Dodaj do ulubionych

Skrzyżowanie

27.09.09, 07:29
Dwie ulice w mieście (normalne ulice z oficjalnymi nazwami, nie żadne drogi
dojazdowe czy coś tam). Jedna wybrukowana polbrukiem, druga tylko utwardzony
grunt (obręb samego skrzyżowania cały wybrukowany). Skrzyżowanie nie jest
oznaczone żadnymi znakami. No i pytanko, czy to jest skrzyżowanie równorzędne?
Obserwuj wątek
    • staszek585 Re: Skrzyżowanie 27.09.09, 08:29
      Podaj więcej danych.
      Sprawdź czym są utwardzone opisywane ulice. Pojęcie drogi twardej - art.2.2) PoRD.
      Jeżeli jedna z nich jest drogą gruntową to jeszcze nic nie znaczy.
      Sprawdź teraz utwardzenie w pobliżu skrzyżowania. Czyli materiały jakich użyto (zgodnie z art.2.2) - PoRD), oraz długość nawierzchni.
      Jeżeli materiały spełniają warunki wg art 2.2), a długość odcinka utwardzonego przekracza 20 m - to masz skrzyżowanie równorzędne. Jak nie to nie masz skrzyżowania.
      PS:
      Problemem będzie od którego punktu mierzyć te 20 m ?
      • tiges_wiz Re: Skrzyżowanie 27.09.09, 10:27
        ja juz widzialem tyle kombinacji ze porazka.
        "skrzyzowanie" oznaczone znakiem A-5, a boczne drogi to zdecydowanie drogi
        gruntowe z dolami i takimi tam. pewnie zapomnieli poasfaltowac.

brak znaku i droga wylozona kosta ale na ilu 15? 20m?

w koncu kierowcy lubia rozwiazywac rebusy
      • jorn Re: Skrzyżowanie 27.09.09, 13:10
        staszek585 napisał:
        Problemem będzie od którego punktu mierzyć te 20 m ?

Od miejsca, gdzie krawędź jezdni przestaje być łukiem, a staje się linią prostą. Nie chce mi się szukać numeru paragrafu, ale jestem pewien, że istnieje taki przepis określający granice skrzyżowania.

Problemem raczej jest, jak ocenić z poruszającego się samochodu, czy to jest 19 czy 21 metrów.

Pozdrawiam
    • inguszetia_2006 Re: Skrzyżowanie 27.09.09, 09:35
      Witam,
      Ja bym jechała jak po równorzędnym, albo bym podejrzała tych, co
      wiedzą jak jechać. W mieście nie oznacza się równorzędnych, tzn. nie
      ma takiego przymusu.
      Pzdr.
      Inguszetia
      • staszek585 Re: Skrzyżowanie 27.09.09, 11:56
        Ustalenie czy coś jest skrzyżowaniem nie jest takie proste.
        A Ty chcesz jeszcze ustalić czy to jest skrzyżowanie równorzędne?
        Podobno kobiecie nie należy się sprzeciwiać. W tym przypadku częściowo zgadzam się z Inguszetią: potraktuj jak równorzędne jak masz kogoś z prawej. Ale nie licz, że gość nadjeżdżający z lewej też tak to widzi. W tym drugim przypadku zachowaj "ograniczone zaufanie".

• dogberry Re: Skrzyżowanie 27.09.09, 17:30
          Widać jak bardzo brakuje przepisu że KAŻDE skrzyżowanie musi być oznakowane.
          Było by to prostsze, nie było by problemów z pierwszeństwem.
    • bimota Re: Skrzyżowanie 27.09.09, 21:08
      Pierwsze slysze o przepisie mowiacym o jakims luku. Wg mnie liczy sie od
      krawedzi.. Wg mnie gruntowa to gruntowa... Niby jak utwardzana ?? Moze przez
      jezdzace po niej auta.. :P
    • edek40 Re: Skrzyżowanie 28.09.09, 15:03
      To jest dokladnie to, co uwielbiam w naszym KD. Nalezy wysiasc, noga zbadac czy
      droga jest twarda, zapytac inzyniera czy dana droga jest juz utwardzona czy
      tylko twarda, krokami zmierzyc przepisowa dlugosc i, gdy juz wszystko to sie
      zrobi, mozna przestac jechac juz 30 km/h, bo to skrzyzowanie "odwolujace".
      • bimota Re: Skrzyżowanie 28.09.09, 23:12
        Twardosci sprawdzac nie musisz tylko rodzaj nawierzchni
        • tiges_wiz Re: Skrzyżowanie 28.09.09, 23:16
          # droga twarda - drogę z jezdnią o nawierzchni bitumicznej, betonowej,
          kostkowej, klinkierowej lub brukowcowej oraz z płyt betonowych lub
          kamienno-betonowych, jeżeli długość nawierzchni przekracza 20 m; inne drogi są
          drogami gruntowymi;

ja nie zawsze jestem w stanie powiedziec czy droga z boku jest szutrowa czy
          jednak z plyt betonowych ale mocno zakurzonych.
          • edek40 Re: Skrzyżowanie 29.09.09, 11:13
            > ja nie zawsze jestem w stanie powiedziec czy droga z boku jest szutrowa czy
            > jednak z plyt betonowych ale mocno zakurzonych.

Che, he. U mnie budowali wodociag obok drogi z plyt. Wykop zasypali tluczniem,
            ktory "zasymilowal sie" z plytami, dokumentnie je zakrywajac. Nie pozostaje nic
            innego - wysiasc i noga zbadac grunt. Mozna rowniez najac goscia z czerwona
            choragwia, co jest znacznie nowoczesniejszym rozwiazaniem, podazajacym za
            trendami wspolczesnych rozwiazan drogowych w Europie.
          • bimota Re: Skrzyżowanie 29.09.09, 14:20
            Wtedy jest gruntowa :P
            • staszek585 Re: Skrzyżowanie 30.09.09, 08:56
              Zapominacie jeszcze o tym, że i twarda droga może nie decydować o skrzyżowaniu.
              Bo przecież:
              1.może to być dojazd do obiektu przydrożnego. Pojęcie cudowne, bo zwykle każda droga stanowi dojazd do jakiegoś obiektu ?
              2.może być znak D-41 lub D-47, czyli wyjazd ze strefy zamieszkania lub drogi wewnętrznej. Mało kto zauważa, że te znaki regulują pierwszeństwo. W dodatku są trudne do zauważenia dla jadącego drogą poprzeczną.
              3. ważne jet dwadzieścia metrów. Nie wiadomo odkąd mierzyć. W dodatku centymetr robi wielką różnicę. 19,99 m i mamy pierwszeństwo, 20,01 m i nie mamy. A co zrobić jak dysponujemy pomiarem z większą dokładnością?
              PS:
              Tak, ze wszystko mamy jasne, a "rzeczywistość skrzeczy".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka