Gość: robert IP: 217.153.35.* 18.02.04, 16:22 widzieliście gdzieś radiowozy łamiące przepisy i policjantów siedzących w kanjpach na służbie?? robert_vlissingen@yahoo.com Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vatseq Re: POLICJANCI 19.02.04, 10:09 wielokrotnie widziałem policjantów łamiących prawo drogowe. Pamiętam np. taki przypadek w Legnicy: dojazd do miasta (już teren zabudowany -> 60 km/h), podwójna ciągła, przejście dla pieszych, ja jadę 60-tką i wyprzedza mnie (na przejściu, podwójna ciągła!!!) radiowóz BEZ sygnału (podlega wówczas ogólnym zasadom KD). Zgłosiłem fakt na 997 i panowie mi odpowiedzieli, że: patrol był z Bolkowa, ale przekaża info do tamtejszego komendanta z wnioskiem o ukaranie !!! Inny przypadek w Bytomiu: jadę VW Caddy (mały dostawczak z nieprzejrzystą budą), staję przed przejściem. Dla pieszych świeci się zielone, idą piesi. Z tyłu dojeżdż policja, włącza syrenę (bez koguta, więc NIE jest uprzywilejowanym pojazdem), omija mnie, rozgania pieszych, przejeżdża przejście i wyłącza syrenę!! To tylko dwa z wielu przypadków, jakie mnie spotkały. Dlatego chyba nikogo nie dziwi teraz mój post nt. warunków formalnych przeprowadzania kontroli prędkości?? pozdrawiam vatseq Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: POLICJANCI 19.02.04, 12:06 > widzieliście gdzieś radiowozy łamiące przepisy i policjantów siedzących w > kanjpach na służbie?? Jezeli nie ma korka, to co co drugi radiowoz ktory widze lamie przepisy drogowe. Przyklady: - 100km/h w terenie zabudowanym (z zabudowaniami wokol), - zawracanie na czerwonym swietle, - skret w lewo na zakazie skretu w lewo (blokuja oczywiscie lewy pas), - nieuzywanie kierunkowskazow czyli ogolnie poziom sredniego taksowkarza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robert Re: POLICJANCI IP: 217.153.35.* 20.02.04, 15:49 szukam takich miejsc w warszawie lub w bliskiej okolicy a najlepiej jeszcze takich, gdzie sypiają w nocy albo barów gdzie sie zbieraja podczas służby Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KA Re: POLICJANCI IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 01.03.04, 09:55 Robercie zawsze ich znajdziesz na dworcu autobusowym Marymont. Jeśli pamiętasz pisałem kiedyś na forum o kompletnym braku policji i zastanawiałem się czy przypadkiem to nie jakiś włoski strajk, od wielu miesięcy ni spotkałem patrolu drogówki na ulicy a jeśli już to chłopcy jechali i mieli wszystko w głębokim poważaniu. Pozdrawiam KA Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: POLICJANCI 01.03.04, 10:53 Gość portalu: robert napisał(a): > szukam takich miejsc w warszawie lub w bliskiej okolicy a najlepiej jeszcze > takich, gdzie sypiają w nocy albo barów gdzie sie zbieraja podczas służby Lasek Kabacki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaz Re: POLICJANCI IP: *.toya.net.pl 05.03.04, 08:39 Policjant prowadząc oznaczony policyjny pojazd, może nie stosować się do k.d. Nie może jednak swoim zachowaniem na drodze zagrażać innym. Co do siedzących policjantów w czasie służby w knajpie, policjant może mieć właśnie takie zadanie, to jego sprawa. Może jeść posiłek w czasie pracy( tak jak np:Ty)to w cywilizowanym świecie noramalne. pozdrawiam.kaz. Odpowiedz Link Zgłoś
civic_vtec Re: POLICJANCI 05.03.04, 09:29 Gość portalu: kaz napisał(a): > Policjant prowadząc oznaczony policyjny pojazd, może nie stosować się do k.d. > Nie może jednak swoim zachowaniem na drodze zagrażać innym. A jakimże to prawem? Policjant w radiowozie może jechać lewą stroną drogi dwukierunkowej? Może przejeżdżać obok sygnalizatora z czerwonym światłem? Jak oceni czy nie zagrażą wówczas innym użytkownikom drogi, czyżby miał więcej zmysłów niż pozostali kierowcy? Jeśli właczy zestaw "wyjec+kogut" to wtedy zgadzam się z Tobą, jeśli nie - to ma obowiązek przestrzegać k.d. > Co do siedzących > policjantów w czasie służby w knajpie, policjant może mieć właśnie takie > zadanie, to jego sprawa. Zadanie dla drogówki - ocenić wpływ jakości podawanej kawy na bezpieczeństwo ruchu na sąsiednim skrzyżowaniu! Mówimy o policji drogowej, a nie o gospodarczej, kryminalnej itp. > Może jeść posiłek w czasie pracy( tak jak np:Ty)to w > cywilizowanym świecie noramalne. A tu się zgodzę, ale niech to trwa tyle ile przewiduje prawo pracy i uregulowania wewnętrzne policji a nie kilka godzin. Co prawda policjant w mundurze może odwiedzić knajpę już po służbie, ale to przypadek skrajny, a autorowi wątku chodziło o tych, co zamiast wykonywać swoje obowiązki korzystają z braku bezpośredniego nadzoru i miło spędzają czas. Reasumując - może być tak i tak, a więc zalecam rozsądek w tropieniu leniwych "niebieskich". > pozdrawiam.kaz. Ja także Odpowiedz Link Zgłoś
