Dodaj do ulubionych

Budynki Kancelarii Prezesa RM w Al Ujazdowskich

08.12.03, 15:27
Nie dawno miałem możliwość zobaczenia głównego gmachu od wewnątrz i byłem
zaskoczony jego tandetnym i siermiężnym wystrojem, ale i wielkością całego
założenia (vide Sala Kolumnowa). Z tablicy umieszczonej tuż przy gł wejściu
dowiedziałem się że cały ten wielki zespół powstał w roku 1904 (NA CZYJE
POTRZEBY? wojska? administracji carskiej? Generał-gubernator rezydował
przeciez na Zamku...). Kiedy nastąpiła przebudowa wnętrz? Na czyje potrzeby?
Kto był jej autorem? Wiem że w międzywojniu była siedzibą GISZ (Marszałek
miał blisko z Belwederu...)
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • ryszard.maczewski Re: Budynki Kancelarii Prezesa RM w Al Ujazdowski 08.12.03, 19:17
      olivarez napisał:

> Z tablicy umieszczonej tuż przy gł wejściu
      > dowiedziałem się że cały ten wielki zespół powstał w roku 1904 (NA CZYJE
      > POTRZEBY? wojska?

A i owszem - były to koszary Korpusu Kadetów.
      A odpowiedź na resztę Twoich pytań można znaleźć na stronie
      www.msiewarszawa.com.pl :

"Urząd Rady Ministrów mieści się w czterech budynkach dawnych koszar Korpusu
      Kadetów, zbudowanych po 1900 roku (według projektu Wiktora Junoszy-
      Piotrowskiego i Henryka Juliana Gaya), przebudowanych potem w stylu
      neorenesansu w 1914 roku przez architekta Stefana Szyllera na Lazaret Miejski.
      Budynki uszkodzone w 1944 roku, odbudowane zostały ze zmianami w latach 1946-
      1949 przez Zygmunta Odyńca-Dobrowolskiego jako siedziba Rady Państwa. Z tego
      okresu pochodzi portyk główny projektu Franciszka Krzywdy-Polkowskiego. Wnętrza
      zaprojektował w latach 1947-1948 Jan Bogusławski, rzeźby są autorstwa
      Stanisława Sikory, detale z kutego żelaza i brązu wykonano według projektu
      Henryka Grunwalda. "
      • olivarez Re: Budynki Kancelarii Prezesa RM w Al Ujazdowski 09.12.03, 08:48
        Wielkie dzięki - potwierdziły się więc moje przypuszczenia o koszarowym
        początku całego założenia i o tym że budynek został "wzbogacony" o ten
        wspaniały wystrój po II wojnie światowej. Aż dziw że nie ma w nim wyraźnych
        elementów sztuki realnego socjalizmu. Wnętrza nawiązują raczej wg mnie - choć
        niestety niezbyt udanie - do okresu XX międzywojennego.

pozdrawiam
        • ryszard.maczewski Re: Budynki Kancelarii Prezesa RM w Al Ujazdowski 09.12.03, 12:37
          Oj - budynków koszarowych to Ci było u nas dostatek! Przy Szwoleżerów (kościół
          to dawna przykoszarowa cerkiew), przy Puławskiej róg Rakowieckiej (kościół
          ewangelicki to też dawna cerkiew), obecny URM, i po drugiej stronie Szucha
          nieistniejace koszary w okresie miedzywojennym zamienione na MSWoj. Cały
          kwartał ograniczony ulicami Nowowiejska/Krzywickiego/Koszykowa/Chałubińskiego
          to też koszary, pałac przy Zakroczymskiej - koszary, pałac przy Konwiktorskiej -
          koszary. A pewnie jakby sqh przeczytał tego maila to by od siebie dodał
          jeszcze dużo więcej :-)
          • olivarez Re: Budynki Kancelarii Prezesa RM w Al Ujazdowski 09.12.03, 14:31
            Z tego co wiem to pałac Sapiehów na Zakroczymskiej został przeznaczony na
            koszary jeszcze za Księstwa Warszawskiego i pełnił tą funkcję aż do II wojny
            światowej. Powojenna odbudowa przywróciła mu na szczęście charakter z końca
            XVIII w.
            Co do budynków Min Spraw Wojskowych na Nowowiejskiej to adaptowane na ten cel
            carskie koszary zostały zniszczone jeszcze w 1939. Jedyną pamiątką po nich są 4
            lwyzpiaskowca stojące obecnie przed Pałcem Lubomirskich. Pisał o tym Z.
            Stępiński.
            Wiem że sporo koszar znajduje się również w okolicach Warszawy. Widziałem cały
            duży kompleks w Legionowie. No i oczywiście Modlin...

• sqh Re: Budynki Kancelarii Prezesa RM w Al Ujazdowski 09.12.03, 16:23
              URM już swego czasu żeśmy maglowali na forum, więc może nie będę na razie nic
              od siebie dodawał, tylko zaproponuję zerknąć tu:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=437&w=6579630&v=2&s=0

Jeśli zaś chodzi o inne zespoły koszarowe, względnie pojedyncze gmachy
              instytucji wojskowych, to w samej Warszawie jest ich kilkadziesiąt -
              konkretniejszymi informacjami na żądanie służę uprzejmie, bo pisać to mógłbym o
              tym długo i namiętnie :-)

O ile dobrze pamiętam, na niniejszym Forum omawiane były też warszawskie
              szpitale wojskowe, zaś Koszary Ujazdowskie, Nowowiejskie, Konwiktorskie,
              Sapieżyńskie, część Jerozolimskich i parę pojedynczych budynków wojskowych jest
              wstawione na stronę Rysia Mączewskiego:

www.warszawa1939.prv.pl

gdzie należy wyszukać je sobie w indeksie bądź przy pomocy fotoplanu.
              • akcja1 Re: Budynki Kancelarii Prezesa RM w Al Ujazdowski 23.07.04, 14:48
                Czy zauważyliżcie remont południowej elewacji KPRM (skrzydło z gabinetem
                Premiera i salą posiedzeń Rady Ministrów).
                Południowe skrzydło pomalowano na kolor beżowy i żółty i osobiście uważam, że
                świetnie kontrastuje to z kolumnadą na elewacji. Niemogę się doczekać remontu
                wschodniej elewacji - gdyby tak przywrucono neobarokowe dekoracje głównego
                wejścia i kopułę ponad nim!
                Niestety dawny GISZ ma byś siedzibą CIRu, szkod bo tam można by zrobić z
                prawdziwego zdarzenia muzeum PIŁSUDSKIEGO
        • faun o Janie Boguslawskim 23.07.04, 18:09
          Olivarez napisal: >>Aż dziw że nie ma w nim wyraźnych elementów sztuki realnego
          socjalizmu. Wnętrza nawiązują raczej wg mnie - choć niestety niezbyt udanie -
          do okresu XX międzywojennego.<<

Jan Boguslawski (1904-1982) byl wybitnym architektem dzialajacym jeszcze w
          dwudziestoleciu miedzywojennym - wowczas cenionym szczegolnie jako projektant
          wnetrz. Po wojnie, az do czasu wprowadzenia doktryny socrealizmu w 1949 r. byl
          autorem kontynuujacym nurt awangardowy, modernistyczny w polskiej
          architekturze - m. in. Dom Partii, Dom Towarowy "Smyk", Kino "Praha". Nie ma
          wiec nic dziwnego w tym, ze realizacja z lat 1946-1948 wolna jest od
          stylistyki "soc" - to po prostu wynika z chronologii wydarzen. Przeciez nawet
          Dom Partii (KC), wbrew popularnym opiniom NIE JEST budynkiem socrealistycznym!
          A propos - wlasciciel kina "Praha" wlasnie planuje wyburzenie tego unikatowego
          dla Warszawy i Polski obiektu.
          • pbd2 To moze by tak odtworzyc... 02.08.04, 17:03
            ... ten przedwojenny wystroj przy okazji tego remontu???
            • lmalczewski Re: To moze by tak odtworzyc... 04.08.04, 11:37
              Zwracam uwagę na boczną bardzo efektowne skrzydło URM z kolumnadą. Szkoda że
              nie ma tam głównego reprezentacyjnego wejścia.
              • lmalczewski Re: To moze by tak odtworzyc... 04.08.04, 11:39
                Zwracam uwagę na boczne bardzo efektowne skrzydło URM z kolumnadą. Szkoda że
                nie ma tam wejścia reprezentacyjnego.
                • akcja1 Wejście 05.08.04, 10:24
                  Tam jest wejście i często delegacje tam wchodzą z uwagi na zamknięcie terenu
                  ogrodzeniem. W środku jest bardzo monumentalna klatka schodowa -niestety
                  wyłożona lastrikiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka