Gość: xylolit IP: *.chello.pl 19.06.09, 09:26 jakby na mnie lecial wariat z nozem to tez bym odstrzelil ... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: majkel Zastrzelił chorego podczas interwencji IP: *.chello.pl 19.06.09, 09:28 bab chrzani głupoty ;] a policjanci specjalnie się ranili butelka by sobie postrzelac ;/ co za głupie babsko.. Szkoda tylko chłopaków bo teraz będą ich ciągać do wyjaśnień sprawy oczywistej ... posrany kraj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: banach Re: Zastrzelił chorego podczas interwencji IP: *.adsl.inetia.pl 19.06.09, 09:49 Jego zona twierdzi że policjanci go rozjuszyli... W takim razie po co wzywali ich na interwencję skoro był taki spokojny.. Chyba rodzinka liczy na odszkodowanie i wali ściemy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dandar Re: Zastrzelił chorego podczas interwencji IP: *.era.pl 19.06.09, 09:34 Nie ma to jak sensacyjny tytuł. Rozumiem że "wariat z nożem na policjanta" nie jest wystarczająco "keczi"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iiu2 A co mieli zrobić? Dać się pchnąć nożem, bo chory? IP: 194.156.48.* 19.06.09, 09:43 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waw32 I prawidłowo, atakował nożem, był groźny IP: 194.156.48.* 19.06.09, 09:45 dla otoczenia, mógł kogoś zabić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Zastrzelił chorego podczas interwencji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.09, 09:51 Skoro facet był psychiczny to policjant miał dać się zadźgać nożem??? Nie no proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Zastrzelił chorego podczas interwencji 19.06.09, 09:54 To co, nie wolno stosować obrony koniecznej, gdy atakuje nas chory psychicznie? Tylko przed zdrowym wolno się bronić? Stuknijcie się wszyscy w główkę. Też mi sensacja. Odpowiedz Link Zgłoś
pamejudd Przecież to oczywiste! 19.06.09, 11:26 Powinien był czekać, aż zostanie przerobiony na krajankę i najlepiej polać się uprzednio sosem, żeby nie psuć smaku. Podobnie powinien postąpić w przypadku ataku ze strony: - geja - upośledzonego społecznie transseksualisty - przeciwnika grodzonych osiedli - Katarzyny Kozyry - antyklerykałów - Magdaleny Środy wraz z resztą latającego cyrku - zwolennika legalizacji roślinnych środków odurzających - Araba W każdym z tych przypadków notka w GW miałaby podobną postać, z odpowiednimi wartosciami zmiennej. Odpowiedz Link Zgłoś
everettdasherbreed Re: Przecież to oczywiste! 19.06.09, 12:13 Niektóre środki odurzające pochodzenia roślinnego są legalnie sprzedawane acz obłożone wysoką akcyzą. Odpowiedz Link Zgłoś
zgr-edo Re: Przecież to oczywiste! 20.06.09, 07:09 a o chłopakach w czarnych kieckach i moherowych czarownicach zapomniałeś ? Odpowiedz Link Zgłoś
pamejudd Ich raczej GW niespecjalnie broni? 20.06.09, 11:00 Czy mi się tylko wydaje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j Re: Przecież to oczywiste! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 20.06.09, 12:09 On tylko pisał o dewiantach i może o tobie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Waclaw Co za niemadry tytul? IP: *.umcs.lublin.pl 20.06.09, 12:33 Juz myslalam, ze doszlo do tragicznej pomylki czy wypadku, a tu poszlo jak nalezy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Kiedyś zrezygnowałem z wiadomości onetu IP: *.k2.pl 19.06.09, 10:00 bo dawali takie kretyńskie tytuły. Czas pożegnać się z gazetą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max Weber Wyjdzie, że sam się zastrzelił. Zobaczycie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.09, 10:10 Od pewnego czasu mam takie nieodparte wrażenie, że wraca aroganacja, samowola i buta ludzi u znajdujących się u władzy. Ale niekoniecznie tych z samej góry. Samowola taka z jaką mieliśmy do czynienia za komuny. Ministrowie i komendanci tracą powoli kontrolę nad swymi podwładnymi a ci robią co im się żywnie podoba. Pamiętajmy, że psychole są wszędzie a tam gdy nie ma nad nimi nadzoru, gdy tuszuje się ich wyczyny prędzej czy później dochodzi do dramatów, takich jak ten w Słupsku ze śmiercią Przemka Czaji. Premier mówi jedno a ministrowie robią dokładnie coś na odwrót. Czyli PRL bis. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LC Zastrzelił chorego podczas interwencji IP: *.netia.pl 19.06.09, 10:19 Całe szczęście, że policjant miał broń i mógł się bronić. Zwykły człowiek po prostu zostałby zaszlachtowany... Odpowiedz Link Zgłoś
everettdasherbreed Re: Zastrzelił chorego podczas interwencji 19.06.09, 12:18 I w tym jest problem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: namułobreaksteinwa Re: Zastrzelił chorego podczas interwencji IP: *.152.153.4.dsl.dynamic.eranet.pl 19.06.09, 14:49 everettdasherbreed napisał: > I w tym jest problem. Problem jest w tym, że powinno a nie jest, być napisane "Zastrzelił chorego podczas leczenia" a nie podczas interwencji. Problem jest jeszcze w tym, że Ty też masz coś z głową. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boku Zastrzelił chorego podczas interwencji IP: 83.16.112.* 19.06.09, 10:23 Kto do kogo przyszedł z bronią? Kłania się doktor doktor Mengele. Jak coś dolega to najlepsza jest jego terapia. Wszyscy będą zdrowi. Odpowiedz Link Zgłoś
antypisiorek pokazywali rodzinkę już w tv wczoraj :) 19.06.09, 10:24 jak nic kasę prymitywki chcą wyciągnąć :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czteropak Nie "chorego",tylko bandytę z nożem IP: *.chello.pl 19.06.09, 10:33 I dobrze zrobili,ale w tym popie...nym kraju to teraz policjanci będą ciągani po sądach. A autorowi artykułu gratuluje-teraz każdy bandzior zaopatrzy się w lewe wariackie papiery i nic nie będzie mu można zrobić.O to Ci chodziło,durniu? Odpowiedz Link Zgłoś
everettdasherbreed Re: Nie "chorego",tylko bandytę z nożem 19.06.09, 12:16 Ja sobie załatwię kilka świadectw lekarskich: 1. Świadectwo lekarskie dystaksji, czyli niezdolności do płacenia podatków. 2. Świadectwo lekarskie stwierdzające, że normalne fizjologiczne stężenie alkoholu u mnie wynosi 1 promil i wcale nie pogarsza sprawności do prowadzenia samochodu. 3. Świadectwo lekarskie stwierdzające, że moja osoba emituje fale zakłócające działanie sprzętu do pomiaru prędkości jazdy przez zawyżanie wskazań o 50 km/h. i tak dalej Odpowiedz Link Zgłoś
dypl.instruktor.brzuchomowstwa Re: Nie "chorego",tylko bandytę z nożem 19.06.09, 13:12 Ja bym dorzucił jeszcze ostrą, przewlekłą hiperkleptomanię : jak raz na tydzień np. nie obrobię banku, to popadam w stan zagrażający mojemu życiu (drgawki,duszności,skoki ciśnienia etc.). --------------- Dyplomowany Instruktor Brzuchomówstwa zrzeszony w Ogólnopolskiej Izbie Komunikacji Niekonwencjonalnej Odpowiedz Link Zgłoś
everettdasherbreed Re: Rządzisz :-) 19.06.09, 18:38 Zaś polscy piłkarze (niektórzy) chorują niekiedy na dysfutbolię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ares Re: Nie "chorego",tylko bandytę z nożem IP: *.umcs.lublin.pl 20.06.09, 12:35 Bo żółtych papierów nie musisz sobie załatwiać, bo już masz... Odpowiedz Link Zgłoś
