antypisiorek 16.04.09, 15:25 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: znawca tematu Protest uchodźców w stolicy IP: *.dip.t-dialin.net 16.04.09, 15:37 Wszystko rozumiem,ale w tym przypadku dziwi mnie takie postepowanie...Dla nas rodowitych Polakow nie ma pomocy,pracy i problemy z urzedami,do tego duzo osob zyje w ciezkich warunkach,czesto "na kupie" a tu takie cos...Jak sie nie podoba,to wracajcie do swoich krajow a nie podnoscie glosy.Polska jest biednym krajem i najpierw powinna zapewnic lepsze warunki tym,ktorzy sie w niej urodzili i wychowali zeby nie musieli emigrowac za chlebem,bo w kraju ciezko.Swoja droga to np.w Niemczech powoli urywa sie z tymi azylami i sciaganiem do siebie cudzoziemcow,bo niedosyc ze ich utrzymanie jest kosztowne to do tego albo nie pracuja,albo tylko jeden czlonek rodziny ma jakas robote(czesto na czarno)co sprawia,ze sa garbem na plecach,ktory zyje przez cale zycie na koszt panstwa i podatnikow,co kosztuje nie malo.Nie mam nic przeciwko azylowi ale trzeba brac pod uwage wszystkie warianty,szczegolnie kulturowo- religijne a nie tylko te z litosci bo cos takiego obroci sie przeciwko nam,beda czesciejsze zbiorowe bunty i wieksze zadania.Dlatego najlepiej wprowadzic czasowy azyl a po polepszeniu sie sytuacji w krajach ludzi ubiegajacych sie o pomoc pozwolic im wracac do siebie bez zadnych roszczen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Protest uchodźców w stolicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.09, 17:19 "Polska jest biednym > krajem i najpierw powinna zapewnic lepsze warunki tym,ktorzy sie w > niej urodzili i wychowali zeby nie musieli emigrowac za chlebem,bo w > kraju ciezko." A jak taki argument przedstawia inny kraj, do którego to Polak jedzie "za chlebem", to obraza majestatu. Wszystkie kraje powinny najpierw zapewnić lepsze warunki tym, którzy się urodzili w nich i wychowali. Z tym, że Polak bluzga na uchodźców, a sam w Anglii lub Irlandii drze mordę, że mu się coś należy i jest oburzony, że go rząd obcego państwa ignoruje, że ma nieciekawe warunki bytowe i pracownicze lub nie ma pomocy z żadnego źródła. Hipokryzja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: echo Re: Protest uchodźców w stolicy IP: *.adsl.inetia.pl 16.04.09, 18:26 Mordę drze ale pracuje uczciwie i nie okłada kijem tych co jedzą wieprzowinę bo szanuje prawa gospodarza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? To może wrócą do siebie protestować, jak im IP: *.chello.pl 16.04.09, 15:38 się nie podoba? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xoxo Re: Protest uchodźców w stolicy IP: *.bbtec.net 16.04.09, 15:53 przeczytaj burku ten art. jeszcze raz to bedziesz wiedzial czego chca. nikt o zapomoge nie prosi. a wypier...c to powinni polaczkow ktorzy siedza na zapomodze w Anglii. Odpowiedz Link Zgłoś
herrrkagan Re: Protest uchodźców w stolicy 16.04.09, 17:18 Polacy do Anglii przyjechali legalnie i siedza tam tez legalnie. A ja nie chce w Polsce ludzi z III swiata! Na dodatek przybylych tu nielegalnie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemek Re: Protest uchodźców w stolicy IP: *.acn.waw.pl 16.04.09, 22:43 Gość portalu: Xoxo napisał(a): > przeczytaj burku ten art. jeszcze raz to bedziesz wiedzial czego chca. nikt o > zapomoge nie prosi. a wypier...c to powinni polaczkow ktorzy siedza na zapomodz > e > w Anglii. ze zacytuje: "* fatalne warunki mieszkaniowe, budynki nieprzystosowane do zamieszkiwania przez wielodzietne rodziny, wspólne łazienki, karaluchy, pluskwy, brak ogrzewania zimą;" znaczy, to nie jest postawa roszczeniowa? hmmm... no to chyba ktoś się musi 'cofnąć'... i że powtórzę za innymi: nie podoba się, to kupić bilet do domu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ropuch Protest uchodźców w stolicy IP: 94.254.241.