Gość: o_O IP: *.chello.pl 04.05.09, 13:14 mostostal to niech sie serdecznie w pupke pocaluje za te wszystkie opoznienia przy budowie zoliborskiego i bielanskiego odcinka metra Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gołść Nowe tramwaje będą na pewno, a metro? IP: *.acn.waw.pl 04.05.09, 13:21 Turcy to już pobudowali ratusz w Wilanowie i tor F1 pod Białą Podlaską ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Nowe tramwaje będą na pewno, a metro? IP: *.acn.waw.pl 04.05.09, 13:23 No to teraz się zaczną protesty dla drugiej linii metra :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łopuszcza Nowe tramwaje będą na pewno, a metro? IP: *.chello.pl 04.05.09, 13:29 tak, ale według informacji na stronie ZMID, przetarg na przebudowę węzła Łopuszańska wygrał strabag a nie Bilffinger-Berger [url=http://www.zmid.waw.pl/index.php? id=24&tx_ttnews[tt_news]=137&tx_ttnews[backPid]=1&cHash=7538606d66]Te kst linka[/url] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Seba Nowe tramwaje będą na pewno, a metro? IP: *.polkomtel.com.pl 04.05.09, 15:25 W treść komunikatu wkradł się błąd. Wielopoziomowe skrzyżowanie Al. Jerozolimskich z ul. Łopuszańską to nie to samo skrzyżowanie co planowane kilkaset metrów dalej skrzyżowanie z ul. Nowolazurową umożliwiające dojazd do węzła Konotopa (jeden z łączników z A2). Jeżeli się mylę, to znaczy, że w jedne przetarg wrzucono realizację tych 2 węzłów, ale coś mi mówi, że wcale tak nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maliniak popiolek Pan Popiolek niech siedzi cicho IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.05.09, 16:22 Jakby Mostostal gral czysto rok temu, a nie dogadal sie z kolesiami po fachu na zawyzone ceny to dzis juz by budowali metro. Wtedy liczyli, ze szantaz sie uda i wydoja miasto, ale sie przeliczyli. Tyle, ze przez nich nie bedzie II linii na Euro. Wiec niech juz siedza cicho i zaczna wreszcie uczciwie i rzetelnie prowadzic biznes. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *gosc* Re: Pan Popiolek niech siedzi cicho IP: *.chello.pl 04.05.09, 17:52 hahahahahaha, to dlaczego wtedy byli najtansi? dlaczego nikt teraz nie mowi ze obecny przetarg wydluza roboty o pol roku wzgledem poprzedniego i stad nizsze ceny... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hq Re: Pan Popiolek niech siedzi cicho IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.05.09, 21:26 W tamtym przetargu ryzyko które trzeba było wkalkulowac w postaci kar dało tak wysokie ceny. Obecny przetarg wcale nie jest lepszy - termin wydłuzono o zaledwie 3 MIESIĄCE, ale wykonawca ma zapewnić przejezdność kluczowych skrzyżowań na EURO 2012 co w praktyce oznacza że stacje muszą już być gotowe w stanie surowym i zasypane !!! więc termin się nie zwiekszył a skrócił. Metro poełniło kardynalny błąd. Po nieudanym przetargu trzeba było ogłosić i szybko rozstrzygnąc przetarg na projekt. Dziś projekt byłby gotowy i przetarg na wykonawcę dałby zapewne niższe ceny i roboty już by startowały i może nawet II linia byłaby na mistrzostwa. Tak zrobiono właśnie z Mostem Północnym.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomo Re: Nowe tramwaje będą na pewno, a metro? IP: *.merinet.pl 04.05.09, 18:35 Sprawa powinna być załatwiona bardzo prosto - jeżeli protest Mostostalu okaże się być zasadny to przetarg należy rozstrzygnąć od nowa. Jeżeli natomiast protest będzie jedynie pomówieniem i chęcią odwleczenia przetargu firma go składająca powinna mieć np. 5 - letni zakaz startowania w przetargach publicznych. I powinno być to zapisane w Ustawie o Zamówieniach Publicznych. Raz na zawsze ukróciłoby to bzdurne protesty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Boa OK, tramwaje będą, a trasy tramwajowe??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.09, 20:23 Malutkie pytanie dla zarządzających transportem miejskim w Warszawie: dlaczego w Warszawie przez ostatnie kilkanaście lat przybyło raptem kilka km tras tramwajowych??? Sieć tramwajowa wygląda, jakby Warszawa była w granicach sprzed 30 lat! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Glonojad Re: OK, tramwaje będą, a trasy tramwajowe??? IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 04.05.09, 22:46 Co prawda ja tym burdelem nie rządzę, ale odpowiedzieć mogę: bo 90% pieniędzy z budżetu na rozbudowę komunikacji miejskiej przeznaczano na budowę metra, a w budżecie drogowym inwestycje tramwajowe, chociażby zapisane wcześniej w odpowiednich dokumentach, taktownie pomijano (Górczewska, Prymasa Tysiąclecia), a czasem wręcz uniemożliwiano na przyszłość (trasa Siekierkowska, Rondo Zesłańców Syberyjskich). Innymi słowy, miasto de facto realizowało inny scenariusz rozwoju. W końcu "metro plus obwodnica równa się stolica", w tym równaniu nic o tramwajach nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zeniu Re: OK, tramwaje będą, a trasy tramwajowe??? IP: *.chello.pl 04.05.09, 23:26 Poza przypadkiem totalnego korka drogowego tramwaj po prostu się wlecze. Jest to też środek transportu podatny na lobby emerytów, które wymusza na władzach miasta bezsensowne przystanki co 50 metrów. Tramwaje stają na światłach, powodują liczne kolizje z autami, na obleganych liniach często zdarzają się korki tramwajowe. Tramwaj jest dobry jako uzupełnienie transportu miejskiego, ale w mieście wielkości stolicy kręgosłupem powinno być metro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ok Re: OK, tramwaje będą, a trasy tramwajowe??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.09, 07:47 Gość portalu: zeniu napisał(a): > Tramwaj jest dobry jako uzupełnienie transportu miejskiego, ale w > mieście wielkości stolicy kręgosłupem powinno być metro. A u nas kręgosłupem będą 3 "obwodnice" i kilka wielopasmowych tras do centrum. Odpowiedz Link Zgłoś
bobcat0210 Re: OK, tramwaje będą, a trasy tramwajowe??? 05.05.09, 08:17 Pod względem zdolności przewozowych - tramwaj (szczególnie na wydzielonym torowisku, a takich jest w Warszawie większość) jest drugim (po metrze) środkiem transportu. Za to znacznie tańszym. Od lat czytam świetlane perspektywy rozwoju sieci tramwajowej, z kterych to planów nie zostaje nic. Więc może by podejść na serio do tego tematu? Co z tramwajem na Gocław? Do Nowodworów - Winnicy? Do Wilanowa? Co z połączeniem pętli Banacha przez Pole Mokotowskie z ciągiem Rakowiecka - Św. Andrzeja Boboli - Wołoska? Co z połączeniem ciągu Powstańców Śląskich - Górczewska z tramwajami na Nowym Bemowie? O tak śmiałych planach jak tramwaj do Łomianek, Piaseczna, czy Janek nie wspomnę. W kreśleniu planów jesteśmy dobrzy. Gorzej z realizacją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Glonojad Re: OK, tramwaje będą, a trasy tramwajowe??? IP: 217.17.35.* 05.05.09, 08:37 Kłamstwa, półprawdy i stereotypy. Ale proszę bardzo, możemy dalej budować metro w tempie 1 km/rocznie, wydając następne 90% budżetu na inwestycje komunikacyjne przez 25 lat dla 10(no,15)% pasażerów. Odpowiedz Link Zgłoś
bobcat0210 Re: OK, tramwaje będą, a trasy tramwajowe??? 05.05.09, 08:51 Skąd te 10% - 15%. To ma być ilość korzystających z metra w stosunku do całości pasażerów miejskiej komunikacji w ciągu doby? Jeśli dobrze pamiętam to ZTM przewozi dziennie 3 mln pasażerów, z czego metro - 150 tys. A więc byłoby 5%. Popraw mnie proszę jeśli nie mam racji. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Glonojad Re: OK, tramwaje będą, a trasy tramwajowe??? IP: 217.17.35.* 05.05.09, 09:57 Metro przewozi obecnie mięzdzy 400 a 500 tysięcy pasażerów (po zakończeniu całej inwestycji), niemniej dla M2 jest to wartość raczej nieosiągalna, chociaż trasa jest tak powyginana, by połapać jak najwięcej pasażerów, więc nie wiem. Z drugiej strony, po cięciwach łuków M2 jeżdżą tramwaje, które mogą mieć całkiem atrakcyjny czas przejazdu. O ile miasto czegoś nie wymyśli, by je unieatrakcyjnić oczywiście, na przykład wycinając linie bezpośrednie z Bródna, Bemowa, Ochoty i Grochowa do Centrum i zamieniając je na dowozówki oparte na 3 i nowej linii Bemowo - Okęcie ;). Odpowiedz Link Zgłoś
bobcat0210 Re: OK, tramwaje będą, a trasy tramwajowe??? 05.05.09, 10:56 Dzięki. Co do metra - to mnie najbardziej logiczne wydawały się te pierwsze przymiarki, które kiedyś czytałem. M2 z Chrzanowa (czy może nawet z Nowego Bemowa?), pod Wisłą gdzieś pomiędzy Mostem Śląsko- Dąbrowskim a Świętokrzyskim, a potem w okolicach Dworca Wileńskiego skręcała do Tarchomina i Nowodworów. M3 z Ursusa przez Ochotę, pod Wisłą pomiędzy Mostem Poniatowskiego a Łazienkowskim na Gocław. Nie zmienia to mojego przekonania, że wiele z potrzeb "metrowych" można taniej opędzić tramwajem, dlatego jestem zwolennikiem rozbudowy sieci linii tramwajowych w mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~~basia Nowe tramwaje będą na pewno, a metro? IP: 193.108.194.* 05.05.09, 08:55 Ciekawa jestem kiedy w końcu zostanie poszerzona ul. Wołoska. Pozostało tylko paręset metrów od ul. Wiktorskiej do Domaniewskiej. Odpowiedz Link Zgłoś