arrowthe Zastrzelił chorego podczas interwencji 19.06.09, 10:43 No i co? Policjanci nie powinni być rozliczani z każdego naboju jaki posiadają. Powinni mieć prawo strzelać nie tylko w obronie własnej. A że psychiczny? Na czole ma mieć wytatuowane, że wariat? Do wariatów nie wolno strzelać? Gościu na nich zaszarżował, to się bronili. Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: Zastrzelił chorego podczas interwencji 19.06.09, 10:51 jednego mniej, opieka psychiatryczna przyjmie nowego utrzymanka. Jarka lub Leszka :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niechcemisielogowc Re: Zastrzelił chorego podczas interwencji IP: *.tvk.torun.pl 19.06.09, 10:52 Człowieku, o czym Ty opowiadasz. Przecież żyjemy w tolerancyjnej, demokratycznej, pacyfistycznej Europie. Tu nie ma miejsca na przemoc ze strony policji, i pewnie nawet wojska. Pan Policjant, widząc człowieka biegnącego na niego z nożem, powinien tylko stać i się uśmiechać, nakłaniając napastnika by raczył zaprzestać przemocy, a po otrzymaniu ciosu w serce podziękować. Psychol zaś powinien dostać nagrodę za odwagę i zezwolenie na broń automatyczną, by w ramach spełniania siebie mógł od czasu do czasu puścić serię po ludziach na ulicy. Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: Zastrzelił chorego podczas interwencji 19.06.09, 10:53 > powinien tylko stać i się uśmiechać, nakłaniając napastnika by aż tacy głupi nie są i jeszcze natura nie pozbawiła ich instynktu przetrwania ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: orient Re: Zastrzelił chorego podczas interwencji IP: 213.135.38.* 19.06.09, 11:21 Bez przesady. Są na to regulaminy. Przed interwencją powinien trzy razy ostrzegawczo dźgnąć w powietrze a jeżeli podejrzany nie zastosuje się do polecenia należy nożem służbowym dźgnąć go w łydkę. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
everettdasherbreed Re: Zastrzelił chorego podczas interwencji 19.06.09, 12:20 Sportowa równość szans? A może lepiej od razu wyzwać na pojedynek? Jak Wołodyjowski Kmicica w "Potopie"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gerwazy Zastrzelił chorego podczas interwencji IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.06.09, 11:02 Co to za tytuł "Zastrzelił chorego...", może lepiej "Zastrzelił wariata". Taki był spokój, że policja przyjechała na interwencję. Był spokojny, tylko na dzień dobry zdzielił policjanta butelką z winem. Nie źle tsm musi być, skoro pod ręką miał 40 centymetrowy nóż. Ciekawe czy wszyscy trzeźwi byli, to wygląda na pijacką melinę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luger Zastrzelił chorego podczas interwencji IP: *.152.153.4.dsl.dynamic.eranet.pl 19.06.09, 11:08 Za odstrzelenie "czuba" atakującego policjantów należy się Im nagroda od komendanta. Policja wobec tego zanarchizowanego , zchamiałego i rozpuszczonego motłochu powinna częściej używać środków adekwatnych do sytuacji. To, że ktoś jest leczony psychiatrycznie nie daje Mu praw do zachowań agresywnych i niebezpiecznych wobec innych. Prawie co drugi "dres, czy przygłup łysol" ma pop...e we łbie i też powinien być psychiatrycznie leczony i wcale nie znaczy, że może być bezkarny za określone czyny. Odpowiedz Link Zgłoś
anmanika Re: Zastrzelił chorego podczas interwencji 19.06.09, 11:19 Jak taki spokojny jak żona twierdzi to po co wzywała policję? Trzeba było samemu obezwładniać męża z nożem. Odpowiedz Link Zgłoś
honda_c Kilku gliniarzy nie potrafi obezwładnić.Żenada!! 19.06.09, 11:21 Kilku gliniarzy nie potrafi obezwładnić JEDNEGO szaleńca! I nie potrafi celnie strzelić np.w stopę....chyba że samemu sobie.Pamiętacie zastrzelonego weterynarzaq na Tarchominie? A chłopaka (NIEWINNEGO) pod Poznaniem w aucie? A słyszeliście o zastrzelonym przez policjant5a bandycie??? Bo ja nie.Zawsze im się trafia celnie w niewinnych.Żenada i obciach. Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: Kilku gliniarzy nie potrafi obezwładnić.Żenad 19.06.09, 11:30 co do chłopaka, to raczej sam sobie winien, po kiego uciekał???? Kiedyś u mnie w bloku weszli antyterroryści (oczywiście nie do mnie, do sąsiada). Właśnie szedłem do sklepu po bułeczki. Kolo (ten anty) chyba dla zasady załapał z spust - fajnego szybkostrzelnego karabinku (nie wiem jaki mają sprzęt) - jak sądzisz, co by zrobił, jak bym dla jaj zaczął uciekać czy coś innego, równie głupiego?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pepe Re: Kilku gliniarzy nie potrafi obezwładnić.Żenad IP: *.rev.snt.net.pl 19.06.09, 11:59 Jeśli złapał za spust, to trafiłeś na kiepsko wyszkolonego zawodnika. Nie powinien tego robić w takiej sytuacji, no chyba, że miał zamier cię odstrzelić. Odpowiedz Link Zgłoś
jhbsk Re: Kilku gliniarzy nie potrafi obezwładnić.Żenad 19.06.09, 13:09 Zobaczył człowieka (nieumundurowanego) z bronią to uciekał. Wina policji był ewidentna. Odpowiedz Link Zgłoś
everettdasherbreed Re: Kilku gliniarzy nie potrafi obezwładnić.Żenad 19.06.09, 12:26 Skuteczne obezwładnienie osobnika atakującego nożem (czy innym groźnym narzędziem) przez chwyt judo (np. "Parszywa dwunastka", scena "Nie popychaj mnie!") ładnie wygląda właśnie na filmach. W rzeczywistości nigdy nie wiadomo, jak może skończyć się starcie. Niemniej jednak, podstawowym zadaniem policjanta jest obezwładnienie napastnika ŻYWCEM, bo jego życie może stanowić cenny materiał dowodowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: namułobreaksteinwa Re: Kilku gliniarzy nie potrafi obezwładnić.Żenad IP: *.152.153.4.dsl.dynamic.eranet.pl 19.06.09, 14:52 everettdasherbreed napisał:> Niemniej jednak, podstawowym zadaniem policjanta jest obezwładnienie napastnika > ŻYWCEM, bo jego życie może stanowić cenny materiał dowodowy. Nie ma życia czuba, nie mamateriału dowodowego (cennego), nie ma sprawy a jest za to spokój i nauczka dla innych pop....ców. Odpowiedz Link Zgłoś
everettdasherbreed Re: Kilku gliniarzy nie potrafi obezwładnić.Żenad 19.06.09, 18:36 Zastrzelenie kogoś dla przykładu jest dobre w przypadku zwalczania bandy np. kiboli czy dresiarzy. W tym przypadku chodziło o pojedynczego psychola. Zastrzelenie takiego nie daje efektu odstraszającego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: namułobreaksteinwa Re: Kilku gliniarzy nie potrafi obezwładnić.Żenad IP: *.220.120.65.dsl.dynamic.eranet.pl 19.06.09, 19:36 everettdasherbreed napisał: > Zastrzelenie kogoś dla przykładu jest dobre w przypadku zwalczania bandy np. ki> boli czy dresiarzy. W tym przypadku chodziło o pojedynczego psychola. Zastrzele> nie takiego nie daje efektu odstraszającego. Znowu a pewnie i jak zwykle się mylisz. Mamy niestety w kraju olbrzymie ilości takich właśnie pojedynczych przypadków z którymi jest konieczność zrobić ostateczny porządek. Zastrzelenie nawet jednego, pojedynczego psychola daje efekt odstraszający innym pojedynczym psycholom a nawet jeżeli nie daje to efekt pozytywny i właściwy i tak jest. Mamy wtedy o kolejnego psychola, zagrażającego życiu i zdrowiu innych ludzi mniej a o to wszystkim chodzi. Pisząc wszystkim, mam na myśli ludzi normalnych, chcących bezpiecznie żyć w swoim Kraju w którym prawo nie faworyzuje i nie ochrania przestępcow, niezależnie od tego, czy są zdrowi, czy chorzy. Odpowiedz Link Zgłoś
everettdasherbreed Re: Kilku gliniarzy nie potrafi obezwładnić.Żenad 19.06.09, 21:39 Ale znacznie lepiej byłoby, gdyby dresiarz został zatłuczony, zatrzelony albo chociaż tylko porządnie upokorzony w obecności jego kolesiów. To działa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znowumisieniechce Re: Kilku gliniarzy nie potrafi obezwładnić.Żenad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.09, 17:30 Oglądałeś film "Skazani na Shawshank"? Tam też tylko niewinni siedzieli. Jeden został wrobiony przez adwokata, inny nie miał alibi. Tak samo w gazetach, zwłaszcza w Wyborczej, wszyscy zastrzeleni to biedne zbłąkane owieczki, a wszyscy redaktorzy to pier**lnięci humaniści z Helsińskiej Fundacji Praw Człowieka, uważający kryminalistów za zbłąkane owieczki i dający im prawo do wyrzynania kogo popadnie. Za to policjant nie ma prawa nikogo zastrzelić nawet we własnej obronie. Odpowiedz Link Zgłoś
mracek Zastrzelił chorego podczas interwencji 19.06.09, 12:01 Nie wiemy wprawdzie, jak całe zdarzenie naprawdę wyglądało, ale czytelnicy od razu chętnie podzielili się na dwa zwaśnione obozy - jeden kibicuje w tym zdarzeniu policjantom, drugi na policjantach wiesza psy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xmen Zastrzelił chorego podczas interwencji IP: *.chello.pl 19.06.09, 12:15 Na pewno wydarzyła się tragedia z powodu tego ze gość nie żyje. Jednak próba oskarżenia policjanta o zabójstwo to moim zdaniem przesada. Po pierwsze jednak się bronił. Siebie albo kogoś z kolegów. Po drugie mógł nie wiedzieć, że człowiek ten jest chory - jeśli była tam żona to mogła ostrzec przed takimi zachowaniami. Po trzecie i najważniejsze - skoro rzucił się na człowieka z nożem bo coś go zdenerwowało i leczył się psychiatrycznie to znaczy, że powinien siedzieć w zakładzie zamkniętym bo teraz trafił na uzbrojonego policjanta, a równie dobrze mźgł go ktoś zdenerwować w sklepie i wtedy mogłoby dojść do jeszcze większej tragedii. Odpowiedz Link Zgłoś
everettdasherbreed Re: Zastrzelił chorego podczas interwencji 19.06.09, 12:18 Dlaczego policjanci nie użyli innych środków obezwładniających? Na przykład - siatki - olśniewającej lampy błyskowej - psa - gazu - tasera itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pepe Re: Zastrzelił chorego podczas interwencji IP: *.rev.snt.net.pl 19.06.09, 12:32 Bo pies, który się mieści do kabury nie za bardzo da radę obezwładnić napastnika, poza tym yorki nie służą w policji, a do każdej interwencji nie jest wysyłany patrol wyposażony w radiowóz ghostbusters:)) Nie wiem, czy miałeś kiedyś okazję być w sytuacji osoby atakowanej nożem - to naprawdę nie jest tak jak na filmach... Policjant był w sytuacji bezpośredniego zagrożenia życia i zareaqgował prawidłowo. No i zapomniałeś jeszcze wymienić ogłuszający gwizdek, a także wziąć pod uwagę fakt, że w przypadku użycia tasera wypadałoby obywatela przepytać na okoliczność posiadania rozrusznika serca:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: namułobreaksteinwa Re: Zastrzelił chorego podczas interwencji IP: *.152.153.4.dsl.dynamic.eranet.pl 19.06.09, 14:44 everettdasherbreed napisał:> Dlaczego policjanci nie użyli innych środków obezwładniających? Dlatego, że czuba należy odstrzelić dla dobra społecznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vvv Re: Zastrzelił chorego podczas interwencji IP: *.subscribers.sferia.net 19.06.09, 21:18 Bo życie to nie gra komputerowa. Odpowiedz Link Zgłoś
ko_menta_tors Re: Zastrzelił chorego podczas interwencji 20.06.09, 12:03 aeverettdasherbreed napisał: > Dlaczego policjanci nie użyli innych środków obezwładniających? > Na przykład > - siatki > - olśniewającej lampy błyskowej > - psa > - gazu > - tasera > itd. mam wrażenie, że za "olśniewającą lampę błyskową" sam mógłbys robić... Odpowiedz Link Zgłoś
mike_007 Zastrzelił chorego podczas interwencji 19.06.09, 12:25 I bardzo dobrze zrobili, niech bandyci wiedzą jak się kończy zadzieranie z policją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karpio Re: Zastrzelił chorego podczas interwencji IP: *.adsl.inetia.pl 19.06.09, 12:47 chory czy zdrowy, prawo należy przestrzegać. bardzo dobrze zrobili, teraz będzie większy szacunek dla przepisów. brawo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raf Zastrzelił chorego podczas interwencji IP: 194.181.197.* 19.06.09, 14:33 jechali na interwencje do chorego psychicznie i nie wiedzieli że jest chory psychicznie. A gdzie wywiad środowiskowy, czy policja jest tylko od strzelania- czy od dbania o obywateli(tych chorych także).Dla mnie to wygląda na zwykłą zemste za wcześniej pobitego policjanta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rusz glowka Re: Zastrzelił chorego podczas interwencji IP: 77.236.4.* 19.06.09, 23:27 Wywiad srodowiskowy mieli przeprowadzac w chwili gdy atakowano ich nozem, gigancie intelektu? Czy moze w drodze na interwencje kontaktowac sie z rodzina i sasiadami przez cb-radio? I co ma w ogole do rzeczy wiedza o chorobie w takiej sytuacji? Jesli ktos usiluje ranic lub zabic policjanta, powinien zostac zastrzelony - niezaleznie od tego czy jest chory, zdrowy, czy mial trudne dziecinstwo badz wrastajacy paznokiec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Welarg Zastrzelił chorego podczas interwencji IP: 148.81.254.* 19.06.09, 15:23 Wszyscy bandyci są chorzy i się stale leczą. Odpowiedz Link Zgłoś
starylive Zastrzelił chorego podczas interwencji 19.06.09, 17:47 terapia okazała się nad wyraz skuteczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozmowy_z_katem A gdzie celował policjant? IP: *.hstl2.put.poznan.pl 19.06.09, 18:38 Ważne w co celował... Obrona konieczna wymaga użycia tego samego środka - on mnie pałką, ja go pałką, on mnie nożem, ja go nożem. Jak on mnie nożem a ja go z glocka to to już przekroczyłem moje uprawnienia w zakresie obrony koniecznej. Jeżeli w nogi i trafił w tętnicę udową to należy dać nagrodę, przenieść o stanowisko wyżej i jeszcze dać 50 000 nagrody jako przykład dla innych. Jeżeli w okolice serca/głowy to bydlęcie pod sąd, skazać jako zwykłego mordercę (chyba, że policji nie uczą w co strzelać żeby nie zabić) i do kryminału, będzie miał nauczkę jak w majestacie prawa nie należy mordować. Mam nadzieję, że sąd wyda sprawiedliwy wyrok. PS. Nie widziałem jeszcze żadnej wiadomości, gdzie policjanci zastrzelili gangstera. Zawsze jakiś niewinny się nawinie... oczywiście przez pomyłkę... Odpowiedz Link Zgłoś
everettdasherbreed Re: A gdzie celował policjant? 19.06.09, 18:46 To nie jest sportowy pojedynek, żeby szanse były równe. Obrona konieczna oznacza odparcie BEZPRAWNEGO i BEZPOŚREDNIEGO zamachu na jakieś dobro podlegające ochronie. I to cała definicja. Bezprawność polega na tym, że np. nie wolno nikogo atakować nożem a osoba zaatakowana nożem nie ma obowiązku się poddać lub uciekać. Drugim warunkiem obrony koniecznej jest bezpośredniość. Czyli np. odwet nie jest już obroną konieczną. Obronę konieczną można stosować, gdy niebezpieczeństwo bezpośrednio istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
wardog1 Re: A gdzie celował policjant? 19.06.09, 19:59 everettdasherbreed napisał: > Obrona konieczna oznacza odparcie BEZPRAWNEGO i BEZPOŚREDNIEGO zamachu na jakie > ś dobro podlegające ochronie. I to cała definicja. A gdzie w definicji obowiązek uśmiercenia? wręcz przeciwnie, nakazuje się użycia najsłabszego środka wystarczającego do obezwładnienia napastnika. Mało jakoś ludzi na forum z poczuciem prawa. jak się to wszystko czyta, można dojść do wniosku,że Polacy dążą do stanu jak w fajans-fiction filmie Judge Dredd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: namułobreaksteinwa Re: A gdzie celował policjant? IP: *.220.120.65.dsl.dynamic.eranet.pl 19.06.09, 20:25 Jeżeli miał czas na celowanie to strzelił w miejsce właściwe, żeby nie marnować drugiego naboju. Za to przecież płaci podatnik a za leczenie postrzelonego "czuba" też. Uratował w ten sposób życie swoje, jak i innych, którzy, gdyby ten "czubek" przeżył byli dalej narażeni, obronił też budżet z którego szły by duże pieniądze na utrzymywanie psychola. Policjantowi należy się premia za odwagę i szybką prawidłową decyzję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vvv Re: A gdzie celował policjant? IP: *.subscribers.sferia.net 19.06.09, 21:05 Następny "filozof" który ma klawiature i nie zawacha sie jej użyc. Wyobraź sobie że ciebie atakuje potęzny chłop(psychole są bardzo silni) z 40 cm nożem i co, może się zastanawiasz żeby go nie usmiercic? Podczas gdy on nawet sie nie zastanawia- ma jeden cel- usmiercić ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
everettdasherbreed Re: A gdzie celował policjant? 19.06.09, 21:38 Obowiązku uśmiercenia oczywiście nie ma. Ale można NARAZIĆ napastnika na to samo, co on chce wyrządzić napadniętemu. Owszem, jest wymóg "wyrządzenia możliwie małej szkody przez użycie broni". Ale dotyczy on wyszkolonych funkcjonariuszy: policjantów, klawiszy, straży granicznej itd. Napadnięty "cywil" może nawet nieznacznie przekroczyć obronę konieczną. Oprócz tego jest artykuł o działaniu "w stanie silnego wzburzenia", który też pozwoli uwolnić broniącego się od odpowiedzialności karnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xz Zastrzelił chorego podczas interwencji IP: 85.128.7.* 19.06.09, 19:24 dobrze zrobili w końcu mają broń do strzelania do bandytów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fitenfizachihauwa SZanowny Panie "redaktorze" IP: *.220.120.65.dsl.dynamic.eranet.pl 19.06.09, 19:54 Powinien Pan napisć, że policjant przyjechał do domu chorego człowieka i Go bezlitośnie zastrzelił z broni służbowej. Pisanie cyt.:"Zastrzelił chorego podczas interwencji" nie oddaje właściwie najprawdopodobniej zamierzonego efektu. Bez dodania, że ten chory atakował policjanta nożem i policjant się bronił jest nadużyciem i nieuczciwością, więc dlatego zaproponowałem lepszą wersję, która już nie pogorszy SZ.Panu opinii. Wersja ta Panu powinna się spodobać i być wzorem do pisania następnych artykułów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vvv Wołomin-Włodowo 1-0 IP: *.subscribers.sferia.net 19.06.09, 20:58 Policjanci z Wołomina zrobili to, co powinni zrobic policjanci we Włodowie Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Będzie nowa procedura. 19.06.09, 21:53 Od teraz obowiązkiem policjanta, przez oddaniem strzałów, będzie przeprowadzenia psychiatrycznej analizy szarżującego na niego desperata. Pytanie tylko, czy osoba psychicznie chora jest mniej niebezpieczna od zdrowej? Odpowiedz Link Zgłoś