vatseq Re: POLICJANCI 05.03.04, 11:42 Gość portalu: kaz napisał(a): > Policjant prowadząc oznaczony policyjny pojazd, może nie stosować się do k.d. G.. prawda!!! Gdzie to jest napisane w KD????? Może nie stosować się jadąc pojazdem UPRZYWILEJOWANYM, to znaczy gdy ma JEDNOCZEŚNIE włączonego koguta i sygnał dźwiękowy! Jeśli tak jak Ty, kaz, myślą policjanci, to biada nam, zwykłym szraczkom! Policja jest po to, bystrzec przestrzegania prawa, a nie by je łamać!!! (Czyżbyś był policjantem??) > Nie może jednak swoim zachowaniem na drodze zagrażać innym. Nawet jadąc pojazdem uprzywilejowanym jest zmuszony do zachowania szczególnej ostrożności. Na przykład MUSI zwolnić dojeżdżając do skrzyżowania, zwłaszcza, gdy ma czerwone światło. Wyobraź sobie, że są kierowcy, którzy są głusi!!, a nie zawsze kogut pojazdu uprzywilejowanego jest widoczny z daleka (zwłaszcza w mieście, na skrzyzowaniu, gdy stoi kilka pojazdów, np. autobusy i ciężarówki)! Co do siedzących > policjantów w czasie służby w knajpie, policjant może mieć właśnie takie > zadanie, to jego sprawa. Dla niepoznaki policja gospodarcza przebrana za drogówkę bada zawartość alkoholu w podawanej w knajpie wódce :-) Może jeść posiłek w czasie pracy( tak jak np:Ty)to w > cywilizowanym świecie noramalne. Przerwy na posiłek są regulowane (co do czasu trwania) przez KP i regulamin wewnętrzny. > pozdrawiam.kaz. vatseq Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaz Re: POLICJANCI IP: *.toya.net.pl 05.03.04, 18:20 Wyjaśniam tym którzy tam myślą. Nie nie jestem policjantem. Ale jestem realistą. Każdy organ ucisku w całym świecie ma większe możliwości w prawie w jego stosowaniu i przerzszeganiu, to nieodzowny przymus w tej niebezpiecznej pracy. Zastanów się czy to jest normalne aby wyliczać policjantowi, że za długo ( nie ustawowo hihi )spożywa posiłek w pracy. A Ty robisz to ustawowo :-))Wobec tego po dziesięciu godzinach pracy policjant jak długo powinien jeść śniadanie? Takich bzdurnych pytań mogę więcej, ale czy warto? A po dwu godzinach służby może czy też nie może jeść? Ustalmy tu na tym forum co wolno policjantowi na służbie a czego nie wolno. Na innym ustalmy to np: lekarzowi itd. O polsko pełna jesteś bzdetów. pozdrawiam.kaz. Odpowiedz Link Zgłoś
vatseq Re: POLICJANCI 08.03.04, 10:52 Jeśli wszyscy będziemy TAKIMI realistami, to ja się wypisuję stąd: jeśli uznamy, że policjant może łamać przepisy BO jest powołany do kontroli ich przestrzegania, to automatycznie musimy przyznać odpowiednie uprawnienia innym, np. sędziom. Paranoja totalna! Jeszcze raz: policja ma kontrolować przestrzegania prawa działając sama w RAMACH prawa. Inaczej to zwykły terror i bezprawie!! vatseq Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: POLICJANCI IP: *.proxy.aol.com 07.03.04, 10:02 Co moze policja Paryz policja probuje zatrzymac opla corse na pokladzie para mlodych podobno klocili sie po 30min.poscigu sfora policmenow zablokowala auto I po polsku to sie nazywa zrobili mu sciezke zdrowia(tabase) po czym wsadzili mu kapsel w tylek i wszystko jaden z flikuf(glin) filmowal.Chyba w RP tak nie robia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: POLICJANCI IP: *.proxy.aol.com 07.03.04, 16:21 tak na razie sa zawieszeni policjanci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ABS Re: I czy złożyliście skargę? (bt) IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 17.03.04, 18:48 Używałem policyjnego VW-busa jako "zająca":-) niezły był - teren zabudowany, ograniczenie 40, "uwaga-dzieci", przejście dla pieszych- gostek dymał ok 100 bardziej zajety pewnie konwrsacją z koleżanką z drogówki siedząca na miejscu pasażera...ja odpuściłem... ABS Odpowiedz Link Zgłoś
patyczako Re: POLICJANCI 17.03.04, 22:30 To wy nie wiecie o tym ze w tym kraju po to sie zostaje policjantem zeby stac ponad prawem? Mam szwagra polismena to cos o tym wiem...Wiecznie sie przechwala co to nie on i co moze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k_az Re: POLICJANCI IP: *.toya.net.pl 22.03.04, 19:50 Jak to szwagier, zawsze musi być lepszy. Ale czy on został policjantem tylko po to aby stać ponad prawem? Nie wierzę. A co na to Twoja siostra? pozdrawiam.kaz. Odpowiedz Link Zgłoś
patyczako Re: POLICJANCI 22.03.04, 23:20 Moja siostra czerpie z tego zyski np bezczelnie staje na zakazach bo itak maz zalatwi... Odpowiedz Link Zgłoś
vatseq Re: POLICJANCI 17.04.04, 14:06 www.radiozet.com.pl/wiadomosc.html?wid=5155240&kat=&katn=&widn=Szef+drog%F3wki+piratem vatseq Odpowiedz Link Zgłoś