adam81w 05.08.09, 16:04 www.konflikty.pl/a,1544,Rocznice,05_sierpnia_1944_Rzez_Woli.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ania Re: Rocznica rzezi Woli IP: *.aster.pl 05.08.09, 16:18 Przebieg Powstania na Woli był szczególnie dramatyczny. Dzisiaj brałam udział w obchodach rocznicy Powstania na Woli, gdzie dowódca oddziału walczącego w jednym z ważniejszych punktów dzielnicy nie zapomniał wspomnieć też o ofiarach cywilnych z tamtych dni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania II Re: Rocznica rzezi Woli IP: *.152.157.125.dsl.dynamic.eranet.pl 06.08.09, 21:24 Gość portalu: Ania napisał(a): > Dzisiaj brałam udział w obchodach rocznicy Powstania na Woli, gdzie > dowódca oddziału walczącego w jednym z ważniejszych punktów > dzielnicy nie zapomniał wspomnieć też o ofiarach cywilnych z tamtych > dni. To naprawdę ładnie z Jego strony, wzruszyłem się, że nie zapomniał wspomnieć o ofiarach cywilnych a przecież mógł nie wspomnieć, mimo, że pamiętał. Wzruszyłem się też dlatego, że On wspomniał a inni nie wspominają, tylko dekorują się nawzajem i urządzają fety coroczne i to coraz huczniejsze, nawet koncerty. Może już w przyszłym roku będą nawet tańczyć na grobach pomordowanych, wyrażając w ten sposób swoją pamięć i podziw?. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Rocznica rzezi Woli IP: *.aster.pl 06.08.09, 22:58 Franiu, Haniu itd. Zdecyduj się na jakieś imię. I nie bądź taki uprzedzony do Powstania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania II Re: Rocznica rzezi Woli IP: *.152.157.125.dsl.dynamic.eranet.pl 06.08.09, 23:48 Gość portalu: Ania napisał(a): > nie bądź taki > uprzedzony do Powstania Ależ ja nie jestem uprzedzona do powstania, bo dzięki niemu, tylko tylu jeszcze zostało "bohaterów". Gdyby nie powstanie to "bohaterów" mielibyśmy na okrągło i medali by brakło. Nawet gdyby nie zabrakło, bo prężność tych z "AK" jest wielka, to ręka wręczającego by się zmęczyła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Rocznica rzezi Woli IP: *.aster.pl 06.08.09, 23:57 Jesteś uprzedzony. A ten ironiczny ton to chyba nie na tę okazję. W każdym razie dalsza dyskusja z tobą już mądrzejsza nie będzie, więc można z niej zrezygnować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania II Re: Rocznica rzezi Woli IP: *.152.157.49.dsl.dynamic.eranet.pl 07.08.09, 12:16 Gość portalu: Ania napisał(a): > W każdym razie dalsza dyskusja z tobą już mądrzejsza nie będzie, > więc można z niej zrezygnować. Już na początku miałem takie wrażenie i jak widzisz miałem rację. Dobrze, że w końcu sama to zrozumiałaś. " z Tobą" piszemy dużą literą, niezależnie od sympatii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Rocznica rzezi Woli IP: *.aster.pl 07.08.09, 12:24 Trudno napisać "z tobą" wielką literą do faceta, który udaje kobietę. Wiem, do kogo używam wielkiej litery, a do kogo nie. Nie uzależniam tego od sympatii, tylko od szacunku. I nie "dużą", tylko "wielką". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania II Re: Rocznica rzezi Woli IP: *.152.157.49.dsl.dynamic.eranet.pl 08.08.09, 00:27 Wielką to Ty masz pustkę w głowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Rocznica rzezi Woli IP: *.aster.pl 08.08.09, 00:34 Sprawdzałeś swoją? Odpowiedz Link Zgłoś
jana2706 Re: Rocznica rzezi Woli 08.08.09, 15:43 Aniu,Anno,mam do Ciebie wielki szacunek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Rocznica rzezi Woli IP: *.aster.pl 08.08.09, 18:35 Dziękuję. Ja go zachowam dla tych z naszej przeszłości, którzy naprawdę na niego zasłużyli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EUROpejczyk A poza rzeziami coś w ogóle potraficie świętować?? IP: *.acn.waw.pl 08.08.09, 16:42 Tylko byście się modlili, urządzali apele poległych, wszczynali powstania, bunty, strajki i stawiali pomniki panu wojtyle. Jesteście narwanym narodem bez krzty pomyślunku! Czechów, Węgrów, Szwedów nie wyrzynano w wojnę, bo nie wszczynali kolejnego powstania, jak wy! Chirac miał rację, zmarnowaliście okazję, żeby siedzieć cicho. Musieliście odstawić waszą narodową specjalność czyli wszczęcie powstania. I kurde, dostaliście bardzo mocno po nosie. Ale żeby to was czegoś nauczyło! A tu nic! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Azjata Re: A poza rzeziami coś w ogóle potraficie święto IP: *.aster.pl 08.08.09, 16:57 Gość portalu: EUROpejczyk napisał(a): > Tylko byście się modlili, urządzali apele poległych, wszczynali powstania, > bunty, strajki i stawiali pomniki panu wojtyle. > Jesteście narwanym narodem bez krzty pomyślunku! Czechów, Węgrów, Szwedów nie > wyrzynano w wojnę, bo nie wszczynali kolejnego powstania, jak wy! I to zawsze wystarcza europejczykom, by dokonywac ludobojstw? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: corgan mamy Masę Krytyczną, święto kartofla, oscypka IP: *.chello.pl 08.08.09, 21:34 Jeszcze trochę by się tych świąt znalazło. Nie wiem czy one wpisują się w ogólny poziom ełropejski, ale chyba nie powinno jakoś znacząco odbiegać? Wiesz... czy ludzie w Warszawie się wtrancają w święto kartofla, buraka czy rzut młotkiem w telewizor gdzieś na prowincji? albo oscypka? nie, no więc może oni lubią swoje kartofle albo rzucanie młotkiem. A tutaj ludzie widocznie lubią się modlić, urządzać apele i stawiać pomniki poległym. Jesteśmy wolnymi ludźmi. W takich Niemczech stawia się meczety albo kluby dla sadomasochistów. U nas pomniki JPII i kościoły więc każdy stawia to co lubi i to co woli. pasi? Odpowiedz Link Zgłoś
ritzy Co nieco 09.08.09, 12:19 A z tych naszych buntow, strajkow i "panow wojtylow" narodzila sie dla polowy Europy wolnosc i oswobodzenie narodow spod okupacji sowieckiej i komunizmu. Zas Chirac powinien powinien skorzystac z okazji i usiasc na Tobie. Bylbys wtedy cicho i zaoszczedzilbys nam swego belkotu. Niestety, okazja zostala najwidoczniej zmarnowana. Odpowiedz Link Zgłoś
lepus42 Re: Co nieco 09.08.09, 12:29 A Ty Ritzy nie bądź taki mesjasz.Wielcy się dogadali,Niemcy się zjednoczyły,skończyła się zimna wojna,Rosjanie wrócili do domu to i w Polsce skończył się(?)komunizm. Nasze strajki do tego nic nie miały. Odpowiedz Link Zgłoś
ritzy Re: Co nieco 09.08.09, 13:25 Jak chce to moge byc mesjaszem. Mamy w koncu wolnosc. A Ty sprawdz sobie w kalendarzu jak to bylo po kolei z upadkiem kolonialnego imperium sowieckiego, obalaniem muru berlinskiego zjednoczeniem Niemiec, wolnymi wyborami w Polsce etc. Ciekawe, ze opinie swiatowych historykow co do znaczenia ruchu Solidarnosci dla upadku komunizmu roznia sie znacznie od Twoich, nazwijmy to, przemyslen. Z jednym jedynie moge sie zgodzic, ze ten komunimz upadal u nas powoli, a gdzie niegdzie wciaz trwa, chocby w postaci mafijnej sieci postkomuchow czy tez obecnosci calych tabunow homosovieticusow. Odpowiedz Link Zgłoś
lepus42 Re: Co nieco 09.08.09, 14:10 Ja w młodym wieku też czułem się Winkelriedem ale z wiekiem trochę ten zapał mi minął. Solidarność doprowadziła jedynie do zmiany władzy w Polsce (na zasadzie:zamienił stryjek siekierkę na kijek). Pomijając drobny fakt iż większość a przynajmniej spora część prominentów Solidarności to pracownicy albo współpracownicy SB, to ruch ten miał zupełnie inne cele niż te które osiągnął. A na świecie i tak symbolem upadku komunizmu jest upadek muru berlińskiego. Odpowiedz Link Zgłoś