* 16.04.09, 15:59 Niektórym emerytom nie zostaje 70 zł na jedzenie po zapłaceniu czynszu, mediów i lekarstw... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T Nie pasuje niech wracaja do siebie! IP: 83.145.50.* 16.04.09, 16:47 Robia im laske i pozwalaja u nas mieszkac, a oni jeszcze marudza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uchodziec Protest uchodźców w stolicy IP: 217.17.38.* 16.04.09, 16:54 Historia mojej tragedii jest taka, że w mieszkaniu chciałbym mieć trawertyny, a wy mi nie zapewniacie. Islam wciąż nie jest waszą religią państwową. Muszę jeździć jakimś pięcioletnim złomem, żeby choć Corvettą - to nie, mam marnego Mercedesa, z którego śmieją się moi krajanie, którzy uciekli dalej na Zachód. Nikt nie rozumie, że ja się szybko męczę i nie mogę pracować. Żeby chociaż jakaś rozrywka tu była... No nic, będe się chyba musiał sam rozerwać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Protest uchodźców w stolicy IP: *.acn.waw.pl 16.04.09, 17:03 No ale zdjęcie to Gazeta dała! Dziecko z mamusią pyka sobie w jedną z najbrutalniejszych gier jaką jest GTA VC! Jakie to słodziutkie;) A propos cudzoziemców to powinni mieszkać w warunkach tzw. Europejskich choć wiem że wiele polskich rodzin nie ma takiej możliwości... Odpowiedz Link Zgłoś
herrrkagan Protest uchodźców w stolicy? 16.04.09, 17:16 Jak im tak zle, to czemu tu wciaz jescze sa? Ja ich tu nie chce, i ja ich nie zapraszalem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uchodźca Protest uchodźców w stolicy IP: *.aster.pl 16.04.09, 17:53 Nie ma już czegoś takiego jak pobyt tolerowany. Jest ochrona uzupełniająca i gwarantuje ona 12miesięczny proces integracyjny. Problem nie jest w tym, że uchodźcy chcą więcej niż Polacy ale w tym, co się dzieje z pieniędzmi, które UE przeznacza na uchodźców. Gdzie są te wszystkie szkolenia, warsztaty, etc? Tak, są uchodźcy, którzy przyjechali tu z nadzieją na darmowe życie i mieszkanie - rozczarowali się i coraz więcej z nich wyjeżdża. Ale są i tacy, którzy nie mogą wrócić do swojego kraju. Chcą tu pracować, normalnie żyć... a głównie są naciągani przez Polaków i na czynszu za mieszkanie i na nie płaceniu za pracę. Nie wspominając o komentarzach na ulicach czy placach zabaw... Jakby gdzieś traktowano Polaków tak jak Polacy traktują uchodźców to od razu byłaby wielka międzynarodowa awantura. Odpowiedz Link Zgłoś
herrrkagan Re: Protest uchodźców w stolicy 16.04.09, 17:57 A czego w Polsce szukaja ci nielegalni emigranci ekonomiczni? Guza? To go pewnie znajda... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? I po co? IP: *.chello.pl 16.04.09, 18:03 Tu wzrasta bezrobocie, nie załapią się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: echo 70 zł? Kłamstwo. Co ćwańsi biorą po kilka tyśięcy IP: *.adsl.inetia.pl 16.04.09, 18:23 Tak jest w przypadku rodzin wielodzietnych (co w przypadku czeczenów jest barzo cżeste). Wtedy wysokość zapomogi jest zwielokrotniana i może wynieść nawet 3000 zł miesięcznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: F pogonić mendy z lokali socjalnych i dać uchodźcom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.09, 19:00 ci przynajmniej chcą pracować w przeciwieństwie do większości menelostwa pokitranego po socjalach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Protest uchodźców w stolicy IP: *.zgora.dialog.net.pl 16.04.09, 20:16 Oto polskie chamstwo! Polska "gościnność" i "tolerancja". Wstyd mi za was, łajdaki. Zasługujecie na znacznie gorszy los niż ci pokrzywdzeni przez wojnę uchodźcy. Tfu!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obcytowróg Anna lubisz czarne laski? to śmigaj do nich :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.09, 22:30 wielka rodaczka się znalazła, siostra miłosierdzia, jak takaś gościnna to przyjmij paru brudasów do siebie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obcytowrógtowróg Re: Anna lubisz czarne laski? to śmigaj do nich : IP: *.chello.pl 17.04.09, 03:13 obcytowróg, ciebie bym nawet na wycieraczkę nie przyjął. obyś został polskim uchodźcą w czeczenii, oby jak najprędzej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kacha Protest uchodźców w stolicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.09, 20:29 Ludzie, myślcie co piszecie. Stajecie w obronie Czeczenów, a ja mam inne odczucia. Od trzech tygodni w naszym domu zamieszkali czeczeni, a juznam się dali we znaki. Zaczęli wprowadzać swoje obyczaje.Co drugi dzień policja. Krzyki do nas polaków "J....li was Niemcy, Ruscy was je...li i mu was budziem je...ć, psy Palaki" Jak można bronić takich ludzi, Zachowuja sie jak paniska, nie patrz, która godzina. W nocy wrzaski, pijaństwo. dziękuje za takich gości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pigula Re: Protest uchodźców w stolicy IP: *.piaseczno.robbo.pl 16.04.09, 20:42 Wcale mi ich nie żal... Dość często mam z nimi kontakt w pracy. Z byle "gó..m" do lekarza... bo im się należy. Najchętniej przyjąć już i teraz (mimo, że trzeba chwilę postać do okienka, bo kolejka)... bo im się należy. W większości udają, że nie znają języka rosyjskiego (tylko jakiś ichniejszy), nie mówiąc, że polskiego uczyć również się nie chcą. Na moim osiedlu mieszka ich troszkę. Rozkrzyczani, głośni, awanturni... wiecznie problemy z policją. Nie podoba się... nikt ich tu nie trzyma. Zapytajcie ludzi, którzy mieszkają w okolicach ośrodków. Jak są "szczęśliwi", z obecności uchodźców. Wiecznie problemy, awantury, pijaństwo, kradzieże... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czeczenwon Re: Protest uchodźców w stolicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.09, 22:31 daj znać skinom albo ruskim zaraz zrobią ze ścierwami czeczeńskimi porządek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Protest uchodźców w stolicy IP: *.aster.pl 16.04.09, 20:38 Nie podoba się im, to niech wracają do siebie lub wypad do innego kraju. Mamy wystarczająco duzo własnych problemów, żeby jeszcze brać na siebie kłopot roszczeniowo nastawionych uchodźców. Odpowiedz Link Zgłoś
thorgod Protest uchodźców w stolicy 16.04.09, 20:59 Co za durne transparenty "Dajcie nam ochronę...". Przed kim, przed czym ? Jak się czują zagrożeni, to zawszę mogą wrócić do Czeczenii. Ogólnie miałem sporo okazji spotkać się z wszelkimi "uchodźcami" i z te relacje nigdy nie były zbyt miłe. Bardzo często byli chamscy i przemądrzali. Ale jest rada, jakby ktoś miał podobne problemy - wystarczy postraszyć telefonem do straży granicznej, to odrazu się uspokajają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poti jakby im dać po 1000 zł IP: *.chello.pl 16.04.09, 22:40 Jakby im dać po 1000 zł, to za dwa lata mieli ich byśmy dwa miliony. Niestety, ale azyl azylem ale jak ktoś chce uzyskać obywatelstwo niech pokaże, że jest temu krajowi potrzebny, albo przynajmniej, że stać go na dożywotnie lenistwo w willi z basenem. Wiem jest to mało humanitarne podejście, ale inne niestety nigdzie się nie sprawdziło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amina Re: jakby im dać po 1000 zł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.09, 09:32 > Jakby im dać po 1000 zł, to za dwa lata mieli ich byśmy dwa miliony. > Niestety, ale azyl azylem ale jak ktoś chce uzyskać obywatelstwo niech pokaże, > że jest temu krajowi potrzebny, albo przynajmniej, że stać go na dożywotnie > lenistwo w willi z basenem. > Wiem jest to mało humanitarne podejście, ale inne niestety nigdzie się nie > sprawdziło. Właśnie, a oni nie proszą o zwiększenie kieszonkowego, tylko o to, by w czasie, w którym czekają na decyzję o przyznaniu bądź nie przyznaniu statusu uchodźcy mieli prawo do pracy. Zyskałoby na tym przede wszytkim nasze państwo. Nie musiało by utrzymywać przyjezdnych, a oni sami też mieliby okazję zobaczyć jak wygląda u nas życie i jeszcze raz zastanowić się, czy tego właśnie chcą. Prawo do pracy, pozwoliłoby też przez te, powiedzmy 2 lata czakania na wydanie dokumentów lub ekstradycję (według prawa powinno to być 6 miesięcy, więc rząd sam się wkopuje z wydatkami nautrzymanie zamiast przez 6msc to przez średnio 2 lata) na integrację i naukę jezyka, dzięki czemu te osoby, które dostaną status uchodźcy i będą mogły zostać w kraju, będą mogły zostać pełnoprawnymi członkami naszego społeczeństwa, normalnie pracując na siebie. A co się dzieje teraz? Przyjezdny 2 lata siedzi na dupie, chociaż wcale nie chce. Nie ma kontaktu ze społeczeństwem, nie zna języka, nie zna ludzi. Dostaje wreszcie dokumenty, więc ma prawo do tego, co i my wszyscy. Ale nie pójdzie do pracy, bo nie zna języka, nie zna realiów, nikt nie zna też go, więc boją się go zatrudnić. Dodatkowo przez dwa lata wegetacji, mało co już ze sprawczości takiego człowieka zostało. Z braku innych perspektyw przechodzi na rentę, do której ma już prawo. I czyja to wina? Jego? Bo ja myślę, że Państwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VTEC Uchodźcy protestowali w stolicy IP: *.aster.pl 16.04.09, 23:26 Szybko zapominamy jak sie zmywalo gary w Reichu, Anglii, zbieralo pomidory we Wloszech czy Szparagi w Holandii czy tez zapierdzielalo na kontraktorce w USA. Teraz my sa pany. Troche pokory ludzie. Zanim zaczniecie naskakiwac na uchodzcow, przypomnijcie sobie jak sie oburzaliscie jak dyskryminowano Polakow. Odpowiedz Link Zgłoś
sekwana2005 Uchodźcy i "uchodźcy" 17.04.09, 05:50 Zwykle bardzo trudno sprawdzić, czy ktoś jest uchodźcą politycznym, czy ekonomicznym. Źle, że rozpatrywanie takich spraw niekiedy latami się ciągnie. I czasem łatwiej kryminaliście się "zalegalizować", niż zwykłym ludziom, chcącym pracować. Czasem stykałem się z szokującymi sytuacjami, gdy obywatela Kaukazy, bynajmniej nie Czeczena, podobno nie można było z Polski deportować, bo po pierwsze - jest tu nielegalnie, mając zakaz wjazdu do Polski, po drugie - co najmniej 6 nowych postępowań prokuratorskich przeciw niemu jest prowadzonych. Więc dalej w Polsce mieszkał, ze Wschodu przemycał na Zachód rodaków (kto na paszportowym zdjęciu odróżni jedną śniadą osobę od drugie?), w drugą stronę kradzione samochody i komórki. Znam też bardzo uczciwe osoby... Nad Zalewem Zegrzyńskim straszy wrak ośrodka wczasowego, wynajetego dla emigrantów. Fatalnie zdewastowanego. Może lepiej było zawrzeć jakąś umowę, by sami mieszkańcy, często mający cenne kwalifikacje, dostawali więcje niż 70 zł za pracę w tym ośrodku? Od sprzątania i konserwacji, po prowadzenie przedszkola, szkoły, kursów językowych i internetowych. Albo nawet catering kaukaskiej kuchni dla tanich i drogich incentives. Przypomne tylko, iz jakieś 30-40 lat temu były akcje "osiedlania" polskich Cyganów. Czasem w kuchni parkietem palących. Trochę wcześniej Polacy ze wsi w blokach Nowej Huty w wannach prosiaki próbowali hodować. Wobec wszystkich emigrantów, uciekinierów bym jedncześnie dwa kryteria stosował: jak REALNIE są zagrożeni w swych ojczyznach. No i jak chcą dostosować się do Polski - wykorzystując swoją wiedzę i umiejętności, by na siebie zarabiać. Dla niektórych brzydko to zabrzmi, ale nawet ofiara prześladowań, po początkowej pomocy ekonomicznej, medycznej, psychologicznej - powinna mieć szansę, by stać się użytecznym, na siebie zarabiającym członkiem naszej społeczności. Jeszcze bardziej cynicznie - nie jestem zachwycony, gdy Polska ma fundować jedynie pczekalnię do "prawdziwej Europy", gdzie zasiłki są większe i dłuższe. Ale też jakiś nieduży procent Polaków w UE wybiera sobie "zawód: ofiara"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edward the Great Głównie są ekonomiczni, politycznych jest b. mało. IP: *.chello.pl 17.04.09, 06:50 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amina Re: Głównie są ekonomiczni, politycznych jest b. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.09, 09:51 I oczywiście, że jest wielu uchodźców ekonomicznych, ale jeśli spojrzeć na warunki 'ekonomiczne' w ich krajach, to trudno je nazwać godnymi istoty ludzkiej. Jednak wiekszość uchodźców jest politycznych. My żyjemy sobie w ciepełku, i nie mamy świadmości, ża na świecie trawa obecnie 27 konfliktów zbrojnych, z czego 22 rozpoczęły się jeszcze przed rokiem 1989. Na świecie giną ludzie, a może co 20 europejczyk byłby w stanie wskazać chociaż 5 z tych wojen. Co do nas samych to jako uchodźcy ekonomiczni jesteśmy jeszcze bardziej perfidni. Nie mówię, tu o pracujących na Wyspach. W zeszłym roku, w wakacje pracowałam w ramach workcampu w ośrodku dla uchodźców we Francji. Pośród zamiszkujących go Sudańczyków, Lankijczyków, Czeczenów, byli nasi rodacy, którzy twierdzili, że są prześladowani i czekali na status uchodźcy. A ja, jako pracownik ośrodka, uczyłam ich francuskiego. Porażka. Sami też zapomnieliśmy, jak byliśmy uchodźcami podczas naszej wojny. Kto mi powie, ilu uchodźców z Polski, było np. W Kenii czy Tanzanii, albo w Afryce Zachodniej? Ile ośrdoków dla nas zbudowano? Czekam na liczby. Sprawdźcie i dokształcie się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Krępski Nie sa tu na wczasach - niech nie wymagaja. IP: *.elka.pw.edu.pl 17.04.09, 09:36 Placimy na nich podatki a towarzystwu sie nie podoba. Pogonic palami i deportowac najaktywniejszych do domku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amina Przeczytaj facet artykuł, zanim palniesz głupotę. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.09, 09:54 Oni właśnie chcą płacić podatki i w tym cała rzecz. Odpowiedz Link Zgłoś