bryczkarz1 22.04.10, 11:03 Jaka jest prędkość dozwolona dla czerwonego auta w poniższym przypadku? 50km/h czy 130km/h? predkosc Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jorn Re: prędkość dozwolona 22.04.10, 11:32 I tu jest dylemat. O ile mnie pamięć nie myli, w Polsce drogi mogą być oznakowane jako autostrady wyłącznie poza obszarem zabudowanym, ale czy z tego można wyciągać wniosek, że znak "autostrada" zastępuje tablicę "koniec obszaru zabudowanego"? Odpowiedz Link Zgłoś
wolfgang87 Re: prędkość dozwolona 22.04.10, 11:39 To faktycznie jest pytanie, czy znak autostrady kasuje predkosc (o zabudowanym nie ma tu nigdzie mowy na zdjeciu). Ale wydaje mi sie, ze tak, poniewaz przed ekspresowkami zawsze sa jakies szykany (zupelnie inna kwestia - po co) i anulowane sa poprzez znak rozpoczynajacej sie ekspresowki. Zakladam, ze skoro tak, to znak ekspresowki kasuje ograniczenie predkosci. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Moje zdanie: 22.04.10, 11:43 znak "Autostrada": " Oznacza początek lub kontynuację autostrady. Umieszczona pod znakiem tabliczka T-1a wskazuje odległość do początku autostrady. Umieszczona pod znakiem tabliczka T-28 wskazuje, że za przejazd pobierane są opłaty. " Znak ograniczenia predkosci wg mnie dziala dalej az do odwolania explicite. Odpowiedz Link Zgłoś
wolfgang87 Re: Moje zdanie: 22.04.10, 12:27 No to przypatrze sie przy okazji ekspresowkom, czy przed nimi nie ma znaku odwolujcego wszelakie zakazy. I wtedy powstanie pytanie. Czy jak dojedziemy do pierwszego exita to ograniczenie jest nadal w mocy, czy nie? Slyszalem, ze w Wawie policja potrafi lapac w specjalnych miejscach na taki bajer. Przejezdzasz pod mostem 80, a za mostem juz masz 50, choc to nie napisane explicite :) Odpowiedz Link Zgłoś
bryczkarz1 Re: Moje zdanie: 22.04.10, 12:41 > I wtedy powstanie pytanie. Czy jak dojedziemy do pierwszego exita to ograniczen > ie jest nadal w mocy, czy nie? To są skrzyżowania, a skrzyżowanie odwołuje znak ograniczenia prędkości. grafika Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Dopiero teraz szczegoly? 22.04.10, 13:13 Ta 50 dotyczy tylko galezi wjazdu, a nie calej autostrady. Odpowiedz Link Zgłoś
bryczkarz1 Re: Dopiero teraz szczegoly? 22.04.10, 13:18 Sorki, może zamotałem. Sytuacja z wjazdem jest jak najbardziej wiadoma, ale nadal nie wiem jak z ta pierwszą sytuacja. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Chodzi o autostrade, prawda? 22.04.10, 13:00 Nie o ekspresowki. B-33 odwolywany jest przez B-34. Jezeli to jest tylko exit, to nie ma logicznego powodu, aby on (exit) cokolwiek odwolywal. Jezeli jest po exicie wjazd, to ci, co nim wjezdzaja, powinni wiedziec o ograniczeniu, a wiec za wjazdem znak ograniczenia powinien byc powtorzony, jesli ma on dalej obowiazywac. Odpowiedz Link Zgłoś
wolfgang87 Re: Chodzi o autostrade, prawda? 22.04.10, 13:13 No autostrada i ekspresowka na pewno tak samo sie zachowuje. A czemu exit=skrzyzowanie nie odwoluje? Skoro policja nawet na te sztuczke zlosliwie lapie na Wislostradzie? Odpowiedz Link Zgłoś
bryczkarz1 Re: Chodzi o autostrade, prawda? 22.04.10, 13:19 Exit odwołuje, obojętne czy wjazd czy wyjazd. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Logika "porabanych" na exicie. 22.04.10, 13:23 Zero logiki, jesli to prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno To sa wlasnie luki w PoRD 22.04.10, 13:21 Exit zgodnie z logika nie powinien niczego odwolywac. No bo niby dlaczego mialby odwolywac, co? Jezeli w Polsce obowiazuja inne zasady, to tylko dlatego, ze wyznawcy znakologii tworza rodzaj sekty wierzacej w prawdy objawione. Kazdy przywodca sekty ma wiec racje w swoim wlasnym otoczeniu. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
wolfgang87 Re: To sa wlasnie luki w PoRD 22.04.10, 13:23 A exit to nie jest skrzyzowanie? Powiedz to policmajstrom na bezkolizyjnej na dlugim odcinku Wislostradzie jak cie wysusza. Odpowiedz Link Zgłoś
bryczkarz1 Re: To sa wlasnie luki w PoRD 22.04.10, 13:24 > Exit zgodnie z logika nie powinien niczego odwolywac. > No bo niby dlaczego mialby odwolywac, co? Bo jest to rozwidlenie dróg, a każde rozwidlenie dróg jest skrzyżowaniem, a skrzyżowanie odwołuje B-33. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Sekta i koniec. Prawdziwa sekta. 22.04.10, 13:28 Gdzie jest definicja exitu (galezi zjazdu) jako skrzyzowania? To zupelnie jak uznawaniem grzechow przez spowiednika. Jeden do 10 zdrowasiek, a drugi tylko pogrozi palcem. Odpowiedz Link Zgłoś
bryczkarz1 Re: Sekta i koniec. Prawdziwa sekta. 22.04.10, 13:44 "Gałęź zjazdu" jest drogą. Autostrada itp. też jest drogą. Z jednej drogi (autostrada) robią się dwie drogi (autostrada+gałąź), inaczej rozwidlają się. Wg definicji w PRD rozwidlenie dróg to skrzyżowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno PoRD jest obiektem badaczy pisma. 22.04.10, 14:12 Zycze sukcesow. A ten exit to skrzyzowanie z czym? Odpowiedz Link Zgłoś
wolfgang87 Re: PoRD jest obiektem badaczy pisma. 22.04.10, 14:17 Z asfaltową drogą dojazdową, ktora bynajmniej nie prowadzi do sracza wojta, oj nie. Czy w PORD jest pojecie "drogi zjazdowej z autostrady" jako czegos bardzo szczegolnego? Odpowiedz Link Zgłoś
wolfgang87 Re: Juz zaczynasz "badac"... 22.04.10, 14:36 do...fa...sol...min - pamietasz z Tytusa Romka i Atomka? :) No niestety, bez wgledu na twoje przekonania, PoRD jest obowiazujacym cie w tym kraju dokumentem. Jestem bardzo ciekawy, czy bez skrzyzowania znak autostrady potrafi skasowac ograniczenie predkosci, tak jak umie to robic znak "teren zabudowany" - znak badz co badz takze tylko informacyjny. Odpowiedz Link Zgłoś
bryczkarz1 Re: Juz zaczynasz "badac"... 22.04.10, 15:11 > Jestem bardzo ciekawy, czy bez skrzyzowania znak autostrady potrafi skasowac og > raniczenie predkosci, tak jak umie to robic znak "teren zabudowany" - znak badz > co badz takze tylko informacyjny. No i o to mi właśnie chodzi. Uważam, że nie odwołuje. Chociaż jest przepis, że znak zakazu obowiązuje na drodze na której jest ustawiony. I jeżeli miniemy znak autostrady to wjeżdżamy na nową drogę, czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
wolfgang87 Re: Juz zaczynasz "badac"... 22.04.10, 15:24 Dobra, to może ktoś wie, gdzie znaleźć informację o tym, że znak "teren zabudowany" (początek i koniec) mają wpływ na ograniczenia prędkości. Zakładam, że autostrady i ekspresówki podpadają pod to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
bryczkarz1 Re: Juz zaczynasz "badac"... 22.04.10, 15:31 § 27. 1. Znak B-33 "ograniczenie prędkości" oznacza zakaz przekraczania prędkości określonej na znaku liczbą kilometrów na godzinę. Dopuszczalna prędkość określona na znaku obowiązuje, z zastrzeżeniem ust. 4 i § 32, do miejsca: 1) wprowadzenia innej dopuszczalnej prędkości znakiem B-33 lub B-43, 2) umieszczenia znaku D-40 oznaczającego początek strefy zamieszkania, 3) umieszczenia znaków oznaczających odpowiednio początek lub koniec obszaru zabudowanego, o których mowa w § 58 ust. 3 i w § 114 ust. 1 pkt 1 i 2. Właśnie nie podpadają pod to ani autostrady ani ekspresówki. Odpowiedz Link Zgłoś
wolfgang87 Re: Juz zaczynasz "badac"... 22.04.10, 15:35 Dzieki. To sie przychylam do tego, ze wypadaloby jechac 50 autostradka do pierwszego exita :) Nie mam niestety czasu szukac po PORDzie teraz, wiec wierze, ze nie ma tam nic wiecej na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
bryczkarz1 Re: prędkość dozwolona 22.04.10, 12:09 Te 50km/h wstawiłem bo akurat taki znak był pod ręką, ale można również przyjąć że jest to 70,90,110 itp. Odpowiedz Link Zgłoś
crannmer Re: prędkość dozwolona 22.04.10, 15:42 Stojacy wolno znak "autostrada" oznacza, ze od niego zaczynaja dzialac wszystkie przepisy i ograniczenia wlasciwe dla autostrady. W tym i autostradowe ograniczenia predkosci. Ergo wczesniejsze ograniczenia predkosci, zakazy wyprzedzania itp. przestaja za tym znakiem obowiazywac. Az do nowego znaku i nowego ograniczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
w357 hmmm 22.04.10, 16:04 crannmer napisał: > ......wczesniejsze ograniczenia predkosci, > zakazy wyprzedzania itp. przestaja za > tym znakiem obowiazywac. Az do nowego znaku > i nowego ograniczenia. Tyle, że znak D-9 jest znakiem INFORMACYJNYM , a nie znakiem ZAKAZU/NAKAZU. Czy znak ograniczenia prędkości postawił jakiś ŁOŚ, czy jest on tam specjalnie lub zapomniany po jakiejś np.budowie/uszkodzeniu nawierzchni itd. , to tego nie wie Kierowca, który znajdzie się w danym miejscu po raz pierwszy. ps Co do Wisłostrady..... Wisłostrada nie jest drogą Expresową, a więc na niej obowiązują indywidualne(powtarzające się) znaki o ograniczeniu prędkości. Przy wielu wjazdach w rejon Wisłostrady (wszystkich nie oglądałem) jest dodatkowo znak B-44, ale nie ma znaku D-43. Czyli jaka prędkość obowiązuje ? Że w PoRD jest sporo luk, to wiadomo nie od dziś :-) Odpowiedz Link Zgłoś
wolfgang87 Re: prędkość dozwolona 22.04.10, 16:15 Cranmer, kolega wyżej zacytował fragment kodeksu na temat znaku informacyjnego o terenie zabudowanym (sraczem sołtysa:)). Znaki informacyjne same w sobie nie mają mocy, o ile nie jest o poparte czymś w kodeksie. A na temat znaku autostrady nie znajdziemy chyba nic? A co do Wislostrady, to tak - nie jest to droga ekspresowa, ale jednak bezkolizyjna na wielu odcinkach, co wcale nie oznacza, ze bezskrzyzowaniowa. I chyba jest jakies miejsce, gdzie zapomniano podwyzszyc do 80. Tak gdzies czytalem, jakis czas temu:) Blagam, nie kazcie szukac. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Podstawa do tego wnioskowania? 22.04.10, 17:52 W Niemczech i w Polsce moga byc rozne zalecenia wykonywania oznakowania. co do Niemiec. To nie wynika jasno i precyzyjnie z StVO. Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: prędkość dozwolona 22.04.10, 20:31 A jesli zjazd potraktujemy jako dojazd do obiektu jakim jest inna droga... ? :P Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Gdzie jane czy hanii??? 23.04.10, 09:28 Gdzie nasze krynice wiedzy drogowej i prostych odpowiedzi na skomplikowane pytania? Tu jest pytanie o tylko jeden znak. Nic sie nie rusza, edek nie pisze o bezsensownych zakazach/nakazach. Ja bardzo prosze o prosta odpowiedz, najlepiej w oparciu o nasz najlepszy KD. Odpowiedz Link Zgłoś