszkadzalo
      wielu mieszkancom.Byly protesty, proby dogadania sie z z
      parafia.Powstal specjalny komitet protestacyjny, byla sprawa w
      sadzie i wygral Kosciol.Czyli prosze nie bredzic o KK, terrorze itd.
      Zainteresowanym odszukam i podam telefon, niech sami zadzwonia do
      USA i sprawdza.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka