Dodaj do ulubionych

Zalewają betonem Pole Mokotowskie

IP: *.chello.pl 15.05.09, 09:29
"Oburzają się urzędnicy",normalnie...oburzające.Niech uklękną i się
pomodlą.Pie...a banda nieudaczników i leni.
Czy Państwo Polskie jeszcze istnieje?Na co,k...a,idą nasze podatki?
Obserwuj wątek
    • yavorius Zalewają betonem Pole Mokotowskie 15.05.09, 09:32
      Zaraz, zaraz, bo ja czegoś nie rozumiem. Grodzenie własnej działki
      jest samowolą budowlaną??
      • Gość: czteropak Re: Zalewają betonem Pole Mokotowskie IP: *.chello.pl 15.05.09, 09:41
        Z pewnością nie jest.Ale chodzi o to:
        Pracownicy nadzoru twierdzili, że taki wniosek do nich nie trafił. Po
        ponagleniach służb wojewody za zgłoszenie postanowili potraktować maila z
        pytaniami, który wysłaliśmy do nich w czwartek około południa z "Gazety".
        Inspektorzy mają pojawić się na działce przy Rostafińskich w piątek z samego rana.
        Po prostu,Urzędasy z Nadzoru,żyją na Marsie.Oni nic nie wiedzieli,do Nich nic
        nie dotarło,Oni,Panie zawsze niewinni.I zawsze bezkarni.
        Kiedy pier...one nieroby w różnej maści Urzędach,zaczną widzieć coś więcej,niż
        własne dupy na stołkach?
        Dlatego nie wierze w te całe EURo2012.Nawet,jak uda się zbudować Stadion w
        terminie,to jakiś zasrany urząd będzie wydawał wszystkie zezwolenia jak
        najbardziej opieszale,jak to tylko możliwe.A co,nie wolno im/A kto im co za to
        zrobi?
        • Gość: Anka Wygląda, że wszystko już jest ustalone :)))))))))) IP: 188.33.54.* 15.05.09, 11:21
          Wydaje mi się, że kolesie z WSI, pan Czeredys i władze Warszawy z PO mają już
          wszystko ustalone. Prawdopodobny scenariusz wygląda tak:

- Czeredys kupił działkę od wojska, na którą nie było chętnych ze względu na
          brak możliwości jej zabudowy

- Czeredys grodzi swoją działkę i w ten sposób z pomocą nieświadomych
          mieszkańców naciska żeby miasto zachowało tam park

- Miasto ugnie się pod naciskiem mieszkańców, uchwali plan zagospodarowania pola
          mokotowskiego

- Miasto odkupi od Czeredysa jego działkę za cenę kilkukrotnie wyższą niż
          Czeredys zapłacił wojsku.

- Wszyscy będą szczęśliwi bo: mieszkańcy gdyż władze miasta uchronią park,
          władze miasta bo zyskują poparcie, Czeredys i kolesie z wojska bo zrobią dobry
          ineres.

Proste biznesy są najlepsze....szkoda tylko, że są one dostępne dla kolesi osób
          rządzących :(

Już więcej nie zagłosuję na PO !!!!
          • adela_30 ________c_z_y_t_a_j_c_i_e___p_o_w _y_ż_e_j_________ 15.05.09, 12:24
            Gość portalu: Anka napisał(a):
            Prawdopodobny scenariusz wygląda tak:
            > - Czeredys kupił działkę od wojska, na którą nie było chętnych ze względu na
            > brak możliwości jej zabudowy
            > - Czeredys grodzi swoją działkę i w ten sposób z pomocą nieświadomych
            > mieszkańców naciska żeby miasto zachowało tam park
            >
            > - Miasto ugnie się pod naciskiem mieszkańców, uchwali plan zagospodarowania pol
            > a mokotowskiego
            > - Miasto odkupi od Czeredysa jego działkę za cenę kilkukrotnie wyższą niż
            > Czeredys zapłacił wojsku.
            > - Wszyscy będą szczęśliwi bo: mieszkańcy gdyż władze miasta uchronią park,
            > władze miasta bo zyskują poparcie, Czeredys i kolesie z wojska bo zrobią dobry
            > ineres.
            > Proste biznesy są najlepsze....szkoda tylko, że są one dostępne dla kolesi osób
            > rządzących :(
            > Już więcej nie zagłosuję na PO !!!!
      • juliu Re: Zalewają betonem Pole Mokotowskie 15.05.09, 10:42
        Grodzenie własnej działki być może nie, ale zalewanie betonem .... kto wie. :D
      • vtec_z Re: Zalewają betonem Pole Mokotowskie 15.05.09, 10:57
        yavorius napisał:

> Zaraz, zaraz, bo ja czegoś nie rozumiem. Grodzenie własnej działki
        > jest samowolą budowlaną??

Warto poczytać prawo budowlane...
        • dorsai68 Re: Zalewają betonem Pole Mokotowskie 15.05.09, 11:47
          vtec_z napisał:

> yavorius napisał:
          >
          > > Zaraz, zaraz, bo ja czegoś nie rozumiem. Grodzenie własnej działki
          > > jest samowolą budowlaną??
          >
          > Warto poczytać prawo budowlane...
          >

Ano warto. Zwłaszcza art.2 ust.1 pkt. 23:

Art. 29. 1. Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa:
          (...)
          23) ogrodzeń;

• dorsai68 errata 15.05.09, 11:48
            jest:
            Ano warto. Zwłaszcza art.2 ust.1 pkt. 23:

powinno być:
            Ano warto. Zwłaszcza art.29 ust.1 pkt. 23:
      • Gość: Ania Re: Zalewają betonem Pole Mokotowskie IP: *.aster.pl 15.05.09, 11:11
        Działki w parku?!
        I takie pytanie zadaje łodzianin.
        Ty nigdy nie będziesz czuł tego miasta, bo nie czujesz się z nim
        związany. Dlatego mało cię obchodzi, czy ucierpi warszawski park czy
        nie.
        • yavorius Re: Zalewają betonem Pole Mokotowskie 15.05.09, 11:15
          Dziecko, w artykule stoi jak wół:
          Mimo sprzeciwu urzędników na południowym obrzeżu Pola
          Mokotowskiego pojawiła się wczoraj betoniarka wylewająca fundamenty
          pod ogrodzenie
          działki

Reszta wpisu - do kosza, bełkot.
          • Gość: Ania Re: Zalewają betonem Pole Mokotowskie IP: *.aster.pl 15.05.09, 11:28
            Dziecko, wiem co piszę.
            • yavorius Dobrze. /nt 15.05.09, 11:34
              • Gość: Ania Re: Dobrze. /nt IP: *.aster.pl 15.05.09, 11:41
                OK
                • yavorius Dobrze. /nt 15.05.09, 11:45
                  • Gość: Ania Re: Dobrze. /nt IP: *.aster.pl 15.05.09, 17:05
                    Jaki ty zgodny jesteś.
      • Gość: mixer Re: Zalewają betonem Pole Mokotowskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.09, 17:07
        yav. po twoim wpisie widać, ze nie jesteś Warszawiakiem ( pomimo, ze
        może tu mieszkasz od jakiegioś czasu ) wiec nie wypowiadaj sie na
        NASZE tematy
    • Gość: han_solo_79 Zalewają betonem Pole Mokotowskie IP: *.sds.uw.edu.pl 15.05.09, 09:35
      Oho, jak widzę jak się do tego zabierają ("papiery nie dotarły", "mail nie
      doszedł", "jeszcze w maju") to jestem pewien, że te bloki i biurowce jednak
      powstaną. A wtedy wiecie co moi drodzy nieudacznicy? Ludzie flipną Wam fingera i
      kaska na koszt podatników się skończy.
    • jhbsk Zalewają betonem Pole Mokotowskie 15.05.09, 09:36
      Wczoraj ktoś słupki zdemolował.
      • pokojnr3 Re: Zalewają betonem Pole Mokotowskie 15.05.09, 09:47
        i dobrze ze zdemolował. Mam nadzieje, ze ew. powstające tam budynki
        tez będą wciąz demolowane. W dupach się deweloperom poprzewracało.
        • yavorius Re: Zalewają betonem Pole Mokotowskie 15.05.09, 10:05
          Mówimy o deweloperze, który jest WŁAŚCICIELEM tego terenu, tak?
          Poprzewracało mu się w dupie, bo chce ogrodzić WŁASNY teren? Tobie
          się chyba w głowie coś poprzewracało, albo ktoś ci szare komórki
          zdemolował...
          • krwe Re: Zalewają betonem Pole Mokotowskie 15.05.09, 10:16
            chyba tobie :)
            deweloper został "właścicielem"w jakiś szemrany sposób.należy więc
            dowiedzieć sie kto na to zezwolił,kto podpisał,kto wziął kasę i na
            koniec całą złodziejska tranzakcję unieważnić.
            • yavorius Re: Zalewają betonem Pole Mokotowskie 15.05.09, 10:24
              Aha, w jakiś sposób.

Jasne, dowiedzcie się i koniecznie dajcie znać!
              • krwe Re: Zalewają betonem Pole Mokotowskie 15.05.09, 11:02
                nie dowiedzcie się tylko dowiedzmy...no chyba że jesteś nie stąd i
                cię to nie interesuje,pewnie z resztą tak jest, bo ludzie stąd
                zazwyczaj mówią/piszą pola nie pole:)
                • yavorius Re: Zalewają betonem Pole Mokotowskie 15.05.09, 11:19
                  Chyba ty jesteś nie stąd, bo ludzie stąd zazwyczaj piszą zresztą
                  , a nie z resztą.

I co, dowalasz się dalej czy trochę merytoryczniej pogadamy?
                  • krwe Re: Zalewają betonem Pole Mokotowskie 15.05.09, 11:41
                    dobra przepraszam.merytorycznie cieżko jest rozmawiać gdy ci
                    najbliższy sercu kawałek wspólnej przestrzeni grodzą buce.
                    luz
                    • yavorius Re: Zalewają betonem Pole Mokotowskie 15.05.09, 11:46
                      Ja też przepraszam.
                      Nie będę Cię zapewniał, że mi też to leży, ale w każdym razie leży:)
          • scibor3 Re: Zalewają betonem Pole Mokotowskie 15.05.09, 10:21
            To tobie się w dupie poprzewracało a jedyną myślącą komórkę to nosisz w
            kieszeni. Jesteś doskonałym przykładem tego do czego prowadzi pranie mózgu
            'świętą prywatną własnością" albo podobnymi bzdurami. Facet kupił teren z
            ograniczoną funkcją użytkowania i tyle. Teraz niech płacze i płaci.
            • yavorius Re: Zalewają betonem Pole Mokotowskie 15.05.09, 10:25
              scibor3 napisał:
              > Facet kupił teren z
              > ograniczoną funkcją użytkowania i tyle. Teraz niech płacze i płaci.

Tak bardzo ograniczoną, że nie może ogrodzić swojego terenu?
              (Resztę wpisu przemilczę, bo to bełkot)
              • scibor3 Re: Zalewają betonem Pole Mokotowskie 15.05.09, 10:32
                Na tym polega ograniczenie, że grodzić również nie może. Taki urok posiadania
                terenu o statusie publicznym. Ma za to obowiązek utrzymywać teren w porządku. Z
                przyjemności: może zaprosić rodzinę i przyjaciół i powiedzieć: to moje.
                • yavorius Re: Zalewają betonem Pole Mokotowskie 15.05.09, 10:48
                  > Na tym polega ograniczenie, że grodzić również nie może.

No i było to napisać od razu.
          • Gość: MacGregor Re: Zalewają betonem Pole Mokotowskie IP: *.159.14.36.static.crowley.pl 15.05.09, 10:31
            No tak Yavorius... w końcu liczy się tylko kasa, kasa, kasa.... Deweloper
            zakupił teren, co do którego jest jasno powiedziane, że ma zostać na nim
            utrzymane 95% zieleni. Jeśli chce coś tam budować, to niech zbuduje tam plac
            zabaw, skate park, boiska, ale nie domy jednorodzinne i biura zakradające się
            pod sam staw mokotowski. Najlepiej zalać wszystko bezmyślnie betonem. Niech
            warszawiacy i studenci największych okolicznych uczelni jeżdżą odpoczywać do
            tężni w Konstancinie, albo do Kampinosu.
            W pierwszej kolejności powinno się urwać łby połowie miejskich urzędników za
            opieszałość, tumiwisizm i nicnierobizm....
            Jestem na polach 2-3 w tygodniu. Jeżdżę tam na rolkach, wypoczywam w weekendy ze
            znajomymi, chodzę na piwo... nie pozwolę zniszczyć jedynej w swoim rodzaju
            enklawy zieleni w tym mieście.
            A jeśli będzie ostatecznie trzeba to będę stał w pierwszym rzędzie rzucając
            butelki z benzyną i kamienie... Skoro deweloper i urzędnicy nie potrafią
            uszanować prawa to ja też nie będę go szanował....
            • krwe Re: Zalewają betonem Pole Mokotowskie 15.05.09, 10:37
              dokładnie MacGregor ja też.
            • yavorius Re: Zalewają betonem Pole Mokotowskie 15.05.09, 10:41
              Deweloper zakupił teren, co do którego jest jasno powiedziane, że
              ma zostać na nim utrzymane 95% zieleni.

I trzeba było tak od razu. Zresztą, ja piszę tylko o grodzeniu
              działki, a nie o budowaniu na niej czegokolwiek.

##
              Nie na polach, tylko na polu :)
              • Gość: MacGregor Re: Zalewają betonem Pole Mokotowskie IP: *.159.14.36.static.crowley.pl 15.05.09, 11:11
                OK Yavorius... Ciśnienie mi już trochę zeszło, można merytorycznie pogadać :-)
                Szukam jakiś informacji w sieci, ale nie mogę nic znaleźć nt. tego jakie są
                intencje dewelopera. Nie wiem co chce budować... widać na to, że nawet urzędnicy
                tego wiedzą. Dlatego wolałbym nawet nie dopuścić do postawienia tego
                ogrodzenia... bo potem to już tylko p. Czeredys będzie wiedział co się tam
                będzie za płotem działo.
                Cieszy mnie bardzo fakt, że sprawa grodzenia działki nie pozostała bez echa i że
                oburza to wiele osób. Najpierw niech całą sprawę załatwią ze sobą deweloper i
                urzędnicy... jeśli to się nie stanie i wszystkie prawne i "parlamentarne" metody
                negocjacji zawiodą, to sprawy w swoje ręce przejmą ludzie a wtedy nie chciałbym
                być w skórze pracowników ekip budowlanych czy nawet pracowników ochrony...

PS: wiem, że "pole" to poprawna forma, ale mam taki brzydki nawyk mówienia w
                liczbie mnogiej z powodu podzielenia pola mokotowskiego na 2 części Al.
                Niepodległości... stare, uczelniane przyzwyczajenia :-)
              • m0cna Pola 02.06.09, 10:07
                yavorius napisał:

> ##
                > Nie na polach, tylko na polu :)

Być może nazwa miejsca to Pole Mokotowskie, ale odkąd pamiętam,
                zwyczajowo zawsze sie mówiło Pola Mokotowskie. Dopiero jak
                wybudowali metro i nazwali stację Pole Mokotowskie to niektórzy
                zaczęli mówic w liczbie pojedynczej.
                • jhbsk Re: Pola 02.06.09, 10:42
                  Mylisz się, nazwa jest przedwojenna.
                  www.mapywig.org/m/City_plans/Plan_der_Stadt_WARSCHAU_1941.jpg
                  Plan Warszawy (uwaga duży plik) przedwojenny z naniesionymi niemieckimi zmianami.
                  A dzięki takiemu nazwaniu stacji metra część osób uświadomiła sobie która nazwa
                  jest poprawna.
          • pomysl.po.wypiciu Re: Zalewają betonem Pole Mokotowskie 15.05.09, 11:00
            tak sie sklada ze nawet jak jestes wlascicielem jakiegos terenu to nie oznacza
            ze mozesz tam wszystko cos sobie zamarzysz wybudowac
            • yavorius Re: Zalewają betonem Pole Mokotowskie 15.05.09, 11:14
              tak się składa, że pisałem o grodzeniu
              • aurita Re: Zalewają betonem Pole Mokotowskie 15.05.09, 11:29
                ogrodzenia tez nie mozna ot tak sobie zrobic.
                Mam nadzieje ze nie pozwola mu na uszczuplenie terenu parku.
          • Gość: Moko Re: Zalewają betonem Pole Mokotowskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.09, 16:17
            yavorius napisał:

> Mówimy o deweloperze, który jest WŁAŚCICIELEM tego terenu, tak?
            > Poprzewracało mu się w dupie, bo chce ogrodzić WŁASNY teren? Tobie
            > się chyba w głowie coś poprzewracało, albo ktoś ci szare komórki
            > zdemolował...

yavorius chyba na prawdę nie jest z Wawy. Wyznaje typową dla napływu zasadę
            "wolnoć Tomku w swoim domku".

Otóż nie do końca jest tak, że na własnej działce można robić co się chce. Na
            budowę trzeba mieć pozwolenie. Ciekawe, jakie przepisy pozwalają na dowolne
            grodzenie działek, bez jakiejkolwiek zgody???!!!

Przykład z życia wzięty: moja wspólnota mieszkaniowa jest właścicielem działki
            ale nie możemy się ogrodzić. Urzędasy z Rakowieckiej twierdzą, że ogrodzenie
            zaburzy ciągi komunikacyjne dla pieszych, więc narzucają nam godzenie się z
            bezprawnym niszczeniem naszej własności przez okolicznych meneli oraz z
            urządzaniem pijackich burd w nocy.

Poza tym wyobraź sobie, jak będzie wyglądało miasto, jak wszyscy "WŁAŚCICIELE"
            się ogrodzą??? kolejna cecha napływu: przywiązanie do płotów. A pan czeredys
            (specjalnie z małej litery) zapewne jest NAPŁYWEM a w posiadanie działki wszedł
            nie do końca legalnie.
    • Gość: no pkp ale chu.nia IP: *.128.33.188.static.crowley.pl 15.05.09, 09:47
      zamiast dla podatników mas w wieku przed/po/produkcyjnym zagospodarować teren zielony, może odzyskać go od właściciela to nie, będzie następna ogrodzona kostka rubika, chu.nia do niczego nie podobna.
    • Gość: wsw Zalewają betonem Pole Mokotowskie IP: *.chello.pl 15.05.09, 10:32
      Zieleń, tereny parkowe to nie jest cel publiczny.
      Przepisy nie zezwalają na wykup gruntu pod park.
      • jhbsk Re: Zalewają betonem Pole Mokotowskie 15.05.09, 10:36
        A po co wykupywać. Kupił fragment parku - niech ma.
        • Gość: VTEC Re: Zalewają betonem Pole Mokotowskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.09, 11:04
          AMW szukala frajera, ktoremu opchna kawalek parku i znalazla. Deweloper wiedzial
          w co sie pakuje, tylko, ze zwazywszy na egzekucje prawa przez naszych urzednikow
          mial nadzieje, ze postawi samowolke i nikt mu nic nie zrobi. Nie bral pod uwage
          czegos takiego jak "sprzeciw spoleczny". Mam nadzieje, ze Warszawiacy (celowo
          pisze z duzej litery) nie pozwola na cos takiego.
          • Gość: sems Re: Zalewają betonem Pole Mokotowskie IP: 195.136.248.* 15.05.09, 11:26
            Krew się w człowieku gotuje. Jak to możliwe, że jakiś d...k odgradza
            sobie płotem 4 ha przestrzeni publicznej - parku, w którym wypoczywa
            kilkadziesiąt tysięcy ludzi. Przecież bywają tam nie tylko
            mieszkańcy Mokotowa czy Ochoty.
            On sobie wylewa beton, a urzędnicy plotą coś o samowoli budowlanej,
            zamiast wysłać tam prokuratora i przegonić to całe towarzystwo.
            I Ratusz, i wojewoda dali ciała. Powinni pamiętać, że jednak ludzie
            patrzą i nie zapomną, ocenią ich w kolejnych wyborach i wtedy sami
            wylądują pod jakimś płotem.
    • Gość: ja Zalewają betonem Pole Mokotowskie IP: *.pgi.gov.pl 15.05.09, 10:39
      www.tvnwarszawa.pl/-1,1600331,0,,inwestor_plot_na_polu_mokotowskim_stawiamy_legalnie,wiadomosc.html
    • Gość: obserwator Zalewają betonem Pole Mokotowskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.09, 10:43
      Czy Panem Czredysem i jego interesami oraz idącym mu na rękę kumplami z Agencji
      Mienia Wojskowego, a także nieudolnymi (otwartymi "na współpracę") urzędnikami z
      nadzoru budowlanego raczą się wreszcie zająć służby, na które płacimy podatki.
      Panowie z CBA weźcie się wreszcie do roboty chyba, że i was Pan Czeredys ma w
      kieszeni.
      Czy w Polsce istnieją jakieś władze???
      • Gość: Harry Re: Zalewają betonem Pole Mokotowskie IP: 188.33.118.* 15.05.09, 11:17
        Żeby zbudowąć ogrodzenie na działce graniczącej z parkiem właściciel działki
        musi się zgłosić do pani Prezydent ze zgłoszeniem robót budowlanych (nie mylić z
        pozwoleniem na budowę!)Jeżeli w przeciągu 30 dni nie zgłosi Ona sprzeciwu można
        budować. Tak mówi prawo budowlane.
        Z tego co mówi inwestor i nie ma sensu mu nie wierzyć - Prezydent sprzeciwu nie
        wniosła. Zatem budowa jest jak najbardziej legalna.
        Jakieś sprzeciwy władz Dzielnicy czy Wojewody są funta kłaków warte, bo nie są
        stronami w tym postępowaniu. Tylko Gronkiewicz.
    • sanmartino urzednicza zenada 15.05.09, 11:25
      To ze inwestor walczy o zysk nikogo nie powinno dziwic.
      Przerazajaca jest natomiast postawa urzednikow.
      Nie sadze niestety, ze chodzi o ich nieudolnosc, tylko o
      umozliwienie budowy osiedla.
      • Gość: Z zagranicy Ci urzednicy maja jakies nazwiska? IP: *.science.uva.nl 15.05.09, 15:31
        Ciekawe, ile Bufetowa dala nagrod tym urzednikom, co tajemniczo nie mogli i nie
        moga uchwalic planu zagospodarowania?
    • Gość: spacerowiczka Zalewają betonem Pole Mokotowskie IP: *.ined.fr 15.05.09, 11:29
      Czy przypadkiem na tej dzialce nie powstala w tym roku nowa alejka? Miasto
      buduje w parku nowe alejki, wydaje na to kase, a potem sie okazuje, ze nawet nie
      posiada tego terenu! i prywatny wlasciciel ma nowa alejke, ktora sobie moze
      ogrodzic i zrobic z nia, co chce... Bosze, co za marnotrastwo pieniedzy...
    • Gość: Anna Zalewają betonem Pole Mokotowskie IP: *.rtr.bait.pl 15.05.09, 11:47
      tak, sprzedano na własność cukierek zza szybki, którego ani dotknąć ani
      zasmakować a jedynie można tylko na niego popatrzeć. Taka własność nie powinna
      być nigdy przedmiotem przetargu, bo to jest właśnie przekręt. Tylko czekać aż
      wejdzie prawo ustawowe, że każda samowola będzie zatwierdzona, byle inwestor
      zapłacił 50 tys, co dla niego będzie jedynie niedogodnością a nie karą i pole
      mokotowskie spokojnie zniknie a pogoda dla bogaczy będzie jaśniała w zamkniętym
      terenie apartamentowców.
    • Gość: Anna Zalewają betonem Pole Mokotowskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.09, 22:16
      Czy właścicielem jest ten sam Marek Czeredys, o którym dwa tygodnie temu było
      głośno, bo zburzył piękną, zadbaną, zabytkową wille prof. Bartłomiejczyka na
      Kolonii Profesorskiej koło Łazienek? Wtedy też wstrzymano roboty, które do
      dziś trwają.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka